google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Voeding


Wanneer suikertaks???

Suiker werkt verslavend!

Als je de ingrediëntenlijst van bewerkte levensmiddelen bestudeert, zie je dat suiker in allerlei benamingen prominent aanwezig is. Suiker is een multifunctionele toevoeging die de verkoop van een product flink kan opschroeven.
- Suiker zorgt niet alleen voor een lekkere smaak (als zoete smaak maar ook als smaakversterker of maskeermiddel), maar na bewerking of verhitting ook voor kleur, geur en mondgevoel. Dit maakt een product aantrekkelijker en het verhoogt de ‘dooreetfactor’.
- Daarnaast kan suiker in combinatie met vet en zout een lekker gevoel geven door bepaalde hersengebieden te stimuleren. Hierdoor kunnen veel mensen suikerrijke producten moeilijk weerstaan.
- Ook heeft suiker een functie als vulmiddel, conserveermiddel, stabilisator en gelvormer.

Suiker is een goedkope grondstof, dus voor de levensmiddelenindustrie is het zeer aantrekkelijk om er kwistig gebruik van te maken. De industrie dwarsboomt dan ook al jaren (met succes) regelgeving om suiker te beperken.

In Nederland eten we gemiddeld 37 kilo suiker per jaar en dat is volgens diverse onderzoeken veel te veel. Terwijl overgewicht een steeds groter probleem wordt, vragen we ons af waarom de hoeveelheid suiker in producten én de marketing ervan niet aan banden wordt gelegd.
- Suikertaks
In 2018 was er een discussie over de suikertaks, maar die leidde niet tot actie. Uit recente cijfers van het RIVM blijkt echter dat fabrikanten nog altijd te veel suiker in voeding verwerken. Steeds meer organisaties maken zich daarom sterk voor een suikertaks, een belastingregeling die in Groot-Brittannië met succes is ingevoerd. Het Diabetes Fonds pleit voor een suikertaks op suikerhoudende dranken, omdat er een direct verband is tussen deze dranken en het ontstaan van diabetes type 2. Er is wel een preventieakkoord om overgewicht tegen te gaan, maar drastische (wettelijke) maatregelen zijn daar niet in terug te vinden.
- Nu 2022 staat er in het regeerakkoord dat wellicht overwogen wordt om het suikertaks in te voeren. Maar Ja, wanneer?????

Overheid moet regie nemen in het verminderen van suiker
- Fabrikanten moeten minder suiker in hun producten toevoegen en de overheid moet hierin regie nemen. Dit vindt de Consumentenbond naar aanleiding van hun onderzoek ‘Suiker in je eten’.
- De bond stelde een fictief dagmenu samen met supermarkproducten die volgens de Consumentenbond ‘op het oog gezond lijken’. Voor het onderzoek bekeek de bond vergelijkbare voedingsmiddelen, waarbij per product het gehalte aan toegevoegde suikers onder de loep werd genomen.

Fabrikanten gebruiken te veel suiker
- Vergelijkbare voedingsproducten verschillen veel in de hoeveelheid toegevoegde suiker.
- De Consumentenbond stelde een dagmenu samen van producten die gezond lijken en vergeleek de hoeveelheid suiker in soortgelijke producten. Het suikergehalte blijkt voor veel dezelfde producten enorm te verschillen. “Zo stopt de ene fabrikant 7 suikerklontjes in zijn woksaus en de ander maar
1,5”, laat woordvoerder Babs van der Staak weten.

- Enorme onderlinge verschillen
Uit het onderzoek blijkt dat vergelijkbare voedingsmiddelen onderling enorm verschillen in de hoeveelheid toegevoegd suiker. Verder blijkt dat als mensen zouden kiezen voor een dagmenu met de suikerarmste producten ze nog altijd 67 gram toegevoegd suiker binnen krijgen. Dit is meer dan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert voor vrouwen(50 gram) en mannen (60 gram). Een gemiddeld menu blijkt 111 gram toegevoegd suiker te bevatten.

- Minder toegevoegde suikers
- Net als het Diabetes Fonds vindt de Consumentenbond dat fabrikanten minder suiker moeten toevoegen aan hun producten. Bart Combée, directeur Consumentenbond: “Wij dringen, samen met het Diabetes Fonds, de Hartstichting en de Nierstichting, al sinds de start van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling in 2014 aan op sluitende afspraken om het suikergehalte naar beneden te krijgen.”

Suiker
De bond die opkomt voor de belangen van consumenten benadrukt dat zij geen probleem met suiker zelf hebben. ‘Het is een misverstand dat suiker een gif is dat je altijd moet mijden. Je hebt het nodig om te functioneren. Maar in veel producten zitten van nature al suikers, zoals in fruit en groente. Dat fabrikanten er dan ook nog veel van toevoegen aan producten, is waar we over vallen.’

Dit doet suiker met je lichaam
1. Effect op je hersenen – Suiker activeert het beloningscentrum in de hersenen, dit stimuleert onbewust het eten van meer suikerrijk voedsel.
Brandstof voor de hersenen > Een verhoogde aanmaak van dopamine is niet het enige effect dat suiker heeft op de hersenen. Suiker wordt tijdens de spijsvertering omgezet in glucose – dé brandstof van het brein. Onze hersenen zijn enorme energieslurpers. Ze nemen slechts 2 procent van ons lichaam in beslag, maar verbruiken maar liefst 20 procent van alle benodigde energie. Dat komt doordat ze dag en nacht talloze functies vervullen. Nadenken, onthouden, leren, het aan­sturen van de spieren en het ­verwerken van prikkels die de zintuigen doorgeven: alles kost energie. Van al onze organen gebruiken de hersenen zelfs de meeste energie. Voor de hersenen is glucose vrijwel de enige energiebron. Hierin zijn ze uniek. Andere delen van het lichaam kunnen de energie die ze nodig hebben ook halen uit vetten en eiwitten, maar voor de hersenen is dat lastig.
Kortom: je brein heeft glucose hard nodig voor alle taken die uitgevoerd moeten worden.

2. Effect op je alvleesklier – De alvleesklier reguleert de hoeveelheid suiker in het bloed. Bij te veel suiker raakt dit orgaan overbelast wat je risico op diabetes type 2 verhoogt.

3. Effect op je vetopslag – Suiker is een bron van energie door fructose en glucose.
- Fructose wordt verwerkt door de lever; te veel suiker kan leiden tot toename van buikvet.
- Glucose wordt opgenomen in het bloed, te veel suiker wordt als vet opgeslagen op verschillende plekken in het lichaam wat ervoor zorgt dat je lichaam minder gevoelig wordt voor insuline ( de stof die ervoor zorgt dat glucose als brandstof, glycogeen in de weefsels terecht komt).
Kortom: Dit kan leiden tot het ontstaan van diabetes type 2.

4. Effect op je gebit – Bacteriën in je mond zetten suikers om in zuren die je tandglazuur aantasten.

5. Tekort aan voedingsstoffen – Suiker levert wel energie (calorieën), maar voorziet je lichaam niet van de nodige vitamines, mineralen en vezels.
-Te veel suikerrijke producten eten kan tot gevolg hebben dat je te weinig voedingsstoffen binnen krijgt.
-Je krijgt last van klachten als vermoeidheid, hoofdpijn of maag- en darmproblemen.

6. Groter risico op diabetes type 2 – Het drinken van suikerhoudende dranken kan bijdragen aan het ontstaan van overgewicht en meer kans op diabetes type 2 met daarbij een verhoogd risico op een hartinfarct, blindheid en nierfalen.

Wat is er bekend over...
- suiker & depressies
Kun je met suiker een depressie behandelen? Daar is veel onderzoek naar gedaan. Suiker stimuleert in de hersenen de aanmaak van dopamine en indirect ook van serotonine, dat ook wel het gelukshormoon wordt genoemd. Dopamine en serotonine hebben een positief effect op onze stemming. De werking van antidepressiva berust zelfs op het verhogen van de hoeveelheid serotonine. Helaas heeft suiker slechts een klein effect op onze stemming. Neuropsycholoog en onderzoeker Rob Markus: "Je kunt met suiker absoluut geen depressies behandelen."

- suiker & dementie
Soms wordt suiker in verband gebracht met het ontstaan van dementie. Uit recent onderzoek van de Amerikaanse alzheimer-vereniging bleek dat het drinken van veel suikerrijk vruchtensap kan leiden tot een vroeg stadium van de ziekte van Alzheimer. Maar het is nog veel te vroeg voor conclusies, aldus Rob Markus: "De wetenschap moet zich daar nog eens goed over buigen, want er zijn geen gecontroleerde studies die een oorzakelijk verband aantonen."

- suiker & ADHD
Krijgen kinderen ADHD van suiker? Neuropsycholoog Rob Markus: "Ouders denken vaak dat er een relatie is tussen suiker eten en druk gedrag omdat kinderen na een feestje met veel snoep helemaal hyperactief kunnen zijn. Maar dat hóéft niet door het snoepen te komen. Alles op zo’n feestje kan kinderen druk maken. In vergelijkingsonderzoek van alle gecontroleerde studies op dit gebied is in ieder geval geen effect gevonden van suiker op het gedrag."

Vaarwel suiker
Wat gebeurt er wanneer je rigoureus de suiker uit de voeding schrapt? Als je geen klontjes meer in de koffie doet, geen chocolade meer eet, snoep, jam, frisdrank, koek, gebak of toetjes laat staan: krijgen je hersenen dan nog de benodigde energie? Dat hoeft geen enkel probleem te zijn. Suiker is
namelijk niet de enige bron van glucose. Ook volkoren graan­producten (zoals volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst), aardappelen, peulvruchten, groenten en fruit leveren glucose. Het zetmeel en de fruitsuikers in deze producten worden tijdens de spijs­vertering – net als suiker – omgezet in glucose. Bovendien leveren ze gezonde voedings­stoffen zoals vezels, vitamines en ­mineralen. Dat doet suiker niet.

Suiker of sacharose is een zoete stof, die van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals in fruit, maïs, suikerriet en suikerbiet. Suiker uit suikerriet en suikerbiet wordt ook wel kristalsuiker genoemd. Suiker behoort tot de koolhydraten.

Checklist schuilnamen voor suiker
Etiketten weten suiker vaak goed te verstoppen. Maar kom je één van de volgende schuilnamen tegen, dan weet je dat je het met the real deal te maken hebt.
- Fructose is schadelijker dan kristalsuiker en wordt verrijkt in de maïsstroop uit de VS.
- Sucrose is een binding van glucose en fructose.
- Maltose
- Dextrose is een snelle suiker
- Lactose is een melksuiker
- Galactose
- Sacharose
- Mout melasse
- Malt
- Kandij
- Muscovado
- Panocha
- Panela
- Treacle

Suiker heeft een negatief imago.
- De mens heeft een aangeboren voorkeur voor zoetigheid. Niet voor niets smaakt moedermelk zoet en gaan baby’s lachen als ze de eerste fruithapjes krijgen. Zoetigheid geeft een fijn gevoel. Daar komt bij dat er ook iets in ons brein gebeurt: de lekkere smaak van suiker activeert het beloningscentrum in de hersenen en dat zorgt voor de afgifte van de stof dopamine. Die dopamine speelt een grote rol bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn. Daardoor geeft ­suiker eten een extra prettig gevoel.
- Het zou verslavend zijn, ADHD veroorzaken en de kans op dementie vergroten. Is dat echt zo? Als je iets eet waar suiker in zit, geven de smaakpapillen een seintje aan de hersenen en ervaar je een zoete smaak.

Geluksgevoel
- Aangezien suiker ervoor zorgt dat dopamine wordt aangemaakt, wordt soms gedacht dat suiker verslavend is. Op zich niet zo’n vreemde gedachte, want drugs zoals heroïne en cocaïne verhogen óók de afgifte van dopamine. Maar daar houdt de vergelijking wel op. Terwijl je bij het afkicken van een alcohol-, tabak- of drugverslaving onthoudingsverschijnselen krijgt, is dit bij suiker niet het geval. Ook heb je niet steeds méér suiker nodig om hetzelfde fijne gevoel te ervaren. Neuropsycholoog prof. dr. Rob Markus van Maastricht University zegt hierover: "Drugs zijn giftige stoffen die blijvende veranderingen in de hersenen veroorzaken. De 'ontvangers' voor dopamine in de ­hersenen worden bij druggebruik minder gevoelig voor ­dopamine. Daardoor heb je steeds meer drugs nodig voor hetzelfde effect. Dat is bij suiker niet zo." Overigens zorgt niet alleen suiker voor een hogere afgifte van dopamine. Er zijn veel meer plezierige activiteiten die kunnen zorgen voor extra dopamine en dus voor een groter geluksgevoel: een warme douche, een vrijpartij, eten in goed gezelschap. Markus: "Allemaal zaken die genot opleveren maar niet verslavend zijn."

Minder suiker eten
- Een stabieler gewicht > Minder suiker eten zou het probleem van overgewicht doeltreffend aanpakken. Hoe minder suiker je eet hoe beter, maar echt suikervrij eten moet niet om gezond te leven (maar mag uiteraard wel). Complexe meervoudige en trage suikers genieten de voorkeur. Bij matig gebruik zorgen ze voor weinig nadelen.
- Minder schommelingen in energie > Het is tegelijk een belangrijke bron van onmisbare energie.
- Een betere nachtrust.

Deze complexe en meervoudige suikers vinden we vooral in:
- Aardappelen en in zoete aardappelen
- Volkorengranen: zoals in volkoren brood, volkoren deegwaren en in zilvervliesrijst, in haver en havermout, boekweit en in quinoa
- Fruit: vooral bananen

Deze complexe en trage koolhydraten verteren niet of nauwelijks en vragen veel energie. Dat betekent dus ook dat we met het verteren van deze gezonde koolhydraten meteen ook een heleboel calorieën verbranden. Door suikerloos te eten kun je jezelf veel gezondheidsproblemen besparen. Trage koolhydraten verlengen ook aanzienlijk je verzadigingsgevoel waardoor je automatisch minder eet.

Wat kun je wel eten?

Om de consumptie van witte suiker zoveel mogelijk te beperken eet je meer:
- Verse groenten en fruit
- Minstens éénmaal per week peulvruchten: zoals erwten, bonen, groentekiemen, kapucijnen, linzen en kikkererwten
- Volkorenproducten: waaronder volkoren brood, volkoren deegwaren, zilvervliesrijst, aardappelen en zoete aardappelen
- Ongezoete plantaardige; soja-, amandel- of haverdrank.
- Zo weinig mogelijk eiwit vervangende producten, gefrituurde gerechten, kant- en- klare gerechten en diepvriesmaaltijden
- Drink je voldoende water: minstens 2,5 liter per dag
- Gebruik je zo weinig mogelijk frisdranken, ook geen light dranken
- Beweeg je voldoende!

Let op!

Smoothie
Klinkt gezond, zo’n drankje vol fruit. Een smoothie heeft zeker voordelen, want het is gemaakt van de hele vrucht en bevat dus ook nog de vezels en vitamines. Maar… de portie van een smoothie is al snel te groot, vooral omdat er meer dan één portie fruit in verwerkt wordt. En dan krijg je wel veel snelle suikers en calorieën binnen. Drink je bijvoorbeeld een smoothie van een banaan, een sinaasappel, een halve mango en wat aardbeien? Heerlijk, maar dat is dan wel ruim 300 kilocalorieën en 60 gram (fruit)suikers.

Gedroogd fruit
Klinkt als gezond snoepen, gedroogd fruit. Rozijnen, abrikozen, pruimen en dadels bijvoorbeeld. Maar eigenlijk is gedroogd fruit helemaal niet zo’n gezond snoep, omdat het zo rijk is aan suiker. Het is wel beter dan snoep hoor, omdat er in gedroogd fruit nog wat vezels zitten. Maar hou jezelf niet voor de gek door te denken dat dat dit suikervrij is.

Is Tagatose wel een veilige suiker?
Tagatose, een recenter suikerproduct, komt (beperkt) voor in de natuur, maar wordt semisynthetisch bereid uit lactose.
- Tagatose heeft voordelen: lekkere suikersmaak (iets minder zoet), minder calorieën (1,5 ipv 4 cal), beïnvloedt de bloedsuikerspiegel niet, vereist geen insuline en belast dus de pancreas niet, veroorzaakt geen tandbederf. Het wordt grotendeels omgezet in de dikke darm door de darmflora: prebiotisch, aanmaak (gezonde) kortketige vetzuren. Tagatose kan dus wel wat darmsymptomen geven, maar volgens dierenproeven goed tegen constipatie.
Enkele nadelen: tagatose is een geraffineerde suiker, het syntheseproces kan mogelijks chemische sporen nalaten. Is bovendien meestal vermengd met ongezonde suikers en zoetstoffen. (in vele producten!)
- Tagatose wordt in de lever op vergelijkbare wijze gemetaboliseerd als fructose, dus allicht belastend voor de lever.(Nvdr: volgt mogelijks ook de weg naar vetopslag en cholesterol?) Er is nog te weinig informatie om deze nadelen te beoordelen.
Dus: zeker goed bij diabetes en om suiker ‘te minderen’. Maar voorzichtigheidshalve: met mate te gebruiken!

Bron:
- ABCGezondheid 2020
- Gezondheidscentrum 2018
- DiabetesFonds 2018
- VoedinNu 2018
- EkoPlaza 2018


Wist je dat...

Planten tegen luchtvervuiling in huis

De Nederlandse lucht is ongezond.
Luchtvervuiling is een grote bedreiging voor de gezondheid, en dat geldt niet alleen buitenshuis. Ook de ‘indoor’ luchtvervuiling is een probleem, en belast vooral de longen. - Verluchting is natuurlijk belangrijk, tenminste als er in je buurt gezonde buitenlucht is. Maar zogenaamde geurtjes en chemische luchtverfrissers verspreiden alleen maar meer vervuiling. ....
Lees verder op wistje dat.