google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Voeding


Andere kijk op groenten!

Maand juni

Groenten: - Aardappel, andijvie, artisjok, asperges, bloemkool, broccoli, doperwten, groene selderij, prei, raap, radijs, savooiekool, spinazie, sla, spitskool, tomaat, ui, venkel, wortel

Voordelen van groenten
Groenten zijn heel gezond, dat weten we allemaal. Evenwichtig, volwaardig en gezond eten. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de hoeveelheid vitaminen, mineralen en vezels Maar ook met andere stofjes. Stoffen die in eerste instantie bedoeld zijn om de plant bescherming te bieden tegen plagen, ziekten en insecten om gezond te blijven.

Bioactieve stoffen - Afweerstoffen dus of met een duur woord:
FlavonoÔden zijn bioactieve stoffen die vooral zitten in groente en fruit. Deze stoffen hebben mogelijk een gunstig effect op je gezondheid. De grootste gezondheidsvoordelen danken ze -of wij- aan hun hoge inhoud aan flavonoÔden. Dit zijn de fytochemische stoffen die groenten en vruchten kleur geven, maar die tevens zeer vele andere eigenschappen hebben, die meestal zeer goede invloed hebben op onze stofwisseling.De meeste flavonoÔden vind je in uien, broccoli en verse kruiden. Een gezond voedingspatroon kan risico op kanker verlagen. Zo'n voedingspatroon bestaat voor het grootste deel uit plantaardige groente, fruit, peulvruchten en volkorenproducten.

Voeding het medicijn van de toekomst!
Sinds de vitaminen werden ontdekt, begin twintigste eeuw, bewijst het ene wetenschappelijke onderzoek na het andere hoe ongelooflijk gezond en onmisbaar groenten zijn op je bord. Kool, spruiten, rapen, knolselderij, spinazie, andijvie en wortelen - onze omaís kookten ze nog tot moes en dat heeft de reputatie van de groenten lang geen goed gedaan. Maar nu eten we ze gestoomd, rauw of knapperig geroerbakt en dat is puur genieten.ĎVergetení groenten met prachtige namen zoals pastinaak, topinamboer(aardpeer), snijbiet en schorseneren worden gelukkig ook weer aangeboden.

Groente heeft twee belangrijke voordelen:
1. Het beschermt het lichaam tegen ziekten waaronder kanker.
- Beschermende werking van plantaardig voedsel is te danken aan de vele vitamine, mineralen en andere natuurlijke stoffen. Deze stoffen worden ook wel fytochemicaliŽn genoemd. Fyto betekent van planten afkomstig. Plantaardige voedingsmiddelen kunnen wel 100.000 verschillende
fytochemicaliŽn bevatten. Vele van deze stoffen werken als antioxidanten. Dit betekent dat ze het lichaam helpen gezond te houden.
- Regenboog - niet alle plantaardige voedingsmiddelen bevatten vitaminen, minerale en fytochemicaliŽn. Om er zeker van te zijn dat je alle stoffen in voldoende mate binnenkrijgt, kun je jet beste zo gevarieerd mogelijk eten. Kies daarom voor groent en fruit uit iedere kleurgroep.
2. Het helpt bij het op peil houden van het lichaamsgewicht.
- Gezond gewicht is zeer belangrijk voor een goede gezondheid. Plantaardig voedsel zoals groente helpt bij het op peil houden van het gewicht.Het bevat nl. relatief weinig calorieŽn, dus kun je er veel van eten zonder aan te komen.
- Gezonde darmen nog een voordeel van groente is dat het veel vezels bevat. Volgens wetenschappelijk onderzoek beschermen vezels tegen bepaalde vormen van kanker, waaronder dikke darm en ws. ook slokdarmkanker. Vezelrijke voeding zorgt ook voor een goede spijsvertering.

De driegeleding van de plant Ė hoe werkt het?
- Nederlanders eten vooral sla, ui, tomaat en komkommer. Toch zijn er nog tientallen andere soorten groenten die het proberen waard zijn. Het eten van verschillende soorten groenten is een goede manier om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen en zo kom je aan de 200 gram per dag. Elk soort groente heeft namelijk zijn eigen voedingswaarde.
- Nu kun je onderscheid maken tussen courgette en paprika omdat het simpelweg verschillende groenten zijn, je kunt ook rekening houden met de driegeleding van de plant. ĎDe wŠt?!í zul je misschien denken. Het betekent dat je de plant in drieŽn verdeelt: wortel- en knolgroenten, stengel- en bladgroenten en bloem- en vruchtgroenten. Deze zouden allemaal hun eigen voedingswaarde en werking hebben en gezamenlijk een volwaardige maaltijd
vormen.

Waar horen ze bij? - Deel van de plant let op kleur, seizoen en vorm
- De groepen hebben enige overlap, maar het is nooit verkeerd om je bewust te zijn welk deel van de plant in je winkelwagen ligt. Een rijtje met voorbeelden:
Wortel- en knolgroenten
- Wortels en knollen zijn typische Europese groentesoorten. Voor onze voorouders vormden ze een van de belangrijkste voedselbronnen. Wortels en knollen groeien onder de grond, maar zijn in uiterlijk en smaak zeer verschillend.
Voorbeelden:
- Wortel, pastinaak, schorseneren, aardappel, daikon, radijs, knolselderij, rode biet, rammenas, rettich, rode biet, zoete bataat, aardpeer, koolsoorten, koolraap, meiraap, koolrabi, bospeen, winterpeen, wortelpeterselie.
- Uiensoorten - bij de uienfamilie horen alle soorten ui(bosui) lente-ui, rode ui, gele ui. prei, knoflook en bieslook. De sterke geur van de uien wordt veroorzaakt door de etherische oliŽn. Deze oliŽn kunnen scherp zijn voor de ogen en zorgen voor de tranen bij het snijden. Nederigere groente dan een ui bestaat er niet. Uien zijn onmisbaar en toch zo ondergewaardeerd. Heb je ooit gehoord over een gerecht dat heette: tomatensoep met verse basilicum en een gefruit uitje? Of pasta met ui, spinazie en paddenstoelen? Een ui wordt zelden als volwaardig ingrediŽnt gezien. Terwijl veel recepten toch beginnen met ĎHak een uitje klein en fruit het Öí. Afijn, uien zijn fantastisch. Leve de ui!
- Prei - Voor prei geldt min of meer hetzelfde als voor ui: je ziet hem altijd maar op de achtergrond en zelden in de hoofdrol. Te bescheiden om de aandacht voor zichzelf op te eisen.

Alle koolsoorten of kruisbloemige groenten
Kruisbloemigen vormen een grote familie (Brassicaceae) die allemaal op dezelfde manier bloeien. De bloemblaadjes vormen een kruis. Hier is de naam dus direct uit afgeleid. Over welke soorten het dan gaat zegt nog niet veel, want we zien een groenteplant niet zo gauw in bloei staan. Je kunt er in ieder geval vanuit gaan dat alle groenten die eindigen op -kool hier onder vallen. Dat zijn er al heel veel! Bloemkool, witte kool, rode kool, Chinese kool, boerenkool,†koolraap, spitskool en ga zo maar door. Ook groenten die lijken op een kool of kleine knol vallen eronder. Denk aan spruitjes minikooltjes!-, radijs en koolrabi.
- Alle koolsoorten zijn rijk aan vitamine C, ijzer en calcium. Eet meer koolsoorten, zoals broccoli enzÖ voor je hart!
- Denk aan: bloemkool, broccoli, spruitjes en andere kolen, maar ook: water-/tuinkers, raapjes, radijs, rucola,Ö En een vitamine K2-supplement, zeker voor ouderen.
Plus drie vreemde eenden - Dan zijn er nog drie vreemde eenden in de bijt: broccoli, waterkers en paksoi. Ze lijken niet op kool en het zit niet in de naam. Maar toch horen ook zij bij de kruisbloemigen.
- De kruisbloemigen vormen een groentefamilie met veel gezonde stofjes. Kool- en raapzaad behoren ook tot de kruisbloemigen. Maar omdat we vooral de olie van deze zaden gebruiken, gaan daarmee de gezonde effecten van de natuurlijke afweerstoffen van de plant helemaal verloren. Deze doen dus even niet mee.
Broccolistelen - Terwijl veel mensen die achteloos weggooien, vind ik dat deel juist het lekkerste van een stronk broccoli. Je hoeft ze alleen maar te schillen en in schijfjes of in dikke lucifers te snijden. Vervolgens kun je ze koken, stomen, roerbakken, grillen of zelfs inmaken. In - We love - groente staat een recept voor een pickle van broccolistelen met fenegriek- en nigellezaad. Echt, nooit meer weggooien hoor!Ē
Bloemkool - Wie had ooit gedacht dat we bloemkoolkorrels zouden gaan roerbakken en dat rijst zouden noemen? Of diezelfde korrels rauw zouden eten bij wijze van tabouleh? Wie had gedacht dat we een pizza zouden bakken met een bodem gemaakt van bloemkool? Hele bloemkolen zouden roosteren in de oven en daar fotoís van zouden plaatsen op Instagram?

Blad- en stengelgroenten
Van bladgroenten kunnen we de bladeren (rauw of gekookt) eten. Bladgroenten bevatten veel Vitamine C en foliumzuur.
Voorbeelden:
- Andijvie, spinazie, postelein, raapsteel, witlof, paksoi, prei, asperges, bleekselderij, boerenkool, (bos)ui, prei, brandneteltop, Chinese kool, groene kool, kardoen, kiemen(alfalfa, taugť) knolvenkel, koolrabi, lamsoor, paksoi, rabarber, rode kool, snijbiet, spitskool, spruitjes, witlof, witte kool, zuurkool, zuring.
- Slasoorten: kropsla, ijsbergsla, frisťe, eikenbladsla, rode sla, rucola, krulsla, veldsla, postelein.
- Stengelgroenten zijn lang en smal. Voorbeelden: artisjok, asperges, bleekselderij, venkel en rabarber.

IJzerrijke bladgroenten - Dit mineraal is superbelangrijk.
Je hebt het nodig voor het hemoglobine (Hb) in je bloed. Dat zorgt voor zuurstoftransport door je lichaam. En ijzer is belangrijk voor je stofwisseling.
- Spinazie, snijbiet, veldsla, rucola, postelein en sterkers. Ook radijsjes en doperwtjes bevatten aardig wat ijzer.
- Rucola, sterkers, boerenkool en spinazie staan werkelijk bol van de calcium; 100 gram van deze groenten leveren je minstens zoveel calcium als een glas melk. Bovendien wordt het calcium uit groenten bijzonder goed opgenomen door je lichaam.

Bloem- en vruchtgroenten
Vruchtgroenten zijn kleurrijk en komen meestal van oorsprong uit gebieden met een zonnig en warm klimaat. In Nederland worden vruchtgroenten in kassen gekweekt. Belangrijk is dat de groenten helder van kleur zijn en de schil niet gerimpeld is.
Voorbeelden:
- Courgette, paprika, aubergine, tomaat, komkommer, mais, avocado, bloemkool, broccoli, olijven, okra, peultjes, pompoen, snijbonen, sperziebonen, tuinbonen.

Nachtschade Ė giftig? Wel of niet gezond?
Diverse groenten behoren tot de nachtschadefamilie. Deze plantenfamilie kent maar liefs 1500-1700 soorten.
- Paprikaís is een vruchtgroente, net zoals courgette, komkommer en pompoen behoren tot de nachtschadefamilie. Is dus familie van onder andere de peper, tomaat en aubergine. Hoewel de paprika door velen goed verdragen wordt, kunnen sommige mensen minder goed tegen dit gewas.
- Saponinen bijvoorbeeld. Je vindt deze voornamelijk in groenten van de nachtschadefamilie: paprikaís, tomaten, aubergines etc.
- Ook lectines worden de laatste tijd veel genoemd. Zo zit er in aardappels solanine en in (onrijpe) tomaten de stof tomatine. In grote hoeveelheden zijn deze stoffen giftig. Eet je echter een normale portie, dan kunnen deze stoffen geen kwaad. Bewaar aardappelen wel altijd op een donkere plek om de vorming van solanine tegen te gaan en eet alleen rijpe paprikaís, tomaten en gare aubergine. Sommige mensen mijden het eten van deze familieleden, omdat ze ongezond zouden zijn. Vele dieetstromingen sluiten om deze reden de vruchtgroentes van de nachtschadefamilie uit voorzorg uit.

Waarom een driegeleding?
- De driegeleding van de plant krijgt veel lof in de antroposofie en van natuurvoedingskundigen. Het komt ook overeen met de voedingsinzichten van de biologisch dynamische voeding. Achter deze indeling gaat een hele theorie schuil.
- Niet alleen planten kun je in drieŽn delen. Ook in de mens vind je deze driegeleding terug, maar dan andersom. Daarom wordt de mens ook wel een Ďomgekeerde plantí genoemd. Zo lijkt het wortelgedeelte van de plant qua vorm en kenmerken op het hoofd (de hersenen) van de mens. Om alle delen van de mens aan te sporen, zou je dan ook alle delen van de plant moeten eten.

Combineer je suf
- Pompoen + spinazie + venkel = ovenschotel
- Paprika + wortel + paksoi + bosui = wok
- Courgette + spinazie + rode ui = pannenkoek
- Komkommer + rode biet + bleekselderij + rucola = salade
- Pastinaak + courgette + (klein beetje) venkel = soep

Nauwelijks calorieŽn
Groenten zijn van nature arm aan calorieŽn. De volgende soorten bevatten zelfs minder dan 15 kilocalorieŽn per 100 gram: sla, zuurkool, koolraap, postelein, paksoi, bleekselderij en pompoen. De slanke (en waterrijke) komkommer staat met stip bovenaan.

Groente bewaren
De meeste verse groenten kun je 1 tot 3 dagen in de groentelade van de koelkast bewaren. Verpak de groente in een plastic zak en laat de zak open. Er zijn wel uitzonderingen. Niet alle soorten groenten blijven even lang fris.
- Rode kool kun je 1-2 weken bewaren
- Wortelgroenten kun je een paar weken bewaren, terwijl stengelgroenten er al na een paar dagen niet zo fris meer uitzien.
- Bladgroenten kun je het beste vers kopen en dezelfde avond nog opeten.
- Groenten, die van oorsprong in warme landen groeien, zoals tomaat, komkommer en paprika kun je het beste buiten de koelkast bewaren.

De meeste mensen halen de 100 gram per dag niet eens. We hebben zeker per dag 500gr nodig wil het effect hebben.

Groente werkt stressverlagend Nu ook bewezen!Door drie of vier porties groente per dag te eten, zouden mensen hun stressniveau kunnen verlagen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de universiteit van Sydney gepubliceerd in British Medical Journal Open, onder 60.000 AustraliŽrs van 45 jaar en ouder.

Vrouwen
Bij vrouwen werd een meer significant verschil opgemerkt. De groep vrouwen die vijf tot zeven porties fruit en groente aten, hadden gemiddeld 23 procent minder kans op stress dan vrouwen die geen of een portie consumeerden."Uit dit onderzoek blijkt dat niet alleen de combinatie van dagelijks groente en fruit de kans op stress verkleint, maar dat ook door alleen regelmatig groente te eten die kans al lijkt af te nemen", aldus dokter Melody Ding van de universiteit van Sydney. Er werd geen opvallend voordeel aangetroffen bij personen die alleen veel fruit aten, en geen groente.

Kijk op
Voeding

Milieu Centraal

Neem de seizoenen mee in de keuken!

Seizoensgebonden kopen, koken en eten heeft alleen veel voordelen.
Iedereen weet dat zomers de Hollandse aardbeien veel beter verkrijgbaar Ė en door het grote aanbod Ė een stuk goedkoper zijn. Dit geldt voor vrijwel alle groente en fruit. Bovendien zijn groente en fruit in het seizoen het allerlekkerst. Let daarnaast ook een beetje op de aanbiedingen van de supermarkt. De groenten die er op dat moment veel zijn, worden groter ingekocht en goedkoper aangeboden. Check op†de kalender van Milieucentraal om welke producten het gaat. Profiteer en geniet!

Hier vijf redenen die je direct overtuigen om voortaan te kiezen voor een seizoensproof eetpatroon.

1. Je eet gevarieerder
Door te koken met producten uit het seizoen, word je gedwongen om verder te kijken dan je winkelmandje. Je kiest niet altijd voor die makkelijke sperzieboon of veelzijdige broccoli, maar gaat voor variatie. In de zomer tover je een maaltijd met witte kool op tafel en in de winter zoek je naar recepten met rammenas. Een seizoensproof voedingspatroon zorgt ervoor dat je uit je kookcomfortzone komt, wat meer creativiteit in de keuken en meer variatie op je bord betekent. En als je favoriete groente of fruit wťl in het seizoen is, geniet je er extra van.

2. Je voelt je meer verbonden met het seizoen
In de winter vraagt ons lichaam om ander eten dan in de zomer. Zo snakken veel mensen Ďs winters naar warm en voedend eten, zoals havermout en maaltijdsoepen, en in de zomer naar koud en licht eten, zoals salades en smoothies. De groente, fruit, kruiden en specerijen die bij het seizoen passen, sluiten hier perfect op aan. In de winter maak je een stevige stamppot met bloemkool en in de zomer een smoothie met blauwe bessen. Seizoensgebonden eten sluit dus aan bij wat je lichaam op dat moment nodig heeft en zorgt automatisch voor meer verbinding met het seizoen. Want wat je ziet groeien, ligt even later op je bord.

3. Je bespaart geld
Nog een goede reden om groente en fruit uit het seizoen te kopen: je bespaart er veel geld mee. Als je een rondje door de groente- en fruitafdeling maakt en alleen let op de prijs, kom je automatisch uit bij de producten uit het seizoen. De teler hoeft in deze tijd van het jaar namelijk geen kas, supplementen of extra meststoffen te gebruiken om groente en fruit te laten groeien. Ook hoeft het niet overgevlogen te worden uit een land met een tropisch klimaat, wat natuurlijk extra geld kost. Moeder natuur doet al het werk en zorgt met een beetje geluk voor een gigantische oogst. Daarom kun jij het voor een prikkie in de supermarkt kopen.

4. Je denkt aan het milieu
Met het kopen van lokale groente en fruit help je mee aan de vermindering van CO2-uitstoot. Want wat op jouw bord ligt, hoefde (bijna) geen reis af te leggen. Ook scheelt het een gigantische energierekening als het niet in een kas met kunstlicht hoeft te groeien en is er voor seizoensgroenten en fruit geen kunstmest, pesticiden en andere kunstmatige ingrepen nodig om de groei te bevorderen.

5. Je eten is van betere kwaliteit
Een betere smaak voor minder geld, is voor veel mensen een reden om alleen tomaten in het seizoen te kopen. Deze vitaminebom hoeft dan een minder lange reis af te leggen, wat de smaak ten goede komt. En de tomaten van de boer om de hoek krijgen wel uitgebreid de tijd om te groeien, te rijpen en op smaak te komen. Hierdoor bevatten ze ook nog eens meer vitaminen, wat gezonder is.

Diepvries is een goed alternatief voor vers
In de diepvries kun je voordelige groenten, fruit en vis vinden, ook buiten het seizoen. Omdat dit langer houdbaar is en minder gevoelig voor derving liggen de prijzen vaak aanzienlijk lager en ook jij hoeft het thuis dus niet in een paar dagen op te hebben. De voedingswaarde van diepvriesproducten is niet minder (soms zelf beter!) dan vers, dus daarvoor hoef je het niet te laten.

Groenten en fruit maken echt gelukkig!
- Onderzoek van de Universiteit van Warwick en consorten wijst uit dat een grotere inname van groenten en fruit een wezenlijke bijdrage kan leveren aan het geluksgevoel van mensen. Elke portie extra groenten of fruit, tot acht porties per dag, leidde tot een toegenomen geluksgevoel. Tot 8 porties groente en fruit per dag is er een stijging in geluk waar te nemen. Volgens de onderzoekers zorgt het eten van meer groente en fruit niet voor een onmiddellijk geluksgevoel, maar duurt het even voordat de positieve werking maximaal is. Dit effect zou binnen een periode van 24 maanden worden bereikt.

Hieronder wat tips geven over hoe je gemakkelijker meer groenten in je voeding kunt verwerken:

Verwerk groenten in baksels en ontbijt - Eet niet alleen groente bij het diner, maar ook bij het ontbijt en/of middageten.
- Ontbijten kan bijvoorbeeld met gebakken champignons, tomaat, paprika, komkommer, wortel en avocado op brood. Eet meer groenten met homemade groentespreads. Maak een groentespread van restjes groenten en je hebt al snel heerlijk, voedzaam en gezond broodbeleg.
- De lunch kan prima met een salade en een soepje van restjes groenten. Vooral wanneer je weinig tijd hebt is een soep zo opgewarmd.
- Maak een groenteburger voor bij de piepers of maak een pastasaus van groenten.
Vul je groentela met bladgroenten - zoals spinazie, sla, witte- en rode kool kun je overal in verwerken. Denk aan spinazie op je sandwich, Rucola door de pasta of kool in een wrap.
Kies voor een groentespread en/of hummus - Deze zijn steeds vaker kant-en-klaar te koop, of maak het zelf. Deze spread kun je op een (glutenvrije) cracker of boterham doen.
- Maak patat in de oven van aardappel, bataat, pastinaak of pompoen. Lekker met een knoflook dipsaus, olijfolie en Keltisch zeezout.
Maak een pizza of pannenkoek met veel groenten - Er zijn steeds meer glutenvrije bodems te vinden. Je kunt ook zelf een bodem maken van tarwe en bloemkool. Met courgette maak je in een handomdraai pannenkoekjes met rode biet.
Eet meer paddenstoelen of peulvruchten - kunnen prima als vervanger dienen van dierlijke eiwitten.
Koop een spiralisator - Zelf gebruik ik de Spirelli veel en maak van courgettes lekkere groentepasta. Deze sliertjes vervangen dan de pasta van tarwe. Veel voedzamer en erg smaakvol. Je kunt het ook rauw eten.
Probeer ook af en toe nieuwe groenten uit - Er zijn steeds meer vergeten groenten in de normale supermarkt. Bijvoorbeeld: pastinaak, aardpeer, rammenas, koolrabi en snijbiet.
Eet meer zeewier - Zelf maak ik regelmatig heerlijke zeewierpasta. Een ideale manier om meer vezels binnen te krijgen. Zeewierpasta bevat daarnaast heel veel omega 3 en jodium. Dus ook geschikt als broodvervanger.
Combineer vele groenten - zodat het een kleurig geheel wordt. Volgens onderzoekers eten we er dan meer van.
Je kunt ook lekkere vegan ijsjes maken - van zelfgeperst fruitsap. Bevroren banaan, mango, aardbei en biet met een beetje plantaardige melk. Smullen maar!
Eet af en toe rauwe groenten als tussendoortje - Voedzaam en lekker. Je kunt ook voor enkele dagen een dip maken, om het geheel nog smakelijker te maken. Een beetje Keltisch zeezout op tomaten doet het ook goed.
Koop ook diepvriesgroenten - Deze kun je langer bewaren dan verse varianten en gebruiken wanneer het je uitkomt.
Neem minder rijst, aardappelen, pasta of brood - schep hiervoor in de plaats meer groenten op. Groenten bevatten vele malen meer voedingsstoffen en minder suiker.
Ga meer wokken - Met wokken zijn de groentes snel klaar. Je kunt de groenten ook altijd nog even kort stomen voor het wokken. Met stomen behoud je de nutriŽnten vele malen beter dan met koken in water.
Maak sauzen van groenten - Voor mensen die echt niet van groenten houden: verstop ze in de saus. Zo kun je de groenten in de tomatensaus zo fijn malen, dat de tafelgenoten geen idee hebben dat ze eigenlijk heel veel groente eten. Deze truc werkt helemaal goed bij kinderen en moeilijke
eters ;)
Koop een blender - Zelf heb ik een hoge snelheidsblender en dat geeft een smooth resultaat. Zo kun je heel veel groenten en fruit gemakkelijk binnenkrijgen. Het beste is wel om het resultaat met een lepeltje te eten, zodat de enzymen uit speeksel hun werk kunnen doen.
Als je groenten en fruit niet zo lekker vindt - Dan is het beter om wat groentesap uit de slowjuicer te drinken. Deze draait heel langzaam waardoor de vitamines intact blijven.
Kijk op internet voor groenten recepten - Marjolein Dubbers van de Energieke Vrouwen Academie heeft het E-book Geniale Groenten geschreven met lekkere groenterecepten.
Bezoek je een grote stad? - Dan is er vrijwel altijd een saladebar in de buurt. Niet duur, wel lekker! Een grotere keten is SLA, en sinds kort Spirit in Amsterdam en Rotterdam.

Bron:
- Bron: LekkerGezond 2019
- Lekker Gezond 2018
- Gezondheidsnet.nl
- AHealthylife.nl 2016
- http://www.nu.nl
- http://www.voedingscentrum.nl
Wist je dat...

Elektrisch rijden schaadt het milieu!

TU professor Wellnitz:
Elektrische autoís zijn grote zwendel en Ďwaardeloosí voor het klimaat. Posted on 15/07/2019 ....
Lees verder op wistje dat.