google certified
gezondleven.nl
-web.net
Zoeken

home


Vorige pagina

Je bent op:

Voeding


Olijfolie, onmisbaar in de keuken

Goede olijfolie is een krachtige antioxidant en een bron van goed opneembaar calcium.

Epidemiologische studies tonen dat het verband tussen vetten en zwaarlijvigheid niet zo sterk is, en er soms zelfs een omgekeerd verband zichtbaar is. Bij olijfolie is dit duidelijk zichtbaar. Hoe meer olijfolie je eet, hoe de kleiner de kans dat je gewicht aan de hoge kant is. Olijfolie doet veel meer dan 'niet dik maken'. Het verlaagt de cholesterol in het bloed, beschermt onder andere tegen de ziekte van Alzheimer, hypertensie en hart- en vaatziekten. Het bevat sterke antioxidanten en heeft mogelijk ook een preventief effect op maagzweren en tegen gewrichtsontstekingen. Opmerkelijk is dat olijfolie ook beschermt tegen kanker, zoals huidkanker en borstkanker.

Er zijn twee redenen waarom olijfolie gezond is.
- Olijfolie is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die een gezonde bron van energie zijn.
- De tweede reden is het hoge gehalte van bioactieve stoffen in olijfolie, zoals (hydroxy)tyrosol en en oleuropeÔne.
- De olijfolie bekomen uit de eerste persing, gelabeld als 'extra virgin', verdient de voorkeur. Deze persing is koud gebeurd, zodat er geen hittegevoelige voedingsstoffen verloren gaan. Een tweede persing levert gewone virgin olijfolie, die van lagere kwaliteit is.
- Bij voorkeur koop je niet de eerste de beste olijfolie: koudgeperst en 'extra virgin' bevat de meeste bioactieve stoffen.
Al bij al is olijfolie een stabiele olie waarmee je zelfs kan frituren. Frituren is echter nooit gezond, dus daarom wordt aangeraden olijfolie zoveel mogelijk koud te eten of te verwerken in gewone warme gerechten.

Gezondheidscheck van je olijfolie!
Als je olijfolie koopt. Waar let je dan op?
- Is deze verpakt in glas of plastic?
- Heeft het een donkere verpakking of een doorzichtige?
- Heeft het een certificaat van biologische teelt of niet?
- Komt het uit Griekenland of ergens anders vandaan?
- Staat er op het label koude persing/koude extractie of niet?

Tel je punten bij elkaar op
Geef je fles olijfolie een punt voor alle dik gedrukte antwoorden hierboven. Dus als jouw Griekse olijfolie verpakt is in de donker glas, een certificaat heeft van biologische teelt en er staat op het label koude persing dan scoor je 5 punten.

Goed om te weten
Olie is gouden gezondheid in vloeibare vorm: goede oliŽn bevatten enkelvoudig of meervoudige vetzuren, die ons lichaam wel nodig heeft, maar niet zelf kan aanmaken. EssentiŽle vetzuren heten ze en ze helpen het cholesterol gehalte laag te houden. Daarom is een Ďmediterraan voedingswijzeí zo gezond. -Lekker zwemmen in de extra vierge olijfolie!

- Extra vierge: de olie is koudgeperst. Bij olijfolie betekent dit dat de olijven alleen zijn gemalen, geperst en gefilterd en niet verhit.
De smaak is hierdoor meer uitgesproken en het wordt gezien als kwaliteitsolie. Vaak wordt beweerd dat olijfolie niet geschikt is om in te bakken. Dat lijkt niet te gelden voor echte extra vierge olijfolie. Omega 9 kan makkelijk 24 uur verhit worden zonder te oxideren. Met name alle natuurlijke polyfenolen beschermen de olie tegen achteruitgang. Vooral meervoudig onverzadigde vetten zoals zonnebloemolie, rijstolie, sojaolie en druivenpitolie oxideren extreem snel onder invloed van warmte. Olijfolie koud blijft het meest heilzaam. Olijfolie kan beter ook geen tweede keer worden verhit.

Niet alle plantaardige oliŽn zijn gezond!
- Vervang dierlijke (verzadigde) vetten door plantaardige (onverzadigde) vetten, want dat is beter voor het hart.' Dat wordt al jaren beweerd, maar eigenlijk bestaat er hiervoor geen enkel wetenschappelijk bewijs. Vele, vooral goedkope, plantaardige oliŽn bevatten veel omega-6-vetzuren, en die zouden zelfs slechter zijn. Goedkope oliŽn, zoals maÔs-, zonnebloempit- en saffloerolie zijn arm aan omega-3 (alfalinoleenzuur), de voedingsstof waar we meer nood aan hebben dan omega-6.
Omega-3 en omega-6 helpen ook tegen allergieŽn, ontstekingen en verkoudheid. Vitamine E komt in (minstens) acht verschillende vormen voor onze voeding, waarvan alfatocoferol en gammatocoferol de voornaamste zijn. De meeste voedingswaardetabellen vermelden enkel de alfatocoferol, terwijl vele oliŽn ook rijk zijn aan gammatocoferol. Deze bevat een antioxidant vooral in rijst-, tarwekiem- en zonnebloemolie.
- Recent verscheen een opmerkelijke studie waaruit bleek dat het vervangen van verzadigde vetten door margarine van saffloerolie (rijk aan omega-6) het cardiovasculair risico deed toenemen, hoewel de cholesterol gedaald was.
- Een gezonde en relatief goedkope olie is extra vierge koudgeperste olijfolie, rijk aan polyfenolen. Hoewel olijfolie toch arm is aan omega-3, bevat het ook geen omega-6. Omega-3-rijke oliŽn zijn lijnzaadolie, hennepolie, walnotenolie en perillaolie.
- Kokosolie is helemaal hot. Voor de helft bestaat het uit laurinezuur en dat verhoogd de weerstand. Bovendien bevat kokosolie minder calorieŽn dan de meeste andere oliŽn.

Welke soort olie of vet is gezond om in te bakken?
- Om te bakken kun je het beste vloeibare vetten en oliŽn gebruiken. Hierin zitten vooral onverzadigde vetten die goed voor je zijn. Hard vet zoals bak- en braadvet of margarine uit een pakje is minder geschikt omdat hierin meer verzadigde vetten zitten. Als je producten met veel verzadigd vet vervangt door producten met veel onverzadigd vet, heb je minder kans op hart- en vaatziekten.

Voorbeelden van geschikte vetten om in te bakken zijn:
- vloeibare margarines en bak- en braadproducten
- verschillende oliŽn zoals arachideolie, olijfolie, maÔsolie, rijstolie, slaolie, soja-olie, zonnebloemolie, koolzaadolie en roerbakolie.
- sommige vetten zijn niet of minder geschikt om sterk te verhitten, zoals lijnzaadolie, extra vierge olijfolie, saffloerolie, kokosolie/kokosvet. Bij verhitting van deze vetten kunnen ongezonde stoffen ontstaan. Kijk bij twijfel op de verpakking of het product geschikt is voor bakken en braden.

Van olijfolie tot notenolie

Extra vierge olijfolie:
Bereiding: warm en koud, alle soorten bereidingen.
Vooral: bakken, wokken en voor in salade en/of dressing
Weetje: de snelheid waarmee de olijf uit de boom is geplukt, is heel belangrijk voor de kwaliteit.
Bewaren: in het donker

Ongeraffineerde zonnebloemolie:
Bereiding: warm en koud, alle soorten bereidingen.
Vooral: bakken, wokken en frituren.
Weetje: voor 1 liter zonnebloemolie heb je anderhalve kilo zonnebloempitten nodig.
Bewaren: in het donker

Arachideolie/Pindaolie:
Bereiding: warm en koud.
Vooral: roerbakken, wokken, frituren, sauzen en vinaigrettes.
Weetje: de meest stabiele oliesoort; bij het verhitten blijft de kwaliteit van de olie behouden en veranderen de vetten niet van vorm.
Bewaren: in de koelkast

Ongeraffineerde sesamolie:
Bereiding: warm en koud.
Vooral: roerbakken, wokken en frituren, voor sauzen en dressings, wokken.
Weetje: geeft een Aziatisch tintje aan gerechten.
Bewaren: in het donker

MaÔskiemolie:
Bereiding: warm en koud.
Vooral: bakken en stoven, maar niet frituren.
Weetje: bevat meervoudige onverzadigde vetzuren, die ontstekingsremmend werken en geschikt voor cholesterolverlagende diŽten.
Bewaren: donker en koel

Tarwekiemolie:
Bereiding: koud.
Vooral: dressing, marinade.
Weetje: wordt vaak gebruikt door zwangere vrouwen.
Bewaren: in de koelkast

Lijnzaadolie:
Bereiding: koud.
Vooral: in de yoghurt.
Weetje: vaak gebruikt door mensen die geen of weinig vis eten, door het hoge gehalte aan omega-3.
Bewaren: in de koelkast

Raapzaadolie:
Bereiding: koud
Vooral in dressing, vinaigrette
Weetje: bevat drievoudige omega3-vetzuren(ontstekings- en kankerremmend)
Bewaren: koel en donker

Sojaolie:
Bereiding: meestal koud.
Vooral: dressing, vinaigrette en marinade.
Weetje: de meest geconsumeerde plantaardige olie wereldwijd.
Bewaren: in het donker

Walnotenolie:
Bereiding: koud.
Vooral: sauzen, vinaigrettes, en lekker bij groenten.
Weetje: bevat meervoudige onverzadigde vetzuren, die ontstekingsremmende werken
Bewaren: in de koelkast

Saffloerolie:
Bereiding: koud.
Vooral: slaolie, margarine.
Weetje: de olie bevat ongeveer 70 procent hoogwaardige, onverzadigde vetzuren en dit is vooral linolzuur.
Bewaren: in de koelkast

Ongeraffineerde kokosolie:
Bereiding: warm en koud.
Vooral: (roer)bakken, als boter, frituren.
Weetje: sommige kokosolie is ook geschikt voor niet culinair gebruik, zoals voor het haar en de huid.
Bewaren: in het donker

Arganolie:
Bereiding: koud.
Vooral: bij salade of pasta.
Weetje: smaak van hazelnoten en sesam.
Bewaren: in de koelkast

Olijfolie tegen aderverkalking

Terwijl vetten vroeger door artsen verguisd werden, geraken meer en meer wetenschappers vandaag overtuigd van het nut van olijfolie. Een klinische studie toont dat 30 ml olijfolie per dag de toestand van de bloedvaten verbetert.
- Olijfolie onderdrukt ontstekingen, die de wanden van de bloedvaten kunnen beschadigen. Sommige wetenschappers geloven dat dit het proces van aderverkalking in gang zet.

Waarom olijfolie tegen alzheimer beschermt
- De ziekte van Alzheimer is veel minder frequent in mediterrane landen, waar ook veel olijfolie genuttigd wordt. Dit is geen toeval. Olijfolie is rijk aan polyfenolen, waarvan oleocanthal in het bijzonder een gunstige werking heeft in de hersenen.
- Oleocanthal breekt namelijk stoffen in de hersenen af die plaques kunnen vormen. Ook verhoogt het de afvoer van dezelfde afvalstoffen uit de hersenen, zodat ze niet meer in de hersenen opstapelen. Olijfolie is om nog andere redenen gezond, maar belangrijk is te kiezen voor koudgeperste, extra-vierge olijfolie. Enkel die zuivere vorm van olijfolie bevat de hoge concentraties aan polyfenolen die olijfolie zo gezond maken.

Olijfolie tegen auto-immuunziekten
Er is steeds meer bewijs dat de regelmatige consumptie van olijfolie (extra vierge, ongeraffineerd) geassocieerd is met een lager risico op auto-immuunziekten. Net zoals dit het geval is bij andere degeneratieve ontstekingsziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. De sterk bioactieve molecules (polyfenolen) in olijfolie blijken niet alleen ontstekingswerend, ze zouden ook de verstoorde immuunreacties reguleren. Hierdoor verlaagt het risico op ontsporing van het immuunsysteem. Raffinage verwijdert deze fytochemische componten, waardoor de olie op dit gebied waardeloos wordt.
- Extra vierge olijfolie kan, dankzij zijn hoge gehalte aan bioactieve molecules, volgens de wetenschappers van deze studies beschouwd worden als nutraceutische en functionele voeding. Deze zijn overigens ook geconcentreerd beschikbaar als voedingssupplement. Zij stellen dat olijfolie chronische laaggradige ontsteking, en dus vele verouderingsprocessen en Ėziekten, kan moduleren.

Nieuwe inzichten over olijfolie door afname van polyfenolen
- De meeste mensen weten wel dat het beter is om olie te bewaren in glas, maar wat wordt er zichtbaar als je het in een laboratorium gaat meten? De onderzoekers hebben gekeken naar wat er gebeurt met de polyfenolen in de olijfolie.

- Polyfenolen zijn actieve plantenstoffen die in verband worden gebracht met een lagere kans op ziektes zoals kanker, diabetes, mentale achteruitgang en bloedvatproblemen. Ze komen rijkelijk in olijfolie voor. De onderzoekers ontdekten dat de polyfenolen in olijfolie uit plastic na een jaar met 52 - 65% zijn afgenomen, wanneer de flessen zijn blootgesteld aan licht. Bij doorzichtig glas waren de polyfenolen met 43 Ė 65% afgenomen. Wanneer de plastic flessen in het donker bewaard werden namen de polyfenolen met 26 Ė 41% af. Zat de olie in donker glas en in was het in het donker bewaard, dan was de achteruitgang slechts 10 Ė 15%. Het is dus heel verstandig om olijfolie in het donker te bewaren, het liefst nog in een donkere fles. De onderzoekers melden ook dat plastic flessen zuurstof doorlaten en daardoor olie eerder laten oxideren. Weer een reden om te kiezen voor glas en niet plastic.

Plastic kan hormoonbalans verstoren
Er is nog een ander probleem. Plastic flessen, voor olijfolie en ook water, worden gemaakt van PET. Dit materiaal bevat vaak ftalaten, die in het water of de olie kunnen lekken. De onderzoekers melden dat in een fles van een halve liter veel meer ftalaten vrijkomen dan in een fles van twee liter. Dat komt doordat een kleine fles relatief veel plastic oppervlakte bevat ten opzichte van de vloeistof die erin zit. Deze ftalaten kunnen weer de hormoonbalans verstoren. Daarom heeft glas mijn voorkeur. Water zou eventueel ook uit RVS-flessen gedronken kunnen worden.

Bakken in olijfolie
Je kunt volgens onderzoekers prima bakken in olijfolie. Helaas nemen de polyfenolen hierdoor wel erg snel af. Je kunt daarom maar beter olijfolie kort verhitten of pas op het laatste aan je maaltijd toevoegen. Als je langdurig gaat verhitten, kun je beter kiezen voor een verzadigd vet zoals kokosolie. Verzadigd vet is wel stabiel op hogere temperaturen. Olijfolie blijft koud het allergezondst.

Polyfenolen
Extra vierge olijfolie bevat de meeste polyfenolen. Een hoog gehalte aan polyfenolen kun je herkennen aan een Ďbittertjeí achterin de keel. Mensen die geraffineerde olijfolie gewend zijn, moeten soms dan ook even wennen aan echte olijfolie. Geraffineerde olijfolie wordt ook wel Ďmilde olijfolieí genoemd. Goedkope supermarkt-olijfolie heeft meestal geen smaak, omdat het geraffineerd is. Daarbij is het vaak ook nep, dan gaat het in werkelijkheid om vierge olijfolie en niet de extra vierge.

Extra vierge olijfolie
Wat wil dat nu zeggen, als er op een fles olijfolie Ďextra viergeí staat? Het wil zeggen dat de hoeveelheid vrije vetzuren laag is, in ieder geval 0,8% of lager. Wanneer de hoeveelheid vrije vetzuren hoger is dan 0,8%, maar lager dan 2%, spreekt men van vierge olijfolie. Stukken minder lekker en niet echt geschikt voor consumptie. Een hoog aandeel vrije vetzuren, kan ontstaan door onzorgvuldig persen, waardoor er vetzuur-splitsende enzymen uit de bladeren en takken kunnen komen en zich vermengen met de olijfolie. Ook schimmels en na de oogst lang wachten met persen, kunnen zorgen voor een hoger aandeel vrije vetzuren.

Italiaanse olijfolie
Door vorst, regen en de xylella-bacterie is de productie van olijfolie in ItaliŽ met 57% afgenomen. ItaliŽ is goed voor de belevering van 15% van de wereldmarkt. Het tekort zal nu opgevangen moeten worden door andere landen, zoals Spanje. In Griekenland gaat het juist heel goed en er zelfs vele bomen worden bij geplant, omdat Griekse olijfolie steeds populairder wordt.

Extra vierge olijfolie gunstig voor hart en vaten
- Een mediterraan dieet rijk aan vierge olijfolie kan de beschermende functie van HDL-cholesterol op het hart- en vaatstelsel verbeteren. Dit blijkt uit een vergelijking tussen verschillende typen van het mediterraan dieet, uitgevoerd door onderzoeker Montserrat Fitů van het Medisch onderzoeksinstituut van het Del Mar ziekenhuis in Barcelona.
- Het onderzoek is verschenen in het tijdschrift Circulation van de American Heart Association. Grote hoeveelheden LDL-cholesterol (low density lipoprotein) en triglyceriden in het bloed worden geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. HDL-cholesterol (high density lipoprotein) is daarentegen geassocieerd met een lager risico op deze ziektelast omdat deze lipoproteÔnen onder andere helpen een teveel aan cholesterol te elimineren.

Onverwacht effect
De onderzoekers zijn verrast met de bevinding dat het controledieet, extra rijk aan fruit en groenten, een negatieve impact bleek te hebben op de ontstekingsremmende eigenschap van HDL-cholesterol. Een daling in deze eigenschap wordt geassocieerd met hart- en vaatziekten. De deelnemers die de andere twee mediterrane diŽten volgden, vertoonden geen afname in deze belangrijke eigenschap, schreven de onderzoekers.

Onderzoek consumentenbond
- Vaak staat er op het etiket van olijfolie de term Ďextra viergeí. De term wil zeggen dat het percentage vrije vetzuren onder de 0,8% is. Bij alleen Ďviergeí moet dit percentage onder de 2% liggen. In veel gevallen blijkt dat de oliŽn de term extra vierge niet waard zijn. Veel olijfolie in de supermarkt is eigenlijk geraffineerd en mist alle gunstige stoffen die olijfolie nu zo gezond maken. De antioxidantkracht van niet-geraffineerde olie is vele malen groter dan van de bewerkte variant. Bewerkte olijfolie is te herkennen aan de term Ďmilde olijfolieí op het etiket.
- Een goede olijfolie zit altijd in een donker glas, omdat de kwaliteit dan het best bewaard blijft. In plastic of doorzichtig materiaal kan UV-straling uit licht de olie degraderen. Olie uit een blik is niet verstandig, omdat het blik vaak van aluminium (neurotoxisch) is en een plastic laagje bevat met daarin mogelijk de weekmaker BPA (hormoonverstoorder). Een goede olijfolie betreft geen mengsel, maar ťťn enkele olijfsoort. Producenten die hun eigen boomgaard bezitten, hebben controle over de olijven. Producenten die partijen opkopen en er mengsels mee maken, hebben geen controle op bijvoorbeeld het pesticidegebruik.
Bron:
- ABC Gezondheid 2019-2020
- Juglen Zwaan 2019
- aHealthylife.nl 2017
- VoedingNU 2017
- GezondNu februari 2015

Wist je dat...

Elektrisch rijden schaadt het milieu!

TU professor Wellnitz:

Elektrische autoís zijn grote zwendel en Ďwaardeloosí voor het klimaat. Posted on 15/07/2019 ....
Lees verder op wistje dat.