google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Voeding


Zeewier heeft unieke voedingswaarden!

De zee als gezonde (plantaardige) voedingsbodem

Onder water is een schat aan plantaardige voeding te vinden. Wist je dat de aarde voor ongeveer 70% uit water bestaat maar dat we dit weinig gebruiken voor voedselwinning?
Want in de zee is heel veel lekker, gezond en bruikbaar voedsel te vinden. Voedsel wat:
* Geen invloed heeft op de huidige klimaatproblemen.
* Niet zorgt voor ontbossing
* Geen extra grondstoffen vraagt om te groeien, zoals vee dat wel doet
* Niet bijdraagt aan extra CO2 uitstoot.
* Alleen een beetje zonlicht en water nodig heeft om te groeien
* Ontzettend snel groeit en een hoge opbrengt heeft
* Overal ter wereld kan gedijen!
* Ook nog eens ontzettend gezond is.

Zeewier vervangt dieren
Volgens een artikel in de krant Trouw kan grootschalig zeewierteelt op de Noordzee in 2030 net zoveel eiwit oplevert als 5,6 miljoen kippen. Dit blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu. Zeewier is een vervanging van dierlijke eiwitten op tafel en er blijft een restproduct over als eiwitten uit het wier zijn gehaald. Dit kan worden omgezet in groen gas voor de industrie. Het is raadzaam te kiezen voor biologische zeewier, waar bij de productie duurzaam moet worden gehandeld en geen meststoffen worden gebruikt.

Er is geen enkel ander voedsel bestemd voor mensen zo duurzaam als plantaardig voedsel uit de zee.

Het gebruik van zeewier in de keuken is hier nog niet goed ingeburgerd. Nochtans is het een gezonde en zeer rijke voedingsbron, die bijvoorbeeld in Japan overvloedig wordt gebruikt. Zeewier bevat zowat de meeste mineralen, vitamines, oplosbare vezels en flavonoïden van alle plantaardige voedingsmiddelen.
Zeegroenten
Als eerste even net buiten de zee. Daar gedijen zeegroenten goed in de zilte lucht langs het zoute water. Op dijken bijvoorbeeld, of langs een rotsige kustwand. Het bekendste voorbeeld is zeekraal, gewoon bij de supermarkt te koop en ook gewoon in de Nederlandse natuur de vinden.
Andere zeegroenten zijn lamsoor (ook soms te vinden in grote supermarkten), oesterblad en zeevenkel. Zeegroenten zijn stevige groenten, die na bereiding lekker knapperig blijven en ziltig van smaak zijn.

Zeewier
Zeewier groeit in de zee en wordt onderverdeeld in drie kleuren: groen, rood en bruin. De groene wieren groeien het dichtst bij het wateroppervlak. Door middel van zonlicht maken ze chlorofyl aan. Een zeer gezond plantenstofje wat in het lichaam werkt als antioxidant. Zeesla is het bekendste voorbeeld van een groen wier.
- Wat dieper in het water groeien de bruine wieren. Dat zijn de soorten die je ook vaak aangespoeld op het strand ziet liggen. Je herkent ze aan allemaal vertakkingen en blaasjes. Veel van die aangespoelde wieren zijn gewoon eetbaar. Gek idee he? 
- Misschien heb je wel eens gehoord van kombu, wakame of zeespaghetti. Dit zijn allemaal bruinwieren.
- Nog een stuk dieper in zee groeien roodwieren. Het bekendste voorbeeld daarvan is de alom bekende nori. Hé, maar nori is toch groen hoor ik je zeggen? Dat klopt! Maar wanneer je roodwieren droogt, krijgen ze een groene kleur. Nori is een roodachtig wier, maar ziet er groen uit omdat het na het oogsten wordt gedroogd. Zeewier bevat echter meer jodium, een micronutriënt dat nogal vaak tekort is in onze voeding.

Zeealgen
Zeealgen worden ook wel microalgen genoemd. Ze zijn microscopisch klein maar komen in enorme aantallen in het zeewater voor. Veel dieren zijn ervan afhankelijk en ze staan aan het begin van de voedselpiramide. In de Noordzee alleen al zitten in één liter zeewater tussen de 100 duizend en 100 miljoen algen! Algen zweven eigenlijk maar een beetje rond en hebben geen wortel, geen stam en geen bladeren. Algen eet je niet zo uit het water, maar altijd in gedroogde, geconcentreerde vorm. En niet alle soorten zijn eetbaar. 
Zeealgen als chlorella en spirulina bevatten ook tal van mineralen, chlorofyl en daarnaast iets bijzonders: omega 3-vetzuren. Dit laatste verwacht je misschien alleen in vis. Maar algen zijn de oorspronkelijk bron van omega 3, want doordat vissen deze miniplantjes eten krijgen zij deze gezonde vetten binnen. Dus wat is er nu eigenlijk van nature rijk aan omega 3, vissen of algen? Juist! Chlorella en spirulina worden vanwege groeiende populariteit tegenwoordig in grote basins gekweekt voor menselijke consumptie.
- In de Noordzee alleen al zitten in één liter zeewater tussen de 100 duizend en 100 miljoen algen!

Nutriëntenprofiel
Het mooie van deze voedingsmiddelen uit de zee is dat ze een heel mooi nutriëntenprofiel hebben. Hiermee bedoel ik dat ze voedingstoffen bevatten in een mooi pakketje die in die hoeveelheid of samenstelling weinig in andere voedingsmiddelen voorkomen. Zo bevat zeewier bijvoorbeeld veel plantaardig eiwit, ijzer, calcium en jodium. Voedingsstoffen die mensen die (grotendeels) plantaardig eten vaak tekort komen. Maar zeewier zit er vol mee en dat allemaal in één product! Zeewier bevat zelfs zo veel jodium dat het aan te raden is om de gedroogde vorm eerst te koken. Anders zou je er nog wel eens teveel van binnen kunnen krijgen.

Er wordt gefluisterd dat zeewier en algen de eiwitvervangers van de toekomst zijn, vooral in gedroogde vorm.
Verse zeewieren bevatten van nature antioxidanten;
- vitamine (zoals vitamine B1-B12(in niet werkbare vorm) - co-vitamines en vitamine A, B, C, D, E en K: het zit er allemaal in.
- plantaardige eiwitten en essentiële aminozuren, vezels en
- vooral veel mineralen, zoals calcium, magnesium, natrium, kalium, ijzer, fosfor en bron van jodium, macromineralen en
- spoorelementen, enzymen co-enzymen en fytonutriënten
Bovendien zouden de oceanen in theorie voldoende zeewier moeten kunnen leveren om op duurzame wijze in de toekomst (2050) de verwachte (negen miljard)voltallige wereldbevolking te voeden!

Interessant voor veganisten:
- zeewier levert alternatieve - visvetzuren - de omega 3-vetzuren DHA en EPA
- natuurlijk zoutgehalte - de meeste wieren zitten rond de 5% zoutgehalte; wakame iets hoger 10%. Gezien de kleine hoeveelheden zeewier die je eet is dat nog steeds erg weinig

Meer ijzer dan in dierlijk eiwit
Alle soorten zeewier bevatten meer ijzer dan in dierlijk eiwit, Vooral in dulse (een type ‘roodwier’) zit veel ijzer. IJzer is een belangrijk mineraal in ons lichaam. Als je er te weinig van binnenkrijgt, kan dat op de lange termijn leiden tot bloedarmoede. Om het niet zo ver te laten komen, is het goed om de symptomen van ijzertekort (dat vooral bij vrouwen voorkomt) snel te herkennen.

Rijk aan eiwitten
Zeewieren bevatten een goede kwaliteit eiwitten, met name ook het schaarse aminozuur glycine. Vooral de roodwieren bevatten erg veel eiwitten. Voorbeelden van roodwieren zijn dulse en nori. Bruinwieren zijn weer kombu, wakame, zeespaghetti en kelp, zijn rijk aan licht verteerbare eiwitten, vooral in gedroogde vorm. Eiwitten helpen onder andere bij de opbouw en het herstel van spieren. Ook zorgen ze langer voor een verzadigd gevoel, waardoor je gemakkelijker op gewicht kunt blijven.

Rijk aan jodium
Jodiumwaarschuwing - zeewier bevat in wisselende hoeveelheden jodium. Bruinwieren, zoals kombu, kelp en zeespaghetti bevatten relatief veel jodium. Je kunt je het beste aan 5gr gedroogd per dag houden. Dit is een belangrijk mineraal voor je geheugen, concentratie en voor je schildklier. Naast vis zijn er weinig voedingsmiddelen die jodium bevatten, daarom is het voor vegetariërs en veganisten een uitkomst. Het goede nieuws is dat vrijwel alle zeewieren jodium bevatten. Onze schildklier kan hierdoor goed zijn werk doen en voldoende schildklierhormonen produceren.
- Overdrijf het niet, want je kunt ook te veel jodium binnenkrijgen. De aanvaardbare bovengrens ligt voor volwassenen op 600 microgram per dag (100 gram kelp bevat 7.553 microgram jodium). Hierbij is wel een ruime marge genomen, wat betekent dat éénmalige of kortdurende overschrijding van de maximaal veilige dosis geen direct gevaar oplevert, aldus het Vitamine Informatie Bureau.

Meer calcium dan planten
Zeewieren zijn extreem rijk aan mineralen. Het schaarse magnesium is rijkelijk in zeewier te vinden. Zeesla wordt vaak gebruikt in natuurlijke magnesiumsupplementen. In zeewier zit meer calcium dan in melk. Volgens zeewierwijzer.nl bevatten de bruine zeewiersoorten arame en wakame zelfs tien keer zo veel calcium als melk. Calcium is voor heel veel processen in je lichaam belangrijk. Zo zorgt het voor sterke botten, een goed functionerend spier- en zenuwstelsel en speelt het zelfs een rol in je hormoonstofwisseling.

Vezelrijk
Behalve nuttige eiwitten zijn zeewieren ook een goede bron van vezels. Deze zorgen ervoor dat koolhydraten in voeding (suikers) langzamer in je bloed worden opgenomen. Behalve dat dit rustiger is voor je alvleesklier – die insuline moet aanmaken om de suikers in je cellen te kunnen opnemen – houd je zo langer een ‘vol’ gevoel en kun je gemakkelijker op gewicht blijven. Mensen met gevoelige darmen kunnen hier baat bij hebben. Veel Nederlanders eten te weinig van de juiste vezels. Vezels voeden onze darmbacteriën.

Vitamine B12
De meeste plantaardige bronnen van vitamine B12 bevatten de analoog cobalamide, een pseudo B12 die de opname van echte vitamine B12 in de weg kan staan. Gedroogd zeewier zoals nori bevat echter significante hoeveelheden van de werkzame B12 in de vorm van cobalamine, vitamine B12. Een vitamine waar zo’n vijf tot tien procent van de Nederlanders een tekort van heeft. Als je een tekort aan vitamine B12 hebt, krijg je een vorm van bloedarmoede met symptomen als vermoeidheid, ademnood, pijn op de borst en een gebrek aan eetlust. Vermoedelijk is de vitamine ook belangrijk voor onze geheugen- en denkfuncties.

Vitamine B1
Hoewel minder dan peulvruchten, zit er in alle soorten zeewier ook een beetje vitamine B1. Vitamine B1 zorgt voor de verbranding van koolhydraten uit ons voedsel, waardoor we energie krijgen. Daarnaast speelt het ook een rol in het zenuwstelsel en bij het functioneren van het hart.

Plantaardig zeevoedsel helpt mee om de mineralenstatus in het lichaam hoog te houden!
- Omdat plantaardig zeevoedsel heel rijk is aan verschillende mineralen helpen ze mee om een juiste mineralenbalans in het lichaam te krijgen. Door stress, een verarmde landbouwgrond en andere omgevingsfactoren is het tegenwoordig moeilijk om van veel mineralen het niveau in het lichaam hoog te houden. (3) Denk aan magnesium, wat door stressfactoren in grote hoeveelheden door het lichamen wordt gebruikt. Wat meer plantaardig uit de zee eten helpt dus een flinke hand mee om dit tegen te gaan!

Zeewier voor de hersenen
- Deze plant, en dan vooral het Aziatische zeewier Sargassum fusiforme, beschikt over hele unieke plantensterolen. De actieve stof in het zeewier is Saringosterol. Uit onderzoeken komt naar voren dat deze plantensterolen wél effect hebben op het cholesterolmetabolisme in de hersenen.

Zeewier in de voeding beschermt tegen hartinfarct
- Een grote Japanse studie (op bijna 100.000 mensen) onderzocht het effect van deze voedingsrijkdom op de frequentie van hart- en vaatziekten. Hieruit bleek dat dagelijkse consumptie van zeewier (tegenover geen zeewier in de voeding) een significante bescherming gaf tegen cardiovasculaire ziekten (11-12% minder) en vooral tegen ischemische (afsterven van weefsel) hartziekte (24% minder gevallen). Ischemische hartziekten, zoals hartinfarct, worden veroorzaakt door zuurstoftekort, meestal door onvoldoende bloed/zuurstoftoevoer via de kransslagaders. Tegen beroerte werd geen bescherming gedetecteerd.

Hoe moeten we zeewier eten?
Je zou zeewier echt moeten gebruiken voor het verrijken van je gerechten. Om een paar voorbeelden te noemen: Lisette Kreischer heeft samen met Mark Kulsdom The Dutch Weed Burger ontwikkeld: een plantaardig product, verrijkt met zeewier. Afgelopen week hebben zij een nieuw product gelanceerd, genaamd 'Seawharma'. Dat is gemaakt van seitan en verrijkt met kruiden en zeewier uit de Oosterschelde."
Recept met zeewier
Zeewier is eigenlijk vrij gemakkelijk te bereiden, maar het kan in het begin even wennen zijn. Je hebt zeewieren in verschillende structuren (van poeder en kleine stukjes tot spaghetti en plakken) en het is dus ook voor verschillende doeleinden te gebruiken. Je kunt het gebruiken voor sushi, salades, door groenten, maar ook als lekkere vulling voor in broodjes.
- In de supermarkt in jouw buurt vind je tegenwoordig ook gewoon zeewier- en groenten. Zeekraal bijvoorbeeld of wakame. Ook norivellen (als snack of voor sushi) liggen gewoon in het schap. Vraag er maar eens naar. Check wel altijd even de achterkant op eventuele (ongewenste) toevoegingen.
Andere vormen van zeewier tref je in natuurvoedingswinkels, speciaalzaken, webwinkels en soms ook in supermarkten en Aziatische winkels. Zeewier is daar beschikbaar in verse, bewerkte, gedroogde, gekookte of ingemaakte vorm. Voor ieder wat wils dus!

En de vervuiling dan van zware metalen?
Volgens vele onderzoeken is zeewier niet vervuild. Het kleine beetje vervuiling dat wel wordt gemeten, zit ruim onder de veiligheidsgrens. Zelfs het beruchte kwik wordt nauwelijks in zeewier aangetroffen. De reden dat zeewier niet vervuild is, is omdat het snel groeit. Het heeft simpelweg niet de tijd om veel zware metalen te verzamelen. Soms kan zeewier te hoge gehaltes jodium en zware metalen bevatten. Dat geldt met name voor jodium in tabletten gemaakt van kelp en arseen (een metaal) in hiziki en andere bruinwieren. Zeewier kun je eetbaar echter doorgaans veilig eten.

Voeding

Your Well - the Seaweed Company

Zeewierwijzer

Een waaier aan mogelijkheden.....

Zeewier is een verzamelnaam voor een subgroep van algen, die je zou kunnen indelen in macroscopische(grote) en microscopische(kleine,vaak eencellige) algen. De macroscopische algen groeien op vaste ondergrond. Hiervan zijn ruwweg drie typen te onderscheiden:
- de groenwieren (chlorophyta); leven zowel in zout als zoet water. Zoals, de zeesla leeft ook in de Noordzee
- de roodwieren (Rhodophyta); vind je voornamelijk in Azië en worden het meest gegeten. Leuk weetje: nori is een roodwier! Het wordt namelijk pas donker na het drogen en roosteren.
- de bruinwieren (Phaeophyta; leven uitsluitend in zee. Kelp is een bruinwier, maar ook kombu en suikerwier dat bijvoorbeeld in de Oosterschelde wordt geteeld. Er wordt gedacht dat bruinwier mogelijk de vetverbranding kan bevorderen.

Duurzaam telen
Het stijgen van de zeespiegel is een groot probleem voor boeren over de hele wereld. De meeste groenten houden niet van zout zeewater. Behalve…zeewier! Willen we in 2050 zo’n 9 miljard mensen voeden, dan zijn zeewierboerderijen in zee de oplossing. Hiermee bespaar je landbouwgrond en zoet water. Bovendien groeit zeewier op zonlicht en het is de kraamkamer voor al het leven in zee. Het groeit het hele jaar door en hoe slechter de weersomstandigheden, hoe beter voor het zeewier. Zeewier is CO2 positief en dat betekent dat het meer zuurstof terug geeft aan de aarde dan dat het vraagt.

De boerenkool van de toekomst
In Nederland zijn inmiddels diverse teeltprojecten, waaronder een buitendijks teeltproject in de Oosterschelde en NIOZ op Texel(zeewiercentrum). Het mooie van zee is dat het duurzame voedselproductie is. Het legt geen claim op landbouwgrond, biedt hoogwaardige voedingskwaliteit en heeft geen zoet water nodig. belangrijk is dat biologisch geteelde zeewier geen schade aan het zeemilieu oplevert. Zeewier is een relatief goedkope en nagenoeg onuitputtelijke bron van essentiële eiwitten c.q. proteïnen.

Groenteboer in de zee

-Kombu: In Azie eten ze hun buik vol met dit hartige wier. Het is dé smaakmaker voor een Japanse bouillon en er wordt zelfs Jenever van gemaakt.
-Nori: Zeewier dat behoort tot de purperwieren. Voordat het een mooi en plat (sushi)vel is, wordt het eerst gedroogd en geroosterd.
-Wakame: Bruin zeewier dat zoeter van smaak is dan andere wieren.
-Spirulina: Het poeder van deze kleine alg heb je misschien wel eens in je smoothie verwerkt. Deze alg is een bron van vitaminen (A,D, en K) en mineralen als ijzer, selenium en magnesium.
-Chlorella: Een groene alg die ook bekend staat als bladgroen. Het schijnt gunstig te zijn voor een te hoog cholesterolgehalte, maar verder onderzoek moet dit nog uitwijzen. In Nederland is het te koop in de vorm van poeder en pillen.
- Een relatieve nieuwkomer in de Nederlandse supermarktschappen. Dit zeewier groeit langs onder andere langs de Nederlandse kust, waar steeds meer zeewierboerderijen verrijzen. Hoewel deze plant dus wel degelijk in zout water groeit, is het officieel geen zeewier trouwens, maar familie van amarant. En net als die plant is het een rijke calciumbron. Zeekraal heeft een beetje een ziltige smaak en is knapperig en sappig.

Koning onder eiwitrijk voedsel
Algen zijn de koning onder het eiwitrijke voedsel, stelt Van Hall Larenstein bij de bekendmaking van het onderzoek. Zo bevat het acht essentiële aminozuren en is het rijk aan vitamines en mineralen. Ook zouden algen als smaakversterker kunnen dienen kunnen ze daarmee zout in producten vervangen.

Consumptie dierlijk eiwit verlagen
- Grootschalig gebruik van algen als voeding zal het gebruik van dierlijk eiwit verlagen en een positieve impact hebben op de menselijke gezondheid. Bovendien daalt hiermee de ecologische voetafdruk van de eiwitproductie (o.a. minder CO2 uitstoot).
- Voor de productie van algeneiwit is veel minder grondoppervlakte en water nodig in vergelijking met het telen van andere plantaardige of dierlijke eiwitten, aldus de hogeschool.

Bron:
- Energieke Vrouwen Academie 2021
- ABC Gezondheid 2020
- VoedinNu 2018
- EkoPlaza 2017
Mmm zeewiersalade

Zin in een fris bijgerecht?
Maak van sojasaus, knoflook, peper en limoensap een dressing. Snijd de komkommer in lange repen en het sjalotje in ringetjes. Mix het geheel en
je salade is klaar!

Benodigdheden voor twee personen:
- 2 komkommers
- 125 gram zeewier
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 sjalotje
- 1 teentje knoflook
- halve rode peper
- 1 eetlepel limoensap

Nog een gemakkelijk en snel recept met een eiwitrijk zeewier is arame met champignons, een bijgerecht.

Dit heb je nodig (voor 2 personen):
– 30 gram arame
– 1 ui
– 1 bakje kastanjechampignons
– 1 eetlepel sesamolie (om in te stoven)
– 1 eetlepel sojasaus

Zo maak je het:
– Spoel de arame af en week 10 min. Stoof de ui en voeg iets erna de champignons toe. Voeg vervolgens de arame met een beetje weekwater toe tot
de ui en champignons onder water staan. Laat 10 min. sudderen en breng op smaak met een beetje soja. Eet smakelijk!

Waar koop je het?
Zeewier is tegenwoordig al in een aantal supermarkten verkrijgbaar, bijvoorbeeld als zeewiersalade. Daarnaast zijn er steeds meer verschillende
soorten zeewier in natuurvoedingswinkels verkrijgbaar. Toko’s en vishandelaren hebben ook vaak zeewier in het assortiment. Zeewier kan vers
geworden gekocht (uit het koelvak), gedroogd, ingemaakt of verwerkt in andere producten. De gedroogde vorm bevat de meeste eiwitten.Wist je dat...

Elektrisch rijden schaadt het milieu!

TU professor Wellnitz:
Elektrische auto’s zijn grote zwendel en ‘waardeloos’ voor het klimaat. Posted on 15/07/2019 ....
Lees verder op wistje dat.