google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Wist je dat


Trend blijft om plantaardig te eten!

Doe je mee aan diervriendelijk leven?

"Niets zal de menselijke gezondheid en overlevingskansen op aarde zo ten goed komen als de evolutie naar een plantaardig eetpatroon" Citaat van
Albert Einstein, Duits-Amerikaans wetenschapper en uitvinder, Nobelprijswinnaar

Een voedingspatroon dat optimaal is voor gezondheid en milieu bestaat volgens de wetenschappers voor het grootste deel uit plantaardig eten.

Goed voor mens en planeet
In 2020 publiceerde de Eat-Lancet Commission een voedingspatroon, waarmee de wereldbevolking ook in de toekomst gezond en duurzaam gevoed kan worden. In dit ďPlanetary Health DietĒ komen de calorieŽn vooral uit plantaardige producten. Dit betekent niet dat iedereen vegetarisch of zelfs veganistisch moet gaan eten, maar wel dat flinke veranderingen in het huidige gangbare eetpatroon nodig zijn.
- Een optimaal voedingspatroon bestaat voor het grootste deel uit plantaardig eten.
- Voeding: ontdek nieuwe overheerlijke recepten; plantaardige maaltijden geven jou de ruimte om nieuwe dingen te ontdekken en te experimenteren met ingrediŽnten die je anders nooit zou hebben geprobeerd.

Voorkeur plantaardige eiwitbronnen
- Uit een tweede grote studie gepubliceerd door Naghshi et al.(2020) bleek dat consumptie van plantaardige eiwitten Ė met name een hoge inname uit peulvruchten, granen en noten Ė een verlaagd risico geeft op totale sterfte en sterfte door hart- en vaatziekten. De onderzoekers vonden deze associatie niet bij totaal eiwit (dierlijk en plantaardig samen) of dierlijk eiwit alleen. Een hoge inname van totaal eiwit en dierlijk eiwit werd wel geassocieerd met een hoger risico op kanker en diabetes. Beide studies bevestigen dat aanpassingen in de keuze voor eiwitbronnen de gezondheid en levensduur kunnen bevorderen, waarbij plantaardige bronnen de voorkeur hebben. ◦
- Het vervangen van rood vlees door plantaardig voedsel van hoge kwaliteit, zoals bonen, noten of soja, kan het risico op coronaire hartziekte (CHD) verminderen. Dit geldt ook voor vervanging door volle granen, zuivelproducten en eieren.

Gezondheidsvoordelen:
- Veganisten blijken volgens onderzoekers over het algemeen een stuk slanker te zijn dan de vleeseter. Ook hebben zij minder kans om ziektes zoals diabetes en kanker te ontwikkelen. Zelfs cardiovasculaire aandoeningen lijken onder de groep minder voor te komen. Het verkleint aanzienlijk de kans op hart- en vaatziekten, overgewicht en kanker. De kans om te overlijden aan een hartinfarct is zelfs 29 procent kleiner.
- Onderzoeker T. Huang (Zhejiang University, China) vergeleek studieresultaten van veganisten uit Nederland, Engeland, Duitsland, Verenigde Staten en Japan. Zijn analyse laat zien dat de kans om te overlijden aan een hartinfarct 29 procent lager is bij veganisten ten opzichte van niet-veganisten. Ook hebben de veganisten een significant kleinere kans op kanker dan niet-veganisten (18 procent minder kans).Zij hebben daarbij gemiddeld minder last van laaggradige ontstekingsziekten. Ook andere onderzoeken bevestigen dat de algehele gezondheid onder niet-vleeseters over het algemeen beter is.
- What the Health toont aan dat het ook desastreus is voor je gezondheid op langer termijn.

Meer groenten en fruit eten kan echt!
- Door meer fruit en groente te eten zal je je algemene gezondheid verbeteren, gewicht verliezen, je bloeddruk verlagen, cholesterol waarden verlagen, veel helderder zijn en een betere huid hebben. Je zult je gewoon stukken gezonder voelen.
- De combinatie van een goede kwaliteit slaap, lichaamsbeweging en het eten van meer rauwe groente en fruit draagt bij aan een betere mentale gezondheid en welzijn bij jong volwassenen.
- Meer groenten en fruit tijdens ontbijt en de lunch kan echt!

Volkoren vermenigvuldigen!
- Het is een belangrijke bron van plantaardige eiwitten, levert veel voedingsstoffen en heeft een lagere impact op het milieu dan veel andere bronnen van eiwit. Laat volkorenbrood dus prominent aanwezig zijn op het bord. Maak van volkoren dus de nieuwe hype!

Milieu:
- Een meer plantaardig voedingspatroon levert gezondheidswinst ťn is beter voor het milieu. Je verlaagt je CO2 voetafdruk met 73% in deze maand.
Volgens Alpro is de huidige manier van voedselproductie en -consumptie de belangrijkste bedreiging voor de stabiliteit van het klimaat en de ecosystemen.
- Voor dieren wordt enorm veel voer geproduceerd. Dit kost nogal wat water. Hierdoor bespaart een dag zonder rundvlees evenveel water als een maand niet douchen. Voor 1 kilo biefstuk is 25 kilo voer nodig. Ook als we het verschil in watergebruik tussen vlees en planten per calorie berekenen, komt vlees niet gunstig uit de bus. Dan hebben we het nog niet over de enorme hoeveelheid schadelijke methaan die er in de atmosfeer wordt gebracht via het spijsverteringsstelsel van slachtvee.
- Zo laat Cowspiracy - wereldwijd miljoenen keren bekeken - zien hoe slecht het eten van vlees is voor het milieu. Ronkende documentaires sporen aan om minder of geen vlees te eten of zelfs helemaal te stoppen met het consumeren van dierlijke producten.
- FlexitariŽr en vegetariŽr zijn heel duurzaam bezig. Een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon zorgt voor minder uitstoot van broeikasgassen en landgebruik dan een voedingspatroon met vlees.

Voedselverspilling tegengaan;
- Steeds meer bedrijven spelen erop in. Zo kun je met Too Good To Go eten bestellen dat anders in de vuilnisbak zou belanden. En supermarkt Lidl verkoopt producten op de laatste dag van hun houdbaarheidsdatum voor 25 cent.
- Een volgende stap is het Ďupcyclení van voedsel. De Upcycled Food Association kwam in 2020 met een definitie daarvoor: het gebruik van ingrediŽnten die anders niet naar menselijke consumptie zouden gaan, die geproduceerd zijn in verifieerbare voedselketens, en die een positieve impact hebben op het milieu.
- Maak dus soep van die broccolistroken, rooster die bloemkoolbladeren en maak pastasaus van die nog-net-niet-vergane tomaat. Ben je zelf geen keukenprins(es)? Het Nederlandse bedrijf Instock maakt bier en granola van geredde ingrediŽnten.

Compassie:
- Stap af van een dieet dat gebaseerd is op wreedheid en denk echt na over waar je eten vandaan komt.
- Dierenwelzijn - Even een voorbeeld: In Nederland leven op dit moment ruim 12 miljoen varkens. We zien ze nooit buiten, want ze zitten opgesloten in hokken zonder bewegingsvrijheid. Ze slapen daardoor in hun eigen ontlasting. Bij bijna alle varkens wordt hun staart er zonder verdoving afgebrand. De leefomstandigheden van varkentjes in Nederland is zo slecht, dat vele varkens van ellende het slachthuis niet eens halen. Naast dat minder vlees eten de gezondheid ten goede kan komen, is het dus ook beter voor het dierenwelzijn.

Persoonlijke Groei:
- Wordt de beste versie van jezelf! Versterk je wilskracht en neem de controle terug over wat je eet! Alleen jij beslist wat je eet, niet jouw 'cravings'.
- Maak je omgeving gezonder - geef je jezelf duwtjes in de goede richting, naar een meer gezonde leefstijl. Je kunt elke ruimte in je huis zů inrichten dat het gemakkelijker wordt om gezonder te leven. En dat geldt ook voor je werk! Haal slechte verleidingen weg uit de keuken en.of kamer en help je jezelf om niet steeds te hoeven vechten tegen verleidingen Ė en verleid je jezelf om gezonde dingen te eten."

Ongezond vormen van voedingspatronen
- Zorgen tegenwoordig een groter risico op morbiditeit en mortaliteit dan onveilige seks, alcohol, drugs en tabak gezamenlijk

Kantelpunt in eiwittransitie komt een stap dichterbij
- Wordt 2022 het jaar van de nieuwe eiwitten? De eiwittransitie is een van de grootste uitdagingen van onze tijd op het gebied van voedsel. Niet alleen start-ups, maar ook steeds vaker de grote voedingsmiddelenbedrijven spelen in op dit thema, met creatieve oplossingen voor een duurzamer eiwitaanbod.

Eiwitkwaliteit
Waar dierlijke eiwitbronnen alle negen essentiŽle aminozuren leveren, missen plantaardige eiwitbronnen er vaak ťťn of meerdere. Daarnaast zijn de eiwitten uit sommige plantaardige producten moeilijker te verteren in onze dunne darm dan de eiwitten uit dierlijke producten. Plantaardige eiwitbronnen kunnen elkaar echter prima aanvullen. Granen leveren bijvoorbeeld met name methionine en zijn arm aan lysine. Bij peulvruchten is dit juist net andersom. De combinatie van deze plantaardige eiwitbronnen levert voldoende van de essentiŽle aminozuren.

Tips om goedkoop en gezond te eten.

Gezond eten en vooral plantaardig blijft een terugkomend onderwerp. Veel mensen willen zo gezond mogelijk eten, maar willen ook dat het lekker is ťn betaalbaar. Vooral dat betaalbare deel blijft vaak lastig. Als je even snel wat wilt maken wat kies je dan en wat kost het?
- Met deze tips geef ik je graag wat handvatten om gezonde ťn voordelige keuzes te maken.

Voedingstips
1. Eet meer voeding met omega 3 vetzuren, zoals noten, zaden, pitten, avocado en gebruik olijfolie
2. Eet volkoren granen en vermijd geraffineerde koolhydraten en suikers
3. Eet meer vezelrijk voedsel, zoals groenten, peulvruchten, bessen en ander fruit.
4. Gebruik meer probiotica uit gefermenteerde groenten of supplementen.

Plan je maaltijden
Gaat jouw voorraadkast of koelkast over vraag en aanbod? Door slim in te kopen en te plannen zorg je dat je geen ingrediŽnten verspilt en onnodig weggooit.

Maak een boodschappenlijstje
- Koop alleen wat je nodig hebt en laat je niet verleiden door aanbiedingen bij de kassa.
- Gebruik een boodschappenlijstje of een app zoals Wunderlist.

Aanbiedingen
- Koop groente en fruit in de aanbieding
- De goedkopere producten staan vaak lager in het vak, dus zorg ervoor dat je ze niet over het hoofd ziet.
- Maak er een uitdaging van om voordelig boodschappen te doen. Neem bijvoorbeeld een klein bedrag mee naar de supermarkt en niks meer.
- Doe geen boodschappen met een lege maag, ook dat helpt tegen het aankopen van impulsproducten.

Zoek low budget gerechten
- Zoek naar hulpmiddelen, zoals een leuke (low budget) kookworkshop, kook eens samen met je vrienden en check regelmatig de seizoensrecepten op Iím a foodie (de kosten per persoon staan erbij).

Bespaar op ongezonde producten
Ongezonde producten zijn frisdrank, chips en snacks, waar geen (gezonde) voedingswaarde en alleen lege calorieŽn zitten. Trakteer jezelf gerust af en toe op iets lekkers, maar door het laten staan van sapjes en frisdranken bespaar je ťn geld ťn calorieŽn. Uiteindelijk zorgen deze frisdranken e.d. er namelijk niet voor dat je minder eet of kleinere maaltijden neemt, maar ze kosten wel extra geld. Zonde dus!

Voeding

Voedingswaarde

Bron
- Voedingswetenschap 2021
- VoedingNU 2021
- Voeding & Ziekte
- NOS nieuws 2017
- aHealthylife.nl 2017Wist je dat...

8 redenen om geen vlees en zuivel te eten!

Tell the world!
Geen dierlijke producten eten helpt talloze dieren een leven vol ellende te besparen. En dat is waar wij voor gaan; een wereld waarin dieren een fijn leven kunnen leiden. Een makkelijke manier om iets te doen voor dieren (en het milieu en je eigen gezondheid), is door te letten op wat je eet. ....
Lees verder op wistje dat.