google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Gezonde leefstijl


Onderzoekers verbinden voeding en medicijnen!

Gezonde leefstijl verbetert ziektevrije levensverwachting

Voedingsstoffen kunnen een verrassend vergelijkbare werking hebben als geneesmiddelen. Dat concluderen farmacologen van de Universiteit Utrecht (UU) nadat ze ruim tweehonderd onderzoeken naar voedingsmiddelen inventariseerden.
- In de review, die in Pharmacological Reviews werd gepubliceerd, stellen de wetenschappers vast dat veel voedingsstoffen een vergelijkbare werking hebben als medicijnen. Ze keken naar ruim 200 onderzoeken over hoe voedingsstoffen inwerken op cellen in het lichaam, waarbij vooral gelet werd op de manier waarop de stoffen binden aan cellen en vervolgens reacties van het immuunsysteem beïnvloeden. De onderzoekers inventariseerden vijftien soorten celreceptoren en de voedingsstoffen die daarop aangrijpen. Het resultaat was een uitvoerig overzicht van tientallen voedingsstoffen, de receptoren waarop zij aangrijpen en de immuunreacties die ze daardoor teweegbrengen.
- "We weten natuurlijk al heel lang dat ons voedingspatroon samenhangt met onze gezondheid”, zegt onderzoeksleider Saskia Braber, verbonden aan het departement Farmaceutische wetenschappen van de UU, in het persbericht. “Maar die kennis is heel breed. Het omvat het gehele voedingspatroon, met daarin allerlei soorten voeding. Wij zien nu dat sommige voedingsstoffen heel gericht kunnen hechten aan specifieke receptoren van specifieke cellen, net zoals geneesmiddelen. Dat voedingsstoffen zo gericht de processen in cellen een positieve kant kunnen opduwen is heel verrassend.”

Gerichte voeding
- Volgens Braber en collega’s kan dit inzicht leiden tot specifieke diëten die op maat zijn gemaakt om bepaalde aandoeningen tegen te gaan. Braber: “Je kunt bijvoorbeeld bij een bepaalde ziekte nagaan welke immuunreactie daarbij is betrokken. Vervolgens zoek je uit welke celreceptoren daarvoor verantwoordelijk zijn. En als je die receptor weet, kun je ook nagaan welke voedingsstoffen daarop aangrijpen.”
- Het onderzoeksteam hoopt een brug te kunnen bouwen tussen farmacologen en voedingsonderzoekers. Deze review over voeding is in een farmacologisch vakblad gepubliceerd en dat had vijf tot tien jaar geleden niet gekund, aldus Braber. “Farmacologen accepteerden lange tijd de inzichten uit voedingsonderzoek niet. Ze beschouwden voeding als een soort onoverzichtelijke brij van stoffen en substanties die allemaal een verschillende werking hebben. De laatste tijd is die visie gaan kantelen, en zien farmacologen in dat voeding wel degelijk heel specifieke medicinale effecten kan hebben.”

Plantaardig voeding goed voor obese kinderen!
In een Amerikaans experiment hebben artsen kinderen met obesitas op een veganistisch dieet gezet. Hun indicatoren voor hartgezondheid gingen er daardoor stevig op vooruit. Niet alleen daalde hun lichaamsgewicht, maar ook acht andere cardiovasculaire indicatoren verbeterden, waaronder bloeddruk, cholesterol, insulineresistentie en ontstekingen.
- Veganistisch wil zeggen dat ook dierlijke producten zoals melk en eieren gemeden worden. In het experiment daalde de inname van dierlijke eiwitten van 42 gram naar 2 gram per dag. De artsen lieten ook de ouders een veganistisch dieet volgen, wat het voor de kinderen een stuk gemakkelijker heeft gemaakt. De controlegroep at een voedingspatroon zoals voorgeschreven door de Amerikaanse hartvereniging (AHA). In die groep verbeterden slechts vier cardiovasculaire merkers.

Voeding is de essentie van de gezondheid volgens Hippocrates, grondlegger van de westerse geneeskunst en filosoof. Gezonde eet- en drinkgewoonten, belang van frisse lucht, het zelfherstellend vermogen van het lichaam en zorgen voor balans(homeostase) waren de pijlers van de therapie als Griekse arts (ca 460-370 voor Christus).
- Hippocrates stelde: “laat voeding je medicijn zijn”
- De natuur verschaft voedingsmiddelen met krachtige, gezonde eigenschappen die gezondheid kunnen schenken. De belangrijkste reden voor westerse kwalen zijn ongezonde voeding en leefwijze, zoals geraffineerd voedsel. Dit is wel de belangrijkste oorzaak van de westerse kwalen en slechte gezondheid en leefwijze. Geraffineerd voedsel is wellicht de belangrijkste oorzaak van westerse kwalen en slechte gezondheid. Zo verdwijnt 80% van alle mineralen, 90% van alle vitamines en bijna alle vezels uit volkoren meel bij het raffineren tot wit meel. Onze vitaliteit kan ons levensritme niet meer aan.
- Tot aan de 20ste eeuw was de gezonde voeding de basis van elke therapie. De radicale breuk die optrad in de 20ste eeuw tussen voeding en gezondheid vormt de reden waarom wij ondanks een sterke geneeskunde niet in staat zijn 70% van alle voortijdig overlijdens aan westerse kwalen te voorkomen.

"Gezondheid is niet zomaar een kwestie van de goede pillen te vinden of juiste operatie, maar begint met de verantwoordelijkheid van eigen gezondheid op je te nemen" - citaat Lynne McTaggart, gezondheidsjournalist, auteur en onderzoeker Wimbledon, Engeland.

Voeding kan als geneesmiddel werken
- Vele aanhangers van de natuurvoeding weten het allang, maar inmiddels wordt het bevestigd in een wetenschappelijke studie: de medicinale kracht van voeding lijkt op de werking van geneesmiddelen. Farmacologen van de Universiteit Utrecht komen tot deze conclusie in een uitgebreide review. Ruim 200 studies werden onder de loep genomen om vast te stellen wat nu precies het effect is van voedingstoffen op de cellen in ons lichaam. Het bleek dat natuurlijke voeding vaak via vergelijkbare routes als medicijnen geneeskrachtig kan werken.
- Bepaalde nutriënten kunnen hierbij ontstekingen aanjagen, terwijl andere ze weer remmen. De farmacologen hebben inzichten van voedingsonderzoekers lange tijd niet geaccepteerd, maar inmiddels is dit aan het veranderen. Dit biedt nieuwe mogelijkheden. Zodra straks precies bekend is welke voeding op welke receptoren van de cellen inwerkt, kan dit worden vergeleken met de mechanismen van ziekteprocessen. Hierdoor zal er vervolgens bij ziektes en klachten zeer nauwkeurig specifieke voeding kunnen worden voorgeschreven. Op de site van de Universiteit Utrecht vertellen de onderzoekers er meer over.

Mediterrane voeding: bescherming door polyfenolen en Omega 3
- Onderzoek toont dat mensen die een typisch westers dieet eten, vaker psychologische problemen hebben, terwijl mensen die een mediterraan dieet volgen, er minder last van hebben. Volgens Kaplan kan een hogere inname van vitaminen en mineralen dus helpen in de behandeling van mentale stoornissen. Omdat het erg moeilijk is om mensen van eetgewoonten te doen veranderen, ziet ze in voedingssupplementen een belangrijk hulpmiddel om een voldoende inname van nutriënten te verzekeren. Enkel breedsprectrum-supplementen zijn zinvol, want behandelingen met één nutriënt blijken weinig effectief.
- Nieuwe studies roemen de gezondheidsvoordelen van de Mediterrane keuken die beschermt tegen allergieën en andere chronische ziekten.

En ze ontrafelen verder haar geheim:
Veel gezonde vetten (omega 3, olijfolie) en vitamines (A, D, E, K1&2), maar ook: zeer veel ‘fytochemicals’. Geciteerd worden vooral: polyfenolen (quercetin, resveratrol,…) en carotenoïden (betacaroteen, luteolin, lycopeen…). Deze hebben zeer krachtige anti-inflammatoire en immuunmodulerende eigenschappen. Maar ook: deze zijn meestal vetoplosbaar, en hebben dus een vettig medium nodig om vlot opgenomen te kunnen worden in de darm. Liefst gezonde vetten zoals olijfolie, vette vis, kokosvet,… Een magere groenteschotel of salade zonder olie verliest al zijn kracht doordat de gezonde componenten niet opgenomen worden!
- Hetzelfde geldt overigens voor supplementen die liefst horen ingebed te zijn in een maaltijd mét vet. Maar zo beschermt het Mediterraan voedingspalet je wel tegen vele chronische ziekten: allergieën, oogziekten, cardiovasculaire ziekten, beroerte, depressie, dementie, Alzheimer, enz…

Voedings- en leefstijladvies
- Verdient een volwaardige plek in de behandeling van chronische ziekten volgens Renger Witkamp, hoogleraar Voeding en farmacologie, WUR.
- Gezond eten en leven als medicijn bij chronische ziekte. Dat is geen utopie, zeggen deskundigen van Wageningen University & Research samen met collega’s van andere universiteiten en het RIVM. Vooral bij de behandeling van hart- en vaatziekten, diabetes, nierziekten en diverse darmaandoeningen is met een blijvende verandering van voeding en leefstijl veel gezondheid te winnen voor patiënten.
- Mensen met chronische ziekten kunnen veel baat hebben bij een gezond eetpatroon. Toch maken artsen daar lang niet altijd gebruik van in de behandeling, blijkt uit een studie van Gerjan Navis. Zij is nefroloog aan het Universitair Medisch Centrum Groningen(UMCG) en deed deze studie in opdracht van ZonMw.
- De aandacht voor gezond eten ligt vooral in de preventieve sfeer. Zodra je een ziekte hebt, verdwijnt het onderwerp naar de achtergrond. Maar voeding is iets van jezelf en in elke fase van je leven ontzettend belangrijk.. Dat geldt des te sterker als je ziek bent, liet Navis weten. Voeding krijgt op dit moment onterecht nauwelijks aandacht in de behandeling.

Leefstijl
Het team van deskundigen heeft zo de afgelopen maanden veel literatuur en experts uit de praktijk geraadpleegd over voedingsmaatregelen die de last van chronische ziekten verminderen. Zo spraken ze met voedingskundigen, artsen, diëtisten, vertegenwoordigers van patiëntenverenigingen en zorgverzekeraars. De onderzoekers schreven hun bevindingen op in een rapport. Dit werd op 16 juni 2017 gepresenteerd tijdens een congres van Arts en Voeding, voor artsen die zich willen verdiepen in de nieuwste wetenschappelijke inzichten rond voeding en leefstijl. Het rapport kwam tot stand in opdracht van ZonMW. Deze organisatie stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie.

Wat is hiervoor nodig
- Wat is er nodig om voedings- en leefstijladvies de volwaardige plek in de behandeling van chronische ziekten te geven die het verdient? Dat is om te beginnen aanpassing van de financiering van zorg, zegt Witkamp. “Zorgverzekeraars vergoeden vooral medicatie. Dat biedt patiënten op korte termijn soelaas. Het effect van het werken aan iemands leefstijl is pas veel later te zien. Wel verbetert het iemands gezondheid vaak blijvend, dus ook als de begeleiding is afgelopen. Mits de patiënt de gezonde leefstijl weet vol te houden, natuurlijk. Het systeem van financiering van de zorg is echter ingericht op effecten op de korte termijn, niet op dit soort langetermijneffecten.”
- Een tweede aandachtspunt is de opleiding van zorgprofessionals, zoals artsen, verpleegkundigen en praktijkondersteuners. “Zij hebben meer kennis nodig over het effect van voeding, leefstijl en het werk van diëtisten en leefstijlcoaches”, aldus Witkamp. Tot slot is het belangrijk dat kennis gebaseerd op praktijkervaringen van zorgverlener en patiënt goed wordt benut.

Een groeiende hoeveelheid onderzoeken toont aan dat een plantaardige leefstijl het grootste cadeau is dat je je lichaam kunt geven. Citaat: Wendy Walrabenstein, diëtiste en auteur van Food Body Mind.

Gezonde leefstijl halveert risico op hartaanval

Uit onderzoek van het Massachusetts General Hospital (MGH) blijkt dat een gezonde leefstijl het risico op het krijgen van een hartaanval met vijftig procent kan verminderen, zelfs bij mensen met een hoog risico op het krijgen ervan. Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.

Sekar Kathiresan, directeur van het Centrum voor Menselijk Genetisch Onderzoek aan het MGH, zegt dat ‘de belangrijkste boodschap van dit onderzoek is dat DNA niet het lot is’. Kathiresan: ‘Veel mensen denken dat de genetische risicofactor onvermijdelijk is, maar voor een hartaanval blijkt dit niet het geval.’

Vijftig procent verminderen
- De onderzoekers concluderen dat binnen elke genetische risicocategorie gezonde leefstijlfactoren het risico op het krijgen van een hartaanval gunstig beïnvloeden. Zodanig, dat de incidentie tot vijftig procent kan verminderen bij de mensen met de hoogste genetische risicoscores.

Gezonde leefstijl krachtig verminderen
- Sommige mensen denken dat ze vastzitten aan een genetisch bepaald risico op een hartaanval, maar onze bevindingen wijzen erop dat het volgen van een gezonde leefstijl het risico op het krijgen van een hartaanval krachtig kan verminderen, aldus Kathiresan. Zaak is het volgens Kathiresan om nu te onderzoeken of specifieke leefstijlfactoren sterkere effecten hebben en wat de invloed is van leefstijl bij verschillende bevolkingsgroepen, omdat in de huidige studie de meeste deelnemers blank waren.

Voeding belangrijker dan medicamenten bij mentale problemen
Waarom zijn er vandaag zoveel meer gevallen van depressie, angststoornissen en verslavingen dan vroeger? Een eerste oorzaak is dat we ons sneller 'depressief' noemen. Maar we lijken ook aan mentale veerkracht te verliezen. Steeds meer onderzoekers zoeken de oorzaak bij de verslechterde voedingsgewoonten. Volgens Bonnie Kaplan (universiteit van Calgary) is slechte voeding zelfs oorzaak nummer 1! Ze pleit voor een verandering van voedingsgewoonten om mentale problemen aan te pakken.

Rol voedingsindustrie en ziekenhuisartsen voor gezonde leefstijl
- Om een gezonde en duurzame leefwijze te laten inburgeren is een rol weggelegd voor de voedingsindustrie, maar ook voor ziekenhuisartsen. Dat stelde onderzoeker Marianne Geleijnse bij haar aanstelling als persoonlijk hoogleraar Voeding en hart- en vaatziekten op 13 oktober aan de universiteit in Wageningen.

Volgens de kersverse professor, die tevens lid is van de redactieadviesraad van Voeding Nu, is tachtig procent van de niet-aangeboren hart- en vaatziekten in Nederland terug te dringen met een gezonde leefstijl. De meeste winst is volgens haar te behalen bij mensen met een laag inkomen. Een westerse leefstijl met weinig beweging en een ongezond eetpatroon met veel zout zijn belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Geleijnse leidt dat mede af uit de opkomst van deze ziekten opkomende economieën in Azië en Afrika waar de westerse manier van leven wordt omarmd.

Gezonde levensjaren
De hoogleraar maakt zich vooral zorgen over Nederlandse bevolkingsgroepen met een laag inkomen waarbij de levensverwachting veel lager is dan in groepen met een hoog inkomen. ‘De “goede voedingsboodschap” gaat aan die groep voorbij. Zij worden in beslag genomen door psychische, lichamelijke of financiële problemen. En de communicatie over voeding, zoals met gezondheidsapps, is vooral gericht op kennis die vooral hoger opgeleiden aanspreekt.’

Gezonde keuze makkelijk
Geleijnse pleit ervoor dat de gezonde keuze de makkelijke wordt, meer gezond voedsel in het blikveld. Ook zou de openbare ruimte wat haar betreft moeten uitnodigen om te bewegen en is er een rol voor de levensmiddelenindustrie weggelegd die moet zorgen voor producten met minder zout en suiker en meer goede vetten. Daarmee worden alle Nederlanders bereikt, aldus Geleijnse.

Arts en voeding
Ook richtte Geleijnse zich in haar inaugurele rede ‘Goede voeding voor het hart – zorg dat het klopt’ op artsen. ’Artsen vertrouwen meer op effectiviteit van medicijnen en er is twijfel of de patiënt een leefstijlverandering volhoudt. De communicatie daarover gebeurt niet optimaal’, vindt Geleijnse die erop wijst dat minder dan de helft van de hartpatiënten na ziekenhuisopname in een revalidatieprogramma met aandacht voor leefstijl terechtkomt. ‘Een gemiste kans, omdat de patiënt de dokter als een betrouwbare bron ziet. Het ziekenhuis is bij uitstek de plek om een gezonde en ontspannen leefstijl te promoten.’

Voedingsindustrie betaalt mee
Om een verschuiving naar een gezonder voedingspatroon te bewerkstelligen is het Voedingscentrum niet voldoende, zegt de Wageningse hoogleraar. Om het voedselaanbod, de productportfolio van fabrikanten, te wijzigen is een kruisbestuiving met kennisinstellingen nodig. De voedingsindustrie profiteert van de academische kennis. ‘Het onderzoeksgeld moet niet alleen door de belastingbetaler of de collectebusloper worden opgehoest. Ik vind het redelijk als ook de voedingsmiddelenindustrie meebetaalt’,aldus Geleijnse.

Bron:
- ABC Gezondheid 2020 - 2021
- Wageningen Universiteit & Research 2018
- VoedingNu 2016-2021
Wist je dat...

Is 5G-straling schadelijk voor onze gezondheid?

Wat is 5G?
5G mobiel internet is de opvolger van de bestaande 4G-netwerken en maakt het downloaden van supergrote bestanden of live televisie kijken in hoge resolutie een peulenschil. Waar 4G snelheden van 100 megabit per seconde aankan, haalt 5G snelheden tot honderd keer zo veel. Minstens zo belangrijk is dat 5G vertraging in de mobiele communicatie grotendeels wegneemt. Een chirurg kan vanuit de VS op afstand via een robot opereren. Zelfrijdende auto's reageren in één tot twee milliseconde op een voetganger. Dat is honderden keren sneller dan een menselijke chauffeur ooit het rempedaal kan indrukken.  ....
Lees verder op wistje dat.