google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Gezond lichaam


De paradoxale zegen van de zon!

Help je huid op een natuurlijke manier.

Een gezond portie zonlicht geeft ons niet alleen een fijn gevoel, maar boost ook je lichaam en geest op een natuurlijke manier. De warmte van de zon troost en ontspant. Alleen al door meer buiten te zijn, voelen we ons beter. Zonlicht hebben we ook nodig voor onze gezondheid. Door de zon maken we vitamine D3 aan.
- Met de lente komt ook de zon en warmte weer in ons leven. Goed voor ons humeur, én een uitnodiging om meer naar buiten, in de natuur te gaan. Maar meteen komen ook weer de waarschuwingen van dermatologen voor het gevaar van melanomen. Die zijn inderdaad ernstig, maar waarom komen ze vooral voor op huiddelen die niet blootgesteld zijn aan de zon (75%)? En waarom vooral bij een laag vitamine D-niveau???
- De mens is geëvolueerd met de zon. Die kan dus niet alleen maar schadelijk zijn. Ze zorgt niet alleen voor een goed humeur en mentale weerbaarheid, maar beschermt ook tegen cardiovasculaire ziekten, kanker, zorgt voor pijnregulatie,...
En vooral: zonnestralen zijn de cruciale prikkel voor vitamine D-aanmaak in de huid, en die is essentieel voor zowat àlle processen in het lichaam.
- Maar teveel, vooral ineens, is sowieso teveel, dus: zon verstandig en wees voorzichtig met synthetische zonnecrèmes. Die bevatten vaak schadelijke bestanddelen én saboteren de vitamine D-productie.

Geniet daarom vaker van de zon (wel verstandig!) en ontdek deze negen voordelen.

1. Zweten en meer drinken
- Het klinkt misschien niet zo fris, maar gezond is het zeker. Door de zon ga je sneller zweten en dat is goed voor je nieren. Afvalstoffen verlaten je lichaam via je huid, waardoor je nieren het rustiger hebben. De zon dwingt ons ook om meer te drinken, want door de hitte krijg je sneller dorst. En veel drinken zorgt voor meer energie. Dit geldt natuurlijk alleen voor het drinken van water; alcohol droogt je lichaam juist uit.

2. Een goede bloeddruk
- Wanneer we bloot worden gesteld aan zonlicht, worden kleine hoeveelheden stikstofmonoxide vanuit de huid naar de bloedcirculatie getransporteerd. De bloedvaten worden hierdoor minder stijf en de bloeddruk neemt af. Dit ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Southampton en Edinburgh. Ook het risico om een hartaanval of beroerte te krijgen, neemt af. Als je bloeddruk normaal is en vooral niet te hoog, zit je beter in je vel en voel je je tegelijkertijd fitter.
- Lagere bloeddruk - Er komt steeds meer bewijs dat de zon je bloeddruk langdurig kan laten dalen. Wetenschappers stelden vast dat dit niet komt door de ontspannende werking van de zon, maar door de ultraviolette stralen (UV-A).

3. Uitgerust wakker door de zon
- Voel je je moe? Ga de zon in! In de zomer is het langer licht, waardoor je actiever bent en minder snel moe wordt. Ook de kwaliteit van je slaap gaat erop vooruit. Uit onderzoeken blijkt dat zonlicht zorgt voor een diepere, ononderbroken slaap. En hoe vroeger je in de ochtend de eerste zonnestralen meepikt, hoe makkelijker je ’s avonds in slaapt valt en weer fluitend opstaat.

4. Minder last van huidaandoeningen
- Wie last heeft van psoriasis, acne of eczeem, heeft vaak baat bij zonlicht. Veel huidaandoeningen worden rustiger door de zon. Dat komt doordat je immuunsysteem het wat kalmer aandoet dankzij zonlicht, dus je huid wordt er beter van. Pluspunt: ook jij zult je beter voelen als je minder last hebt van deze klachten.
- Rustigere huid - De ultraviolette stralen van de zon hebben hier een gunstig effect op. Ook eczeem wordt er rustiger van."

5. Weg met stress en depressie
- Niets is zo fijn als dat warme gevoel op je huid. Dankzij UV-straling voel je je meer ontspannen. Door zonlicht maak je stofjes aan waardoor je je gelukkiger en minder gestrest voelt. En stress is een behoorlijke energievreter. Ook daarom is het dus belangrijk om af en toe in de zon te zitten.
- Minder kans op depressie. Het blijkt dat ouderen met een depressie een veel lager vitamine-D-gehalte in hun bloed hebben dan ouderen die zich vrolijk voelen. Zo’n tweederde van onze voorraad vitamine D maken we aan met behulp van de zon – de rest halen we uit onze voeding. Wie geregeld fietst, wandelt of in de tuin werkt, krijgt minder snel vitamine-D-tekort.
- Bovendien hebben het zogenaamde ‘blauwe licht’ van de zon – onderdeel van het zichtbare licht van de zon, dat alle kleuren van de regenboog bevat – én de UV-stralen waarschijnlijk ook een positief effect op je humeur.

6. Meer vitamine D
- Wie te weinig vitamine D aanmaakt (en daar hebben we in Nederland bijna allemaal last van), kan last krijgen van krachtverlies in de spieren, breekbare botten en een tekort aan energie. De Gezondheidsraad adviseert het niet voor niets: probeer elke dag een kwartier tot een half uur buiten te zijn om de zonnestralen mee te pakken. Liefst met gezicht en blote armen oor 11uur en na 15 uur, dan is de zon het minst schadelijk.
- Krijg je voldoende zon? - Dit zon advies om optimaal te profiteren van de gunstige effecten van de zon is vrij nieuw. Natuurlijk blijft gelden: wie gauw verbrandt, moet uit de zon, of smeren.
- Als de zon op zijn hoogst staat, maakt u in de huid de meeste vitamine D3 aan. En laten we nu net de laatste jaren de boodschap krijgen dat we tussen twaalf en twee uur uit de zon moeten blijven. Heel verwarrend. Reden voor mij om hier te vertellen hoe u met gezonde voeding en aanvullende supplementen ervoor kan zorgen dat u van binnenuit wordt beschermd tegen UV-straling. (En hoe u wel verstandig zonnebaadt).

7. Minder trek
- Leptine is een hormoon dat aangeeft wanneer je maag vol zit. Bij veel zon zal er meer leptine aangemaakt worden, waardoor je sneller vol zal zitten. Een verzadigd gevoel is weer goed voor je humeur (en voorkomt extra kilo’s). Meer leptine graag!

8. Minder botontkalking, betere conditie
Een tekort aan vitamine D kan – vooral bij vrouwen na de overgang – leiden tot botontkalking en uiteindelijk tot botbreuken. Ook je spieren kunnen er slapper van worden. Daardoor neemt het risico op vallen toe. Bovendien ben je met minder sterke spieren eerder moe. Voldoende zonlicht op je huid zorgt voor voldoende vitamine D in je bloed. En dat zorgt weer voor gezondere botten, ­sterkere spieren en een beter uithoudingsvermogen. Hoe ouder je bent, des te moeilijker je huid vitamine D aanmaakt. Elke dag voldoende tijd buiten doorbrengen wordt dus steeds belangrijker.

9. Minder kans op kankers & multiple sclerose
Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat mensen die regelmatig in de zon vertoeven, een kleinere kans hebben op darmkanker. Er zijn sterke aanwijzingen dat dit ook geldt voor de kans op non-Hodgkin-lymfoom, multiple sclerose (MS), prostaat- en borstkanker. Dat komt onder andere doordat je in de zon vitamine D aanmaakt. Een hogere vitamine-D-spiegel maakt het risico op deze vormen van kanker en MS waarschijnlijk kleiner. Maar dat is niet het enige. Het blauwe licht van de zon heeft een gunstige invloed op ons dag-en-nachtritme, dus op hoeveel en hoe goed je slaapt en hoe wakker en fit je overdag bent. Dat speelt wellicht ook een rol bij het voorkómen van deze ziekten. Voor een goed dag-en-nachtritme is het belangrijk dat je vooral ’s ochtends voldoende licht vangt. Het gaat hierbij niet om (zon)licht op je huid, maar het (zon)licht dat je via je ogen binnenkrijgt. Af en toe heftig zonnen op vakantie helpt niet; je hebt echt een dagelijkse dosis nodig van minstens een uur per dag.
Maar pas op en niet te lang in de volle zon tussen 12uur en 15uur!

Dit moet je weten voordat je in de zon gaat zitten.

UVA en UVB
- Zonlicht bestaat uit drie soorten licht: infrarood licht, zichtbaar licht en ultraviolet licht (UVA en UVB). UVA-stralen zorgen voornamelijk voor huidveroudering de ‘A’ staat voor ‘Aging’) en de UVB-stralen zorgen voor de aanmaak van vitamine D en kunnen zonverbranding veroorzaken (de ‘B’ staat ook wel voor ‘Burning’). Zonlicht bestaat voor 95 procent uit UVA en voor een klein deel uit UVB.
Veel zon = gerimpelde huid!
- Te veel zon voel je snel genoeg: je huid verbrandt. Maar op langere termijn kan je huid verouderen. En het belangrijkste risico van overmatig bruinen: de kans op huidkanker neemt toe.
Ken je pigment
- Onze huid is intelligent en heeft een afweermechanisme: het maakt melanine aan en beschermt de huidcellen tegen uv-straling. Het bijeffect is dat onze huid donkerder wordt. Mensen met een hoger huidtype worden sneller bruin; deze mensen kunnen meer zonlicht hebben dan mensen met een lichte huid. Een bruine huid is dus niet meteen ongezond. Wel kun je met een bruine huid alsnog verbranden en vergroot je de kans op huidveroudering. Een witte huid heeft veel minder pigment dan een donkere huid en is dus kwetsbaarder.
Zon met mate
- Van de zon genieten – mag dat wel? Nou en of. Zonlicht is ook hartstikke gezond. Zo zorgt UV-straling ervoor dat het lichaam vitamine D aanmaakt maakt, wat onder andere nodig is voor onze botten. Ook geeft het je humeur een boost en kan het huidziekten als eczeem verminderen. Het is belangrijk dat je je lichaam niet te lang blootstelt aan zonlicht: langzaam bruinen is veiliger.

Smeren of slikken?
- De laatste jaren zijn we echter bang gemaakt voor de zon. Zonlicht zou de huid uitdrogen en sneller doen verouderen. We zouden meer kans hebben op huidkanker en meer rimpels. Maar wat niet verteld wordt, is dit: Goed smeren met zonnebrandcrèmes én weinig de zon ingaan, geeft meer kans op darmkanker, borstkanker en prostaatkanker.
- Want huidkanker - en trouwens vele andere vormen van kanker die zich in je lichaam ontwikkelen - neemt epidemische vormen aan. De meeste mensen realiseren zich niet dat de aanbevolen zonnebrandcrèmes relatief nieuw zijn.
Vóór de WO II bestonden er geen zon­ne­brand­crè­mes. Correctie: er bestond alleen natuurlijke bescherming tegen de zon als kokosolie, shea butter en vele andere natuurlijke oliën waarmee mensen zich beschermden als ze noodgedwongen te lang in de zon moesten verblijven.
Begin 1900 was er de Duitse arts/onderzoeker dr. Otto Warburg die in zijn laboratorium ontdekte hoe de toen nieuwe ziekte kanker zich ontwikkelde, wat je ertegen kon doen en beter nog hoe je het kon vermijden. Dr. Otto Warburg constateerde dat nog geen 1% van de bevolking rond 1900 kanker had. Er waren in die tijd vreselijke andere ziekten, maar die hadden voornamelijk te maken met het ontbreken van hygiëne.
- Daarnaast verhoogt u hierdoor mogelijk ook de kans op hart- en vaatziekten, suikerziekte, depressie, vermoeidheid, botontkalking, auto-immuunziekten en infecties. Dit komt doordat zonnebrandcrèmes bijna volledig de lichaamseigen vitamine D3-productie stilleggen.
Denk eens met ons mee: een eeuw geleden hadden we toch ook zon? We hebben toch al duizenden jaren zon? Al miljoenen jaren.

Toen kregen mensen toch ook geen huidkanker?
En nu worden we ziek van de zon? De zon is toch de bron van al het leven op aarde? Zonder zon geen leven. In duisternis groeit er niet zo veel.
Waarom worden we dan door de meest intelligente mensen en instanties gewaarschuwd voor de ‘gevaren’ van de zon?
We vermoeden dat dit het antwoord kan zijn: In 1938 was er een Oostenrijkse chemicus, Franz Greiter, die tijdens een bergbeklimming van de Piz Buin, een hoge berg in Oostenrijk, zich ernstig verbrandde. Dit inspireerde hem tot het ontwikkelen van een product tegen zonnebrand. In de jaren ’60 ontwikkelde Greiter ook de zogenaamde Sun Protection Factor (SPF), die inmiddels wereldwijd de standaard is om de effectiviteit van zon­ne­brand­crè­me aan te geven ... een slimme chemicus die Greiter.
Hij kon toen niet bevroeden dat er door zijn product, dat uiteraard overal werd nagemaakt en ge­per­fec­tioneerd en met verleidelijke marketing in de markt werd gezet, duizenden mensen zouden sterven.

Denk wederom na als je de volgende chemicaliën op je huid smeert:

Welke zonnebrandcrème?
- Zonnebrandcrème is er in twee soorten: de een absorbeert de UV-stralen waardoor deze hun schadelijke invloed verliezen, de ander weerkaatst de UV-stralen als miljoenen kleine spiegeltjes op de huid. Welke factor kies je? Hoewel de adviezen verschillen, lijkt het erop dat je met SPF 30 in ieder geval goed zit. Bescherm jezelf tegen UVA én UVB en smeer je niet één keer in met zonnebrand, maar herhaal dit een paar keer per dag. En: ook in de schaduw of bij bewolking kun je verbranden!
- oxybenzone, oc­ti­no­xa­te, homosalate, benzophenone-2, parabenen en nog veel meer onuitspreekbare chemische namen ... zou dat wellicht de trigger kunnen zijn om (huid)kanker te ontwikkelen? Daar is inmiddels ge­noeg onderzoek naar gedaan (zie PubMed, internet, lees onze vertaalde boeken van dr. Bruce Fife, etc.)

Dr. Fife schrijft in het boek Kokosnoot geneest dat er al duizenden jaren op plantages, e.d. waar vrouwen met kinderen op hun rug elke dag uren in de Kokosnoot geneest zon werkten, met kokosolie werd in­ge­smeerd ... er was geen sprake van huidkanker. Het volgende be­richt van CBS is er ook een om over na te denken: ‘De sterfte door melanoom van de huid is in Zuid-Europa opvallend laag en in de meeste noordelijke landen (Zweden, Estland en De­ne­mar­ken) juist hoger. Noorwegen heeft het hoogste sterftecijfer in Eu­ro­pa.’
Maar ... in Zuid-Europa is toch veel meer zon (en veel sterker) dan in Noord-Europa?
- Wist je dat in de beginjaren van de zon­ne­brand­crè­mes kokosolie het belangrijkste ingrediënt was? Totdat de industrie ‘dollars’ zag en ontdekte dat de goedkopere chemicaliën winstgevender waren. Dat ons lichaam niet tegen al die chemicaliën kan en dat die stoffen de aanmaak van de zo nodige vitamine D tegenhouden, die de zon ons gratis geeft, is niet belangrijk. Als je erover nadenkt is het zo logisch: geen zonnebrandcrèmefabrikant, noch andere verkoper van zonnebrandcrèmes is geïnteresseerd in je ge­zond­heid ... ze zijn geïnteresseerd in hun winst.

Tips om verstandig te zonnen
1. Wees ook weer niet te bang voor de zon deze zomer! Zon een kwartier zonder zonnebrandcrème om vitamine D aan te maken en smeer je daarna in met zonnebrandcrème om niet te verbranden. Doe je broodnodige zonnestralen op in de morgen en middag/avond. Mijd wel de uren met de felste zon tussen 12 en 15h.
2. Bescherm je huid met kleding, pet, hoed, zonnebril. Dagje strand? Neem een parasol mee (maar weet: ook onder een parasol kun je verbranden). Als de zon schijnt, wil je het liefst die leuke jurk en slippers aantrekken. Maar is de zonkracht hoog en ga je midden op de dag een ommetje fietsen, doe je lijf dan een plezier en trek beschermende kleding aan. Het advies: ga voor kleding wat dicht geweven is en tegelijkertijd luchtig zit. Je hebt ook speciaal uv-werende kleding. Ook het dragen van een hoed of pet beschermt tegen de zon.
3. Bouw het aantal uren in de zon langzaam op, zodat je huid een beetje kan wennen aan uv-straling.
4. Drink voldoende! Neem een grote fles water mee en doe daar wat munt, citroen of komkommer in.
5. Hydrateer je huid na het zonnen met een goede crème.
6. Een manier om van binnenuit je huid te beschermen tegen verbranding is het eten van bepaalde anti-oxidanten in groente en fruit beschermen tegen de schade door UV-licht. Drink groene thee, granaatappelsap, astaxanthine, acaibessen en granaatappel zijn zeer geschikt hiervoor.
7. Eet voldoende vetbronnen! - eet en gebruik plantaardige oliën, avocado, noten.
8. Suppleer vitamine D3 - Met name aan voor iedereen in de winter en mensen met een donkere huid ook in de zomer. Voor een goede aanmaak van vitamine D in een donkere huid is namelijk een veel langere blootstelling aan zonlicht nodig.
9. Gebruik kokosolie om je eventueel te beschermen als je toch langer in de zon wilt blijven. Ga in ieder geval niet liggen ‘bakken’ op het heetst van de dag. En vooral: gebruik geen chemicaliën als je om je gezondheid geeft ... en eh, blijf nadenken!
10. Wie lang wil zonnen! Voorkom dat je verbrandt in de zon. Smeer uzelf dan na een tijdje in. Een zonnebrandcrème factor 30 of hoger zonder irriterende stoffen is dan aan te raden (liefst zonder oxybenzone of benzophenone en zonder nanodeeltjes titanium).

Gezondheid

Vegan zonnebrand
Leefstijl

Veilig zonnen

Gezonde alternatieven voor zonnebrandcrème

Eet je sunproof
- Wist je dat je fruitschaal en koelkast vol liggen met hulpjes tegen schadelijke effecten van de zon?
Natuurlijk smeer je je goed in als je de zon in gaat. Toch kan je huid ook schade oplopen als je een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor gebruikt. Als je niet dik of vaak genoeg smeert bijvoorbeeld. Gelukkig kun je je huid op een natuurlijke manier een handje helpen. Bepaalde etenswaren beschermen namelijk heel goed tegen verbranding en rimpels.

Tomaten
De groente in de strijd tegen uv-stralen zijn tomaten. Ze zitten boordevol lycopeen. Dit stofje helpt het lichaam om vrije radicalen, die vrijkomen door ultraviolette straling, op te ruimen. Zo kan de huid zich beter herstellen na schade door de zon. Vooral bewerkte of verhitte tomaten bevatten veel lycopeen. Drink als je een terrasje pikt dus eens een tomatensap en eet wat vaker gazpacho.

Bessen
Lekker, goed voor de lijn en vol flavonoïden: bosbessen of blauwe bessen. Flavonoïden zijn sterke antioxidanten die roodheid van de huid verminderen en ook preventief beschermen tegen schade door de zon. Een fijne verrassing: deze antioxidanten zitten ook in donkere chocolade. Maar ja, dit bevat natuurlijk ook veel suiker en vet...

Amandelen
Amandelen zijn echte vitamine E bommetjes. Mensen die genoeg vitamine E binnenkrijgen, hebben minder snel last van verbranding door de zon. Twintig amandelen per dag zijn voldoende om het beschermende effect te bereiken. Overigens is ook pindakaas rijk aan vitamine E.

Watermeloen
In watermeloen zit behalve lycopeen ook bèta-caroteen. Bèta-caroteen (pro-vitamine A) is een antioxidant: het beschermt de cellen in het lichaam tegen vrije radicalen en helpt de huid ook om cellen die beschadigd zijn door de zon te herstellen. Bèta-caroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A, dat zorgt voor een gezonde opbouw van de huid en ook nog goed is voor je haar en je ogen. Houd je niet van watermeloen? Wortelen en mango's zijn ook rijk aan caroteen.

Groene thee
Ook groene thee is een wondermiddel tegen de zon. In de thee zitten krachtige antioxidanten, die een ontstekingsremmende werking hebben. Twee tot zes koppen per dag kunnen helpen het ontstaan van huidkanker tegen te gaan. Drink de thee wel zo heet mogelijk; hoe kouder, hoe minder antioxidanten erin zitten. Wist je trouwens dat groene thee ook helpt om water en vetten af te drijven? Wel zo prettig als je met gladde en strakke benen de zon in wilt!

Sinaasappelen
Sinaasappelschillen zijn misschien niet het eerste waar je aan denkt als het om eten gaat. Maar ze helpen prima je huid te beschermen: in de schil zit namelijk d-limoneen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die elke week een theelepel sinaasappelschil of -rasp eten 30 procent minder kans hebben op huidkanker. Sinaasappel rasp is erg lekker over een salade of in sauzen. Je kunt de rasp ook in een cake verwerken voor een heerlijk frisse smaak.

Deze supplementen beschermen ook tegen zonnestraling:

* Selenium (als capsule selenomethionine 200 mcg) of dagelijks 3-4 paranoten;
* Ginkgo biloba extract (als capsule of tablet EGb761, 120-240 mg per dag);
* Bètacaroteen (in pil als natuurlijk carotenoidencomplex) en volop in wortelen, pompoen, paprika en groentesappen;
* Vitamine E (in pil, bijvoorbeeld 400 I.E. als d-alfa-tocopherol + gemengde tocoferolen);
* Niacinamide (500 mg, een- tot driemaaldaags);
* Groene thee (pure ECCG) als capsules (300-600 mg pet dag) en ook veel groene thee drinken;
* Resveratrol (100-200 mg per dag) en volop in bessen, frambozen, druiven en rozijnen;
* Extract met varen: Polypodium leucotomos (480 mg per dag, ook perfect tegen zonneallergie).

Van al deze middelen is aangetoond dat ze de schade aan de huid door UV-licht verminderen, ontstekingen en roodheid tegengaan en het herstel bevorderen. Ook zijn ze in staat de kans op huidkanker te verminderen en bestaande kanker te remmen in de groei. Daar kan geen zonnebrandcrème tegen op!

Bron:
- ABC Gezondheid 2022
- GezondNu 2012-2020
- Succesboeken.nl 2019
- Gezondheidsnet 2015-2016

Wist je dat...

Trend blijft om plantaardig te eten!

Doe je mee aan diervriendelijk leven?
"Niets zal de menselijke gezondheid en overlevingskansen op aarde zo ten goed komen als de evolutie naar een plantaardig eetpatroon" Citaat van Albert Einstein, Duits-Amerikaans wetenschapper en uitvinder, Nobelprijswinnaar ....
Lees verder op wistje dat.