google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Gezond lichaam


Duurzame mentale verbinding tussen hoofd en lichaam!

Wat liefde is voor de ziel is voeding voor het lichaam! - citaat uit Happinez.

Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
We hebben ongetwijfeld allemaal met stress te maken. Of het nu werk is, gierende kinderen of financiële kwesties. In de huidige maatschappij wordt spanning steeds meer als ‘normaal’ beschouwt, terwijl de meesten van ons weten dat (aanhoudende) stress niet goed voor je is. Stress is een van de grootste verzurende factoren voor je lichaam.
Je hormoonhuishouding raakt in onbalans, de spijsvertering wordt op een lager pitje gezet, het slaappatroon wordt verstoord met vermoeidheid tot gevolg en het heeft impact op het immuunsysteem, om maar een paar gevolgen te noemen.
- Dus ben je mentaal en fysiek in balans? Dan zit je lekker in je vel, heb je zin in het leven en volop energie. Maar raakt het evenwicht verstoord?
- Is er sprake van miscommunicatie tussen je lichaam en geest? Dan merk je dat vroeg of laat. Zo kan stress je lichamelijk ziek maken en klaart je depressie op van lichaamsbeweging.
- Om je gezond en fit te voelen kun je zelf allerlei dingen doen.
- Zowel lichamelijk, geestelijk als emotioneel.
Tijd om te ontzuren!

Tips voor meer holistische balans in je leven
1. Eet meer gezonde voeding. Denk aan meer groenten en basische voedingsmiddelen
- Kies voor gezonde en natuurlijke voedingsmiddelen met zo weinig mogelijk bewerkingen
- Eet voeding voor je brein. Gebruik verse (biologische) groenten, fruit en volle graanproducten. Kies voor gezonde vetten uit olijfolie, noten plus zaden.
- Schrap afhaal- en kant-en-klaarmaaltijden want die zijn ongezond; te zout en te vet. Bovendien bevatten ze weinig essentiële mineralen, vitamines en andere belangrijke voedingsstoffen en daar gaat je lichaam van haperen. Eigenlijk net als een automotor die onvoldoende brandstof krijgt. Kook je eigen maaltijden, want voeding is de brandstof voor je body en mind.
- Drink voldoende water - Of je nu gezond bent en nergens last van hebt, verkouden bent of misschien toch COVID-19 hebt: je moet altijd voldoende water drinken. Zo'n 1,5 liter water per dag, zodat je lichaam alle afvalstoffen goed kan afvoeren. Bij verkoudheid en/of koorts kun je beter iets meer water drinken om uitdroging tegen te gaan. Je kunt natuurlijk ook afwisselen met (kruiden)thee en koffie. Wees matig met alcohol, frisdranken en koffie.
- Niet alleen smaken ze beter, maar ze bevatten ook goede voedingstoffen.
- Start met intermittent fasting: niet te veel eten, niet het hele systeem wat hard voor me aan het werk is dag in dag uit overbelasten. We leven in een maatschappij waarin het zo normaal is overal maar te kunnen eten, wanneer en waar we maar willen. Maar vroeger aten we soms ook tijden niet. Daarentegen wordt de westerse wereld steeds ongezonder, met alle bewerkte voeding wat uit fabrieken komt. Intermittent fasting zorgt ervoor dat ik energie krijg en helder ben. De energie die normaal naar voedselverbranding gaat kan nu ergens anders heen, bijvoorbeeld naar je hersenprocessen.

2. Doe één ding tegelijkertijd. Dat geeft meer rust en voldoening.
- Neem geregeld even de tijd voor jezelf.
- Luister naar lichamelijke signalen. Wanneer ik te druk ben en weinig balans heb, krijg ik rugklachten. Dat is het teken dat mijn lichaam aangeeft: doe het eens rustig aan, je bent aan het rennen. Een combinatie van een lange wandeling en een uur voor me uit staren met een kop thee geven me het inzicht: rennen is nergens voor nodig. Hoe druk ik ook ben, ik investeer altijd in onze gezondheid, daar doe ik geen concessies meer in. En dat betekent zowel voor je brein als voor je lichaam zorgen.
- Luister naar wat je lichaam je vertelt. Heb je verkrampte spieren? Een knoop in je buik? Piekergedachten? Sta er even bij stil en vraag je af wat de oorzaak is. Dus, wat speelt er in je leven en hoe kun je dat anders doen? Zo blijf je holistisch gezond. Je voorkomt immers dat spanningen zich ophopen en je energiebalans verstoren.
- Goed slapen is heel belangrijk voor onze gezondheid. Het bevordert onze weerstand en herstel tijdens ziekte. Doe deze periode daarom rustig aan en ga op tijd naar bed. Als je slaapproblemen hebt, dan is het raadzaam om ’s avonds twee uur voor het slapengaan de lichten te dimmen, geen inspannende dingen meer te ondernemen en een warm bad of warme douche te nemen.

3. Ga af en toe lekker lummelen.
- Gewoon even niets doen. Doorbreek je routine. Vastzitten in een bepaalde sleur kan je uit balans brengen waardoor je niet lekker meer in je vel zit. Wil je dat gevoel doorbreken?
- Stap dan eens uit je comfortzone. Ga op de bonnefooi een weekendje weg, neem een digitale day off, ga eens staand werken, speel een spelletje tafelvoetbal enzovoort. Volgens onderzoeken prikkelt dat je geest, maakt het je actiever, creatiever en boost je energielevels. Kortom, je voelt je happier en dat doet zowel je lichaam als geest goed.

4. Ga naar buiten, ga een stuk wandelen. De natuur heeft helende eigenschappen.
- Het is belangrijk om zoveel mogelijk actief te blijven. De Gezondheidsraad adviseert aan volwassenen en ouderen om minstens 150 minuten per week matige of zwaar intensieve inspanning te verrichten, verspreid over diverse dagen.
- Doe regelmatig aan lichaamsbeweging, het advies om minstens twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten te doen. Aan ouderen wordt aangeraden om hun workouts te combineren met balansoefeningen.
- Sporten is gezond. Het geeft je energie, zorgt dat je lichaam in vorm blijft en maakt je gelukkig.
- Zo helpt lichaamsbeweging namelijk bij geestelijke en lichamelijke stressklachten.
- Wanneer je een halfuur matig tot intensief sport dan maak je endorfines aan die de stresshormonen bestrijden en je eveneens een superfijn gevoel geven.
- Doe boodschappen op de fiets of te voet
- Het is heerlijk én gezond om naar buiten te gaan. Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen, maar houd wel anderhalve meter afstand van andere mensen. Maak een wandeling tijdens je lunchpauze.
- Kom in beweging en bevorder je fysieke en mentale welbevinden. Ervaar het zelf!
- Ga de natuur in – mijn brein en lichaam – tot rust. Het groen, de vogels, dieren, zelfs de bladeren die valleen in de herfst. Beweging zoek ik ook in de natuur; je zult mij niet snel in de sportschool vinden. Iedere dag maak ik een flinke wandeling, drie keer in de week doe ik aan yoga en mediteren doe ik iedere dag. Ik geniet daarvan en merk dat het me zoveel balans brengt. De snelle wereld veranderen we niet, maar wel hoe jij daar als mens mee omgaat.
- Door naar buiten te gaan, maakt je lichaam vitamine D aan. Vitamine D is samen met calcium belangrijk voor sterke botten en een sterk gebit. Vitamine D bevordert de opname van calcium door het lichaam. Ook is vitamine D van belang voor de weerstand en het goed blijven functioneren van de spieren.

5. Doe minimaal 1 ding per dag dat jou energie geeft.
- Bijvoorbeeld zoiets simpels als een kop thee drinken in de tuin, op het balkon of bij vrienden. En ontspan.
- Zeg nee tegen al die verzoekjes, taken, activiteiten en bezigheden van mensen die je energie opvreten. Focus je liever op wat je energie en een fijn gevoel geeft. Het doet je gezondheid goed.

Bevorder je hormoonbalans met je gevoelens
- Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat gevoelens van dankbaarheid, waardering en liefde onze gezondheid bevorderen. Als je ook maar 20 seconden denkt aan iets waar je dankbaar voor bent, en je gaat ook echt in dit gevoel zitten, je laat dit gevoel toe waardoor je het ook echt voelt, dan gebeurt er van alles in je lichaam. Het belangrijkste is dat het anti-stresshormoon cortisol afneemt waardoor je hele lichaam in een relax-stand komt. Deze relax-stand houdt in dat niet alleen je hormonen meer met elkaar in balans komen maar ook dat je immuunsysteem beter werkt, dat je bloeddruk naar beneden gaat, dat je hartslag een rustiger ritme krijgt, waardoor weer andere organen positief worden beïnvloed, dat pijn kan afnemen en je ademhaling dieper zal zijn, waardoor iedere cel in je lichaam meer zuurstof krijgt.

Dankbaarheid leidt tot méér energie en geluk
- Robert Emmons, een professor psychologie in Californië, heeft hier veel studie naar gedaan. Hij heeft aangetoond dat dankbaarheid ons gezonder, energieker en zelfs slimmer maakt. Hij heeft ook aangetoond dat mensen die dagelijks gevoelens van dankbaarheid oproepen doorgaans alerter, enthousiaster, levendiger, optimistischer en gelukkiger zijn. Dit alleen al als je je aandacht iedere dag 20 seconden richt op iets waarvoor je dankbaar bent. Kan je je voorstellen wat er zou gebeuren als je hier een regelmatige, dagelijkse gewoonte van zou maken?

Simpel is helaas niet altijd makkelijk
- De voordelen van dankbaarheid op onze vitaliteit en gezondheid vormen een verbazingwekkend voorbeeld van de krachtige verbinding tussen ons hoofd, onze gevoelens en ons lichaam. Toch is het niet zo makkelijk. Het is makkelijk om dankbaarheid te ervaren als je een dikke knuffel krijgt van je partner, de baan krijgt die je zo graag wilt, geniet van een zonnige vakantiedag of een leuke prijs in een loterij op je rekening tegenkomt. Maar hoe beoefen je nu dankbaarheid als je het gevoel hebt dat alles in je leven tegenzit? Je staat vast in een file, je hebt ruzie met je dochter, je voelt je beroerd, je fiets blijkt gestolen en je vraagt je af waar je deze maand je huur van moet betalen.

Waar haal je dan die dankbaarheid vandaan?
- Het goede nieuws is dat dankbaarheid net als een spier kan worden getraind. En hiervoor hoef je niet naar de sportschool en je krijgt er ook geen spierpijn van! Maar je hebt wél wat wilskracht en discipline nodig.

Ervaar hoe dankbaarheid voelt in je lichaam
- Net als met alle training is het goed om te ervaren hoe het voelt en welke voordelen het trainen je geeft, zodat je gemotiveerd raakt om ermee door te gaan. Het grootste verschil kan je voelen op het moment dat je eigenlijk geen enkele reden hebt om dankbaar te zijn.

- Stel je bent gefrustreerd, boos, angstig, wanhopig, teleurgesteld of welke negatieve emotie dan ook. Voel eerst eens hoe je lichaam aanvoelt, word je bewust van je lichaam. Wat gebeurt er met je hartslag? Waar zit je ademhaling? Hoe voelen je spieren aan? Hoe gespannen zijn je schouders en nek? Hoe voelt je lichaam aan?
- Zoek vervolgens een rustig plekje en denk 20 seconden aan iets waar je echt heel dankbaar voor bent. Denk aan iemand die je dierbaar is en wat hij/zij laatst heeft gedaan waar je zo blij van werd. Denk aan iets van jezelf waar je supertrots op bent dat je dat voor elkaar hebt gekregen en wees dankbaar voor jezelf. Je kunt ook aan een voorwerp denken waar je dankbaar voor bent dat het in je leven is, maar meestal werkt het denken aan jezelf of een ander sterker. Doe dit voor minimaal 20 seconden en ga echt in het gevoel zitten. Er alleen aan denken werkt niet. Voel die emotie weer toen je die lieve knuffel kreeg van je kleinkind. Voel dat gevoel toen je hoorde dat het geen kanker was maar een onschuldig bultje. Voel dat gevoel tijdens je vakantie toen je op die prachtige plek in de natuur zat. Voel dat moment dat je supertrots op jezelf was. Voel dat speciale warme moment met je beste vriendin.
- Voel dan vervolgens opnieuw hoe je lichaam nu aanvoelt. Het zal anders aanvoelen en misschien heb je zelfs een glimlach om je mond? Dit is de kracht van je spier dankbaarheid! Kan je je voorstellen dat dit een krachtige bijdrage kan leveren aan je gezondheid en energieniveau?

Hieronder een aantal tips waarmee je je holistische gezondheid een handje helpt.

1. Doe regelmatig ademhalingsoefeningen
- Een goede ademhaling is buitengewoon belangrijk. Bij een normale ademhaling ademen we niet meer dan acht à veertien keer per minuut rustig in en uit. Met name de onderste ribben en de buik bewegen, de schouders en borst blijven nagenoeg stil. Na iedere uitademing is er een korte adempauze.
- Goed in- en uitademen doen we altijd door de neus, behalve bij spreken, zware inspanning of verkoudheid. We ademen om en om in via ons linker- en rechterneusgat zodat we ons lichaam, hersenen en zenuwstelsel in balans houden. Alleen inademen door je linkerneusgat helpt om te kalmeren.Inademen door je rechterneusgat helpt om jezelf energie te geven. Hier kun je tijdens het ademhalen dus bewust gebruik maken.
- Plan ademmomenten. Ik plan soms bewust ademmomenten op een dag, en hoe vaker je dit doet, hoe rustiger je ademhaling onbewust wordt.
- Ademtherapie helpt tegen stress en spanningsklachten. Door het natuurlijke, meer ontspannen adempatroon te herstellen kunnen klachten verbeteren of leren mensen er beter mee omgaan.
- Zo help je je lichaam te ontspannen en brengt ook rust in je hoofd. Zelfs een paar keer bewust diep in- en uitademen helpt al om rustiger te worden.
- Ook meditatie is een fijne manier om niet met het verleden of de toekomst bezig te zijn, maar bewust in het nu te zijn.
- Omarm yoga - Om drukte in je hoofd te bestrijden en spanningen in je lijf tegen te gaan helpen yogaoefeningen. Want, je maakt je hoofd leeg en leeft meer in het hier en nu.
- - Ingebouwd luchtfilter - Koude, droge of vervuilde lucht kan de longen irriteren. Gelukkig beschikt ons lichaam over een ingenieus filtersysteem: de neus. Via de neus wordt lucht verwarmd, bevochtigd en gezuiverd. Verstopte neus? Probeer er toch af en toe doorheen te ademen. De luchtstroom onttrekt vocht aan de neusslijmvliezen, waardoor de neus sneller opengaat.
- Door bewust te ademen, kunnen we in een stresssituatie weer tot rust komen. Deze ontspanningsoefening is bedoeld voor mensen zonder ademhalingsproblemen.
- Ga op je rug liggen.
- Buig je knieën zo dat je onderrug de grond raakt.
- Leg je handen op je buik.
- Adem rustig en niet te diep in. Voel hoe je buik iets omhoog beweegt.
- Adem uit en voel hoe je buik weer omlaag gaat.
- Blijf zo gedurende vijf minuten ontspannen in- en uitademen.

2. Krop emoties niet op
- Denk wat vaker aan je hersenen. Terwijl: bij gedachten, bij negatieve gevoelens, bij je energieniveau, maar ook bij fysieke klachten zijn je hersenen de aanstichter. Hoe gezonder je brein is, hoe beter alle processen gaan. Dat start al bij het krijgen van een rustiger hoofd.
- Emoties blijven aan je kleven en kosten onnodig veel energie. Ben je boos? Verdrietig? Teleurgesteld? Praat erover, schrijf het op en geef het vervolgens een plek. Ofwel: laat het los.
- Voorkom negatief denken - Heb je de neiging snel te piekeren en te somberen? Stop daarmee. Het kost niet alleen veel energie, maar ondermijnd ook een goede gezondheid. Negatieve gedachten maken je immers somber, verstoren je nachtrust, maken je geestelijk en lichamelijk moe, verlagen je weerstand, verhogen je bloeddruk, zorgen voor maagklachten enzovoort.
- Focus je liever op de positieve zaken in je leven; de dingen die allemaal goed gaan. Realiseer je daarnaast dat er voor elk probleem een oplossing is. En heb je een negatieve gedachte? Probeer die dan te vervangen door een positieve. Dat is niet altijd makkelijk, maar wel goed voor een gezonde balans.

3. Pak je nachtrust
Pakweg 7 à 8 uur per nacht slapen, is goed voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Tijdens je slaap verwerk je onder andere opgedane indrukken en informatie. Verder vernieuwen je lichaamscellen zich en worden giftige stoffen uit je lijf verwijderd. Tot slot laad je je batterij op voor de nieuwe dag. Met voldoende nachtrust sta je vitaal op.

4. Achterhaal je passie
- Zoek een hobby of oude passie - Of het nu lezen, tekenen, tuinieren, muziek beluisteren, dansen, puzzelen of wat dan ook.
- Uiteraard mag ontspanning niet ontbreken als je je geest en lichaam gezond en in balans wilt houden. Zo verzet je je geest door leuke dingen te doen, maar ook zorgt het voor plezier, geeft voldoening en energie.
- Zoek uit wat je blij maakt, inspireert, motiveert en vervult met voldoening. Want, doen wat je fijn vindt, laadt je accu op en geeft eindeloos veel energie. Graaf in je kindertijd, vraag je broers en/of zussen of neem deel aan workshops om je passie te achterhalen.

5. Investeer in je relaties
Goede sociale contacten zijn smeerolie voor je gezondheid. Sta je op goede voet met je familie en buren? Heb je een groepje fijne vrienden, bij wie je altijd kunt aankloppen en vice versa? Om lief en leed mee te delen, je hart te luchten en om oplossingen te vinden voor problemen? Dat gaat mentale spanningen en daarmee samenhangende lichamelijke ongemakken tegen. En… het is natuurlijk ook gewoon gezellig om met vrienden naar een sportwedstrijd te kijken of met een vriend uit eten te gaan.

6. Stel jezelf doelen
Het hebben van een doel stimuleert en zet aan tot actie. Elk dag zet je een stapje in de richting van je streven. Dat voelt goed en motiveert. Geeft je energie en voedt je zelfvertrouwen. Inderdaad, je zit lekker in je vel, lichamelijk en geestelijk. En om die gezonde balans te bewaren, zorg je goed voor jezelf. Je eet gezond, doet aan sport, onderhoud je sociale contacten en pakt bijtijds je ontspanning en nachtrust. Wat is jouw doel?

Uiteraard zijn er nog veel meer manieren om holistisch gezond te leven en te blijven. Denk maar aan bewust positief denken, zorgen dat inspanning en ontspanning elkaar regelmatig afwisselen, dankbaar zijn enzovoort. Wil je ermee aan de slag? Begin en zet een eerste stapje. Ervaar hoe fijn het voelt en breid het daarna langzaam uit.

Bron:
- GezondNu 2020
- EnergiekeVrouwen Academie 2019
- AlkaLife 2019
- Sonneveltopleidingen 2018Wist je dat...

Stikstof, waar gaat het om?

Klimaatcrisis is waanzin!
Klimaat in onze atmosfeer bestaat voor: – 78% uit stikstof ....
Lees verder op wistje dat.