google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Voeding


Titaniumwit eindelijk verboden als voedingsadditief!

Tips om snel een etiket lezen doe je zo!

Na intensief campagnevoeren door Foodwatch is het eindelijk zover: alle Europese lidstaten willen een verbod op E171 in voedingsmiddelen! De omstreden kleurstof, die mogelijk kankerverwekkend is, wordt gebruikt om kauwgom, bakkerijproducten of snoepgoed een witte kleur of glans te geven. Stoffen die mogelijk kanker veroorzaken horen niet thuis in ons voedsel! Vandaag is de dag dat de Europese Commissie en de lidstaten dit eindelijk ook inzien.
- Zo riepen zij in 2019 verschillende producenten, waaronder Remia en Mars, op om te stoppen met het gebruik van E171 in hun producten. Foodwatch beet zich vast in dit dossier en met resultaat: tenzij de Raad of het Europees Parlement bezwaar aantekenen, verdwijnen producten met het volstrekt nutteloze E171 vanaf 2022 uit de winkel. Foodwatch blijft actie voeren tot E171 uit alle producten is verwijderd. Hoe eerder, hoe beter!

Titaniumdioxide of E171, is een veel gebruikte kleurstof, ook in voeding. De nanopartikels (1-100 nanometer) hebben een lichtreflecterend effect. Het is nergens voor nodig, integendeel, onschuldig is deze witte glans bepaald niet. Maar het oog wil ook wat, dus wordt E171 overal ingestopt dat er friswit moet uit zien: verf, verse kaas, tandpasta, cosmetica, kauwgom, snoep, sunscreens, medicijnen(capsules)... Je krijgt er dus gemakkelijk een stevige hoeveelheid van binnen.
- Uit een onderzoek bleek allang dat, alhoewel acute inname weinig gevolgen heeft, chronische opname de volledige fysiologie aantast, o.a. structuur en functie van het darmslijmvlies. De opname van belangrijke voedingsstoffen komt in het gedrang, toxische stoffen en microben kunnen ongehinderd binnen doorheen de lekke darm (leaky gut). Met onvermijdelijk oxidatieve en toxische stress, ontsteking, immuniteitsdaling, stofwisselingsproblemen, genotoxiciteit (DNA-beschadiging), mogelijks carcinogenese (wijze waarop kankertumoren ontstaan),Ö
Recenter onderzoek waarschuwt vooral voor de neurotoxiciteit: inflammatie en oxidatieve schade in de hersenen, angstgedrag, aantasting geheugen en cognitieve capaciteit,
- Ook de ecologische verspreiding heeft zware gevolgenÖ

Wat zijn E-nummers precies?
E-nummers zijn door de European Food Safety Authority (EFSA) goedgekeurde additieven die door voedingsproducenten worden gebruikt om hun producten een bepaalde structuur, kleur, geur, smaak of langere houdbaarheid te geven.
- De EFSA stelt vast of een additief (E-nummer) in de Europese Unie gebruikt mag worden in voedsel. Additieven moeten eerst uitgebreid worden getest op veiligheid. EFSA bestudeert wetenschappelijke studies, beoordeelt mogelijke toepassingen en bepaalt vervolgens of het additief wordt toegestaan. Zo ja, dan stelt ze de maximale dosis vast.
E-nummers prijkten al steeds minder op de ingrediŽntenlijsten van voedingsmiddelen, maar ze gaan er meer en meer uit verdwijnen. Tenminste, als de trend doorzet. Waarom kiezen fabrikanten daarvoor? Zijn E-nummers zo gevaarlijk?

E-nummers: gevaarlijk of niet?
De EFSA kan helaas niet 100% garanderen dat een E-nummer veilig is. Vaak duiken na verloop van tijd nieuwe studies op die aanleiding zijn voor een ander oordeel.
- Van elk product lijkt het wel alsof je kunt kiezen uit minstens 10 soorten. De voedingsindustrie maakt slim gebruik van verschillende manieren om een product aan te bieden. En dan al die kreten die ze erop vermeldenÖ Is het nu wel gezond, vetarm en suikervrij of zit er toch een addertje onder het gras. Geen nood. Hieronder laten we stap voor stap zien hoe je de supermarkt kunt overleven.

E = Goedgekeurd
- Alleen door de Europese Unie goedgekeurde stoffen mogen toegevoegd worden aan ons eten, daar komt de E (van Europa) vandaan. Om het een beetje overzichtelijk te houden Ė er zijn echt honderden stofjes Ė hebben ze allemaal een nummer gekregen. Zo hebben alle kleurstoffen een E-nummer tussen de 100 en 180 en alle smaakversterkers een nummer tussen de 620 en 650.
- Producenten voegen ze toe aan etenswaren en dranken om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat ze glanzen, niet klonteren, een bepaalde kleur krijgen, zoeter smaken of langer houdbaar blijven. Maar ook aan zuurteregelaars, smaakversterkers, emulgatoren, conserveer- en glansmiddelen. Deze hulpstoffen worden vaak in een fabriek geproduceerd, maar ze kunnen ook gemaakt worden van natuurlijke bronnen, zoals planten en dieren.
- Een stof krijgt pas zoín E-nummer als is vastgesteld dat deze geen bijwerkingen heeft en dat het gebruik geen risico met zich meebrengt. E-nummers zijn misschien wel de best wetenschappelijk onderzochte stoffen in onze voeding. Het E-nummer zou dus moeten functioneren als een geruststelling.

Van E naar chemische naam
- Het tegendeel is echter gebeurd. Een E-nummer is in de volksmond veel meer een waarschuwing geworden dat er met het product geknutseld is. En dat is wel wat overdreven, want heel veel stoffen die als E-nummer gebruikt worden, gebruik je zelf ook in de keuken. Denk aan citroensap dat je over een geschilde appel of een witlofsalade druppelt om bruinkleuren tegen te gaan. Of mosterd waarmee je een dressing bindt. Dat soort nuttige toepassingen zijn prima.
- Hoewel E-nummers over het algemeen een vrij negatieve reputatie hebben, hebben ze veelal een belangrijke en nuttige functie. Zonder E-nummers zouden veel voedingsmiddelen vele malen sneller bederven.
- De lijst met E-nummers is erg lang en de betreffende nummers hebben wonderlijke, chemische namen. Stuk voor stuk zijn het namen voor hulpstoffen die aan je eten of drinken kunnen worden toegevoegd.

Heel veel soorten E-nummers en schuilnamen
Dat toevoegen gebeurt niet zonder reden. Er zijn zelfs veel verschillende redenen om deze stoffen toe te voegen. Zo kan de producent een product meer kleur willen geven. Dat kan door toevoeging van een kleurstof (E-nummer 100-180). Een andere reden kan zijn dat de producent wil dat zijn product langer bewaard kan worden. Om bederf door bijvoorbeeld schimmels en bacteriŽn tegen te gaan, kan er dan een conserveermiddel (E200-252) worden toegevoegd.

Toegevoegd kunnen worden:
- Voedingszuren (E260-297, E322-385) om een product minder zuur te maken.
- Antioxidanten (E300-321) om de houdbaarheid te verlengen.
- Emulgatoren, stabilisatoren, verdikkings- en geleermiddelen (E400-495) om de textuur van een product te veranderen. Dus hoe een product voelt.
- Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen (E500-586) om producten minder zuur te maken, minder te laten klonteren of sneller te laten rijzen.
- Smaakversterkers (E600-650) om de natuurlijke smaak te versterken.
- Glansmiddelen, antischuimmiddelen (E900-914).
- Meelverbeteraars (E920-928).
- Verpakkingsgassen (E938-948).
- Zoetstoffen (E950-968, E420-421).

Check e-nummer checklist hieronder om te zien of je dit product wel wilt kopen.
- Aspartaam (E951) - Zeer gevaarlijk
- Glucose-Fructosesiroop
- Monosodium Glutamaat (MSG/E621) - Zeer gevaarlijk
- Transvetten (geharde of gehydrogeneerd plantaardig vet)
- Witte kleurstof titaniumdioxide (E171) - mogelijk kankerverwekkend bij inademing
- Natriumsulfiet (E221) - Zeer gevaarlijk
- Natriumnitraat (E251) - Zeer gevaarlijk
- BHA en BHT (E320) - Zeer gevaarlijk
- Zwaveldioxide (E220) - Zeer gevaarlijk
- Kaliumbromaat
- Azo kleurstoffen

De 10 meest onschuldige toevoegingen:
- 100 (Curcumine) - Veilig
- 162 (Bietenrood) - Veilig
- 163 (Anthocyaninen) - Veilig
- E306 (Tocoferol) - Veilig
- E440a (Pectinen) - Veilig
- E558 (Bentoniet) - Veilig
- E938 (Argon) - Veilig
- 939 (Helium)- Veilig
- 941 (Stikstof) - Veilig
- 949 (Waterstof) - Veilig

Checklist schuilnamen voor suiker
Etiketten weten suiker vaak goed te verstoppen. Maar kom je ťťn van de volgende schuilnamen tegen, dan weet je dat je het met the real deal te maken hebt.

- Sucrose
- Maltose
- Dextrose
- Lactose
- Galactose
- Fructose
- Glucose-fructose
- Sacharose
- Mout melasse
- Malt
- Kandij
- Muscovado
- Panocha
- Panela
- Treacle

Het meest beruchte E-nummer - E621.
- E621 heeft een bijzonder werking: het versterkt de smaak van een product. Dat maakt het voor de voedingsindustrie een handig hulpmiddel en het wordt dan ook veel gebruikt. Er is maar een heel klein beetje van nodig om een product een smaakboost te geven. Je treft het daarom volop aan in soepen, sauzen, bouillon en hartige snacks. E621 heeft een heleboel verschillende namen: ve-tsin, MSG, mononatriumglutamaat en gistextract. En onder al die namen kan je het ook op de verpakkingen terugvinden.

Umami
De werkzame stof, dat wat echt voor de smaakversterking zorgt, is het glutamaat. Glutamaat is een aminozuur, dus een bouwsteen van eiwitten. Het zorgt voor een vol en rond mondgevoel, glutamaat maakt het lekker. De smaak staat ook wel bekend als umami, de vijfde smaak naast zoet, zout, zuur en bitter.

Veel producten bevatten van nature glutamaat en dus een umamismaak: tomatenpuree, Goudse kaas, Parmezaanse kaas, gedroogde ham, gedroogde paddenstoelen, roquefortÖ Van alle glutamaat die je op een dag binnenkrijgt komt ongeveer 90 procent uit dit soort natuurlijke producten, slechts 10 procent is door fabrikanten toegevoegde smaakversterker.

Chinees-restaurant-syndroom
Glutamaat is een van de aminozuren die je lichaam zelf kan maken. De synthetische glutamaat - die uit de industriekeuken- wordt als veilig beschouwd, anders had het ook geen E-nummer gekregen. Maar glutamaat wordt wel al heel lang verdacht de oorzaak te zijn van het 'Chinees-restaurant-syndroom'. Al in 1968 schreef een onderzoeker in het British Medical Journal een aanklacht over E621. Hij kreeg altijd hoofdpijn na Chinees eten en weet dit aan het gulle gebruik van ve-tsin in de Chinese keuken. Daarna volgden meer beschuldigingen, zoals migraine, pijn op de borst en zelfs te veel eten omdat E621 het eten tť lekker zou maken. Wetenschappelijk bewezen is het allemaal niet. In 2016 verscheen er in een wetenschappelijk tijdschrift voor hoofdpijn en pijn een artikel waarin heel veel onderzoeken naar de relatie tussen E621 en hoofdpijn op een rij zijn gezet. Ook daaruit komt geen duidelijke relatie is tussen glutamaat en hoofdpijn naar voren.

Vermijden
Toch kun je goede redenen hebben om E621 te willen vermijden. Bijvoorbeeld omdat je wilt dat producten van zichzelf smaak hebben en dat je geen zin hebt in kunstmatig opgepepte producten met een smaakversterker. De beste tip is dan: koop zo veel mogelijk producten zonder etiketten. Want in onverpakt en pure voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, peulvruchten, boerenkaas, vis en noten komen nu eenmaal geen toegevoegde smaakversterkers voor.

Hoe herken je ingrediŽnten van dierlijke oorsprong?

Als veganist sta je vast regelmatig de ingrediŽntenlijst van producten te lezen in de supermarkt. De veel voorkomende ingrediŽnten zijn wel duidelijk, maar van sommige ingrediŽnten is het lang niet altijd duidelijk of ze van dierlijke herkomst zijn.
- De E-nummers kunnen vaak een groot vraagteken oproepen.

Check de volgorde ingrediŽntenlijst
- De grondstoffen waarmee het product is gemaakt staan bij het kopje ingrediŽnten. De lijst met ingrediŽnten op het etiket staat altijd op volgorde. Fabrikanten zijn verplicht het meest gebruikte ingrediŽnt als eerste te noemen op de verpakking, het minst gebruikte is de hekkensluiter. Zo is het meest gebruikte ingrediŽnt voor broodbeleg vaak suiker, kijk maar eens op je pot chocopasta, jam of hagelslag. Zie je suiker als eerste op de verpakking van een pak tomatensoep staan? Dan bestaat de soep dus voornamelijk uit suiker. Trek dan je twijfel over hoe puur en gezond de tomatensoep in het pak zit.
Lengte ingrediŽntenlijst
- Hoe langer de ingrediŽntenlijst, hoe meer kans op verborgen suikers of extra vetten in het product. Over het algemeen zijn producten met ťťn of enkele ingrediŽnten de beste keuze.
Vergelijk producten
- Een bewuste keuze kun je alleen maken door producten te vergelijken. Pak twee vergelijkbare producten uit het schap, draai de verpakking om en bekijk de voedingswaardetabel. Check bijvoorbeeld hoeveel calorieŽn en vezels in het product zitten en vergelijk de hoeveelheden met elkaar.
Check per 100 gram
- Je kunt producten het beste vergelijken per 100 gram en niet per portie. Fabrikanten bepalen namelijk zelf wat een portie is. Bij de ene fabrikant is een portie 30 gram en de andere rekent 45 gram voor 1 portie.
CalorieŽn onder de loep
- Bevat het product per 100 gram meer dan 225 kilocalorieŽn (kcal), dan is het product calorierijk. Voedingsmiddelen met minder dan 100 kcal per 100 gram zijn caloriearm.
- Een eetpatroon met veel calorierijke producten kan zorgen dat je makkelijker aankomt. Het behouden van een gezond gewicht is een belangrijke stap om de kans op kanker te verkleinen.

ĎVerdachteí E-nummers
Sommige mensen vermijden E-nummers liever. Fabrikanten weten dat en vermelden daarom soms niet het E-nummer van bepaalde stoffen op het etiket maar hun volledige naam. De onderstaande hulpstoffen kunnen van dierlijke oorsprong zijn. E120 en E904 zijn altijd van dieren gemaakt, van de andere E-nummers kun je dat niet achterhalen.

Is melkzuur ook dierlijk?
Een bekend additief is melkzuur, ook wel E-nummer E270. Ondanks dat het als een dierlijk ingrediŽnt klinkt, gewoon plantaardig is.

Plantaardig of dierlijk?
Veel E-nummers zijn altijd plantaardig, maar er is ook een aantal dierlijke E-nummers.
- E120 (karmijnzuur) bijvoorbeeld, is een rode kleurstof gemaakt van luizen en
- E542 is beendermeel.
Ze staan wel op de verpakking, maar om ze in de winkel te herkennen, moet je een flinke lijst uit je hoofd leren.
- Gelukkig heeft de Nederlandse Vereniging voor Veganisme een heel handig overzicht gemaakt van alle dierlijke E-nummers. Alle overige E-nummers die niet in dit overzicht staan, zijn dus gewoon vegan. Als je die op een plantaardig product ziet staan, kan je dat met een gerust hart eten.

Let er in de supermarkt ook op dat fabrikanten mogen kiezen of ze de naam of het E-nummer mogen vermelden. Scan de ingrediŽntenlijst dus niet alleen op E-nummers, maar lees echt goed welke stoffen erin zitten.

Bron:
- ABC gezondheid 2021
- WereldkankerOnderzoekFonds 2020
- VoedingNU 2019
- VeganMarleen 2017
- Gezondheidsnet 2017
Wist je dat...

Hoe gezond is je computer, tablet of smartphone?

Een gezonde pc net zo belangrijk is als een gezond leven?
Een vervuilde of ongezonde computer kan stress veroorzaken! ....
Lees verder op wistje dat.