google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


home



Vorige pagina

Je bent op:

Voeding


Fruit gezondheids ABC

An apple a day keeps the doctor away.

Fruit is gezond, dat weten we allemaal. Het advies is om elke dag minimaal twee stuks (ongeveer 200 gram) fruit te eten. Fruit past in een gezond eetpatroon. Fruit levert namelijk een belangrijke bijdrage aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van deze vitaminen en mineralen. Het bevat weinig calorieën en levert veel goede voedingsstoffen, zoals voedingsvezels en vitamine C, kalium, foliumzuur. Daarnaast beschermt fruit je tegen ziekten. Voldoende fruit zorgt voor een lagere kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darm- en longkanker.
- Zo blijkt uit de Richtlijnen goede voeding 2015 van de Gezondheidsraad.

Eet alleen fruit uit het seizoen
- Voor de komst van landbouw plukten en aten we alleen fruit dat we in het wild vonden. En dat was dus niet altijd het jaar rond, tenzij je in de Amazone-jungle woonde. Over het algemeen groeit fruit tussen de vier en maximaal twaalf weken per jaar. En dus moest je soms negen tot elf maanden wachten op het volgende seizoen voor rijp wild fruit. Als we vandaag alleen diezelfde hoeveelheid en dat soort fruit zouden consumeren, zou dat veel beter voor onze gezondheid zijn. Ik ben van mening dat het gezondste fruit bessen en bittere en zure vruchten zijn, die zowel van binnen als van buiten dezelfde kleur hebben. Dit komt doordat deze vruchten vaak de meeste antioxidanten en veel andere gezonde ingrediënten bevatten.

Verschillende soorten fruit
- Zo heb je onder andere citrusfruit (zoals sinaasappels en citroenen),
- pitfruit (zoals peren en appels),
- zacht fruit (zoals druiven en bessen),
- steenvruchten (zoals mango’s en perziken, kersen, abrikozen, pruimen, nectarines maar ook kokosnoten en olijven) Ze worden steenvruchten genoemd omdat ze een harde, steenachtige kern of pit hebben.
- exotisch fruit (zoals bananen en kiwi’s).

Wat zit er precies in fruit?
- Vitamine C. Deze vitamine werkt als een antioxidant en zorgt er onder andere voor dat onze weerstand op peil blijft. Vitamine C zit vooral in citrusfruit, kiwi, aardbeien en zwarte bessen.
- Kalium. Dit mineraal is belangrijk voor onze bloeddruk. Kalium zit vooral in banaan, kiwi, meloen en gedroogd fruit.
- Vezels. Deze zijn belangrijk voor een goede werking van onze darmen en kunnen de kans op darmkanker verkleinen.
- Koolhydraten. Ze leveren energie voor ons lichaam. Fruit bevat vooral koolhydraten in de vorm van suikers. Deze suikers zijn van nature aanwezig. Daarnaast zit er in sommige fruitsoorten, zoals banaan, wat zetmeel.

Door onderstaande soorten fruit regelmatig te eten kun je de kans op kanker 30 tot 40% verminderen, volgens voedingsexpert Annemie van de Sompel(UZ Antwerpen).
Onderstaande stoffen in fruit zorgen, dat kankercellen minder kans krijgen om in het lichaam te gaan groeien
Ellaginezuur - remt celmutaties, die ook kankerbestrijdende effecten zou hebben.
Flavonoïde - beschermt tegen darmkanker
Lycopeen - beschermt tegen prostaatkanker
Foliumzuur - beschermt tegen (dikke)darm- en borstkanker.

Aalbes
- zit boordevol vitamine A, B1, B2, B6, B11, B12 en C, die het lichaam beschermt, een antioxidanten werking heeft, de weerstand verhoogt en het lichaam hoedt voor agressieve vrije radicale (celbeschadigende zuurstofverbindingen). Verder mineralen natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, selenium en zink.
- van de bes kan je frisse thee trekken, dit bevordert de spijsvertering.
- ook wel rode bes of jeneverbes genoemd, is gemakkelijk te kweken en heeft een spectaculaire opbrengst. De smaak is lichtzuur. Terwijl je de bessen combineert met een zoet dessert, kun je van de bladeren thee trekken.
* Standplaats: vraagt alleen zon en weinig wind.
* Oogsten of wildplukken: juli, augustus.
* Wildpluk-locatie: heidegrond, dennenbossen, loofbossen en steenachtige grond. Vooral op de Veluwe en in Drenthe

Aardbei
- Deze zomerkoning heeft een zoete volle smaak en is er in verschillende soorten, De vrucht aan de plant is eerst groen en veranderd van wit naar mooi rood. Bewaar aardbeien thuis in de koelkast en haal ze een uur van te voren eruit voor de beste smaak. De aardbei is de enige vrucht met de zaadjes aan de buitenkant.
- bevatten veel vitamine C en beschermt onze lichaamscellen. Daarnaast helpt deze vitamine bij de opname van ijzer in het lichaam en houdt het onze weerstand in stand en vezels zorgen voor een voldaan gevoel. Bovendien verkleinen vezels de kans op darmkanker.
- zorgen voor energie en bevatten foliumzuur en vitamines, die zorgen dat je aan energie geen tekort hebt.
- bevat flavonoïden, een natuurlijke kleurstof en krachtige antioxidant, die optreedt als ' darmwachter' en er de vorming van kankercellen tegengaat. Bevat ellaginezuur, een looistof, die het DNA beschermt en celmutaties afremt, waardoor het kankerrisico verkleint.
Tip: verse eten, want kankerbescherming neemt af naarmate vrucht langer ligt.

Abrikoos
- rijk aan vezels, vitamine A, B en C, calcium, magnesium, ijzer en kalium. Bevat lycopeen, een natuurlijke kleurstof en sterke antioxidant die beschermt tegen onder meer prostaatkanker. Bevat foliumzuur, een in water oplosbare vitamine. Het draagt bij aan een gezonde huid en immuunsysteem.
- De abrikoos kun je vers eten, maar ook gedroogd, uit blik of glas. Maar aan abrikoos uit blik of glas wordt er vaak siroop toegevoegd wat veel suiker bevat. Het is dus gezonder om een abrikoos vers te eten. Een abrikoos heeft een zacht eetbaar velletje. De pit van de abrikoos laat makkelijk los als de vrucht rijp is. Het vruchtvlees is oranjegeel en ruikt heerlijk!
Tip - Abrikozen kun je zo uit de hand eten maar ze zijn ook heerlijk door salades, couscous of in toetjes.

Ananas
- bevat veel vitamine C en E, die de cellen beschermen tegen mond- en keelkanker, bevat bromelaine, enzymen, die ingezet worden bij het tegengaan en wegwerken van cellulitis.
- is rijk aan bromelaïne. Dit is een enzym dat de afbraak van eiwitten (proteïnen) bevordert. Bromelaïne beschikt verder over ontstekingswerende eigenschappen. Eet dus een ananas dessert, zeker indien uw maaltijd rijk was aan eiwitten.

Appel
- Appels bevatten net als andere soorten groenten en fruit duizenden verschillende bioactieve stoffen. Zoals flavonoïden, bevat pectine, een geleivormende stof in de celwand, die beschermt tegen kankercelvorming in de darmen.
- iedere dag een appel kan LDL-cholesterol verlagen met 40%!
- appels hebben hun eigen microbioom, en dat consumeren we mee met de appel. En dat beïnvloedt dan weer óns microbioom/darmflora. Eigenaardig genoeg zitten de meeste beestjes (zo’n 100 miljoen per appel!) niet op de schil, maar wel ín de vrucht. Appels eten zorgt dus voor een rijke aanvoer…
- appel ondersteunt de spijsvertering van het lichaam.
- maar biologische appels bevatten vooral ‘gezonde soorten’, waaronder Lactobacillen (melkzuurbacteriën), terwijl deze ontbreken in conventioneel gekweekte appels. Daar werden eerder ziekmakende bacteriën gevonden zoals Shigella en Eschherichia.
- Veel appels eten kan het risico op beroerte verlagen met 52%: 9% verlaging per 25 gram/dag!
- Jonagold en Golden Delicious bevatten wat meer quercetine, catechine, chlorogeenzuur en andere bioactieve stoffen dan Cox’s Orange en Elstar, zo constateerden onderzoekers van Wageningen University & Research twintig jaar geleden. Dat wil niet zeggen dat die appels daadwerkelijk gezonder zijn dan andere.
Tip: Een appeltje voor de dorst, dus voor in de thee. Eet appels ongeschild, want de schil bevat vitamine C.

Banaan
- bevatten vitamine B6. Vitamine B6 is nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel en immuunsysteem. Ook is het nodig voor de stofwisseling. Bovendien reguleert het de werking van bepaalde hormonen en is het nodig voor de bloedaanmaak.
- rijpe bananen zijn, door hun rijkdom aan kalium, uiterst geschikt om mensen te beschermen tegen een te hoge bloeddruk, of hypertensiepatiënten te helpen om de systolische en diastolische waarden op een smakelijke wijze te verlagen. Bananen worden bij ons meestal nog in een niet rijpe toestand verkocht. Gelukkig bestaat er een eenvoudige manier om het rijpingsproces van bananen te versnellen. Stop de tropische vruchten gewoon in een zak papier, samen met een appel. Bananen zijn belangrijk voor iedereen. Ze bevatten per stuk zo'n 360 milligram kalium (potassium).
- Uit wetenschappelijke studies is gebleken dat de natuurlijke aanvoer van kalium er voor zorgt dat de bloeddruk daalt. Die vermindering van de bloeddruk heeft te maken met het feit dat bananen meehelpen om de plaquevorming in de bloedvaten te voorkomen.
- bevat veel vezels, die de spijsvertering bevorderen en zo het risico op darmkanker verkleinen (doordat de slechte stoffen geen tijd krijgen).
Tip: niet vergeten dat de bananen vrij calorierijk zijn (96 kcal per 100gr)

Alle bessen
- bevatten uitzonderlijk veel antioxidanten en vitamine C, kalium, magnesium en calcium. Het bevat ook het antioxidant anthocyanine, dat wordt gebruikt om je lippen een volle 'look' te geven.

Acia bes
- is donkerpaars, die van oorsprong afkomstig is uit het Amazonegebied en vroeger door de inheemse bevolking werd gebruikt als belangrijk onderdeel van hun voeding, waarbij de Acai palmbomen toen al bekend waren als 'the tree of life'
- de bes is heel voedzaam en bevat een hoog gehalte aan proteïne, vezels en meervoudige onverzadigde vetten. De bessen zijn rijk aan antioxidanten en zitten boordevol vitamine en mineralen A,B1,B2,B3,C en E, calcium, fosfor, kalium, magnesium en ijzer.

Appelbes
- bevat foliumzuur, bevat carotenoïden, celbeschermende natuurlijke kleurstoffen die in het lichaam worden omgezet in vitamine A en vrije radicalen onschadelijke maken. Tip: drink maximaal een glas appelbes per dag, meer kan darmklachten veroorzaken.

Blauwe bosbes
- komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, Halverwege de vorige eeuw zijn de eerste blauwe bessen naar Nederland gebracht. De struik waaraan bessen groeien kan anderhalve meter hoog worden. Kort na het bloeien van de wit-roze bloemen ontstaan er op stengels zwartblauwe bessen. Deze worden met de hand geplukt. Koop stevige bessen en raak ze na de aankoop zo min mogelijk aan, ze zijn erg kwetsbaar.
- Simply de bes(t) - 50gr blauwe bes per dag heeft veel voordelen voor je gezondheid.
- Deze bevat weinig calorieën en juist veel vezels, antioxidanten en vitamine C en K.
- bevat anthocyaan, natuurlijke kleurstof een stof die de bes zijn blauwe kleur geeft. Deze stof heeft een goede werking op hart- en bloedvaten. De kleurstof kan er onder andere voor zorgen dat de vetophoping (voornamelijk ophoping van cholesterol) in de bloedvaten wordt verminderd. Hierdoor wordt de doorbloeding van de bloedvaten beter, die ontstekingsremmend werkt en ontwikkeling van vrije radicalen verhindert, bevat ellaginezuur.
- En ze beschermen tegen DNA schade en slechte cholesterol.
- Verbeteren bovendien de conditie van de ogen en versterken collageenverbindingen in de ogen. Collageen is de natuurlijke stof die de huid elastisch en dus jong houdt.
- dragen bij aan een beter geheugen en sterker immuunsysteem en zuiveren het bloed: verder verlagen ze de bloeddruk en werken ze tegen urineweginfecties.
- Heb je geen zure tuingrond, dan kun je ze ook in een pot planten. Het is wel even wachten; een nieuwe plant geeft na ongeveer drie jaar bessen.
* Standplaats: een vochtige, zure grond en een zonnige, beschutte plek.
* Oogsten of wildplukken: juli, augustus, september.
* Wildpluk-locatie: in open bossen, venen en heidegebieden.

Rode bes
- De rode bes heeft een aangenaam em blinkend uiterlijk met stevige en smaakvol vruchtvlees. Ze komen oorspronkelijk uit Europa en West- Azie. Naast de rode bes heten deze vruchten ook wel aalbes of trosjesbes. Rode bessen staan bekend om hun friszure smaak.
- Door de heldere rode kleur worden ze gebruikt omkleur te geven aan gerechten of als garnering.
- Daarnaast hebben deze caloriearme bessen een medicinale werking en ze werken koortswerend, eetlustopwekkend en bloedstelpend.

Braambes
- bevat ellaginezuur, bevat vitamine A en C, die het immuunstelsel versterken.

Bramen
- De braam is eigenlijk een trosje met allemaal kleine vruchtjes. Bewaar bramen in de koelkast en was ze voor gebruik snel in koud water. Niet onderstromend water, dit kan kneuzingen veroorzaken.
- zijn erg gezond en zitten barstensvol vitamine A t/m E, vezels en calcium.
- zijn een bron van voedingstoffen, die ervoor zorgen dat je fit blijft en er gezond uit ziet. Doordat bramen weinig calorieën bevatten passen ze bovendien in een gezond eetpatroon. Lekker is om braam toe te voegen aan een glas rosé of mousserende wijn
- rijp zijn ze blauw-zwart en heerlijk zoet van smaak. Deze bes kan in (bijna) iedereen zijn tuin groeien; laat ze tegen de muur groeien of als haag.
* Standplaats: in de zon op alle grondsoorten, maar voorkeur voor humusrijke grond.
* Oogsten of wildplukken: augustus, september.
* Wildpluk-locatie: in stekelige struiken langs veel bosranden en wegen
Tip: Lekker in gebak of een smoothie! Vries je bessen in (want: aanbieding, grote oogst), dan kun je ze acht tot tien maanden daar laten liggen. Als je dit meteen doet nadat je ze hebt geplukt, bewaar je de meeste vitaminen. Wel zo fijn!

Cranberry
-verhoogt weerstand tegen virussen. Cranberry's zijn zeer rijk aan polyfenolen die de afweercellen stimuleren.
- rijk aan vitamine B,C en E, vezels, citroenzuur, calcium, ijzer, magnesium. Bevat ook anthocyanine dat tandcariës en tandplak kan voorkomen.
- Onderzoek brengt cranberry's meestal in verband met blaasontstekingen, omdat stoffen uit cranberry verhinderen dat bacteriën blijven kleven in de blaas en urinewegen. Maar cranberry doet nog veel meer. Recent onderzoek toont dat ze ook de afweer tegen ziekteverwekkers verhogen. Meer bepaald gaat het om afweercellen die de blaas moeten bewaken tegen ziekteverwekkers. Deze afweercellen functioneren beter wanneer proefpersonen dagelijks 450 ml cranberrydrank drinken.

Gojibes
- De oorsprong van deze bes ligt in Azië (China, Korea, Japan, Vietnam). Daar wordt deze bes al lange tijd gebruikt vanwege de gunstige werking die deze bes kan hebben op het lichaam. In de traditionele Chinese geneeskunde worden deze bessen veelvuldig gebruikt.
- Het bijzondere aan deze oranje/rood gekleurde goji bessen is de zeer hoge voedingswaarde. De bessen bevatten weinig calorieën en ze zijn rijk aan vezels en rijk aan waardevolle mineralen en vitaminen en geeft fyto voedende energie op cellulaire niveau en boordevol antioxidanten, die het lichaam kunnen ondersteunen om de vrije radicalen onschadelijk te maken. Verder hebben de bessen maar liefst 18 aminozuren, waarvan 11 essentiële, die het lichaam dus niet zelf kan aanmaken. Ze bevatten 500 keer meer vitamine C dan een sinaasappel (als de gewichten vergelijkbaar zijn), meer beta-caroteen dan wortels en zijn rijker aan ijzer dan spinazie. Het is een klein bommetje aan voedingsstoffen.
- Gojibes bevat een bijzondere groep van heilzame stoffen, glycoconjugaten, die de afweer van het lichaam verfijnen en die de zenuwcellen tegen schade beschermen. Dagelijks een glaasje sap van gojibessen drinken doet je snel beter voelen: betere afweer, minder darmklachten en beter psychisch welzijn.
Goji verlaagt stress, vermoeidheid en depressie.

Incabessen
– ook wel Golden Berries genoemd vanwege de goud-gele kleur groeien aan een tot 2 mtr hoge eenjarige, kruidachtige plant uit de nachtschadefamilie
(Solanaceae). De incabes komt van nature voor in Peru en in de Andes en wordt daar al eeuwenlang gegeten, maar wordt daarnaast wereldwijd in de tropen en subtropen gekweekt. Gedroogde incabessen smaken een beetje als citrusachtige rozijnen. Eet je ze als zoete snack, dan krijg je in een hap een heleboel gezonde stoffen binnen.
Eigenschappen: bevat een breed spectrum B-vitamine, waaronder B1, B2. B6, B12, ze zijn rijk aan fosfor en vitamine C, en een goed bron van eiwitten, proteïnen en rijk aan pectine. Het is daarmee een van de weinig natuurlijke producten, die al deze vitamine bevat. Inca bessen zijn een goed bron van bioflavonoïden, o.a. bekend door hum ontstekingsremmende en virusdodende werking. Incabessen zijn ook lekker in dessert, sappen en taarten.

Kruisbessen
- Ze zijn eenvoudig te kweken en hebben niet veel water of verzorging nodig. De smaak? Zoetzuur tot zoet.
* Standplaats: in tuingrond (soort maakt niet uit) of een pot, half in de schaduw.
* Oogsten of wildplukken: halverwege juni.
* Wildpluk-locatie: aan stekelige struiken in het bos of op vochtige open plaatsen
Tip: Deze bessen zijn heerlijk als jam of in een salade.

Citrusvruchten
- zijn niet alleen rijk aan vitamine C, ze bevatten ook stoffen die de vetverbranding stimuleren. Een studie met een combinatie van citrusextracten bewees dit opnieuw. Nadat mannen en vrouwen met licht overgewicht gedurende 12 weken een citrussupplement hadden genomen, daalde hun gewicht met bijna drie kilogram. In het supplement zaten extracten van gewone sinaasappel, bloedsinaasappel, grapefruit en guarana. Guarana is geen citrusvrucht, wel een vrucht die veel cafeïne bevat.
- Citrusextract kan helpen tegen metabool syndroom. Nog belangrijker voor de gezondheid waren de daling van ontstekingen, bloedstollingsfactoren, oxidatieve stress en glucosespiegel. Duidelijke signalen dat het supplement de gezondheid ten goede kwam.

Citroen
- bevat niet alleen bomvol vitamine C, ze zijn ook rijk aan kalium, calcium, fosfor, magnesium en antioxidant hesperidine, dat steunt het afweersysteem. Kalium is bijvoorbeeld belangrijk voor het regelen van de vochtbalans en de bloeddruk in het lichaam. Vitamine C is nodig voor het in stand houden van je weerstand. En antioxidanten zoals hesperidine beschermen je lichaamscellen tegen schadelijke stoffen, de zogenaamde vrije radicalen.
- zet je darmen weer aan het werk, zodat je een regelmatige stoelgang hebt. Daarbij helpt het ook om opkomende griep of verkoudheid te lijf te gaan.
- zijn rijk aan pectinevezels - deze verzadigen.
- Ook zorgt de zure smaak en de alkalische werking (balanceren van je PH-waarde)
- stimuleert de afgifte van gal, waardoor oprispingen van maagzuur, constipatie en een opgeblazen buik minder worden. Het zuur van de citroen kan de werking van maagzuur dan versterken waardoor eten sneller verteert.
- Ook werkt citroensap als een krachtige detoxer op onder meer de lever.
- Door het drinken van het water met citroen wordt tevens je lymfevatenstelsel geactiveerd; dat enorme stelsel (200.000 km in ieders lichaam!) dat zorgt voor het afvoeren van afvalstoffen.
- Citroen vermindert chronische ontstekingen en ook oxidatieve stress bij pijnlijke gewrichten
- Het draagt bij aan hormoonbalans in de juiste zuur-baseverhouding te houden
- Volgens onderzoeker Carey Reams (1903 – 1985) zijn citroenen energiebommen. Een superfruit dus, maar waar is het allemaal goed voor?

Limoen
- bevat antioxidant vitamine C
- heeft een heerlijke frisse smaak zonder de zure smaak van citroen

Druiven
- De druif is een zogenaamde besvrucht, die behoort tot de wijnstokfamilie. Het suikergehalte van druiven is wat hoger dan dat van sommige andere vruchten. Het is een gezond tussendoortje waar je echt niet zo maar van zult aankomen.
- Veel vezels - In vergelijking tot de andere populaire soorten fruit in Nederland bevatten druiven de meeste voedingsvezels. Die zorgen voor een verzadigd gevoel en soepele stoelgang.
- Druiven zijn niet zo'n goede bron van vitamine C, maar zijn wel heel rijk aan kalium. Dit mineraal speelt een belangrijke rol in het in balans houden van de bloeddruk.
- Wijndruiven. Vooral als gedroogde vruchten beschermen tegen kanker.
Tip: druiven bewaren langer op een donkere en koele plek.

Framboos
- Wist je dat een framboos van binnen hol is. Deze vrucht is een verzamelsteenvrucht en bestaat uit meerdere vruchtbesjes aan elkaar. Frambozen groeien aan een struik. De framboos heeft een unieke smaak en fluweelzacht aroma en is dan ook heerlijk om zo te snoepen.
- zijn echt superfruit vanwege de grote hoeveelheden anthicyanen, die als antioxidant een belangrijke rol spelen bij de weerstand. Ze zijn rijk aan ellaginezuur en pro-antochyanides, een antioxidant dat helpt het hart- en vaat ziekten te voorkomen.
- Ook bevat framboos vitamine K, belangrijk voor de bloedstollingen voor de opbouw van botten.
- Ze bevatten bovendien veel vezels en mineralen. Deze bessen zitten namelijk vol vitamine C en foliumzuur en zijn heerlijk zoet.
- zijn tere bessen en gevoelig voor regen en ziektes. Toch zijn ze het waard om een plekje te geven in de tuin of in het wild te plukken. Eenmaal geplukt, geef je ze een plekje in de koelkast.
* Standplaats: tegen draden geleiden op een niet te natte grond en zonnige plek.
* Oogsten of wildplukken: eind juni t/m juli
* Wildpluk-locatie: komt niet veel voor, open bossen, heidegrond, grasland.
Tip: Invriezen kan ook, maar leg ze dan niet op elkaar. Zo kun je ze wel een paar maanden bewaren. Je kunt thee trekken van de bladeren van de
frambozenstruik.

Granaatappel
- Granaatappel bevat, zoals andere fruitsoorten, veel vezels. Ook zit er aardig wat vitamine B6, B11, C en K in. Daarnaast zit er in een granaatappel veel koper. Koper is belangrijk voor de vorming van onze botten en het bindweefsel in ons lichaam. Ook draagt koper bij aan een goede werking van ons afweersysteem.
- Granaatappel(sap) is bijzonder rijk aan bioactieve stoffen die ontstekingen remmen en bescherming bieden tegen oxidatieve stress. De antioxidanten van granaatappelwijn bijvoorbeeld verlagen de oxidatie van cholesterol in het bloed beter dan die van rode wijn! Hierdoor wordt het cholesterol minder kleverig en geeft het minder aanleiding tot plaquevorming. Sommige wetenschappers stellen zelfs dat niet het cholesterol gevaarlijk is, maar wel de oxidatie ervan.
- Granaatappel(sap) houdt de bloeddruk onder controle en beschermt de weefsels tegen de schade door zuurstoftekort. Voor hartpatiënten is dit erg belangrijk, want bij hen krijgt het hart (of de hersenen) te weinig zuurstof zodra de bloedvaten geblokkeerd raken.
- Granaatappelsap heeft een bijzonder heilzame invloed op de prostaat en tegen prostaatkanker, dat bewijst een studie van de Johns Hopkins universiteit(VS). Patiënten die een behandeling hadden ondergaan tegen prostaatkanker, kregen 1 of 3 gram granaatappel-extract. Na een half jaar zorgde dit voor een minder snelle stijging van de PSA-waarde in het bloed.
- Een gram extract komt overeen met ongeveer 250 mL granaatappelsap. Granaatappelsap is bijzonder rijk aan antioxidanten die de deling van prostaatkankercellen remmen. PSA is een stof die door prostaatcellen aangemaakt wordt. Een daling (of stabilisatie) van de PSA bij prostaatkanker wordt als een gunstig teken gezien.
- Granaatappel(sap) tegen verkoudheid en griep. Volgens Amerikaanse wetenschappers is het sap van de granaatappel zeer rijk aan antioxidanten en polyfenolen in het bijzonder. Dit soort stoffen zou bescherming bieden tegen een hele reeks ziektebeelden waaronder een verkoudheid, griep maar ook hart- en vaataandoeningen en sommige vormen van kanker. Men raadt mensen aan om dagelijks twee glazen zuiver granaatappalsap te drinken als preventiemiddel tegen verkoudheden en griep. Het is bij ons niet altijd even eenvoudig om de echte granaatappelvrucht te vinden.
- Gelukkig bestaan er heel wat producenten van zuiver granaatappelsap. Zij die de vruchten kunnen kopen, persen ze op precies dezelfde wijze uit als een sinaasappel of citroen. In natuurvoedingswinkels en op een aantal gezondheidswebsites vindt de gezondheidsbewuste consument ook zuiver granaatappelsap terug. Men kan dit product ook geconcentreerd kopen onder de vorm van supplementen.
- Een glaasje granaatappel(sap) verbetert het geheugen bij senioren die een milde vorm van geheugenverlies hebben. De resultaten werden bevestigd door een hersenscan (MRI) die meer hersenactiviteit aan het licht bracht bij senioren die gedurende een maand sap hadden gedronken. Bovendien steeg de capaciteit van het bloed om oxidatieve stress te bestrijden. Naar schatting meldt 40% van de 65-plussers dat ze vergeetachtig zijn en studies tonen inderdaad een daling van de geheugencapaciteit door veroudering. Gezonde voeding en beweging zijn twee hoekstenen van fitte hersenen, dus ook van geheugen. Granaatappel bevat een veelheid aan bioactieve stoffen die snel in het bloed verschijnen na consumptie.
Een glaasje van 255 à 240 mL per dag is al genoeg om van deze heilzame werking te genieten!

Grapefruit
- bevat foliumzuur (ook wel vitamine B11 genaamd). Het is nodig voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Bovendien is het betrokken bij de groei en een goede werking van het lichaam.
- Voedingsmiddelen kunnen de werking van geneesmiddelen beïnvloeden. In grapefruit(sap) zitten bijvoorbeeld stoffen die de afbraak van medicatie vertragen, waardoor je te veel van het medicijn in je bloed kunt krijgen. Andere citrusvruchten, zoals sinaasappelen, veroorzaken dit probleem niet. Als je antidepressiva, antibiotica, slaap- of rustgevende middelen of geneesmiddelen tegen een hoge bloeddruk gebruikt, kun je grapefruits en hun sap beter laten staan.

Guave
- zit vol antioxidanten die specifiek tegen mond-, keel en maagkanker beschermen. Is een groene, tropische vrucht met roze vruchtvlees en veel pitjes. Het vruchtvlees is niet stevig maar een soort pulp. Het is een heerlijke vrucht voor in sappen en goed te verwerken tot jams.

Kaki fruit
- zit namelijk vol met de vitamines A, B6, C en E. Vitamine A zorgt ervoor dat het immuunsysteem goed functioneert. Hoewel kaki fruit van meerdere soorten vitamine B’s wat bevat, zit er voornamelijk vitamine B6 in de vrucht. Deze vitamine is belangrijk voor je spijsvertering en weerstand. Vitamine C is ook goed voor je weerstand, evenals voor je tanden, botten en bloedvaten. Als laatste is daar vitamine E, een vitamine die de huid, zenuwen, spieren, rode bloedcellen en het hart gezond houdt.
- Naast deze vitamines bevat kaki fruit de mineralen ijzer, kalium en koper, maar ook veel antioxidanten. Deze antioxidanten helpen om vrije radicalen
– agressieve stoffen – onschadelijk te maken. Dit kan ontstekingsremmend, cholesterolverlagend en beschermend werken tegen verschillende ziekten, zoals kanker.
- Volgens de Chinezen helpt kaki fruit tegen hoofdpijn, rugpijn, voetklachten en helpt het de weerstand te verhogen. Deze traditionele gezondheidsaspecten blijken waar, concluderen verschillende onderzoekers keer op keer.

Kersen
- De kers heb je in verschillende kleuren zoals paarsrood, helderrood, zwartpurper, geel met een rode gloed en oranjegeel. De smaak van de kers kan zowel zoet als zuur zijn. De zure kers wordt meestal verwerkt in dranken of sauzen. De zoete kers eten we meestal zo uit de hand.
- De zoete kers wordt meestal vanuit Griekenland geïmporteerd. Maar in Nederland telen we ook eigen kersen. Dit wordt vooral in de Betuwe gedaan. Daar zie je langs de weg regelmatig kraampjes met verse kersen. Nederlandse kersen zijn van juni t/m augustus in het seizoen.
- Omdat het bolvormig is bevat de kers een pit. Hierdoor is het een steenvrucht, net als de pruim. Kersen kunnen lichtrood tot bijna zwart zijn. Ze worden met de hand geplukt. Koop frisse en gave kersen waar de steel nog aanzit. Bewaar deze inde koelkast. Haal de steeltjes er pas af zo behoudt de kers haar aroma.
- bevatten vitamine C, foliumzuur(tegen darm- en borstkanker) en pectine, flavonoïde en vezels (alle drie tegen darmkanker)
- verlagen laaggradige ontstekingen - Elke dag 280 gram kersen eten verlaagt acht biomerkers in het bloed die wijzen op een daling van de 'ontstekingsreactiviteit' in het lichaam, dat zegt een Amerikaanse studie die uitgevoerd werd met gezonde vrijwilligers. CRP, een belangrijke cardiovasculaire risicofactor, daalde bijvoorbeeld met 20%.
Tip: kies liever voor verse kersen dan kersenconfituur of -sap, die bevatten heel weinig goed bestanddelen.

Kiwi
- Zoet en een klein beetje zuur, zo smaakt deze vrucht uit Nieuw-Zeeland. Groene kiwi’s bevatten meer vitamine C als een sinaasappel of zelfs twee citroenen.
- Is supergezond en een van de meest voedingsrijke fruitsoorten. Een gele kiwi is rijk aan vitamine C (antioxidant), B en E. Door de vele vitamine C draagt het eten van een kiwi bij aan een goede weerstand. Groene kiwi's bevatten zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel of wel drie citroenen. Dit is bijna 80% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C (98 mg per 100 gram).
- Ze bevatten namelijk weinig calorieën. Slechts 57 kilocalorieën per 100 gram. Ook is kiwi rijk aan antioxidanten, zoals vitamine C en polyfenol. Antioxidanten beschermen het menselijk lichaam tegen schadelijke stoffen, de zogenaamde vrije radicalen.
- Daarnaast zijn kiwi's heel vezelrijk en die vezels zijn, zoals je misschien al wel weet, goed voor je spijsvertering. Kiwivezels zwellen enorm op wanneer ze water opnemen.
- Weerstandverhogend, vangt vrije radicalen, veel meer nog dan appelsienen en citroenen.
- De schil van een kiwi kun je eten, mits je deze goed wast.

Mango
- bevat beta-caroteen(beschermt cellen, bestrijdt vrije radicalen)
Tip: de vrucht is rijp wanneer erg geen zwarte puntjes meer te zien zijn op de schil.

Moerbeibessen - zijn vruchtjes die groeien aan de moerbeiboom.
- Er zijn welgeteld vier varianten: zwarte, witte, rode en wilde moerbeien. De moerbeibomen komen van nature voor in gematigd warme streken in Azië, Noord-Amerika en Afrika. De witte moerbei komt oorspronkelijk uit Oost-Azië.
- zijn vetvrij, natriumarm en zitten vol met vezels en eiwitten.
- bevat onder meer vitamine A, B6, C, E, K en de bessen zijn rijk aan ijzer, calcium, kalium, magnesium, selenium, zink, koper en fosfor.
- Het veelzijdige besje zit helpt hierdoor het gezichtsvermogen versterken en de bloeddruk op peil te houden. Daarnaast zou het een gunstige invloed hebben bij obstipatie. De vele vezels zorgen dat je snel een voldaan gevoel hebt.
- bevatten zeer veel antioxidanten die een positieve bijdrage leveren aan het afvoeren van vrije radicalen en afvalstoffen in je lichaam. De moerbeibes kent twee bijzondere antioxidanten, namelijk resveratrol en anthocyaan.
- behoort toe de bladverliezende bomenfamilie van de Moraceae en groeit vooral in de subtropen van Afrika, Azië en Noord-Amerika. Een rijpe moerbei is donkerpaars tot zwart, eetbaar en zoet met een aangename zoete smaak. Het is een heerlijke zoet vrucht en kan gegeten worden als snack, maar ze worden ook veel gebruikt in jam gebak, siroop en verschillende wijnsoorten. Qua smaak zijn er wel verschillen, maar qua heilzame werking komen ze voor een groot deel overeen met elkaar.

Nectarines
- De nectarine is het kale broertje van de perzik. Daar waar de perzik een zacht, donzig jasje heeft, is de nectarine helemaal glad. Een nectarine is ontstaan als mutatie van de perzik. Er was dus sprake van een spontaan opgetreden variant en met een heerlijk resultaat!
- Nectarines bevatten vezels en vitamine A en zijn van mei t/m oktober in de winkel te vinden.

Papaja
- bevat 80mg celbeschermende vitamine C per 100gr fruit, werkt ontstekingsremmend.
- bevat enzymen die de spijsvertering bevorderen. Extract van de papaja heeft positieve effecten op constipatie, winderigheid, prikkelbare darm en opkomend maagzuur. Een studie berekende dat 75 tot 93% van de gebruikers van papaja-extract verbetering ondervinden van hun spijsverteringsongemakken. Papaja is zeer rijk aan enzymen, onder andere papaïne die de spijsvertering ondersteunen. Papaïne laat de vertering, die begint in de zure maag, op tijd plaatsvinden zodat er in de dikke darm geen gasvorming ontstaat.
- Papaja wordt ook traditioneel gebruikt tegen parasieten en voor de genezing van wonden.
Tip: bevat maar 13 kcal per 100gr

Peren
- zitten net zoveel vezels als in appels
- En zit er een verkoudheid of griep aan te komen? Ook dan hoef je niet te kiezen tussen de twee. In beide zit nagenoeg evenveel vitamine C in. In appels zit meer provitamine A en in peer weer meer kalium.

Pompelmoes
- bevat veel vitamine C, lycopeen(tegen onder meer prostaatkanker).
Tip: 100gr levert 60 % van de aanbevolen vitamine C.

Pruimen
- De eivormige is een steenvrucht en groeit aan de pruimenboom. Als een pruim rijp is smaakt deze sappig en zoet tot zuur. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten pruimen, daardoor loopt de kleur uiteen van blauwzwart tot rood en geel. Pruimen zijn rijp in de nazomer. Hollandse pruimen seizoen duurt ongeveer van half juli tot eind augustus. Bewaar ze niet in de koelkast dat verstoort het rijpingsproces.
- bevatten een grote hoeveelheid vezels en helpt bij het opnemen van ijzer in je bloed.
- zijn vezelrijk en goed voor je spijsvertering. Vezels zorgen voor een optimale darmwerking en zijn daarnaast gunstig voor het cholestelgehalte.
- schil bevat anthocyaan(verhindert ontwikkeling vrije radicalen), bevat kalium en calcium(ontgiftend, tegen darm- en keelkanker).
- Antioxidanten -(Gedroogde) pruimen zijn een perfect middel tegen obstipatie. Maar dat niet alleen, wetenschappelijk onderzoek heeft ook aangetoond dat pruimen een sterke antioxidant werking hebben, misschien wel de sterkste van alle vruchten. Antioxidanten beschermen ons lichaam tegen allerlei ziektes. Ze vangen vrije radicalen weg. Dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Zo kunnen antioxidanten helpen tegen deze beschadiging en daarmee mogelijk op de lange termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen.
- Uit onderzoek blijkt dat pruimen ook gezondheidsvoordelen hebben voor de botten. Het dagelijks nuttigen van tien gedroogde pruimen helpt tegen osteoporose en botbreuken bij vrouwen. Pruimen zijn rijk aan vitamine K, een vitamine die noodzakelijk is voor de aanmaak van bepaalde boteiwitten.
-Omdat pruimen best klein zijn, kan je twee pruimen eten voor één portie fruit. Ook pruimen bevatten veel vitamine A.
Tip - Van pruimen kan je ook zelf jam maken, lekker voor een keer op brood.

Rozenbottel
- De rozenbottel is een oeroude superfood. Deze vrucht van een roos is een bom van vitamine. Het bevat zelfs dertig keer zoveel vitamine C als een sinaasappel. Rauw smaakt deze bes zuur en wrang, daarom wordt het niet vaak zo gegeten. Het is lekkerder in een gelei, jam of compote.
- bevat vitamine C(560 mg per 100 gram) en heel veel lycopeen. Tip: de meeste waardevolle stoffen zitten in de schil.

Sinaasappel
- bevat vitamine C en flavonoide(tegen darmkanker)

Vijgen en dadels
- zijn een belangrijke bron van vitamine B en zink. Deze stoffen spelen een belangrijke rol bij de productie van hormonen, bij zowel mannen als vrouwen.

Vlierbessen
- behoren tot de gezondste voedingsmiddelen op aarde, die krachtige anti-virale en anti-bacteriële werking bevat. Een extra krachtig wapen dus voor een goede gezondheid en sterk immuunsysteem.
- stikken van de antioxidanten die zij vooral te danken hebben aan hun donkerpaarse kleur. Onderzoek toont aan dat paars gekleurd fruit meer antioxidanten bevatten dan andere kleuren, vooral de donkere varianten. Het bewijs dat vlierbessen volop antioxidanten bevatten is terug te vinden in de zogeheten ORAC-lijst. ORAC staat voor ‘Oxygen Radical Absorbance Capacity'
- zijn de toppers van de flavonoïdes; plantenstofjes die ook de moeders van de antioxidanten worden genoemd
- 0nderzoekers denken dat het stofje polyfenol cyanidin-3-glucoside een rol speelt bij het voorkomen van griep: dit stofje verstoort het eiwit waarmee griepvirussen cellen kunnen binnendringen.
- anthocyanines zorgen voor een extra afgifte van specifieke stofjes die je immuunsysteem reguleren en sterk houden. Anthocyanines zorgen dat een opgelopen griep korter duurt.
- ook bevatten ze behoorlijk wat vezels en vitamine A en C.

Watermeloen doet zijn naam eer aan
- hij bestaat namelijk voor 95 procent uit water! Een goede dorstlesser dus in de zomer.
- Watermeloen bevat citrulline, een stof die ook in ons lichaam aangemaakt wordt. Sinds recent staat citrulline beter bekend als een stof die de bloedcirculatie verbetert, want er is aangetoond dat het de bloeddruk verlaagt en erectiestoornissen verhelpt.
- Watermeloen is een van de rijkste bronnen van lycopeen, het rode, krachtige antioxidant dat we vooral uit tomaten halen. Lycopeen vormt mogelijk een bescherming tegen hart- en vaatziekten en prostaatkanker. De huid haalt lycopeen uit het bloed als bijkomende bescherming tegen uv-straling
- Watermeloenen zijn ook rijk aan ijzer, kalium en vitamine C.
- Bloeddrukverlagend effect. Kalium heeft namelijk een bloeddrukverlagend effect. En dat niet alleen...
- Naast ijzer, kalium en vitamine C zit er in watermeloen ook lycopeen en bètacaroteen. Bètacaroteen (provitamine A) is een antioxidant: het beschermt de cellen in het lichaam tegen vrije radicalen en helpt de huid ook om cellen die beschadigd zijn door de zon te herstellen. Bèta-caroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A, dat zorgt voor een gezonde opbouw van de huid en ook nog goed is voor je haar en je ogen.
- De kolokwint (Citrullis colocynthis) of bitterappel is overigens het geneeskrachtigere broertje van de watermeloen.

Het zit vol vezels, vitaminen, antioxidanten

Fruit bevat vezels, water en..

-Fruit bevat enorm veel vezels, water en ook ‘kauw weerstand’, dit betekent dat het moeite kost om fruit op te eten doordat je erop moet kauwen. Het grote voordeel hiervan is dat de fructose die aanwezig is in fruit, heel erg vertraagd je lichaam in komt en dus ook vertraagd door je lever verwerkt dient te worden. De vezels zorgen er tegelijkertijd voor dat je een verzadigd gevoel krijgt, één appel bevat gemiddeld 23 gram suiker, waarvan 13 gram fructose.

Waarom twijfel? Suiker?
- De twijfel die bij veel mensen naar boven komt wanneer we het hebben over hoe gezond fruit is, komt door de suikers. Suikers zijn niet altijd even goed voor ons lijf, hebben we inmiddels geleerd, toch? Als we dan alleen kijken naar ‘gezonde’ voedingsmiddelen (whole foods, dus onbewerkt), dan bevat fruit de meeste suikers.
- Heel mensen geloven dat ‘omdat suikers slecht zijn’ dit ook van toepassing is op fruit, aangezien het suikers bevat en inderdaad, ook fructose. Maar, deze mensen hebben het toch echt mis. Uit onderzoeken komt naar voren dat fructose alleen schadelijk is voor je lijf wanneer het in grote hoeveelheden wordt gegeten. Het is bijna onmogelijk om deze hoeveelheid binnen te krijgen door het eten van fruit.
- Laten we niet vergeten dat het bomvol vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels zit. Vezels verlagen het slechte cholesterol in je lijf, vertragen de opname van koolhydraten waardoor je suikerspiegel geleidelijk omhoog gaat in plaats van met een piek (snoep, koek, frisdrank etc.) en er zijn meerdere onderzoeken die laten zien dat oplosbare vezels (ja, die zitten ook in fruit) helpen bij het afvallen.
- Uit een ander onderzoek, dat 9 (!!!!) onderzoeken met elkaar vergeleek, kwam naar voren dat het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten met 7% daalde voor elke portie fruit die men dagelijks at. Uit een ander onderzoek waarbij bijna 10.000 volwassenen aan meededen, kwam naar voren dat het eten van groente en fruit geassocieerd werd met een 46% lager risico op het krijgen van diabetes bij vrouwen, maar bij mannen was er geen verschil te vinden

- Alleen is het niet zo eenvoudig om iedere dag genoeg vitaminen binnen te krijgen. Het gevolg? Een doffe huid, minder energie, bloedarmoede en ga zo maar door. Meer vitaminen eten, hoeft gelukkig niet ingewikkeld te zijn. Neem vooral een banaan. Of mandarijn. Of peer. Maar voordat je een hap neemt, wees er zeker van dat je niet één van volgende missers maakt. Dat zou namelijk zonde zijn van je gezonde fruithapje!

Zonder moeite meer vitaminen eten.

- Je eet fruit ongelimiteerd
Ja, fruit is gezond, slank en lekker. Maar eet jij een bomvolle fruitschaal leeg in één dag, dan wordt je bloedsuikerspiegel niet zo vrolijk. Fruit bevat namelijk van nature (vrij veel) suiker. Hierdoor kun je bij grote hoeveelheden schommelingen krijgen in je bloedsuikerspiegel. Eet je dagelijks twee tot drie stuks fruit (en soms iets meer), dan is er niets aan de hand.
Advies: Doe een beetje kaneel over het fruit, dat komt je bloedsuikerspiegel ten goede.

- Je eet fruit zo snel mogelijk
Probeer het dan zo snel mogelijk op te eten. Hoe langer je het bewaart, hoe meer vitamines er verloren gaan. Daarom lees je ook vaak dat fruit uit de diepvries gezonder is. Wat wij als ‘vers’ kopen is namelijk al een tijd geleden geoogst. Als je een hap neemt van die banaan, zit er dus al stuk minder vitaminen en andere voedingswaarden in. Diepvriesfruit wordt daarentegen direct ingevroren na het oogsten.
Advies: Het gezondste blijft fruit vers uit de grond of van de boom.

- Je eet fruit in combinatie met eiwit
Oei, weer een protest van je bloedsuikerspiegel. Die heeft liever dat je fruit combineert met een eiwit. Dat zijn namelijk vrienden van elkaar die graag samenwerken. Combineer je fruit met een eiwit, dan glijdt het voedsel langzamer door je lichaam en wordt het beter opgenomen.
Advies: Maak een shake van amandelmelk, maca- en rauwe cacaopoeder erbij.

- Je eet met de schil
Zonde, zonde, zonde. In de schil zitten de meeste vitaminen en antioxidanten.
Advies: Wel wassen, maar niet meer schillen dus, die appel en peer.

- Je kauwt een keertje extra
Je eten beter kauwen, heeft veel voordelen. Je hersenen krijgen eerder een signaal dat je vol zit, het helpt je spijsvertering, is beter voor je tanden en je eet hierdoor bewuster. Nog een voordeel: door goed te kauwen, worden vitamines beter door je lichaam opgenomen. Over hoe vaak je precies moet kauwen, zijn de meningen verdeeld.
Advies: Probeer zo tussen de twintig en dertig keer per hap aan te houden.

- Je drinkt je fruit
Een sapje is lekker, maar je mist het één en ander. De vezels bijvoorbeeld. Wat er wel veel in zit: suiker. Drink je het sapje langzaam ,dan zal je er niet zoveel van merken. Maar als het sapje ontzettend lekker is, heb je geen zin om kleine nipjes te nemen. Zin in een sapje?
Advies: Voeg dan een vet toe (avocado!), zodat suikers geleidelijker door het lichaam worden gevoerd.

- Je eet je fruit na de maaltijd
Niet doen! De theorie van liever geen fruit na het eten gaat als volgt: fruit verteert makkelijker dan avondeten, vooral als je dierlijke eiwitten hebt gegeten. Fruit mag nooit tegelijk met of onmiddellijk na iets worden gegeten, omdat fruit niet lang in de maag blijft. Fruit verteert niet in de maag. Het wordt afgebroken en laat zijn energie en nutriënten vrij in de ingewanden. Want wat er wel aan de hand kan zijn is dat je fruit hebt gegeten waar veel enzymen in zitten. Kiwi, ananas en abrikozen hebben dat bijvoorbeeld. Deze enzymen kunnen in je maag al enthousiast aan de slag gaan als spijsverteringsenzymen en je voedsel gaan verteren. Dit hoort eigenlijk pas in je dunne darm te gebeuren. Dit kan leiden tot brandend maagzuur en oprispingen.
Advies: Eet fruit op nuchtere maag of een uur na de maaltijd, dan komen de vitamine en mineralen tot zijn recht in het lichaam.

Bron:
- Leven lang fit - Harvey & Marilyn
- Fitbeauty.nl


















































































































Wist je dat...

Elektrisch rijden schaadt het milieu!

TU professor Wellnitz:
Elektrische auto’s zijn grote zwendel en ‘waardeloos’ voor het klimaat. Posted on 15/07/2019 ....
Lees verder op wistje dat.