google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Voeding


Is de rode biet gezond?

Gezondheidsvoordelen

- Rode bieten zijn een geweldige natuurlijke bron van stoffen die de gezondheid van de ogen verbeteren, volgens dr. Edward Kondrot van de American Medical College of Homeopathy. Want kleurrijke voeding geeft een kleurrijk zicht. Rode biet is inderdaad een belangrijke bron van antioxidanten en stoffen die het lichaam helpen ontgiften. Maar vooral bevat het nitraat dat zo interessant is.
Nitraat (stikstofoxide)
- De rode biet is net als spinazie en sla een nitraatrijke groente. Een portie van 200 gram rode biet bevat ongeveer een halve gram nitraat. Nitraat verhoogt het stikstofmonoxide in het lichaam, een stof die de bloedvaten doet ontspannen. Nitraat helpt de bloedcirculatie lopend te houden, maar is ook een prikkel om ontstekingen en oxidatieve stress te onderdrukken. Een van de belangrijkste oorzaken van oogziekte is de achteruitgang van de allerkleinste bloedvaten, mede door een daling van soepelheid en een gebrek aan stikstofmonoxide. BacteriŽn in de mond zijn nodig om de omzetting naar stikstofmonoxide te realiseren. Kondrot raadt aan om daarom geen antibacteriŽle mondspoelmiddelen te gebruiken.
- Uit verschillende, maar kleine onderzoeken is gebleken dat nitraat een positief effect heeft op het uithoudingsvermogen. Het zorgt ervoor dat de bloedvaten zich verwijden, de bloeddruk daalt en je minder zuurstof gebruikt tijdens inspanning. Veel duursporters zweren bij bietensap, omdat dit een hoge concentratie nitraat bevat. Elke dag aan de bietensap hoeft niet. Gedurende de drie dagen voor een wedstrijd verspreid over de dag een halve liter van dit rode goedje drinken, zou de prestaties al verbeteren.
- Rode biet bevat unieke, rood gekleurde antioxidanten. Het extract dat de deelnemers van deze studie namen, bevatte een vaste hoeveelheid van dat antioxidant, betalaÔne. Rode biet vermindert knieklachten. Hun knieŽn gaan dan ook beter functioneren.

Maar overdrijf het gebruik van nitraatrijke groenten zoals bieten niet. Alleen de hoeveelheid maakt het vergif (Dosis sola facit venenum) zei Paracelsus eeuwen geleden al.

De bewezen voordelen van de rode biet:
- Verbetert de doorbloeding van hersenen
- Verlaagt de bloeddruk
- Vermindert de insuline afgifte
- Verbetert sportprestaties
- Werkt anti-kanker
- Gaat ontstekingen tegen
- Kan oxidatie van LDL-cholesterol voorkomen
- Beschermt tegen hart- en vaatziekten
- Verbetert de cognitieve functie (reactietijd), bij mensen met diabetes type 2.

Bieten hebben een belangrijke plek in Het Moermandieet, dat zich specifiek richt op een natuurlijke behandeling van kanker. Het drinken van versgeperste groentesappen met bieten werd door de arts Moerman dus ook sterk aangemoedigd.

In ons land groeien namelijk ook superfoods, zoals bietjes
Gepoft, gekookt of in de soep. Een culinair hoogstandje die het verdient om herontdekt te worden. En behalve lekker zijn ze ook nog eens heel erg gezond en voordelig. Raad je al waar we het over hebben? De biet. Vergroot je bietenkennis en mik eens wat vaker een bietje in je pan.

De 5 geheimen van de biet

Geheim 1: Er zijn winter- en zomerbieten te koop
- Je kunt er het hele jaar door van genieten: Vanaf oktober liggen ze in de winkel: winterbieten. Deze grote ronde knollen hebben geen loof. Zo omstreeks april, mei, in de zomer van kleine zomerbietjes met loof, die vaak met loof en al bij elkaar worden gebonden, net als radijsjes. Dat loof kun je trouwens prima eten. Houd je niet zo van de aardse bietensmaak? Verwerk dan een wortel in je gerecht, dat verzacht de smaak. Zo lust iedereen bietjes. Op de markt en bij de groenteboer zijn ze vers te koop. In de supermarkt vind je voorgekookte bietjes in het koelvak.

Geheim 2: Rauwe en gekookte bieten zijn even gezond
- Dan door naar de vraag, want wat is gezonder qua bereiding: rauwe of gekookte? Het scheelt bijna niets: over het algemeen kan je spijsvertering beter overweg met gekookte exemplaren, maar rauwe bieten bevatten ietsiepietsie meer voedingsstoffen. Wil je makkelijk doen? Koop dan vacuŁmverpakte bieten. Die zijn voorgekookt en dat scheelt veel tijd, want winterbieten kook je gaar in om en nabij twee uur.

Geheim 3: Bieten zijn familie van de suikerbiet
- Rode bieten zijn familie van suiker- en voederbieten. Ze worden, met name in het Westen des lands, ook wel kroten of krootjes genoemd. Daarom zijn ze voor een groentesoort relatief suikerrijk: ongeveer een flinke theelepel per 100 gram. Zouden we ze daarom Ė in onze hang om zo suikerarm mogelijk te eten Ė moeten bannen uit de keuken? Nee! Dat zou jammer zijn! In bietjes zitten veel gezonde stoffen. Denk aan antioxidanten, kalium en vezels. Dit heb je allemaal hard nodig. Juist door hun zoete smaak kun je bietjes prima verwerken in zoete gerechten (taart!). Zo hoef je minder of zelfs geen suiker te gebruiken. En dat is dan wel weer mooi meegenomen.

Geheim 4: Bieten kun je in alle kleuren kopen
Tegenwoordig komen bietjes niet alleen meer in rood, maar zijn ze er ook in geel, wit en Ö gestreept. Welke kies je, waar en wanneer?
- Gele bietjes smaken lekker zoet en zijn verkrijgbaar van half juli tot half april.
- De oerbiet (crapaudine) is niet rond zoals zijn familieleden, maar langwerpig. Hij heeft een heel diepe, krachtige aardse smaak, sterker nog dan die van de rode bietjes die we vandaag de dag vaak eten. Deze oerbiet wordt ook wel Ďlange bietí genoemd.
- De witte biet is het zoetst van allemaal en is een echte zomerbiet.
- Chioggiabiet is echt een designbiet. Wat een pracht van een biet. Hij komt van oorsprong uit VenetiŽ en heeft qua smaak iets weg van radijs. Een beetje pittige biet dus. Hij is een showstopper in elke salade. Kook hem niet te lang, dan verliest hij zijn patroon.
- Snijbiet is eigenlijk geen echte biet, maar een bladgroente zoals spinazie. Waarom het dan toch biet heet? Vanwege de echte aardse bietensmaak.

Geheim 5: Bietenrood wordt als kleurstof gebruikt
- Zowel zomer- als winterbieten hebben hun mooie dieprode tint te danken aan twee natuurlijke kleurstoffen: betanine en vulgaxanthine. Dit bietenrood wordt steeds vaker gebruikt als kleurstof in etenswaar nu karmijnrood Ė gemaakt van geplette luizen Ė meer en meer uit de gratie raakt. Je herkent bietenrood aan het E-nummer E162 of simpelweg aan de naam Ďbietenroodí in de ingrediŽntenlijst.

Bieten, superfood van eigen bodem
- Bieten bevatten veel foliumzuur, mangaan, kalium, koper, ijzer, vezels en magnesium. Het meest interessant zijn de actieve plantenstoffen. Zo danken zij hun mooie kleurtje aan twee stoffen, betanine en vulgaxanthine en een zeer krachtige antioxidant. Betanine uit het knolgewas wordt ook gebruikt om andere producten zoals jam, ijs en sauzen rood te maken. Het heet dan bietenrood of het staat als E162 op de verpakking.

Bietensap is kant-en-klaar verkrijgbaar, maar je kunt het ook zelf maken door rauwe of gekookte bieten te pureren. Niet iedereen kan de smaak van bietensap waarderen, mix er eventueel wat appel of sinaasappel doorheen. Het is beide goed voor je gezondheid. Toch zijn rauwe bieten in verhouding gezonder. Dat komt doordat verhitting de betaÔne (nog een belangrijke stof in bieten, o.a. voor een gezond homocysteÔnegehalte) voor een deel inactiveert. Verse, rauwe bieten kun je het beste in de schil koken. Zo behouden ze hun smaak en kleur. De kooktijd hangt af van de grootte, zomerbietjes zijn na 20-25 minuten gaar, maar winterbieten pas na circa 2 uur. Als ze lang genoeg gekookt zijn, laat de schil gemakkelijk los. (Voor)gekookte bietjes hoef je alleen maar even op te warmen, maar zijn ook rauw in een salade lekker.

Een biet is gemakkelijk toe te voegen aan groentesap. Een klassieke combinatie is bijvoorbeeld een appel, wortel, gember en een biet. Gebruik wel een zure appel, anders kan het sap te veel suiker bevatten.

Bieten zijn bij de meeste supermarkten biologisch en los te koop. Vaak worden er ook voorgekookte bieten aangeboden. Deze zijn niet duur en lang houdbaar. Zo kun je altijd een voorraadje aanleggen om te verwerken in bijvoorbeeld een salade voor tussen de middag. Het leuke van bieten vind ik dat ze niet duur zijn en van eigen bodem komen. Zo belast je het milieu minder.

Recept: Bietencarpaccio (2 porties)

IngrediŽnten:
- 1 voorgekookte rode biet
- ľ kopje walnoten
- 1 theelepel kokosolie
- 1 theelepel ahorn- of dadelsiroop
- Handvol rucola
- 30g geraspte vegankaas.

Dressing
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel balsamico azijn
- Snufje Keltisch zeezout
- 1 theelepel mosterd
- 1 theelepel ahornsiroop
- Sap van Ĺ citroen

Bereiding:
- Snij de voorgekookte bieten in dunne schijfjes.
- Bak de walnoten kort in koksolie en ahornsiroop
- Bedek een bord met de schijfjes biet.
- Verdeel de rucola, vegan kaas en walnoten over de schijfjes.

De dressing
Meng alle ingrediŽnten in een kleine kom en giet dit over de rucola.

Bron:
- ABC gezondheid 2020
- Gezondheidsnet 2016
- aHealthylife 2016
Wist je dat...

Hoe gooi je het roer om!

"De landkaart is niet het gebied" Alfred Korzybski
1. Een huis kopen? Op zoek naar een andere baan? Een wereldreis maken? Verhuizen naar een ander land? Begin vandaag nog met de voorbereidingen! 2. Haastige spoed is soms goed. Maar er zijn ook plannen die er baat bij hebben om nog een tijdje te laten sudderen. ....
Lees verder op wistje dat.