google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Voeding


Alternatieven voor eivrij koken

De eigenschappen van eieren

Voor diegenen die ei-vrij willen gaan kokkerellen is het desondanks wel belangrijk om te begrijpen,waarom we zo vaak op eieren teruggrijpen. Ze hebben kook-technisch zoals gezegd dus wel degelijk een aantal handige eigenschappen.

Rijzen - Deeg voor gebak, brood, muffins, koekjes, enz., heeft er baat bij dat het voldoen-
de kan rijzen. Dit proces zorgt ervoor dat het resultaat van je inspanningen lekker luchtig wordt.

Binden - Zorgt ervoor dat alle gebruikte ingrediënten goed aan mekaar hechten. Het ei is in dit geval de spreekwoordelijke lijm die de boel bij mekaar houdt.

Vochtigheid - Eieren voorkomen dat je gebak te droog wordt en zorgen voor een malse, plakkerige (aka vochtige) textuur.

Alternatieven:
- Echter, uiteindelijk zijn bovenstaande eigenschappen vrij simpele chemische processen die ook makkelijk met eenvoudige huis-, tuin-, en keukeningrediënten kunnen worden nagebootst. En er bestaan zelfs kant-en-klare ei-vervangers die het je helemaal makkelijk maken.

De beste alternatieven
Bananen of appelmoes; 1 ei = een halve geplette banaan of 50gr appelmoes

Bakpoeder; 1 ei = 3 el bakpoeder mengen met 3 el, water en 1 el zonnebloemolie.

Olie: Jazeker, gewoon olie. Vanzelfsprekend helpt dit niet bij het rijzen, maar wel bij de vochtig-
heid/luchtigheid van je gebak. Vervang 1 ei telkens door 60 ml olie.

- Chiazaden kan je perfect gebruiken als ei-vervanger. Om 1 chia-ei te maken: roer 1 eetlepel biologisch chiazaad door 2½ eetlepel water. Laat dit mengsel vervolgens 5 tot 10 minuten staan tot het dik en papperig is. Gebruik 1 chia-ei als vervanging van 1 ei.

(gekookte) Havermout: als bind middel in hartige gerechten. Zeer geschikt om burgers te lijmen.

Kikkererwtenmeel en kikkererwtenvocht; kikkererwtenmeel is geschikt als bindmiddel in hartige gerechten. Het meest bekende voorbeeld is natuurlijk falafel maar je kan er vele kanten mee uit. Kikkererwtenvocht is dan weer geschikt als alternatief voor eiwit.

Tomatenpuree;1 ei = 50 gram tomatenpuree, aardappelpuree of pompoenpuree.

Orgran No Egg:1 ei = 1 koffielepel no egg mengen met 2 eetlepels water (of plantaardige melk) 1 eiwit = 2 theelepels no egg mengen met
1 eetlepel water (of plantaardige melk).

Arrowroot poeder of maïzena: 1 ei =1-2 eetlepels arrowroot of maïzena en mix het met 2 eetlepels water.

MyEg: Min of meer vergelijkbaar met No egg. MyEy is echter wel verkrijgbaar in 3 varianten, namelijk om een volledig ei te vervangen, als eigeel én als eiwit. Je kan hier desgewenst een heus spiegelei mee maken! En natuurlijk zorgt het ook in gebak voor een prima resultaat.
Koolzuurhoudend water (bruiswater): Bij gebak gebruik je steeds een droog deel en een nat deel dat je vervolgens bij elkaar voegt. Vervang bij het natte deel ieder ei door 60 ml bruiswater. Lekker luchtig gebak is het resultaat.

Kala Namak (ook wel zwart zout); is een rooskleurig zout met een vrij hoog zwavelgehalte. Kala Namak is Indiaas zwart zout en wordt ook wel black salt genoemd. Je gebruikt dit niet om de textuur of eigenschappen van een ei te bekomen, maar wel voor de smaak.
- Deze zoutsoort is ideaal voor veganisten, omdat het een zeer specifieke eismaak heeft. Lekker om scramled eggs of eiersalade na te bootsen of om een quiche een eismaak te geven. Je komt het vooral tegen in biowinkels.

Lijnzaad(of Flax egg); 1 ei = 1 eetlepel gemalen lijnzaad vermengen met 3 el water.

Agar agar poeder; 1 eiwit =Mix 1 eetlepel agar agar (poeder op basis van rode wieren) met 1 eetlepel water. Na het mixen zet je het koel en klop je het opnieuw.

Broodkruimels of paneermeel; als bind middel in hartige gerechten. Voeg het wel beetje bij beetje toe want je gerecht kan snel te droog worden. let wel op dat je veganistisch brood gebruikt.

Baking soda (natriumbicarbonaat,zuiveringszout) + zuur; 1 ei = Meng 1 eetlepel baking soda met 1eetlepel zuur.
– Bloem en water; 1 ei = 60 gram plantaardige yoghurt. Meng bloem met wat water tot je een (vloei-baar doch relatief stevig) papje bekomt. Dit is vooral ideaal om o.a. aardappel- of(vegan)kaaskroketten te paneren.

Plantaardige yoghurt; 1 ei = 60 gram plantaardige yoghurt.

Geplette aardappel; Geschikt als bindmiddel in hartige gerechten. Een kleine gekookte aardappel per ei volstaat.

Gekookte rijst; als bind middel in hartige gerechten.

Zijden tofu; Je kan per ei 50 gram zijden tofu in gebak of sabayon gebruiken. Hoewel zijden tofu al behoorlijk vloeibaar is (beetje puddingachtig) mix je het vooraf best nog even glad in de blender of met de staafmixer. Zo voorkom je dat er stukjes in je gebak achterblijven. Het is behoorlijk neutraal van smaak dus je kan haast niks verkeerds doen.

- Abrikozenpuree: 1 eetlepel als glanskleurstof.

Vegan easy egg

Wat kan je maken met Vegan easy egg van Orgran?
Op de verpakking staat dat het overeenkomt met 15 eieren, maar ze spreken ook van 5 porties. Dus eigenlijk is het de bedoeling om steeds 3 “eieren” te gebruiken.

Een ei maken van een poeder
- vegan roerei (scrambled eggs)
- quiche
- omelet
- frittata

Wat zit er in Vegan easy egg en wat niet?

Ingrediënten
- kikkererwtenmeel, maismeel, plantaardige gom (stabilisatoren): methylcellulose, carrageen; plantaardig eiwit, dextrose uit mais, zout, kurkuma, rijsmiddel: calciumcarbonaat, knoflookpoeder.

- Wat mij verrast is dat er geen kala namak in zit omdat kala namak voor een eismaak zorgt. Dus ik vreesde ervoor dat het niet echt naar eieren zou smaken en toen ik proefde miste ik ook de eismaak.

Alle producten van Orgran zijn:
- glutenvrij, tarwevrij, zonder eieren, zuivelvrij, gistvrij, notenvrij, GMO vrij, veganistisch
- dit product is ook laag in verzadigde vetten, sojavrij en kosher cholesterolvrij, een goeie bron van vezels, en bevat 7,6 gram proteïne per portie.
- heel wat allergenen zijn uitgesloten, dus ideaal als je allergisch bent. Dit product won trouwens de “free from” food awards in Londen in 2018.

Hoe maak je Vegan easy egg?
- 50 gram vegan easy egg poeder
- 240 ml water
- 2,5 tl olie (je kan ook 1 el nemen)

Meng poeder, water en olie. Verwarm een beetje olie in een pan. Bak het mengsel langs beide kanten voor omelet, roer er door voor scrambled eggs. Verwerk er eventueel groenten in.
Het poeder ziet geel zoals een ei door de kurkuma.

Ervaring easy egg
- Qua uitzicht en structuur ziet het er goed uit, maar aan de smaak is nog wat werk. Door zelf wat kala namak aan in het mengsel toe te voegen krijg je toch de eismaak die ontbreekt.

Variatie:
- omelet maken en deze gevullen met tomaat, komkommer, ui en lente-ui. Daarover een beetje sojaroorm en wat zwarte peper.
- vegan roerei (scrambled eggs) mee gemaakt en deze met tomaat, ui en een beetje gebakken champignon. Bij het mengen van alle ingrediënten van Easy egg heb ik 0,5 tl kala namak toegevoegd. Dit geheel is lekker.

Waar is vegan easy egg te koop?
- Jumbo en op internetWist je dat...

Planten tegen luchtvervuiling in huis

De Nederlandse lucht is ongezond.
Luchtvervuiling is een grote bedreiging voor de gezondheid, en dat geldt niet alleen buitenshuis. Ook de ‘indoor’ luchtvervuiling is een probleem, en belast vooral de longen. - Verluchting is natuurlijk belangrijk, tenminste als er in je buurt gezonde buitenlucht is. Maar zogenaamde geurtjes en chemische luchtverfrissers verspreiden alleen maar meer vervuiling. ....
Lees verder op wistje dat.