google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Voeding


De lekkerste eetbare bloemen

Je kunt ze allemaal eten........

...maar je kunt het niet altijd navertellen

Als je aan bloemen denkt, begint je maag waarschijnlijk niet spontaan te knorren. Maar wist je dat bloemen niet alleen kleur aan je bord toevoegen, maar ook smaak aan een gerecht?

Met deze bloemen loop je geen risico en ze zijn ook nog eens lekker:

Oost-Indische kers (Tropaeolum majus)
- De Oost-Indische kers is een snel groeiende klimplant met gele en rode bloemen. Je kunt alles van de plant eten: de zaden, de bladeren en de bloemen. Je kunt de pittige smaak van de Oost-Indische kers vergelijken met de smaak van radijs. De bladeren en bloemen zijn lekker door een salade,in een zelfgemaakte pesto of als garnering op een soep. De zaden van de Oost-Indische kers kun je inmaken, dan heb je een soort kappertjes. Oost-Indische kers heeft net als tuinkers de reputatie van een natuurlijk antibioticum. De plant is rijk aan glycosiden. Deze stof staat bekend om zijn antibacteriële en ontsmettende werking. Als je de blaadjes scheurt, kauwt of fijn snijdt, komen deze stoffen vrij. De plant wordt dan ook van oudsher ingezet bij verkoudheid en griep. Zeker ook omdat deze weerstandsbooster in het bezit is van flinke porties vitamine C. Zet Oost-Indische kers in bij infecties aan de huid, keel, bij blaasontsteking en luchtweginfecties.
- In Zuid-Amerika worden de bladeren van Oost-Indische kers al duizenden jaren gebruikt als wondmiddel, bijvoorbeeld door de Indianen. Ook in Nederland worden de bladeren gebruikt voor de huid. Zo zitten ze verwerkt in gezichtsdampbaden, gezichtsmaskers en dagcrèmes. Bij aften loont het om op een blaadje Oost-Indische kers te kauwen. Of maak er thee van; pluk blaadjes, scheur ze in stukjes en kook ze twintig minuten in water.
- Sommige mensen beweren dat kauwen op dit bloempje of blaadje het hongergevoel vermindert. Of dit ook echt zo is, is niet bekend, maar wie weet helpt het een snack-attack voorkomen.
- Die mooie, ronde, platte blaadjes en vrolijk gekleurde bloempjes zijn niet alleen mooi om te zien, Oost-Indische kers houdt ook nog eens zijn ‘buurplanten’ gezond. Slakken blijven uit de buurt, omdat ze niet van de smaak houden. Bladluizen daarentegen zijn er dol op. Zij storten zich liever op deze kers dan dat ze je andere planten vernielen. Nog een voordeel: deze plant haalt het beste uit de planten van de komkommerfamilie. Dus wil je de kans op een mooie komkommer– of courgetteoogst (volgend jaar) vergroten? Plant dan wat Oost-Indische kers in de buurt. Ook de combinatie met broccoli en bloemkool schijnt succesvol te zijn.
- Voeg je wat Oost-Indische kers toe aan heet water, dan kan het blad ook helpen tegen een beginnende blaasontsteking. Blijven de klachten aanhouden, ga dan altijd even langs bij de huisarts.

Goudsbloem (Calendula officinalis)
Goudsbloem is eenjarig, maar de kans is groot dat de bloemen zichzelf vermeerderen zonder dat je daarvoor iets doet. Als je zelf goudsbloem wilt zaaien, is dat super simpel. De zaadjes zijn goed herkenbaar, ze lijken op heel kleine boemerangs. Je maakt de grond wat los met een harkje, legt de zaden erin en bedekt ze onder een klein laagje aarde. Veel water hoef je ze niet te geven: goudsbloemen houden niet van te vochtige grond. De goudsbloem heeft niet veel smaak, maar door de frisse kleur vrolijkt het ieder gerecht op. Je kunt de blaadjes van goudsbloemen gebruiken. Doe ze door de sla of strooi ze net zoals in India over de rijst. Ook leuk: een handje bloemblaadjes door een omelet roeien of door soepen en sauzen voor een kleuraccent. Zodra de bloemknopjes opengegaan in mei, kun je ze oogsten. Goudsbloemen kun je vers gebruiken, maar ook laten drogen. Gedroogd is de werking iets sterker dan vers. De jonge blaadjes zijn net als de bloemen eetbaar en kun je fijnsnijden en verwerken in gerechten. Als je fijngesneden goudsbloempjes door de rijst roert, krijgt die een mooie geeloranje kleur. Je kunt de bloemblaadjes ook gebruiken om door de sla, groente of aardappelpuree mee te kleuren. De bloemblaadjes zijn eetbaar en geven naast een mooi accent aan groene salades ook een piepklein vleugje bitter mee qua smaakbeleving. Gedroogd of vers kun je ze ook in soep verwerken.

Solidago (Guldenroede)
De helende werking van dit kruid komt voort uit de flavonoïden, de saponinen en de fenolglycosiden, Samen bepalen ze de diuretische werking en zijn goed voor de reiniging en ontzuring van de blaas en de nieren,

Sleutelbloem (Primula veris)
De gewone sleutelbloem bloeit lang. De bloemen smaken goed in een salade, op een toetje of pannenkoek. Sleutelbloem behoort tot de beschermde planten. Pluk deze dus niet in het wild. Gebruik het kruid niet tijdens de zwangerschap of als je bloedverdunners gebruikt.

Daglelies (Hemerocallis species én cultivars)
Daglelies behoren tot de lekkerste eetbare bloemen uit de tuin. Ze zijn er in veel verschillende kleuren. De smaak van de bloemen is eerst zoetig en heeft een peperige nasmaak. Je kunt de structuur vergelijken met de structuur van ijsbergsla, een beetje knisperig. In het Midden-Oosten wordt de daglelie al eeuwen gestoomd, gedroogd en vervolgens aan een soep toegevoegd. Rauw, in een salade bijvoorbeeld, smaakt het ook lekker.

Komkommerkruid (Borago officinalis)
Komkommerkruid heeft een lichte, zoute, sappige smaak. De smaak lijkt, heel verrassend, op komkommer. Je kunt de bladeren, maar ook de bloemen eten. Lekker door een salade, door de soep, hutspot of in combinatie met bonen. Of voeg komkommerkruid toe aan een glas gin-tonic, in plaats van een schijfje komkommer of citroen.

Rode zonnehoed
De Rode zonnehoed is een opvallende plant. Uitbundig roze, groot en met bloemen die een aparte krans vormen rond het bloemhoofd. Als de bloei vordert, gaan de straalbloemen hangen. De Rode zonnehoed, officieel Echinacea purpurea, is een van populairste geneeskundige kruiden ter wereld omdat het je afweersysteem bevordert. Echinacea is te krijgen in de vorm van tabletjes, tincturen en zalf. Maar maak er gerust je eigen thee van: neem een eetlepel. Gebruik een eetlepel bloempjes en blaadjes van de Echinacea. Giet er twee deciliter kokend water bovenop en laat dit vijf minuten trekken. Wie zelf deze eye-catcher in de tuin wil verbouwen, moet de plant in de volle zon zetten om die mooie, grote bloemen te krijgen. Op een vochtige, humusrijke grond groeit de plant het beste. Als ze goed zijn aangeslagen, kunnen ze goed tegen de droogte.

Eetbaar onkruid

In het voorjaar veranderen veel weilanden weer in een gele zee die golft tot aan de horizon. Yes, de paardenbloemen zijn er weer! Maar wat voor de één aanleiding is voor een vreugde dansje, is voor de ander een reden om te zuchten en te steunen. Stop met mopperen! In de weiden vol madelieven, paarden- en pinksterbloemen zie ik bloemenbotertjes en heerlijke dressings. In bermen van wandel- en fietspaden zie ik salades en groentetaartjes van walstro, kraailook, paardebloemblad, brandnetel en kleefkruid. Zonder schoffelen of wieden staat het vol met prima eetbare planten.

Zo gezond zijn paardenbloemen
- Paardenbloemblad (Taraxacum) en -knopjes worden in sommige landen gezien als versterkend voorjaarsvoedsel.
Koken met paardenbloem En wat maak je ermee?
- De jonge bladeren smaken het lekkerste door de sla of verwerk ze in een omelet, soep, hartige pannenkoek, thee of maak een stamppot van rauw paardenbloemblad.
- De bloemen zijn ook lekker door salades, geroerd door een rijstgerecht, door een omelet of gepaneerd en daarna gefrituurd. Voor gevorderden: van de bloemen kun je ook wijn en gelei maken.

Goed om te weten voordat je plukt:
Paardenbloem in de keuken
- De piepjonge bloemknopjes van de paardenbloem lijken qua smaak een beetje op die van spruitjes. Je moet er dus van houden. Je kunt ze inleggen in bijvoorbeeld dragonazijn en dan gebruiken als alternatief voor kappertjes. Lekker friszuur met een vleugje bitter. De knopjes moet je echt als smaakmaker zien, bijvoorbeeld door een groene salade of aardappelsalade. Let op: neem hiervoor alleen de bloempjes die nog in de knop zitten. Aan een paar handen heb je meer dan genoeg. Je fruit ze in de pan in wat boter en vervolgens verwerk je ze in je salade.
- Jonge bloemen zijn het lekkerst, net uit de knop of half in de knop. Hoe ouder de bloemen, hoe bitterder ze gaan smaken.
- Eet geen bloemen uit de berm langs de weg of die langs de randen in parken bloeien. Eet vooral onbespoten bloemen uit eigen tuin (zaaien maar!), uit de winkel of een andere plek waar geen gevaar is voor schadelijke of vieze stoffen.
- Bewaar de bloemen in een plastic zakje met een paar druppels water. De luchtvochtigheid stijgt zo, waardoor de bloemen langer mooi blijven.
- Door de bloemen een half uurtje in ijswater te leggen, kun je ze voor een maaltijd opfrissen.
Paardenbloemen zijn écht onmisbaar
Hoe ziet het eruit? De grote langwerpige en groene bladeren worden vaak aan knaagdieren gevoerd en de gele bloemen herken je zo in het veld. Waar vind je het? Eigenlijk overal in Nederland. Van april tot in de winter bloeit deze vrolijke plant.

Gezond? Ja!
In paardenbloemen zitten veel belangrijke voedingsstoffen, met name B-vitamines. Dankzij de combinatie van vitamine C en zink kan de plant ook je weerstand helpen. Verder zitten er allerlei onmisbare mineralen in paardenbloemen zoals calcium, seleen, magnesium, mangaan, ijzer, fosfor en natrium. Om echt te profiteren van deze gezonde stoffen moet je wel flink wat paardenbloemen eten, maar alle beetjes helpen.

Thee voor gezwollen voeten
Paardenbloemblad thee schijnt goed te werken tegen opgezette voeten als je vocht vasthoudt. Hiervoor gebruik je het gedroogde blad. Je hebt zo’n twee tot drie theelepels nodig om een grote mok thee te zetten. Schenk het kokende water erop, laat vijf tot tien minuten trekken en drinken maar. Uiteraard moet je naar de dokter gaan als je opgezwollen voeten blijft houden. En: drink nooit langdurig grote hoeveelheden van dezelfde kruidenthee. Dat is nou net niet zo gezond.

De-Grote-Paardenbloem-Detox
Paardenbloemblaadjes smaken een beetje (en soms heel erg) bitter en dat is nou juist zo goed. Die bitterstoffen zetten je spijsvertering ‘aan’. Je gaat daardoor meer maagsap produceren, de lever gaat harder werken. En dat is prachtig. Dit orgaan is een van de grote schoonmakers van ons lichaam. En wie een schoon en opgeruimd lichaam heeft, beschikt over het algemeen over meer energie en kracht. Daarnaast is de paardenbloem ook een steuntje in de rug voor de nieren, waardoor je makkelijker vocht afvoert. Je kunt paardenbloemblaadjes in plaats van rucola verwerken in een salade. Vooral de jonge blaadjes zijn een aanrader, omdat die nog niet zo heel erg bitter zijn en daardoor juist een prima smaakelement toevoegen aan bijvoorbeeld een lentesalade.

Nee, een paardenbloem is geen onkruid
Als je paardenbloemen uit je tuin wilt verwijderen, is dat een flinke klus. Je krijgt ze meestal met geen mogelijkheid uit de grond getrokken. Vandaar dat veel mensen paardenbloemen zien als onkruid. Jammer, want deze plant draagt juist bij aan een gezonde bodem. De reden dat paardenbloemen zo muurvast zitten, is simpel: hun penwortels. Deze zitten diep verankerd in de aarde en brengen uit diepere bodemlagen kalk en mineralen naar boven als voedingsstoffen voor de plant. Daardoor wordt meteen het bovenste laagje aarde wat vruchtbaarder. Paardenbloemen bloeien meestal van maart tot mei en van september tot november. In die periode zijn ze een belangrijke voedselbron voor insecten, zoals de honingbij die het toch al moeilijk heeft in Nederland. En sterft de paardenbloem af na te hebben gebloeid, dan blijft er in de bodem waar zijn wortel zat, een gangetje achter. Hier maakt het bodemleven, denk aan wormen, gebruik van. Op die manier draagt de paardenbloem zelfs na zijn dood bij aan een betere beluchting en afwatering van de bodem.

Gezonde wilde pluk om mee te koken!
Geen chiazaad en goji bessen, maar hondsdraf en brandnetels. Misschien lijkt het op het eerste gezicht onkruid, maar dat is het niet. Deze wilde planten zijn gezond, om de hoek te vinden en de basis voor veel lekkere gerechten. Geen idee hoe je deze wilde superfoods kunt herkennen? De supermarkten liggen vol met superfoods, maar wist je dat hetzelfde geldt voor het bos en misschien zelfs je tuin? Je moet er alleen oog voor hebben. Tijd om die oogkleppen in de natuur af te zetten en te koken met de lekkerste wilde superfoods!

Korte spoedcursus

Wat je moet weten voordat je gaat wildplukken
- Officieel is wildplukken verboden, maar in bossen wordt het gedoogd. Lees altijd de regels op het bord bij de entree. Op sommige plekken mag je niet van het pad afwijken en riskeer je een boete als je dat wel doet. In je tuin ben je natuurlijk zo vrij als een vogel.
- Neem het zekere voor het onzekere en laat bij twijfel een plant staan. Je wilt niet het risico lopen dat je ziek wordt.
- Pluk niet meer dan je nodig hebt. Zo blijft er ook wat over voor anderen en voor de natuur zelf.
- Was en kook de planten goed, helemaal als je ze lager bij de grond plukt.
- Eet eerst een kleine hoeveelheid als je de plant nog nooit hebt gegeten. Je weet nooit hoe je lichaam erop reageert.
- Neem een veldgids mee en/of download een handige app, zoals ‘3000 planten determineren’.

Koken met hondsdraf Hoe ziet het eruit?
- Deze kruidachtige plant herken je aan de nier- of hartvormige bladeren. Het blad is groen tot paarsachtig van kleur, de bloemen zijn paars- of lilakleurig en staan in kransen rond de steel.
- Waar vind je het? Overal in Nederland. Hondsdraf bloeit van maart tot juni. En wat maak je ermee? Van de jonge bladeren kun je een lekkere pesto maken. Mix de bladeren met met knoflook, pijnboompitten en olijfolie. Ook lekker in salades. Hondsdraf is familie van de munt en kan net zo gebruikt worden, dus ook in de thee.
- Gezond? Ja! Hondsdraf is rijk aan vitamine C en staat bekend als ontstekingsremmend en vochtafdrijvend.

Koken met brandnetels Gezond? Ja!
- De brandnetel bevat vitamine C, A en B. Bevat foliumzuur specifiek tegen prostaat- en pancreaskanker. Het staat het bekend als pijnstillend, weerstandverhogend en vochtafdrijvend.
Hoe ziet het eruit? Bijna iedereen kent deze stekelige plant wel. De bladeren zijn langwerpig, ovaal en grof gezaagd. Ze zijn bedekt met brandharen en staan tegenover elkaar.
- Waar vind je het? Overal in Nederland, vooral langs weilanden en aan bosranden. Het blad van de brandnetel kan het hele jaar geoogst worden. En wat maak je ermee? Het plukken van de bladeren is geen pretje (draag plastic handschoenen!), maar de opties met deze plant zijn eindeloos.
Tip; lekker in salades, de dressing voorkomt de 'brand' van de netelblaadjes. De bladeren kun je roerbakken, verwerken in salades en een quiche, soep of thee.

Koken met zevenblad Hoe ziet het eruit?
Onbetwiste favoriet is misschien wel de snelste wild-groeiende groente in deze regionen van Europa.
- Zevenblad is de nachtmerrie van veel tuiniers, het woekert en wortelt maar door in de tuin. De bladeren zijn kenmerkend: ze lijken op handen waar zeven blaadjes aan groeien, drie boven en vier iets lager. De bloemen zijn wit en soms roze.
- Waar vind je het? Overal in Nederland. Heb je veel onkruid in de tuin? De kans is groot dat er zevenblad tussen zit. Je kunt deze plant van het vroege voorjaar tot de herfst plukken.
- En wat maak je ermee? De jonge bladeren zijn het lekkerst, die pluk je eind februari. Dus gebruik vooral die. Worden de planten te oud of willen ze gaan bloeien? Snij ze dan gewoon bij de grond af. Binnen een week staan er alweer nieuwe jonge plantjes.
- Zevenblad is gezonder dan spinazie en bijvoorbeeld 8 keer rijker aan vitamine.
- Zevenblad in smoothies, salades, pesto’s, soepen et cetera.
- Je kunt er pesto van maken (ook lekker samen met hondsdraf), het verwerken in een salade, koken als groente of er kruidenboter van maken.
Gezond? Ja!
Zevenblad zit vol vitamine A en C, kalium, calcium en magnesium. Het schijnt rustgevend te werken.
Bron:
- GezondNu.nl
- lekkerGezond 2018
Wist je dat...

Stikstof, waar gaat het om?

Klimaatcrisis is waanzin!
Klimaat in onze atmosfeer bestaat voor: – 78% uit stikstof ....
Lees verder op wistje dat.