google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Wist je dat


Beweeg de consument verder richting plantaardig.....

En doe je mee aan diervriendelijk leven?

"Niets zal de menselijke gezondheid en overlevingskansen op aarde zo ten goed komen als de evolutie naar een plantaardig eetpatroon" Citaat van Albert Einstein, Duits-Amerikaans wetenschapper en uitvinder, Nobelprijswinnaar

Het minderen van vlees is vanwege de milieu-en gezondheidsaspecten een hot topic. Je hebt groepen die helemaal geen vlees eten zoals de vegetariërs en de veganisten, groepen die minder vlees eten namelijk flexitariërs maar ook nog steeds de echte vleeseters. Vanuit Wageningen University & Research (WUR) zijn er laatst twee studies verschenen waarin het verschil in eetpatronen tussen Nederlanders en dan met name de diversiteit in de bovenstaande groepen werd vergeleken.
- Plantaardige alternatieven zijn de laatste jaren geëxplodeerd in verkoop, maar kampen nu met een stagnatie. Dit heeft voor een groot deel te maken met wantrouwen van de consument in plant-based. Tijdens Free From Functional & Health Ingredients 2022 vertelt Kees van den Heuvel, Trade Marketeer bij Schouten Europe en specialist in plantaardige proteïnen, hoe we de consument weer verder kunnen bewegen richting plantaardig.
- “De stagnatie is tweeledig uit te leggen”, vertelt Van den Heuvel. “Het consumentenvertrouwen is momenteel laag, als gevolg van de economische situatie waarin we verkeren. Plat gezegd, kunnen we ons geld maar één keer uitgeven en dan kiezen we toch eerder voor producten waarvan we zeker weten dat ze goed zijn. En kiezen we dan toch voor plantaardig en voldoet het product niet aan onze verwachtingen, valt dat dubbel tegen. Zoveel zelfs, dat veel consumenten plantaardig langere tijd volledig links laten liggen.”
- Het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit heeft als beleidsdoelstelling gesteld dat in 2030 de verhouding tussen plantaardige- en dierlijke eiwitten in het Nederlandse voedingspatroon 50-50 is. Deze doelstelling is gemaakt met de brede overeenstemming in de wetenschap dat het verminderen van dierlijke eiwitten in het voedingspatroon een milieu- en gezondheidswinst kan opleveren. Het is daarom belangrijk dat er langzaam wordt geschoven naar een meer plantaardig voedingspatroon.
- Dit brengt ons meteen bij de tweede oorzaak, gaat hij verder. “Er is flink wat verschil in kwaliteit in plant-based. En dan bedoel ik voornamelijk smaak-kwaliteit. Fabrikanten en retailers focussen veel op het promoten van de categorie; in het laten zien hoe ‘groen’ en hip producten zijn. Dat heeft wellicht een tijd goed gewerkt in het aantrekken van de consument, maar om die consument ook te behoúden, moeten er meer betere, smaakvollere producten op de markt komen. Uiteindelijk is het tenslotte de consument die de shift naar plantaardig daadwerkelijk moet maken.”
In de nabije toekomst is die shift nog niet volledig plantaardig, weet Van den Heuvel. “Zover zijn we nog niet. Maar we kunnen de consument wél naar een eet- en drinkpatroon van 2/3 plantaardige en 1/3 dierlijke eiwitten bewegen. En dat doen we door betere plant-based producten op de markt te brengen.”
- Kansen om consumenten te bewegen naar een meer plantaardig voedingspatroon liggen vooral in het verhogen van de kennis. Het blijkt namelijk dat er onder de consumenten redelijk weinig bekend is over de gezondheidsvoordelen van een meer plantaardig dieet. Dit is echter een belangrijk motief voor het minderen van vlees waardoor het zou kunnen lonen om in te spelen op het vergroten van kennis. Verder biedt de sociale omgeving zoals sociale media veel kansen. Influencers zouden de boodschap ‘meer plantaardig, minder dierlijk’ kunnen uitdragen op hun kanalen.

Een voedingspatroon dat optimaal is voor gezondheid en milieu bestaat volgens de wetenschappers voor het grootste deel uit plantaardig eten.

Goed voor mens en planeet
In 2020 publiceerde de Eat-Lancet Commission een voedingspatroon, waarmee de wereldbevolking ook in de toekomst gezond en duurzaam gevoed kan worden. In dit “Planetary Health Diet” komen de calorieën vooral uit plantaardige producten. Dit betekent niet dat iedereen vegetarisch of zelfs veganistisch moet gaan eten, maar wel dat flinke veranderingen in het huidige gangbare eetpatroon nodig zijn.
- Een optimaal voedingspatroon bestaat voor het grootste deel uit plantaardig eten.
- Voeding: ontdek nieuwe overheerlijke recepten; plantaardige maaltijden geven jou de ruimte om nieuwe dingen te ontdekken en te experimenteren met ingrediënten die je anders nooit zou hebben geprobeerd.

Voorkeur plantaardige eiwitbronnen
- Uit een tweede grote studie gepubliceerd door Naghshi et al.(2020) bleek dat consumptie van plantaardige eiwitten – met name een hoge inname uit peulvruchten, granen en noten – een verlaagd risico geeft op totale sterfte en sterfte door hart- en vaatziekten. De onderzoekers vonden deze associatie niet bij totaal eiwit (dierlijk en plantaardig samen) of dierlijk eiwit alleen. Een hoge inname van totaal eiwit en dierlijk eiwit werd wel geassocieerd met een hoger risico op kanker en diabetes. Beide studies bevestigen dat aanpassingen in de keuze voor eiwitbronnen de gezondheid en levensduur kunnen bevorderen, waarbij plantaardige bronnen de voorkeur hebben. ◦
- Het vervangen van rood vlees door plantaardig voedsel van hoge kwaliteit, zoals bonen, noten of soja, kan het risico op coronaire hartziekte (CHD) verminderen. Dit geldt ook voor vervanging door volle granen, zuivelproducten en eieren.

Gezondheidsvoordelen:
- Veganisten blijken volgens onderzoekers over het algemeen een stuk slanker te zijn dan de vleeseter. Ook hebben zij minder kans om ziektes zoals diabetes en kanker te ontwikkelen. Zelfs cardiovasculaire aandoeningen lijken onder de groep minder voor te komen. Het verkleint aanzienlijk de kans op hart- en vaatziekten, overgewicht en kanker. De kans om te overlijden aan een hartinfarct is zelfs 29 procent kleiner.
- Onderzoeker T. Huang (Zhejiang University, China) vergeleek studieresultaten van veganisten uit Nederland, Engeland, Duitsland, Verenigde Staten en Japan. Zijn analyse laat zien dat de kans om te overlijden aan een hartinfarct 29 procent lager is bij veganisten ten opzichte van niet-veganisten. Ook hebben de veganisten een significant kleinere kans op kanker dan niet-veganisten (18 procent minder kans).Zij hebben daarbij gemiddeld minder last van laaggradige ontstekingsziekten. Ook andere onderzoeken bevestigen dat de algehele gezondheid onder niet-vleeseters over het algemeen beter is.
- What the Health toont aan dat het ook desastreus is voor je gezondheid op langer termijn.

Meer groenten en fruit eten kan echt!
- Door meer fruit en groente te eten zal je je algemene gezondheid verbeteren, gewicht verliezen, je bloeddruk verlagen, cholesterol waarden verlagen, veel helderder zijn en een betere huid hebben. Je zult je gewoon stukken gezonder voelen.
- De combinatie van een goede kwaliteit slaap, lichaamsbeweging en het eten van meer rauwe groente en fruit draagt bij aan een betere mentale gezondheid en welzijn bij jong volwassenen.
- Meer groenten en fruit tijdens ontbijt en de lunch kan echt!

Volkoren vermenigvuldigen!
- Het is een belangrijke bron van plantaardige eiwitten, levert veel voedingsstoffen en heeft een lagere impact op het milieu dan veel andere bronnen van eiwit. Laat volkorenbrood dus prominent aanwezig zijn op het bord. Maak van volkoren dus de nieuwe hype!

Milieu:
- Een meer plantaardig voedingspatroon levert gezondheidswinst én is beter voor het milieu. Je verlaagt je CO2 voetafdruk met 73% in deze maand.
Volgens Alpro is de huidige manier van voedselproductie en -consumptie de belangrijkste bedreiging voor de stabiliteit van het klimaat en de ecosystemen.
- Voor dieren wordt enorm veel voer geproduceerd. Dit kost nogal wat water. Hierdoor bespaart een dag zonder rundvlees evenveel water als een maand niet douchen. Voor 1 kilo biefstuk is 25 kilo voer nodig. Ook als we het verschil in watergebruik tussen vlees en planten per calorie berekenen, komt vlees niet gunstig uit de bus. Dan hebben we het nog niet over de enorme hoeveelheid schadelijke methaan die er in de atmosfeer wordt gebracht via het spijsverteringsstelsel van slachtvee.
- Zo laat Cowspiracy - wereldwijd miljoenen keren bekeken - zien hoe slecht het eten van vlees is voor het milieu. Ronkende documentaires sporen aan om minder of geen vlees te eten of zelfs helemaal te stoppen met het consumeren van dierlijke producten.
- Flexitariër en vegetariër zijn heel duurzaam bezig. Een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon zorgt voor minder uitstoot van broeikasgassen en landgebruik dan een voedingspatroon met vlees.

Voedselverspilling tegengaan;
- Steeds meer bedrijven spelen erop in. Zo kun je met Too Good To Go eten bestellen dat anders in de vuilnisbak zou belanden. En supermarkt Lidl verkoopt producten op de laatste dag van hun houdbaarheidsdatum voor 25 cent.
- Een volgende stap is het ‘upcyclen’ van voedsel. De Upcycled Food Association kwam in 2020 met een definitie daarvoor: het gebruik van ingrediënten die anders niet naar menselijke consumptie zouden gaan, die geproduceerd zijn in verifieerbare voedselketens, en die een positieve impact hebben op het milieu.
- Maak dus soep van die broccolistroken, rooster die bloemkoolbladeren en maak pastasaus van die nog-net-niet-vergane tomaat. Ben je zelf geen keukenprins(es)? Het Nederlandse bedrijf Instock maakt bier en granola van geredde ingrediënten.

Compassie:
- Stap af van een dieet dat gebaseerd is op wreedheid en denk echt na over waar je eten vandaan komt.
- Dierenwelzijn - Even een voorbeeld: In Nederland leven op dit moment ruim 12 miljoen varkens. We zien ze nooit buiten, want ze zitten opgesloten in hokken zonder bewegingsvrijheid. Ze slapen daardoor in hun eigen ontlasting. Bij bijna alle varkens wordt hun staart er zonder verdoving afgebrand. De leefomstandigheden van varkentjes in Nederland is zo slecht, dat vele varkens van ellende het slachthuis niet eens halen. Naast dat minder vlees eten de gezondheid ten goede kan komen, is het dus ook beter voor het dierenwelzijn.

Persoonlijke Groei:
- Wordt de beste versie van jezelf! Versterk je wilskracht en neem de controle terug over wat je eet! Alleen jij beslist wat je eet, niet jouw 'cravings'.
- Maak je omgeving gezonder - geef je jezelf duwtjes in de goede richting, naar een meer gezonde leefstijl. Je kunt elke ruimte in je huis zó inrichten dat het gemakkelijker wordt om gezonder te leven. En dat geldt ook voor je werk! Haal slechte verleidingen weg uit de keuken en.of kamer en help je jezelf om niet steeds te hoeven vechten tegen verleidingen – en verleid je jezelf om gezonde dingen te eten."

Ongezond vormen van voedingspatronen
- Zorgen tegenwoordig een groter risico op morbiditeit en mortaliteit dan onveilige seks, alcohol, drugs en tabak gezamenlijk

Kantelpunt in eiwittransitie komt een stap dichterbij
- Wordt 2022 het jaar van de nieuwe eiwitten? De eiwittransitie is een van de grootste uitdagingen van onze tijd op het gebied van voedsel. Niet alleen start-ups, maar ook steeds vaker de grote voedingsmiddelenbedrijven spelen in op dit thema, met creatieve oplossingen voor een duurzamer eiwitaanbod.

Eiwitkwaliteit
Waar dierlijke eiwitbronnen alle negen essentiële aminozuren leveren, missen plantaardige eiwitbronnen er vaak één of meerdere. Daarnaast zijn de eiwitten uit sommige plantaardige producten moeilijker te verteren in onze dunne darm dan de eiwitten uit dierlijke producten. Plantaardige eiwitbronnen kunnen elkaar echter prima aanvullen. Granen leveren bijvoorbeeld met name methionine en zijn arm aan lysine. Bij peulvruchten is dit juist net andersom. De combinatie van deze plantaardige eiwitbronnen levert voldoende van de essentiële aminozuren.

Tips om goedkoop en gezond te eten.

Gezond eten en vooral plantaardig blijft een terugkomend onderwerp. Veel mensen willen zo gezond mogelijk eten, maar willen ook dat het lekker is én betaalbaar. Vooral dat betaalbare deel blijft vaak lastig. Als je even snel wat wilt maken wat kies je dan en wat kost het?
- Met deze tips geef ik je graag wat handvatten om gezonde én voordelige keuzes te maken.

Voedingstips
1. Eet meer voeding met omega 3 vetzuren, zoals noten, zaden, pitten, avocado en gebruik olijfolie
2. Eet volkoren granen en vermijd geraffineerde koolhydraten en suikers
3. Eet meer vezelrijk voedsel, zoals groenten, peulvruchten, bessen en ander fruit.
4. Gebruik meer probiotica uit gefermenteerde groenten of supplementen.

Plan je maaltijden
Gaat jouw voorraadkast of koelkast over vraag en aanbod? Door slim in te kopen en te plannen zorg je dat je geen ingrediënten verspilt en onnodig weggooit.

Maak een boodschappenlijstje
- Koop alleen wat je nodig hebt en laat je niet verleiden door aanbiedingen bij de kassa.
- Gebruik een boodschappenlijstje of een app zoals Wunderlist.

Aanbiedingen
- Koop groente en fruit in de aanbieding
- De goedkopere producten staan vaak lager in het vak, dus zorg ervoor dat je ze niet over het hoofd ziet.
- Maak er een uitdaging van om voordelig boodschappen te doen. Neem bijvoorbeeld een klein bedrag mee naar de supermarkt en niks meer.
- Doe geen boodschappen met een lege maag, ook dat helpt tegen het aankopen van impulsproducten.

Zoek low budget gerechten
- Zoek naar hulpmiddelen, zoals een leuke (low budget) kookworkshop, kook eens samen met je vrienden en check regelmatig de seizoensrecepten op I’m a foodie (de kosten per persoon staan erbij).

Bespaar op ongezonde producten
Ongezonde producten zijn frisdrank, chips en snacks, waar geen (gezonde) voedingswaarde en alleen lege calorieën zitten. Trakteer jezelf gerust af en toe op iets lekkers, maar door het laten staan van sapjes en frisdranken bespaar je én geld én calorieën. Uiteindelijk zorgen deze frisdranken e.d. er namelijk niet voor dat je minder eet of kleinere maaltijden neemt, maar ze kosten wel extra geld. Zonde dus!

Voeding

Voedingswaarde

Bron
- Voedingswetenschap 2021
- VoedingNU 2021-2022
- Voeding & Ziekte
- NOS nieuws 2017
- aHealthylife.nl 2017
Wist je dat...

Beweeg de consument verder richting plantaardig.....

En doe je mee aan diervriendelijk leven?
"Niets zal de menselijke gezondheid en overlevingskansen op aarde zo ten goed komen als de evolutie naar een plantaardig eetpatroon" Citaat van Albert Einstein, Duits-Amerikaans wetenschapper en uitvinder, Nobelprijswinnaar ....
Lees verder op wistje dat.