google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Voeding


Vijf redenen om meer noten te eten!

Noten en zaden uitgelicht!

De meeste soorten noten zijn rijk aan vitamine B1, B2, B6, en E. Ze hebben doorgaans een hoog gehalte aan mineralen, calcium, ijzer, fosfor, kalium, magnesium, zink, mangaan, selenium en chroom. Aan noten worden tal van geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Ze zouden een gunstige invloed hebben op het zenuwstelsel, de hersenen, de bloedproductie en stofwisseling. Studies hebben uitgewezen dat walnoten je cholesterol verlagen en beschermen tegen hart kwalen, diabetes type 2 en het metaboolsyndroom.

1. Je hebt minder kans op hart- en vaatziekten
- Noten en zaden zijn goed voor het hart en bevatten veel oplosbare vezels en enzymen, die in staat zijn om koolhydraten af te breken
- Volgens het Voedingscentrum zijn er sterke aanwijzingen dat het eten van ongezouten noten beschermend werkt tegen hart- en vaatziekten. Het dagelijks eten van ongezouten noten lijkt samen te hangen met een ongeveer dertig procent lager risico op bepaalde hartziekten.
- Het eten van noten als amandelen, walnoten en pecannoten, noten met een hooggehalte van goede cholesterol, verlaagt de kans op chronische ziekten als hartaandoeningen. Het kan bovendien zorgen voor een lager LDL-cholesterolgehalte. LDL-cholesterol is niet goed voor je bloedvaten.
- Zaden in combinatie met een beetje olijfolie (bijvoorbeeld in pesto) brengen de bloedsuikerspiegel omlaag. Het zijn dus gezonde snacks met een zeer positieve in vloed op je echte leeftijd en je hart en bloedvaten. Experts raden dan ook aan om dagelijks drie eetlepels noten te eten.

2. Van noten ga je vol zitten
- Na het eten van een hand noten ben je langer verzadigd dan na het eten van een koek of mueslireep. Ze zitten vol eiwitten en vezels en bevatten maar weinig koolhydraten. Daar ga je lekker vol van zitten en daardoor loop je minder risico op een snackattack. Ook als je wilt afvallen, zijn ze dus de perfecte partner in crime. Mits je het natuurlijk bij één handje per dag kunt houden.

3. Ze zijn goed voor haar en huid
- Noten zijn echte vitaminebommen. Ze bevatten veel vitamine vitamine C,B en E, ijzer en vitamine B. Vitamine B is heel belangrijk voor je huid, haar en ogen.
- Daarnaast zijn de gezonde bommetjes een bron van mineralen als zink, koper, magnesium en selenium. Noodzakelijk voor gezonde botten en spieren.

4. Noten zitten bomvol onverzadigd vet
- Noten bevatten veel goed vetten, die een natuurlijke verzadigingsgevoel geven, maar vooral onverzadigd vet en dat maakt ze supergezond. Onverzadigde vetten helpen het cholesterolgehalte in het bloed laag te houden. Doe ze dus vooral op je boterham of in de soep. Goed om te weten: hazelnoten, walnoten en amandelen bevatten meer onverzadigd vet dan bijvoorbeeld cashewnoten en pinda’s.

5. Ze zijn een goede bron van plantaardige eiwitten en aminozuren
- De combinatie van veel gunstige voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer en de onverzadigde vetten maakt noten tot goede eiwitaanvuller. Voor vegetariërs en veganisten zijn ze daarom extra belangrijk. Ook voor het milieu hoef je een handje noten niet te laten: de klimaatbelasting is ongeveer 90 procent lager dan die van vlees.

In een notendop de Nederlandse richtlijn
- In Nederland beveelt het Voedingscentrum dagelijks een portie ongezouten noten aan op basis van de Richtlijnen goede voeding van de gezondheidsraad (30 gram per dag, inclusief pinda’s).
- Eerst nog even iets over dat advies: een handje noten is een grove schatting. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ongezouten noten verschilt per geslacht en leeftijdscategorie.
- Kort samengevat; zouden volwassenen tot en met 50 jaar elke dag 25 gram noten moeten eten. Vrouwen kunnen het na hun 50e beter bij 15 gram houden, hetzelfde geldt voor mannen boven de 70 jaar. Geef je borstvoeding of eet je geen vlees, dan kun je wat meer noten eten.

Arbeidsintensief werk
- Voordat de noten in onze monden verdwijnen, is er al van alles mee gebeurd. Barbara Niemans van de Nederlandse Zuidvruchten Vereniging: Noten staan voor arbeidsintensief werk. Ze zijn bijvoorbeeld gekraakt, geroosterd, gezouten en eventueel is het vlies eraf gehaald.
- Kleine opbrengst - De opbrengst per hectare is niet heel groot, bijvoorbeeld in vergelijking met peulvruchten, legt natuurvoedingsdiëtist Henny de Lint uit. Bovendien kan door weersomstandigheden een oogst kleiner of groter uitpakken dan het jaar ervoor.
- Moeilijk te bewaren -“Noten moeten gekoeld worden bewaard en dat maakt ze bederfelijker.”
- In een land hier ver vandaan - Noten komen vaak van ver. Door transport wordt de prijs ook opgeschroefd.
- De productie kan niet worden opgevoerd - Een boom is pas na vier tot zes jaar ‘productierijp’. Dat heeft als gevolg dat je niet, zoals in een fabriek wel het geval is, de productie kan opvoeren. Hierdoor voldoet het aanbod soms niet aan de vraag, vertelt Niemans.
- Consumptie in herkomstlanden stijgt enorm - In landen als China en India worden steeds meer noten gegeten. Hierdoor zijn er minder noten over voor export naar Europa.

Biologisch versus regulier
Noten zijn duur. Maar weet jij ook waarom? En biologische noten spannen de kroon. Dat je voor biologisch eten iets meer betaalt, weten we. Maar twee keer zo veel… Dat is bij noten vaak wel het geval. Hoe zit dat? En zijn ze eigenlijk te duur?

Waarom zijn biologische noten dan nog duurder?
Bij biologische noten worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt bij de teelt. Grond en gewas worden niet met chemische middelen bewerkt en tijdens de oogst en bewerking zijn kunstmatige stoffen uit den boze. Dat Laatste is bv van belang indien de noten geroosterd of gerookt zijn. Dit betekent dat de opbrengst per boom of hectare beduidend minder is. Bovendien moet een biologische boer (en de hele keten) voldoende aan allerlei voorwaarden en controles, die uiteindelijk betaald moeten worden. Bovendien zijn de hoeveelheden kleiner, dus de kosten per kilo liggen (nog) hoger. De opbrengst is lager en de teelt van biologische noten is nog arbeidsintensiever dan de reguliere teelt. Er worden ook vaker controles en analyses gemaakt van de kwaliteit van de noten. Bjj gangbare bewerking gebruiken fabrikanten niet zelfde chemische bak-,rook-, en smaakstoffen. Bij biologische verwerking gebeurt dat niet. Veel biologische noten dragen bovendien Fair Trade keurmerk, dat een eerlijke handel garandeert.

Wat zijn nu de gezondste noten?

Walnoten (energie per 100gr; 688kcal)
- De walnoot of okkernoot is inheems in Azië, Europa en Noord-Amerika. De boom kan 300 tot 400 jaar worden en werd daarom in het verleden vereerd. De boom kan 30 mtr hoog worden. De groene noten hebben exact dezelfde kleur als de bladeren. Als ze rijp zijn wordt de eigenlijke noot pas zichtbaar wanneer de groene schil barst.
- De beste walnoten komen uit Frankrijk, Hongarije en Californië. Biologische walnoten zijn afkomstig uit de Dordogne en Moldavië en worden met de hand gepeld.In Nederland zijn ook wilde walnoten verkrijgbaar uit de voormalige sofjetrepubliek Kirgizië.
- Walnoten worden niet voor niets een superfood genoemd, omdat deze de meeste antioxidanten hebben. Niet alleen helpen ze goed tegen stress en een hoge bloeddruk.
- Walnoten nemen een speciale plaats in, want ze bevatten naast gezonde verzadigde vetzuren ook ALA (alfalinoleenzuur), de plantaardige voorloper van de omega 3-vetzuren uit vis. Ze zijn dus zeker goed om de Omega-6/Omega 3-verhouding in balans te houden en ontsteking/inflammatie en hart- en vaatziekten te voorkomen. Walnoten reguleren bloeddruk bij hypertensie. Regelmatige consumptie blijkt tevens hoge bloeddruk te verlagen maar geen gewichtstoename te veroorzaken. Een recente studie vergeleek uitgebreid de effecten van het opnemen van walnoten in de voeding, tegenover suppletie van de afzonderlijke vetzuren (ALA/oliezuur).
. Ook verlagen ze de kans op hart- en vaatziekten en verbeteren ze bij mannen de kwaliteit van het sperma.
- Bevatten meervoudige en enkelvoudige onverzadigde vetzuren uit de omega-3-vetten (ontstekings- en kankerremmend) en omega-6 families.
- Bevatten ook veel pantotheen dat essentieel is voor het onderhoud van het zenuwstelsel
- Bevatten mineralen zoals koper, mangaan, molybdeen, magnesium en zink. Tevens vitamine E, foliumzuur en polyfenolen (stof die tegen kanker beschermt), eiwitten, kalium, plantensterolen, vitamine B6, arginine, melatonine. Het donkere schilletje mag dan bitter zijn, het zit vol met flavonoïden zoals tannine. Kortom: Vol met gezonde voedingsstoffen voor de hersenen en voor gezonde hart en bloedvaten.
Tip: strooi over salade, maar met mate (654kcal per 100gr)

Paranoten (energie per 100gr; 682kcal)
- De paranoot groeit aan een boom die wel tot 60 meter hoog kan worden. Hoewel het Engelse woord voor paranoot ‘Brazil Nut’ doet voorkomen dat de noot alleen uit Brazilië komt, vind je de boom ook voor in Suriname, Guyana, Venezuela, Colombia, Peru en Bolivia. Een boom krijgt jaarlijks dertig tot veertig vruchten. In zo’n vrucht zitten ongeveer acht tot twaalf zaden. Deze zaden kennen wij als de paranoot. Het mooie van de paranoot is dat deze ook nog eens een redelijke hoeveelheid vitamine E bevat, ongeveer 52 procent van de ADH.
- zijn behoorlijk gezond! Wist je bijvoorbeeld dat 2 tot 5 paranoten per dag al een positief effect kunnen hebben op ons immuunsysteem, de vruchtbaarheid en bij het voorkomen van kanker en algemene infecties?
- Ze zijn extreem rijk aan selenium (beschermende werking tegen alle hartziekten en kanker), omdat het zorgt voor een goed immuunsysteem en zorgt voor ontgiften. Selenium is een mineraal dat bepaalde enzymen in het lichaam nodig hebben. Met name enzymen die onmisbaar zijn in de strijd tegen oxidatieve stress gebruiken selenium. Inderdaad toonde deze studie naast een toename van het seleniumgehalte in het bloed ook een toename van de activiteit van een antioxidant-enzym dat selenium nodig heeft. Een paranoot kan meer dan 200 µg selenium bevatten, dat is veel meer dan wat westerse voeding gemiddeld
- Naast seleen bevatten paranoten ook andere mineralen als koper, magnesium, mangaan, kalium, calcium, ijzer, fosfor en zink. Vooral fosfor is in hoge mate aanwezig in de noot. Voor sporters is dit bijvoorbeeld nodig voor het vrijmaken van energie in cellen (ATP naar ADP) en voor het opslaan van energie (ADP naar ATP). Fosfor is daarnaast belangrijk bij een goede opbouw en onderhoud van sterke botten en tanden.
- Hierdoor verlagen paranoten mogelijk het risico op kanker. Eet per dag een paar paranoten dat krijg je voldoende selenium binnen.
Kortom: Dit maakt de paranoot een antioxidantenbom.

Pistachenootjes (energie per 100gr; 601kcal)
- bevatten veel hoogwaardige eiwitten, vezelrijk, wat goed is voor de darmbacteriën. Pistachenoten kunnen zorgen voor toename van het aantal bacteriën die gunstige korteketenvetzuren produceren, zoals butyraat.
- bevat voor 55% enkelvoudig en 32% meervoudig onverzadigd vet, waardoor verbeterde vetwaardes in het bloed. Uit onderzoek blijkt dat pistachenoten eten kan zorgen voor verlaging van bloedcholesterol, met name een verlaging van geoxideerd LDL-cholesterol,
- kunnen een belangrijke rol spelen in de gezondheid van de bloedvaten. Dat komt doordat ze veel L-arginine bevatten, wat na omzetting in stikstofoxide bijdraagt aan verwijding van de bloedvaten. Tevens kan het de bloeddruk sterker verlagen dan andere noten.
- hebben een behoorlijk vezelgehalte en de meeste fytosterolen, die het cholesterol verlagen vanuit de voeding.
- bevatten ze ook verschillende andere belangrijke voedingsstoffen, een goede bron van vitaminen A en B6, thiamine, seleen(tegen prostaat-, long- en maagkanker) en mineralen, waaronder calcium, ijzer, zink, koper, mangaan, fosfor, kalium en magnesium voor botten en tanden.
- Als bron van krachtige antioxidanten, quercetine die goed cellen beschermen. Er zit veel luteïne en zeaxanthine in, die beide de ooggezondheid bevorderen.
- hebben een lage glycemische index, wat bevorderlijk is voor lagere bloedsuikerniveaus en vermindering van ontstekingen
- tevens zijn pistachenoten in verband gebracht met gezondheidsvoordelen zoals
- bevatten minder calorieën en meer eiwitten dan de meeste andere noten. Tevens hebben ze een hoger aminozuurprofiel dan andere noten.
Tip: Pistachenootjes zijn erg vullend. Als je ze met mate eet, blijken ze te kunnen helpen bij het op peil houden van het gewicht. Vooral ongepelde pistachenoten met zijn gezond omdat het pellen ervoor zorgen dat je aandachtiger eet.
Zorg er alleen wel voor er niet te veel tegelijk van te eten, want ze zijn behoorlijk calorierijk. Honderdvijftig gram bevat al gauw 700 calorieën.

Hazelnoten (energie per 100gr; 650gr)
- Deze noten groeien a sinds de prehistorie gewoon in Nederland en zijn rijk aan oliën en eiwitten. In de schil zijn ze zeker twee jaar houdbaar, dus dat is ook fijn. Je moet wel even geduld hebben als je een hazelaar in je tuin hebt, want de struik (wat het officieel is, al lijkt het meer op een boom) geeft pas na tien jaar noten. Met 100 gram krijg je ongeveer 22% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid calcium binnen.
- Bevat onverzadigde vetzuren, beschermt tegen vrije radicalen, bevat ellaginezuur(remt celmutaties af). Bron van eiwit, vezels en magnesium, ijzer, zink en vitamine E voor lichaamscellen en weerstand.
- In gebak kunnen de hazelnoten ook de eieren vervangen. Wel zijn de meeste mensen van mening dat de hazelnoot ook de minst lekker noot is, de hazelnoot heeft een nogal flauwe smaak.
- Je kan hazelnoten prima roosteren en verwerken in koekjes, muesli of bijvoorbeeld door je groenten gooien.
Tip: zijn door hun samenstelling de beste eiwit aanvulling. Eet dagelijks een handje vol, let op oude beschimmelde noten zijn kankerverwekkend.

Cashewnoot (energie per 100gr; 573kcal)
- De cashewboom komt oorspronkelijk uit noordoosten van Brazilië, waar de Tupi-indianen van acajou spraken. De Portugezen die de cashew aan het einde van de zestiende eeuw naar Oost-Afrika en India brachten maakten er cajou van. De boom is gemiddeld 15 mtr hoog en levert 25 kl noten per jaar. De beste noten worden gekweekt in India, Mozambique, Indonesië en China, In Nederland zien we de cashew nooit in dop.
- Bevatten veel vitamines A,D en E, die het immuunsysteem versterken. Cashewnoten zijn daarentegen wel rijk aan biotine, ijzer, magnesium, zink, kalium en koper voor het zenuwstelsel, spieren en botten.
- Gezonder dan gedacht!Significante afname LDL-cholesterol Cashewnoten bevatten in vergelijking met andere notensoorten relatief weinig onverzadigd vet (een derde deel). Onverzadigd vet zorgt voor een verhoging van het ‘slechte’ LDL-cholesterol. Om deze reden kent de Amerikaanse Food and Drug Administration aan cashews niet dezelfde gezondheidsclaims toe als aan andere noten die nauwelijks verzadigd vet bevatten. Een dieet met cashewnoten als tussendoortje zorgde voor 3,9 procent afname in totaal cholesterol en het dieet met chips voor een afname van 0,8 procent. Het ‘slechte’ LDL-cholesterol was bij het dieet met cashews verlaagd met 4,8 procent terwijl het dieet met chips een afname van 1,2 procent veroorzaakte.
Stearinezuur in cashews: Het verschil in uitkomst tussen de diëten is volgens de onderzoekers mogelijk te verklaren doordat het onverzadigde vet in cashewnoten stearinezuur is, een lange ketenvetzuur dat nauwelijks effect blijkt te hebben op de cholesterolwaarden. De verschillen tussen HDL-cholesterol waarden door de diëten waren niet significant.
- Geregeld noten eten in het gezond voedingspatroon kan volgens de FDA bijdragen aan een vermindering van het risico op hart- en vaatziekten. Cashews horen volgens de FDA echter niet in het rijtje gezonde noten thuis. Onderzoekers van Biofortis Inc. en Kraft Heinz Co. begonnen een onderzoek naar cashewnoten en wat blijkt, ook een dieet met cashews zorgt voor een significante afname in LDL- en totale cholesterolwaarden. Volgens de onderzoekers zet de FDA cashews onterecht opzij. Gezien de positieve uitkomsten voor cashews zou een grotere vervolgstudie wenselijk zijn, aangezien het hier een studie van kleine omvang betreft.
Tip: Drink er sinaasappelsap bij of vitamine C rijke voeding om het ijzer op te nemen. Goed te combineren in exotische gerechten, Indiase curry's en bij gekruide rijstgerechten.

Macadamia-noten (energie per 100gr; 748kcal)
- Macademianoten bevat onverzadigd vet voor de cholesterolbalans, de grootste hoeveelheid vet van alle noten. Bevat 80 % meervoudige onverzadigde vetzuren, die het hart beschermen en de cholesterol op een gezond peil houden. Per 100 gram bevatten de noten 410 mg kalium, 200 mg fosfor, 120 mg magnesium en 64 mg calcium.
- de noot is verder rijk aan vitamine B1 en E, seleen, koper, zink en ijzer.(tegen prostaat-,long-, en maagkanker) n foliumzuur (tegen darm- en borstkanker). Een gezonde manier dus om de hoeveelheid gezonde vetten binnen te krijgen.
- Macadamia-noten zorgen o.a voor de aanmaak van nieuw kraakbeen.
Tip Het is belangrijk om de macadamia-noten zo vers mogelijk te kopen, dan bevatten zij de meeste gezonde stoffen, zelf kraken is erg lastig.

Pecannoten (energie per 100gr; 689kcal)
- zijn rijk aan eiwit en veel enkelvoudige onverzadigde vetzuren, die bijdrage aan een gezond cholesterolgehalte.
- En bevat veel zink, calcium, magnesium, ijzer en vitamine B1 en E voor de omzetting van voedsel in energie.
- bevatten vrij veel vezels

Amandelen (energie per 100gr; 612kcal)
- Amandelen zijn eigenlijk het zaad van de vrucht van de amandelboom en dus geen noot. Deze voedzame boomnoot, uit dezelfde familie als perziken en abrikozen, staat bekend om zijn vele voordelen voor de gezondheid. De teelt van amandelen vindt vooral plaats in landen rond de Middellandse Zee en Californië. Opengesprongen vruchten worden uit de boom geslagen en ontdaan van hun schil.
- De amandel prijkt tegenwoordig bovenaan in de lijstjes van superfoods. Het is een van de gezondste noten die je kunt krijgen.
- Dagelijks een handje amandelen, zo'n 24 stuks, kan helpen de 'slechte' cholesterol te verlagen en de kans op hart- en vaatziekten en diabetes te verkleinen. Spelen een belangrijke rol bij de vorming van collageen, een belangrijk eiwit voor de vorming en herstel van (huid)cellen en gezonde botten.
- Zitten vol calcium voor je botten en tanden en bevatten veel magnesium, kalium, mangaan, koper, een uitstekende bron van Vitamine E en selenium. De antioxiderende eigenschappen verdubbelen ruim als je het velletje laat zitten. Vitamine E houdt de huid, zenuwen, spieren, rode bloedcellen en het hart gezond. Het helpt ook om hart- en vaatziekten te voorkomen. Amandelen bevatten weinig verzadigd vet en veel van de gezonde onverzadigde vetten. Per 100 gram krijg je zo’n 25% van de ADH binnen.
- Dagelijks amandelen toevoegen aan je voedingspatroon verhoogt je 'goede' cholesterol, oftewel je HDL-cholesterol en vermindert je 'slechte' cholesterol (LDL-cholesterol). Uit een studie blijkt dat mensen die elke dag een handvol amandelen nuttigden hun LDL-cholesterol met 4,4 procent verlaagden en degenen die twee handen amandelen per dag aten zelfs met 9,4 procent.
- Amandelen hebben niet alleen een positief effect op de cholesterol, maar ook op de Bloeddruk Ze zijn rijk aan kalium en bevatten weinig natrium. Beide spelen een rol bij het reguleren van de bloeddruk.
- Daarnaast zijn amandelen rijk aan vezels. Er zijn aanwijzingen dat vezelrijk voeding beschermt tegen slokdarmkanker en darmkanker. Meer wetenschappelijk onderzoek is nodig om een duidelijk verband aan te kunnen tonen. Wel is duidelijk dat vezels spijsverteringsklachten en problemen met de stoelgang, zoals bijvoorbeeld obstipatie, kunnen voorkomen. Het eten van amandelen geeft je ook een verzadigd en vol gevoel, dus de kans op onbedwingbare trek wordt minder. Amandelen passen dus goed in een dieet.
- Uit onderzoek van onder meer wetenschapper Michelle Wien blijkt dat amandelen ook beschermen tegen diabetes. Voor haar onderzoek werden 65 proefpersonen met prédiabetes of verminderde glucosetolerantie 16 weken lang op een dieet gezet waarbij 20 procent van de dagelijkse inname van calorieën uit amandelen bestond. Na deze periode bleek de glucose intolerantie afgenomen.
- En alsof dit nog niet genoeg was, bevatten amandelen fenylanine, een aminozuur. Je hebt het nodig om lichaamseiwit op te bouwen. Ook zet je lichaam het om in signaalstoffen voor de hersenen.
Kortom: amandelen kunnen niet ontbreken in het voedingspatroon van de gezondheidsfreak. Ze kunnen gegeten worden als gezonde snack of vermengd met verse groenten en fruit. Maar je kunt er ook amandelmelk of een amandelsmoothie maken van amandelmeel.

Kastanjes zijn lekker en gezond!
- De tamme kastanjeboom ofwel Castanea sativa kan wel vierhonderd jaar oud worden. Zijn kruin bereikt zo een hoogte van vijftien tot dertig meter. De tamme kastanje bloeit in de zomer (juni of juli). Vanaf september, oktober vallen de eerste van de boom. Goed om te weten: je hebt de tamme, eetbare kastanje en de wilde, oneetbare kastanje.
Tamme kastanjes de eetbare, tamme herken je aan een bast vol stekels. Het zijn net opgerolde egeltjes. In de bolster zitten vaak meerdere kastanjenoten. Twijfel je welke van de twee je in handen hebt, eet hem dan niet op.
- De tamme kastanje behoort tot de familie van de beuken. De bladeren van de tamme kastanje hebben een andere vorm als die van de wilde. Ze zijn langwerpig en grof gezaagd en niet samengesteld zoals bij de wilde kastanje. Hieraan kan je de boom dus in één oogopslag herkennen.
- Tamme kastanje barst van de voedingsstoffen! We zetten de gezonde eigenschappen op een rijtje en dan zie je het vanzelf: deze hoort thuis in de keuken. Kastanjes zijn rijk aan vitamine C, een vitamine die belangrijk is voor het immuunsysteem. Ook zijn ze een bron van vezels, die belangrijk zijn voor gezonde darmen. Complexe koolhydraten, Vitamine B6, Onverzadigde vetzuren,s, Calcium fosfor en een klein beetje ijzer, Heel wat kalium. Ze zijn dé eetbare noten van het herfstseizoen zacht, zoet en smaakvol.
- De Grieken noemden de noten in de oudheid “eikels van Zeus” en in de middeleeuwen vermaalde men kastanjes tot meel die als vervanging diende voor tarwemeel als de oogst schaars was. Tegenwoordig worden ze in de herfst en in de winter als delicatesse geserveerd.
- Helaas is de tamme kastanje niet overal te koop. Dat is geen ramp, want tamme kastanjes zijn ook in de Nederlandse bossen te vinden en kosteloos bij elkaar te rapen. Ideaal om te combineren met jouw boswandeling!
- Let op dat je tamme kastanjes meeneemt en geen paardenkastanjes, want die zijn niet eetbaar. Het verschil is te zien aan de bladeren van de boom, de bolster (buitenste schil) waar ze in zitten en de vorm van de kastanje.
- De wilde kastanje ofwel paardenkastanje is weliswaar niet eetbaar, maar beschikt over andere kwaliteiten. De paardenkastanje heeft een schil met minder stekels die ook niet zo scherp zijn. De schil bevat een bolle kastanje zonder puntje. Van oudsher wordt hij in tincturen en crèmes verwerkt die bedoeld zijn om je doorbloeding te verbeteren en de vaatwanden te versterken. Veel van deze middeltjes vind je ook nu nog in de schappen van de (natuur)drogist.
- Kastanjemeel is glutenvrij - Op het Franse eiland Corsica en ook in verschillende plaatsen in Italië wordt volop gebakken met het meel van tamme kastanjes. In Nederland is kastanjemeel bezig met een opmars. Het is glutenvrij en daardoor ook een gezonde keuze voor mensen met een gluten-intolerantie of coeliakie. Er zitten bovendien redelijk wat eiwitten in, dus het geeft lekker lang een verzadigd gevoel. Je kunt het meel in veel natuurvoedingswinkels kopen of het zelf maken door gepofte of geroosterde tamme kastanjes fijn te maken met een blender.
- Weet je niet zeker tot welke soort jouw gevonden kastanje behoort? Eet die dan voor de zekerheid niet, maar gebruik het dan bijvoorbeeld als huisdecoratie.

Welke zaden zijn gezond:

Pompoenpitten (energie per 100gr 569kcal en 13,7g vet)
- bevatten vitamine A en E, caroteen(beschermen cellen, bestrijden vrije radicalen) magnesium, kalium, ijzer, zink en seleen (tegen prostaat-,long en maagkanker.
- Ook leveren deze zaden bij mannen een bijdrage aan een gezonde prostaat. Bevatten fytosterinen(plantenvet) en fyto-oestrogeen (plantenhormonen)die kankerwerend werken.
- Pompoenzaden zijn zeer voedzaam, omdat een kwart van hun gewicht bestaat uit eiwit. Ze zijn vetarmer dan andere zaden en een goed bron van vezels.

Sesamzaadjes (energie per 100gr; 598kcal en 17g vet)
- Sesamzaad groeit in een peul en is dus eigenlijk een peulvrucht. Het wordt veel verwerkt in oosterse gerechten en zit bijvoorbeeld in tahin, wat vaak gebruikt wordt als één van de ingrediënten in humus.
- Met 100 gram sesamzaad (of tahin) heb je al 78% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen (wat voor volwassenen grosso modo op 1000 mg per dag neerkomt, en beetje afhankelijk van je leeftijd).
- bevatten veel vezels(tegen darmkanker) en geldt als lustopwekkend vanwege het ijzergehalte en rijk aan calcium, magnesium en vitamine B(vooral niacine) en E en foliumzuur (tegen darm- en borstkanker).
- bevatten fyto-oestrogeen (werkt kankerremmend).
Tip: door muesli mengen of over salade strooien.

Zonnebloempitten (energie per 100gr; 581kcal en 14,2g vet)
- bevatten veel vezels(tegen darmkanker), eiwitten en mineralen; zink, kalium, koper en magnesium. Rijk aan eiwit en seleen(tegen prostaat-, long-, en maagkanker.
- Omega-3 vetzuren (ontstekings- en kankerremmend) en belangrijke bron van vitamine E en B.
Tip: slecht handje vol per dag, want erg vetrijk.

Pijnboompitten (energie per 100gr; 688kcal en 21g vet)
- bevatten ook veel kalium, koper, magnesium, ijzer, zink en vet, maar weinig vezels.
Tip: Pijnboompitten kunnen niet al te lang worden bewaard, want dan worden ze ranzig.

6 manieren om meer noten en zaden te eten

Deze populaire dopvruchten bevatten veel voedingsvezels, zijn een bron van mineralen als magnesium en selenium en rijk aan eiwitten, vitamine B en onverzadigde vetzuren. Noten schijnen zelfs de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 te verkleinen. Niet gek dat het advies is om iedere dag een handje noten te eten. Met deze tips lukt je dat (voortaan) makkelijk:

1. Noten en zaden in je (plantaardige) yoghurt
Strooi een handje noten over je (plantaardige) yoghurt of maak je eigen gezonde granola. Een handige manier om restjes noten op te maken en aan het begin van de dag je portie noten al binnen te krijgen.

2. Noten als notenpasta
Een dik besmeerde boterham met notenpasta telt ook mee als handje noten. Kijk wel op het etiket of de notenpasta gemaakt is van honderd procent noot. Cashewnotenpasta of amandelpasta is een betere keus dan pindakaas. Pinda’s zijn namelijk officieel geen noten, maar peulvruchten. In pinda’s zitten veel omega 3-vetzuren die we makkelijker uit onze voeding halen dan omega 6-vetzuren. In noten, zoals amandelen en cashewnoten, vind je deze gezonde vetzuren. Notenpasta maak je heel eenvoudig zelf met ongebrande noten, een beetje olijfolie en een sterke blender of foodprocessor.

3. Noten door je smoothie
Om een soep te binden kun je een aardappel gebruiken en om een smoothie dikker te maken een handje noten. Als je de noten in kleine stukjes hakt en daarna door je smoothie roert, kauw je automatisch op je smoothie. Goed voor je spijsvertering, je zit eerder vol en eet bewuster. Noten in je soep verwerken is ook een goed idee, het maakt het romiger.

4. Noten in een notenburger
Vegetariërs en veganisten krijgen vaak het advies om extra noten te eten. Met een zelfgemaakte notenburger, dan kom je zo aan 25 gram noten.

5. Noten door de pesto
Bij pesto denk je misschien aan pijnboompitten, maar er zijn ook genoeg noten die je goed kunt verwerken in een pesto. Denk aan walnoten met rucola of amandelen met basilicum. Ook lekker: pesto van daslook en brandneteltoppen.

6. Noten en zaden door je salade
Noten maken je salade minstens zo knapperig als croutons, maar zijn een stuk gezonder. Rooster ze even in de oven met favoriete kruiden en snijd ze daarna in kleinere stukjes.

Tip: overdrijf je portie niet
Van noten kun je makkelijk blíjven eten. Let er op dat je niet te veel noten eet, want naast gezond zijn noten ook calorierijk. Eerder zochten we uit hoeveel een gezond handje noten weegt. Kies het liefst voor ongebrande en ongezouten noten. Gebrande noten zijn noten die gefrituurd zijn in olie, ongebrande noten zijn niet bewerkt. Walnoten en paranoten zijn bijna altijd onbewerkt.

Gezondheidstip:
- lekkere notenmix - noten- en zadenmixen smaken heerlijk in salades, roerbakgerechten en als tussendoortje. Je krijgt een heel spectrum aan voedingsstoffen binnen, een soort natuurlijke multi. Ter variatie kun je aan de notenmix wat superfoods zoals moerbeien toevoegen.
- Voor een stralende huid -meng gelijke hoeveelheden pompoenzaad, lijnzaad en zonnebloempitten. Kneus de zaden zodat de oliën vrijkomen. Dit mengsel is rijk aan huidverzachtende en ontstekingsremmende voedingsstoffen. Er zit zink in om de huid te helpen herstellen en verjongen, en vitamine E(een antioxidant) dat helpt rimpels te voorkomen.
- Voor extra energie - meng gelijke delen grof gehakte amandelen en zonnebloempitten. Deze combinatie bevat veel ijzer en magnesium, dat cellen helpt energie vrij te geven, En het zo de perfecte snack bij mensturatie klachten maakt.
- Als je op de lijn wilt letten - kun je het beste ongeroosterde en ongebrande noten en zaden kopen. Vooral de hoeveelheden vitamine E en foliumzuur kunnen door het roosteren sterk afnemen. Ongezouten noten zijn gezonder.
- Met pasta's van noten en zaden, zoals hazelnootpasta of tahini(sesampasta) krijg je ook veel voedingsstoffen binnen.
- Voeg extra pijnboompitten, pistachenoten of walnoten aan salade of pastasaus toe.

Noten en schadelijke stoffen
In noten kunnen giftige stoffen voorkomen. De Voedsel en Warenautoriteit controleert bijvoorbeeld streng op de aanwezigheid van zogenaamde mycotoxinen. Hier gelden dan ook hele strenge normen voor. Ook kunnen noten te veel seleen of koper bevatten. De Voedsel en Warenautoriteit controleert steekproefsgewijs op overtredingen. Helaas kun je als consument niet zien of de noten in de winkel te veel van een bepaalde stof bevatten. Maar, uit de inspecties van de Voedsel en Warenautoriteit blijkt dat verreweg de meeste ladingen voldoen aan de normen.

Bewaren
Noten moeten goed afgesloten en droog worden bewaard, omdat ze gevoelig zijn voor schimmels. Het is het beste om ze koel te bewaren bij een temperatuur van ongeveer 10 tot 15°C. Walnoten en kastanjes bederven snel. Maar de meeste andere noten zijn wel een jaar houdbaar.

Bron:
- GezondNU 2020
- WKOF 2019
- Gezondheidsnet 2016


Wist je dat...

Is 5G-straling schadelijk voor onze gezondheid?

Wat is 5G?
5G mobiel internet is de opvolger van de bestaande 4G-netwerken en maakt het downloaden van supergrote bestanden of live televisie kijken in hoge resolutie een peulenschil. Waar 4G snelheden van 100 megabit per seconde aankan, haalt 5G snelheden tot honderd keer zo veel. Minstens zo belangrijk is dat 5G vertraging in de mobiele communicatie grotendeels wegneemt. Een chirurg kan vanuit de VS op afstand via een robot opereren. Zelfrijdende auto's reageren in één tot twee milliseconde op een voetganger. Dat is honderden keren sneller dan een menselijke chauffeur ooit het rempedaal kan indrukken.  ....
Lees verder op wistje dat.