google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Voeding


Huidige zoutinname zorgt niet .....

... voor verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

- Dat tachtig procent van de Nederlandse bevolking meer dan de aanbevolen maximale hoeveelheid van zes gram zout per dag consumeert, zorgt volgens onderzoekers aan het Population Health Research Institute (PHRI) niet voor een hoger risico op hart- en vaatziekten. Hun studie liet pas negatieve effecten op het cardiovasculaire systeem zien bij een inname van twaalf gram zout per dag of meer.
- De onderzoekers vonden een verhoogde kans op hart- en vaatziekten zoals hartaanvallen en beroerten bij deelnemers die gemiddeld meer dan vijf gram natrium (tussen de twaalf en dertien gram zout) per dag consumeerden.
- China is het enige land in hun onderzoek waar tachtig procent van de gemeenschap een natriuminname heeft van meer dan vijf gram natrium per dag. In de andere landen had de meerderheid een gemiddelde natriumconsumptie van drie tot vijf gram per dag. Maar vijf procent van de deelnemers uit Westerse landen had een inname van vijf gram natrium per dag of meer.
- Verder vonden de onderzoekers dat een hoge kaliuminname een positief effect sorteerde op de uitkomsten. We vonden dat alle belangrijke cardiovasculaire problemen, waaronder sterfte, afnamen in landen waar er meer kalium wordt geconsumeerd. Kalium komt vooral voor in voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, zuivelproducten, aardappelen, noten en bonen,’ aldus Andrew Mente, eerste auteur van het onderzoek.

Adviezen voor de volksgezondheid
- Volgens Martin O’Donnell, co-auteur van de studie, is er geen overtuigend bewijs dat mensen met een gemiddelde natriuminname van onder de vijf gram hun inname moeten verlagen.

- Adviezen voor de volksgezondheid moeten gebaseerd zijn op het beste bewijs. Onze bevindingen tonen aan dat interventies om natriuminname te verlagen zich vooral moeten richten op mensen die meer dan vijf gram per dag consumeren en moeten samengaan met adviezen voor het gehele voedingspatroon zoals de consumptie van groente en fruit.

Zout is niet zo schadelijk als men denkt
- Een mens zou niet meer dan 5 gram zout per dag mogen eten om gezond te blijven. Maar is zout wel zo schadelijk als men denkt? Met nieuw onderzoek laait de discussie weer op.
- Zó lang zit zout al in het verdomhoekje dat je haast geen comeback meer verwacht, maar nu krijgt de smaakmaker bijval van Canadese onderzoekers. Bij de liefst 90.000 deelnemers aan hun onderzoek kwam een hogere kans op beroertes pas in beeld bij wie exorbitant veel zout gebruikt. Dat niet alleen: zout lijkt zelfs ietwat te beschermen tegen hartfalen, schrijft het team onder leiding van Andrew Mente in het vermaarde vakblad The Lancet. Maar niet iedereen is overtuigd.
- Het nieuwe onderzoek pleit voor meer dan een verdubbeling van de zoutlimiet die de Wereldgezondheidsorganisatie nu adviseert: van 5 gram per dag naar ongeveer 12.

Tijd om te minderen met zout

Een snufje hier, een snufje daar. Zonder dat we het doorhebben eten we meer zout dan we denken. Tachtig procent van het zout dat we binnenkrijgen, komt zelfs uit het eten en drinken dat we kopen. Zonde, want te veel zout is niet gezond. Zout hoort op een frietje en strooien we soms zelfs over een maaltijd voordat we het geproefd hebben. En dan hebben we het nog niet eens over het zout in pakjes en zakjes. Merendeel van de Nederlanders, 85 procent, eet te veel zout. Vrouwen eten gemiddeld 7,5 gram zout per dag en mannen ruim 10 gram. Terwijl de maximale aanbevolen hoeveelheid 6 gram is. Minder zout eten, is altijd een goed idee. Het vermindert het risico op hart- en vaatziekten, een verhoogde bloeddruk en nierschade.

Stappenplan
Stap 1: proef voordat je strooit
Het is een belediging voor bijna iedere kok als je zout over een maaltijd strooit voordat je het geproefd hebt. Wie zegt dat het een snufje zout
nodig heeft? Proef daarom eerst en beslis dan pas of je naar het zoutvaatje grijpt.

Stap 2: schrap de pakjes en zakjes
Een diepvriespizza, een zakje kruidenmix voor de nasi en een kant-en-klare soep zijn stuk voor stuk zoutbommen. Met één pizza zit je zelfs meteen aan de maximale aanbevolen hoeveelheid zout per dag. En strooi je een kant-en-klare kruidenmix over de nasi? Dan voeg je bijna drie gram zout aan je maaltijd toe. Niet gek dus dat tachtig procent van het zout dat we binnenkrijgen uit het eten en drinken komt dat we kopen. Probeer daarom zoveel mogelijk de pakjes, zakjes en potjes te laten staan. Want als je zelf kookt, ben je ook zelf de baas over de zoutpot. Kies voor vers en onbewerkt en duik iets langer de keuken in. Om een gezondere pizza te maken bijvoorbeeld.

Stap 3: herken zout op het etiket
Het etiket van een product scannen, is de beste manier om te kijken hoeveel zout ergens in zit. Sinds december 2016 zijn fabrikanten verplicht om de hoeveelheid zout op de verpakking te vermelden. Laat je niet misleiden als er natrium in plaats van zout op het etiket staat. 1 gram natrium is 2,5 gram zout. In de supermarkt zijn genoeg zoutvervangers te koop, maar volgens de Nierstichting kun je deze beter laten staan. Ze bestaan alsnog voor de helft uit natrium en deze vervangers helpen je niet wennen aan de smaak van minder zout.

Stap 4: vervang het door kruiden
Het zout- en pepervaatje lijken het getrouwde stel op de eettafel. Voortaan blijven ze toch in het keukenkastje staan en maken ze plaats voor verse en gedroogde kruiden. Een gezond alternatief voor zout en ze geven je maaltijd ook nog eens meer smaak. Experimenteer met kruiden die je nog nooit hebt gegeten of maak eens je eigen Italiaanse kruidenmix met basilicum, oregano, peterselie en knoflookpoeder.

Stap 5: geef het de tijd
Kan het voor jou niet zout genoeg? Geef dan vooral niet te snel op als je maaltijden met minder zout flauw vindt smaken. Het duurt ongeveer zes weken voordat je smaakpapillen gewend zijn. Na een tijdje vind je maaltijden met veel zout waarschijnlijk zelfs vies smaken.

Alternatief gezond kruidenzout

-Herbamare Original van Vogel is een 100% natuurlijke smaakmaker die zich uitstekend leent voor het op smaak brengen van gerechten. Het bestaat uit zeezout en 14 verschillende verse biologische geteelde groenten, tuinkruiden en specerijen. Verder maken de als kelp bekende zeewieren, Herbamare tot een waardevolle en heerlijk smakende verrijking van de maaltijd. Het is ook nog eens goed voor uw lichaam. U hoeft er namelijk aanzienlijk minder van te gebruiken om dezelfde smaak te krijgen als met gewoon keukenzout. Verder maken de als kelp bekende zeewieren, Herbamare tot een waardevolle en heerlijk smakende verrijking van de maaltijd.

-Herbamare Original kruidenzout of pittig dankt zijn unieke smaak aan de verse, biologisch geteelde ingrediënten en de traditionele bereidingswijze. Het begint met de ambachtelijke winning van zuiver zeezout aan de Zuid-Franse Camarque. De biologische groenten en kruiden zijn afkomstig uit de Elzas. Direct na de oogst worden de groenten en kruiden met de hand schoongemaakt, gewassen en vers verwerkt. Zo blijven de waardevolle inhoudsstoffen en de volle smaak goed behouden. Vervolgens worden alle ingrediënten volgens origineel recept van Alfred Vogel verwerkt tot kruidenzout.

-Herbamare Original is glutenvrij en samengesteld uit 94% zeezout, 6% groenten en kruiden (selderij*, prei*, waterkers*, ui*, bieslook*, peterselie*, maggiplant*, paprika*, mierikswortel*, knoflook*, basilicum*, marjolein*, rozemarijn*, tijm*) en kelp. Bevat 93,7% natriumchloride. *Afkomstig van 100% gecontroleerde biologische teelt.
Bron: A.Vogel

Natuur

Keltisch zeezout
Voeding

Himalayazout

Zoutmeter

Zeezout versus keukenzout

Keltisch zeezout is veel beter voor je lichaam dan keukenzout. Keukenzout onttrekt mineralen aan je lichaam, Keltisch zeezout bevat juist mineralen. Van Keltisch zeezout kun je zelfs een drankje maken dat een ‘sole’ genoemd wordt. Een sole zou onder andere goed zijn voor je lichaam, je alerter maken, stress verminderen en helpen tegen astma. Het is een te lange lijst met positieve voordelen om allemaal op te noemen. Kortom, Als we de verhalen mogen geloven gaan we zonder het drinken van een sole of het gebruik van Keltisch zeezout gewoon dood.

Tijd om er eens wat dieper in te duiken......

Wat we lezen op internet om de vergelijking te verduidelijken:
Keukenzout is het slechte zout en Keltisch zeezout is het goede zout. Keltisch zeezout wordt het goede zout genoemd omdat het naast natriumchloride ook andere mineralen bevat. Keukenzout wordt het slechte zout genoemd omdat het alleen natriumchloride bevat. Van natrium is vastgesteld dat we per dag 2,4 gram nodig hebben.

Wat is zout
De naam ‘zout’ wordt over het algemeen gebruikt om de stof natriumcloride of NaCl mee te benoemen en wordt in veel voedingsmiddelen gebruikt als smaakmaker of conserveermiddel. Ongeveer 90% van de Nederlandse bevolking krijgt dagelijks te veel zout binnen. Zout bestaat voor minimaal 95 procent uit natriumchloride (NaCL). Het keukenzout en het wat fijnere tafelzout dat je thuis in de kast hebt staan, komt in Nederland uit steenzout (uit ondergrondse mijnen). Hiervoor pompt men water in onderaardse steenlagen, het zout lost op en wordt vervolgens onder vacuüm ingedampt.

Zoutwinning
Zout komt van nature voor in gesteente in de vorm van steenzout en in de zeeën als opgeloste stof. Steenzouten zijn miljoenen jaren geleden ontstaan door het opdrogen van zeeën of zoutwatermeren. Het zout dat is overgebleven na de verdamping van het water, ligt als laagjes opgeslagen in de bodem van de aarde. Grote hoeveelheden zout is te vinden bij de Oostenrijkse stad ‘Salz’burg. Nabij deze stad bevond zich 250 miljoen jaar geleden een enorm meer dat in de loop der tijd is opgedroogd en een dikke laag zout heeft achtergelaten in de rotsbodem. Salzburg heeft zijn rijkdom te danken aan het ‘witte goud’ dat in de Romeinse tijd een kostbaar goed was. Naast steenzout kan ook zeezout gewonnen worden. In grote ondiepe bassins worden miljoenen liters zout zeewater gepompt. Vervolgens doet de zon zijn werk die het water laat verdampen waarna een dun laagje zout achterblijft.

Zout in je lichaam
Zout of eigenlijk natrium speelt in ons lichaam een belangrijke rol bij het behouden van een goede vochtbalans. Daarnaast is het nodig voor het goed laten functioneren van ons zenuwstelsel.

Jodium
De gemiddelde Nederlander eet 9-10 gram zout per dag, terwijl het advies is niet meer dan 6 gram zout (2,4 gram natrium) binnen te krijgen. Het meeste zout komt uit brood, maar de voedingsindustrie voegt ook veel zout toe aan andere levensmiddelen. Te veel zout is niet gezond. Maar keukenzout heeft wel een gezonde toevoeging: jodium. Van dit mineraal dat goed is voor de schildklier krijgen veel Nederlanders te weinig binnen. Vandaar dat keukenzout en broodzout wordt verrijkt met jodium, te lezen op de verpakking of aan de naam (JOZO = jodiumhoudend zout). Als je geen brood eet, is het slim om gejodeerd zout te gebruiken. Andere voedingsmiddelen bevatten nauwelijks jodium, uitgezonderd zeevis.

En let op: alle bijzondere zoutsoorten in dit artikel bevatten geen of nauwelijks jodium.

Anders gezouten
In tegenstelling tot wat wel beweerd wordt, is kiezen voor Himalayazout of ander hip zout niet gezonder. Het bestaat net als gewoon zout ook grotendeels uit natriumchloride. En te veel daarvan is niet goed voor je nieren en hart. Het verschil is dat deze bijzondere zouten na winning niet geraffineerd worden. Daardoor blijven de van nature aanwezige mineralen, zoals calcium en magnesium, behouden. En dat geeft het zout voor fijnproevers een bijzondere smaak of heeft een andere kleur en is daardoor geliefd in de keuken en op tafel. Maar die kleine hoeveelheid mineralen (circa 5 procent) zet weinig zoden aan de dijk, want je gebruikt er immers maar heel weinig van. Kortom, het is leuk, staat heel culi maar voor je gezondheid kun je nog steeds het beste niet te veel zout gebruiken.

Fleur de sel
Dit noemt men de kaviaar onder de zoutsoorten en is vaak favoriet bij chefkoks. Dit zeezout wint men aan de oppervlakte van een zoutpan in Guérande in Frankrijk. Dat kan alleen bij de juiste weersomstandigheden, een bepaalde temperatuur van het water en zoutbalans in het water. Onder de ideale omstandigheden vormt zich aan de oppervlakte van het zeewater kortstondig een dun vliesje van zout. Dat wordt handmatig van het oppervlak geschept en gedroogd in de zon. Dit zout is te duur om mee te koken en gebruik je dus voor de finishing touch van een gerecht.

Khoisan fleur de sel
is een uniek niet gemalen zeezout afkomstig van de Westkust van Zuid-Afrika. Daar waar de schoonheid van de Zuid-Afrikaanse flora samenkomt met de zuurstofrijke en krachtige Zuid-Atlantische oceaan. Zeezout in zijn meest pure vorm, natuurlijk gefilterd.
. Via een 2000 meter dikke barriere van kalksteen, kwartszand, klei- en schelpdekbedden volgt Atlantisch zeezout zijn weg ondergronds naar een zoutmeer waar het levenskracht, zonne-energie en regeneratievermogen krijgt. Boviswaarde ligt beduidend hoger dan Himalayazout.

Keltisch zeezout is het meest mineraalrijke zout met 11%
Het derde mineraal in Keltisch zeezout is magnesium, wat juist een bloeddrukverlagende werking heeft. Zeezout met een natuurlijk grijze kleur. Het komt, net zoals Fleur de sel, uit de Guérandestreek. Het wordt met de hand gewonnen volgens oude Keltische tradities. Als het verder niet meer bewerkt wordt, houd je het Keltische zeezout over: zout met grote kristallen. Het is zelfs nog wat vochtig en kan daardoor niet zo goed in een zoutmolen. Er is ook gedroogd en gemalen Keltisch zeezout te koop.

Himalaya zout bevat ongeveer 3% aan mineralen.
Dit zout uit het Himalayagebergte is miljoenen jaren oud en ondergaat na winning geen enkele bewerking. Dit zuivere zout heeft een verfijnde en milde smaak, dankzij de sporen van verschillende mineralen en spoorelementen. Zowel in brokken, grof als gemalen verkrijgbaar.

Kalium zout
Dit is een zoutmengsel waarin een deel van de natriumchloride is vervangen door kaliumchloride. Daardoor bevat dit mineraalzout 66-70 procent minder natrium dan gewoon keukenzout. Kalium in dit zout verlaagt het bloeddrukverhogende effect van natrium. Te koop bijvoorbeeld als Jozo bewust of Lo Salt. Het smaakt iets bitter.

Koosjer zout
Dit zout is gecontroleerd door een rabbijn en mag daarom deze naam dragen. Het is een typisch Amerikaans product, want zout is altijd koosjer. Meestal is dit natuurlijk zeezout, maar het kan elk willekeurig zout zijn. In Engelstalige recepten kun je het tegenkomen. Grof zeezout is een prima vervanger van dit zout.

Perzisch blauw
Zout met een prachtig wit-blauwe korrel en een milde smaak. Het wordt gewonnen in een zoutmijn in Iran. Waar de kleur vandaan komt, is onbekend.

Rook zout
Rookzout is gemaakt door zeezout te roken op hout, zoals berkenhout of elzenhout. Daardoor heeft het een echte rooksmaak. Er is ook rookzout te koop waaraan geen hout te pas is gekomen, daarin doen kunstmatige reukstoffen het werk.

Zwart zout
Voor zwart lavazout wordt zeewater in Hawaii opgevangen in meren met zwarte lavastenen. Door die lavastenen is het decoratief zwart zout in grove kristallen.

Kala Namak
Zout met een unieke, zwavelachtige smaak is het zogenaamde Indiase zwarte zout. Het komt uit groeven aan de voet van de Himalaya. Dit zout is trouwens niet echt zwart, bij het malen wordt de kleur lichtroze.

Zet je bovenstaande zouten op tafel, dan kan dat inderdaad een ander accent aan je eten geven. Onthoud echter wel dat ook dit zout uiteindelijk gewoon zout is en teveel ervan dus slecht voor hart en nieren.

Bron:
- Gezondheidsnet 2016
- LekkerGezond 2017
- VoedingNu 2018
- Trouw 2018

Wist je dat...

Veehouderij ‘meest riskante menselijke activiteit’ voor pandemieën

Lijkt een rol te spelen bij uitbraak coronavirus!
Er bestaat een fundamenteel verband tussen pandemieën, zoals de huidige coronacrisis, en ons op dieren gebaseerde voedselsysteem. Dat stelt een nieuw rapport dat vandaag is gepubliceerd. ....
Lees verder op wistje dat.