google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Gezond lichaam


Biljoenen leuke oplaadbare cellen in je lichaam

Wat zijn mitochondriŽn

Een woord waar nog maar weinig mensen van hebben gehoord, laat staan op googelen. Ik verwacht dat dit de komende jaren flink gaat veranderen. MitochondriŽn zijn namelijk verantwoordelijk voor het hoog houden van ons energieniveau ťn het gezond houden van ons lichaam.

- MitochondriŽn zijn celstructuren (organellen) die energie voor de cel produceren. Elke cel bevat mitochondriŽn, soms duizenden in aantal. Er is veel parallel tussen veroudering van ons lichaam en de veroudering van de mitochondriŽn. Dat komt omdat mitochondriŽn ook een bron zijn van oxidatieve stress, waartegen we ons beschermen met antioxidanten. Die oxidatieve stress doet de mitochondriŽn verouderen, zodat wij ook verouderen.
- Naast antioxidanten zijn vele andere voedingsstoffen nodig om de veroudering van mitochondriŽn te vertragen. Koper, ijzer en vitamine B6 vervullen een sleutelfunctie in de verbranding van zuurstof. Zink is nodig voor herstel van cruciale onderdelen van de mitochondriŽn. Ook biotine en vitamine B5 zijn onmisbare vitaminen. Van vele van die voedingsstoffen komen we te kort. We worden niet onmiddellijk ziek, maar we verouderen wel sneller dan normaal en we worden vatbaarder voor chronische ziekten zoals cardiovasculaire aandoeningen en kanker.

Waar wordt levensenergie eigenlijk gemaakt?
- Energie wordt aangemaakt in je mitochondriŽn, die zich bevinden in vrijwel al je lichaamscellen. Je hebt er biljoenen van en je kunt ze zien als minuscuul kleine batterijtjes. Oplaadbare batterijtjes gelukkig, anders zouden we het niet lang volhouden op deze planeet. Door middel van een ongelooflijk complex proces dat celademhaling wordt genoemd, worden in je mitochondriën bepaalde voedingsmoleculen samen met zuurstof omgezet in energie. Voeding plus zuurstof is dus de brandstof voor energie.

- Het valt me vaak op dat veel kennis van over ons lichaam nog zo jong is. Pas in de zeventiger jaren ontdekte professor Peter Mitchell hoe dit complexe proces van energieproductie in een mensenlichaam in zijn werk gaat. Hij kreeg hiervoor in 1978 de Nobelprijs voor Scheikunde.

ATP; levensenergie ťn energie voor fun
- De energie die je mitochondriŽn produceren wordt ATP ofwel adenosinetrifosfaat genoemd. ATP wordt voor een groot deel (bij een gezond persoon zoín 70%) gebruikt voor vitale levensfuncties. Met andere woorden: dit is nodig om jou in leven te houden. Alles wat extra wordt geproduceerd kan jij gebruiken om leuke dingen mee te doen. Ben jij te moe om volop leuke dingen te doen, dan betekent dit dat je mitochondriŽn te weinig energie produceren. Overmatige vermoeidheid is een eerste signaal van je lichaam dat er iets aan de hand is: vrijwel alle ziektes beginnen met gebrek aan energie.

Ziektes beginnen vaak met slecht werkende mitochondriŽn
- Alle cellen in je lichaam luisteren naar de gedachten in je hoofd. Ben jij bezorgd, dan zijn je cellen ook bezorgd. Ben jij tevreden, dan zijn je cellen ook tevreden. Tevreden cellen zijn gezonde cellen, bezorgde cellen worden op den duur zieke cellen. Zo werkt het echt!
- Recent onderzoek over de belangrijke rol van onze mitochondriën wijst dan ook uit dat als iemand lijdt aan een chronische ziekte, de kans heel groot is dat het probleem begonnen is met minder goed functionerende mitochondriën. Dit betekent dat niet alleen vermoeidheidsziektes zoals CVS en ME maar ook ziektes als diabetes type 2, allergieŽn, auto-immuunziektes en zelfs neurologische problemen als depressies en dementie lijken te starten met mitochondriŽn die het niet meer zo naar hun zin hebben.
- Problemen met mitochondriën worden ook steeds meer in verband gebracht met vroegtijdige veroudering.

MitochondriŽn; ook heel belangrijk voor gezonde hersenen
- Ook in je hersenen zijn je mitochondriën heel belangrijk: alleen al je hersenen in rust gebruiken 20 procent van de geproduceerde ATP. Ook terwijl je slaapt! Dromen bestaan omdat je hersenen ís nachts heel actief zijn.

Mitochondriën bepalen niet alleen je energieniveau, maar zijn in feite beslissers over leven en dood van al je cellen.

Welke voeding is gezond voor je mitochondriŽn?
- Zo langzamerhand begint het tot ons door te dringen hoe belangrijk voeding is voor onze gezondheid. Ook al spreken artsen er nog weinig over, we voelen allemaal het verschil in ons lijf, als we een tijdje gezonder (of slechter) eten dan we normaal gesproken gewend zijn.
- Het bleek dat mijn mitochondriŽn van vetmoleculen uit voeding twee keer zoveel energie kunnen produceren als van glucosemoleculen. Eiwitmoleculen spelen nauwelijks een rol als het gaat om de productie van energie.
- Gezonde vetten blijken dus hele belangrijke energieleveranciers te zijn! Laten we nou juist de afgelopen tientallen jaren gezonde vetten hebben geschrapt van ons dagelijks menu. We zijn bang gemaakt voor gezonde vetten want ze zouden ons dik maken en hart- en vaatziektes veroorzaken. Zou dit de reden zijn dat zoveel mensen zo moe zijn? Of erger: dat zoveel mensen een chronische ziekte onder de leden hebben?
- Er komt steeds meer onderzoek naar buiten dat het eten van gezonde vetten belangrijk is als het gaat om onze gezondheid en veel minder slecht als altijd is gedacht. Ze blijken gewoon gezond te zijn. Ook de verzadigde vetten.

Hoe veranderen we hardnekkige mythes?
- Ik heb mezelf tot taak gesteld om deze nieuwe boodschap de wereld in te brengen. Niet omdat ik zo nodig mythes wil ontzenuwen maar omdat deze mythe, dat vetten slecht voor ons zijn, ons zoveel gezondheid en energie kost.
Onze mitochondriŽn snakken naar gezonde vetten en de mensheid snakt naar meer energie. Is er een verband? Absoluut!

Hoe kun je de cellen in je lichaam voeden?

Ons lichaam bestaat uit ongeveer 37,2 biljoen cellen
Ze zijn ongrijpbaar; je ziet ze niet, hoort ze niet, voelt ze niet en toch zijn ze ontzettend belangrijk. Je denkt bij cellen misschien aan een soort van legoblokjes, die stilstaan. Maar daar ga je de fout in. Een mens vernieuwt zichzelf continu. Op celniveau zijn we zelfs elke drie maanden een compleet ander mens. Cellen zijn dus continu in beweging. Hoe deze celvernieuwing verloopt, wordt deels bepaald door de biologie van onze cellen. Maar ook de manier waarop je leeft, beweegt, eet en ontspant, heeft hier invloed op.

Hoe werkt de celstofwisseling in het lichaam
Alle chemische reacties in de cellen worden samen de celstofwisseling genoemd. Het belangrijkste doel van de celstofwisseling is het produceren van energie. Elke cel heeft een energiecentrale. Deze worden de mitochondriŽn genoemd. De energiecentrales zorgen voor de omzetting van voedingsstoffen zoals suiker, vetten en eiwitten in allerlei chemische stoffen.

ATP (adenosinetrifosfaat) is zoín chemische stof en ťťn van de belangrijkste energiebronnen, die voor reacties in de cellen zorgt. Zonder energie kunnen de cellen niet, want hierdoor zijn ze in staat arbeid te leveren. Een zenuwcel kan zodoende bijvoorbeeld prikkels geleiden en een spiercel kan samentrekken en spierkracht uitoefenen.

Gezonde en volwaardige voeding
Het is dus superbelangrijk dat die cellen goed kunnen blijven functioneren. Voeding speelt daarbij een grote rol. De verbranding en opbouw van cellen gaat continu door, alleen niet in hetzelfde tempo. Als je hardloopt, moet er bijvoorbeeld meer energie geproduceerd worden dan wanneer je lui op de bank hangt. Daarom is het ook zo belangrijk dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt om de cellen te blijven vernieuwen en te herstellen. Je leefstijl speelt hierbij een belangrijke rol. Kun je de cellen in je lichaam dus voeden? Ja! Kies voor gezonde en volwaardige voedingsmiddelen. Een mooie richtlijn daarbij is het mediterrane dieet. Cellen smullen van Mediterraans.

Kickboksen tegen DNA-schade

Deze vier leefregels helpen je cellen in topconditie te houden:
- Eet massaís groente, veel fruit, een flink portie peulvruchten en gezonde vetten zoals olijfolie.
Ė Zoek de zon op. Steeds vaker worden chronische aandoeningen gekoppeld aan tekort aan vitamine D. Die vitamine D is een motortje dat je lichaam op celniveau in actie houdt.
Ė Een andere motor is beweging. Rust roest geldt zeker ook voor je cellen. Beweeg elke dag minimaal 30minuten.
Ė Zorg daarnaast voor de broodnodige ontspanning. Stress kan tot op DNA niveau schade aan je cellen aanbrengen. Zie dat te voorkomen door stress te kanaliseren op geheel eigen wijze. Of het nu is via yoga of mindfulness, kickboksen of schilderen Ė voor je cellen is het belangrijk dat je een manier van actieve ontspannen vindt die bij je past, zoals yoga of wandelen.

Voedingsgewoonten spelen een doorslaggevende rol bij kanker

Kanker: ongehoorzame cellen die poep aan de regels hebben

In de afgelopen tien jaar hebben diverse onderzoeken bevestigd dat de voedingsgewoonten in westerse landen een doorslaggevende rol spelen bij de sterke stijging van kanker in onze samenleving. We weten allemaal wel dat kanker wordt veroorzaakt door overmatige celgroei. Wetenschappers weten nog lang niet alles over onze complexe lichaamscellen maar wat ze wel weten is dat cellen zich aan twee regels dienen te houden:

Cellen - mogen zich niet vermenigvuldigen, behalve wanneer een beschadigde of dode cel vervangen moet worden.
Cellen - moeten zelfmoord plegen als de celstructuur beschadigd is, vooral als dit het DNA in de cel betreft.

Als cellen zich niet aan deze regels houden ontstaat er nog niet gelijk kanker. Zoals gezegd kan dit zelfs tientallen jaren duren. Pas in een later stadium kunnen deze cellen onafhankelijk worden, waardoor ze zich autonoom kunnen vermenigvuldigen.

Niet de vitamines en mineralen maar de fytochemische stoffen
Geloof het of niet maar in laboratoria wereldwijd wordt volop onderzoek gedaan met aftreksels van knoflook, kool of bietjes om te kijken of ze de groei van kankercellen in een petrischaaltje afremmen. Vandaar dat de auteurs ook met een lijst van planten kunnen komen die vooraan in de rij staan als het gaat om om hun kankerwerende eigenschappen. Het blijkt daarbij niet te gaan om de vitamines of mineralen die ze bevatten, maar om de fytochemische stoffen. De fytochemische bestanddelen van planten zijn de stoffen die ze aanmaken om zichzelf te beschermen tegen infecties en/of insecten. Het zijn dus hun natuurlijke beschermers. Het zijn juist deze stoffen die ook ons beschermen tegen kanker. Ze hebben familienamen als polyfenolen, lignanen, flavonen en carotenoÔden. Er zijn er tienduizenden.

Perziken, nectarines en bosbessen scoren hoog tegen borstkanker
Ook al bevatten alle groenten en fruit deze fytochemische stoffen, van de meeste ervan moet je behoorlijk wat eten willen ze effect hebben als het gaat om kankerpreventie. Welke fytochemische stoffen werken krachtig en welke planten bevatten die stoffen? Dat is waar nieuw onderzoek zich nu op richt. Het onderzoek dat mijn aandacht trok was een recent onderzoek onder 76.000 vrouwen, waaruit bleek dat het regelmatig eten van perziken/nectarines en bosbessen het risico op hormoononafhankelijke borstkanker met een derde verminderde. Eten van bananen, appels en sinaasappels had veel minder effect.
Het blijkt dat de fytochemische stoffen met de sterkste kankerwerende eigenschappen met name in een beperkt aantal voedingsmiddelen zitten.

Welke planten hebben de krachtigste kankerwerende eigenschappen?

De auteurs besteden vervolgens uitgebreid aandacht aan de diverse fytochemische stoffen en de plantensoorten waarin deze stof met name te vinden is. De toppers zijn:
- Alle koolsoorten ((ĎKankercellen haten koolí heet dit hoofdstuk)
- Knoflook en uien
- Soja (maar dan wel gefermenteerde soja of sojabonen; geen sojamelk of gezoete sojayoghurtjes)
- Kruiden en specerijen (o.a. kurkuma, gember, chilipeper, ProvenÁaalse kruiden, koriander, peterselie en venkel)
- Groene thee
- Rood fruit (o.a. blauwe bessen, bosbessen, frambozen, aardbeien, cranberryís)
- Omega 3 (walnoten, lijnzaad, notenolie of vette vis)
- Tomaten (verwarmen en wat gezonde vetten toevoegen verhoogt de opname)
- Citrusvruchten
- Rode druiven (mag ook af en toe in de vorm van een glas rode wijn volgens deze artsen)
- Paddenstoelen
- Zeewier
- Granaatappels
- Perziken
- Koffie (met mate)
- Pure chocola. Jippie! Rijk aan polyfenolen!

Wel of niet biologisch?
Als je me al lange tijd volgt weet je dat ik een voorstander ben van, waar mogelijk, biologisch eten. Ik vind het de moeite waard om te vermelden dat volgens de auteurs in alle onderzoeken die erin geslaagd zijn om de kankerwerende kracht van groenten en fruit aan te tonen, geen gebruik werd gemaakt van biologische producten. Biologisch eten is dus geen vereiste als het gaat om de kankerwerende eigenschappen.
Volop groenten en fruit eten, daar gaat het om.

Bron:
- EnergiekeVrouwenAcademie 2018-2022
- Lekker Gezond 2018
- EVA.nl 2018


Wist je dat...

Pieterburen Zeehondencentrum

Ontdek de wereld van de zeehond
Als de zee schoon zou zijn, dan zou het met de zeehonden ook beter gaan! ....
Lees verder op wistje dat.