google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Gezond lichaam


Aandacht is de eerste stap naar betere gezondheid

Wat is Mindfulness precies?

We staan nauwelijks bewust stil bij ons lichaam en wat we voelen, terwijl een groot deel van de mensen met een burn-out thuis zit.

Mindfulness betekent eigenlijk gewoon ‘leven met volle aandacht’. De meeste mensen leven constant in hun hoofd en in hun gedachten. Met mindfulness ga je juist je aandacht richten op het heden. Je laat even alle gedachten voor ‘straks’ of ‘morgen’ varen, en houdt je bezig met wat je nu aan het doen bent. Mindfulness leven zorgt voor meer focus en betere prestaties.

Eén en al aandacht
- Mindfulness draait om het feit dat je je aandacht enkel en alleen richt op dat wat je doet. Die aandacht richt zich niet alleen op het hier en nu, ook probeer je geen oordeel te vellen over wat je doet. Zo’n niet oordelende houding vergroot je vermogen hoe je omgaat met de uitdagingen van het leven. We kennen allemaal ervaringen van volledig aanwezig zijn: de adembenemende zonsondergang, prachtige muziek of een andere intense ervaring. Onze geest is stil, we zijn één en al aandacht.

Intenser en bewuster leven
- Dit kun je oefenen. “Er is niet één manier. En er is ook niets goed of fout. Jezelf dwingen om ergens bewust van te zijn, is niet waar mindfulness over gaat. Ik raad anderen aan om dit altijd met begeleiding te doen, bijvoorbeeld door een training te volgen of via een app. Veel mensen vinden dit prettiger. Er zijn veel soorten oefeningen die je kunt doen. Ga je er vooral in verdiepen.” Door vaker je aandacht te sturen en te leren breder te kijken, leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. De geest wordt rustiger. Leven doen we grotendeels op de automatische piloot: autorijden, werken, koken. Onze gedachten zijn ergens anders. Met mindfulness leef je intenser en bewuster.

Mindfulness bij stress, onrust bij burnout
- In de praktijk is het niet makkelijk om intens te leven, integendeel. Een veeleisende baan, kinderen, het huishouden en een sociaal leven kan je opslokken. “In onze prestatiegerichte maatschappij is het niet meer dan logisch dat steeds meer mensen een burn-out krijgen. Op jonge leeftijd koppelen kinderen ‘geluk’ aan iets dat je bereikt. De beloning is extern: een cijfer, geld, een carrière, een mooi huis. We stellen hoge eisen aan onszelf en staan nauwelijks bewust stil bij wat we voelen en ons lichaam.”

Werkt mindfulness voor iedereen?
- Bij mensen met een psychische aandoening is het belangrijk om wat voorzichtig te zijn, dan kan mindfulness een stap te ver zijn. Je gaat stil staan bij je gedachten en gevoelens en dat kan confronterend zijn. Veel mensen die met mindfulness beginnen, hopen snel ergens ‘vanaf te komen’. En dat kan, benadrukt Van Rossum, maar mindfulness is niet iets wat je ‘eventjes’ doet. Het is een manier van leven en dat is niet altijd makkelijk. Situaties waar je normaal gesproken misschien voor wegrent, kom je nu onder ogen. Met mindfulness geef je juist ook spanning, onrust of gedachten de aandacht. Geleidelijk aan zal dit beter gaan.

Mindfulness is antidepressiva
- Uit onderzoek blijkt dat mindfulness effectief kan zijn bij de aanpak van stress, verslavingen, depressies, slaapproblemen. Het zou werken als antidepressiva. Wel belangrijk: je moet er voor openstaan. Zweverig is mindfulness in ieder geval niet, stelt Van Rossum. Volgens hem heeft die opvatting vaak te maken met de angst voor het onbekende. “Ooit voerde ik deze discussie met iemand die economie studeerde. Ik zei: Economie, dat is pas zweverig! Dat hebben we namelijk zelf bedacht, het is een ideeënwereld. Mindfulness maakt je gegrond. Het gaat om je eigen, directe ervaring.
- Mindfulness krijgt meer aandacht, veel mensen zijn er nieuwsgierig naar. En dat is niet vreemd. We zijn in het leven allemaal op een bepaalde manier zoekende naar geluk en tevredenheid over wat we doen en wie we zijn.”

Is mindfulness hetzelfde als meditatie?

Mindfulness en meditatie zijn niet hetzelfde, ze verschillen van elkaar. Meditatie komt van het Latijnse woord meditatio, dat op zijn beurt afgeleid is van het werkwoord ‘meditari’ dat nadenken of ‘reflecteren op’ betekent. Bij meditatie richt je je aandacht op één ding, dat kan een religieuze beoefening zijn om je aandacht te richten op het goddelijke, maar je kan die gerichte aandacht ook gebruiken om kalm te worden. Ook volgens Van Rossum is meditatie heel breed. Het kan een studie, gebed of beweging zijn waarbij je je lichaam gebruikt. Het is een herhaling van een activiteit met een bepaalde focus. Een moment van jezelf vergeten. Je komt terecht in een flow, waardoor je opgaat in datgene dat je doet.

Niksen, het nieuwe mindfulness!

- De kracht van niksen!
Niksen is veel meer dan alleen maar nietsdoen, niets doen sluit aan op het verlangen naar een eenvoudige, meer minimalistische leefstijl. Maar het verlangen om niets te doen is niet nieuw. Niksen helpt je met het loslaten van een deel van die drukte, in plaats van dat het je leven nog drukker maakt. Naarmate je niksen steeds prettiger gaat vinden, ga je makkelijker weigeren om het zo druk te hebben.

-Goed voor onze hersenen
Even niets doen, echt niets, is om allerlei redenen gezond. We hebben het zelfs nodig. Het helpt tegen stress, maakt je rustiger en kan voor een opgeruimd hoofd zorgen. Onze hersenen kunnen er zelfs beter hun werk door doen. Na een niks-pauze zijn we beter uitgerust, denken we helderder en zijn we beter bestand tegen dagelijkse uitdagingen. Niksen heeft ook een positief effect heeft op onze creativiteit, want het geeft ideeën en oplossingen de mogelijkheid om elkaar te vinden, waardoor er nieuwe verbindingen ontstaan. Maar we moeten het vooral doen om het niksen, en niet om er beter door te presteren.

-Reorganiseer je omgeving
Organiseer je huis zodanig dat het niksen-vriendelijk wordt. Comfortabele stoelen, banken en leeshoeken (of hoeken waar je lekker kunt niksen) zijn een geweldige manier om rustig over te gaan tot helemaal niets.

Hieronder 5 praktische tips:
1. Doe minimaal een kwartier per dag helemaal niets
2. Stop met multi-tasken
3. Geef anderen je glimlach
4. Maak ruimte voor jezelf
5. Haal eens bewust adem

Voordelen van mindfulness:
- Werkt tegen stress
- Maakt je productiever
- Je geniet meer van het leven
- Het maakt je gelukkig
- Je leert van de kleine dingen te genieten

Hoogtijd om niksen tot kunst te verheffen.

1.Gun jezelf lege momenten
Wie gunt zich nog lege momenten? Lidewy Hendriks, psycholoog bij MIND en Korrelatie: “Zelfs als we moeten wachten bij de tandarts of op het perron vullen we die tijd met een game, Facebook of het beantwoorden van mail. Gewoon even kijken naar wat er om je heen gebeurt, is er nauwelijks bij. We zijn ook collectief verslaafd aan activiteit. Elke seconde moet zinvol besteed worden. Van het idee even niks te doen krijgen mensen het vaak spontaan benauwd.”

2.Erken de waarde van nikstijd
Nikstijd is een zeldzaamheid geworden, onderstreept Hendriks. “En daarmee ontzeggen we onszelf iets.” Wat dan? “Ons brein is altijd bezig. En ja. Dat is erg! Om goede beslissingen te kunnen maken, moet je brein de kans krijgen om prikkels te verwerken die je gedurende de dag opdoet. Dat gebeurt niet alleen tijdens je slaap, maar ook op momenten dat je even niets hebt of moet en gewoon wat aanmoddert. Daardoor kunnen prikkels verwerkt en geordend worden, vervolgens koppelt het brein een gevoel aan die informatie en indrukken. En dat klinkt misschien vaag, maar juist dat gevoel is ontzettend belangrijk bij het maken van keuzes. Als je die tijd neemt, leer je jezelf beter kennen en voel je beter wat je nodig hebt. Vragen zoals ‘wat wil ik?’ en ‘wat voel ik?’ kun je dan niet alleen beter beantwoorden, maar ook beter verklaren vanuit het waarom. Daardoor kun je de echte verandering inzetten.”

3.Laat de tijd voor je werken
Tijd is, aldus socioloog Maarten Moens, even elastisch als relatief. Het is een verzinsel van onszelf. Een afspraak die we met elkaar maken om goed te kunnen functioneren in deze samenleving. Tijd is verzonnen om het leven makkelijker te maken. Het moet voor je meewerken, niet tegen je. Daarin zit hem het venijn. Tijd lijkt steeds vaker iets dat zich aan ons opdringt en buiten ons afspeelt, stelt Moens. “Vaak proberen we tijdgebrek op te lossen door efficiënter te werken. Probleem is dat die tijd die je wint automatisch weer vol loopt. De enige manier om echt tijd te besparen, is door keuzes te maken.”
Niet meer doen, maar meer laten. Wegstrepen. Dat klinkt kinderlijk eenvoudig maar is moeilijker dan het lijkt. Moens: “Keuzes maken vergt niet zelden moed, omdat je daarmee tegen de stroom inzwemt. Actief zijn wordt in deze samenleving gezien als een groot goed.”

4.Word een kei in niks(en)
Met regelmaat de tijd nemen voor jezelf en voor de dingen die moeten gebeuren, is soms even onontbeerlijk als ademhalen. Maar veel mensen zeggen dat ze dat niet kunnen, zegt Hendriks. 'Dat werkt toch niet voor mij’, hoor ik dan. Of: ‘Moet ik de hele dag niks doen?’ Ehhh. Nee. Las gewoon wat meer pauzes in. Houd een weekje een dagboek bij om te kijken waar je nu zo druk mee bent. Plan verschillende rustmomenten in een dag, zodat je je niet zo hoeft te haasten. En ja, soms is het nodig om prioriteiten te stellen en keuzes te maken. Stel jezelf de vraag: Wat wil ik? Wat is voor mij belangrijk? Claim je nikstijd. Zelfs als het je niets oplevert, betaalt het zich uiteindelijk uit.

Niks doen vergt wel wat oefening, stelt Hendriks. Als je er ‘goed’ in wordt, kun je beter je eigen weg gaan en het oordeel van anderen naast je neerleggen. Het is ook bijtanken. Je bent beter opgewassen tegen stress en raakt minder gemakkelijk in paniek als je toch eens in tijdnood komt.

Waarom minimaliseren je gelukkiger maakt

Wat betekent minimalisme voor geluk?
Hein Zegers, psycholoog en gespecialiseerd in positieve psychologie, schreef er het boek Zooikoorts over. Social media, veel spullen, een volle agenda zijn allemaal prikkels. Maar is ons brein wel gemaakt voor al die prikkels? Eigenlijk niet.

Minimaliseren kan op verschillende vlakken. Je hoeft niet direct je huis te verkopen of je driekwart van je spullen weg te gooien. Zegers: Er
zijn diverse manieren om te minimaliseren. De een vindt dit in minder werken, de ander in kleiner wonen. Een mens is geen gemiddelde. Voorbeeld: als op een poll zeventig procent van de mensen aangeeft dat zij van asperges houden, dan wil dat niet zeggen dat jij ze ook lekker vindt. Kijk wat voor jou werkt en maak er je eigen levenswijze van.

Overprikkeling
- De maatschappij verandert sneller dan ons brein: Zie het als een software waar onze ‘hardware’ niet voor geschikt is. Een nieuw vriendschapsverzoek voelt goed – iemand vindt je aardig – maar feitelijk is ons brein helemaal niet gebouwd op het kennen en onthouden van zoveel mensen. Heb je daarbij een overvolle agenda met dingen waar je misschien helemaal niet achterstaat, dan raakt je brein overprikkeld. Mensen die minimaliseren hebben het bewust minder druk en vaak minder vrienden. Maar de vriendschappen die ze hebben zijn vaak wel hechter.

Sociale contacten worden hechter
- Veel minimalisten willen niet meer anders. Maar het gaat volgens Zegers niet zonder slag of stoot, vooral aan het begin: Stel, je bent een hardwerkende zakenman. Je hebt dan vaak ook sociale contacten uit die kring. Kies je er vervolgens voor om parttime te gaan werken, je luxe auto te verkopen en kleiner te gaan wonen, dan kunnen daar reacties op komen. Sommige mensen vinden het maar vreemd.

Is minimaliseren voor rijken?
- Bovengenoemd voorbeeld zou de verwachting kunnen wekken dat minimaliseren alleen voor rijke mensen is weggelegd. Het tegendeel is waar: Zeker niet! Ik deed mijn onderzoek bij vijfhonderd mensen die bewust kozen om soberder te leven. Zij verdienen gemiddeld en waren niet rijk, velen verkochten hun auto. Toen zij minder gingen werken, namen ze genoegen met minder. Het bijzondere is dat ze over het geheel meer geld overhouden.

Korte termijn-doelen of levensmissie?
- Mensen richten zich op het moment te veel op doelen. “Het is belangrijk je bezig te houden met je levensmissie. Dit klinkt misschien als een groot onderwerp, maar dat valt mee. Pak eens pen en papier en schrijf de eerste levensmissie op die in je opkomt. Bij mij is dat bijvoorbeeld
‘sober geluk verspreiden’. In de praktijk blijkt dat de levensmissie die het eerst opkomt toch vaak in de buurt zit van de daadwerkelijke missie.
- Door je meer te richten op je levensmissie, kun je vanuit je hart beslissen en handelen. “Leef zoals je geleefd zou willen hebben als je einde nadert. Vroeger baalde ik als ik een hele ochtend met een vriend had zitten praten. Dan zuchtte ik: ‘ik heb de hele dag nog niks gedaan’, maar ik weet zeker dat als ik op mijn sterfbed lig, ik blij ben dat ik met die vriend praatte.

Zegers ontwikkelde de praktische BASICS-methode (Back, Attention, Select, Invest, Cut, Sense) waarmee je je kunt trainen om bij je levensmissie te blijven.

Back: - doe een stap terug
Soms voelt het leven als een ratrace: het raast maar door. Doe eens een stap terug om hierover na te denken.

Attention: - sta stil, heb aandacht voor het nu
Luister niet alleen naar je verstand, maar ook naar je gevoel. Wat zegt je hart? Minimalisten hebben meer aandacht voor het hier en nu en richten zich bijvoorbeeld op meditatie, mindfulness, muziek en dans.

Select: - selecteer wat het best bij je levensmissie past
Als je een stap hebt teruggenomen en aandacht hebt voor de omgeving en jezelf, dan kun je gaan selecteren. Wat past bij mijn levensmissie?

Invest: - wat ga ik doen om bij mijn levensmissie te blijven?
Zodra je een selectie hebt gemaakt op je gevoel, kun je gaan investeren. Wat moet ik doen of laten om bij mijn levensmissie te blijven?

Cut: - moet ik er iets voor weglaten?
Stel, je levensmissie is dat je een minder grote ecologische voetafdruk wil achterlaten, dan kan je er dus voor kiezen om je auto weg te doen.

Sense: - ervaar het gevoel
Sense gaat om het ervaren van het minimalistische leven en het geluksgevoel dat dit op kan leveren. Dit betekent de richting die je hebt in je leven, op basis van je levensmissie.

Bron:
- GezondNu 2017-2018Wist je dat...

Veehouderij ‘meest riskante menselijke activiteit’ voor pandemieën

Lijkt een rol te spelen bij uitbraak coronavirus!
Er bestaat een fundamenteel verband tussen pandemieën, zoals de huidige coronacrisis, en ons op dieren gebaseerde voedselsysteem. Dat stelt een nieuw rapport dat vandaag is gepubliceerd. ....
Lees verder op wistje dat.