google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Wist je dat


Palmolie ligt onder vuur

Red het regenwoud en haar bewoners!

Wat is palmolie? en hoe ongezond is deze olie?
- Palmolie is, zoals de naam al aangeeft, een plantaardige olie die gewonnen wordt uit de pulp van de oranjerode palmvrucht. Deze vrucht groeit met name in Aziatische landen als MaleisiŽ en IndonesiŽ. In vergelijking met andere oliŽn kan er per hectare land veel meer palmolie worden gewonnen, waardoor dit ingrediŽnt dan ook goedkoper is dan andere plantaardige oliŽn.
- De productie van palmolie is ontzettend destructief voor onze aarde. Voor de uitbreiding van palmolieplantages wordt er tropisch regenwoud gekapt. Door de boskap verdwijnen ook verschillende bedreigde diersoorten (zoals de orang-oetan).
- Palmolie is ťťn van de meest gebruikte plantaardige oliŽn ter wereld. Het is een belangrijke grondstof die structuur geeft aan allerlei producten. Van knapperig en stevig tot juist smeerbaar en smeuÔg. En voor wat hoort wat: de productie van palmolie bedreigt het klimaat, het regenwoud en de orang-oetan. Een belangrijke reden waarom deze olie onder vuur ligt. Voor de aanleg van oliepalmplantages worden stukken regenwoud gekapt. Eťn plantage kan zo groot zijn als 60.000 (!) voetbalvelden.

Lokale bevolking
De palmolie-industrie is ook voor de lokale bevolking in AziŽ een ramp. Conflicten tussen de lokale bevolking en de grote palmoliebedrijven ontstaan, waarbij vaak gewonden of zelfs doden vallen.

Waar zit palmolie in?
- Je bent je er misschien niet bewust van, maar hoogstwaarschijnlijk gebruik jij dagelijks producten die palmolie bevatten. Palmolie wordt verwerkt in een groot scala aan levensmiddelen. Palmolie vind je in bewerkte, kant-en-klare producten en zorgt er bijvoorbeeld voor dat een chocoladereep wel in je mond smelt, maar niet in de hand. Naast voedingsmiddelen zit palmolie ook in heel veel andere producten zoals zeep, lippenstift en schoonmaakmiddelen. Dit geldt niet alleen voor huismerken, maar ook voor A- en B-merken. Naast verschillende voedingsmiddelen, wordt palmolie ook gebruikt als ingrediŽnt voor veevoer, biodiesel en biokerosine. Doordat palmolie relatief goedkoop is, blijft de vraag groeien. Nederland is in de EU een van de grootste afnemers van palmolie.

Duurzame palmolie
- Er bestaat zogeheten Ďduurzame/gecertificeerdeí palmolie. Dit zou moeten betekenen dat de olie op een legale, duurzame manier gewonnen is en dat de leef- en arbeidsomstandigheden van de arbeiders acceptabel is. Echter, de overheid van de landen waar palmolie gewonnen wordt, handhaaft niet actief haar eigen wetten, waardoor palmoliebedrijven vrij spel krijgen. In de praktijk blijkt dat dus dat de palmolie die deze bedrijven duurzaam noemen toch in verband gebracht wordt met kinderarbeid, landroof en illegale kap van het regenwoud.
- De vraag naar palmolie blijft sterk groeien en daarom moet de olie duurzamer geproduceerd worden. Toch zijn er genoeg mensen die zich afvragen of dat eigenlijk wel kan. Hoe kan een product duurzaam worden genoemd dat automatisch zorgt voor ontbossing? Milieuorganisaties pleiten daarom zelfs voor een boycot. Een lastige kwestie, want deze olie is niet makkelijk te vervangen. Er is nog een lange weg te gaan, maar negentig procent van de door Nederlandse voedingsbedrijven verwerkte palmolie werd vorig jaar duurzaam geproduceerd. In 2011 was dit slechts dertig procent.
Voor alternatieven als koolzaad- en zonnebloemolie is tot wel vijf keer meer grond nodig om hetzelfde te kunnen produceren.

Het RSPO-keurmerk
- Tot 2014 was het lastig te achterhalen waarin palmolie verwerkt zat, want tot die tijd hoefde de fabrikant dit niet expliciet te vermelden en kon het verschuilen onder de term Ďplantaardige olieí of Ďplantaardig vetí. Gelukkig moet er volgens de huidige Europese wetgeving wel vermeld staan welke plantaardige olie gebruikt is. Dit kan bijvoorbeeld olijfolie of sojaolie maar dus ook palmolie zijn. Omdat de term palmolie wel verschillend verwoord mag worden, is het soms even ontcijferen, maar je kunt het ingrediŽnt in ieder geval herkennen aan het woordje Ďpalmí (bijvoorbeeld: palmitic acid, palmitate en sodium palm kernelate). Helaas geldt deze wetgeving niet voor cosmetica producten en hoeft er bij deze dus niet expliciet vermeld te staan of er palmolie in zit. Dat een product biologisch is, betekent niet per definitie dat dit product vrij van palmolie is.
-Palmolie is gelukkig nu wel te herkennen op het etiket. Sinds 2014 zijn fabrikanten verplicht om op het etiket te vermelden welk soort olie gebruikt is. En als er dan palmolie in een product zit verwerkt, kies dan voor de duurzaamste optie. Duurzame palmolie is te herkennen aan het Greenpalm keurmerk en het RSPO-keurmerk.
- Met het RSPO-keurmerk wordt ervoor gezorgd dat de palmolie die wij importeren in ieder geval zo duurzaam mogelijk geproduceerd is. Dit houdt in dat bossen, biodiversiteit en de bevolking bij de productie gespaard blijven. In 2020 zou 100 procent van de geÔmporteerde palmolie in Europa het RSPO-keurmerk moeten hebben, maar dat doel gaan we niet halen. Op dit moment zit Europa op 74 procent. Er dus nog een lange weg te gaan, maar Nederland doet het gemiddeld wel ietsje beter: in 2016 was 90 procent van alle door de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie verbruikte palmolie RSPO-gecertificeerd.

Meer verzadigd vet
- Niet alleen de productie van palmolie zorgt voor kritiek, ook zou deze populair olie niet goed zijn voor onze gezondheid vanwege de hoeveelheid verzadigd vet. Eťn eetlepel palmolie (10 gram) bestaat uit 90 kilocalorieŽn en 10 gram vet, waarvan 4,8 gram bestaat uit verzadigde vetten. Ter vergelijking: een eetlepel olijfolie bevat hetzelfde aantal kilocalorieŽn en vetten en slechts 1,4 gram verzadigde vet. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol van het bloed, wat niet goed is voor onze bloedvaten. Om de kans op hart- en vaatziekten te verlagen, is het belangrijk om producten met veel verzadigd vet te vervangen door producten met veel onverzadigd vet.

Goede alternatieven voor palmolie

1. Gebruik regionale olie
- In Europa kunnen we palmolie in veel gevallen vervangen door alternatieven uit onze eigen regio, zoals olijf-, zonnebloem- of raapzaadolie. Net als vroeger. Dan maken we weer koekjes naar (groot)moeders recept.
- Alternatieven kunnen we dichtbij huis op duurzame wijze produceren. In Nederland en soms in Europa. Maar de tropen zijn te ver weg. In de tropen zelf kunnen ze voor eigen gebruik duurzaam palmolie produceren.

2. Geen palmolie als brandstof
- Wist je dat palmolie ook als brandstof wordt gebruikt? Van de palmolie die in Europa wordt ingevoerd, belandt de helft als biobrandstof in onze auto's. Ons vervoer moet duurzamer, met palmolie gaat dat niet lukken. Dan wordt het zelfs minder duurzaam.
- - Vervuilend - De vraag naar palmolie wordt ook groter doordat diesel in toenemende mate vervangen wordt door biobrandstof. Het is moeilijk te geloven maar biodiesel -die in veel gevallen uit palmolie bestaat- is maar liefst drie keer zo vervuilend als normale diesel. Toch wordt bijna de helft van de palmolie in Europa gebruikt voor biobrandstof.
- Hoe lossen we dat op? Door te zorgen voor beter openbaar vervoer, fietsvriendelijke steden en elektrische deelauto's. Dan hebben we de auto minder nodig en dat scheelt brandstof.
- Gelukkig vindt de Europese Unie (EU) ook dat palmolie geen duurzame brandstof is. Vanaf 2030 mag palmolie niet meer gebruikt worden als brandstof.

3. Onbewerkt en verser eten
- Hoe mijd je palmolie - dan zorg je toch gewoon dat je geen palmolie binnenkrijgt?í, zul je misschien denken.
- Palmolie zit verwerkt in ontzettend veel bewerkte supermarktproducten (Nutella, Oreoís, pepernoten, beschuit, margarine, ijs, pindakaas, chocolade, soep, kant- en klaarmaaltijden). Maar dit betekent niet dat je niet kan proberen ze te vermijden.
- Vergeet ook de shampoo, crŤme en zeep uit je badkamer niet, als je deze olie helemaal wilt mijden. Ook daar zit vaak palmolie in verwerkt. Wat betreft cosmetica en verzorgingsproducten: vaak zijn de bewustere keuzes vrij van palmolie. Zo zijn ongeveer al de producten van het merk Lush 100% palmolie vrij. Inmiddels zijn er ook meerdere producten op de markt die wel palmolievrij zijn.
- Verse producten bevatten geen palmolie. Dus als we meer onbewerkte en verse producten eten, hebben we minder olie nodig.
- De overheid kan hierbij helpen. Door gezonde en milieuvriendelijke keuzes goedkoper te maken en bewerkt eten te ontmoedigen.

Wat kan jij doen?
- Het helemaal vermijden van palmolie zal je niet lukken en dat is ook niet zo gek.
- Check het etiket - Wel kun je proberen bij aankopen bewust ervan te zijn of er palmolie in zit. Zit dit erin en is er een alternatief?
- Het beste advies is daarom: kook zelf met onbewerkte producten. De regel is: hoe puurder het product en gezonder je eet, hoe minder kans dat er palmolie in zit. Ook zijn er vaak palmolievrije alternatieven te vinden, zoals bijvoorbeeld een pindakaas van 100% pindaís in plaats van een variant met palmolie erin. Dan kies je zelf wat je eet.
- Palmolie is gelukkig te herkennen op het etiket. Sinds 2014 zijn fabrikanten verplicht om op het etiket te vermelden welk soort olie gebruikt is. En als er dan palmolie in een product zit verwerkt, kies dan voor de duurzaamste optie. Deze duurzamere olie is te herkennen aan het Greenpalm keurmerk, keurmerk Roundtable en het RSPO-keurmerk.
- Jij kunt milieudefensie helpen om de palmolie-industrie aan te pakken. Want we kunnen niet zonder regenwouden. Vraag ABN AMRO, ING en de Rabobank geen geld meer te steken in palmoliebedrijven die het regenwoud slopen.
Natuur

Milieudefensie
Voeding

Palmolie

Palmolieverbod in biobrandstof

- Europees Parlement stemde in 2018 voor een eind aan palmolie in biobrandstof per 1 januari 2021. 'Het Europees Parlement is kampioen regenwoud redden', reageert een enthousiaste campagneleider Rolf Schipper.

- Onze auto's moeten niet langer op palmolie rijden, zo besloot het Europees Parlement met een ruime meerderheid. Dat is geweldig nieuws voor het regenwoud. Want nu wordt regenwoud nog massaal gekapt voor de aanleg van palmolieplantages. Als de Europese Unie (EU) een palmolieverbod invoert, verbruikt Europa in ťťn klap 46% minder palmolie.

- Het besluit van het Europees Parlement volgt op een jarenlang debat. Milieudefensie heeft dit laatste jaar alles op alles gezet voor een palmolieverbod. In Nederland verzamelden we ruim 32.000 handtekeningen, voerden we vele lobby-gesprekken en schreven 174 wetenschappers een open brief.

- In Europees verband wisten we samen met andere organisaties voldoende parlementsleden te overtuigen van een palmolieverbod. Dit deden we door getuigen uit IndonesiŽ en Liberia in het parlement hun verhaal te laten doen. Ook stuurden nog eens 20.000 mensen een persoonlijke e-mail naar de parlementsleden. Zo kon het complete Europarlement er niet meer omheen: de ontbossing van het regenwoud moet gestopt worden!

- Rolf Schipper: "De machtige palmoliebedrijven hebben het nakijken. Aan het omhakken van de laatste oerbossen van IndonesiŽ, MaleisiŽ en Afrika voor Europese palmoliediesel valt geen rooie cent meer te verdienen. Pure winst voor het klimaat en de inwoners van het regenwoud. Dat hebben de petitietekenaars en actievoerders uit Nederland, Europa, IndonesiŽ en Afrika knap gedaan!"

- Het Europees Parlement stemde vandaag ook over het gebruik van andere voedselgewassen voor brandstof, zoals soja en koolzaad. Een totaalverbod op voedselbrandstoffen lijkt er niet te komen. Maar het gebruik wordt wel aan banden gelegd. Ook dat is winst voor de bossen, lokale bewoners, en de voedselprijzen.

- Milieudefensie blijft zich wel inzetten voor een totaalverbod. Want door het gebruik van voedselbrandstof stijgen de voedselprijzen. Dit treft vooral de armste mensen op aarde. Ook wordt vaak illegaal bos gekapt, en worden mensen verjaagd van hun geboortegrond. Uit onderzoek dat deze week verscheen, blijkt dat het Amerikaanse biobrandstofbeleid leidde tot massale boskap. Oplossingen voor schoner transport liggen niet in het rijden op voedsel, maar in beter openbaar vervoer, fietsvriendelijke steden en elektrisch vervoer.

- Het Europees Parlement gaat nu onderhandelen met de Europese Commissie en de Europese Raad over een daadwerkelijk Europees verbod op palmolie voor brandstof. In de Europese Raad zal Minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) namens Nederland pleiten voor een palmolieverbod. De Nederlandse regering besloot hiertoe na het ontvangen van een petitie van Milieudefensie, die inmiddels door 32.000 Nederlanders is ondertekend.

Bron:
- Milieudefensie 2018-2019
- GezondNU 2019


Wist je dat...

Elektrisch rijden schaadt het milieu!

TU professor Wellnitz:
Elektrische autoís zijn grote zwendel en Ďwaardeloosí voor het klimaat. Posted on 15/07/2019 ....
Lees verder op wistje dat.