google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Gezond lichaam


Mondgezondheid weerspiegelt algehele gezondheid!

.........Volgens tandarts Richard Kohsiek.

Wat is eigenlijk een goede gebitsverzorging?
In de mond heb je goede en slechte bacteriŽn. Zo huizen er in de mond wel 700 verschillende soorten bacteriŽn. Wetenschappers noemen die verschillende bacterieflora in- en om ons lichaam liefkozend: Old Friends, omdat wij mensen dit soort bacteriŽn al miljoenen jaren bij ons hebben. Wil je de mond goed verzorgen dan is het zaak die Old Friends niet te veel te verstoren.Zolang er evenwicht is, is er weinig aan de hand. Het gaat mis als de slechte bacteriŽn de overhand krijgen.

Hoe belangrijk is je mondmicrobioom voor je gezondheid?
Hans de Liefde, biologische tandarts: ďNormaal gesproken bevat iemands mond zoín twee- tot driehonderd verschillende soorten bacteriŽn. Alles wat we eten wordt vermaald door onze tanden en kiezen en gemengd met speeksel. Speeksel maakt voedsel glibberig door slijmstoffen (mucinen) toe te voegen, dit maakt het doorslikken makkelijker. Ook zorgt speeksel voor de bevochtiging van de mondholte en vormt het een essentieel onderdeel in onze natuurlijke verdediging tegen infecties. Speeksel is daarnaast nodig voor de opname en vertering van voedsel (door het speekselenzym amylase) en om met smaak te kunnen eten. Hoe belangrijk speeksel is voor de gezondheid van je mond merk je vaak pas als er een tekort aan is. Als, door welke oorzaak dan ook, de speekselafgifte is verlaagd of geheel afwezig is, heb je een verhoogd risico op orale aandoeningen, waaronder gaatjes (cariŽs).Ē
Tandplaque
- ďNiet alleen de hoeveelheid, maar ook de samenstelling van je speeksel is belangrijk om je tanden en kiezen te kunnen beschermen tegen overmatige ontkalking. Het witte laagje dat soms op je tanden ontstaat, wordt gevormd door bacteriŽn en voedselresten. Door verkalking ontwikkelt het zich tot tandsteen op plekken waar de tandenborstel niet bij kan.Deze ontkalking wordt veroorzaakt door inwerking van zuren op het tandglazuur. Deze zuren zijn afkomstig van de bacteriŽn die in onze mond leven en van voedsel en dranken. Hoewel tandcariŽs en tanderosie beide veroorzaakt worden door inwerking van zuur op het tandglazuur, is de herkomst verschillend: bij cariŽs is het zuur afkomstig van de bacteriŽn die in tandplaque leven, terwijl bij tanderosie het zuur afkomstig is uit wat je eet of drinkt of uit maagsap. Met name frisdranken hebben een erg lage pH-waarde.Ē
- ďOns speeksel speelt dus een belangrijke rol bij het behouden van een goed mondmilieu, oftewel de juiste zuurgraad in je mond. Of de micro-organismen in de mond ook een positieve bijdrage leveren aan onze gezondheid in het algemeen, net als het darmmicrobioom, is nog onbekend. Maar wat we al wel weten is dat speekselbestanddelen, zoals mucinen, immunoglobuline A (IgA) en lysozym, het binnendringen van ziekteverwekkers remmen.
Samenvattend: om tandproblemen te voorkomen ťn om ziekteverwekkers het moeilijk te maken om via je mond je lichaam binnen te komen, is het belangrijk om het milieu (zuurgraad) in je mond zo gezond mogelijk te houden. Dit doe je onder andere door je mond goed te verzorgen en gezond te eten en drinken.Ē

Waarom is dat slecht voor de mondgezondheid?
- Omdat tandsteen onder het tandvlees kan gaan groeien. Daar kan het voor ontstekingen en botafbraak van het gebit zorgen. Doordat het tandvlees een beetje van de tanden en kiezen af komt te staan, ontstaat er ruimte waarlangs schadelijke mondbacteriŽn in de bloedbaan kunnen terechtkomen.

Is dat gevaarlijk?
- Het is belangrijk dat je een gezond gebit hebt, omdat je je dan ook gezonder voelt. Als je ontstekingen hebt in je mond, tanden, tandvlees en/of kiezen kan dat zijn weerslag hebben op een andere plek in het lichaam o.a het hart.
- Dat kan inderdaad gevaarlijk zijn. Een schadelijke bacterie kan zich bijvoorbeeld hechten aan een hartklep en daar een ontsteking veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dat ook parodontitis, ernstig ontstoken tandvlees, het risico op hartproblemen met meer dan de helft verhoogt. En omgekeerd: dat het behandelen van parodontitis een positief effect heeft op de conditie van het vaatstelsel.

Welke verbanden zijn er nog meer?
- Periodontale inflammatie omvat een hele reeks ontstekingsziekten van mond en tandvlees die de ondersteunende structuren van de tanden, en zelfs het bot van het kaakbeen kunnen aantasten. Deze ontstekingen kunnen zeer resistent zijn, omdat de bacteriŽn zich organiseren in biofilms (plaques) waarin ze relatief Ďveiligí zijn en zich vaak organiseren met andere microben of schimmels tot zeer pathogene (=ziekmakende) Ďlegersí. Dit leidt tot verlies van tanden, soms zeer pijnlijke abcessen en botontsteking. Maar dit blijkt ook aan de basis te liggen van Ďsystemischeí inflammatie en oorzaak te zijn van bijvoorbeeld hartziekten. De flora in de mond heeft ook invloed op vertering ťn de darmflora, die sterk het immuunsysteem beÔnvloedt.
- Een andere relatie is die tussen parodontitis en diabetes. Parodontitis komt twee tot drie keer vaker voor bij mensen met diabetes. Waarschijnlijk doordat de weerstand tegen infecties verslechtert dankzij de niet goed ingestelde bloedsuikerspiegel. Ook kunnen ontstekingen in het lichaam, zoals in de mond, de suikerspiegel ontregelen.
- Veel mensen met hersenproblemen hebben een slecht gebit. Daarnaast zijn er aanwijzingen voor een relatie tussen een slechte mondgezondheid en reuma en een slechte mondgezondheid en dementie en depressie. Daar wordt momenteel onderzoek naar gedaan."

Wat gebeurt er in onze mond als we eten en drinken?
- In principe is de mond gemaakt om te eten en drinken. Toch kun je niet zomaar alles van je mond verwachten: er zijn voedingsmiddelen die tot schade leiden. Daarbij genezen tanden en kiezen niet. Het glazuur van tanden en kiezen groeit niet aan. Eventuele schade is dus onomkeerbaar en alleen op te lossen met kunstmatige ingrepen. De mond houdt van rust, reinheid en regelmaat.
- Ons speeksel heeft een pH van tussen de 5,5 en 7,5. Ons lichaam probeert die waarde steeds op hetzelfde niveau te houden. Wanneer we wat eten of drinken wordt die balans verstoord. De pH daalt dan meestal omdat de bacteriŽn in de mond de aanwezige suikers omzetten in zuren. Hoe zuurder ons eten of drinken is, hoe verder de pH daalt. Ons speeksel heeft een half uur tot anderhalf uur nodig om die waarde weer op te krikken naar het basisniveau. Elke keer als je eet of drinkt, wordt het glazuur dus aangetast. De zuren zorgen ervoor dat het glazuur een beetje oplost, het speeksel zorgt ervoor dat het glazuur zich weer herstelt. Die wisselwerking is normaal, maar moet niet te vaak voorkomen, volgens Richard Kohsiek, tandarts en KNMT-bestuurslid.

Waarom is het beter om niet meer dan zeven eetmomenten per dag te hebben?
Als je om acht uur in de ochtend ontbijt met jus díorange, duurt het tot ongeveer half tien voordat het speeksel in je mond weer neutraal is. Vervolgens drink je koffie, lunch je en drink je nog eens een kopje thee met een koekje. Je speeksel is uiteindelijk tot zes uur ís avonds bezig om de boel weer onder controle te krijgen. En dan eet je na het eten ook nog iets, waardoor je al snel op zeven eetmomenten zit. Je mond komt dus eigenlijk niet tot rust.

Welke voedingsmiddelen zijn slecht en wat voor effect hebben ze op de tanden?
- Alle voedingsmiddelen waar zuur in zit zijn schadelijk voor de tanden, maar ook zoete producten hebben een negatief effect. De bacteriŽn in onze mond zetten suikers namelijk om in zuur. Voedingsmiddelen waarbij zoet en zuur samenkomen zijn eigenlijk de zogenaamde sluipmoordenaars van het
glazuur.
- Frisdrank, energiedrankjes en zoete alcoholische versnaperingen bevatten vaak een combinatie van zoet en zuur. Dat zelfde geldt voor snoep, bijvoorbeeld de zure lap en de snoepspray.
- Wat veel mensen echter niet weten is dat vruchtensappen en fruit vaak ook zoete en zure componenten hebben. De zure component in eten en drinken lost het glazuur op en daardoor slijt het af. Je kunt het vergelijken met natuurijs. Als het flink heeft gevroren is het ijs keihard, maar als het vervolgens gaat dooien ontstaat er een oppervlaktelaagje van zacht ijs. Wanneer je er dan overheen schaatst, schraap je er beetjes ijs af. En dat is wat er precies gebeurt met de tanden: erosie.

Is suiker de grootste boosdoener voor je tanden?
Door de combinatie van zoet en zuur worden je tanden het meest aangetast. Vijftig jaar geleden was suiker de grootste boosdoener, omdat ons glazuur toen nog niet heel sterk was en we niet zo goed poetsten. Ook zat er toen nog geen fluoride in de tandpasta. Door het gebruik van fluoridetandpasta kunnen de tanden en kiezen een suikerbom nog wel handelen, maar bij zuur ligt het anders. Zuur lost het glazuur op en dan gaat het aantasten van je tanden een stuk sneller.

Is water de enige drank die je tanden niet aantast?
Het klinkt vreselijk, maar water is inderdaad de enige drank die je tanden niet aantast. Water heeft een pH van 7 en doet helemaal niets verkeerd in een mond. Maar let op: dan moet je er geen komkommer of citroen aan toevoegen. Bij thee valt dit ook wel mee, maar koffie heeft een pH tussen de 5 en de 6,5 en is dus zuur. Frisdranken kun je beter zo veel mogelijk vermijden. In light-dranken zit vaak minder suiker, waardoor de kans op gaatjes kleiner is. Alleen zit in deze dranken net zoveel of soms meer zuur om het net zo lekker te laten smaken.

Wat kun je zelf doen om je tanden te beschermen?
Dan kom ik toch weer terug op rust, reinheid en regelmaat. Poets je tanden met fluoridetandpasta als de mond pH-neutraal is, dus voor het ontbijt of een halfuur na het eten en houd eventueel een fluoride-spoelmoment tussendoor in een pH-neutrale mond. Drink altijd water na iets zuurs om zo de pH sneller weer richting neutraal te krijgen. En wil je een flesje vruchtensap leegdrinken of een zak chips naar binnen werken? Geef je mond dan daarna anderhalf uur rust en neem niet telkens opnieuw een hapje of een slokje.

Hoe erg is tanderosie?
Het is veel erger dan we allemaal denken. Voordat je het zelf doorhebt, is het al behoorlijk erg. Als je pijn hebt, is het glazuur namelijk al helemaal opgelost en ligt het tandbeen (dentine) bloot. En door de pijn in de mond functioneer je minder goed. Wanneer de tanderosie verder toeneemt, moeten we de plekken gaan restaureren. Als het nog erger wordt volgen een kroon, zenuwbehandeling of zelfs verlies van kies of tand. De schade is onomkeerbaar, dus als we ons eet- en drinkgedrag niet aanpassen wordt het alleen maar erger. Dat geeft niet alleen een grote kostenpost, maar de gevolgen van tanderosie zijn ook lelijk. Het glazuur wordt geel, slijt af en resulteert in bruine vlekken. Je krijgt ook kleinere en kortere tandjes. Op dit moment doen we onderzoek naar hoeveel tanderosie voorkomt. Er zijn nog geen exacte cijfers, maar alle mondhygiŽnisten en tandartsen in Nederland zien dat tanderosie toeneemt. Het is de nieuwe vijand van het gebit. Vroeger was cariŽs (gaatjes) het grootste probleem, nu dus de erosie. Naast de boosdoeners in onze voeding, lijkt het tegenwoordig ook minder vanzelfsprekend om veel aandacht aan je gebit te besteden.

Wat kun je zelf doen om tanderosie te voorkomen?
Probeer je aan de volgende adviezen te houden:
- Bezoek de tandarts twee keer per jaar. Een tandarts of mondhygiŽnist ziet al voordat je pijn hebt dat er sprake is van tanderosie.
- Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot zes of zeven per dag, waarvan maximaal een of twee momenten snoep, fruit of andere zure voedingsmiddelen en -dranken. Op die manier geef je speeksel de kans om de zuurgraad in de mond weer te neutraliseren.
- Gebruik geen zure dranken of voedingsmiddelen voor het slapen gaan.
- Poets je tanden minimaal twee keer per dag twee minuten met een zachte tandenborstel en een fluoridehoudende tandpasta. Fluoride maakt het glazuur namelijk sterk.
- Water, melk en thee zijn onschuldige dranken, die het zuur als het ware wegspoelen. Drink dus tussendoor veel water. Zeker ook bij een avondje uit met veel frisdrank of alcoholische versnaperingen.
- Drink zure dranken bij voorkeur met een rietje en slik het direct door. Op die manier breng je het voorbij je tanden en kan het zuur relatief weinig schade aanrichten.

CariŽs = beginnende gaatjes
Acht op de tien mensen heeft cariŽs. CariŽs krijg je door bacteriŽn in tandplaque. We hebben goede en slechte bacteriŽn in onze mond. De slechte bacteriŽn hebben een lage pH-waarde. Zij Ďetení de suikers uit het eten en drinken dat wij nuttigen. Hierdoor ontstaan er suikerzuren in je gebit die het glazuur aantasten en gaatjes veroorzaken. De tanden ontkalken als het ware. Een pH van 7 staat voor een neutrale waarde. In het Westen hebben we meestal een pH van 5,5, wat betekent dat je meer kans hebt op cariŽs.

Gaatjes voorkomen
De pH-waarde verandert door je leefstijl. Wie van dieet verandert, zal een andere pH-waarde krijgen. Maar we krijgen niet alleen meer gaatjes door wŠt we eten, ook wanneer we eten is van invloed. Juist heel vaak, kleine beetjes eten of drinken is niet goed voor je gebit. Tanden hebben ongeveer drie kwartier de tijd nodig om te herstellen nadat je iets hebt gegeten. Als je de hele dag door eet, zit er dus te weinig tijd tussen en heeft fluoride minder effect.

Wanneer kun je het beste je tanden poetsen: voor of na het eten?
Het is het beste om je tanden een uur na het eten te poetsen. Als dat niet lukt, kun je ze beter voor de maaltijd reinigen. Door te poetsen reinig je je gebit en dien je fluoride toe. Dit effect heb je ook als je voor het eten poetst. Zeker het ontbijt bevat zoetzure componenten, die het glazuur aantasten. Dit maakt je tanden extra kwetsbaar en als je daar dan overheen raust met een tandenborstel beschadig je dus meer glazuur. Door je mond een uur de tijd te geven om te neutraliseren, veroorzaak je minder schade.

Niemand poets lang genoeg
Uit onderzoek blijkt dat vooral mannen hun gebit beter moeten verzorgen. Vrouwen flossen vaker en gebruiken vaker een rager om je tong schoon te maken. Maar bijna niemand houdt zich altijd aan het aantal poetsminuten: in plaats van 120 seconden, poetsen we 107 seconden onze tanden. Een derde van de Nederlanders poetst maar 1 keer per dag.

MondhygiŽne voorkomt luchtweginfecties
- De ervaring leert dat een goede mondhygiŽne de frequentie van infecties aan de luchtwegen bij oudere mensen vermindert. De mond is een verblijfplaats voor ziekmakende bacteriŽn. Met een goede afweer zal je daar nauwelijks last van hebben, maar tijdens een onbewaakt moment slaan ze wel hard toe. Vooral in rusthuizen en ziekenhuizen vormen ze een bedreiging. MondhygiŽne is er dan ook niet de belangrijkste bekommernis en oudere mensen hebben al geen al te beste afweer meer.
- Het poetsen van tanden en mondspoelingen zijn eenvoudige, voor de hand liggende oplossingen. Ook preparaten met probiotica speciaal voor de mond lijken de mondhygiŽne te verbeteren. Daarnaast zijn cranberry's goed gekend omwille van hun antibacteriŽle werking.

Er is ook een verband tussen een tandvleesontsteking en vroeggeboorte.
- Hoe zit dat? Zwangere vrouwen lopen meer risico op tandvleesontsteking. Waarschijnlijk door de verhoogde hormoonspiegel. En dat geeft een hoger risico op vroeggeboorte en kinderen met een laag geboortegewicht. Als je zwanger bent, is goed poetsen dus extra belangrijk. Ga met een tandvleesontsteking direct naar de tandarts.

MondbacteriŽn en borstklachten
Vraag je jezelf wel eens af of de gevoelige plekken in je mond misschien toch ontstekingen zijn die misschien niet te zien waren op een rŲntgenfoto van de tandarts?
- De verborgen link tussen mondbacteriŽn en (borst)klachten wordt zichtbaar met thermografie

Wortelkanaalbehandelingen.
- Wanneer tanden of kiezen ontstoken raken bevelen tandartsen vaak een wortelkanaal behandeling aan.
- Overweeg als alternatief de extractie van een tand of kies. Volgens artsen zoals Dr. Gerald Smith: 90% van alle medische problemen komen voort uit de mond, waaronder auto-immuunziekten, hartaanvallen, embolieŽn, bloedstolsels, kanker en meer.

Kies je tandarts zorgvuldig!
- Het verschil tussen een holistische tandarts en een 'gewone' tandarts is dat de holistische tandarts je gebit ziet als een onderdeel van je lichaam en je gezondheid.
- Een holistische tandarts zal geen metalen in je mond plaatsen, ook geen implantaten of beugels, simpelweg omdat metaal in een vochtige omgeving gaat werken/roesten.
- De composiet vullingen zijn bij deze holistische tandartsen zonder weekmakers als BPA.
- Een holistische tandarts werkt bovendien vanuit de kennis die het opgedaan heeft tijdens zijn 'evidence based' opleiding en combineert die met complementaire therapieŽn.

De groene zusters hebben inmiddels veel ervaring met borstklachten en onopgeloste mondbacteriŽn.
Bron: zie onderstaande links
Gezondheid

De groene zusters

Gezondheid begint...

Verzorging gebit kan beter....

Hoe houden we de mond gezond?
- Door minstens twee keer per dag te poetsen en dagelijks te stokeren. En door niet te veel, maar vooral ook niet te vaak te eten. Elke keer als we iets in onze mond stoppen, vieren de mondbacteriŽn feest. Onze voeding is namelijk ook voeding voor bacteriŽn. Bij de vertering van suikers en zetmeel scheiden ze zuren uit. Dat verhoogt de zuurgraad in de mond. Daardoor ontstaan gaatjes.
- De mond herstelt de balans zelf doordat ons speeksel de zuren neutraliseert. Maar dat kost tijd. Eet en drink na een maaltijd twee tot tweeŽnhalf uur niets. Als je dan toch koekjes wilt eten, neem er dan drie tegelijk in plaats van drie koekjes verspreid over de dag. Dan hoeft de mond maar ťťn keer zo'n zuuraanval te verwerken. Ook roken is slecht voor de mondgezondheid.

Hoe zit dat?
- Rokers zijn vatbaarder voor ontstoken tandvlees dan niet-rokers. Dat komt doordat de vernauwing van de bloedvaten ervoor zorgt dat hun tandvlees minder doorbloed is. Daardoor neemt de afweer tegen bacteriŽn in de tandplaque af.
- Vaak hebben rokers niet in de gaten dat hun tandvlees ontstoken is doordat het tandvlees minder snel bloedt. Ook dat komt door de vernauwde bloedvaatjes. Roken bevordert dus niet alleen tandvleesontsteking, het onderdrukt ook de signalen.

De mond als kompas
- Een ongezonde mond kan een kompas zijn van wat er mis is in de rest van het lichaam, stelt ook hoogleraar Orale Geneeskunde Fred Rozema, verbonden aan het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) en het Amsterdam UMC. Bepaalde onderliggende ziektes kun je in de mond zien. Blaasjes in de mond kunnen bijvoorbeeld duiden op bijwerkingen van geneesmiddelen. Een droge mond kan een signaal van suikerziekte zijn. Het is belangrijk dat tandartsen de patiŽnt bij dit soort aanwijzingen doorverwijst naar de huisarts.

Welke tandenborstel moeten we gebruiken?
- Een elektrische. Die houdt de druk op de tanden overal gelijk. Bovendien zit er vaak een timer op. Om alle plaque te verwijderen is twee minuten poetsen noodzakelijk. De gemiddelde Nederlander haalt amper de helft.

En tandpasta?
- Tandpasta gebruiken we niet om tandplaque te verwijderen, maar om fluoride in de mond te brengen. Dat beschermt het tandglazuur. Kies dus altijd een tandpasta met fluoride. Spoel je mond na het poetsen niet uit. Gewoon de tandpasta uitspugen is voldoende. Zeker voordat je naar bed gaat. De fluoride kan dan in alle rust de hele nacht zijn werk doen.
- Je poetst braaf iedere dag je tanden, flost en stookt ťn gaat regelmatig naar de tandarts. Klinkt als het recept voor mooie, gezonde tanden. Maar wist je dat het ook belangrijk is om op je voeding te letten? Wij vroegen tandarts Richard Kohsiek wat er in je mond gebeurt als je eet en drinkt.
Tipje van de sluier: het is een goed idee om minder vaak te eten en te drinken.

Hier volgen tips voor een natuurlijke mondverzorging:
Wil je voorkomen dat je tandvlees omhoog schiet? Dan is de juiste verzorging een must. Als je goed poetst, krijg je zestig procent van je gebit schoon. De andere veertig procent ligt tussen je tanden. Wat je gebruikt om dit schoon te maken, is afhankelijk van de ruimte tussen je tanden.

Wat is Oil pulling?
In de Ayurveda (HindoeÔstische gezondheidsleer) wordt oil pulling gebruikt om de mond schoon te houden. Om het gebit goed te gezond te houden is het nodig om elke ochtend op de nuchtere maag de bacteriŽn te verwijderen uit je mond. Dit kan met sesam-, rijst- of kokosolie.
- Kokosolie heeft meer gunstige eigenschappen om de mond schoon te houden dan andere oliŽn. Dan is een keuze toch makkelijk gemaakt!

Oil pulling in 8 stappen
Voor een goede opschoning kun je je dag als volgt beginnen:
- Doe oil pulling 's ochtends op de nuchtere maag
- Neem Ĺ- 1 eetlepel kokosolie en breng die hoeveelheid in je mond. (evt. gestolde olie smelt snel en wordt dan vloeibaar)
- Kauw, duw, stuw, trek, zuig en beweeg de olie onophoudelijk in je mond en tussen je tanden
- Let erop dat je geen olie inslikt
- Houd dit 10-20 minuten vol
- Spuug de olie tenslotte uit in het toilet of buiten. Niet in de gootsteen omdat deze dan verstopt kan raken.
- Houd de kleur van de uitgespuugde olie in de gaten. Is de kleur wit, dan heb je lang genoeg gespoeld. Is het nog geel, maak dan ofwel meer spoelende/trekkende/ kauwende bewegingen met de olie.
- Daarna mond spoelen met water en uitspugen in de toilet.
Tijdens het oil pulling hoef je niet stil te zitten en kun je makkelijk andere dingen doen zoals je douchen, aankleden, ontbijt en lunch klaarmaken,

Gebruik een Uv-sterilisator.
Tandenborstels zijn een grote bron van bacteriŽn, die zich daar in verzamelen en elke keer met poetsen weer in de mond meegaan met poetsen. Een Uv-sterilisator reinigt de tandenborstels en doden die bacteriŽn en schimmels door Uv licht.

Wat is beter tanden flossen, ragen of stoken?

Tandenstokers
Als de ruimte tussen je tanden en kiezen te groot en ruim is, kun je het best een tandenstoker van hout gebruiken. De stokers verschillen in dikte, experimenteer daarmee. Gebruik bij grotere tussenruimten dikkere stokers en bij smallere tussenruimten een dunnetje. Ronde tandenstokers bestaan trouwens niet, dat noemen we cocktailprikkers. Niet geschikt als tandenstoker! Een cocktailprikker kan gaan splinteren en dat wil je niet.
- Een houten stoker is heel goed, maar ik hoor vaak dat dit niet past en afbreekt. Dit ligt meestal aan de techniek waarmee de stoker wordt gebruikt. Je moet zorgen dat je je papil, het driehoekje van je tandvlees dat je ziet, iets naar je kaakbot toe drukt. Zo creŽer je ruimte en past de stoker. Op het moment van weerstand haal je het pas heen en weer. Tanden stoken is 1 van de beste Ďnatuurlijkeí manieren om de mond en het tandvlees gezond te houden. Juist tussen de tanden en kiezen hoopt plak met schadelijke bacteriŽn zich op en je tandenborstel hoe goed ook, komt daar toch niet echt. Door dagelijks te stoken, haal je ophopingen weg en zorg je dat je tandvlees mooi, roze en strak om de tanden komt te liggen. Ook kan het regelmatig stoken een slechte adem voorkomen. En het oog wil ook wat, tanden stoken zorgt voor een mooie, verzorgde mond. Kijk maar eens naar Bosjesmannen in Afrika, zij hebben geen antibacteriŽle mondwaters en tandpasta, maar maken hun tanden schoon met stokjes en zij hebben de witste tanden je ooit maar gezien hebt.
Flossen
- Staan je tanden heel strak naast elkaar, gebruik dan flosdraad. Door de dunne draadjes komt flosdraad makkelijk tussen je tanden. Ook bij implantaten is flosdraad een goede oplossing. Flossdraad vind je in verschillende soorten en dikten, met en zonder een waslaagje.
Ragen
- Pak een rager voor grotere ruimtes tussen je tanden, of als je een brug hebt in je mond. Met het borsteltje kun je goed tussen je tanden komen en alles schoonmaken. Ideaal! Ook ragers zijn er in allerlei soorten en maten. Stop de rager horizontaal tussen je tanden en beweeg de rager een aantal keer heen en weer. Zorg bij het ragen dat de metalen binnenkant van het borsteltje je tandvlees niet raakt. Dit kan je tandvlees beschadigen.

Spoelen met kruiden
Verschillende soorten kruiden geven op een natuurlijke manier een frisse adem. Denk bijvoorbeeld aan verse munt en salie. Van deze kruiden kun je heel gemakkelijk je eigen mondwater maken. Je kunt het beste telkens kleine hoeveelheden maken. Kook 100 ml water en giet dit over een flink aantal blaadjes Munt en Salie. Roer goed door en laat afkoelen. Zeef en bewaar het aftreksel in een glazen potje of flesje in de koelkast. Hiermee kun je na het tandenpoetsen je mond nog extra verfrissen. Ook met de volgende kruiden kun je spoelen: tijm, koriander en peterselie. Vooral peterselie is fijn bij een slechte adem; kauw bijvoorbeeld even op een stengeltje na het eten van een knoflookrijke maaltijd.

Veenbessen beschermen mond en mondflora
- Preventie begint met een goede mondhygiŽne en regelmatig plaqueverwijdering. Maar de sterk antibacteriŽle proanthocyanen uit veenbessen blijken ook heel effectief om de ziekmakende bacteriŽn in toom te houden, terwijl ze de goede bacteriŽn sparen. Bovendien blijkt de stof mannose uit cranberry herstel te bevorderen.

N.B.
Vergeet niet om lang genoeg te poetsen 2 maal daags! En minder suiker eten is beslist aan te raden. Wij merken, dat ons gebit veel gezonder is en de tandarts is zeer tevreden en verbaasd en hoeft nog maar weinig tandplaque weg te halen. Advies is: "Ga zo door met je gebitsonderhoud"

Bron:
- ABC Gezondheid 2022
- NU.nl 2019
- GezondNu 2018
- Gezondheidsnet 2016

Wist je dat...

Start de zomer vitaal!

Verbeter de wereld, begin bij je zelf!
Wil jij op een gezellige manier werken aan een betere hersengezondheid en ben je 50+? Kom dan op 3 juni naar het Olympisch Stadion! - Samen met Klup organiseren we een groot evenement met allerlei activiteiten op het gebied van vitaliteit en hersengezondheid. Zo kun je een lezing bijwonen van Erik Scherder, meedoen aan een yoga-clinic of een slaaptraining volgen. ....
Lees verder op wistje dat.