google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Wist je dat


Pieterburen Zeehondencentrum

Ontdek de wereld van de zeehond

Als de zee schoon zou zijn, dan zou het met de zeehonden ook beter gaan!

Wij zijn in het Zeehondencentrum Pieterburen geweest. Dat is een van de oudste en grootste opvangcentrum voor zeehonden in Nederland en hun leefgebied, de Waddenzee.
- Kom langs en neem een kijkje in het gespecialiseerde zeehondenziekenhuis van Europa!
- Dagelijks zorgt een team van toegewijde dierenartsen en zeehondenverzorgers voor zieke, gezonde of verzwakte zeehonden.
- Kijk mee in de quarantaines, zie hoe zeehonden gevoerd worden.
- Ervaar het effect van plastic soep en ontdek waarom een schone zee zo belangrijk is!
- Leer alles over grijze en gewone zeehond.

Zo dichtbij was je nog nooit
Om te zien, leren en ontdekken wat het zeehondencentrum doet, je staat er bovenop!
- Het gepassioneerde team van het zeehondencentrum helpt wilde zeehonden die verstrikt zijn geraakt in netten of gewond of ziek zijn.
- Dit doen ze met de hulp van vele Nederlandse en internationale vrijwilligers.
- Ga mee op een rondleiding achter de schermen.
- Ze geven voorlichting over het verstoren van moeders en pups
- Laten alle zeehonden die hulp nodig hadden weer vrij in de natuur.

Missie van Pieterburen
Op hun campus en field station wonen en werken vrijwilligers en onderzoekers uit de hele wereld. Door hun gezamenlijke passie en de multidisciplinaire aanpak vormen zij een learning community. Zij brengen die passie over op het grote publiek en zo maken zij hen bewust van hun missie.

Wist je dat
- Zeehonden 5 kilo vis eten per dag
- Dat je onderwater naar zeehonden kunt kijken
- Dat er binnen- en buitenbaden zijn voor de zeehonden
- Dat je wilde zeehonden kunt spotten in hun natuurlijke leefgebied
- Dat je aan boord kunt van de Happy seal voor een onvergetelijke vaartocht!
- Dat er een Eerste hulp is voor Zeehonden (EHBZ)
- Dat je door jouw bezoek kan bijdragen aan een gezonde zeehond in een gezonde zee!
- Door jouw bezoek steun je niet alleen een goed doel, maar zie je ook dat de inzet van vele mensen bij elkaar écht het verschil kan maken!

Wat zijn zeehondenwachters?

Zeehondenwachters zijn speciaal getrainde professionals of vrijwilligers, die langs de Nederlandse kust namens een opvangcentrum optreden bij meldingen van zeehonden. Zij zijn degene die ingeschakeld worden wanneer er een zeehond wordt gemeld langs de Nederlandse kust. Niet alleen om het dier te controleren en eventueel hulp te verlenen. Zeehondenwachters geven ook strandgangers voorlichting over de zeehond, het leefgebied en het opvangbeleid van zeehonden inNederland.
- Eén van hun doelen, maar ook die van andere opvangcentra, is voorkomen dat een zeehond in de problemen komt. De beste leefomgeving van de zeehond is nu eenmaal de zee. Pas als het echt noodzakelijk is, wordt het dier naar de opvang gebracht. Vaak heeft hij alleen rust en ruimte nodig. Zeehondenwachters kunnen dan ingezet worden om een dier te verplaatsen naar een geschiktere plek, of een dier in observatie te nemen.
- Zeehondenwachters zijn te herkennen aan de felgekleurde hesjes met het logo van het opvangcentrum waarvoor zij actief zijn. Ben jij al een wachter tegen gekomen op het strand?


- Zeehondenwachters kunnen goed bepalen of de zeehond überhaupt hulp nodig heeft. Vaak is dit namelijk niet zo, maar heeft het wilde dier enkel rust en ruimte nodig. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: de beste leefomgeving voor iedere zeehond is een gezonde zee.
- En daar speelt de zeehondenwachter een belangrijke rol. Ze worden namelijk goed getraind in het beoordelen van de situatie. Zij staan in nauw contact met de dierenartsen en verzorgers het opvangcentrum en vanuit de gezamenlijke expertise wordt er voor ieder individueel dier gekeken wat er het beste kan gebeuren. Ook worden ze goed getraind in het creëren van een veilige omgeving voor de zeehond (en voor de mens). Denk bijvoorbeeld aan het verplaatsen van het dier in nood naar een geschiktere, rustige plek – daar waar het publiek niet komen kan.

Zeehondenwachter is een belangrijke erkenning
- Het is niet niks om met wilde zeehonden te werken. Het zijn immers de grootste roofdieren van Nederland. Daarom mag niet iedereen zomaar een zeehond hanteren. En is het dus zelfs verboden voor iedereen behalve erkende zeehondenwachters om dit te doen. We zien het vaak gebeuren dat omstanders met goede bedoelingen een zeehond willen helpen, maar dat de situatie hierdoor alleen maar verergerd. Bijvoorbeeld door het dier op te pakken of het water in te jagen. Bovendien is het in de buurt komen van een zeehond gevaarlijk voor dier én mens. Zelfs zeehondenpups kunnen al venijnig bijten. Bovendien kunnen zeehonden zoönosen, zoals virussen, bij zich dragen.
- Daarnaast wordt een zeehond eerst minstens 24 uur geobserveerd, tenzij het duidelijk is dat het dier direct hulp nodig heeft. Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel zeehonden zichzelf prima kunnen redden, zo lang ze voldoende rust kunnen krijgen. Daarom kunnen zeehondenwachters bepaalde gebieden ook afzetten en omstanders informeren over gemelde dieren. Natuurlijk blijven ze in contact met de zeehondencentra over het dier. Uiteindelijk ligt de daadwerkelijke beslissing om een zeehond op te vangen altijd bij het medisch gekwalificeerde personeel van het zeehondencentrum. Denk bijvoorbeeld aan een dierenarts, die de toestand van een dier goed kan beoordelen.

Bron:
- Folders Pieterburen Zeehondencentrum
- Website Pieterbiren Zeehondencentrum
Klik op onderstaand pictogram
Natuur

Zeehondencentrum
Wist je dat...

Stikstof, waar gaat het om?

Klimaatcrisis is waanzin!
Klimaat in onze atmosfeer bestaat voor: – 78% uit stikstof ....
Lees verder op wistje dat.