google certified
gezondleven.nl
-web.net
Zoeken

home


Vorige pagina

Je bent op:

voeding


Zo gezond zijn kiemen en cressen

Kiemen; het krachtige begin van nieuw leven

Deze kiemplantjes in kleine bakjes duiken steeds vaker op bij groentespecialisten, natuurvoedingswinkels en in de supermarkt. Waarom zijn ze goed voor je en wat kun je ermee?

Kiemen zitten vol met levenskracht

Kiemen of sprouts zijn de uitlopers van zaden, die uitlopen omdat ze vochtig worden gehouden. De combinatie met water doet het zaad ontkiemen. De kiem is het begin van een nieuw plantje. Zijn voeding haalt de kiem nog uit het zaad en daardoor bevat hij waardevolle voedingsstoffen die voor ons makkelijk opneembaar zijn. In een wat later stadium krijgt de kiem worteltjes en kan hij in aarde worden gezet, dan is het een jong plantje geworden.
Het gebruik van kiemen als aanvulling op voeding is al duizenden jaren oud. Ze werden in het oude China vooral gebruikt om hun medicinale eigenschappen; tarwegras en gerstegras stonden toen al bekend om hun geneeskrachtige werking!

Zelf tuinkers kweken op een schoteltje met natte watten: een populaire bezigheid in de jaren 70 van de vorige eeuw. Na een paar dagen knipte je de pittige kiemplantjes af en strooide ze bijvoorbeeld over een boterham met kaas. Nu, zo’n veertig jaar later, beleven kiemgroenten een revival. Dat komt doordat kiemen en cressen ware vitaminebommetjes zijn. Je eet ze meestal rauw en ‘oogst’ ze zelf, waardoor de vitamines goed bewaard blijven. Kiemgroenten bevatten vooral veel vitamine A, C en foliumzuur en mineralen als calcium, ijzer, magnesium, fosfor en kalium. Verwacht geen wonderen, want meestal eet je er slechts kleine beetjes van. Maar ook die tellen mee bij je dagelijkse portie groente!
Reusachtige smaakmakers
Microgroenten hebben een krachtige, kruidige smaak. Het is verbazingwekkend dat zo’n klein plantje zo’n sterke smaak kan hebben. De populariteit van kiemen en cressen begon bij topkoks, die ze niet alleen als garnering gingen gebruiken, maar ook als exclusieve smaakmakers. De smaak varieert per soort, van mild tot pittig en van nootachtig tot aromatisch. Inmiddels zijn er wel dertig verschillende soorten.

Welke worden het meest gebruikt en op welke manier?

Tuinkers
De bekendste en waarschijnlijk oudste cress-soort is tuinkers, ook wel sterrenkers genoemd. Het heeft een pittige, aromatische smaak die wat weg heeft van mosterd. Er zit veel kalium in en het bevat ook calcium en vitamine A en C.

Alfalfa
Alfalfa lijkt een soort minitaugé, maar het zijn de kiemen van de zaadjes van luzerneklaver. De naam betekent in het Arabisch ‘beste voedsel’.
Het heeft een milde smaak en bevat foliumzuur en vitamine A.

Broccocress - wondertjes van gezondheid voor je hormoonbalans
Deze microgroente, ook wel broccolicress of broccolikers genoemd, smaakt peperachtig, pittig. Een paar plukjes zijn al genoeg om een gerecht een opvallende smaak te geven. Broccocress bevat vitamine C en E en net als broccoli ook glucosinolaten, die het lichaam helpen beschermen tegen kankerverwekkende stoffen. Een plukje van 10 gram kiemen bevat net zoveel beschermende stofjes als 300 tot 500 gram broccoli! Dat is wat ik bedoel met één plus één is twintig! Genoeg redenen dus om regelmatig broccolikiemen te eten.
Recent onderzoek toont aan dat sulforafaan, één van de belangrijkste fytonutriënten uit broccolispruiten, dat zorgt voor het ontwikkelen van beschermende enzymen in de cellen en beschermt tegen de bacterie Helicobacter pylori. Die is de belangrijkste oorzaak van gastritis (ontsteking maagslijmvlies) en maagzweren, en in de nasleep daarvan: maagkanker.
- broccolispruiten beschermen tegen zeer diverse kankers, maar ook tegen hartziekten en veroudering. Bovendien blijken ze ook de darmen te beschermen tegen oxidatieve stress, ziekmakende bacteriën, en het stoelgangpatroon te regulariseren.
Dit geldt overigens ook voor broccoli zelf en –extracten ervan.

Mosterdcress
De vurige smaak van mosterdkers of mosterdcress heeft wel wat weg van de Japanse wasabi of mieriks­wortel. Kleine hoeveelheden van deze microgroente geven een gerecht al een pittige smaak. Mosterdcress bevat veel ijzer, calcium en vitamine A en C.

Rucolacress
Rucola heeft een pittige ­notensmaak met een zweem van ­peper. Het blad is heel fijn en ­decoratief. Deze cress is ijzerrijk en bevat vitamine A en C.

Bietencress
De rode steeltjes van bietencress zijn heel decoratief. Bietencress smaakt een beetje naar rode biet, met een lichtzoete aardesmaak. Het bevat veel foliumzuur, vitamine E en magnesium.

Het verschil tussen kiemen en cressen

Kiemen en cressen zijn groenten die vlak na het uitkomen van het zaadje als kiemplantje worden geoogst. Ze horen bij de kiemgroenten, ook wel microgroenten genoemd. Cress zijn jonge miniplantjes die met hun wortels in een bakje op een voedingsbodem staan. Voorbeelden zijn tuinkers en broccocress. Kiemen zijn jonge, net ontkiemde zaadjes, ook van granen of peulvruchten. Je koopt ze los, zonder voedingsbodem. Kiemen bevatten meestal nog het zaad waar het plantje uit groeit, in tegenstelling tot cress, dat vlak boven de voedingsbodem wordt afgeknipt. Alfalfa en taugé zijn voorbeelden van kiemen.

Kopen, bereiden en bewaren
Kiemen en cressen zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Let er bij aankoop op dat de plantjes er fris uitzien en niet verlept zijn. Kiemen hoef je alleen even te wassen, al is het bij stevige kiemen als taugé slim om ze ook even onder te dompelen in kokend water om eventuele bacteriën te doden. Doe dat niet bij fijne kiemen en cressen, omdat er weinig van overblijft als ze worden verhit. Bij cressen knip je wat plantjes net boven de voedingsbodem af, was ze en strooi ze op het laatste moment over het gerecht. Zet de overgebleven cress weer terug in de koelkast en zorg dat de voedings­bodem niet uitdroogt. Zo kunnen cressen tot 6 dagen bewaard blijven. Kiemen als alfalfa zijn slechts twee tot drie dagen houdbaar in de groentelade van de koelkast.

Je eigen cress?
Het is heel eenvoudig en leuk om kiemen en cressen zelf te kweken; binnen vijf tot acht dagen kun je vaak al oogsten. Je hebt alleen een schoteltje met natte watten nodig of een glazen kweekschaal met zaairooster.
Bron: Gezondheidsnet 2016

Natuur
Buzzy seeds
Voeding
Bijt kiemen

Succesvol én makkelijk kiemen kweken

Stappenplan:

Een kiemparadijs in zes stappen
Je hebt zaden gekocht en wat dan?
- Ga naar de winkel. Koop als je dat nog niet hebt een weckpot (van 200 tot 1000 ml), een dik elastiek en gaas.
- Start in de avond en laat ze weken. Zet in de avond de zaden met een laagje water in de weckpot, 1/4e zaden en 3/4e water. Laat ze een nacht weken (6-8 uur). Hierdoor verliezen de kiemen hun anti-nutriënten, waardoor ze gaan ontkiemen en ons lichaam ze kan verteren. Bedek de weckpot met het gaas.
- Giet het water af. Laat het potje bedekt met het gaasje en zet het in het donker voor 12 tot 24 uur. Geef de zaden ‘s avonds water en giet direct af.
- Zet de pot (met gaasje!) omgekeerd in een vergiet of bakje. Zo kan het overtollige water weglopen. Zorg ervoor dat de kiemen niet tegen het gaasje plakken.
- Geef ze een mooi plekje. Plaats de kiemen bijvoorbeeld op het aanrecht of in de vensterbank.
-Spoel de kiemen elke ochtend en avond. Met lauw, gefilterd water!. Zorg ervoor dat alle zaden ongeveer even nat zijn en dat ze verdeeld in de pot liggen.

Drie tips voor een goede oogst
- Kiemen zijn meestal na vijf tot acht dagen klaar. Linzen gaan sneller: na twee dagen kun je die gebruiken.
- Een eetlepel zaadjes is vaak genoeg voor een gerecht of twee boterhammen. Let op: veel zaadjes nemen tien tot vijftien keer in gewicht en grootte toe.
- De favoriete plek van kiemen is donker en koel. Rarara, wat is dat? De koelkast! Bewaar ze daar in de weckpot en maak ze af en toe nat. Zo blijven ze drie tot zes dagen goed.
Bron: GezondNU 2016Wist je dat...

Pieterburen Zeehondencentrum

Ontdek de wereld van de zeehond

Als de zee schoon zou zijn, dan zou het met de zeehonden ook beter gaan! ....
Lees verder op wistje dat.