google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Voeding


De gezondheidseffecten van knoflook!

Knoflook, een medicinale lekkernij!!!!!

Knoflook staat bekend als een ‘superfood’. Het wordt al eeuwenlang in verschillende culturen gebruikt om zijn vermeende geneeskrachtige werking. In oude tijden werd het kruid door onder andere Chinezen, Romeinen en Grieken gebruikt vanwege zijn heilzame effecten. In Nederland gebruiken we het als smaakmaker in ons eten, maar het is ook verkrijgbaar als supplement om de gezondheid te verbeteren. De gezondheidsvoordelen die er worden opgesomd op Google zijn talrijk.
- Knoflook zou onder andere helpen bij het verlagen van de bloeddruk en de cholesterolspiegel en de kans op het krijgen van bacteriële infecties verkoudheid, hart- en vaatziekten, alzheimer, dementie en kanker verkleinen.

Of vampieren er echt van op de vlucht slaan is de vraag, maar dat knoflook heel gezond is, staat als een paal boven water. Net als het feit dat deze bol zich heel makkelijk laat verbouwen. Kwestie van nu knoflookteentjes in de grond stoppen en volgend voorjaar hele bollen oogsten.

Wat is knoflook?
Knoflook (Allium sativum) is een bolgewas dat van oorsprong uit Centraal-Azië komt. Het behoort tot de lookfamilie, net als (bos)uien, sjalotten, prei en bieslook. De plant bevat verschillende bollen waar 5-15 knoflookteentjes in verstopt zitten. Eén knoflookteentje weegt zo’n 2-4 gram. Er zijn uiteenlopende knoflookrassen die verschillen hoeveelheden zwavelhoudende verbindingen en daardoor in smaak en pikantheid. De smaak wordt sterker (geconcentreerder) bij koud weer en wanneer de knoflook tijdens de opslag uitdroogt. Verse knoflook bestaat voor 60% uit water, 30% uit koolhydraten, 7% uit eiwitten, 1% uit vetten en 2% uit voedingsvezels. Er zitten ook wat vitamines en mineralen in, maar die dragen nauwelijks iets bij aan de ‘aanbevolen dagelijkse hoeveelheid’ (ADH). Een volwassen vrouw moet bijvoorbeeld 60 knoflookteentjes van 2 gram eten, om de helft van haar dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C binnen te krijgen. Het is dus niet zo zinvol om knoflook te eten om aan voldoende vitamines en mineralen te komen.

Zwarte knoflook
Van zwarte knoflookpoeder is bekend dat het je immuunsysteem kan ondersteunen en stimuleren. Dit is gefermenteerd knoflook ook wel aged garlic genoemd. In de oudheid werd knoflook gebruikt voor de algemene gezondheid. Gefermenteerde knoflook is krachtigere dan rauwe knoflook en lichter verteerbaar voor het lichaam. Zwarte knoflook heeft bijna dubbel zo grote antioxidatieve werking en de antioxidanten worden beter opgenomen.

Aged garlic’ bioactiever dan verse look(-extracten)
- Knoflook is vanouds veruit de meest geconsumeerde specerij wereldwijd. Ui en bieslook behoren ook tot deze familie en zijn net als knoflook bolgewassen. En er is een overvloed aan studies die het belang van look -en van zijn actieve biocomponenten- voor de gezondheid benadrukken: antioxidant, anti-inflammatoir, antibacterieel, antischimmel, immuunmodulerend, cardiovasculair-, maag-darm- en lever-beschermend, antikanker, anti-diabetisch, anti-obesitas, neuroprotectief en nierbeschermend... Look en lookextracten zijn dus weer helemaal hot!
- Al in de oudheid werd knoflook gegeten, vooral in de landen rond de Middellandse Zee en in Azië. De plant komt oorspronkelijk uit Azië en is via de wijze Egyptenaren bij de Grieken en Romeinen terecht gekomen. Deze oude culturen hebben het een vaste plek gegeven in de westerse keuken. In die vroegere tijden werd knoflook ook regelmatig gebruikt als middel tegen allerlei kwalen, infecties, wonden, zweren, zwakte en tumoren. In het oude Egypte werd de knoflookplant zelfs als heilig beschouwd.
- Maar niet alle lookextracten zijn gelijk. ‘Aged garlic’ blijkt veel actiever te zijn dan verse look of extracten van verse look. Dit komt omdat bij het (gecontroleerd) verouderen, de inhoudsstoffen verder omgezet worden tot nóg actievere molecules. Aged garlic blijkt tevens een hoger gehalte te hebben aan deze bioactieve stoffen en veel sterker te beschermen tegen vrije radicalen en glycatie (‘versuikering’ van lichaamsmolecules, bijvoorbeeld bij diabetes). ‘Aged garlic’ biedt dus meer bescherming tegen verouderingsprocessen en zelfs tegen kanker.
Tip ook in de keuken: look vooraf fijnsnipperen zorgt voor actievere biomolecules in het eten!

Groente
- Knoflook is een ultragezonde groente die al millennia lang wordt gebruikt door de mensheid. De knoflook is nu niet meer weg te denken uit ons voedsel.
- Knoflook heeft een scherpe doordringende geur en smaak voor basis in sauzen, soepen, gegrilde groenten en saladedressing. Naarmate je knoflook langer mee kookt of bakt, gaat het scherpe van de smaak af, maar het blijft herkenbaar. Knoflookpoeder en knoflookvlokken zijn wat milder van smaak dan verse en gedroogde knoflook. Het poeder is wel heel erg geconcentreerd. De vlokken zijn vooral geschikt om mee te koken of stoven.
- Een teentje weegt ongeveer 6 gram, dus knoflook draagt niet zo veel bij aan de dagelijkse aanbevolen 250 gram groenten. Om diezelfde reden krijg je van de vele vitaminen en mineralen in knoflook ook niet veel binnen. Wel kan de bol andere groente een stuk aantrekkelijker maken, door ze op smaak te brengen.

Zo gezond is knoflook
Wetenschappelijk onderzoek laat aanwijzingen zien dat knoflooksupplementen gunstige gezondheidseffecten kunnen hebben zoals:
(Bewijs voor deze gezondheidseffecten wordt nog beoordeeld door de Europese Commissie.)

- Knoflook zit tjokvol antioxidanten, zo helpt het je immuunsysteem, ter bescherming van gezonde weefsels en cellen.
Aan knoflook worden allerlei gezonde eigenschappen toegedicht. Zo zou het je immuunsysteem versterken en luchtweginfecties bestrijden. Daarnaast wordt er gezegd dat de groente een antibacteriële werking heeft en beschermt tegen kanker. Knoflook bevat veel actieve stofjes, ook wel fyto-chemicaliën genoemd. De meeste stofjes bevatten een zwavelverbinding, wat mogelijk effecten geeft op de gezondheid, zoals hierboven beschreven.
-Knoflook is goed voor de lever, het hart en onze bloedvaten, doorbloeding en afweersysteem. Ook ondersteunt het de bloedsomloop en helpt daarmee bij zware benen. Het draagt bij tot een normaal metabolisme van homocysteïne en daarmee ondersteunt het de gezondheid van het hart.
- stimuleert de activiteit van afweerstoffen en remt de groei van ontstekingsbevorderende stoffen - werkt cholesterolverlagend. Een achterliggend mechanisme zou zijn dat stofjes in knoflook de synthese van cholesterol in de lever remmen. Het meeste onderzoek met knoflook is echter op het gebied van hart- en vaatziekten. Knoflook lijkt de afzetting van plaque op de vaatwanden te verminderen, maar vermindert daarnaast ook de bloedstolling.
- Knoflook zorgt voor het verlagen van de nuchtere glucosewaarde bij mensen met diabetes mellitus type II en het verlagen van enkele ontstekingsmarkers bij mensen met overgewicht en obesitas. Er zijn vermoedens dat stofjes in knoflook de inactivering van insuline remmen en de insulinegevoeligheid verbeteren.
- Knoflook veegt de vloer aan met verschillende ziekteverwekkers, van schimmels tot bacteriën. Het ondersteunt het immuunsysteem en is gezond voor de luchtwegen Hierdoor heb je minder kans op infecties!
Knoflook is een plantaardig antibioticum dat zo een sterke medicinale werking heeft dat de geneeskracht verspreid wordt als je het alleen ophangt. In vroegere tijden werden het ontstaan van ziektes toegeschreven aan demonen. Demonen zijn een soort zelfhandhavende krachtvelden die zich storten op een persoon om in leven te blijven. In Frankrijk kun je nog steeds prachtig aaneengevlochte knoflookstrengen kopen om in de keuken op te hangen. De knoflook blijft het hele jaar goed.

Vitaminen en mineralen
In knoflook zitten de volgende vitaminen: B1, B6 en C. Daarnaast zit er een aantal mineralen in knoflook: seleen, mangaan, fosfor, koper en calcium. Voorts is dit ondergronds groeiende bolgewas een bron van het aminozuur tryptofaan. Knoflook is goed voor het hele immuunsysteem en heeft hiermee een medicinale werking tegen alle ziektes maar het werkt extra tegen de volgende ziektes:

Verkoudheid en griep - Flink verkouden? Pers twee tot drie teentjes knoflook uit en giet er een liter kokend heet water op. Neem hier gedurende de dag een slokje van. Hopelijk helpt je dat sneller van een snotneus af.
- Schimmelinfecties - Een doorgesneden teentje knoflook over je huid wrijven, is een oude volksremedie bij schimmelinfecties, wratten en zelfs bij eczeem en psoriasis. Belangrijk is wel dat je hier voorzichtig mee bent. Knoflook is niet het allerzachtste voor je huid!
- Kanker - Allicine en diallyldisulfide (DADS) zijn de meest heilzame stoffen die in knoflook zitten en zou tegen kanker kunnen werken.
- Darmproblemen Helpt om de darmflora te versterken.
- Bloedarmoede
Hoge bloeddruk - Het belangrijkste achterliggende mechanisme zou zijn dat stofjes in knoflook een vaatverwijdend effect hebben. Het verlagen van de systolische en diastolische bloeddruk bij mensen met hypertensie.
- Hartaanval
- Obesitas
- Aderverkalking - De medische literatuur maakt ook veelvuldig melding van de gunstige werking van knoflook op onze aderen. Er zijn aanwijzingen uit een systematic review uit 2020 dat knoflook een gunstig effect op de vaatfunctie heeft, en dan met name bij mensen die al andere risicofactoren hadden. De onderzoekers adviseren om dagelijks 2 partjes (= 4 gram) rauwe knoflook te nuttigen voor een maximaal effect. Vooral rauwe knoflook werkt krachtig.
- Ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie (ca. 70%). Het wordt waarschijnlijk veroorzaakt door afzettingen van het eiwit β-amyloïd tussen de hersenencellen. Knoflook, en dan met name gerijpt knoflookextract, zou de schadelijke gevolgen van deze afzettingen tegengaan.

Wat te doen tegen een knoflookadem?
- Eén van de zwavelhoudende verbindingen in gekneusde of gehakte knoflook is allicine. De plant gebruikt deze stof om zichzelf te beschermen tegen vraat en ziekten. In het lichaam zetten we die stof weer om in allylmethylsulfide (AMS). Die stof ademen we vervolgens uit, wat bijdraagt aan de kenmerkende, en niet altijd gewaardeerde, knoflookadem.
- Knoflook hoort eigenlijk in elk gezond voedingspatroon thuis. En dat het een beetje geurt, daar hebben we ook een kruidje voor. Knoflook staat natuurlijk vooral bekend om de adem- en lichaamsgeur die het kan veroorzaken. De boosdoeners zijn de zwavelverbindingen. Een deel van deze verbindingen verteer je niet met de ingewanden, maar neem je op in je bloed. Daardoor wordt het door het hele lichaam verplaatst en ruik je knoflook dus niet alleen uit je mond, maar ook uit de poriën in de huid.
- Peterselie is ideaal als je knoflook wilt eten en je frisse adem wilt behouden en schijnt deze geur te kunnen neutraliseren.
Tegen knoflookgeur kun je peterselie eten of peterseliethee drinken. Een kopje peterseliethee na een knoflookmaaltijd is erg lekker. Daarnaast kun je peterselie als garnituur serveren zodat je gewoon een takje peterselie kunt opeten.
- Verdere aanraders tegen knoflookgeur zijn groene thee, muntthee, verse citroen en alle groene kruiden zoals oregano en tijm. Doe bijvoorbeeld wat groene kruidenolijfolie op een stokbroodje. Volgens een Amerikaanse wetenschapper heeft het eten van een appel een positief effect op je knoflookadem. Andere Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat het drinken van melk na het eten van knoflook je adem minder laat stinken.
Enkele studies laten zien dat appels, sla, muntblaadjes, peterselie, spinazie, sojamelk en een behandeling met citroensap de vorming van AMS (en andere stofjes die voor de knoflook- adem zorgen) kunnen verminderen.

Tip: geen knoflookgeur aan je handen
De geur van knoflook verwijder je ook makkelijk met roestvrij staal. Klinkt gek, maar werkt als een trein. Als je een RVS wasbak hebt, kun je je vingers na het snijden tegen de binnenkant van de wasbak wrijven. Er zijn ook roestvrijstalen zeepjes te koop. Ook heeft het zin om je handen te scrubben met zout of gebruikte koffiedik. Voordat je gaat snijden, is het slim om je handen te wassen. Met natte handen blijft de geur minder hangen.

Kopen en bereiden

- Als je knoflook koopt, let dan op dat de bollen stevig zijn en geen gele vlekken hebben. Gedroogde knoflook kun je het beste op een koele plek bewaren. In de diepvries is het een tot drie maanden houdbaar.

- Je kunt knoflook persen, fijnsnijden of in plakjes snijden. Maak eerst het teentje los van de bol, verwijder de harde onderkant van de teen en pel de schil van de teen. Als de teentjes al wat beginnen uit te lopen, kun je het beste de groengele kern verwijderen.

- Het fruiten van knoflook duurt ongeveer twee tot drie minuten. Voor poffen moet je iets langer rekenen: zo’n 45 minuten. Knoflook verbrandt snel in hete olie en wordt dan bitter.

Uit eigen moestuin – zo kweek je knoflook

Het liefst plant je knoflook in oktober. Volg deze stappen om volgend voorjaar je eigen knoflook te telen:
- Neem één bol knoflook, die uit de supermarkt of natuurvoedingswinkel voldoet prima.
- Pel de bol, zodat je de teentjes met vel en al overhoudt.
- Neem wat losgewoelde aarde en voorzie die van een scheutje water.
- Duw de teentjes nu één voor één met het puntje naar boven in de aarde.
- Plant ze vijf centimeter diep en houd tussen de teentjes tien centimeter afstand.
- Opgelet! Knoflook kan niet tegen koud. Oplossing: dek de aarde met stro af
- Elk teentje groeit uit tot een nieuwe bol die in mei of juni klaar is om geoogst te worden. Je kunt ook de stengels en zelfs de bloem eten. De nieuwe knoflookbollen zitten onder de grond.

Handig: de knoflookplant helpt in je tuin slakken en rupsen op een afstandje te houden en beschermt zo planten die het lievelingshapje zijn van deze beestjes.

Bron:
- GezondNU 2018


Wist je dat...

Hoe gezond is je computer, tablet of smartphone?

Een gezonde pc net zo belangrijk is als een gezond leven?
Een vervuilde of ongezonde computer kan stress veroorzaken! ....
Lees verder op wistje dat.