google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

voeding


Waarom curcuma zo gezond is!

En hoe maak je optimaal gebruik van de gezonde krachten?

Ook bekend onder de namen geelwortel, koenjit, Indische saffraan en tarmeriek is het in India al duizend jaren bekend als medicijn. Deze wortel is een bekende smaakmaker in de Aziatische keuken en steeds geliefder onder wetenschappers, artsen en biochemici.

Maar wat maakt curcuma zo gezond?
- Al sinds mensenheugenis wordt de “ Curcuma Longa” geteeld in India, Zuid-China en andere ( sub) tropische landen Vermoed wordt, dat de oorsprong ligt in India. Sinds de oudheid wordt kurkuma ook gebruikt in Europa. Via de specerijen karavaan werden de wortels meegenomen en vermalen tot poeder. De goldenseal groeit het best in warme en vochtige gebieden.

Curcuma en verschillende soorten
- Er bestaan verschillende soorten middelen om curcuma in te nemen. Te beginnen met normaal curcuma poeder, wat te koop is als specerij in de supermarkt. Het percentage werkzame stof in een dergelijk poeder ligt vrij laag. Indien het biologisch is en van de hoogste kwaliteit, dan is dat maximaal 2,4%.
- Niet alle curcuma is “ curcuma”. Er zijn zo’n 75 verschillende soorten, er bestaat ook een witte curcuma, daar zit geen curcumine in, het percentage is feitelijk nihil. In Pakistan en India vinden we de beste en meest zuivere omstandigheden om de Curcuma Longa plant te laten groeien. Curcuma wordt ook verbouwd in Zuid-Amerika en landen als Peru. Er zijn verschillende variëteiten van curcuma. Naast de “ echte” curcuma LONGA, is er een curcuma XANTHORRHIZA ( ook wel Javaanse curcuma) en een curcuma ZEDOARLA ( ceder rood) Deze laatste is afkomstig uit de Himalaya, waar de bladeren van de plant wordt gebruikt als een salade.

Curcuma en gember zijn familie
- De wortel is oranje en ziet eruit als een stronkje gember. Deze plant is verwant aan gember. Dat is niet vreemd, want deze twee specerijen zijn familie.
- Curcumine en gember zijn twee natuurlijke ingrediënten die uitermate geschikt zijn om pijnlijke ontstekingen tegen te gaan of te helpen behandelen. Een groep wetenschappers heeft zelfs ontdekt dat olijfolie een ontstekingwerend element bevat, die oleocanthal heet. Deze substantie wordt ook teruggevonden in Ibuprofen.

Curcumaplant
- Curcuma komt van de tropische plant curcuma longa. Een plant die vooral groeit in Zuidoost-Azië, India, Thailand en Maleisië. Curcumine is het extract van geelwortel, de wortel van de curcumaplant. Het zijn bijzonder mooie planten; hun bloemenpluimen zijn paars. Curcuma kan ongeveer een meter hoog worden. De knollen en wortelstok worden gescheiden van de laterale wortels, vervolgens worden ze ondergedompeld in kokend water en daarna in de zon gelegd om te drogen. Door het droogproces krijgen de ondergrondse delen de welbekende gele kleur.

Curcuma is een geelwortel en heeft een sterkere smaak
- Curcuma is bekend als het oranje-gele poeder. Deze kenmerkende gele kleur is te danken aan curcumine. Curcumine is het wonderpoeder dat kerrie z’n groengouden kleur geeft. De wortel wordt gemalen en het felgekleurde specerij kent allerlei pseudoniemen.onder de naam curcuma, koenjit en Indiase geelwortel tot koenier en turmeric gebruikt.
- Curcumine wordt in de voedselindustrie ook veel gebruikt als kleurstof onder E nummer E100. Na het droogproces worden de wortels fijn vermalen tot poeder, de poeders die we overal in de winkels kunnen kopen. De gedroogde variant staat ook geregistreerd als E-nummer E100. En wist je dat kerrie ook deels bestaat uit geelwortel, aangevuld met een mix van kruiden als koriander, fenegriek en komijn?

Verse curcuma
- Het ziet eruit als gember, maar dan iets fijner van structuur. Je kunt dit specerij net als gember schillen en vervolgens in plakjes of geraspt aan gerechten toevoegen. De smaak van de verse wortel is een stuk sterker dan die van de gedroogde. Zo is thee van verse kurkuma heerlijk: voeg wat schijfjes van dit specerij toe aan je thee of rasp een deel van de wortel en doe het in een zeefje. Mix eventueel met citroen en zwarte peper.
- Verse kurkuma kun je het beste in de koelkast bewaren. Als je dit in een luchtdichte verpakking bewaart, blijft het zo’n twee weken goed. Wil je er langer van genieten? Vries het dan in. De gedroogde variant kun je maximaal een jaar bewaren. Eet het specerij overigens niet rauw, dan is het giftig.

Curcuma in het gebruik
- Curcuma doet het fantastisch in Indiase gerechten, zoals een curry. Maar wist je dat geelwortel ook het geheime ingrediënt is om tofu op smaak te brengen? Maak bijvoorbeeld eens een ontbijtje met scrambled tofu en kurkuma. Het recept vind je hier.
- Iedere dag een snufje - Hoe doe je dat? Vermeng een kwart theelepel kurkumapoeder met een halve theelepel olijfolie en voeg er zwarte peper aan toe. Gebruik dit mengsel om groente en soep op smaak te brengen of als basis voor een dressing over een salade.
- Specerij voor koukleumen - Sommige kruiden en specerijen hebben een verwarmend effect. Curcuma is er daar één van. Net zoals zwarte peper, kaneel, kruidnagel, mierikswortel en duizendblad. Voeg ze toe aan je kop thee, soep of stamppot.
- Fruit en kurkuma hebben pijnstillende werking - Uit een studie, gepubliceerd in het wetenschappelijk vakblad 'Journal of Clinical Pathology', blijkt dat het bloed van vegetariërs meer natuurlijke, pijnstillende stoffen bevat, dan bij personen die minder of amper vers fruit en groenten eten. Deze stoffen werken als natuurlijke aspirines, zonder de neveneffecten die de chemische pijnmedicaties kunnen veroorzaken. Frambozen, druiven, kersen, aardbeien en alle andere fruitsoorten bevatten - in minimale hoeveelheden - stoffen die mensen beschermen tegen pijn, ontstekingsreacties, migraine, hart- en vaataandoeningen, artritis, diabetes en sommige vormen van kanker.
- Curcumine wordt slecht opgenomen, dus je kunt beter een supplement nemen dat ook piperine/bioperine bevat, waardoor het opnamevermogen met 2000% toeneemt. Uit onderzoeken is gebleken dat als je kurkuma inneemt in combinatie met zwarte peper, de opneembaarheid van kurkuma sterk toeneemt (Shoba et al.,1998). Voeg je er vervolgens ook nog gezonde vetten aan toe, dan vergroot je de opneembaarheid nog verder (Prasad et al.2014). Het is mild bitter van smaak en dus zal het ook het hart beschermen, want je weet:
- Bitter in de mond, houdt het hart gezond

Recept: golden milk
Golden milk is een warm, kruidig drankje dat veel in India wordt gedronken. Het smaakt naar de winter en zit vol met antioxidanten.
Voor één kop heb je nodig:
- 200 ml amandelmelk
- Snuf zwarte peper
- Halve theelepel kurkuma
- 1 cm gember in plakjes
- 1 kaneelstokje
- 2 gekneusde kardemompeulen
- Een lepel ahornsiroop

Zo maak je het: plet de kardemom met een vijzel en doe de amandelmelk samen met de specerijen en honing in een steelpan. Laat het langzaam warm worden. Zeef het en giet het in een grote mok.

Curcumine en therapeutische werking

De werkzame stof van de Curcuma is curcumine. Deze antioxidant werkt veel krachtiger dan vitamine E. Curcumine beschikt over tal van therapeutische eigenschappen. De stof beschermt het menselijk lichaam tegen tal van vrije radicalen aanvallen, alsook tegen toxische stoffen uit het milieu.

Curcuma en werking in het lichaam
Met betrekking tot het werkingsmechanisme van curcuma zijn in de afgelopen jaren wetenschappelijke studies verricht naar de medische toepassingen. De World Health Organization geeft in zijn monografie aan dat laxatitieve eigenschappen van curcuma worden toegeschreven aan de essentiële olie en de curcuminoïden curcumine, bisdemethoxy curcumine en demethoxy curcumine.

Aangetoonde eigenschappen van curcuma zijn:
- Curcumine is ook zeer belangrijk voor het ontgiftingsproces van de lever: elimineert de toxische componenten van bepaalde medicijnen uit de lever. Vooral mensen die regelmatig pijnstillers innemen, of mannen en vrouwen die relatief veel alcohol drinken, hebben curcumine nodig om de lever te ontlasten van de toxische overlast. Bescherming van de lever (hepatoprotectief); bevorderen van het glutathiongehalte in de lever; stimuleren van de activiteit van glutathion-S-transferase in de lever;
- Curcimine zorgt voor verhoging galafscheiding; het bevorderen van de doorstroming van gal naar de darm. Het wordt o.a gebruikt bij lever en galproblemen, geelzucht en algemene problemen met de spijsvertering. Een katabole en metabole effect op vetopname.
- Curcumine bevordert de detoxificatie van toxische of kankerverwekkende stoffen
- Curcumine kan in dat verband samen genomen worden met mariadistel. Een andere eigenschap van curcumine is het feit dat het cholesterolverlagend werkt, de vloeibaarheid van het bloed verbetert, waardoor arteriosclerose minder snel zal ontstaan. Deze dubbele werking op het vaatstelsel zorgt er voor dat curcumine ook onmisbaar is om het cardiovasculair stelsel optimaal te helpen houden.vermindering van de hoeveelheid cholesterol;
- Curcuma zorgt voor het remmen van de aggregatie van bloedplaatjes.
- Curcuma heeft antioxiderende eigenschappen - Het is een sterke antioxidant; Het is een sterke kleurstof en antioxidant. Kerrie, mosterd en piccalilly hebben daar hun gele kleur aan te danken en het mag als E100 toegevoegd worden aan voedsel.
- Curcuma bevat anti-inflammatoire eigenschappen -De anti-inflammatoire werking werking van Curcumine heelt wonden en bestrijdt ontstekingen op moleculair niveau, door een signaalmolecuul voor ontstekingsactiviteit genaamd NF-kB te blokkeren. Het is zo doeltreffend dat het in een aantal onderzoeken in goede zin vergeleken is met ontstekingsremmende medicijnen, zonder dat er belangrijke bijwerkingen optreden. Het blijkt bijvoorbeeld zeer effectief te zijn bij het behandelen van artritis. De werking ervan is te vergelijken met de klassieke pijnstillers, o.a.diclofenac, maar curcuma is veiliger want er ontstaan na lang gebruik geen maag- darmklachten. Curcumine zorgde voor een lager 'ziekteactiviteit' en voor minder zwelling en pijn. Een eigenaardige vaststelling was dat curcumine ook beter werkte dan een behandeling met curcumine en diclofenac. Curcumine is ook veel veiliger dan diclofenac, een geneesmiddel uit de klasse van de niet-steroïdale ontstekingsremmers.
- Curcuma werkt Neuroprotectief (zenuwbeschermend) - Maar tevens moduleert curcumine zoveel verschillende fysiologische mechanismen, dat het kan beschouwd worden als een all-round middel, zowel preventief als therapeutisch bij tal van ziekten. Het kan de gezondheid van het hart bevorderen en het zou kunnen helpen bij het voorkómen van kanker en ouderdomsziekten als alzheimer en parkinson. Het beschermt namelijk de hersenen tegen gif en beschadigingen. De werking bij multiple sclerose en andere neurodegeneratie ziekten werd al overtuigend aangetoond.
- Curcumine verhoogt werking van glucosamine - Uit een wetenschappelijke studie blijkt dat de pijnstillende en herstellende kracht van glucosamine en chondroitine (GC 12) kan verdubbeld worden door het glucosaminepreparaat samen in te nemen met een voedingssupplement dat kurkuma bevat.
- Curcumine is een antioxidant die krachtiger werkt dan vitamine E. Het ruimt dus ook ziekmakende vrije radicalen op waardoor ontstekingsreacties - dit typisch zijn bij artritispatiënten - verminderen. Kurkuma zet het lichaam zelfs aan om eigen natuurlijke cortison aan te maken via de bijnieren.
- Volgens één onderzoek kan het ook helpen bij bestrijding van een depressie. In dit onderzoek, onder 60 depressieve patiënten, werkte curcumine net zo goed als het antidepressivum Prozac.
- Curcuma en gember tegen gewrichtspijn - volgens wetenschappers is dit samen beter in het bestrijden van gewrichtspijn dan hydrocortisone. Dit komt omdat kurkuma in staat is het histamineniveau te verminderen door de productie van natuurlijke cortisone, geproduceerd door de bijnieren, te verhogen. Kurkuma werkt volgens onderzoek even goed als de klassieke pijnstillers en heeft daarenboven geen enkel neveneffect. Kurkuma werkt immers ook als een beschermer van de lever. Gember levert op zijn beurt ook een positieve bijdrage en blokkeert de productie van prostaglandinen. Prostaglandinen zijn een groep van hormoonachtige stoffen die op lokaal niveau werkzaam zijn in het reguleren van vele fysiologische processen, zoals die bij ontstekingen en pijn. Ze veroorzaken pijnlijke zwellingen bij mensen die aan osteoartritis lijden. Gember blokkeert ook de eiwitten die ontstekingsreacties veroorzaken. Om van beide stoffen voldoende in te nemen, is het noodzakelijk om dagelijks capsules te gebruiken.

Curcumine is zowat de meest actieve en best bestudeerde component. Eigenlijk een groep verwante moleculen: ‘curcuminoïden’, die samen in voeding(en in goede supplementen) voorkomen, en door hun synergie ook het actiefst zijn. Gepatenteerde, semi-synthetische curcumine-analogen van de farmaindustrie missen minstens deze synergie.
- Voor de remming van ontsteking, neuroprotectie en preventie van arteriosclerose is minder nodig dan voor het voorkomen van kanker. Er is een beperkte biobeschikbaarheid na orale toediening door snelle conjugatie in de darm en lever. Tussen 40 en 85% van curcumine verlaat het maag-darmkanaal met de ontlasting. Voor een lokaal effect (in het maagdarmkanaal) is curcuma een uitstekend middel, en er is bewijs dat orale curcumine accumuleert in weefsels van het maagdarmkanaal. Met betrekking tot de effecten op de galblaascontractie en serumlipidperoxidatie is er een relatief lage dosis effectief.
- In voedingssupplementen zijn de curcuminoïden geconcentreerd en/of geïsoleerd met vaak een aanwezigheid van 95%. Afhankelijk van het beoogde effect verschilt de therapeutische dosis die nodig is.
- Curcumine verdwijnt snel uit de bloedcirculatie. Om de intestinale absorptie te verbeteren, wordt curcumine in combinatie met zwarte peperextract gebruikt. Het gepatenteerde bioperine® (zwarte peperextract) zorgt voor een 20 keer hogere en effectievere opneembaarheid van curcuma.

Dr. Michal Heger is onderzoeker van de afdeling Experimentele Chirurgie van het Amsterdam Medisch Centrum (AMC). Hij bestudeert momenteel wat ons lichaam met curcumine doet en of er een formulering is die goed wordt opgenomen. Volgens gaat hij bij patiënten testen of die formulering bij ziekten werkt. Op zijn facebookpagina deelt hij het laatste nieuws over curcumine.

Bron:
- ABC gezondheid 2019-2020
- GezondNu 2019
- Lekkergezond 2019
- http://jessevandervelde.com/10-medicijnen-kurkuma/Wist je dat...

Inname nutriënten kan R-waarde Covid-19 versneld terugdringen.

Een gezonde leefstijl als preventief middel tegen virussen!
De verspreiding van het Covid-19 virus in Nederland zou versneld teruggedrongen kunnen worden door de weerstand tegen infecties bij mensen te verbeteren. Dat kan door de inname van nutriënten, zoals selenium, vitamine A, C en D. Terwijl de avondklok het zogeheten reproductiegetal R met 8 tot 13% kan reduceren, kan een verbeterde immuunsysteem een reductie van minimaal 25% opleveren. Ook de verblijftijd in ziekenhuizen daarmee met 20 % worden teruggedrongen. Dat stelt de World Health Foundation (WHF) uit Bunnik, die als doel heeft de menselijke gezondheid te promoten en kennis en ervaring van artsen te bundelen en door te geven. - Helaas is er weinig aandacht voor een maatregel die iedereen zelf kan nemen. Dit heeft te maken met onze ongezonde voeding zoals veel dierlijke- en geraffineerde voedingsmiddelen. Mede uit onderzoek van onder meer de universiteit van Groningen en Southampton, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift - Nutrients –, blijkt dat nutriënten als vitamine A,B6, B12,C, D, E, selenium, magnesium, koper, en zink. Omega-3 vetzuren en aminozuren zoals taurine een belangrijke rol spelen in de verbetering van het immuunsysteem. ....
Lees verder op wistje dat.