google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Wist je dat


Inname nutriŽnten kan R-waarde Covid-19 versneld terugdringen.

Een gezonde leefstijl als preventief middel tegen virussen!

De verspreiding van het Covid-19 virus in Nederland zou versneld teruggedrongen kunnen worden door de weerstand tegen infecties bij mensen te verbeteren. Dat kan door de inname van nutriŽnten, zoals selenium, vitamine A, C en D. Terwijl de avondklok het zogeheten reproductiegetal R met 8 tot 13% kan reduceren, kan een verbeterde immuunsysteem een reductie van minimaal 25% opleveren. Ook de verblijftijd in ziekenhuizen daarmee met 20 % worden teruggedrongen. Dat stelt de World Health Foundation (WHF) uit Bunnik, die als doel heeft de menselijke gezondheid te promoten en kennis en ervaring van artsen te bundelen en door te geven.
- Helaas is er weinig aandacht voor een maatregel die iedereen zelf kan nemen. Dit heeft te maken met onze ongezonde voeding zoals veel dierlijke- en geraffineerde voedingsmiddelen. Mede uit onderzoek van onder meer de universiteit van Groningen en Southampton, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift - Nutrients Ė, blijkt dat nutriŽnten als vitamine A,B6, B12,C, D, E, selenium, magnesium, koper, en zink. Omega-3 vetzuren en aminozuren zoals taurine een belangrijke rol spelen in de verbetering van het immuunsysteem.
Ė Een tekort aan deze stoffen leidt tot een verminderde weerstand tegen infectie als Covid-19. De meeste Nederlanders halen nu de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden (ADHís) van deze nutriŽnten lang niet altijd. In deze voeding zitten meer dan 40 essentiŽle nutriŽnten die voor het optimale functioneren van het lichaam absoluut noodzakelijk zijn. Dit zijn met name essentiŽle aminozuren, vetzuren, vitamine, mineralen en sporenelementen. Een tekort of lagere inname van een of meer van deze 40 nutriŽnten verzwakt het immuunsysteem.
- Een goed immuunsysteem is nodig om een virusinfectie te overleven en immuniteit op te bouwen. Werkt het immuunsysteem goed dan worden mensen naar verwachting ook veel minder ziek, Dit is eenvoudig te doen door meer voedsel te eten met immuun-stimulerende essentiŽle nutriŽnten en minder voedingsmiddelen met vlees, zuivel, suiker, alcohol en verzadigde geharde vetten. Deze bevatten nagenoeg geen essentiŽle nutriŽnten. Wetenschappelijk is hier al meer dan vijftig jaar onder zoek naar gedaan.

Deskundigen doen oproep aan politiek, industrie en maatschappij voor structureel gezonde leefstijl.
- Een gezonde leefstijl als preventief middel om virusuitbraken als corona te voorkomen. Daarvoor pleiten honderden deskundigen, onder wie artsen, wetenschappers en andere zorgprofessionals. Ze doen dat in een wetenschappelijke notitie die is gericht aan alle lagen in de samenleving.
- De wetenschappelijke notitie is opgesteld door experts van het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde (Lifestyle4Health) van TNO en het Leiden Universitair Medisch Centrum.

Westerse voeding oorzaak van zware COVID-19?
- In deze wereldwijde coronacrisis worden we continu geconfronteerd met de vele ernstig zieken die Ė ondanks alle intensieve zorgen - vaak toch overlijden. Maar toch blijkt dat dit zťťr besmettelijke virus maar leidt tot een laag overlijdensrisico: rond 3 %. Het eigenaardige is dus dat de meeste besmette mensen weinig of vrij milde symptomen hebben, terwijl anderen het niet overleven. Ouderen en mensen die lijden aan obesitas hebben een hoger risico, maar sommige flink bejaarden komen er toch netjes door, terwijl jongere mensen overlijden. Tegenslag? Of toch een reden?
- Na enkele publicaties over het nut van vitamines en antioxidanten is er nu eindelijk een studie die Ďwesterseí voeding aanwijst als grote oorzaak an het immuniteitsfalen bij COVID-19. IndustriŽle voeding creŽert voedingsdeficiŽnties, veroorzaakt chronische ontsteking, maakt slijmvliesbarriŤres kapot en put het immuunsysteem uit. Als het virus niet aangepakt wordt in de eerste Ďverdedigingslinieí, gaat het woekeren en kan het alle weefsels aantasten!

Gezonde voeding beschermt tegen COVID-19-verwikkelingen!
- De Volkskrant vraagt zich inmiddels ook af waarom er niet veel meer aandacht is voor de gezondheidsvoordelen van een overwegend plantaardig eetpatroon. In de Verenigde Staten vergoeden zorgverzekeraars een behandeling met plantaardig eetpatroon in geval van hart- en vaatziekten. Dat zegt toch al genoeg?
Nog meer weetjes over gezonde voeding:
- 80% van de hart- en vaatziekten is te voorkomen met leefstijl, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie.
- De Nederlandse Gezondheidsraad schrijft in de Richtlijnen Goede Voeding: "De invloed van ongezonde voeding op de ziektelast in omvang vergelijkbaar met die van roken. Het belang van voeding voor de volksgezondheid is dan ook groot."
- In februari dit jaar concludeerde de Rotterdamse Erasmus Universiteit dat een hogere inname van dierlijke eiwitten geassocieerd is met een vroegtijdige dood, met name door hart- en vaatziekten. Een hogere inname van eiwitten uit bonen, noten, groenten, fruit is juist geassocieerd met een hogere leeftijd, met name door een verlaagd risico op hart- en vaatziekten.

De Corona crisis bleek een vergrootglas.
- Crises maken het ondenkbare denkbaar. Ze maken scheuren van kleine barstjes. Ze schudden het stof af van dingen en maken zichtbaar wat niet gezien wilde worden. Crises zijn even pijnlijk als nuttig en even gevaarlijk als kansrijk. Tijdens de paniek die er ontstaat gedurende een crisis is het makkelijk voor machthebbers om plannen, die allang op de plank lagen, ineens uit te voeren. Tijdens eerdere crises liep dat slecht af. Corona biedt een nieuwe kans. Zwakke mensen zullen sterven en sterke mensen overleven. De menselijkheid kan overleven Ė als we nu in actie komen.
- In 2020 verspreidde een virus zich over de planeet. De eerste weken vielen er duizenden doden en stierf ook de waan van controle en zekerheid, die met name de westerse landen hadden gecreŽerd. Politici verklaarden Corona tot een pandemie. De mens raakt in paniek en uit angst, onwetendheid of hebberigheid en zien we mensen van hun lelijkste kant: hamsteren, onzin verspreiden op sociale media, geen rekening houden met anderen, ruziemaken en huiselijk geweld, geld proberen te verdienen aan de vrees of het leed van anderen.
- Het liet zien wat er mis is in onze samenleving. We gaan op een manier met dieren om, die inhumaan en destructief is. Het leefgebied voor wilde dieren werd de afgelopen decennia steeds kleiner, omdat wij wegen, mijnbouw en steden aanlegden in natuurgebieden. Dat speelt een rol in de toename van zoŲnosen: infectieziekten die van dier op mens overgaan.
- De meesten van die mensen zijn arm, opdat andere landen, zoals ook het onze, zo rijk konden worden. De mens in de westerse wereld neemt steeds meer in beslag en vergroot zijn voet(sel)afdruk door het gebruik en nuttigen van vele wilde dieren, vlees- en zuivelproducten, wat tot allerlei chronische ziekten leidt.
- Zoín 30% van de wereldbevolking woont in sloppenwijken. Er wonen momenteel 7 miljoen mensen in vluchtelingenkampen. Voor hen is sociale distancing geen optie. Je handen wassen met zeep is ook lastig voor de 780 miljoen mensen in de wereld die geen toegang hebben tot schoon of veilig drinkwater. Bovendien hebben de artsen die hen behandelen een groot gebrek aan materialen en medicijnen.

Eenzaamheid is dodelijk
- In ons eigen land wonen tienduizenden ouderen en andere alleenstaanden, die zelden bezoek krijgen. Ook zijn er veel meer jonge mensen, die wel constant contact hebben met anderen, maar niet meer weten wat werkelijke verbinding is. Beide groepen voelen zich diep eenzaam. Dat is gevaarlijk, want kwetsbare en eenzame mensen overlijden het eerst.
- Er is de afgelopen jaren zoveel gekort op de zorg, dat artsen en bedden overbezet zijn. Er worden kinderen en vrouwen mishandeld in hun eigen huizen door hun vaders en echtgenoten. Nu meer dan voorheen, omdat de scholen, sportscholen en kantoren dicht zijn, maar de slijterijen open.
- De kinderen zijn angstiger en depressiever, omdat ze geen toekomst meer zien. De hulpinstanties werden de afgelopen jaren zo uitgehold, dat ze nu weinig kunnen bieden: de kindertelefoon wordt platgebeld. Er is met zoveel aandacht en devotie een taal gecreŽerd, die de nadruk legt op schijnveiligheid en een gevoel van controle, dat mensen zijn vergeten hoe ze kunnen omgaan met onzekerheid. Er werd zoveel gevlogen, gereden en gevaren dat de lucht vervuild was en het water troebel zag.

Een leefbare planeet
- Te midden van al die dynamiek, inzichten en paniek, stonden de mensen voor misschien wel de belangrijkste beslissingen uit hun generatie. Ze konden twee dingen doen. Ieder individu kon zichzelf pogen te beschermen tegen dit virus, desnoods ten koste van anderen, en daarna weer zo snel mogelijk terugkeren naar de pre-corona werkelijkheid. Of ze konden inzien, dat er allang geen normaliteit meer was. Hoogstens waren dingen als hebzucht, ongelijkheid, uitputting, eenzaamheid en een gebrek aan heldere informatie en vertrouwen genormaliseerd. Als de mensen zich dat realiseerden, zouden ze zichzelf weer kunnen zien als wezens die worden gestuurd door biologie en fysica. En dat wij dus voor ons bestaan afhankelijk zijn van een leefbare planeet en menselijke verbindingen.
- Als mensen dat zouden zien, zou de Corona crisis een kans vormen. Een versneller van een beweging, die al gaande was, maar die als te extreem werd gezien. Een beweging die pleitte voor meer gelijkheid, minder dierenleed, meer natuur, minder stress, meer verbinding en minder retourtjes Bali. Corona is pijnlijk en dodelijk, maar misschien wel precies wat we nodig hebben om de scheuren in onze samenleving te dichten en om de ideeŽn die al bestaan nu eindelijk door te voeren.

Coronacrisis wake-up call voor overheid

De meeste coronapatiŽnten op de IC hebben overgewicht. Een fenomeen dat Hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell overal op de wereld ziet. Hij hoopt dat de overheid dit ziet als een mooie kans om de leiding te nemen in de promotie van gezonde voeding.
- Afgelopen week constateerde ook Peter van der Voort, Hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) en hoofd van de Intensive care (IC) van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), dat 90% van de corona patiŽnten op de IC overgewicht heeft.

Klachten ernstiger
- Aan EenVandaag legt de hoogleraar uit dat mensen met overgewicht niet per se sneller het virus krijgen, maar dat kans op ernstige klachten hoger is. ĎNa besmetting met het virus word je een week later ziek. Gedurende tien dagen wordt je zieker en daarna zijn er twee opties: je geneest, of je wordt zo ziek dat je aan de beademing moet. Die laatste groep zijn altijd te dikke mensení aldus Van der Voort. Hij wil benadrukken dat zijn resultaten niet bedoeld zijn om dikkere mensen te stigmatiseren, iedereen welkom is op de Intensive care. En de meeste mensen met overgewicht herstellen gewoon.

Het virus bindt zich aan vet
- Onderzoek van het team van de hoogleraar vond de eerste concrete aanwijzingen voor het verband van het coronavirus en overgewicht. Het COVID-19 virus dringt cellen binnen door zich te binden aan zogenaamde ACE2-receptoren aan de buitenkant van cellen. ACE2-receptoren zijn vooral te vinden op Weegschaallongcellen (daarom krijg je hoestklachten), darmcellen (sommigen krijgen diarree) en vetcellen. Dat laatste is de reden waarom mensen met overgewicht mogelijk meer problemen krijgen. Hoe meer vetweefsel, hoe meer virus het lichaam binnendringt. ĎNu zijn we dus aan het uitzoeken hoe dat leidt tot longschade, waardoor je beademing nodig hebtí, legt Van der Voort uit. De hypothese moet nog verder getoetst worden.

Volg geen crash dieet, gebruik je gezond verstand
- Jaap Seidell roept mensen op nu niet op crash-dieet te gaan. ĎIk raad mensen af op een crash-dieet te gaan. Bijvoorbeeld door te gaan vasten. Dit is namelijk ook een aanslag op het immuunsysteem. Door te vasten krijgen mensen niet de koolhydraten, vetten, eiwitten en vitamines en mineralen binnen die ze nodig hebben. Deze zijn allemaal nodig voor een goed functionerend immuunsysteem.í Dit betekent volgens hem niet dat mensen niet bezig kunnen met gezonde voeding. ĎDe algemene adviezen zijn nu juist extra belangrijk. Gebruik je gezond verstand en eet gewoon gezond. Beweeg, voorkom stress, slaap voldoende en eet gezond.

Risicogroep verkleinen
- Seidell denkt dat het nu de tijd is om echt actie te gaan ondernemen om toekomstige, en huidige, epidemieŽn beter te bestrijden. ĎDeze epidemie zal zeker niet de laatste zijn. Eerder was er SARS, nu is er corona en er zal zeker ook een volgende epidemie komen. Het is daarom juist nu belangrijk om te kijken naar leefstijlverandering. Als de groep mensen die risico loopt verkleint, is er ook een betere kans om een volgende epidemie te bestrijden.í

Overheid moet leiding nemen
- De hoogleraar ziet daarbij een belangrijke rol voor de overheid. ĎVerandering in de gehele samenleving is nodig en het is belangrijk dat overheid daarbij de leiding neemt. De overheid denkt dat mensen het wel zelf doen maar het is hun taak om een gezonde omgeving te creŽren en mensen te beschermen. De overheid moet zorgen voor veilige lucht, schoon water en een goede leefomgeving. Voeding is onderdeel van deze omgeving. Naast informatie over gezonde voeding is het ook belangrijk dat de omgeving gezonde keuzes stimuleert.

Maak gezonde keuze vanzelfsprekend
- Ongezonde keuzes hoeven niet verboden te worden vindt de hoogleraar, maar het kan geen kwaad om de gezonde keuze voorop te zetten. ĎMaak de ongezonde keuze minder makkelijk. Het is juist nu belangrijk dat gezonde voeding en beweging aangemoedigd worden. Waarom ongezonde keuzes stimuleren wanneer je ook gezonde keuzes kan aanmoedigen? Dit doe je door de omgeving te veranderen. Dit is dan ook een oproep om dat te doen. Aan de overheid maar ook aan supermarkten en voedingsproducenten. Het is een collectief belang.í

Iedereen doet maar wat
- Momenteel mag iedereen marketing maken voor wat ze maar willení, legt de hoogleraar uit. ĎDat betekent dat er reclames zijn voor ongezonde snacks voor kinderen en dat negentig procent van de De inhoud van de frisdrankautomaat op de middelbare schoolaanbiedingen van supermarkten. Omgevingen van scholen staan vol met mogelijkheden om ongezonde snacks te nuttigen en dan hebben we het nog niet over frisdrankautomaten binnen de scholen zelf. Door een ongezonde omgeving te creŽren, draag je eraan bij dat mensen ziek worden.í

Coronavirus nu, gezonde leefstijl later
- De liberale Nederlandse overheid is altijd voorzichtig geweest om mensen op de manier die Seidell voorstelt te beÔnvloeden. ĎDe overheid wil de keuzes van mensen niet beperken. Maar in deze coronacrisis heeft de overheid laten zien geen problemen te hebben om keuzes te maken die de volksgezondheid beschermen.

Bescherm mensen tegen overgewicht
- Hij vraagt zich dan ook af waarom dit niet ook het geval kan zijn post-corona tijdperk. Mensen luisteren nu, terecht, naar de adviezen. De horeca vind het ook niet leuk om dicht te gaan maar het is wel de beste beslissing voor de gezondheid. Waarom zouden we dan ook niet aanpassingen kunnen doen om op lange termijn een ongezonde leefstijl te ontmoedigen? Dit zijn misschien tijdelijke maatregelen voor een overdraagbare infectieziekte, maar waarom zouden we niet ook aanpassingen doen om chronische welvaartsziekten op lange termijn tegen te gaan?
- Als voorbeeld noemt de hoogleraar voeding en gezondheid het invoeren van een suikertax. Vele landen hebben deze succesvol ingevoerd. Vaak effectief maar om de een of andere reden lastig om in Nederland in te voeren. Ik zou graag willen zien dat de overheid de volksgezondheid vooraan zet en dat we dit soort keuzes wel maken.

Bron:
- Gezondheidplus 2021
- Voeding & ziekte 2021
- ABC Gezondheid 2020
- VoedingNU 2020
- Hetkanwel 2020


Wist je dat...

Waarom eten als een voetprintariŽr!

"Wees zelf de verandering die je wilt zien in de wereld" Mahatma Gandhi
Er is er nieuwe voedingsstijl in opkomst: de footprintarian, in het Nederlands ĎvoetprintariŽrí. Wie eet als een voetprintariŽr maakt zijn voedselkeuzes op basis van de CO2-uitstoot. Interessant, want hoe doe je dat? We hebben de zes basisprincipes voor je op een rij gezet. ....
Lees verder op wistje dat.