google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Voeding


Vijf nieuwe mysterieuze granen!

VariŽren met granen is belangrijk!

De dominantie van tarwe lijkt nu echt voorbij. En dat is goed nieuws: want variŽren is belangrijk. Maar waarom?
- Het is niet van vandaag op morgen dat oude graanrassen zoals spelt weer populair zijn. Vooral in het natuurvoedingskanaal speelde dit al een lange tijd. Vroeger moest brood vooral goedkoop zijn. Tarwe werd daarom ver doorontwikkeld om de opbrengst te verhogen. Het glutengehalte steeg en zo kon men er nog sneller brood van bakken. Veel mensen bleken een glutenallergie of -intolerantie te ontwikkelen, waardoor de glutenhype opkwam. Onder een grote groep ontstond de vraag naar andere graanproducten. En zo breidde het granenschap zich flink uit.
- Geen enkel product bevat alle voedingsstoffen die je nodig hebt. Juist door te variŽren krijg je een scala aan voedingsstoffen binnen en beperk je de inname van schadelijke stoffen. Dit geldt ook voor graan. Granen bevatten koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen in verschillende verhoudingen. Quinoa bijvoorbeeld bevat relatief veel eiwitten en weinig vezels. Daarentegen bevat tarwe veel vezels en relatief weinig eiwitten.

Toch eten we massaal hetzelfde graan: een boterham of Brinta bij het ontbijt, brood bij de lunch, een koekje tussendoor en pasta bij de avondmaaltijd Ė het is allemaal gemaakt van tarwe. Eet eens havermout of muesli bij het ontbijt, vervang de boterham eens door brood gemaakt van haver, boekweit of spelt of door een boekweitcracker of rijstwafel. En probeer bij de warme maaltijd eens freekeh, gierst of canihua in plaats van couscous of pasta.

Hieronder vijf nieuwe granen voor in je keukenkastje:

1. Eenkoorn (of: kleine spelt)
- Eenkoorn is de voorloper van spelt, emmertarwe en tarwe en werd al duizenden jaren voor Christus verbouwd. Dat maakt het tot een echt oergraan. Het dankt zijn naam aan de manier waarop de korrels groeien, die staan namelijk individueel en los op de stengel. Eenkoorn kan verbouwd worden op een arme grond en is resistent tegen veel schimmelziekten. Het wordt onder andere in Groningen geteeld.
- Voordeel - Het bevat ongeveer evenveel vezels als tarwe, maar het eiwit- en vetgehalte ligt hoger. Daarnaast is het een bron van vitamine B2.
- Wat kan ik ermee? - Je kunt het malen tot meel en gebruiken om brood, pasta en koekjes van te maken. De gekookte korrels zijn lekker in een salade of als goede vervanger van rijst, pasta en muesli. Je kunt eenkoorn weken in koud water voor een bijzondere risotto.

2. Fonio
- Dit graan komt uit Afrika, net zoals gierst en teff. In tropisch klimaat groeit het als een speer; er zit zes tot acht weken tussen het zaaien en oogsten. Ook groeit het op arme grond. Het smaakt een beetje nootachtig en wordt wel een kruising tussen quinoa en couscous genoemd. Omdat het zaad zo klein is, wordt hier een speciale pelmachine voor gebruikt.
- Voordeel - Het is een bron van vezels, voedzaam en bevat calcium, zink en ijzer. En niet te vergeten: fonio is glutenvrij.
- Wat kan ik ermee? - Fonio is net zo te gebruiken als couscous. Ook het bereiden is even eenvoudig, je kookt het vijf minuten heel zachtjes en laat het daarna staan. Van Fonio kun je meel of pap maken, in een stoofpotje verwerken of in een salade.

3. Farro
- Deze Italiaanse graansoort lijkt erg op risotto, maar is het niet. Het is familie van spelt. Soms wordt het gemengd met gedroogde kruiden en groente voor een gerecht met extra pit. Farro smaakt nootachtig, terwijl risotto een romige smaak heeft.
- Voordeel - Farro is een gemiddeld graan. Qua voedingswaarde heeft het geen bijzonderheden.
- Wat kan ik ermee? - Je kunt het geleidelijk garen in een beetje bouillon, dan heb je farotto. Het is eigenlijk dť vervanger voor risotto. In UmbriŽ staat het op het menu als een stevige soep met spek en groente. Van Farro kun je ook pasta, koekjes en brood maken.

4. Canihua (of: babyquinoa)
- Canihua is familie van het bekende quinoa. De zaadjes van deze babyquinoa zijn alleen kleiner, iets steviger en donkerder van kleur. Qua smaak is het vergelijkbaar.
- Voordeel - Het bevat vitamine E, B2 en mineralen als ijzer en koper. Canihua is glutenvrij, bevat relatief weinig koolhydraten en ongeveer evenveel eiwitten en vezels als quinoa. En omdat er geen laagje saponine om de zaadjes zit, hoef je het niet zoals quinoa uitgebreid te spoelen voor het koken.
- Wat kan ik ermee? - Omdat het een broertje is van quinoa, kun je het net zo gebruiken. Canihua is warm en koud lekker. Het is een gezonde toevoeging aan salades of een alternatief voor pasta en rijst. Ook is het de basis van toetjes, een warm ontbijt of een gezonde toevoeging aan je zelfgemaakte muesli.

5. Freekeh (of: frikey, farik)
- Stiekem is freekeh geen andere graansoort, het is gewoon tarwe, maar de manier van productie is anders. Het harde tarwe wordt onrijp geoogst en vervolgens in de zon gedroogd. Daarna wordt het in brand gestoken, tegen elkaar gewreven en in kleine stukjes gebroken. De nootachtige en ietwat rokerige smaak heeft freekeh dus aan het roosteren te danken.
- Voordeel - Dit graan is rijk aan vezels, voedzaam, geeft langzaam energie af en bevat vitamine B1 en B2. Vooral als je kijkt naar eiwitten is freekeh een uitblinker.
Wat kan ik ermee? - Je kunt freekeh net zo gebruiken als quinoa, rijst of couscous. Lekker in een salade, soep en te combineren met (bijna) alles. Dit graan is koud en warm te eten.

Verschil in granen?
- Granen zijn al duizenden jaren basisvoedsel voor de mensheid en dat is niet voor niets. Maar niet in de hoeveelheden zoals we dat in de afgelopen 50-100 jaar doen. De industrialisatie heeft met zich meegebracht dat eigenlijk al onze maaltijden tegenwoordig gebaseerd zijn op granen. En dat is veel, te veel.. en dan gaat het met name om tarwe. Een teveel van iets is nooit goed, dat weten we allemaal, maar als iets een gewoonte is geworden, heb je dat vaak niet door. We eten zoveel granen omdat we het gewend zijn en omdat het makkelijk is. Maar eigenlijk bevatten granen helemaal niet zo veel voedingsstoffen als je misschien zou denken. Ze zijn met name rijk aan koolhydraten, maar verder hebben ze je lichaam niet zo heel veel te bieden, behalve dat ze tijdelijk je honger stillen. Volkorenproducten hebben daarbinnen wel een hogere voedingswaarde dan witmeel producten, maar volkoren kunnen we beter ook met mate eten. Voor de inname van vezels, vitamine B, ijzer of jodium is het niet nodig om dagelijks brood of graanproducten te eten, deze voedingsstoffen zijn in grotere hoeveelheden en betere kwaliteit te vinden in groenten en fruit.

- Ze zijn gemakkelijk te verwerken en leveren energie. Wat mensen zich niet altijd realiseren, is dat granen niet alleen energie leveren, maar dat ze een hele vernuftige mix van belangrijke voedingsstoffen in zich hebben die we als mens allemaal nodig hebben. Een efficiŽnt pakketje dus.
- Graan valt als gras op omdat de zaden groot zijn en veel zetmeel bevatten. Zetmeel, een koolhydraat, is een complex suikermolecuul dat een belangrijke brandstof is voor het lichaam. De Gezondheidsraad adviseert om minstens veertig tot zeventig procent van onze energie uit koolhydraten te halen. Daarnaast bevatten granen eiwit, vezels, vitamines (B1, B2, B6, E) en mineralen (ijzer, calcium, fosfor, kalium, magnesium en zink).
- Het is die combinatie van kiemkracht en voedingswaarde die ervoor zorgde dat graan een spil werd in elke vroege beschaving ter wereld. Zo was er in de Griekse mythologie zelfs een godin van graan, landbouw en de gewassen; Demeter. En ook al geloven we niet meer in de godin van graan, dat croissantje op zondagochtend is echt wel heilig!

Welke granen zijn er nog meer?
Graan is een verzamelnaam voor de vruchten van eenzaadlobbige cultuurgewassen uit de familie van de grassen. Tot graan horen tarwe, rijst, gerst, maÔs, rogge, haver en spelt. Bijna een kwart van de eiwitinname krijgen we binnen via graanproducten.
- Tarwe of meergranen - Tarwe is in de westerse wereld de meest gebruikte graansoort en wordt gebruikt voor brood. ĎMeergranení is geen wettelijk beschermde term. Een meergranenbrood mag zichzelf al zo noemen als er naast tarwe heel iets ander graan inzit. Veel fabrikanten hebben een gentlemen agreement; zij noemen hun pannenkoeken beslag Ďmeerganení als die andere granen minimaal tien procent zijn. Maar voor een consument is er maar een echte toets: lees de ingrediŽntendeclaratie of het echt wel zoveel meer is als dat wordt beloofd.
- Volkoren biedt meer - De graankorrel bestaat uit 3 delen: de meelkern, de kiem en de zemel. Graaneiwitten worden voornamelijk opgeslagen in de meelkern. De meeste andere goede voedingsstoffen zitten in de kiem en de zemel. Omdat volkorenbrood is gemaakt van de hele graankorrel levert het naast plantaardige eiwitten ook de meeste vezels, B-vitamines, jodium en andere vitaminen en mineralen. Een heus nutriŽntenbommetje dat het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2, verlaagt. Maak van volkoren dus de nieuwe hype!

De bekendste pseudogranen zijn:
Er zijn echte granen, granen die tot de grassenfamilie behoren (de eenzaadlobbig), en pseudogranen. Deze granen lijken op graan vanwege het hoge zetmeelgehalte maar horen niet tot de grassenfamilie. Zij worden gegeten als granen maar zijn het officieel niet. Qua voedingsstoffen bevatten ze wel vergelijkbare soorten micro en macronutriŽnten als Ďechte granení, maar in andere hoeveelheden.
- boekweit - is geen graan, maar een zaad, kan goed gebruikt worden om pannenkoekjes mee te bakken samen met maismeel. Is een goede bindmiddel.
- amarant - officieel geen graan, maar wordt wel als zodanig in de keuken gebruikt. Bevat relatief veel calcium en ijzer. Het meel leent zich goed om pannenkoekjes te maken
- quinoa - is geen graan, maar een zaad en bevat veel eiwitten.
- wilde rijst
- teff

Glutenvrij
Veel granen en pseudogranen bevatten gluten. Maar er zijn ook veel granen en pseudogranen die glutenvrij zijn; haver, mais, teff, gierst, boekweit en amarant bijvoorbeeld. Hoewel deze van nature glutenvrij zijn, is het beter om deze producten te kopen met een glutenvrij logo of een glutenvrije claim omdat ze besmet kunnen zijn met de gluten van tarwe die ernaast wordt verbouwd.

Natuurlijke rijkdom van de volkoren granen.
- Voedingsmiddelen met volkoren granen leveren een belangrijke bijdrage aan onze gezondheid. Denk daarbij aan producten als volkorenbrood, havermout, roggebrood en ontbijtpap. Ook sommige muesliís en crackers bevatten gemalen volkoren granen (volkorenmeel), maar daarin is niet altijd duidelijk wat de hoeveelheid is. Maar wat maakt het aandeel volkoren granen eigenlijk zo bijzonder?
- De gunstige effecten van het aandeel volkoren graan in producten worden met name toegeschreven aan twee dingen. Enerzijds aan de hoeveelheid en type vezels in volkoren granen en anderzijds aan de combinatie van vitamines, mineralen en andere bioactieve stoffen als flavonoÔden en carotenoÔden, die zich vooral in de buitenste laag van de graankorrel (de zemel) bevinden. En natuurlijk zijn volkoren granen een belangrijke bron van zetmeel en bevatten ze aanzienlijke hoeveelheden eiwitten. De zemel bevat vooral onoplosbare vezels, mineralen als ijzer, zink, koper en magnesium en de vitamines E en B. Er zijn aanwijzingen dat de bioactieve stoffen samen met de vezels verantwoordelijk zijn voor veel van de gezondheidseffecten van volkorengranen.
- De kiem: onverzadigde vetten is het embryo, dat na ontkiemen uitgroeit tot een nieuwe plant. De kiem bevat essentiŽle onverzadigde vetten, kleine hoeveelheid hoogwaardig eiwit, B-vitamines, vitamine E, selenium, antioxidanten, plantaardige sterolen en andere bioactieve stoffen.
- In volkorenmeel zijn alle drie de onderdelen van de graankorrel vermalen. In bloem zit met name het endosperm verwerkt en ook wat van de kiem. Het endosperm is zetmeelrijk en voorziet de kiem van energie, zodat het embryo kan gaan groeien. Het bestaat vooral uit zetmeelrijke koolhydraten, een klein beetje eiwitten en kleine hoeveelheden oplosbare vezels, vitamines en mineralen.Meel is een combinatie van bloem en volkorenmeel. Vaak 50/50.

Wat maakt volkoren zo gezond?
- Volkoren granen zijn een gezonde leverancier van magnesium.
- Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat volkoren graanproducten de kans verkleinen op chronische ziektes als hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Hierbij gaat het vooral om volkorenproducten gemaakt van tarwe, haver, gerst, rogge. De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert 90 gram volkorenproducten per dag te consumeren. Deze gunstige effecten worden Ė als gezegd Ė met name toegeschreven aan de hoeveelheid en het type vezels in granen ťn aan de combinatie van vezels, nutriŽnten en bioactieve stoffen uit de hele graankorrel.
- Specifiek voor haver en gierst is aangetoond dat de bijzondere vezels daarin (bŤtaglucanen) een gunstig effect hebben op het cholesterolgehalte en de bloedsuikerspiegel. Haver is een van de weinige graansoorten die glutenvrij is. De eiwitten in haver hebben namelijk een andere samenstelling dan gluten in tarwe, gerst en rogge.
- Gierst bevat een stof, ferulazuur, dat kanker zou voorkomen. Daarbij moet het wel in bepaalde hoeveelheden (3 gram bŤtaglucanen per dag) worden gegeten. Meer over de nieuwste onderzoeksresultaten leest u op deze website: www.brood.net/professionals
- Voor op je boodschappenlijstje: volkoren bulgur, boekweit, rogge, gerst en zilvervliesrijst.

Effect van graan op je lichaam
- Volkoren producten hebben en groot effect op onze gezondheid; het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 wordt kleiner. Maar die gezonde claims wijzen allemaal in de richting van volkorenbrood en niet dat witte kadetje.
- Witbrood staat juist in negatief daglicht. Dat heeft als reden dat het lichaam het zetmeel uit tarwe (zowel volkoren als bloem) omzet in suikers die het lichaam nodig heeft. Dit suiker is een koolhydraat, wat een belangrijke brandstof is voor ons lichaam.

Bestaan gezonde koolhydraten?
- Koolhydraten zijn eigenlijk een verzamelnaam voor zetmeel en suikers. Natuurlijke en bewerkte. Je krijgt die stoffen binnen via je dagelijkse voeding. In je darmen worden de koolhydraten vervolgens omgezet in glucose (bloedsuiker) en via het bloed getransporteerd door je lichaam. Hierdoor heb je vervolgens de benodigde brandstof om dagelijks goed te functioneren. Van bewegen tot denken en praten. Zodoende zijn koolhydraten dus een essentiŽle energiebron en onmisbaar voor je lichaam.
- In ons eten zijn de koolhydraten die we eten vaak snelle koolhydraten die vooral uit tarwe(bloem) afkomstig zijn. Het nadeel van deze snelle koolhydraten, is dat het je bloedsuikerspiegel en insulineniveau sterk ontregelt. Snelle koolhydraten zorgen namelijk voor een snelle stijging van de bloedsuiker zodat de alvleesklier veel insuline aanmaakt. Als je vaak en veel snelle koolhydraten als hoofdmaaltijd eet, loop je het risico op een constant hoog insulineniveau. Dat zorgt voor veel vetopslag op buik en billen. Het schrappen van Ďsnelleí koolhydraten uit je eetpatroon en die inwisselen voor langzame koolhydraten uit volkoren granen is daarom een beproefd afslankmiddel.

Granen met langzame koolhydraten
- Zilvervliesrijst is een zeer gezond natuurproduct. In zilvervliesrijst zit 67% meer vitamine B3 dan in witte rijst, 80% meer B1, 90% meer B6, 50% meer mangaan en fosfor en 60% meer ijzer. En meer vezels dan witte rijst wat zo belangrijk is voor een goed spijsverteringsproces.
- Volkorenpasta heeft meer vezels en is gezonder voor de darmen.
- Volkorenbrood heeft meer vezels en voedingsstoffen en is gezonder
- Volkoren couscous is gemakkelijk en vezelrijk.
- Bulgur is net als couscous gemaakt van durumtarwe, maar dan gestoomd, gedroogd en gemalen. Met zijn nootachtige smaak het ingrediŽnt voor Libanese taboulesalade. Het heeft een korte kooktijd.
- Haver is ontzettend voedzaam. Qua voedingswaarde heeft haver een erg evenwichtig profiel. Het is een goede bron van koolhydraten en vezels, waaronder de krachtige vezel bŤtaglucaan. Havermout bevat aardig wat vitaminen (vooral B-vitaminen), mineralen en antioxidanten. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat vezels uit haver het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verlagen. Vezels in haver zorgen voor gezonde bacteriŽn in de darmen.
- Quinoa heeft een hoge voedingswaarde en wordt wel superfood genoemd. Het lijkt op graan, maar is een zaad. Quinoa bevat veel gezonde voedingsstoffen zoals eiwitten, vezels, magnesium en foliumzuur. Vezels zijn belangrijk voor gezonde darmen en ze verkleinen de kans op darmkanker. Het bestaat voor 15% uit volwaardig eiwit, daarnaast bevat het vitamine B2, E en mineralen als ijzer, koper en magnesium. Bevat Geen gluten en maar weinig calorieŽn en vult goed. Lijkt op gierst en heeft een nootachtige, licht bittere smaak. Een goed alternatief voor granen, als rijst of tarwe. H
- Boekweit is net als quinoa zaden en geen granen. In gebruik heel veelzijdig voor ontbijt, pannenkoek, salade en noedels etc. Kasha is geroosterde boekweit.

Niet alle koolhydraten zijn suiker
De meeste mensen denken aan suiker bij het horen van "koolhydraten",maar niet alle koolhydraten zijn suiker. We hebben koolhydraten nodig: ze dienen als energieopslag, spelen een rol in de stofwisseling en maken deel uit van ons DNA en RNA.

Vraag blijft: welke koolhydraten moet je nu precies kiezen? Want, sommige zijn nu eenmaal gezonder dan de andere.
Of zijn het ongezonde dikmakers die je beter uit je voeding kunt schrappen? Volgens berichten in de media lijken koolhydraten het nieuwe vet. En van vetten is inmiddels bekend dat die helemaal niet zo ongezond zijn. Tenminste als je kiest voor gezonde onverzadigde vetten, ofwel de okay vetten. Voor koolhydraten geldt eigenlijk hetzelfde. Je hebt goede en slechte koolhydraten. Welke koolhydraten gezond zijn en waarom!

Wat zijn bronnen van koolhydraten?
Heel kort door de bocht kun je zeggen dat bijna alles wat je eet koolhydraten bevat. Van melk, brood, aardappelen en rijst tot groenten, fruit, snoep, frisdrank en chips plus koekjes. Echter, tussen de verschillende koolhydraten in de bovenstaande voedingsmiddelen zit wel degelijk een groot verschil. Zo worden koolhydraten gemakshalve ingedeeld in twee hoofdgroepen, namelijk de enkelvoudige (snelle) en de meervoudige (langzame) ofwel: ongezonde en gezonde koolhydraten.

Wat zijn enkelvoudige koolhydraten?
Deze koolhydraten worden ook wel aangeduid met snelle koolhydraten, omdat je lichaam ze snel opneemt. Je krijgt deze onder andere binnen door het nuttigen van koek, snoep, frisdrank, vruchtensappen en ijs. Deze voedingsmiddelen geven je eigenlijk direct extra energie. Dat is niet vreemd, want ze laten je bloedsuikerspiegel snel stijgen, maar ook weer spoedig dalen. Wellicht herken je het. Kort na het eten van de snelle koolhydraten krijgt een soort dip, omdat er relatief veel insuline wordt vrij gemaakt. Dit geeft een insulinepiek.
- Je voelt je slap en moe. Deze voeding heb je dus helemaal niet nodig. Zeker als je bedenkt dat ze eigenlijk niets extraís bieden, zoals eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Overigens, niet alle enkelvoudige koolhydraten zijn slecht, want ook fruit vind je in deze groep en behoort tot de gezonde koolhydraten. Daar kun je gerust 2 stuks per dag van eten. Het bevat niet alleen goede voedingsvezels, maar het kost je lichaam eveneens weinig energie om ze op te nemen en in energie om te zetten.

Wat zijn meervoudige koolhydraten?
Naast de enkelvoudige bestaan er ook de meervoudige en complexe koolhydraten. Dit zijn de gezonde koolhydraatsoorten die je lichaam langzamer verteert en dus ook trager beschikbaar komen als brandstof. Daardoor zorgen ze voor minder schommelingen in je bloedsuikerspiegel en verzadigen bovendien langer plus beter. Het gevolg is dat je veel minder snel geneigd bent tussendoor te snacken. De langzame, gezonde koolhydraten tref je onder andere aan in granen, aardappelen, groenten, volkorenmeelsoorten. Vanwege de voedingsvezels, vitamines en mineralen als ijzer, chroom en zink wordt aangeraden de voorkeur te geven aan ongeraffineerde graanproducten als volkoren pasta en brood, zilvervliesrijst, quinoa, peulvruchten, noten, (groene) groenten en dergelijke. Deze voedingsmiddelen houden je bloedsuikerspiegel in balans en zorgen dat je je fit en energiek voelt gedurende de hele dag. Dus minder last van insulinepieken.

Complexe koolhydraten bevatten daarnaast ook vezels, die zorgen voor verzadiging, een goede darmwerking en een gezond darmmilieu.
De Glycemische index (GI) geeft de mate weer, waarin een voedingsmiddel de bloedsuikerspiegel laat stijgen.

Waarom kiezen voor gezonde koolhydraten?
Uit het voorgaande verhaal blijkt wel dat je koolhydraten nodig hebt. Het is in de vorm van glucose een belangrijke brandstofleverancier die zorgt dat je optimaal functioneert. Daarbij is het goed te weten dat je lichaam maar weinig glucose kan opslaan. Daarom verbrand je de koolhydraten uit je eten en drinken dus direct. Echter, eet je wel meer koolhydraten dan je verbruikt? En krijg je meer calorieŽn binnen dan je nodig hebt? Dan haalt je lichaam simpel gezegd de energie uit de koolhydraten en slaat het overschot op als vet. Is je koolhydraatinname te laag? Dan krijgt je lichaam onvoldoende brandstof en breekt je lichaam spierweefsel af om aan de benodigde hoeveelheid glucose te komen. Daardoor ga je je futloos en licht in je hoofd voelen.

Reden om te matigen met graan
- De meeste graansoorten bevatten fytinezuur. Met een beetje fytinezuur is niks mis, je lichaam kan dit goed verwerken, en zelfs goed gebruiken. Een kleine hoeveelheid fytinezuur zou zelfs het risico op darmkanker kunnen verminderen, maar een teveel is een ander verhaal. Je lichaam kan dan niet meer zo goed voedingsstoffen opnemen, het is dus een antinutrient. Als je dagelijks teveel fytinezuur binnenkrijgt, ben je als het ware je eigen lichaam aan het vergiftigen. En dan kun je nog zó gezond eten, als je lichaam het niet kan opnemen, omzetten en verwerken dan heb je daar dus niks aan. Hierdoor kun je een lagere weerstand krijgen, minder energie en andere vage klachten en kwaaltjes. Fytinezuur zit in veel andere dagelijks gebruikte voedingsmiddelen, zoals noten, zaden, cacao, peulvruchten en koffie, en hierdoor krijg je dagelijks al flink wat binnen. De reden dat granen, noten, zaden en peulvruchten van nature fytinezuur bevatten, is om zichzelf te beschermen, zodat ze niet zomaar opgegeten kunnen worden door bijvoorbeeld vogels en mensen; het is dus een natuurlijk overlevingsmechanisme. Je kunt granen, noten, peulvruchten en zaden vrijmaken van fytinezuur, door ze een nacht te laten weken in water, met bijvoorbeeld een klein scheutje citroensap of appelciderazijn.
- Voedingsmiddelen die rijk zijn aan fytinezuur, bevatten namelijk ook vaak fytase, dit is een enzym die fytinezuur onschadelijk kan maken, maar dit enzym moet wel geactiveerd worden om zijn werk te kunnen doen, en dit gebeurd door het product te laten weken met een klein zuurtje. Overnight oats zijn daarom vrij van fytinezuur, goed om een keertje mee af te wisselen. Witmeelproducten bevatten trouwens geen fytinezuur meer door de hevige bewerking, maar helaas zijn zij daardoor ook al hun voedingswaarde verloren. Ze worden ook wel lege calorieën genoemd; door deze enkelvoudige vorm hebben koolhydraten een slechte naam gekregen. Dit zijn de Ďdikmakersí en deze koolhydraten adviseer ik dan ook te vermijden, ze zijn erg belastend voor je lever en ze zorgen voor een hoge piek in je bloedsuikerspiegel.

- De laatste jaren is niet alleen de consumptie van graanproducten enorm gestegen, graan zit ook in steeds meer producten verwerkt. Het is namelijk goedkoop, en dit komt doordat de productie van granen (met name tarwe) de laatste 50 jaar is veranderd. Vroeger werd brood ambachtelijk bereid, door een lang rijs- en fermentatieproces. Nu wordt dit proces helemaal overgeslagen door het gebruik van supersnelle chemische gistmiddelen. Zo kun je in een kortere tijd, meer graanproducten produceren, maar helaas wel met nog lagere voedingswaarde, onnodige chemische toevoegingen en een hoop onaangename en moeilijk verteerbare stoffen zoals fytinezuur die vroeger tijdens het Ďlangeí proces afgebroken en onschadelijk werden gemaakt. Dus hoe gezond zijn die Ďvolkorenbammetjesí van tegenwoordig eigenlijk nog? En om tarwe zo snel en goedkoop mogelijk op de markt te brengen, wordt er gebruikgemaakt van genetische manipulatie, wat resulteert in een nog lagere voedingswaarde...

Tip
Eet liever niet al te veel koolhydraten en als je dan wel voor koolhydraten kiest, dan kun je beter voor de trage variant gaan bv. zoete aardappel, zilvervlies rijst of quinoa.

Graanslijm is zeer heilzaam voor je darmen

Graanslijm werkt beschermend voor je darmwand. Van alle granen produceert gerst het meeste graanslijm.
- Wanneer je graan lang genoeg in water kookt komt er een stof vrij dat graanslijm wordt genoemd. Dat is niet zoín chique naam, maar we doen het er maar mee.
- Sommige granen worden geweekt voor het koken, bij andere granen is dat meestal niet nodig. Na het koken laat je het graan na-wellen op een warme plek. Dit is niet om kooktijd te besparen, maar om het graan rustig de tijd te geven om alle voedingsstoffen vrij te laten komen.
- De smaak is afhankelijk van de verdere toevoegingen neutraal tot verrukkelijk.

Spijsvertering
- Wanneer je last hebt van spijsverteringsproblemen moet je eens beginnen met het koken van de hele graankorrel. Je neemt hiervoor een afgepaste hoeveelheid graan en water, zodat je niets hoeft af te gieten.

Breed inzetbaar
- Graanslijm is bij meer klachten in te zetten, zoals bij verkoudheid, huidklachten of voor een goede stoelgang.

Bron:
- GezondNu 2020
- Voedwel.nl 2019
- Eko Plaza 2017
Wist je dat...

Inname nutriŽnten kan R-waarde Covid-19 versneld terugdringen.

Een gezonde leefstijl als preventief middel tegen virussen!
De verspreiding van het Covid-19 virus in Nederland zou versneld teruggedrongen kunnen worden door de weerstand tegen infecties bij mensen te verbeteren. Dat kan door de inname van nutriŽnten, zoals selenium, vitamine A, C en D. Terwijl de avondklok het zogeheten reproductiegetal R met 8 tot 13% kan reduceren, kan een verbeterde immuunsysteem een reductie van minimaal 25% opleveren. Ook de verblijftijd in ziekenhuizen daarmee met 20 % worden teruggedrongen. Dat stelt de World Health Foundation (WHF) uit Bunnik, die als doel heeft de menselijke gezondheid te promoten en kennis en ervaring van artsen te bundelen en door te geven. - Helaas is er weinig aandacht voor een maatregel die iedereen zelf kan nemen. Dit heeft te maken met onze ongezonde voeding zoals veel dierlijke- en geraffineerde voedingsmiddelen. Mede uit onderzoek van onder meer de universiteit van Groningen en Southampton, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift - Nutrients Ė, blijkt dat nutriŽnten als vitamine A,B6, B12,C, D, E, selenium, magnesium, koper, en zink. Omega-3 vetzuren en aminozuren zoals taurine een belangrijke rol spelen in de verbetering van het immuunsysteem. ....
Lees verder op wistje dat.