google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Voeding


Koffie versus thee

Welke is van de twee gezonder?

Koffie en thee zijn overal ter wereld enorm populaire dranken. De meest gewilde theesoort is zwarte thee, met 78% van alle theeproductie en consumptie. Hoewel koffie en thee beide gezondheidsvoordelen hebben, zijn er ook verschillen. Zowel koffie als thee bevatten verschillende soorten polyfenolen, die een krachtige werking hebben als antioxidant, wat bescherming biedt tegen hartziekten en kanker. Zowel koffie als thee verhogen je energieniveau, maar koffie geeft een onmiddellijke oppepper terwijl thee langzamer en gelijkmatiger werkt. De cafe´ne in koffie en de polyfenolen in thee kunnen bijdragen aan gewichtsverlies, maar er is meer onderzoek onder mensen nodig om de effecten te bevestigen. Koffie en thee hebben gelijksoortige gezondheidsvoordelen, ze kunnen onder meer leiden tot gewichtsverlies en hebben een kankerremmende en energieverhogende werking. Toch heb je misschien een voorkeur voor een van de twee, afhankelijk van je gevoeligheid voor cafe´ne.

Cafe´ne
- Cafe´ne en koffiezuur zijn molecules die zowat overal in het plantenrijk voorkomen, maar vooral rijkelijk in koffie, naast thee, wijn, propolis,ů Deze bioactieve molecules worden door de darmflora, en verder door de lever omgezet, en hebben allemaal een sterke redox-capaciteit. Ze blijken niet alleen te beschermen tegen oxidatieve stress, maar ook een grote invloed te hebben op de leverenzymen. Specifieker: ze remmen Ĺadenosineĺ, een enzym dat een grote rol speelt bij de ontwikkeling van levercirrose en -carcinoom.
- is een krachtige stimulerende stof die beschermende effecten kan hebben tegen een aantal chronische ziekten. Koffie bevat verhoudingsgewijs meer cafe´ne dan zwarte thee, maar beide kunnen voor de genoemde positieve effecten zorgen.
- Recente studies komen tot de conclusie dat cafe´ne een natuurlijke tumorvernietigende activiteit vertoont in experimenten met HCC. En dat koffieconsumptie kan beschermen tegen HCC en cirrose, en het gerelateerde overlijdensrisico. Evenals tegen heroptreden van HCC na behandeling, met een betere overlevingskans.

Rijk aan antioxidanten
Antioxidanten beschermen je lichaam tegen vrije-radicalenschade, wat kan bijdragen aan de preventie van bepaalde chronische ziekten. Zowel thee als koffie zitten tjokvol antioxidanten, vooral polyfenolen, die bijdragen aan de kenmerkende smaak en gezondheidsbevorderende eigenschappen. Er zitten veel soorten polyfenolen in thee en koffie. Theaflavinen, thearubiginen en catechinen zijn de voornaamste in zwarte thee; koffie bevat veel flavono´den en chlorogeenzuur (CGA). Naast de werking als antioxidant worden polyfenolen ook in verband gebracht met een afname van hartziekten.

ľVaatverwijdende factor - Ze zorgen voor ontspanning van de vaten, wat kan helpen in geval van hoge bloeddruk.
ľAnti-angiogeen effect - Ze verhinderen de aanmaak van nieuwe bloedvaten die kankercellen kunnen voeden.
ľAnti-atherogeen effect - Ze voorkomen plaquevorming in bloedvaten, wat het risico op hartaanvallen en beroertes verlaagt.

Kan het energieniveau verhogen
Cafe´ne is een krachtige stimulerende stof die beschermende effecten kan hebben tegen een aantal chronische ziekten. Koffie bevat verhoudingsgewijs meer cafe´ne dan zwarte thee, maar beide kunnen voor de genoemde positieve effecten zorgen.
- De cafe´ne in koffie zorgt voor meer energie. Cafe´ne verhoogt de alertheid en vermindert vermoeidheid door verhoging van het dopamineniveaus en remming van adenosine. Dopamine is de chemische boodschapper die verantwoordelijk is voor het trillerige, gejaagde gevoel dat koffie kan geven, omdat het de hartslag verhoogt. Tevens heeft het invloed op het beloningssysteem in je hersenen, wat bijdraagt aan de verslavende werking van koffie. Aan de andere kant vermindert cafe´ne je vermoeidheid door remming van het slaapbevorderende adenosine. Bovendien merk je bijna direct het energieverhogende effect van koffie. Na inname neemt je lichaam 99% van de cafe´ne binnen 45 minuten op, maar de piek in je bloed treedt al 15 minuten na inname op. Daarom nemen veel mensen graag een kop koffie als ze direct hun energie willen verhogen.

De effecten van thee op energie
- Hoewel thee minder cafe´ne bevat zit er veel L-theanine in, een krachtige antioxidant die ook de hersenen stimuleert. In tegenstelling tot cafe´ne verhoogt L-theanine de alfa-golven in je hersenen, wat een stressverlagend effect kan hebben; het is rustgevend en ontspannend. Dit gaat het stimulerende effect van cafe´ne tegen, waardoor je ontspannen en toch alert bent, zonder dat het je suf maakt. Studies wijzen uit dat L-theanine in combinatie met cafe´ne, zoals in thee, ervoor kan zorgen dat je je alertheid, concentratie en scherpte behoudt. Dit zou de reden kunnen zijn waarom thee een kalmerend effect heeft en tegelijk wel energie geeft, maar meer gelijkmatig.
Kortom: Zowel koffie als thee verhogen je energieniveau, maar koffie geeft een onmiddellijke oppepper terwijl thee langzamer en gelijkmatiger werkt.

Mogelijke bijdrage aan gewichtsverlies
- Vanwege het hoge cafe´negehalte kan koffie je helpen af te vallen. Cafe´ne kan het aantal calorieŰn dat je verbrandt verhogen met 3-13% en dit effect houdt tot 3 uur na inname aan, wat zich vertaalt in de verbranding van 79-150 calorieŰn extra. Er zijn ook verbanden gevonden tussen koffie en vetverbranding via het remmen van de aanmaak van vetcellen. Polyfenolen uit thee, zoals theaflavine, lijken ook gewichtsverlies te bevorderen. Theaflavinen zouden het enzym lipase van de alvleesklier remmen. Dit enzym speelt een hoofdrol in de vetstofwisseling. Zwarte theepolyfenolen lijken ook de samenstelling van de darmmicrobiota ľ de gezonde bacteriŰn in je darmen ľ te veranderen, wat invloed kan hebben op gewichtsbeheersing. Ook bij andere onderzoeken met ratten werd gezien dat theepolyfenolen gewichts- en vettoename kunnen remmen via verandering van de darmmicrobiota. Er is echter wel meer onderzoek op mensen nodig om de resultaten te bevestigen.
Kortom: De cafe´ne in koffie en de polyfenolen in thee kunnen bijdragen aan gewichtsverlies, maar er is meer onderzoek onder mensen nodig om de effecten te bevestigen.

Is het een beter dan het ander?
- Hoewel koffie in verband gebracht is met allerlei bijwerkingen, zoals hartfalen, verhoogde hartslag en hoge bloeddruk, wijst onderzoek uit dat een matige inname veilig is. Hoewel de samenstelling van de antioxidanten verschilt, zijn zowel koffie als zwarte thee uitstekende bronnen van deze belangrijke verbindingen, die tegen verscheidene aandoeningen kunnen beschermen, zoals tegen hartziekten en bepaalde vormen van kanker. Andere gezondheidseffecten die aan koffie worden toegeschreven zijn onder meer dat het bescherming zou bieden tegen de ziekte van Parkinson en dat het de kans op diabetes 2 en levercirrose zou verlagen. Aan de andere kant kan thee beschermen tegen gaatjes in het gebit, nierstenen en reuma. Koffie bevat meer cafe´ne dan thee, wat een voordeel kan zijn voor wie graag direct energie wil krijgen. Het kan echter onrust en een verstoorde nachtrust veroorzaken bij gevoelige mensen. Vanwege het effect van cafe´ne op de hersenen kan veel koffie drinken ook leiden tot afhankelijkheid of verslaving. Ben je erg gevoelig voor cafe´ne, dan is thee een betere keus. Het bevat L-theanine, een aminozuur met kalmerende eigenschappen die voor ontspanning kunnen zorgen, terwijl je toch alert blijft. Wat je ook kunt doen is kiezen voor cafe´nevrije koffie of thee, of kruidenthee, dat van nature cafe´nevrij is. Hoewel deze laatste opties niet dezelfde voordelen hebben, kunnen ze weer andere gunstige effecten hebben.
Kortom: Koffie en thee hebben gelijksoortige gezondheidsvoordelen, ze kunnen onder meer leiden tot gewichtsverlies en hebben een kankerremmende en energieverhogende werking. Toch heb je misschien een voorkeur voor een van de twee, afhankelijk van je gevoeligheid voor cafe´ne.

Conclusie
Koffie en zwarte thee kunnen bijdragen aan gewichtsverlies en beschermen tegen bepaalde chronische ziektes via bepaalde stofwisselingsprocessen. Daarnaast kan het hoge cafe´negehalte in koffie zorgen voor een snelle toename van energie, terwijl de combinatie van cafe´ne en L-theanine in zwarte thee een meer geleidelijke toename in energie bewerkstelligt. Beide dranken zijn gezond en veilig, mits met mate gedronken, dus welke je liever drinkt, kun je laten afhangen van persoonlijke voorkeur of je gevoeligheid voor cafe´ne.

Wil je een kopje knuffel met een lepeltje liefde en een wolkje warmte?

Thee en koffie houden de lever gezond
Het Ĺwesters dieetĺ richt schade aan in de lever, maar consumptie van koffie en thee kan ons ertegen beschermen. Regelmatig een kopje koffie of thee drinken verlaagt het risico op fibrose in de lever, dit is vorming van littekenweefsel. Zelfs voor kleine hoeveelheden vonden de onderzoekers een statistisch significant verband. Voor leververvetting vonden ze dan weer geen verband.
- Leververvetting is een eerste fase van leverziekte en is een van de mogelijke oorzaken van leverfibrose. Leverfibrose treedt dus later op, wanneer de leverschade onomkeerbaar is. Consumptie van veel suiker en vet, zoals in het westers dieet vaak het geval is, is een directe oorzaak van leververvetting. Dit onderzoek suggereert dat koffie en thee de progressie naar leverfibrose zou vertragen, maar meer onderzoek is nodig. Onder de noemer van thee viel niet enkel groene thee en zwarte thee, maar ook diverse vormen van kruidenthees.

Theedrinkers leven langer!

Behoor je tot het kamp der koffiedrinkers of bij de theeleuten? In het laatste geval scoor je punten: uit nieuw onderzoek blijkt dat theedrinkers langer Ún gezonder leven.

Verschillende soorten thee
- Earl Grey, rooibos, bosvruchten, kiwi, gember en jasmijn; de keuze aan theesmaakjes is tegenwoordig enorm. De meeste smaken zijn onder te verdelen in vier soorten: zwarte, groene, witte of kruidenthee. Hieronder leggen we het verschil tussen deze soorten uit.

ľ Zwarte theeáwordt gemaakt van gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis. De blaadjes van zwarte thee ontstaan door hen te beschadigen en te laten blootstellen aan de lucht. Deze theebladeren worden bewerkt, waarbij zuurstof reageert met stofjes in de theebladeren. Hierdoor krijgt zwarte thee de donkere kleur en sterkere smaak. Vaak wordt er een smaakje aan zwarte thee toegevoegd, zoals vruchten of kruiden. Denk hierbij aan Earl Grey en bosvruchtenthee. Bij zwarte thee werkt het gezondheidsresultaat bij 5 koppen per dag, aldus de Vlaamse voedingsexpert Loes Neven.
- Groene thee wordt gemaakt van bladeren van dezelfde plant als zwarte thee. Groene thee bestaat uit blaadjes die gestoomd worden onmiddellijk na de pluk en verder niet bewerkt. Groene theebladeren behouden hierdoor hun groene kleur en geven een milde smaak.
- Deze thee blijkt heel gezond. Bij groene thee kan je sneller profiteren van de gunstige effecten. Heel concreet: 3 kopjes per dag leveren al een positief effect.
- Matcha thee wint aan populariteit. Deze knalgroene thee zit boordevol antioxidanten en de smaak is heerlijk. Deze thee is niet alleen lekker, maar ook gezond!
- Witte thee wordt net zoals zwarte en groene thee gemaakt van bladeren van de theeplant. Voor witte thee worden alleen hele jonge theebladeren gebruikt die verder bijna niet worden bewerkt.
- Kruidenthee is officieel geen thee, omdat deze theesoort niet wordt gemaakt van de bladeren van de theeplant, maar van andere planten, vruchten of mengsels van kruiden, bloemen en specerijen. Veel gedronken kruidentheeŰn zijn rooibos-, kamille-, gember-, en muntthee.á
Gezondheidsvoordelen: de positieve effecten gelden alleen voor thee van de theeplant dus niet voor kruidenthee of muntthee.

Zit er cafe´ne in thee?
De bladeren van de theeplant bevatten cafe´ne, waardoor er in zwarte, groene en witte thee cafe´ne zit. Omdat kruidenthee niet van de bladeren van de theeplant wordt gemaakt, bevat deze theesoort geen cafe´ne. Cafe´ne in thee wordt ook wel the´ne genoemd. The´ne en cafe´ne worden vaak als twee verschillende stoffen gezien, maar zijn dat eigenlijk niet. Hoeveel cafe´ne er in je kop thee zit hangt af van de soort thee, hoe sterk de thee is gezet en de grootte van je kop. Gemiddeld bevat een kopje zwarte, groene of witte thee (125 ml) 30 mg cafe´ne. Ter vergelijking, een kopje koffie (125 ml) bevat 85 mg cafe´ne en in een kopje espresso (50 ml) zit maar liefst 130 mg cafe´ne.á

Wat is er zo gezond aan Matha thee?
- Matcha thee is, net als alle andere soorten thee, afkomstig van de Camellia Sinensis. Dit is een theeplant. Maar in tegenstelling tot de meeste soorten die afkomstig zijn uit China, is deze soort afkomstig uit Japan. In de 12e eeuw rezen een aantal Japanse boeddhisten door China. Ze kwamen de theeplant tegen en besloten deze mee te nemen naar hun thuisland. Eenmaal teruggekeerd verpulverden ze de theebladeren tot poeder en maakten hier thee van. Zo werd de eerste matcha thee gezet en werd dit meegenomen in vele tradities. Tot op de dag van vandaag wordt deze soort nog veel gedronken. Het is wellicht niet meer zo exclusief als dat het vroeger was, maar het wordt nog steeds gezien als een lokale delicatesse.

Waar kun je de beste matcha thee aan herkennen?
- Er zijn verschillende kenmerken waar je aan kunt herkennen of de matcha van goede kwaliteit is. Een van deze kenmerken is de kleur. Matcha heeft een groene kleur, maar hoe groener en feller deze kleur is, hoe hoger de kwaliteit. Wanneer je het dus tegenkomt met een donkere of doffe kleur, weet je dat de kwaliteit hiervan lager is. Het is ook de bedoeling dat de textuur van de matcha erg fijn is. Deze thee is namelijk gemaakt van poeder en hoe fijner deze poeder aanvoelt, hoe hoger de kwaliteit. Je vindt goede matcha thee bij het losse thee assortiment in je speciaalzaak.
- Kwalitatief goede matcha moet plantaardig ruiken, wanneer dat niet het geval is en het naar rook ruikt is dit een teken dat de plant tijdens het groeiproces te veel is blootgesteld aan licht. Dit is ook een teken van slechte kwaliteit. De nasmaak is ook een belangrijke factor om de kwaliteit van jouw matcha te testen. Helaas kom je hier pas achter na het aanschaffen. De nasmaak moet een aantal minuten blijven hangen en moet licht zoet smaken. Wanneer er geen nasmaak aanwezig is of het bitter smaakt, weet je dat het niet de juiste matcha is.

Hoe kun je matcha thee zetten?
- Bij het zetten van de thee is het belangrijk dat je geen kokend heet water gebruikt. Zorg dat het water afgekoeld is tot ongeveer 70 tot 80 graden. Zeef de gewenste hoeveelheid matcha in een kom. Zorg ervoor dat je het maakt in een kom waar voldoende ruimte over is, zodat je makkelijk de matcha kunt kloppen. Je kunt met de klopper het poeder nog licht losmaken zodat het beter oplost in het water. Voeg vervolgens het water toe en klopt de matcha totdat er een lichtgroene schuimlaag ontstaat. Het beste is om dit te doen met een bamboe klopper (ook wel een ĹChaĺ) genoemd), dit zorgt er namelijk voor dat de kwaliteit van jouw kopje matcha thee nog beter wordt!

Gezonde werking van groene thee

Studies bij dieren en mensen tonen veelvuldige gezondheidseigenschappen van groene thee:
- Mensen die regelmatig groene thee drinken, hebben minder kans op kanker.
- Groene thee verlaagt de bloeddruk.
- Volgens studies bij dieren verlaagt groene thee de bloedsuiker en het lichaamsgewicht.
- In de Chinese oudheid werd groene thee gebruikt om diarree te behandelen.
- Stoffen uit groene thee remmen de groei van de maagzweerbacterie.
- Groene thee werkt tegen Candida albicans, een gist/schimmel die in de darmen kan woekeren.
- Het drinken van groene thee beschermt tegen heupbreuken.
- Groene thee zou de hersencellen beschermen, wat gunstig is bij de ziekte van Alzheimer en Parkinson.
- Heeft immuunstimulerende effecten
- Heeft antivirale effecten tegen het griepvirus en herpes
- De polyfenolen uit groene thee beschermen tegen cataract.

De belangrijkste werkzame stof in groene thee is EGCG
- Grondige studies hebben aangetoond dat EGCG, de bioactieve hoofdcomponent uit groene thee, wel effectief helpt. Zowel preventief als therapeutisch. EGCG verbetert het vet- en glucosemetabolisme, zowel in de lever als de rest van het lichaam. Het vermindert inflammatie en oxidatie van vetzuren en vetten. EGCG vermindert ook de fibrose (vervanging van levercellen door hard bindweefsel) en beschermt tegen tumoren.
Besluit: EGCG kan het optreden en de progressie van vetlever tegenhouden, in dierenproeven zelfs bij een ongezond Ĺvetdieetĺ.
- Preventief is het drinken van groene thee -naast gezonde voeding- zeker een goede optie. Bij reeds aanwezige NAFLD (Nonalcoholic fatty liver disease) en obesitas, raden onderzoekers wel hoger gedoseerde EGCG-supplementen aan, eventueel gecombineerd met cafe´ne voor een beter effect.

Rooibosthee bomvol antioxidanten
- Koffie en thee zijn bij ons gangbare warme dranken, maar Zuid-Afrikanen zijn liefhebbers van rooibosthee. Rooibos wordt uitsluitend in Zuid-Afrika geteeld, maar krijgt meer en meer internationale belangstelling. Deze plant valt onder de Vlinderbloemenfamilie, net zoals pinda, soja en bonen. Van de bladeren (of beter gezegd naalden) van de plant kan thee gezet worden. Omdat rooibos niet onder de theeplant (Camellia sinensis) valt, spreken we eigenlijk niet over thee, maar een infusie. In de volksmond noemen we het dan kruidenthee.
- Voor de thee gebruikt men de naaldachtige blaadjes die tijdens verwerking bruinrood worden. Over de gezondheidseffecten van rooibos is veel minder bekend dan van koffie of thee. Rooibos bevat geen cafe´ne, dat is al een groot voordeel voor vele mensen die daar last van ondervinden.

- In Zuid-Afrika werd rooibos in het verleden ingezet tegen angsten, slapeloosheid, allergieŰn, astma en een gebrek aan eetlust. Dit wordt niet ondersteund door de medische literatuur van vandaag, maar wetenschappers ontdekten wel andere gezondheidsvoordelen van deze thee.
- Een kopje rooibosthee bevat niet heel veel vitamines of mineralen, maar wel enorm veel antioxidanten en bevat unieke bioactieve stoffen. Zes kopjes rooibosthee per dag verminderen oxidatieve schade in het lichaam bij personen die een hoger cardiovasculair risico hebben. Rooibosthee verbetert ook de verdeling van cholesterol in het lichaam: meer HDL, maar minder LDL.
- Een kopje rooibosthee geeft al gauw 80 mg polyfenolen. Een antioxidant die specifiek veel in rooibos voorkomt is aspalanthine. De antioxidanten in rooibos worden daadwerkelijk na het drinken van de thee in het bloed opgenomen. Ze kunnen weer beschermen tegen straling, kanker, hartziektes en diabetes. Rooibos kan ook ontstekingen in het lichaam verminderen. Volgens dierstudies kan de aspalanthine in rooibos beschermen tegen diabetes. Net zoals groene thee kan een kopje rooibosthee dus een goede bijdrage leveren aan onze dagelijkse gezondheid.

Gefermenteerd
- De blaadjes van de rooibos zijn groen, maar deze veranderen naar rood op het moment dat ze gefermenteerd worden. Het fermenteren maakt rooibos vele malen heilzamer volgens onderzoekers. De onderzoekers zagen dat mensen die gefermenteerde rooibosthee dronken ruim twee keer zoveel antioxidanten in hun bloed hadden, in vergelijking met de niet-gefermenteerde variant.

Nauwelijks antinutriŰnten
- Zwarte en groene thee bevatten oxaalzuur en tannines. Deze stoffen kunnen de absorptie van mineralen in de weg staan en zorgen voor nierstenen. Rooibos bevat nauwelijks oxaalzuur en tannines. Hierdoor worden mineralen zoals ijzer, in tegenstelling tot bij zwarte thee, gewoon nog goed opgenomen.

Vrij van cafe´ne
- Thee van de rooibos is vrij van the´ne (eigenlijk gewoon het cafe´ne-molecuul). De stof cafe´ne wordt geassocieerd met hartkloppingen, angsten, slaapproblemen en hoofdpijn. Om deze reden is het een goed idee om dranken met cafe´ne af te wisselen met dranken zonder cafe´ne. Rooibosthee is daarom een ideaal cafe´nevrij alternatief.

Temperatuur
- De actieve stoffen in rooibos lossen het beste op in water dat tussen 95 en 100 graden is. Het beste kun je de thee dan 3 ľ 5 minuten laten trekken. Meestal is 2 ľ 3 gram rooibos per kopje voldoende voor een volle smaak.

Niet overdrijven
- Vaak als mensen horen dat een voedingsmiddel medicinale eigenschappen bezit, wordt er flink overdreven in de inname ervan. Bij overmaat kan een voedingsmiddel ook schaden. Zo is er een geval bekend van iemand die extreem veel rooibosthee dronk, en daardoor leverklachten kreeg. Bij dagelijks enkele koppen is rooibos een extreem veilige drank om te drinken.

Bron:
- WKOF 2020
- aHealthylife 2019
- ABC Gezondheid 2019Wist je dat...

Hoe gooi je het roer om!

"De landkaart is niet het gebied" Alfred Korzybski
1. Een huis kopen? Op zoek naar een andere baan? Een wereldreis maken? Verhuizen naar een ander land? Begin vandaag nog met de voorbereidingen! 2. Haastige spoed is soms goed. Maar er zijn ook plannen die er baat bij hebben om nog een tijdje te laten sudderen. ....
Lees verder op wistje dat.