google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Wist je dat


Corona bewijst, dat ook de mens een dier is!

Leefstijl met een goed geweten!

- Het coronavirus is overgesprongen van een dier op de mens. Maar hoe zit dat nou precies? Want uitbraken van dodelijke ziekten zoals COVID-19, maar eerder ook Ebola en SARS, moeten we samen voorkomen.
- Doordat dieren worden verhandeld als producten, voor consumptie, voor medicijnen, voor entertainment of als huisdieren, zetten we onze gezondheid op het spel. Maar ook de dieren zelf lijden hier enorm onder. Daarom moeten we onze omgang met dieren veranderen. Voor onszelf, voor de planeet en voor de dieren. Help jij mee? In een video legt Dirk-Jan verdonk, Directeur van Worldanimalprotection dit aan je uit.(Kijk op onze website bij video-online)
- Het zal sommigen nog altijd verbazen, maar de mens is niet alleen mens, maar ook dier. De beroemde etholoog Frans de Waal verduidelijkt dat door te zeggen dat de mens niet van de aap afstamt, maar een aap is. Niet vreemd dus dat bacteriën en virussen overspringen van dier op mens (zoönose), dus eigenlijk van dier op dier.

Dat gebeurde eerder deze eeuw in China met SARS, dat waarschijnlijk afkomstig was van markten waar als delicatesse Civet-katten werden geslacht. Het MERS-virus is evenals SARS een coronavirus en zorgde in 2012 voor 640 geregistreerde doden.

Handhaving in Nederland faalt
- In ons land is Schiphol overigens een spil in de internationale (illegale) handel in exotische dieren. De AID, de voorloper van de NVWA, beschikte vroeger over zeer deskundige en gemotiveerde inspecteurs.
- Begin jaren tachtig werd de dienst onder het Ministerie van Landbouw (LNV) gezet, met als gevolg dat de inspecteurs totaal niet serieus genomen meer werden en niet eens de beschikking hadden over beschermende kleding of maskers. Noodgedwongen stopten de AID inspecteurs in 1982, uit vrees voor virussen, met het controleren van exoten als apen, waardoor de grenzen wagenwijd opengezet werden.
- Een masterscriptie van Daan van Uhm uit 2009 wijst uit dat, in tegenstelling tot de beweringen van toenmalig minister Verburg van Landbouw, er in Nederland honderdduizenden beschermde exotische dieren worden ingevoerd en dat de handhaving faalt. Voor zover bekend, is de situatie sindsdien nauwelijks verbeterd.

Experts waarschuwen al jaren voor zoönosen
- Naast het slachten en eten van wilde dieren, vormt de intensieve veehouderij een groot risico op een volgende, misschien veel dodelijker uitbraak. Experts waarschuwen al vele jaren dat zoönosen door de intensieve veehouderij een steeds groter gevaar vormen. Op dit moment woedt niet alleen het COVID-19 virus, maar er is vlak over de grens in Duitsland en in vier Oost-Europese landen een uitbraak van het H5N8-vogelgriepvirus. Het is de zoveelste keer dat H5N8 slachtoffers maakt onder kippen, maar ook hier loert het gevaar voor het mensdier.
- Het virus heeft in 1997 in Hong Kong en in 2004 en 2007 in landen als Thailand, Cambodja, Vietnam, China, Indonesië en Egypte tientallen dodelijke slachtoffers gemaakt. In 2003 overleed een dierenarts in Den Bosch waarschijnlijk aan het virus. H5N8 is zeer variabel, waardoor telkens nieuwe varianten ontstaan. Dat het virus elke keer terugkeert is alarmerend. Niet alleen voor mensen, maar zeker ook voor alle dieren die aan het virus doodgaan.

In zijn column van 28 maart 2020 in NRC schrijft Tommy Wieringa dat hij in 2013 een gesprek had met de viroloog Ron Fouchier die hem vertelde dat hij bij wijze van experiment in vijf eenvoudige stappen het vogelgriepvirus zodanig had gemuteerd dat het via de lucht tussen mensen overdraagbaar werd. Foucher vertelde: “Diversiteit is de kracht van het virus, het heeft een grotere verscheidenheid, dan welke andere levensvorm dan ook. De wereld zoals ze nu is, is een uitnodiging voor pandemieën. Verstedelijking, de obscene hoeveelheid productiedieren en ruim één miljard reisbewegingen zijn ideaal voor de verspreiding van virussen.”

Ondanks al dit soort waarschuwingen van experts over de risico’s in de vee-industrie gaan zelfs in deze corona-tijden de transporten met dieren (al dan niet met ziekten) vanuit Nederland naar andere landen en vice versa gewoon door.

Antibioticagebruik in vee-industrie vormt groot gevaar
- Het overvloedige gebruik van antibiotica in de vee-industrie heeft geleid tot een epidemie van MRSA, ook wel de “ziekenhuisbacterie” genoemd. Die bacterie zorgt voor infecties die niet bestreden kunnen worden door antibiotica. Dat kan na operaties leiden tot ernstige complicaties. De infectioloog Jan Nouwen van het Erasmus MC stelt: “Als dit zich zo doorzet, worden simpele ingrepen zoals het vervangen van iemands heup dodelijk doordat infecties met resistente bacteriën niet meer te behandelen zijn met antibiotica.” Een aantal artsen raadde vanwege MRSA al in 2008 af om cosmetische operaties te laten verrichten.
- Hoewel het antibioticagebruik in de varkenshouderij flink is verminderd, is het nog altijd fors. Een belangrijke oorzaak is dat, om financiële redenen, biggen al na 3 à 4 weken bij de moeder worden weggehaald en vervolgens speendiarree krijgen die bestreden wordt met antibiotica. In de kalverhouderij is het antibioticagebruik nog extremer en ondanks bestraffende woorden van de ministers van landbouw is dat gebruik sinds 2013 niet gedaald.
- Kalveren hebben een zwakke gezondheid omdat de dieren vrijwel meteen na de geboorte weggehaald worden bij de moeder en de voor weerstand essentiële moedermelk moeten missen. Ook zitten de dieren boven op elkaar en worden ze, uit alle hoeken en gaten in Europa, met ziektes en al naar de mestkalverij in Nederland getransporteerd. Honderdduizenden kalfjes per jaar lijden onder een zeer pijnlijke borstvliesontsteking die bestreden wordt met antibiotica. Geen wonder dus, dus dat hier enorm veel resistente bacteriën te vinden zijn. Voor gekweekte zalm wordt aangeraden deze niet vaker dan één maal per maand te eten, vanwege het overvloedige antibioticagebruik.
- MRSA was tot nu toe de meest bekend zoönose en kan ook overgedragen worden van mens tot mens. Mensen die in de veehouderij werken, moeten dit bij de intake in een ziekenhuis melden en moeten eerst 14 dagen in quarantaine voordat ze geholpen mogen worden. Geef een varkens- of kalverboer dan ook nooit een hand!

Ook binnenshuis zijn er risico’s
- Hondenliefhebbers die van mening zijn dat hun dier een echte carnivoor is (honden zijn omnivoren) geven ze Barf (bones and raw food) afkomstig uit de vee-industrie. Dit ongekookte (rauwe) vlees zorgt er voor dat niet alleen de honden MRSA of de gevaarlijke bacterie Brucella suis kunnen krijgen, maar ook hun baasjes als ze gezellig gelikt worden.

Tegenstrijdige berichtgeving over kippenvlees
- ESBL is een andere resistente bacterie en bevindt zich in grote getale op kippenvlees. ESBL zorgt er voor dat antibiotica niet in de buurt van de bacterie komen (een soort anti-raket-raket). In 2013 bleek dat 90% van de kip in de supermarkt besmet is met E-coli bacteriën die ESBL bevatten en waarschuwde professor Jan Kluytmans van de Vrije Universiteit voor een grote calamiteit als er niet ingrepen werd.
- Volgens LTO en de vleessector vormt ESBL uit de veehouderij daarentegen geen groot risico omdat de ESBL afkomstig van dieren genetisch anders is dan bij mensen. De onderzoeken spreken elkaar tegen, maar het lijkt meer op gokken dat het allemaal de goede kant op rolt dan op beleid.

Schadevergoeding boeren
- Q-koorts is een ander voorbeeld van een zoönose. Follow the Money heeft een aantal artikelen gepubliceerd over het grote aantal doden en ernstige zieken en de cover up door het Ministerie van Landbouw. De boeren die schuldig waren aan de Q-koorts uitbraak kregen gemiddeld € 300.000 aan schadevergoeding, maar de gedupeerden die door chronische ziekte hun volledige inkomen kwijt raakten, slechts € 15.000. Inmiddels is de Nederlandse geitenindustrie groter dan ooit tevoren.

Nu zowel wij mensen, net als de kippen, opgehokt zitten, hebben we de tijd om nog eens goed na te denken hoe we een volgende uitbraak kunnen voorkomen. Dat we daarbij niet kunnen rekenen op het Ministerie van Landbouw is duidelijk. Het Ministerie van Landbouw lijkt, als gebruikelijk, de corona-epidemie uitsluitend als een economisch probleem voor de agrarische sector te zien en is alvast stevig aan het lobbyen voor schadevergoeding voor de boeren.

Preventieve maatregelen zijn niet bespreekbaar
- Of het nu gaat om de handel in exoten, veetransporten die ook tijdens de corona-pandemie gewoon doorgaan, zoönoses uit de vee-industrie of zelfs de mistige handel in Barf, het ministerie weigert stevige preventieve maatregelen te nemen. En wordt daarin niet alleen gesteund door CDA en VVD, maar ook door Baudet en Wilders, die ijveren voor een lockdown van mensen in verband met het coronavirus, maar iedere vorm van sanering van de intensieve veehouderij afwijzen.

In zijn boek “1491” komt Charles C. Mann tot de aannemelijke hypothese dat tientallen miljoenen ‘indianen’ stierven doordat de Europeanen ziektes meenamen en meer specifiek, doordat ze varkens importeerden met zoönosen waar de Native Americans geen weerstand tegen hadden opgebouwd. Niemand weet wat er exact wat er gebeurd is, maar volgens schattingen stierf 90% van de 30 tot 100 miljoen mensen die in Amerika leefden.

Voor een bontvrije wereld!
Het coronavirus is op een Chinese markt overgesprongen van dier op mens. Daarom staat sinds het uitbreken van het coronavirus het fokken van wilde dieren in China ter discussie. De Chinese overheid heeft de wilde dieren die voor het bont gefokt en gedood worden, op de lijst met landbouwhuisdieren geplaatst. Terwijl wasbeerhonden, vossen en nertsen toch echt wilde dieren zijn!
Daarom komt Bont voor dieren nu samen met collega's van ACTAsia en de Fur Free Alliance in actie. Zij lobbyen om ervoor te zorgen dat het fokken van de wilde dieren voor bont verboden gaat worden. Ook hebben we de Chinese ambassadeur in Nederland, Xu Hong hierover aangeschreven.

Veganisme is meer dan alleen plantaardig eten
Veganisme is een levensstijl waarbij je geen gebruik maakt van producten afkomstig van een dier. Niet alleen bij eten, maar ook bij kleding, cosmetica en persoonlijke verzorging. Veganisme is dus heel veel meer dan alleen maar plantaardig eten.
Je wordt niet in één dag veganist. Sterker nog: veganisme is een leerproces waarin je wordt uitgedaagd om producten te vervangen, veel verschillende vegan gerechten te proeven en je meer bewust te worden van dierlijke producten in bijvoorbeeld verzorging.

De redenen om hiervoor te kiezen zijn divers:
- Dieren en hun welzijn.
- Voordelen voor jouw gezondheid.
- Genoeg voeding voor iedereen.
- Verminderen impact op het milieu.

Naast plantaardig eten zijn documentaires over het veganisme of aanverwante onderwerpen, zoals gezondheid, cosmetica en natuur zijn heel interessant. Zo kun je eigen kruiden en groenten kweken om zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen binnen te krijgen. Zo vinden wij het belangrijk om mee te denken aan een schoon milieu en te helpen met scheiden van afval en recyclen. Wij laten nooit afval achter in de natuur "ook geen papieren zakdoekjes of schillen van banaan". Het kost geen moeite om dit weer mee te nemen naar huis.

Lichaamsverzorging en cosmetica
Vandaag de dag wordt er nog ontzettend veel niet-dierproefvrije cosmetica verkocht, hoe schandalig dat ook is. Als veganist wil je geen bijdrage leveren aan dierenleed, dus ook niet aan dierproeven. Maar: is dierproefvrije cosmetica altijd vegan? En: hoe weet je nou of een product volledig vrij van dierenleed is?

Wat houden dierproeven eigenlijk in?
Dierproeven worden gebruikt voor het testen van de veiligheid van vele stoffen. Deze tests worden gedaan met cosmetica, maar ook met schoonmaakmiddelen en medicijnen. Dit levert een enorme hoeveelheid onnodig lijden op van talloze konijnen, muizen en ratten, maar bijvoorbeeld ook apen, honden en katten. Vroeger was het testen op dieren de enige manier om zonder op mensen te testen een indicatie te krijgen van hoe de mens op een stof zou reageren. Tegenwoordig is de techniek al jarenlang zodanig gevorderd dat er allerhande alternatieven voor dierproeven zijn. Voor cosmetica ziet men in de Europese Commissie gelukkig ook in dat dierproeven overbodig zijn. Sinds maart 2013 moeten alle cosmetica producten die verkocht worden binnen de EU vrij zijn van dierproeven. Betekent dit dat alle cosmetica in Nederland dierproefvrij is? Nee! Daar kun je hier meer lezen. Buiten de EU mogen deze bedrijven nog wel testen. In China zijn dierproeven zelfs verplicht voordat een product op de markt mag komen.

De vraag blijft echter, wat zit er ín het product? Verborgen in de lijst van niet uit te spreken ingrediënten staan ook vaak dierlijke ingrediënten. De meeste gangbare zeep, shampoo en verzorgingsproducten bevatten glycerine ( wat slachtafval is)

Een aantal van deze ingrediënten te zijn:
- Bijenwas/beewax (van bijen)
- Carmine (van gemalen insect, geeft rode kleur en zit daarom vaak in lippenstift)
- Castoreum (bevergeil)
- Collageen (huid van dieren)
- Glycerin (dierlijk vet)
- Keratin (van haar, hoeven en nagels van dieren)
- Lanol/lanolin/lanolate (wolvet van schapen)
- Retinol (uit lever of eieren: in gezichtscrème)
- Stearinezuur/Stearic acid, stearyl alcohol (dierlijk vet)
- Zijde/silk (van zijderupsen)
- Honing (bijen moeten veel te hard voor werken en gaan uiteindelijk dood)

Er zijn verschillende prettige en goede vegan producten verkrijgbaar, die vaak (maar niet altijd) het vegan keurmerk hebben.
Voorbeelden van merken met vegan producten:
- Lush, Lavera, Earth-line & Sealine, Santé. Weleda, Pure Pact, Aveda, Yes To Cucumbers-tomatoes, Spa ritueel, Urtekram, Yves Rocher.
- HappySoaps Shampoo Bars zijn 100% plasticvrij, vegan en natuurlijk.
De Shampoo Bars worden gemaakt in Nederland Er wordt geen grammetje plastic gebruikt bij de productie, transport en opslag. Daarnaast zijn alle Shampoo Bars helemaal vrij van palmolie! Omgerekend zijn de Bars ook een stuk goedkoper dan de traditionele shampoo’s. Eén Shampoo Bar staat namelijk gelijk aan 3 tot 4 plastic shampooflessen. Alle Happy Soaps zijn goedgekeurd door De Groene Zuster en krijgt ons label.
Deze zijn o.a. te koop in natuurdrogist, natuurwinkel en webwinkels met het vegan keurmerk.
Dierenwelzijn

Bont voor dieren

Vega-life
Leefstijl

EnergiekeVrouwenAcademie

Vegan mascara

De harde keerzijde van zacht materiaal

Alternatieven voor leer, zijde, bont. wol en dons

Leer:
Vrijwel al het leer komt van dieren uit de dierindustrie, die hierdoor speciaal worden gefokt of bejaagd. Leer is geen bijproduct, maar vormt 10–20 % van de opbrengst van een dier. De verwerking van de huiden tot leer is een bijzonder milieuonvriendelijk proces, waarbij zeker in de armere landen werknemers blootgesteld worden aan schadelijke stoffen.
Alternatieven: katoen, canvas, hennep, kunststof, rubber etc.

Zijde:
Om te verpoppen tot vlinder maakt een zijderups een cocon. Deze cocon wordt gebruikt om zijde te produceren. Hierbij wordt de rups- inmiddels een pop- gedood. (Alleen de wilde zijde wordt de cocon pas gebruikt nadat de vlinder is uitgevlogen).
Alternatief:rayon(plantaardige vezels), nylon en acryl (synthetische vezels)

Bont:
Komt van pelsdieren zoals wasbeerhonden, vossen, nertsen, konijnen, honden, katten, coyote etc. Deze dieren worden gefokt(dierindustrie) of gevangen in het wild. Bont is meestal geen afvalproduct van de vleesindustrie.
Alternatieven:nepbont lijkt een alternatief, maar zorgt ervoor dat bont in het straatbeeld blijft.
Fabrikanten zullen hierop inspelen met kleding van bont en met bontrandjes, zowel echt als nep. Daarnaast wordt echt bont soms gelabeld als nep om het te kunnen verkopen.

Wol:
Komt van schapen, maar ook van kamelen en andere dieren. Wol- en vleesindustrie gaan hand in hand. Daalt de wolproductie, dan wordt het schaap geslacht. Australië is een van de grootste wolproducenten en staat bekend om de ruwe omgang met schapen. Uiteindelijk gaan de schapen van Australië vis een wekenlange, ellendige bootreis naar het Midden-Oosten waar ze ritueel worden geslacht.
Alternatief: fleece(plastic vezels)

Dons:
Wist je dat voor een dekbed of kussen het dons van tientallen eenden en ganzen nodig is? Soms wordt het dons van ganzen en eenden gebruikt die geslacht zijn voor het vlees. Helaas wordt de benodigde verenlaag vaak op een zeer dieronvriendelijke wijze verkregen.

Eenden en ganzen levend geplukt
De vogels worden geplukt als ze niet in de rui zijn. De pijn die ze lijden is vergelijkbaar met het uittrekken van je eigen haar en veroorzaakt grote scheuren en vleeswonden. Bovendien is het lucratiever om een gans of eend levend te plukken in plaats van te wachten totdat het dier geslacht is. Ganzen en eenden kunnen namelijk wel vier tot vijf keer levend geplukt worden. Dit zijn speciale veren van vogels die geïsoleerd werken. Er zijn drie manieren om dons van vogels te krijgen: levend plukken, nesten leeghalen of dode dieren plukken. Ganzen en eenden worden meest gebruikt voor de donsproductie.
Alternatieven: katoen, hennep, brandnetel, synthetische materialen.

Diervriendelijke kleding wordt vrijwel overal verkocht. Ook aanbod van milieuvriendelijk fair trade geproduceerd kleding is een groeiende markt.

Bron:
- Bont voor dieren 2019 -2020
- Dier&Recht 2019
- Veganisme.nl 2016
- VeganChallenge 2017Wist je dat...

Pieterburen Zeehondencentrum

Ontdek de wereld van de zeehond
Als de zee schoon zou zijn, dan zou het met de zeehonden ook beter gaan! ....
Lees verder op wistje dat.