google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Gezond lichaam


Lachen geeft energie en betere weerstand

Waarom je vaker zou moeten lachen

Een lange lachbui en een lange nachtrust zijn de beste medicijnen voor wat dan ook. - Iers gezegde

Lachen is gezond. Uit onderzoek bleek zelfs dat mensen die veel lachen een beter immuunsysteem hebben. Dit komt doordat je hersenen tijdens het lachen het stofje endorfine produceren. Dus, waar wacht je nog?

Lachen is de leukste manier om je batterij op te laden
- Vrolijkheid, plezier en lachen zijn vormen van hoge energie. Luidop lachen is de beste remedie, dus let’s go all the way! Optimistische personen kunnen negatieve dingen en problemen makkelijk van zich af zetten. Ben je met het verkeerde been uit bed gestapt of heb je een dipje? Lach dan gewoon! Wist je trouwens dat je onmogelijk negatief kan denken terwijl je glimlacht? Als jij een glimlach op je gezicht zet, denkt je brein dat je het naar je zin hebt. Je wordt een beetje opgewekter en tevens zorgt dat er helende hormonen in je lichaam vrijkomen, zelfs als je het wat geforceerd doet? Helende hormonen die er ook voor zorgen dat er nieuwe energie in je lichaam wordt aangemaakt?
- Knoop dus goed in je oren: keep on smiling. Het lost niet ál je problemen op, maar toch heel veel.”
Als je huppelt kan je je niet meer depressief voelen. Probeer het maar eens.

Lachen heeft invloed op onze energie mede omdat het invloed heeft op de hormonen in ons lichaam
- Lachen vermindert het niveau van stresshormonen die energie kosten en vermeerdert hormonen die juist energie geven. Verder traint een goede lachbui het middenrif en zet zelfs de schouderspieren aan het werk, met ontspanning als resultaat. Het is een prima training voor je hart. En lachen leidt af van negatieve emoties, die je energieniveau verlagen.
- Van een flinke lachbui knapt bijna iedereen op. Als je tenminste niet de slappe lach krijgt op een ongeschikt moment. Lachen is niet alleen lekker op het moment zelf, maar ook je gezondheid heeft er baat bij. Doktersvoorschrift: meer lachen!
- Als je lacht span je 17 spieren aan in je gezicht. Het middenrif en de schuinen buikspieren worden geactiveerd. Je hartslag stijgt met 10 tot 20 % en de doorstroming van de bloedvaten gaat met 22 % omhoog. En je hersenen maakt het gelukshormoon endorfine aan. Deze signaalstof werkt ontspannend en pijnstillend. Daarnaast worden er extra witte bloedcellen aangemaakt. Ook zet je heel veel spieren in beweging.
- Glimlachen is een spier die je kunt trainen, hoe vaker je het doet hoe makkelijker het wordt. Dus soms is het fake it until you make it en daar is niks mis mee.

Lachen is een krachtig medicijn
Alle hogere energieën zijn gezond voor ons. Geen wonder dus dat lachen ook wel een krachtig medicijn wordt genoemd. Er is veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan dus ik verzin het niet.
- Er gebeurt dus nogal wat in het lichaam als je lacht. Met veelal positieve gevolgen. Jouw hersenen weten namelijk wanneer je lacht. En zo’n lach brengen zij automatisch in verband met een positieve stemming. Van endorfine is ook bekend dat het het geluksgevoel vergroot. Daarbij lijkt lachen stress, depressie, bezorgdheid en slapeloosheid te verminderen.
- Lachen geeft je immuunsysteem een boost, het verlaagt je stresshormonen, het vermindert pijn en het ontspant allerlei spieren. Lachen kan angst, verdriet, spanning en stress verminderen en een slecht humeur verbeteren.
- Maar ook je lichaam houdt van lachen. Zo wordt er gezegd dat optimistische mensen gezonder zijn en goedlachse mensen langer leven. Ook zijn er positieve effecten op de bloeddruk en bloedvaten bekend en zou het de luchtwegen beschermen tegen infecties. De weerstand is ook gebaat bij lachen. Lachende mensen schijnen een beter werkend immuunsysteem te hebben.

Samen lachen versterkt relaties
Sociaal gezien heeft lachen ook veel voordelen: het is goed voor teamwork, het maakt aantrekkelijk en trekt daardoor andere mensen aan. Samen lachen kan spanning en conflicten luchtiger maken waardoor ze makkelijker op te lossen zijn. Regelmatig lekker lachen is een onmisbaar onderdeel van een leven vol met energie. Kan jij voelen hoe helend lachen voor je is? Is er iemand die niet wat méér zou willen lachen in het leven?

Mooi
- En dat is nog niet alles. Lachen maakt je aantrekkelijker: zelfs de knapste mensen zijn minder mooi met een chagrijnige gezichtsuitdrukking. Vergeet ook vooral niet dat mensen graag imiteren. Glimlach eens naar mensen met een norse gezichtsuitdrukking. Wie weet is je glimlach wel besmettelijk! Een vrouwenlach blijkt trouwens aanstekelijker dan een mannenlach.
- Humor kan je ook helpen om met een beetje afstand naar jezelf te kijken. Door lachen kunnen ‘grote’ problemen ineens een stuk kleiner lijken en moeilijkheden overwinbaar. Lachen kan je ook creatiever en alerter maken. Sommigen zeggen dat lachen zelfs goed is voor het geheugen en leervermogen. De meeste effecten van lachen zijn overigens tijdelijk. Je moet dus veel lachen voor een optimaal resultaat.

Oprecht
- Een glimlach die niet uit het hart komt valt zelden door de mand. 80% van de mens is in staat niet alleen de mond in overtuigende glimlachstand te krijgen, maar kan ook lachrimpeltjes rond de ogen forceren. Niet erg, want ook op een nep-glimlach reageert 50% van de mensen met een echte glimlach. En wie glimlacht leeft langer en gezonder.
- Niet alle wetenschappelijke onderzoeken zijn positief over lachen. Vooral over het effect van een nep-glimlach zijn de wetenschappers het niet eens. Er zijn zelfs aanwijzingen dat een constante opgeplakte lach de kans op een depressie vergroot.
Met oprecht lachen lijkt niet zo heel veel mis. Dus doe dat vooral. We schijnen namelijk veel minder te lachen dan vroeger: mensen in de jaren vijftig lachten ongeveer die keer zoveel als wij nu. Daarbij lachen volwassenen ook veel minder vaak dan kinderen. Alsof we het verleerd zijn.

Lachtips
- Neem je leven minder ernstig. Lach eens om jezelf.
- Lach voluit in gezelschap. Samen lachen werkt vele malen beter dan alleen.
- Lach met mensen mee en voor je het weet heb je de slappe lach.
- En flink schateren geeft vooral ook een fijn gevoel.
- Zoek mensen met dezelfde humor. Zo lach je waarschijnlijk nóg vaker.
- Ga positief om met fouten. Iedereen maakt wel eens fouten. Probeer ze te relativeren en durf om je fouten te lachen - ook al is het pas naderhand.

Lachsessies

Lachen is dus gezond. Iedereen heeft af en toe een flinke lachbui nodig. Maar door alle verantwoordelijkheden 'vergeten' we soms om ongeremd te lachen. Dan is lachtherapie dé oplossing.
- Lachtherapie is een vorm van meditatie uit India. Het is een manier om je mentaal te ontspannen en te genieten van het moment. Tijdens de therapie lach je zomaar uit het niets, zonder reden. Als je ongeremd lacht, stoppen de gedachtes en het piekeren, waardoor je je helemaal kunt ontspannen.

Beter immuunsysteem
- Humor is één van de wonderlijke vaardigheden die mensen wel hebben, maar dieren waarschijnlijk niet. Met humor creëer je een beetje afstand om naar jezelf te kijken. Door lachen lijken 'grote' problemen opeens een stuk kleiner. Door een positieve blik lijken moeilijkheden ineens onverwinbaar. Je ziet sneller een oplossing, doordat je minder nadruk legt op de grootte van het probleem. Hevige stress wordt hierdoor voorkomen.
- Onderzoekers hebben ontdekt, dat vrolijke mensen gezonder zijn dan piekeraars. Mensen die veel lachen hebben een beter immuunsysteem en zijn daardoor minder vatbaar voor infecties. Zodra je gaat lachen, of er nou reden toe is of niet, worden stresshormonen als cortisol en adrenaline onderdrukt en krijgen humeur-bevorderende stofjes als endorfine ruim baan.

En lachen werkt aanstekelijk.
- Het leuke van lachen is dat het besmettelijk is. Als je iemand hartelijk ziet of hoort lachen dan moet je wel heel slecht gehumeurd zijn om niet mee te gaan lachen.
- Lachtherapie is heel simpel. Om de gehele dag het effect te voelen, kun je het beste in de ochtend een lachsessie doen. Het past gemakkelijk in je ochtendritueel, omdat het altijd en overal kan: tijdens het douchen, bij het aankleden of als je het ontbijt klaarmaakt.

Een sessie bestaat uit drie stappen:
- Maak je lichaam los door rek- en strekoefeningen.
- Begin met lachen. Dit kan even moeilijk zijn. Krul als eerste je mondhoeken op en laat na de eerste glimlach vanzelf de schaterlach komen.
- Voel de stilte na het lachen en merk hoe ontspannen je bent. Zo geniet je nog meer van het moment.

Lachen is een vorm van meditatie die voor iedereen weer anders werkt.
- De één krijgt energie en voelt zich zelfverzekerd.
- De ander is ontspannen en tevreden.
- Je kunt er ook heel vrolijk van worden en nog uren door willen lachen.
- Soms gaat lachen zelfs over in huilen. Dat is helemaal niet erg. Lachen en huilen liggen dicht bij elkaar, dus laat de tranen maar stromen. Drempel is minder groot.

- Lachmeditatie is niet alleen voor hippies en zweverige types. Mensen die graag lachen kunnen aan lachtherapie doen, maar ook mensen die juist te weinig lachen. Je kunt lachtherapie alleen doen, maar in een groep is het effectiever.
- Veel mensen vinden het raar om zomaar in hun eentje te gaan lachen. In een groep gaat het vanzelf en lijkt de drempel om grenzeloos te lachen minder groot.
- Ook met collega's kan een lachsessie prima werken. Lachen verbroedert. Gebruik het eens als een methode voor teambuilding. Het geeft energie en brengt meer plezier op de werkvloer
- Alle begin is moeilijk en dat geldt zeker voor lachtherapie. Zomaar spontaan in de lach schieten, lukt meestal pas na enige oefening. Eerst voel je een bepaalde weerstand. Je kunt hier overheen stappen door 'gemaakt' te lachen.
- Je begint met een theatraal gelach, of zelfs met een boosaardig, gemeen of agressief lachen. Deze manier van lachen is vaak zó lachwekkend, dat je zin krijgt om echt in de lach te schieten.

Wanneer je over de eerste grens heen bent, is het makkelijker om je serieuze ego los te laten. Je maakt automatisch ruimte voor het authentieke gevoel voor humor dat je ooit hebt weggestopt. Verder raak je geestelijk ontspannen en verandert je ernstige gezichtsuitdrukking in een brok vriendelijkheid.
De volgende grens die je tegenkomt is een stuk moeilijker te passeren. Het spontane lachen moet nu uitgebouwd worden tot een 'totaal' lachen. Dit is een volkomen natuurlijke lach, waarbij niets je kan tegenhouden. Een lach waarbij je je ego, en alles wat ermee te maken heeft, even helemaal vergeet.

Bron: Gezondheidsnet 2015


Wist je dat...

Simpele tips voor minder plastic onderweg!

Wegwerp plastic is verboden!
Je gezondheid wordt niet alleen bepaald door welke koffie, thee of soep je neemt. Ook waaruit je je thee en soep drinkt heeft invloed. Want drink je het uit een wegwerpbeker? Dan komt er iets plastic terecht in je lichaam. En zodra je de beker weggooit, zullen ooit je (klein)kinderen iets van de afbraakresten in hun lichaam krijgen. Gebruik daarom deze zomer om je reis en picknicks wegwerp-plasticvrij te maken. Dat eet en drinkt een stuk beter! - Het plastic rietje is misschien wel hét symbool van ‘dom’ plasticgebruik. Bijna iedereen kan zijn glas water of sap drinken zonder het gebruik van een rietje. Toch worden rietjes massaal gemaakt, verkocht en na een keer gebruiken weggegooid. In het milieu duurt het honderden jaren voordat dat ene plastic rietje is afgebroken. Die geinige en vrolijke rietjes zijn dus nog eeuwenlang onderdeel van die bedreigende en groeiende laag plastic in de oceanen, rivieren en meren op onze planeet. ....
Lees verder op wistje dat.