google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Gezond lichaam


Is naakt slapen gezonder?

Waarom is naakt slapen beter

Hoewel naakt slapen gezond is, dragen verreweg de meeste Nederlanders nachtkleding, zo blijkt uit onderzoek door Noviodata in opdracht van een fabrikant van beddengoed. Het grootste deel van de jongeren (35 procent) slaapt bijvoorbeeld liever in ondergoed. Bij ouderen is de pyjama of nachtjapon met 36 procent het populairst. Mannen dragen liever ondergoed (37 procent) en vrouwen liever een pyjama of nachtjapon (49 procent). Slaapt 20 procent van de mensen tussen de 46 en 65 jaar in hun blootje, bij jongeren tussen de 18 en 25 jaar is dat bij slechts 9 procent het geval. In deleeftijd van 26 tot 46 jaar slaapt 18 procent naakt. Ook slapen mannen (22 procent) vaker naakt dan vrouwen (13 procent).

Naakt slapen is gezond omdat je sneller afkoelt, je je vrijer voelt en je dikke pyjama niet in de weg zit als je omdraait. Dit bevordert de slaapkwaliteit. Nog een idee: houd je sokken wel aan. Met ijskoude voeten val je minder snel in slaap omdat je doorbloeding dan niet optimaal is. Zorg wel dat de sokken die je draagt van katoen of wol zijn, zodat je niet begint te zweten en alsnog wakker wordt
- Des te meer redenen om toch eens in je blootje naar bed te gaan:

1.Betere nachtrust
- Voor een goede nachtrust moet je lichaamstemperatuur Ďs nachts een paar graden dalen. Daalt je temperatuur niet, dan zullen je hersenen een prikkel krijgen om wakker te worden. Als we een pyjama dragen, wordt het lastiger om onze lichaamswarmte vrij te geven. Zonder nachtpon of pyjama word je niet gehinderd als je je 's nachts wilt omdraaien. Bovendien heb je geen last van opkruipende nachtjaponnen of broekspijpen. Hierdoor voel je je vrijer en ben je meer ontspannen. Dit maakt je rustiger en verhoogt je slaapkwaliteit.

2.Je koelt sneller af
Door in je blootje in een koel bed te kruipen,krijgt je lichaam sneller de lagere temperatuur die nodig is om goed te slapen. Leuk weetje: blootslapers zijn afvallers. Omdat je het kouder krijgt, verbrand je ook meer calorieŽn tijdens je slaap. Iemand van 70 kilo verbrandt normaal zo'n 500 kcal bij acht uur slaap. Slaap je naakt dan gaat je lichaam automatisch nog meer calorieŽn verbranden om het weer warm te krijgen. Tel uit je winst!

3.Je maakt meer oxytocine aan
In je blootje slapen is de ideale manier om meer waardering te krijgen voor je lichaam. Je verhult je niet onder een dikke pyjama, maar laat zien hoe je er uit ziet. Al is dat alleen maar voor jezelf. En dat mag! Door naakt tegen je partner aan te kruipen maak je allebei meer van knuffelhormoon oxytocine aan. Dit hormoon is verantwoordelijk is voor een gevoel van intimiteit en verbondenheid en geeft je geluksgevoel een boost. Daarnaast geeft oxytocine je zelfvertrouwen, maakt het je vrolijk en helpt het je ontspannen. Oxytocine vermindert ook stress en onderdrukt angstgevoelens.Ook heeft het hormoon een gunstige invloed op de bloeddruk en het immuunsysteem. Boost voor je zelfvertrouwen!

4.Meer intimiteit
Naakt slapen is volgens Britse onderzoekers goed voor je relatie, omdat je er vaker door gaat vrijen. Partners hebben een gelukkiger en beter seksleven. Logisch toch? Naakt is seksueel prikkelend. Dus heb je een partner? Kom op, doe jullie kleren uit en kruip dicht tegen elkaar aan. Volgens de onderzoekers zijn blootslapers tevredener over hun seksleven dan pyjamadragers. En seks is sowieso natuurlijk hartstikke gezond: het helpt stress te verlagen, verlicht pijn, versterkt je immuunsysteem en is onder andere goed voor je hart en bloedvaten. Een goede vrijpartij helpt je beter te slapen en houdt je jong en vitaal.

5.Gezond voor je intieme zones
Een huid altijd bedekken, is niet gezond. Dat geldt ook voor je intieme zones. Zo zorgt strak ondergoed bijvoorbeeld eerder voor infecties. En wat voor je handen, gezicht en je voeten geldt, geldt ook voor je vagina. Overdag lopen we niet vaak bloot, gebruik daar dus de nacht voor!
-Je hebt minder kans op vaginale infecties - BacteriŽn zijn gek op vochtige, warme plekjes zoals in een boxershort of slipje. Zeker 's zomers wordt het bij je vagina al snel een beetje broeierig. Schimmels en bacteriŽn gedijen daar goed bij. Door bloot te slapen blijft het koel rond je vagina en heb je minder snel last van een vaginale infectie. Vooral vrouwen die daar gevoelig voor zijn, doen er dus goed aan om de pyjama eens uit te laten.

6.Je spermakwaliteit verbetert
Teelballen hangen niet voor niets buiten het lichaam: zo blijven ze op de juiste temperatuur en dat is belangrijk voor een goede spermaproductie. Pyjama's of strak ondergoed kunnen ervoor zorgen dat je teelballen te warm worden, waardoor de spermakwaliteit een stuk slechter wordt en de zaadproductie ook vermindert. Dit is overigens ook de reden dat je als man niet steeds met je laptop op schoot moet zitten: dan worden je ballen te warm.

7.Je blijft er jong door
Door in je blootje te slapen, vertraag je het verouderingsproces. Door nachtkleding te dragen koelt je lichaam immers minder snel af en dat remt de aanmaak van melatonine en groeihormonen. Melatonine is niet alleen een slaaphormoon, maar ook een sterke antioxidant die celbeschadiging tegengaat. Hoe meer melatonine, hoe mooier de huid. Groeihormonen herstellen 's nachts lichaamscellen en zorgen dat je lichaam minder snel veroudert.
Beter voor je huid - Je huid moet af en toe flink kunnen ademen; om die reden wordt het aangeraden af en toe op blote voeten te lopen. Door naakt te slapen, geef je je huid de hele nacht de tijd om goed te ademen.


Bioritme toch belangrijk!

Nachtbrakers lopen groter risico om vroeg te sterven

Slaap je liever een paar uurtjes langer uit dan dat je eerder naar bed gaat? Echte nachtbrakers hebben meer kans op diabetes, psychische problemen en een vroege dood, blijkt uit nieuw onderzoek van the Northwestern University in Chicago universiteit van het Britse Surrey.

Avondtype?
De misvatting van de - interne klok - en de - externe wereld - kan op den duur problemen opleveren, aldus hoofdonderzoeker Kristen Knutson tegenover CNN. Dat dit nachtritme leidt tot diabetes en psychische problemen, bleek al uit eerder onderzoek. Dat ook je levensverwachting lager is, is een nieuw resultaat. Er deden aan het onderzoek (dat enkele jaren duurde) bijna een half miljoen mensen tussen de 38 en 73 jaar mee. Na de follow-up periode van 6,5 jaar, waren er ongeveer 10.000 mensen gestorven. Tijdens een grote controle werd er gekeken naar leeftijd, geslacht, BMI, rookstatus en slaapduur. De onderzoekers ontdekten dat de personen die zich identificeerden als een 'absoluut avondtypeí, tien procent hoger risico hadden om te overlijden dan de personen die zich identificeerden als een ochtendtype.

Leef gezond
Dus ben je een nachtbraker? Realiseer je dan dat je waakzaam moet zijn. Knutson: Goed eten, sporten en voldoende slaap krijgen is ontzettend belangrijk, vooral voor nachtbrakers.

Vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen
Draai jij je nog een keer lekker om, terwijl je man al staat te trappelen naast zijn bed? Dat is dan mogelijk omdat je net iets meer slaap nodig hebt. Vrouwen hebben meer hersenactiviteit en benutten bovendien een groter deel van de hersenen. Al die extra cognitieve inspanning is natuurlijk vermoeiend. Vandaar dat ze gemiddeld twintig minuten extra slaap nodig hebben per nacht. Dat beweren althans onderzoekers van de Britse Loughborough University. Ze onderzochten de hersenontwikkeling van 949 jongeren. Vrouwen zouden een beter geheugen hebben en betere sociale cognitieve vaardigheden. De verbindingen tussen de verschillende hersengebieden zouden sterker zijn ontwikkeld, waardoor ze beter kunnen multitasken en sneller met elkaar kunnen communiceren.

Bron:
- De Telegraaf 2018
- Fit en Gezond 2018
- Gezondheidsnet 2019


Wist je dat...

Pieterburen Zeehondencentrum

Ontdek de wereld van de zeehond
Als de zee schoon zou zijn, dan zou het met de zeehonden ook beter gaan! ....
Lees verder op wistje dat.