google certified
gezondleven.nl
-web.net
Zoeken

home


Vorige pagina

Je bent op:

Gezond lichaam


Gezonde voeding voor je ogen

Worteltjes, watermeloen en walnoten

Dat gezonde voeding goed is voor het lichaam is algemeen bekend. Wat maar weinig mensen weten, is dat dit ook geldt voor je ogen. Een gezonde en evenwichtige voeding kan ons helpen bij het beschermen van de ogen. Uit wetenschappelijk onderzoek van de laatste jaren blijkt dat onze voeding zelfs een rechtstreeks effect heeft op de ogen. Zo kan gezonde voeding, met voldoende vitamines en mineralen, de oogaandoening maculadegerenatie vertragen.

Welke voeding kan je helpen droge ogen tegen te gaan?

Vitamine A
- Béta-caroteen, ook wel bekend als provitamine A, en vitamine A zijn de belangrijkste ingrediënten voor gezonde ogen. Een tekort kan leiden tot droge ogen en een verstoord nachtzicht. Een halve wortel per dag is al voldoende voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Let op voldoende vitamine A (worteltjes!) Ja, het is echt waar, worteltjes zijn echt goed voor je ogen!
- Verder heeft vitamine A een positieve werking op de slijmbekercellen. Vooral luteïne en zeaxanthine hebben invloed op de ogen. -
- Vitamine A krijg je binnen via plantaardige producten zoals: tuinkers, oranje paprika, spinazie, kaki fruit, bessen, abrikoos, mango, zoete aardappelen en worteltjes.
- Om via plantaardige producten optimaal te profiteren van de opname van vitamine A is het essentieel om er wat goede vetten bij te eten, aangezien vitamine A een vitamine is die in vet oplosbaar is.

Vitamine B2
- Ook vitamine B2 kan een goede keuze zijn. Deze vitamine speelt een grote rol in de activiteit van bepaalde enzymen die de ogen beschermen. Deze enzymen behouden onze ogen ook voor de vorming van een cataract (grijze staar). Vitamine B2 is aanwezig in onder andere biergist, volkorenbrood, groene groenten, amandelen.
 
Vitamine C
- Antioxidanten zijn van belang. Deze stoffen, zoals vitamine C, is ook ontzettend belangrijk voor de ogen en zogenaamde spoorelementen zoals zink, zijn van nature aanwezig in onder andere groente en fruit. Het weert vrije radicalen af en beschermt cellen, waardoor sommige oogaandoeningen voorkomen kunnen worden. Dit zijn agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Antioxidanten helpen dus beschadiging voorkomen en verlagen zo het risico op maculadegeneratie.
- Vooral fruit is rijk aan vitamine C. Je kunt hierbij denken aan sinaasappels, kiwi's, papaja's en blauwe bessen. Maar ook veel groenten bevatten deze waardevolle vitaminen. Rauwe paprika's, tomaten en bloemkolen bijvoorbeeld.

vitamine D
- heel waardevol om de lipidenkliertjes gezond te houden. Vitamine D wordt in ons lichaam aangemaakt door UV licht. Maar vitamine D komt ook voor in de paddenstoel shiitake. Vooral in de winter, als we van nature al minder vitamine D aanmaken én de lucht binnen en buiten vaak droog is, kunnen klachten toenemen.

Vitamine E
- Ook vitamine E is een krachtige antioxidant die onze ogen beschermt tegen oogziekten zoals cataract en leeftijdsgebonden maculadegeneratie.
- Vitamine E haal je uit plantaardige oliën, maar ook amandelen, walnoten, raaploof, pistachenoten en pinda's zijn rijk aan vitamine E.

Mineralen
- zink en selenium zijn uiterst belangrijke mineralen die de ogen gezond houden. Een tekort aan deze mineralen kan ook leiden tot een verminderd gezichtsvermogen. Zink is te vinden in allerlei etenswaren, onder andere in graanproducten, gemengde noten en soja. Selenium vind je vooral in graanproducten en eiwitrijke producten.

Goede vetten
- zijn van groot belang voor een gezond oogoppervlak en het ondersteunen van de weefsels die hiervoor zorgen.
- Omega 3 is er daar één van, dat stabiliseert en ondersteunt de lipidenlaag. Het is vooral het omega-3 vetzuur DHA (Docosahexaeenzuur) dat belangrijk is voor de gezondheid van het menselijk oog. DHA is een belangrijk vetzuur in de retina en is essentieel voor het gezichtsvermogen. Onderzoekers hebben zeer sterke aanwijzingen dat arteriosclerose van de bloedvaten die de retina van bloed voorzien een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van AMD . DHA helpt om dit nefaste proces te remmen.
- Het eten van voldoende lijnzaadolie, walnoten, chiazaad, zeewieren of eventueel een omega 3-supplement is aan te raden. Dit is helaas geen quick-win, het resultaat is na drie tot zes maanden pas merkbaar.
- Voor een gezond lichaam zijn vetten onmisbaar. Zeker de omega 3-vetzuren zijn gezond voor de ogen. We vinden deze vetzuren in plantaardige oliën en in vis( niet voor de veganist)

Carotenoïden
- zijn de natuurlijke plantpigmenten die de kleur geven aan groente en fruit. Ook deze pigmenten staan bekend om de ogen te beschermen. Belangrijke pigmenten zijn het rode lycopeen (tomaten, rozenbottels en watermeloen), het gele luteïne (spinazie, kiwi's) en het oranje zeaxanthine (broccoli, maïs, sinaasappel).

Alcohol
- onttrekt juist antioxidanten aan het lichaam. Ook hoge concentraties van verzadigde vetten en cholesterol zijn mogelijk betrokken bij het ontstaan van beschadiging door vrije radicalen.

Advies
Met gezonde voeding kun je de ogen dus gezond houden. De belangrijkste adviezen komen echter overeen met de algemene richtlijnen voor een gezonde voeding. Voor je ogen zijn iedere dag minstens 2 stuks fruit en 250 gram groenten en minstens 1 keer per week vis (niet voor veganisten) de belangrijkste adviezen.
Hier lekkere recepten die ook nog eens goed voor je ogen zijn:
• Pompoensoep
• Pikante paprikamousse
Deze recepten zijn afkomstig uit het boek Gezond eten voor je ogen.
Bron: zie onderstaande link
Voeding
Gezond eten voor je ogen
En verder?
Met alleen gezond eten ben je er niet. Je kunt nog zo gezond eten, maar als je chronisch gestrest bent of slecht slaapt is er een grote kans dat je je niet zo energiek voelt als je zou willen en dat kan ook zijn weerslag hebben op je ogen.

Ken de signalen van een oogziekte
- Onze ogen zijn kwetsbaar. Maar in plaats van lief voor ze te zijn, nemen de meeste mensen hun ogen juist voor lief...
Pas als er iets mis is, realiseren we ons hoe belangrijk onze ogen eigenlijk zijn. En dan is het vaak al te laat.
- Achteruitgang van het zicht door een oogziekte gaat meestal zo geleidelijk, dat het niet direct wordt opgemerkt. En zelfs als dat wel gebeurt, worden de klachten vaak genegeerd. Niet verstandig, want verlies van het zicht is vaak onherstelbaar. Bezoek daarom bij een wijziging of uitval van het gezichtsveld zo snél mogelijk een arts.

Droge ogen, hoe pak je dat op een natuurlijk manier aan?
- Tranende, jeukende, brandende, prikkende ogen, vermoeide ogen, contactlenzen niet goed meer kunnen verdragen; allemaal vaak gehoorde ‘droge ogen’ klachten. Hartstikke vervelend, maar gelukkig is er vaak iets aan te doen.

Warmte
De lipiden in de oogleden worden beter vloeibaar door ze te verwarmen. Net zoals een klontje roomboter dat smelt in de pan, smelten de lipiden in de kliertjes waardoor ze makkelijker naar het oogoppervlak stromen.
Hoe doe je dit?
Dagelijks voor het slapen of direct na het ontwaken kunnen de kliertjes verwarmd worden met een masker. Dit is bovendien heel erg ontspannend. Dit kan een kersenpitten- of een gelmasker zijn. Het voordeel van die laatste is dat het in warm water opgewarmd kan worden. Deze gelmaskers zijn bij de betere optiekwinkel of natuurwinkel te verkrijgen. Om de lipiden optimaal te verwarmen is het aan te raden om minimaal 8-10 minuten te verwarmen. Zet een fijn muziekje op, ga lekker liggen en maak er meteen een ontspanningsoefening van…
Bron:Energieke vrouwen academie.nl

Doe oogoefeningen
Door het gebruik van computer en smartphone ontstaan er oogproblemen. Ogen raken vermoeid en overbelast door het lange turen naar het scherm. De ogen van een computergebruiker die focust op het scherm gaan onwillekeurig terug naar een lager focusniveau, en moeten zich vervolgen inspannen om zich te concentreren op het scherm. Dit continu aanpassen van de ogen resulteert in de bovenstaande symptomen o.a. droge ogen.
Door oogoefeningen te doen ontspannen de ogen en worden alle spieren weer gebruikt.

Volgende oogoefeningen kun je doen:
- Knipperen met de ogen is een goede startoefening. Elke keer als je knippert, maakt hij vocht aan, wat de ogen kalmeert. Als de ogen vermoeid geraken, blijft je om de vier à vijf seconden verder knipperen.
- Strek een arm uit met de duim omhoog en brengt de arm met de omhooggestoken duim weer terug naar de neus. Is het te moeilijk om het oog te focussen, dan brengt hij de arm weer even in uitgestrekte positie maar hij blijft wel de ogen focussen op de duim. Deze oefening houdt de je drie tot vijf minuten vol, zonder de focus van de duim weg te draaien.
- focussen op het puntje van de neus gedurende ongeveer negentig seconden. Vervolgens kijkt je vervolgens naar een object in de verte (ongeveer op drie meter afstand) dat in de kijkrichting ligt (recht vooruit) gedurende eveneens negentig seconden. Hierna focust je terug naar het puntje van de neus. Bij het focussen op de neus ademt je in, en bij het kijken in de verte ademt je weer uit.
- Wijzerplaatoefening - Deze oefening voert je als laatste uit. Je beweegt de ogen verticaal van zes naar twaalf uur zoals de klokwijzers staan, en je herhaalt dit twintig keer. Daarna beweegt je de ogen van negen naar drie uur en ook deze oogbeweging voert je twintig keer uit. Na deze oefening sluit de patiënt de ogen en laat hij deze een tijdje rusten. Je kunt de ogen ook nog links en rechts om met de klok ronddraaien.
Bron: Mens en Gezondheid 2019

Ontspanningsoefeningen voor beter zicht

Liefde voor ogen met yoga!
- Bepaalde oefeningen voor je ogen, zou kunnen zorgen voor ontspanning, meer concentratie en (uiteindelijk) een beter zicht.

Ayurveda
Oogyoga komt oorspronkelijk uit Ayurveda: een drieduizend jaar oude Hindoeïstische gezondheidsleer uit India. Het is een holistische methode, waarin lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. De natuur speelt hierin ook een belangrijke rol. In Ayurveda staan onder andere de energiebalans en aandacht voor de ogen centraal.

Bates-methode
- Oogarts William Bates (1860-1931) haalde aan het einde van de negentiende eeuw inspiratie uit Ayurveda en vertaalde deze filosofie naar Westerse normen. Zijn eigen ‘Bates-methode’ heeft dan ook net als Ayurveda een holistische benadering. Zo worden de natuurlijke kijkgewoontes van de ogen door de oefeningen gecorrigeerd, terwijl lichaam en geest ontspannen zijn.
- Karl Ryberg - psycholoog, architect en auteur van het boek ‘Licht’ - heeft twijfels bij de wetenschappelijke nauwkeurigheid van de Bates-methode, maar heeft er persoonlijk wel positieve ervaringen mee. Volgens hem werd zijn zicht namelijk dankzij deze methode vanaf zijn veertigste, toen hij met de oefeningen begon, geleidelijk beter. Nu op zijn zeventigste kan hij heel goed lezen zonder bril.

Oogyoga-oefeningen
- Hieronder vind je een aantal oogyoga-oefeningen gebaseerd op de oefeningen in het boek ‘Licht’ van Karl Ryberg. Wees voorzichtig bij het doen van de oefeningen en forceer niets.

Bereid je voor:
- Ontspan je lichaam en beweeg je lichaam langzaam van links naar rechts.
- Verplaats je gewicht van het ene been naar het andere.
- Ga op je tenen staan, doe je ogen dicht en probeer een stabiele houding te vinden.

Rollen met je schouders:
- Beweeg je schouders op en neer en in alle mogelijke richtingen en maak alles even lekker los.
- Beweeg en draai je hoofd in een ronddraaiende beweging om de nekspieren zacht te maken.
- Probeer je hoofd zo ver mogelijk te laten zakken in de richting van je borst.
- Rol nu je hoofd langzaam naar links, daarna met een ronddraaiende beweging omhoog naar het plafond. Dan weer naar rechts, naar beneden, en kom dan weer op de borst tot stilstand.
- Herhaal deze beweging voorzichtig een paar keer.

Palmeren:
- Ga comfortabel zitten en ontspan je.
- Doe je ogen dicht en houd beide oogbollen voorzichtig vast door je vingertoppen eromheen te zetten.
- Geef ze nu zachtjes een rollende massage.
- Maak een kommetje van je beide handen en zet ze dicht over de ogen zonder deze aan te raken. Zorg dat er geen licht van buitenaf kan binnenkomen langs de randen. Deze techniek wordt palmeren genoemd.
- Blijf net zo lang zo zitten als je zelf fijn vindt.
Bron: Boek 'Licht' van Karl Ryberg. Hierin kun je ook meer oogyoga-oefeningen vinden.

Voorkom maculadegeneratie met carotenoïden

Wat is Leeftijdsgebonden Macula Degeneratie?
-d boven de 60. Epidemiologische studies toonden al aan dat mensen met een laag carotenoïdenniveau in de ogen, een hoger risico lopen op het ontwikkelen van maculadegeneratie en cataract.
- Macula Degeneratie (LMD) is een oogaandoening waar 3 op de 10 ouderen boven de 75 jaar last van heeft. Dit is de meest voorkomende oorzaak van slecht zicht en blindheid. Bij LMD neemt de gezichtsscherpte af als gevolg van het beschadigen van kegeltjes in de gele vlek. Zonder behandeling of remming (met voeding) wordt het zicht zo slecht dat men spreekt van functionele blindheid. Dit heeft een belangrijke weerslag op de levenskwaliteit.
- Het menselijk oog is continu blootgesteld aan licht, en dit veroorzaakt oxidatieve stress. Vooral de kleurpigmenten van het netvlies zijn hier gevoelig voor. Het oog heeft daarvoor een efficiënt antioxidantsysteem, maar regelmatige aanvoer van de juiste antioxidanten en herstelmolecules zijn wel cruciaal om schade te voorkomen. En voor het oog zijn dat vooral de carotenoïden luteïne en zeaxanthine. Deze behoren tot de vitamine A-groep, net als betacaroteen. Ze hebben overigens meer functies in het oog, zoals het contrast en zuiver zicht verbeteren. De bescherming geldt ook tegen cataract en andere oogziekten zoals netvliesontstekingen (retinitis), netvliesloslating, diabetische retinopathie.

Screening, monitoring en onderzoek
- LMD is in een vroeg stadium te herkennen door deskundige controle. Maar alleen een netvliesfoto is daarvoor niet altijd toereikend! Een uitgebreide screening naar LMD omvat een netvliesscreening en diktemeting aan het netvlies door een zogenaamde OCT-scan.
- Volwassenen boven de 40 jaar krijg het advies zich om de drie jaar te laten controleren. Boven de 80 jaar moet u eigenlijk elk jaar gecontroleerd worden.

Wat kan de kans op LMD verkleinen:
* Carotenoïden zijn oranje plantpigmenten, ze behoren tot de vitamine A-groep. Er zijn zowat 750 carotenoïden bekend, ze komen vooral voor in oranje vruchten en groenten, zoals worteltjes. Betacaroteen is de voorloper van vitamine A in ons lichaam.
* Een gezonde voeding met veel groenten en fruit beschermt dus de ogen tegen degeneratie.
* Antioxidanten tegen de vrije radicalen (de afvalstoffen die vrijkomen als energie omgezet wordt bij het netvlies).
* Een UV (zonne-)bril als bescherming tegen UV-straling, waardoor er minder vrije radicalen vrijkomen.
* Voor de ogen zijn vooral luteïne en zeaxanthine belangrijk: ze accumuleren bij voorkeur in het netvlies. Luteïne en zeaxanthine komen vooral voor in groene bladgroenten en oranje vruchten en bloemen. Veel groenten en fruit eten is dus de beste preventie van oogziekten. Daar vormen ze het ‘maculair pigment’ dat het netvlies beschermt als antioxidant en tegen blauw licht. Hierdoor beschermen ze de ogen tegen cataract en maculadegeneratie.
* Er zijn ook supplementen met luteïne en zeaxanthine beschikbaar. Interessant bij het ouder worden. Maar er zijn ook specifieke supplementen om wat schade in te halen. En deze zijn overigens ook goed voor de hersenen. Hoge doseringen van bepaalde voedingssupplementen kunnen de achteruitgang van het zicht vertragen bij mensen in een voorstadium van LMD. Deze supplementen kunnen het beste in overleg met een oogarts worden ingenomen.
Bron: GezondNu 2016
Wist je dat...

Pieterburen Zeehondencentrum

Ontdek de wereld van de zeehond

Als de zee schoon zou zijn, dan zou het met de zeehonden ook beter gaan! ....
Lees verder op wistje dat.