google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Voeding


Is bier wel vegan?

Is bier gezond of ongezond?

- Bij de productie van bier worden soms dierlijke hulpstoffen gebruikt tijdens het klaren. Deze hulpstoffen hoeven niet op de ingrediëntenlijst vermeld te worden. Dierlijke stoffen die gebruikt worden als klaringsmiddel zijn gelatine, vislijm, caseïne, albumine, of chitosan.
- De website Barnivore heeft een uitgebreide lijst samengesteld met veganistische wijnen, bieren en sterke dranken gebaseerd op antwoorden die veganisten krijgen van fabrikanten op hun mailtjes over het klaarproces ed. Op hun website kan je per biermerk lezen wat er geantwoord werd.
Bron: Barnivore en Vegan Wiki
Zie onderstaand pictogram
Voeding

Barnivore

Vegan Wiki
Matig bier drinken is gezond
- Samen met water en koffie behoort bier tot de meest gedronken dranken ter wereld. Er bestaan honderden soorten bier, zoals bockbier, trapist of blond. De klassieke goudgele rakker met een witte schuimkraag is van het type pilsener. Het oorspronkelijke recept van dit bier is ontstaan in de Tsjechische stad Pilsen (Plzeň). Pilseners worden gemaakt met slechts een paar ingrediënten: water, gerstemout, hop en gist. Dit bier kent een alcoholpercentage van rond de 5%.

Bier bevat meer B-vitamines dan wijn
- Onderzoekers hebben vastgesteld dat bier veel meer B-vitamines bevat dan wijn, terwijl het evenveel antioxidanten levert. Bier bevat vitamines, mineralen en spoorelementen. Het is wel zo dat de antioxidanten in bier weer andere zijn dan in wijn, daarom kunnen we bier en wijn op het vlak van antioxidanten lastig vergelijken.

Pilsener bevat vaak vitamine B12
- Meestal denken we dat alleen dierlijke producten zoals vlees, kaas en eieren vitamine B12 opleveren. De realiteit is dat ook bier vele B-vitamines bevat, waaronder B12. De NEVO-tabel van het RIVM maakt melding van het feit dat bier vitamine B12 bevat, te zien op de site van het Voedingscentrum. De gist die aan bier wordt toegevoegd zorgt ervoor dat er vitamine B12 in zit.

Zorgt voor ontspanning
- De hop in bier heeft volgens onderzoekers een ontspannende werking die kan bijdragen aan het beter inslapen. De onderzoekers adviseren dan wel alcoholvrij bier. Hop in bier bevat overigens ook zeer sterke fyto-oestrogenen, maar daar zit zo weinig van in dat het zo goed als geen effect heeft.

Kan het LDL-cholesterol verlagen
- De gerst in bier bevat vezels die het LDL-cholesterol kunnen verlagen, zonder de HDL te beïnvloeden. In 2007 kwamen onderzoekers tot de conclusie dat de antioxidanten in bier ervoor kunnen zorgen dat de bloedvetten (lipiden) en antistollingsfactoren verbeteren door matige bierconsumptie.

Bier hydrateert
- Volgens recent onderzoek hydrateert een biertje net zo goed als water. Vermoedelijk komt dit doordat het rijk is aan mineralen. Het water in bier is vrijwel altijd bronwater dat eeuwenoud is. Dit water is zeer zuiver, in tegenstelling tot het kraanwater dat steeds vaker uit oppervlaktewater bestaat. Alcohol blokkeert het antidiuretisch hormoon (ADH), waardoor je meer gaat plassen. Daarom is het aan te raden om alcoholvrij of alcoholarm bier te drinken. Alcohol verdeelt zich over de lichaamsvloeistof, daardoor komt bier over het algemeen minder hard aan dan bijvoorbeeld wijn of sterke drank. Ten opzichte van de hoeveelheid alcohol bevat bier zeer veel water in vergelijking met andere alcoholische dranken. Dranken die tot 2% alcohol bevatten hydrateren, daarboven kost het vocht wanneer er veel van gedronken wordt.

Bier hoeft niet dik te maken
- We hebben het vaak over een bierbuik. Bier blijkt ons alleen dik te maken als we er veel bij eten en weinig bewegen. Bier krijgt dus vaak de schuld van een veel groter probleem: een ongezonde leefstijl met slecht eten. Vergeleken met wijn bevat bier per 100ml vele malen minder calorieën. Bovendien bevat alcoholvrij bier nog maar de helft van het aantal calorieën dat bier met alcohol bevat. Dubbelblind, gerandomiseerd placebo gecontroleerd onderzoek onder honderden mensen toonde aan, dat de bitterzuren in hop zelfs gewichtsverlies kunnen bewerkstelligen. Toch is het geen vrijbrief om eindeloos door te drinken: een pintje bevat al gauw 120 Kcal en dat tikt toch aan wanneer deze energie niet benut wordt.

Is gunstig voor hart- en bloedvaten
- Eén biertje kan volgens wetenschappers de conditie van het cardiovasculaire stelsel verbeteren. De onderzoekers waarschuwen wel voor het zogenaamde hockeystick-effect: de negatieve effecten nemen zeer snel toe wanneer er meer dan één biertje wordt gedronken.

Kan het immuunsysteem versterken
- Onderzoekers hebben bij 57 proefpersonen vastgesteld dat het dagelijks drinken van één biertje gedurende een maand kan leiden tot een verbetering van de niet-specifieke afweer. Dit effect was opmerkelijk genoeg sterker bij vrouwen dan bij mannen.

Hop in bier beschermt mogelijk tegen kanker
Er zijn verscheidene onderzoeken die hebben vastgesteld dat bepaalde stoffen in hop kunnen beschermen tegen kanker. Voorbeelden van deze stoffen zijn xanthohumol, isoxanthohumol en bitterzuren.

Xanthohumol in hop werkt antiviraal
- Het werkingsmechanisme is nog niet geheel duidelijk, maar wetenschappers hebben wel vastgesteld dat de actieve stof xanthohumol in hop, antivirale eigenschappen bezit.

Gluten in bier?
- Verschillende onderzoeken laten zien dat de meeste pilsener bieren nagenoeg geen gluten bevatten. Bier bevat ontkiemde gerst. In gerst zitten al weinig gluten en het kiemen zorgt ervoor dat de meeste gluten verdwijnen. Daarbij is bier een gefermenteerde drank, waarbij de gluten nog verder afgebroken worden. In Heineken is de hoeveelheid gluten vastgesteld op ergens tussen de 5 en 20 ppm (part per million). Dit type bier is dus nagenoeg glutenvrij. Dit hoeft niet voor alle bieren te gelden, want vaak (zoals bij Bavaria) stoppen ze er toch weer tarwe in. Donkere bieren zoals Guinness bevatten wel weer veel gluten. Mensen met een sensitiviteit voor gluten reageren vaak goed op bier van het type pils. Mensen met coeliakie (glutenintolerantie) kunnen beter geen risico nemen en alleen kiezen voor gecertificeerd glutenvrij bier.

Zuiver water
- In de betere biersoorten maakt men gebruik van bronwater. De bron bevindt zich dan op honderden meters onder de grond en levert zuiver mineraalrijk water dat niet vervuild is. Goedkoop bier wordt meestal van leiding- of oppervlaktewater gemaakt en dat kan wel verontreinigd zijn. Kies daarom altijd voor bier van bronwater.

Alcohol
- Alcohol heeft positieve en negatieve effecten op de gezondheid. Zo kan de stof gunstig zijn voor hart- en bloedvaten, maar tegelijkertijd het risico op kanker verhogen. Alcohol is daarom nooit een stof die je voor je gezondheid inneemt. Als we kijken naar de 80-20 regel (80% gezond eten en 20% zondigen), dan valt alcohol absoluut in de 20% categorie. Veel mensen gebruiken de gezonde stoffen in rode wijn of bier als excuus om er veel van te drinken. Als je echt gezond wil doen, zijn er echter gezondere voedingsmiddelen om te nemen...

Alcoholvrij of alcoholarm
- Tegenwoordig zijn alcoholvrije bieren in opmars. Steeds vaker zijn er ook alcoholarme bieren verkrijgbaar. Alcoholarm bier heeft een alcoholpercentage van 0,5%. Dit type bier wordt gemaakt met een gist die minder alcohol produceert, het is dus niet een chemisch proces. Soms wordt de alcohol eruit gekookt. Bij alcoholarm bier heb je nog wel de bekende biersmaak, maar niet het nadelige effect van alcohol. Houd er rekening mee dat onze smaak trainbaar is; je kunt redelijk makkelijk wennen aan smaken. Het kan dus zijn dat je even moeten wennen aan alcoholvrij bier. Op den duur kun je de smaak van deze bieren zelfs meer waarderen dan de klassieke varianten.

Tips om gezond bier te drinken
- Kies voor biologisch bier en dan het liefst voor alcoholvrij bier, bijvoorbeeld Budels BIO. Check op het etiket of de ingrediënten bronwater, gerstemout en hop zijn. Meer ingrediënten zijn niet nodig. Bier met kleurstoffen, suiker en tarwe kun je beter laten staan. Vooral Radler bier bevat erg veel suiker. Kies ook voor bier met een laag alcoholpercentage en van enkele gisting; anders zit er veel suiker of alcohol in. Bier met een hoog alcoholpercentage heeft geen hydraterende eigenschappen meer. Er is steeds meer keuze in bier met een laag alcoholpercentage.

Conclusie
Je hebt geen bier nodig om gezond te blijven. Het is wel zo, dat je je niet schuldig hoeft te voelen als je eens een biertje met alcohol neemt. Bier zonder alcohol is aan te raden om zonder nadelen te kunnen profiteren van de gezondheidsvoordelen van bier.

Gun je lichaam rust en drink even geen alcohol
- We zouden alcohol minder normaal moeten vinden, zegt de Gezondheidsraad. Waarom? Er zitten ongemerkt best veel gevaarlijke kanten aan alcohol. Er zijn namelijk helemaal niet zo veel wijntjes of biertjes nodig om je gezondheid te schaden.

Door drank neemt ziekterisico toe
- Nederlanders drinken bijna drie keer zo veel als in vijftig jaar geleden. De gevolgen voor onze gezondheid worden steeds duidelijker. Allerlei ziekterisico’s nemen toe met elke borrel die we nemen. Er is niet veel alcohol nodig om schade te veroorzaken. Ook de aanmaak van nieuwe hersencellen stopt niet als we volwassen zijn. Alcohol doodt hersencellen én verhindert de aanmaak van nieuwe hersencellen. Ook als we ouder zijn. Ook om die reden is veel alcohol drinken geen aanrader.

Meer efficiënte dagen
Een gezellig avondje “doorzakken” zorgt ervoor dat je de dag erna met hoofdpijn wakker wordt, moeilijker uit bed komt en moet “uitbrakken”. Nadenken en “doen wat je moet doen”, is lastiger dan anders. Het slurpt energie. Uit cijfers van het RIVM blijkt zelfs dat mensen vanwege een kater gemiddeld tweeëneenhalve werkdag per jaar minder effectief zijn. Bovendien brengen onoplettendheid en dufheid grote risico’s (bedrijfsongevallen) met zich mee. Ook de schade als het gevolg van verzuim door ziekten die samenhangen met alcoholgebruik is groot. Geen alcohol meer drinken heeft direct effect. Je vergooit minder van je tijd en je houdt meer efficiënte dagen, energie en veilige omstandigheden over.

Betere slaapkwaliteit
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat “een slaapmutsje nemen” ervoor zorgt dat je sneller in slaap valt dan zonder slaapmutsje. Ook zou je gedurende de eerste helft van de nacht in een diepere slaapfase verkeren. Echter, zodra na een paar uur de alcohol door jouw lichaam afgebroken is, gaat jouw slaap over in een lichtere slaap en verander je vaker van slaapfases. Hierdoor slaap je onrustiger en kun je vaker wakker worden. Alcohol heeft dus voornamelijk een effect op de slaapkwaliteit tijdens de tweede helft van de nacht. De dag erna kun je je slaperiger, energieloos en minder alert voelen. Goed nieuws: als je niet afhankelijk bent van alcohol, kunnen een paar alcoholvrije dagen en nachten er al voor zorgen dat de slaapkwaliteit terugkeert naar de slaapkwaliteit die je altijd gewend was. Voor degenen die wel een alcoholafhankelijk probleem hebben, kunnen er echter (naast enkele verbeteringen) nog jarenlang slaapproblemen blijven bestaan.

Minder last van maagzuur
Zowel een matig als hoog alcoholgebruik kan brandend maagzuur veroorzaken of verergeren. Alcoholgebruik verlaagt de druk in de bovenste en onderste sluitspieren van de slokdarm. Ook neemt de beweeglijkheid van de slokdarm af. Hierdoor is na alcoholgebruik de kans groter dat maagzuur omhoog komt via de slokdarm. Dit voelt onprettig en het kan de cellaag van de slokdarm beschadigen. Een (tijdelijke) alcoholstop geeft de slokdarm rust, waardoor klachten verminderen.

Grotere kans op een gezond lichaamsgewicht
Alcohol draagt bij aan de energie-inname. Een glas rode wijn levert al gauw honderdtwintig kilocalorieën. Dit is vergelijkbaar met het aantal kilocalorieën in een belegde boterham. Tijdens een gezellig avondje kun je dus aardig wat “belegde boterhammen” opdrinken. Bovendien vergroot alcoholconsumptie de eetlust. In combinatie met het grote aantal lekkernijen tijdens sociale aangelegenheden, kan dit ertoe leiden dat je te veel gaat eten. Hierdoor kom je in een positieve energiebalans terecht (meer kilocalorieën binnenkrijgen dan je nodig hebt), waardoor je aankomt. Wie een alcoholvrije maand inlast, en de energie-inname niet compenseert door meer te eten en/of (alcoholvrij) te drinken, kan maar liefst een paar kilo afvallen.

Minder kans op chronische ziekten
- Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een dagelijkse matige alcoholconsumptie het risico verlaagd op: totale sterfte, coronaire hartziekten, beroerte, hartfalen, diabetes mellitus type II en dementie. Dat wil echter niet zeggen dat we nu massaal alcohol moeten gaan drinken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk ook dat een dagelijkse alcoholconsumptie van een half tot anderhalf glas het risico op borstkanker vergroot ten opzichte van minder dan een half glas alcohol. Bovendien vergroot een hogere alcoholconsumptie het risico op darmkanker en beroerte ten opzichte van een lagere alcoholconsumptie. De Gezondheidsraad adviseert daarom om bij voorkeur geen alcohol te drinken of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Wie de kans op chronische ziekten wil verkleinen, kan dit het best bewerkstelligen door er een gezonde leefstijl op na te houden. Wist jij bijvoorbeeld dat een alcoholvrije periode van ten minste zeven dagen, maar bij voorkeur een paar weken, al de bloeddruk verlaagt? Dit kan ook gebeuren als je een normale bloeddruk hebt.

Gezondere leverwaarden
- Dat overmatig alcoholgebruik tot levercirrose kan leiden, is al langere tijd bekend. Het effect van matig alcoholgebruik op de leverwaarden is daarentegen minder goed onderzocht. In januari 2017 hebben onderzoekers van het Radboudumc dit kleinschalig onderzocht, in samenwerking met De Kennis Van Nu. Aan veertien proefpersonen werd gevraagd om gedurende één maand geen alcohol te drinken. Na deze maand was het buikvet van de alcoholonthouders afgenomen. Ook de cholesterolwaarden en de bloedwaarden die wijzen op geprikkelde, vervallen levercellen daalden. In een aantal alcoholonthouders daalde zelfs het levervet. Uit dit onderzoek kan dus met enige voorzichtigheid geconcludeerd worden dat een alcoholvrije maand positieve effecten heeft op de leverwaarden. Er is echter meer onderzoek nodig om hierover met zekerheid iets te kunnen concluderen.

Kleinere kans op gewenning
- Regelmatig alcoholgebruik (ook kleinere hoeveelheden alcohol) kan leiden tot gewenning en alcoholafhankelijkheid. Dit ontstaat heel geleidelijk. Uit gewoonte drinken en hunkering naar alcohol kunnen ertoe leiden dat je steeds meer gaat drinken om hetzelfde kalmerende effect te bewerkstelligen. De mensen die hierop een verhoogd risico hebben, zijn mensen met: een genetische aanleg, afhankelijke persoonlijkheidstrekken, een negatief zelfbeeld, beperkte coping skills voor het omgaan met stress en een sociale omgeving waarin veel alcohol wordt gedronken. Alcoholafhankelijkheid leidt tot beschadiging van organen, bloedvaten, de hersenen en perifere zenuwen. Ook is de kans op psychische stoornissen vergroot (depressie, angststoornissen en slaapstoornissen). Als je je bewust bent van jouw alcoholgebruik, kun je proberen jouw gewoontes te doorbreken en nieuwe gewoontes aanleren. Dit kost tijd en aandacht, maar het levert jou op de lange termijn meer op dan de kortstondige effecten van alcohol.

Conclusie
- Geen alcohol drinken draagt bij aan efficiëntere dagen, een betere nachtrust, minder maagzuur, een gezonder lichaamsgewicht en een kleinere kans op chronische ziekten en gewenning. Wil je toch af en toe met vrienden en/of familie iets 'leuks' drinken? Dan zijn er ook alcoholvrije alternatieven verkrijgbaar (zoals alcoholvrije cocktails).

Niet drinken is een goede winst voor je lichaam.

Aan de ene kant kan alcohol zorgen voor:
-Een groter risico op diverse soorten kanker
-Een verhoogde bloeddruk
-Een beschadigde lever
-Het optreden of verergeren van depressie

Aan de andere kant kan alcohol ook zorgen voor:
-Een lager risico op diabetes type 2
-Minder kans op hart- en vaatziektes
-Een lagere kans op een vroegtijdige dood
-Een verlaging van het risico op een infarct.
-Het verhogen van het ‘goede’ HDL-cholesterol
-Een afname van stress

De voordelen van alcohol gelden alleen bij enkele glazen in de week. Wanneer er meer wordt gedronken, krijgen de nadelen al zeer snel de overhand. Want alcohol zorgt ook bij kleine hoeveelheden voor een hoger risico op vele soorten kanker. De zogenaamde voordelen die alcohol kan bieden, kunnen ook behaald worden door veranderingen in leefstijl en voedingspatroon. Zo kan de kans op hart- en vaatziekten gemakkelijk verlaagd worden door meer te bewegen. Dat effect wordt nog sterker als je daarbij ook nog meer olijfolie, groenten, fruit en noten eet. Het drinken van alcohol om de gezondheid van je aderen te verbeteren, is vermoedelijk lang zo krachtig niet als de andere genoemde gezonde gewoontes.

Wat doet alcohol met je brein!

Wanneer alcohol je brein bereikt heeft, zet het dingen in gang die we aangenaam vinden. Om een lang verhaal kort te houden: alcohol wakkert een neurotransmitter aan die zorgt voor ontspanning: GABA. Je maakt deze neurotransmitter ook aan als je mediteert of aan yoga doet. GABA zorgt ervoor dat je brein als het ware ‘uit’ gaat, het voorkomt dat je systeem overbelast raakt. Er is echter een keerzijde: als het GABA-systeem te krachtig aangezet wordt, dan kunnen bepaalde onderdelen in de hersenen uitschakelen. Zoals je beoordelingsvermogen of zelfs je bewustzijn. Dat is het geval wanneer we door blijven drinken. De reden dat, wanneer we te diep in het glaasje gekeken hebben, we dingen kunnen doen waar we de dag erna spijt van hebben. En waarom we tóch doordrinken na dat tweede drankje, terwijl we ons voorgenomen hadden om maar twee drankjes te drinken.

Andere effecten van alcohol drinken
Daar blijft het niet bij. Wanneer de concentratie van alcohol in je bloed stijgt, komen er nog meer effecten de hoek om kijken:
- Je serotonine verhoogt: dit beïnvloedt je stemming en maakt je empathischer. Dit is ook de reden dat mensen er in de kroeg opeens en stuk knapper uit zien.
- Je dopmainelevel stijgt: dit zorgt voor gedrevenheid, motivatie en energie. Je wordt actiever, energieker en enthousiaster én luidruchtiger.
- De vrijgekomen endorfinen veroorzaken euforie. Endorfinen zijn de natuurlijke pijnstillers van je lichaam. Het geeft je een ontspannen genot.

Alcohol werkt bij iedereen op een andere manier. Het heeft invloed op veel verschillende delen in de hersenen en daarmee is het voor veel mensen aantrekkelijk. Wie graag meer extravert zou willen zijn, kan meer meer zelfvertrouwen ervaren op een feestje met een glaasje op. Wie snel gestrest raakt, kan overvallen worden met een bepaald soort rust door datzelfde glas. Het vult als het ware de leemtes op in onze persoonlijkheid. Waardoor het ons de mens maakt die we willen zijn, volgens Nutt.

Wanneer je door blijft drinken - worden de effecten op je brein heftiger:

- Doordat ons geheugen niet meer goed werkt, gaan we dingen vaak herhalen.
- Het dempt je coördinatie, waardoor we ons evenwicht steeds meer kunnen verliezen.
- Het neemt onze zelfbeheersing af, waardoor we sneller geneigd bent ruzie te zoeken.
- Het tast ons beoordelingsvermogen nog meer aan, waardoor we domme dingen gaan doen, zoals roken terwijl we al tijden gestopt zijn.

Wanneer we écht te veel gaan drinken, neemt de aanmaak van GABA zodanig toe dat het ons glumaatsystemen blokkeren en ons brein écht ‘uit’ gaat. We raken dan bewusteloos, of krijgt zelfs een alcoholvergiftiging met als mogelijke gevolg: overlijden.
- Reden genoeg dus om bewust om te gaan met alcohol. Wil je een langere tijd niet drinken?
Neem is een maand alcoholpauze en kijk of je verschil merkt!.

Dit gebeurt er in je lichaam als je een maand niet drinkt
- Een maand geen alcohol drinken, levert iemand die gematigd drinkt, duidelijke gezondheidsvoordelen op. Want een wijntje of biertje is lekker. En gezellig. Maar hoe gezellig is alcohol als je weet dat het alleen maar een negatief effect heeft op je gezondheid? Een pleidooi voor minder drank en meer thee (of water, of koffie, of …).

1.Kiloknallers
Hoewel veel drankjes echte caloriebommen zijn, is alcohol vaak het laatste wat we opgeven wanneer we aan de lijn zijn. Wie wel dapper genoeg is om de drankjes te laten staan, zal in no time merken dat het afvallen een stuk vlotter gaat. Eén glaasje wijn bevat al zo’n 130 calorieën, tel maar na hoeveel extra je er binnenkrijgt op een gemiddelde gezellige avond met vrienden.

2.Minder hongerig
Het skippen van alcohol scheelt een hoop calorieën en leidt vaak tot gewichtsverlies, maar dat is waarschijnlijk niet de enige reden dat je je riem snel een gaatje strakker kunt doen. Grote kans dat je namelijk ook behoorlijk minder snackt nu je de drank laat staan. Slechts twee glazen stimuleren je eetlust al, waardoor je gemiddeld zo’n dertig procent meer eet dan normaal. Toch drinken, maar zorgen dat je er minder last van hebt? Dit eten is de perfecte bodem voor een avondje stappen.

3.Slapen als een roos
Met een paar drankjes op val je doorgaans als een blok in slaap. Toch zorgt drank voor allesbehalve een goede nachtrust. Door alcohol slaap je minder diep en rustig. Zonder drank op stap je ’s morgens gegarandeerd fitter en scherper uit bed.

4.Stralende huid
Het drinken van alcohol zorgt voor meer vochtverlies en meer toiletbezoekjes. Een tekort aan vocht in je lichaam kan daarom een droge en grauwe huid tot gevolg hebben. Sla de drank even over en je straalt als nooit tevoren.

En last but not least profiteert ook je portemonnee van een tijdje niet drinken. Drank is nu eenmaal duurder dan een glaasje Spa rood. En zeg nou eerlijk, met een ijsblokje en een schijfje citroen ziet dat er toch ook heerlijk uit?

Ook gematigde drinkers hebben kans op hersenschade

Hoogopgeleiden drinken het meest
- Een groot deel van de hoogopgeleiden in Nederland drinkt geregeld alcohol. Vooral de ouderen doen dat. Ze hebben zelfs de hoogste alcoholconsumptie van Europa. Aan de andere kant roken hoger opgeleide Nederlanders minder dan de lager opgeleide Nederlanders.
- Dit blijkt uit onderzoek naar de verschillen in leefstijl tussen Nederlanders met verschillend opleidingsniveau. Het is uitgevoerd door medewerkers van de sectie sociologie van de Radboud Universiteit (RU) in samenwerking met het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). In de publicatie zijn ook gegevens uit andere Europese landen verwerkt.
- In de meeste gevallen gedragen hoger opgeleiden zich gezonder. Ze eten vaker groenten en fruit en bewegen minimaal een keer per week intensief. Daarentegen drinkt een groot deel geregeld alcohol.
- Uit het onderzoek blijkt dat alcoholconsumptie gerelateerd is aan het opleidingsniveau van de ouders. Een groter deel van de Nederlanders met academisch opgeleide ouders drinkt geregeld alcohol, ook als ze zelf lager zijn opgeleid.
- Wie een hoger opgeleide partner heeft, heeft een geringere kans om te roken, maar meer kans op geregeld alcoholgebruik.
- Volgens het onderzoek vertoont een groot deel van de Nederlanders met een lagere opleiding een opeenstapeling van ongezonde gedragingen. Het gaat om roken, alcohol drinken en overgewicht. Dat laatste komt onder de laagopgeleiden veel vaker voor dan onder de hoger opgeleiden.
- De opleidingsverschillen in overgewicht zijn groter bij vrouwen dan bij mannen. Laagopgeleiden in meer welvarende buurten eten relatief gezonder.

Niet alleen grote drinkers, maar ook iemand die gematigd alcohol consumeert zou meer kans hebben op permanente beschadiging van het brein. Dat blijkt uit een langdurig onderzoek naar de wekelijkse alcoholinname van ruim 500 proefpersonen.

De alcohol-studie maakt deel uit van de Whitehall II-studie, waarbij de (sociale) gezondheid van een grote groep Britten voor dertig jaar werd geobserveerd. De resultaten werden gepubliceerd in BMJ. Ook het alcoholgebruik van deze mensen werd bijgehouden. Daarnaast werd in die dertig jaar ook gecontroleerd hoe hun brein functioneerde en kreeg de onderzoeksgroep MRI-scans.

Vijftien glazen
Zoals verwacht heeft de groep die gemiddeld het meest alcohol drinkt, de grootste kans op hippocampus atrofie. Deze vorm van hersenbeschadiging wordt onder meer geassocieerd met geheugenziekten als Alzheimer en dementie. Grote drinkers zagen hun taalkennis sneller afnemen en hadden een slechtere integriteit van de witte stof in de hersenen, wat de snelheid van informatieverwerking vertraagt. Mensen die tot deze groep behoren drinken rond de dertig eenheden alcohol per week, wat uitkomt op circa vijftien glazen bier en wijn, gezien één glas zo'n twee eenheden bevat.

Sociale drinker
Maar ook het brein van de meer gematigde drinkers werd aangetast, zo bleek uit het onderzoek. "Dit gaat om mensen die vallen onder de noemer 'sociale' drinker, dus het gaat hierbij niet om enorme hoeveelheden", meldt dokter Anya Topiwala van de universiteit van Oxford. Deze groep drinkt veertien tot 21 eenheden per week, wat uitkomt op een flink glas per dag, plus wat extra glazen in het weekend. De mensen die deze hoeveelheden drinken hebben volgens het onderzoek een kans van drie tegen vier om hippocampale atrofie te ontwikkelen, in vergelijking met mensen die geen alcohol drinken. Bij de groep met lichte drinkers – die maximaal één klein glas per dag drinkt – werd geen verschil aangetroffen.

Geen noodzaak
De onderzoekers benadrukken dat er echter geen bewijs is hoe significant dit verschil is, dus dit zou uitgewezen moeten worden door nader onderzoek, waarbij vooral de groep met niet-drinkers groter moet zijn om de resultaten meer betrouwbaar te maken. Ook zagen de onderzoekdeelnemers hun cognitief vermogen niet opvallend sterker achteruit gaan in de onderzoeksperiode. Volgens de onderzoekers vormen de resultaten van deze studie dan ook geen grote noodzaak voor gematigde drinkers om hun alcoholconsumptie drastisch te verminderen.

Bron:
- AhealtyLife.nl 2017 - 2018
- TPO 2018
- Gezondheidsnet2017
- Nu.nl 2017
- Libelle 2017Wist je dat...

Stikstof, waar gaat het om?

Klimaatcrisis is waanzin!
Klimaat in onze atmosfeer bestaat voor: – 78% uit stikstof ....
Lees verder op wistje dat.