google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Voeding


Een onderschat mineraal is zwavel ofwel MSM

MSM: meer dan enkel pijnstiller!

Zwavel speelt een zeer belangrijke rol bij talloze lichaamsfuncties. Voldoende aanvoer is dus essentieel voor een goede gezondheid. MSM (methylsylfonylmethaan) is een kleine, vluchtige zwavelmolecule die van nature voorkomt in versgeplukte groenten, maar zeer snel verloren gaat. MSM is echter wel beschikbaar als (goedkoop!) supplement. En gezien MSM absoluut veilig is, en nog vele andere interessante eigenschappen heeft, een must om bij de hand te hebben.

NVDR: MethylSulfonylMethaan is een natuurlijke zwavelverbinding die voorkomt in vers geoogste groenten, maar snel vervluchtigt. Gelukkig zijn MSM-supplementen veilig en goedkoop, en bovendien opbouwend, ontgiftend, pijnstillend en ontzwellend.
- MSM heeft zijn sporen al bewezen heeft als voedingssupplement: pijnstillend, anti-inflammatoir, ontzwellend, antioxidant, opbouwend (bindweefsel) én ontgiftend in de lever. Zwavel is een sleutelmolecule in de ontgifting in de lever én het enige bekende antidotum voor paracetamolvergiftiging!
- MSM is ontstekingsremmend, dus ideaal bij alle kwetsuren en ontstekingen: van sportieve spierbelasting en kwetsuren, tot rugpijn. Beter en veiliger dan pijnstillers en NSAID (chemische ontstekingremmers). Bovendien is zwavel een belangrijke molecule voor de (her)opbouw van bindweefsel.
- Door deze eigenschappen is MSM niet alleen zeer nuttig voor acute kwetsuren en gewrichtsproblemen. Het is ook een zeer weldoende aanvulling in preventie en behandeling van degeneratieziekten: reuma, cardiovasculair,… en bij alle pijn- en ontstekingssyndromen
- Hart- en vaatziekten zijn geassocieerd met chronische inflammatie. MSM kan ook hier de ontstekingsbevorderende ‘pathways’ blokkeren, en dus cardiovasculaire bescherming bieden.
- MSM blijkt zelfs de symptomen te verlichten bij allergische rhinitis (hooikoorts). Heel wat veiliger dan de standaard medicatie.
- MSM is zelfs effectief tegen schade aan het maagslijmvlies: het legt een beschermend laagje en herstelt. Dit kan dus nuttig zijn bij gastritis en maagzweren (allicht ook bij darmproblemen). En: MSM is bacteriostatisch tegen E. Coli!
- Bovendien zou MSM ook een helpende hand kunnen bieden tegen kanker. In labostudies werd aangetoond dat MSM effectief apoptose (celdood) kan teweegbrengen in diverse kankercellijnen: borstkanker, colonkanker (dikke darmkanker), en de zeer agressieve en moeilijk te behandelen mondslijmvlieskanker.

Wat is MSM?
- MSM (Methylsulfonylmethaan) is een in water oplosbare, natuurlijke zwavelverbinding. MSM is een zwavelhoudend molecuul wat voorkomt in alle levende organismen. Naast water, zuurstof en celzouten is zwavel het vierde belangrijke element in onze voeding. Zwavel is een essentieel element dat voorkomt in elke cel van het menselijk lichaam. Ons lichaam heeft zwavelverbindingen nodig. Zwavelverbindingen zijn nodig om bloedeiwitten en te aminozuren vormen en maken de aanmaak van keratine mogelijk. Keratine is weer belangrijk is voor de conditie van je huid, haar en nagels.
- Zwavel speelt ook een belangrijk onderdeel in de productie van insuline en ook onze lever en gal kunnen bijvoorbeeld niet zonder. Zwavel stimuleert de aanmaak van collageen. Collageen is het bindweefsel in onze huid dat zorgt voor de elasticiteit. Collageen vind je ook in je botten, tanden en kraakbeen. Kraakbeen is essentieel voor een soepele werking van onze gewrichten en flexibiliteit. Naarmate we ouder worden maken we helaas minder collageen aan. Voldoende goede zwavelverbindingen stimuleren een soepele huid en de aanmaak van kraakbeen.
- Zwavel is essentieel voor de toevoer van zuurstof naar ons celweefsel en daarmee een belangrijke bouwstof voor ons zenuwweefsel en onze spieren. Zwavel zorgt bovendien voor betere opname van voedingsstoffen. De combinatie van zwavel met de juiste aminozuren zorgt voor het beter afvoeren van toxische stoffen.

MSM is een van de 3 soorten zwavelcomponenten die zowat 85 % van het zwavel in alle levende organismen uitmaken.
Deze drie zwavelcomponenten zijn:
1) MSM (MethylSulfonylMethaan)
2) DMSO (DiMethylSulfOxide)
3) DMS (DiMethylSulfide)

Als voedingssupplement is MSM vooral populair geworden als pijnstiller en ondersteunend middel bij aandoeningen van het bewegingsapparaat zoals osteoartritis (artrose), (reumatoïde) artritis, spierkramp, spierpijn, (sport)blessures, RSI (repetitive strain injuries), fibromyalgie, tendinitis, bursitis, carpaaltunnelsyndroom en lage rugpijn. Daarnaast is MSM met succes toegepast bij allergieën (hooikoorts, astma), auto-immuunziekten (myastenia gravis, systemische lupus erythematodes), emfyseem, interstitiële cystitis en systemische sclerose. Mensen die snurken, kunnen ook baat hebben bij (intranasaal toegediende) MSM.

Eigenschappen van MSM
- Professor Jacob (*) denkt dat de werking van MSM voor een belangrijk deel toe te schrijven is aan farmacologische eigenschappen dat het deelt met DMSO zoals (directe) pijndemping, ontstekingsremming, antioxidatieve activiteit, stimulering van de weefseldoorbloeding, stimulering van wondheling en verzachting van littekenweefsel. Harde bewijzen daarvoor heeft hij nog niet; veel onderzoek dat is gedaan met DMSO zal moeten worden herhaald met MSM. Met de nodige voorzichtigheid kan worden gezegd dat MSM de verschillende eigenschappen bezit.

MSM goede pijnstiller
- Volgens professor Jacob (*) is MSM de veiligste en meest effectieve pijnstiller bij chronische pijnklachten. In vijfentwintig jaar tijd heeft hij het toegepast bij bijna twintigduizend patiënten met chronische pijnklachten. Uit gegevens van de Oregon Health & Science University is gebleken dat de meerderheid van de patiënten baat had bij MSM. MSM heeft niet de nadelen van reguliere pijnstillers; het is veilig en heeft nagenoeg geen bijwerkingen. Bovendien treedt er geen gewenning op waardoor de dosering niet telkens moet worden verhoogd. De meeste mensen die MSM gebruiken melden dat ze zich lichamelijk en geestelijk fitter gaan voelen.
De pijnen waartegen MSM effectief is worden onder meer veroorzaakt door:
- lichamelijk letsel door ongevallen,
- gewrichtsaandoeningen (osteoartritis, reumatoïde artritis),
- fibromyalgie, rugpijn, hoofdpijn, migraine, spierpijn, spierkramp, slijmbeursontsteking (bursitis), peesontsteking (tendinitis), RSI (repetitive
strain injury), carpaaltunnelsyndroom, sportblessures, whiplash en littekens.

Pijnstiller bij gewrichtsslijtage
- MSM is door Jacob vooral voorgeschreven als pijnstiller bij chronische pijnklachten door gewrichtsslijtage (osteoartritis). Naast orale suppletie (gemiddeld 6-8 gram MSM, in ernstige gevallen 16-20 gram MSM per dag) laat hij zijn patiënten veelal MSM-gel gebruiken om de pijnlijke gewrichten naar behoefte mee in te smeren; soms geeft hij extra MSM via subcutane injecties of dient hij MSM intraveneus toe.

Ontstekingsremmer
Professor Jacob (*)heeft bij zijn patiënten waargenomen dat MSM invloed heeft op de klassieke kenmerken van ontsteking (pijn, roodheid, zwelling, hitte, functievermindering). Significante effecten op ontstekingsmarkers zoals C-reactief eiwit, TNF-α en PGE2 zijn vooralsnog niet aangetoond. Wel is bij in-vitro onderzoek en in verschillende dierstudies aangetoond dat MSM ontstekingsremmende en antioxidatieve eigenschappen bezit en gewrichtsdegeneratie door osteoartritis en reuma remt. Ook remt MSM in proefdieronderzoek het ontstekingsproces bij systemische lupus erythematodes. Dat DMSO een krachtige ontstekingsremmende activiteit heeft, staat wel vast. Lokaal toegediende DMSO heeft een krachtige ontstekingsremmende werking (onder meer bij contactdermatitis en allergisch eczeem) en vermindert oedeemvorming door trauma. DMSO remt ontstekingen mede doordat het de werking van het bijnierschorshormoon cortisol versterkt. Of deze effecten van DMSO ook van toepassing zijn op MSM is niet bekend.

Waarom gebruiken topmodellen MSM? MSM beschermt tegen rimpels
Gezondheid komt van binnenuit, ook voor de huid. Gezonde voeding én een gezonde darmflora zijn de basis voor een gezonde huid. Maar supplementenkunnen vaak een handje helpen. Een recente studie onderzocht in een paar kleine studies het effect van MSM op rimpels en huidveroudering. Conclusie: orale inname van MSM zorgt voor een significante vermindering van zichtbare huidveroudering in het gezicht.
- Omdat ze ervaren dat ze dan een mooiere huid krijgen. Hun haar en nagels worden sterker en zien er levendiger uit. Schoonheidsmineraal!
- Antioxidant - Ter bescherming tegen vrije radicalen en dient ter bescherming en behoud van gezonde cellen en weefsels.
- Sport - sporters ervaren, dat hun flexibiliteit en uithoudingsvermogen vergroot wordt en de spieren sneller herstellen. Dit komt omdat MSM op
celniveau zorgt voor een snelle afvoer van afvalstoffen en ontstekingen in het spierweefsel wegneemt.
Ook spierkramp wordt geremd en de bloedsomloop
gestimuleerd. Men noemt het wel spiervoedsel.
- Natuurlijk - MSM is veilig, 100% natuurlijk en het is absoluut geen medicijn of doping. MSM komt van nature voor in gras en verse groenten. Kruiden
die rijk zijn aan MSM, zijn onder andere knoflook, zeewier, goudsbloem, en brandnetel. Zwavel is voor mensen en dieren een heel belangrijk mineraal
dat in diverse vormen in het lichaam voorkomt.

David Wolfe legt in zijn boek "Eating for beauty" uit waarom we zwavel moeten aanvullen. Hij geeft een uitgebreide toelichting waarom zuivere MSM
hiervoor het meest geschikt is.

Herkomst
- MSM van SuperfoodMe wordt verkregen door middel van distillatie en is daarmee de meest zuivere op de markt.
- OptiMSM wordt geproduceerd in de Verenigde Staten en bevat pure MethylSulfonylMethane (MSM), gegarandeerd vrij van verontreinigingen zoals zware
metalen.
MSM gebruiken
- MSM bevat goed opneembare zwavel waarmee de tekorten in de huidige voeding worden aangevuld.
- MSM kan worden opgelost in water en vervolgens opgedronken. Omdat het van zichzelf vrij bitter van smaak is, adviseren wij dit op te lossen in
citroenwater.
- Bewaar bereide producten in de koelkast en gebruik dezelfde dag.

Het beste en meest duurzame resultaat is te behalen door ook de levensstijl stevig aan te passen en aanvullende suppletie te gebruiken. Denk hierbij
tenminste aan:
- Slechte vetten vervangen door goede vetten.
- Extra omega 3/6/9 vetten in de juiste verhouding gebruiken.
- Extra chlorofyl gebruiken.
- Aanjagers van ontstekingen mijden.
- Bewegen in de natuur.
- Geaard slapen.
- Leer ademhalen! Doe aan yoga of meditatie!

Bron:
- Informatiecentrum Voedingssupplementen 2022
- ABC Gezondheid 2020
- Superfoodme.nl 2019
- Orthokennis 2017
* Onderzoek met MSM is het levenswerk van professor Stanley Jacob, MD. Hij is circa 50 jaar werkzaam geweest als chirurg en wetenschappelijk
onderzoeker. Professor Jacob heeft internationaal grote bekendheid verworven door zijn werk aan organische zwavelverbindingen. In 1965 kreeg hij in
Duitsland een wetenschapsprijs uitgereikt voor ‘de belangrijkste medische bijdrage ter wereld in 1964’. In 1983 werd hij door de National Health
Federation uitgeroepen tot ‘Humanitarian of the Year’. Als directeur van de Pijnkliniek van de Health Sciences University in Portland, Oregon, heeft
Dr. Jacob in enkele tientallen jaren tijd bijna 20.000 mensen behandeld. Zijn ervaringen met MSM heeft hij opgetekend in een tweetal boeken.

Welke mineralen zijn er nog meer?

Mineralen zijn voedingsstoffen die nodig zijn om uw lichaam goed te laten functioneren. Ons lichaam, geest en huid hebben behoefte aan minstens 31
mineralen en spoorelementen. Ze zijn onder andere nodig bij de regulatie van enzymen en hormonen. Ze hebben bouwstoffen en dienen voor de opbouw van
lichaamscellen.
- Mineralen zijn gangmakers van enzymatische processen in ons lichaam. Ze zorgen voor structurele elementen, voor bindweefsels, beenderen, nagels en
tanden. Ze bevorderen communicatie tussen miljarden cellen.
- Mineralen zijn stoffen die uw lichaam niet zelf kan aanmaken. Om deze reden dienen ze voldoende aanwezig te zijn in uw voeding. Je kan ze niet door
medicijnen vervangen.
- Om dagelijks voldoende mineralen binnen te krijgen, is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Mineralen komen in zowel plantaardige
(groenten, fruit en noten) voedingsmiddelen voor.
- Tegenwoordig bevat onze voeding veel minder mineralen en spoorelementen door intensieve landbouw en aquacultuur. Gekweekte groenten bevatten
gemakkelijk 50% minder mineralen, als in het wild groeiende groenten. Sla, tomaten, spinazie en kool bevatten 70% minder mineralen dan in 1948.
Ingeblikte bonen bevatten gemiddeld 25% minder mineralen dan verse bonen etc. Kruiden en zeewieren zijn de rijkste bron aan mineralen.
Er zijn echter veel verschillende factoren van invloed op uw behoefte aan mineralen. Als uw lichaam niet voldoende mineralen binnenkrijgt, kan het
nodig zijn om het tekort in de voeding aan te vullen met een goed supplement zoals chlorella en/of spirulina.
Conclusie:
- Mineralen spelen een grote rol bij belangrijke lichaamsprocessen van de mens. Met een afname van de voedingswaarde in ons eten, lijkt een aanvulling
met een mineralencomplex supplement eerder noodzaak dan luxe.

Tip: Ondersteun uw lichaam met basische mineralen
We hebben tegenwoordig te maken met verschraling en uitputting van landbouwgronden door de intensieve landbouw. Dit leidt mede tot een serieuze
vermindering van mineralen in onze voeding. Een basisch mineralen complex vult de belangrijke basische mineralenvoorraad in het lichaam aan en houdt
deze op peil. Het is belangrijk bij het ontzuren van het lichaam en beschermt het lichaam tegen verzuring.
De meest belangrijkste mineralen en spoorelementen:
Van mineralen heeft het lichaam meer nodig dan van spoorelementen.

De vier weerstandsmineralen
- Je lichaam heeft dagelijks een flinke portie vitamines nodig. Maar ook een tekort aan mineralen leidt tot allerlei ongemakken. Deze vier mineralen
spelen een belangrijke rol voor je weerstand.

Selenium - Hoewel je er per dag weinig van nodig hebt, is selenium een essentieel mineraal.
- is het tweede mineraal dat onmisbaar is voor een goede weerstand. Het stimuleert specifieke verdedigingscellen van ons afweersysteem. Deze cellen
kunnen indringers onschadelijk maken. Je vindt seleen in bijna alle voedingsmiddelen.
- Je lichaam kan het zelf niet aanmaken en haalt het dus volledig uit voeding.
- zorgt voor het normaal functioneren van veel enzymen en werkt als antioxidant en speelt een rol bij het vangen van vrije radicalen.
- is een onmisbaar oligo element voor het menselijk lichaam. Selenium is nog zeer schaars aanwezig in een aantal voedingsproducten. Veel mensen hebben
een tekort aan selenium. Artsen gebruiken verschillende technieken om het seleniumgehalte te meten. Dit kan gebeuren via een bloed-, haar- of
nagelanalyse. Vooral dit laatste is een degelijke parameter omdat men in de vingernagels van de mens de seleniumconcentratie over een veel langere
periode kan meten dan in het bloed.
– Zijn belangrijkste taak: je lichaam beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf en ondersteunt de weerstand.
– Versterkt werking van vitamine E, regelt bloeddruk, speelt een rol bij het vormen van co-enzym Q10.
– Verbetert de leverfunctie, helpt om de afbraak van eiwitten(collageen) te voorkomen. Goede bron van eiwitten en vetzuren.
- Een tekort aan het antioxidant selenium zorgt voor ontstekingsreacties. Mensen met artritis hebben dikwijls een tekort aan selenium. Uit een
onderzoek bleek dat de dagelijkse inname van een selenium supplement mensen met artritis kan helpen om minder pijn te lijden. Selenium is ook zeer
belangrijk voor de zenuwen. Een tekort veroorzaakt depressies, onverklaarbare vermoeidheid en angstsymptomen.
- Selenium tekort leidt ook tot een ontregeling van de schildklier.
– Komt voor in Veel soorten fruit en groenten zoals paranoten, walnoten en pecannoten, volkoren graanproducten o.a.tarwekiemen, kikkererwten,
pompoenpitten, zeewier, aardbeien, bananen en tomaat.
- Het gehalte aan seleen in plantaardige producten hangt af van het gehalte aan seleen in de bodem. Granen zijn over het algemeen rijker aan seleen
dan groenten.

Fosfor(macro) - is onmisbaar voor een goede werking van verschillende hormonen en B-vitamine, het zenuwstelsel en transport van vetten.

IJzer - Heemijzer versus non-heemijzer
In eten komt ijzer in twee vormen voor: als heemijzer en als non-heemijzer. Heemijzer vind je alleen in dierlijke producten. Non-heemijzer komt voor
in dierlijke en plantaardige producten. Ongeveer 90 procent van het ijzer dat we eten is non-heemijzer.
- dit mineraal is niet alleen een toppertje voor je energieniveau en concentratievermogen, maar heeft ook een positieve invloed op je immuunsysteem.
- Is een belangrijk spoorelement voor de productie van rode bloedcellen en spiercellen, waar het verantwoordelijk is voor transport van zuurstof van
de longen naar de weefsels en koolstofdioxide in bloed en spieren.
- Zorgt voor de goede opname voeding samen met vitamine C.
- Daarnaast ondersteunt dit mineraal het immuunsysteem en draagt het bij aan onze energievoorziening.
- Ondersteunt en verhoogt lichamelijke weerstand.
- Draagt bij aan een normaal geheugen en concentratie.
- Bij ijzerrijke groente eruit te pikken, hoef je alleen maar op de kleur te letten. Focus je op donkergroen, want groene bladgroenten bevatten het
meeste ijzer van alle groenten. Denk aan spinazie, boerenkool, andijvie, postelein, raapstelen, snijbiet en andijvie. Daag jezelf uit om deze groenten
in iedere maaltijd te verwerken. De belangrijkste leveranciers voor ijzer in de Nederlandse voeding zijn aardappelen, brood en groenten.
- Ook alle koolsoorten zoals boerenkool, broccoli, peulvruchten o.a. sperziebonen en tofu.
- pure chocolade, pompoenpitten, gedroogde vruchten o.a abrikozen, dadels, vijgen, sojabonen, noten o.a cashewnoten, volkorenbrood zitten boordevol
ijzer. Rooster de pompoenpitten even in de pan en strooi ze over een gesneden appel. Zo heb je de perfecte combinatie van ijzer en vitamine C.
- Peulvruchten zijn een gezond maaltje voor je darmbacteriën en zitten bomvol ijzer. Win-winsituatie dus! Kidneybonen, limabonen, witte bonen en
bruine bonen staan bekend als de meest ijzerrijke peulvruchten. Verwerk ze in een soep, maak er een gezonde spread van voor op brood of verwerk ze in
een groenteburger. Doe je in je groenteburger ook een handje noten, dan zit je helemaal zo aan je ijzertaks.
- Zeewier is ook namelijk een gezonde bron van ijzer. Vooral dulse en kombu zijn heel ijzerrijk. Zeewier smaakt lekker bij zoetere groenten. Denk aan
wortel, paprika, ui en mais. De ietwat zoete smaak van de groente brengt de zoute smaak van zeewier in balans. Smullen!
- Volkoren graanproducten zijn namelijk een gezonde leverancier van ijzer. Vooral gierst, haver, quinoa en bulgur zitten bomvol dit mineraal. Je kunt
deze granen natuurlijk in een avondmaaltijd verwerken, maar ook als snack of ontbijt doen ze het goed. Denk aan hartige gierstkoekjes en rucola,
quinoa met amandelmelk en blauwe bessen of havermoutkoekjes met banaan, kokos en cranberry.
- Wist je dat vitamine C ervoor zorgt dat je lichaam gemakkelijker non-heemijzer opneemt? Daarom is het een goed idee om bij elke maaltijd groente of
fruit te eten. Denk verder dan de sinaasappel. Zo zit in paprika en spruitjes zelfs veel meer vitamine C dan in deze citrusvrucht. Ook vind je deze
vitamine in kiwi, aardappels en aardbeien. Koffie, thee en melkproducten kun je beter laten staan. Die verlagen juist de opname van heemijzer en non-
heemijzer.

Zink - is een essentieel spoorelement, dat essentieel is voor tal van fysiologische functies: groei en ontwikkeling, én voor de immuunfunctie.
- speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van afweercellen in de schildkier. Er worden bij een tekort namelijk niet alleen minder afweercellen
aangemaakt; ze reageren ook minder goed.
- En is zelfs de tweede meest voorkomende spoorelement in ons lichaam.
- Het mineraal komt voor in elk lichaamscel en werkt als een katalysator voor bijna 100 enzymen en is een belangrijke factor in vele biologische
processen, zoals DNA en eiwitsynthese.
- Zink beïnvloedt zowat alle organen en celtypes, de werking van talloze enzymen en transcriptiefactoren (‘kopiëren’ van genen). Zink zou zowat 10%
van de proteïnen bepalen in het menselijk lichaam. Essentieel dus voor gezondheid.
- Is een van de belangrijkste immuniteitstimulatoren door zijn interactie met de thymusklier. Voor de meeste mannen en vrouwen is het zeer moeilijk om
dagelijks 15 tot 30 milligram zink via de voeding in de bloedbaan te krijgen. Zink is immers een oligo-element dat moeilijk door het menselijk
organisme wordt opgenomen. Daarom is het veiliger iedere dag een zink voedingssupplement te gebruiken. Zink speelt immers een belangrijke rol in meer
dan 200 stofwisselingsprocessen. Zink zit bij de mens vooral in de spieren, de beenderen, de lever en bij mannen ook in de prostaat. Zink is een zeer
krachtige antioxidant die het immuunsysteem helpt om onze cellen te beschermen tegen een groot aantal ziektebeelden en vroegtijdige veroudering van
het lichaam.
- Zink kun je zien als een van de poortwachters van het immuunsysteem. Het is aangetoond dat dit mineraal de duur van verkoudheid kan helpen
verminderen. Het algemene advies voor vrouwen is om te streven naar 7 milligram per dag, voor mannen ligt dat op 9 milligram.
– Onderdeel van insuline, en draagt bij aan een normale hormoonhuishouding
– Ondersteunt en stimuleert immuniteit tegen virussen,
– Draagt bij aan de aanmaak van cellen, weefsels en helen van wonden
– Is goed voor huid, haar en nagels,
– Draagt bij aan een normaal geheugen en concentratie
– Draagt bij aan een normaal metabolisme van koolhydraten, vitamine A en zuur-base
– Komt voor in groene bladgroenten, volkoren granen, tofu, linzen, rijst, amandelen en zaden o.a pompoenpitten en sesamzaad

Desondanks is zinktekort een zeer veel voorkomend probleem.
En zink is van cruciaal belang voor de verdediging tegen virussen: van griep, over herpes en hepatitis, tot HIV (AIDS). Zink heeft trouwens zelf een
antivirale (en antibacteriële) activiteit. Preventief verlaagt langetermijn-suppletie het risico op verkoudheden (en op school- en werkverzuim en
antibioticagebruik!). Zinksuppletie van bij de start van een verkoudheid vermindert duur en ernst ervan.
- Ouderen hebben vaak voedingstekorten en veelal een ‘oud’ immuunsysteem dat minder goed reageert. Een verlaagde zinkstatus leidt tot een grotere
gevoeligheid voor infecties, maar ook voor andere ziekten. Zinksuppletie is bij het ouder worden dus superbelangrijk.
- Het is wel belangrijk om te weten dat zink de koperopname in het lichaam kan verstoren. Daarom is het noodzakelijk om 1 milligram koper in te nemen
voor 15 milligram zink.
- Nevenverschijnselen - zoals darmklachten - ontstaan pas indien mensen 150 milligram zink per dag zouden innemen. Dat is vijf maal meer dan de
normale dagdosis. Vergeet tot slot niet dat thee, koffie, wijn, antibiotica en de anticonceptiepil de opname van zink nog verzwakt. Mensen die
ijzersupplementen gebruiken hebben een groot risico op een zinktekort.

Borium - bevordert de stofwisseling en de opname van calcium en magnesium. Uitwendige behandeling van bacteriën- en schimmelinfecties.

Calcium(macro) - zorgt voor de opbouw van botten, nagels en tanden, helpt bij de ijzerstofwisseling en bloedstolling.
– Zorgt voor de prikkeloverdracht van zenuwen en het samentrekken van de spieren.
– Calcium vervult ook een cruciale rol in het vertragen van het verouderingsproces van de mens.
– Calcium verhindert niet alleen osteoporose, maar voorkomt in combinatie met magnesium (dat voor een betere opname van calcium verantwoordelijk is)
ook vroegtijdige verouderingsverschijnselen.
Planten zijn een goed bron:
- Komt voor in groene bladgroenten, alle koolsoorten zoals boerenkool, broccoli, koolraap, paksoi, peulvruchten, postelein, spinazie, waterkers,
zeekraal.
– Komt voor in noten en zaden o.a amandelen, hazelnoten, lijnzaad, chaizaad, sesamzaad, tahin, paranoten, pistachenoten.
- Verder nog in amaranth en teff, gedroogd fruit, tofu en plantaardige melk.

Germanium - kan hoge bloeddruk en cholesterolniveau verlagen.
– Kan een antivirale, antibacteriële en anti-tumorwerking hebben.

Jodium - van vitaal belang voor de stofwisseling, belangrijk voor functies van de schildklier, maakt slijm in de luchtwegen los.
– Komt voor in de grootste plantaardige bron zeewier(kelp, kombu), groene bladgroenten, asperges.
- Ook te vinden in multi-vitaminen, kelp-supplementen en spirulina.

Kalium(macro) is belangrijk voor de calciumbalans in de cellen
- Kalium is een mineraalzout dat een belangrijke rol speelt in het lichaam, onder andere in de signaaloverdracht in zenuw- en hartspiercellen, maar
ook in de energiehuishouding en de aanmaak van eiwitten.
- Het speelt samen met chloride en natrium een rol bij het regelen van de vochtbalans en de bloeddruk. Het mineraal werkt het bloeddruk verhogende
effect van natrium tegen en is daarmee goed voor een normale bloeddruk.
- Regelt ook de bloedsuikerspiegel
- verlaagt het zoutgehalte in het lichaam. Vermijd te veel natriumzout
- Kalium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor. Het zit in peulvruchten, groente, fruit, aardappelen, brood. Kalium zit vooral in alle soorten
groenten bevatten kalium maar bijzonder rijk eraan zijn postelein, spinazie, cantharellen, koolrabi, pastinaak, rucola en spruitjes. Komt ook voor in
gedroogde abrikozen, aardappel, tomatensap. Van de kalium in voeding wordt 90% opgenomen. Een kleine appel van 100 gram bevat ongeveer 135 milligram
kalium.

Magnesium(macro) - het antistress mineraal.
- Is nodig voor sterke botten
– Is nodig voor de stofwisseling in de huid.
– Zorgt voor goede prikkeloverdracht in zenuwen en spieren.
– Gunstig voor de bloedsuikerspiegel.
Overvloedig in uitgebalanceerde leefstijl.
– Komt voor in groene bladgroenten, volkoren granen, sojabonen, avocado, bananen, abrikozen, appels, cashewnoten en amandelen.

Overige mineralen
Samen zorgen deze voor botten, tanden, huid, haar en rode bloedcellen. En bestrijd allerlei ziektes.

Chloor(macro) - bevordert de reinigende werking van de lever, beschermt tegen vochtverlies, onderhoudt gewrichten en pezen.
Fluor - is een spoorelement en bevordert de opname van calcium.

Koper - is een spoorelement en bindt zuurstof in de longen.
- koper zorgt voor de productie van afweercellen en kan deze cellen beschermen.
- is betrokken bij de opbouw van het collageenweefsel.
– Anti-oxidant helpt het lichaam te beschermen tegen invloeden van buitenaf en ondersteunt de weerstand.
- Een kopertekort vermindert de werking van bepaalde witte bloedcellen.
Koper komt vooral voor in noten en graanproducten. Ook groente en fruit en cacaoproducten bevatten koper.

Kobalt - kan bloedarmoede voorkomen(onderdeel van vitamine B12)
Chroom - is een spoorelement en speelt een rol bij de suikerstofwisseling en verlaagt het cholesterolniveau.
– Komt voor in paddenstoelen, asperges en noten.
Mangaan - is een spoorelement en heeft een functie in spieren, botten en hersenen. Is een onderdeel van kraakbeen.
Molybdeen - is een spoorelement en helpt bloedarmoede voorkomen en helpt bij omzetten van koolhydraten en vetten in energie.

Lithium is een soort zout, dat in de hersenen invloed heeft op de prikkeloverdracht tussen zenuwuiteinden.
- Lithium is levensnoodzakelijk, al is zijn rol in het lichaam veel minder duidelijk dan zijn broertjes natrium en kalium. Een interessante waarneming
is dat depressie en dementie minder vaak voorkomen in streken waar de lithiuminname via drinkwater hoog is. In Japan leven mensen het langst waar er
veel lithium in het drinkwater zit.
- Mineraalrijk water is een belangrijk bron van lithium, maar ook groenten en fruit kunnen veel leveren. De lithiuminname is sterk afhankelijk van de
bodem waarop voedsel geteeld wordt en varieert van 600 tot 3000 microgram per dag.
- De prikkeloverdracht is vaak verstoord bij mensen met verschijnselen van depressie of manie. Psychiaters durven veel hogere dosissen lithium voor te
schrijven, tot 1500 mg per dag. Lithium wordt al meer dan 50 jaar gebruikt in de psychiatrie. Het wordt vooral toegepast bij behandeling van de
manisch depressieve stoornis (MDS), ook wel de bipolaire stoornis genoemd.
- Onderzoek bevestigde dat lithium effectief het aantal zelfmoorden onder psychiatrische patiënten vermindert. Een supplement met 4 mg (4000
microgram) lithium kun je gerust nemen. Hoge dosissen lithium zijn niet altijd even veilig en mogen enkel onder supervisie van een arts genomen
worden!

Natrium(macro)- regelt met kalium de vochthuishouding in de cel, het hartritme en de spier- en zenuwfunctie.
– Zorgt dat calcium opgelost blijft in het bloed, is betrokken bij de bloeddruk.

Silicium - ook wel kiezelzuur genoemd, is één van de meest voorkomende mineralen op de aarde.
Silicium is een spoorelement. Dat betekent dat het lichaam er kleine hoeveelheden van nodig heeft.
Er zijn aanwijzingen dat silicium de volgende effecten heeft in het lichaam:
- Behoud van een normale veerkracht van de huid en bindweefselvorming
- Behoud van normale structuur en uiterlijk van haren en nagels
- Silicium ondersteunt de normale bot- en spieren en pezen, botten, tanden en kraakbeen,
- Ondersteunt bloedvaten en slijmvliezen.
Bij tekort ontstaan rimpels, broze nagels en droog haar.
- Silicium komt voor in veel verschillende voedingsmiddelen. Het zit voornamelijk in volkoren granen, groente en fruit en dan met name in bananen, rozijnen, bonen en linzen en in drinkwater.

Vanadium - gunstig voor het hart en bloedvaten en botgroei, verlaagt een hoogsuikerniveau.

Waarin komt het voor: groen bladgroenten, volkorengranen, bonen, linzen, amandelen, aardappels, bananen, zeewier(kelp)

Wat zijn basische mineralen?
Een basisch mineralencomplex is een capsule die basische mineralen bevat, zoals calcium, magnesium, zink, kalium, ijzer, mangaan, koperselenium,
molybdeen en chroom. Een verzuurd lichaam ‘rooft’ basische mineralen uit botten, tanden, haren en nagels om zure afvalstoffen, zoals urinezuren, te
kunnen neutraliseren.

Bron:
- Stichting Zuur-Base Kennis 2022
- FitForMe 2018


Wist je dat...

ProVeg werkt aan een breed gedragen oproep tot verandering

Gezond en duurzaam voedselsysteem!
ProVeg International is een internationale non-profit organisatie met de missie om de wereldwijde voedselindustrie te veranderen. Dat doen zij door dierlijke producten te vervangen door duurzame, humane, eerlijke en gezonde alternatieven. Zij werken daarvoor samen met beleidsmakers, regeringen, de voedselindustrie, investeerders, de media en het grote publiek. Zo helpen we de wereld overschakelen naar een samenleving en economie die minder afhankelijk zijn van veehouderij en duurzamer zijn voor mensen, dieren en de planeet. - ProVeg is actief in 8 landen en gebieden: Groot-China, Zuid Afrika, Spanje, Polen, Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de VerenigdeStaten. We geven wereldwijd beurzen aan andere organisaties. Ook zijn we “UN observer” en hebben we een “UN Evironment Programme accredatie” (UNEA). ....
Lees verder op wistje dat.