google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Voeding


Het dieet dat wél werkt

Het beste dieet blijft......

..... minder eten, gezonder eten én meer bewegen.
Dat klinkt simpel, maar dat geldt niet voor iedereen. Gezond(er) eten zou een gewoonte moeten zijn, net als bewegen. Kleine aanpassingen zijn veel effectiever. De Vet: Wat bijvoorbeeld helpt is om je groente-inname te verdelen over de dag, of om standaard rauwkost te eten bij de lunch. Door kleine aanpassingen, zul je dit makkelijker volhouden. Snak je naar een schaaltje chips ’s avonds bij de tv? Dit is vaak gewoontegedrag. Door dit te vervangen door een schaaltje tomaatjes, hoef je daar straks niet meer over na te denken. Ook daar kun je een gewoonte van maken.

Omgaan met verleidingen
Die verleidingen blijven (helaas!) op de loer liggen. Het is goed om daar mee leren om te gaan, vindt De Vet. Voor sommigen werkt het om minder lekkere dingen in huis te halen. Zelf ben ik van mening dat je in het proces van zelfbeheersing, aan een bepaalde mate van verleiding moet worden blootgesteld. Kinderen die bijvoorbeeld geen snoepjes mogen, eten extra veel daarvan bij een ander. Je creëert dan een verboden vrucht. Je bewust worden van je gewoontegedrag is volgens De Vet een belangrijke stap. Ongezond eetgedrag is vaak impulsief. We denken er niet bij na. Terwijl dat met gezonder eten wel zo is. Dit zou andersom moeten. Verleidingen zullen er altijd zijn, de kunst is om een manier te vinden wat gezond eten makkelijker maakt zonder na te denken. Een gewoonte dus.

Wat is je natuurlijke gewicht?
Wat zijn dé ingrediënten om op gewicht te komen en te blijven?
Je lichaam streeft naar een gewicht, waarbij het zich goed voelt. Een gewicht dat enigszins stabiel blijft en relatief weinig moeite kost om vast te houden. Je eet en beweegt elke dag een beetje anders, dus het is eigenlijk knap dan je lijf als het in balans weet te blijven. Die balans wordt echter op de proef gesteld door ons oerinstinct. De oermens at alles wat voorhanden was, omdat hij nooit wist wanneer er weer voldoende eten zou zijn. Die prikkel is er nog steeds. De mensen die er wel in slagen een stabiel gewicht te houden, zijn bewust met hun voeding bezig. Ze hebben bijvoorbeeld een natuurlijk gevoel voor hun eetlust. Ze stoppen zodra ze merken dat ze verzadigd zijn. Het natuurlijk gewicht is iets anders dan je streefgewicht. Stel je wilt graag 60 kilo wegen, maar dat kost je vrij veel moeite. Als je kunt accepteren dat 62 makkelijker te handhaven is zul je merken dat je ook meer energie hebt en dat je lijf meer in evenwicht is.

De volwaardige plantaardige voeding rijk aan groenten, koolhydraten en arm aan eiwitten leidt bij mensen tot een hoger basis metabolisme. Het organisme wordt daarbij meer gestimuleerd, het presteert meer en verbrandt zo duidelijk meer calorieën. Dat is ook logisch, want plantaardige voeding is wat eiwitten betreft veel verder verwijderd van ons eigen eiwit. Het organisme moet dus meer energie gebruiken om het zich eigen te maken. Met plantaardige voeding is het makkelijk eerst ‘het eigen gewicht’ te vinden en het daarna te behouden, vooral wanneer men voldoende beweegt, wat mensen met deze voedingswijze (veganisme) veel makkelijker vinden, omdat ze zich vitaler en fitter voelen. Wie zich iedere dag als het ware terloops beweegt, zoals de trap nemen in plaats van de lift of roltrap, of een bewuste training doet, weegt gemiddeld zes tot zeven kilogram minder.

Eenvoudige regel is: - Eet wat goed is voor lichaam en ziel!
Het is voor de ziel belangrijk alleen dat in zich op te nemen wat we van meet af aan zonder problemen en zonder tegenzin zelf verwerken kunnen. Voor lichaam en ziel wordt het dan ook eenvoudiger wanneer men zich beperkt tot planten, die gegroeid zijn, wortel hebben geschoten en in bloei geraakt zijn. Iets wat niet geldt voor Mars, Bounty en de meeste andere zoetigheden. Zij zullen er ook niet toe bijdragen ons wortel ten schieten of ons ware wezen tot bloei te brengen.
Conclusie: Standaard diëten werken op den duur niet, maar beweging en plantaardige voeding helpen ons uit de vetzuchtval te komen.

De meeste diëten betekenen oorlog voeren met je lichaam
Uit onderzoek blijkt dat als mensen op dieet gaan, 98% na een jaar alweer terug is op het oude gewicht of zelfs zwaarder is geworden. Iedere industrie met dergelijk dramatische cijfers zou allang failliet zijn gegaan. Er zijn tientallen verschillende diëten in omloop en de meeste ervan zijn ronduit ongezond. Ze komen meestal neer op oorlog voeren tegen je lichaam in plaats van ermee samen te werken en dat is een strijd die je altijd zult verliezen. De meeste diëten strijden tegen het krachtige overlevingsmechanisme van je lichaam en die strijd win je nooit.

Luister naar je lichaam
Intuïtief eten zou je dus ook kunnen vertalen als ‘gewoon eten’. Want bij intuïtief eten leer je luisteren naar de signalen die je lichaam je geeft: vol is vol en honger is honger. Dat is een betere leidraad om te volgen dan externe factoren, zoals een weegschaal of een streng eetschema (waar iedereen stront chagrijnig van wordt, laten we eerlijk zijn). Luisteren naar je lichaam dus. Zoals we dat ooit deden voordat we met z’n allen uit gewoonte, gezelligheid, frustratie, verveling, verdriet, stress of als beloning gingen eten.
Oftewel; leer het onderscheid maken tussen eten vanuit ‘emotionele honger’ of vanuit ‘fysieke honger’.

25 Procent van al je energie gaat naar je hersenen
Als je op dieet gaat en calorieën gaat tellen, draait het meestal om minder eten of vermijden van voeding die veel calorieën bevat. Veel vetten worden geschrapt terwijl dié nou juist je belangrijkste energieleveranciers zijn! Dat is één belangrijke reden waarom afvallen op de langere termijn niet lukt: gezonde vetten heeft je lichaam zo hard nodig. Maar als we gaan lijnen stappen we over op light-producten, magere producten en proberen een tijdje te overleven op calorie-arme ingrediënten. Maar waarschijnlijk wil je wel dat je hart blijft slaan, je bloeddruk op peil blijft en je hersenen blijven functioneren. Wist je dat 25% van al je energie naar je hersenen gaat? Kortom: je lichaam heeft tóch energie nodig en je overlevingsmechanisme zal ervoor zorgen dat dat er komt. Koste wat het kost.

Je overlevingsmechanisme gaat op de spaarstand
Als er onvoldoende energie uit je voeding kan worden gehaald, zal je overlevingsmechanisme die energie eerst uit je glycogeenvoorraad halen: het overschot aan glucose dat opgeslagen ligt in de cellen van je spieren en lever. Ten opzichte van iedere gram glycogeen heeft je lichaam 4 gram vocht opgeslagen. Daarom val je de eerste week het meest af: die eerste kilo’s zijn 80% vocht en 20% glycogeen. Krijgt je lichaam nog steeds onvoldoende voeding dan worden eerst nog de eiwitten in je spieren aangesproken en tot slot pas je vetopslag.

Ondertussen heeft je overlevingsmechanisme gesignaleerd dat er blijkbaar hongersnood heerst, dus is je lichaam overgeschakeld op de spaarstand.
Je lichaam kan namelijk prima overweg met schaarste; daar hebben je genen eeuwenlang ervaring mee. Je lichaam gaat steeds spaarzamer en efficiënter om met alle beetjes energie (lees voeding) die het krijgt. Dit betekent minder gewichtsverlies terwijl je nog steeds op dieet bent. En als je hersenen en de rest van je lichaam op een gegeven moment snákken naar energie uit voeding is er geen houden meer aan: dan ga je door de knieën. Helaas is dat nooit voor een pond broccoli maar voor de familiezak M&M’s.

Eten verwerken is best hard werken voor je lichaam
- Elke keer als je eet moet je lichaam daarmee aan de slag. Je lichaam is een prachtig uitgebalanceerd organisme en wanneer je eet worden veel van die balansen verstoord en moeten weer in evenwicht worden gebracht.
- Alles wat je eet is in feite lichaamsvreemd. Je spijsvertering gaat er onmiddellijk mee aan de slag om het allemaal verteerd, verwerkt en wat niet bruikbaar is afgevoerd te krijgen. Er verandert van alles in je lichaam op het moment dat er voedsel binnen komt. Dit betekent een behoorlijk inspanning. Het is daarom goed om je lichaam af en toe rust te geven.

's Avond eten is niet goed
- Onze maatschappij is zodanig geëvolueerd dat we op elk moment van de dag gemakkelijk toegang hebben tot voedsel. Onder meer door televisie zijn slechte eetgewoonten tegenwoordig helemaal ingeburgerd. Ons lichaam is dat echter niet gewoon. Vroeger aten de mensen niet meer als het donker werd. Ze sliepen, zodat hun lichaam de opgedane energie kan gebruiken voor herstel.
- Het is dus verstandig om elke dag een vastenperiode van minstens 12 uur in te lassen.

Oma's gezondheidstip Eet met aandacht, plezier en tijd dan raak je per dag een kilo kwijt

Vasten en afvallen
– In tegenstelling tot wat velen denken, zorgt vaker kleinere maaltijden eten niet voor een snellere stofwisseling.
– Er is geen sluitend bewijs dat vaker eten het hongergevoel vermindert of de calorieën inname verlaagt. Volgens sommige studies zou het eten van meerdere kleine maaltijden juist voor meer honger zorgen.
– Er is geen bewijs dat verandering van maaltijdfrequentie gewichtsverlies bevordert.
– Je lichaam kan zelf glucose produceren, die je brein als brandstof kan gebruiken. Dit betekent dat je niet constant glucose via voeding hoeft aan te voeren.
– Het is een fabeltje dat veel eetmomenten goed is voor je gezondheid. Nu en dan vasten is juist erg goed voor de gezondheid.
– Kortdurend vasten zet je lichaam niet in de overlevingsstand. Je stofwisselingssnelheid gaat juist omhoog als je tot 48 uur lang vast.
– Je lichaam is makkelijk in staat om meer dan 30 gram eiwit te verteren per maaltijd. Het is niet nodig om elke 2 tot 3 uur eiwitten binnen te krijgen.
– Er is geen bewijs dat vasten tot meer spierafbraak leidt dan conventionele calorieën restrictie. Uit onderzoek blijkt juist dat intermitterend vasten kan helpen om spiermassa tijdens het afvallen te behouden.
– Hoewel er geruchten zijn dat het schadelijk is, heeft kortdurend vasten juist erg gunstige effecten voor zowel het lichaam als de hersenen.
– Intermitterend vasten is een effectieve manier om af te vallen. Ondanks beweringen van het tegendeel zijn er geen aanwijzingen dat intermitterend vasten zorgt voor gewichtstoename.

Voeding

Eetmeter

De voordelen van Intermittent Fasting

Wat is intermittent fasting?
Intermittent fasting of afwisselend vasten is een methode waarbij met regelmaat vasten onderdeel is van het voedingspatroon en de leefstijl. Het wil zeggen dat je twee of drie dagen een eetpauze houdt van 12 uur bv na 18uur 's avonds. Is dat goed voor je? En val je ervan af?
- Er zijn verschillende redenen waarom mensen voor periodiek vasten kiezen. Zo kan het een manier zijn om af te vallen, omdat de kans groot is dat je gemiddelde calorie-inname op de korte termijn omlaag gaat. Of dit op de lange termijn ook zo is en of er een jojo-effect is, hangt natuurlijk af van de persoon, de motivatie van de persoon en of dit naadloos binnen zijn of haar leven past of gaat passen. Daarnaast is er ook wat voor te zeggen om de vertering, immuunsysteem en stofwisseling af en toe wat rust te geven door even niet te eten
- De belangrijkste reden is dat tijdens het vasten je lichaam de energiereserves moet aanspreken, zodat je je vetverbranding stimuleert. Het lijkt dus gezond om af en toe te vasten. Bovendien krijg je minder calorieën binnen: je valt af!

- We zijn gewend om drie maaltijden per dag te eten, en vaak ook nog tussendoortjes. Regelmatig eten is goed voor je, zo hebben we dat altijd geleerd. Maar… dat is natuurlijk niet zoals de oermens dat gewend was. In het verleden werd er altijd gezegd dat je moet ontbijten als een keizer, lunchen als een koning en dineren als een bedelaar. Nieuwe inzichten tonen aan dat het niet zoveel uitmaakt wanneer je eet, als het maar voedend is. De eerste mensen stonden ’s ochtends op en moesten dan vaak eerst op pad om eten te verzamelen. Ook waren er tijden dat er gewoon weinig te eten was. Wetenschappers denken daarom dat ons lichaam van oudsher goed reageert op perioden met minder eten.

- De aandacht voor intermitterend vasten ontstond door het lezen van het boek Peace Food van Rüdiger Dahlke uit 2013, door de vastenseminar, die gunstige gezonde effect hadden op zijn deelnemers. Hij probeerde het vasten op zichzelf uit in het voor- en najaar, waarbij hij merkte dat zijn stemming en tevredenheid verbeterde. Er ontstaat door het vasten een hormoonprikkel, die langer werkt, waardoor het groeihormoon HGH een langere uitstoot heeft.

Hoe werkt intermittent fasting?
- De voordelen van 14 uur niet eten! - Er wordt al tientallen jaren wetenschappelijk onderzoek gedaan naar intermitterend vasten. Uit deze onderzoeken blijkt steeds weer dat er veel gezondheidsvoordelen zitten aan een bepaalde tijdsperiode (14 uur of meer) niet eten. Het goede nieuws is dat ze er uiteindelijk allemaal op neerkomen dat je er meer energie van krijgt!

Tijdgebonden vasten
- Hierbij probeer je het merendeel van je calorieën binnen een klein tijdsbestek te nuttigen, bijvoorbeeld 12 uur. Je stopt dan met eten om 18 uur ’s avonds en neemt dan pas de volgende ochtend om 7 uur het ontbijt. Hoe langer je periodes van niet eten zijn, hoe beter, omdat je lichaam dan leert om de vetverbranding aan te spreken. Waarschijnlijk is een schema van 16 uur vasten en 8 uur eten het meest optimaal. Tijdgebonden vasten is volgens Mosley geschikt in de periode waarin je je doelen en streefgewicht hebt bereikt, en dit graag ook zo wilt houden. Maar Mosley waarschuwt: Bouw dit rustig op door de periodes van niet eten steeds langer te maken, net zoals je bijvoorbeeld traint voor een marathon.
- Mosley is overtuigd van de gezondheidsaspecten van het mediterrane dieet én van het nut van het beperken van koolhydraten. Dit betekent in de praktijk dat je op vastendagen vooral veel groenten eet, met daarbij een plantaarige eiwitbron (peulvruchten en noten). Allemaal vers en onbewerkt maar wel behoorlijk arbeidsintensief.
- Je kunt deze manier van vasten in principe zo lang en zo vaak doen als je wilt, maar het is best goed om af te wisselen met dagen dat je wél gewoon eet, om zo je stofwisseling te blijven prikkelen. En hou ook je inname in de gaten: ook al eet je minder vaak, je moet wel alle voedingsstoffen binnen krijgen.

Hierbij enkele van de belangrijkste voordelen op een rijtje:

1.Herstel van lichaamscellen
- Zoals gezegd kost spijsvertering je lichaam best veel energie. Als je een tijdje vast, heeft je lichaam meer energie voor het herstel van lichaamscellen. Bij vasten komt er een proces op gang waarbij beschadigde cellen zichzelf kunnen herstellen en het nodige afvalmateriaal uit de cellen kan worden verwijderd. Celfuncties verbeteren – Vasten zorgt ervoor dat er autofagie optreedt; de cellen ruimen onnodige rommel op. Hierdoor kun je ouder worden en je kans op ziekte verlagen.

2.Vermindering van ontstekingen
- Ontstekingen liggen aan de basis van gebrek aan energie en veel chronische ziektes. Ze verzwakken namelijk je mitochondriën: je oplaadbare energiecentrales die je graag te vriend wilt houden. Intermitterend vasten helpt mee om chronische ontstekingen te verminderen en dus je mitochondriën te versterken.
- Het immuunsysteem wordt minder vaak geactiveerd en dit kan de ontstekingsactiviteit in het lichaam verlagen. De ontstekingsmarkers worden door IF sterk verlaagd. Chronische inflammatie staat aan de basis van vele westerse ziektes.

3.Herstel van insulinegevoeligheid
- De bloedsuiker wordt minder vaak verstoord. Een flink schommelende bloedglucosespiegel maakt moe en ziek: het is een enorme energieslurper. Intermitterend vasten zorgt voor herstel van je insulinegevoeligheid, waardoor je bloedglucosespiegel stabieler zal worden.
- Wanneer je last heb van bloedsuikerschommelingen en insulineresistent bent, kan dit voordelen bieden. Insulinegevoeligheid neemt toe – Hierdoor verlaag je je kans op diabetes type 2 en maak je minder vetweefsel aan (insuline bevordert sterk de aanmaak van vet)

4.Toename van de productie van groeihormoon
- Groeihormoon stijgt – Dit hormoon vliegt bij vasten omhoog, waardoor je meer spierweefsel aanmaakt en je vetweefsel vermindert.
- Door periodiek te vasten zal de productie van je groeihormoon toenemen (vooral in combinatie met beweging). De belangrijkste functie van groeihormoon is dat het helpt bij de reparatie en groei van lichaamscellen en weefsels. Meer groeihormoon betekent sneller herstel van kwalen en klachten. Groeihormoon stimuleert je lichaam ook om energie te verbranden uit je vetreserves en helpt mee bij spieropbouw.

5.Verlaging van de kans op hart- en vaatziektes
- Afname van ontstekingen en herstel van insulinegevoeligheid betekent op zich al een verminderde kans op hart- en vaat- ziektes. Daarbij kan intermitterend vasten ook nog meehelpen een hoge bloeddruk te verlagen en heeft het een gunstig effect op een verhoogd LDL-cholesterol en verhoogde triglyceriden. Nog meer factoren die meehelpen je hart en bloedvaten gezond te houden.
- Cholesterol verbetert – IF kan ervoor zorgen dat ongunstig cholesterol daalt en het gunstige cholesterol stijgt.

6.Vertraging van vroegtijdige veroudering
- Levensverlengend – ratten die IF deden, leefden in een studie maar liefst 83% langer. De enige bewezen methode bij ratten om ze langer gezond te laten leven is door de inname van calorieën te verminderen. Ze leven dan soms 80 procent langer. Het lijkt erop dat met intermitterend vasten (bij ratten) net zulke goede resultaten kunnen worden behaald. Aangezien intermitterend vasten zoveel gezondheidsvoordelen oplevert, ligt het in de lijn der verwachting dat vertraging vroegtijdige veroudering niet alleen voor ratten maar ook voor mensen geldt.
- Herprogrammering genen – Door af en toe te vasten, activeren we bepaalde genen die helpen ziekte te bestrijden en ouder te worden. Ook de kans op hersenziektes zoals Alzheimer wordt lager.
- Kans op kanker neemt af – vele dierstudies tonen aan dat tijdelijk vasten de kans op kanker sterk doet dalen.
- Brein herstelt – vasten kan het aantal neuronen laten toenemen en hersenziektes laten afnemen.

7. Last but not least: het helpt mee met afvallen
- De calorie-inname wordt er vaak lager van waardoor je kunt afvallen (op de kortere termijn). Alles wat meehelpt om af te vallen als je echt overgewicht hebt, helpt ook mee om meer energie te krijgen. Door intermitterend vasten wordt het lichaam aangezet om over te stappen van glucoseverbranding naar vetverbranding. Als het lichaam weer leert om vet te verbranden, zal het minder zeuren om zoetigheid en snelle koolhydraten, wat ook weer meehelpt bij afvallen. Intermitterend vasten versnelt ook je stofwisseling waardoor afvallen makkelijker wordt. Doordat je niet lange tijd vast gaat je stofwisseling niet omlaag in komt je lichaam niet in de spaarstand terecht. Hierdoor wordt het jojo-effect van crash-diëten voorkomen.

Conclusie:
- In hoeverre intermitterend vasten kan bijdragen aan een hoger energieniveau hangt af van de manier waarop je het doet en hoe jouw lichaam hierop reageert. De makkelijkste manier is om de periode dat je ’s avonds slaapt en dus niet eet, uit te breiden met uren van vasten ervoor of erna. De periode van vasten dient wel minimaal 12 uur te zijn. Breid dit uit naar 14 tot 16 uur. Als je je er goed bij voelt, kun je dit meerdere dagen per week doen.
- Heb je een schommelende bloedsuikerspiegel en kun je moeilijk zonder ontbijt, begin dan met het eten van een vroege avondmaaltijd die je afrondt om 18.00 uur. Als je daarna niets meer eet tot je ontbijt om 8.00 uur, heb je er 14 uur vasten opzitten. Een uitstekend begin.
- De allereenvoudigste en bovendien geld besparende mogelijkheid van het nachtelijke of ook langer vasten stimuleert de afscheiding van het groeihormoon HGH. De daaraan verbonden opgewekte en tot opruimen geneigde stemming haalt zand uit het radarwerk van het leven, verhoogt de efficiëntie en daarmee het succes. Omdat de effecten ook te maken hebben met het professionele leven, kan dat bij zelfstandige ondernemers veel winst opleveren.
Het belangrijkste is dat de meer opgeruimde en bevredigde levensstemming niet in getallen uit te drukken is.
- De grootste voordelen van intermitterend vasten zul je uiteraard alleen verkrijgen als je ten eerste zo gezond mogelijk eet, en ten tweede als je daardoor ook wat minder eet dan gebruikelijk. Ga dus niet bunkeren voordat de periode van vasten begint, vooral niet als je wilt afvallen. Maar u kunt er vanaf morgen al van genieten, als u vanavond na het eten niets meer nuttigt.
- Ook de wetenschap is positief! Goed nieuws: de eerste onderzoeken naar de effecten van intermittent fasting zijn positief. Het gaat dan vooral over de resultaten op korte termijn, want over de lange termijn kan nog weinig gezegd worden. Onderzoeken tonen aan dat vasten inderdaad kan helpen bij afvallen en het nog meer gunstige gezondheidseffecten heeft. Zo helpt het om een hoge bloeddruk en het cholesterol te verlagen. En dat verkleint weer de kans op hart- en vaatziekten.

Bron:
- aHealtylife 2019
- LekkerGezond 2017
- Happi-body 2015
- Peace Food, Rúdiger Dahlke
- Juglen Zwaan, aHealthylife.nl
- EnergiekeVrouwenAcademie.nl
Wist je dat...

Stikstof, waar gaat het om?

Klimaatcrisis is waanzin!
Klimaat in onze atmosfeer bestaat voor: – 78% uit stikstof ....
Lees verder op wistje dat.