google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

voeding


Groenten gezondheidsalfabet

Groenten zorgt voor een langer gezonder leven

Dit heeft natuurlijk alles te maken met de hoeveelheid vitaminen en mineralen. Maar ook met andere stofjes. Stoffen die in eerste instantie bedoeld zijn om de plant bescherming te bieden tegen plagen, ziekten en insecten. Afweerstoffen dus. Of met een duur woord:
- bioactieve stoffen De afweerstofjes die de plant beschermen tegen ziektes kunnen ook ons lichaam nuttige bescherming bieden.

Cocktail van groenten en fruit verdelgt kankercellen
- Stoffen uit diverse groenten en fruit versterken elkaar bij het uitroeien van kanker. Lage concentraties van combinaties van stoffen hebben daarom een krachtigere werking dan hoge concentraties van één afzonderlijke stof. Een team van onderzoekers uit Oman, Egypte en de VS vond dat een extract van kolen, druif, appel en soja al na acht dagen borstkankercellen in een laboratoriumschaaltje liet afsterven. Hiervoor waren slechts lage concentraties van die stoffen nodig.
- Al tientallen jaren weten we dat groenten en fruit bioactieve stoffen bevatten die ons beschermen tegen kanker. Vroegere bevindingen waren meestal gebaseerd op laboratoriumonderzoek waarbij hoge en onrealistische concentraties van stoffen uit groenten of fruit werden gebruikt, die met voeding niet haalbaar zijn. Dit onderzoek bewijst dat lage concentraties wel werkzaam zijn, omdat verschillende bioactieve stoffen elkaar versterken.
- Glucosinolaten behoren tot de bioactieve stoffen en zijn voor wetenschappers ontzettend interessant. Onderzoek na onderzoek bewijst dat glucosinolaten een zeer krachtige positieve werking uitoefenen in ons lichaam. Glucosinolaten zijn eigenlijk gifstoffen. Dat klinkt misschien wat vreemd. Maar als je bedenkt dat de giftige werking in de plant is bedoeld om insecten op afstand te houden dan klinkt het logisch dat ze ook onze cellen kunnen wapenen tegen ongewenste indringers. Glucosinolaten zijn giftig voor insecten maar gezond en kankerwerend voor mensen. Onder die indringers verstaan we (potentiële) kankerverwekkende stoffen. De werking is zo krachtig dat deze buiten de deur worden gehouden. Glucosinolaten zorgen er namelijk voor dat je lichaam meer van een bepaald soort eiwitten aanmaakt. Deze eiwitten maken schadelijke stoffen onschadelijk. Zowel de glucosinolaten uit gekookte als ongekookte kruisbloemigen hebben deze beschermende werking.

Wist je dat
- Een studie bevestigt opnieuw dat consumptie van groenten en fruit beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten.
- Mensen, die groenten eten hebben tot 30 - 40 % minder kans op kanker. Dat hebben Duitse wetenschappers becijferd.
- Groenten lijken beter dan fruit, terwijl verse groenten het sterkste effect hebben. Volgens deze resultaten zou een 2 + 5 regel ideaal zijn: 2 porties fruit en 5 porties groenten per dag.
- De meest gegeten groente is de ui. Verder zijn vooral tomaat, sla, komkommer, paprika, prei, champignon populair.
- Rauwe groente en fruit voor een betere mentale gezondheid. Volgens de studie was het welzijn het hoogst onder jongvolwassenen die 4,8 porties rauwe groenten en fruit per dag aten. Degenen die minder dan twee porties aten, en ook meer dan acht porties, rapporteerden een lager gevoel van welzijn. Dus hoger welzijn bij 4,8 porties rauwe groente en fruit.
- Groenten meer vezels bevatten dan granen.

- Maak niet te veel keuzes tegelijk. Een goed gerecht heeft maar vijf tot maximaal zeven ingrediënten nodig.
- 250 gram per de minimale hoeveelheid groente, die wordt aanbevolen.
- Mensen, die 250 tot 400 gram groente per dag eten hebben een lagere risico op hart- en vaatziekte en darmkanker, dan mensen die deze aanbeveling niet halen. 400 gram groente eet je bv met een soepje gemaakt van een middelgrote broccoli (inclusief de stronk)
- Bij slechts 2 tot 3 % van alle volwassenen ligt er voldoende groente op het bord
- Elk jaar belandt 5.7 kilo groente per persoon in de prullenbak. Dat is zonde!

Onderstaande lijst geeft welke voedingsmiddelen stuk voor stuk het lichaam beschermen tegen kanker.

Aardpeer - Topinamboer (Helianthus tuberosus) is familie van de zonnebloem.
– aardpeer is een knolvormige wortel met een zachte, zoete nootachtige smaak. De knoestige knol is bijzonder voedzaam en licht verteerbaar. Omdat de aardpeer geen glucose maar inuline bevat is het zeer geschikt voor diabetici, die tevens het evenwicht in de darmflora bevordert.
- Daarnaast bevat aardpeer biotin (een vitamine) natrium, calcium, silicium en ijzer.
Kan goed samen met de volgende:
- Groente; groene kool, knoflook, lente-ui, sjalot en wintertruffel.
- Kruiden; bladpeterselie, laurier, nootmuskaat, venkelzaad
- Noten; hazelnoot en paranoot
- Sauzen; mierikswortelsaus en truffelvinaigrette, mosterd

Andijvie - bevat mineralen: ijzer en foliumzuur (tegen darm -en borstkanker, vitamine A, B en C, die goed cellen ondersteunt en herstelt.
Tip: bewaren in de koelkast, bij kamertemperatuur gaat na 2 dagen al de helft van de vitamine verloren.

Artisjok - bevat flavonoïden(tegen darmkanker), kienazuurderivaten, die de levercellen beschermen.

Asperges - (35gr per stuk)
- kun je schillen en dan eten. Dat is lekker, maar ze zijn dan wel heel erg hard. Daardoor is het moeilijk voor ons lichaam om de vitamine A, C en E op te nemen. Als je ze kookt gaat dat gemakkelijker en komen er ook antioxidanten vrij.
- bevat grote hoeveelheden vitamine o.a C en E, kalium, een mineraal dat gifstoffen onttrekt aan het lichaam en vooral darm -en keelkanker voorkomt.
- krachtige ontgifters en beschermers tegen ouder worden en de rijkste bron van glutathion (versterkt je immuunsysteem)
- asperges zijn niet alleen lekker, maar ook heel gezond en vezelrijk. Ze zijn rijk aan het aminozuur asparaginezuur (betrokken bij het zenuwstelsel en het afweer­systeem) en hebben de reputatie lustopwekkend te zijn.
- De koningin van de groente, elfenbenen, het witte goud; Wist je dat je asperges bijvoorbeeld ook rauw kunt eten? Als je er met een dunschiller dunne linten van trekt, kun je die vervolgens in een salade verwerken.
Tip - In de supermarkt of bij de groenteboer kun je makkelijk controleren of je met verse asperges te maken hebt. Wrijf twee stengels tegen elkaar en spits de oren: hoor je een piepend geluid, dan is het goed.

Aubergine - (290gr per stuk)
- (Solanum melongena) bevat carotenoïde (beschermen cellen en vrije radicalen) en rijk aan bioflavonoïden.
- Ze zijn vatbaar voor bederf als ze bij groenten liggen die ethyleen verspreiden, zoals tomaten. Als je deze naast elkaar bewaart krijgt de aubergine lelijke plekken en wordt de smaak bitterder.
- bevat naast talrijke andere goede fytocomponenten - ook een substantiële hoeveelheid van de neurotransmitter acetylcholine (2,3 mg acetylcholine/1,2 gram auberginepoeder). Acetylcholine is de rustgevende neurotransmitter die zorgt voor rust in het zenuwstelsel en dus zowel bloedvaten als geest ontspant. Voor een goede balans moet het activerende en rustgevende deel van het zenuwstelsel in evenwicht zijn, iets wat in deze stressvolle tijden soms moeilijk is.

Avocado - ( 180gr per stuk)
- Avocado’s bevatten vezels, vitamine B6 en B11, C en K, foliumzuur, koper en kalium.
- bevat ook vitamine B11, wat nodig is voor de vorming van bloed en essentieel voor de regeneratie van cellen en is een belangrijke antioxidant.
- Officieel gezien zijn avocado's vruchten, ze zitten vol met onverzadigde vetten (gezonde vetten), die goed zijn voor hart en bloedvaten en je cholesterol verlagen.
- Het hoge kaliumgehalte zorgt voor een verlaging van de bloeddruk. Het rijpingsproces van een avocado kun je versnellen door deze naast een appel en banaan te bewaren.

Bamboescheuten -bevatten vitamine B, veel calcium, een mineraal dat het slijm van de darmwand beschermt, bevat kalium(ontgiftend, tegen darm -en keelkanker)

Bieten (Rode) - betere weerstand (100gr per stuk)
- bietengroen is zeer waardevol, want het bevat bètacaroteen en andere carotenoïde, zeer veel foliumzuur, kalium een beetje ijzer, en vitamine C. Ze verhogen de opname van zuurstof door de cellen met 400%
- bevatten veel vitamine A en C, foliumzuur(tegen darm- en borstkanker), carotenoïden(beschermen cellen, bestrijden vrije radicalen). Ook zitten er veel mineralen in rode bieten, zoals ijzer, kalium en magnesium. Bovendien zijn rode bieten rijk aan nitraat, wat weer omgezet wordt in stikstofmonoxide. Dit verlaagt de bloeddruk en gaat bloedstollingen tegen. Wacht alleen niet te lang met het bereiden van nitraatrijke groenten, want na twee dagen neemt het nitrietgehalte toe. Nitriet is dan weer minder goed voor je gezondheid.
Kan goed samen met de volgende:
- Groente en fruit; Knoflook, mierikswortel, snijbiet, ui, appel, sinaasappel, wortels of appels.
- Kruiden; basilicum, dille, dragon, nootmuskaat, citroentijm, gember, anijs, karwij
- Noten; walnoot, pijnboompitten
- Sauzen; appelchutney, mierikswortelsaus, truffelvinaigrette,balsamicoazijn, walnotenolie
Recepttip: gestoofd, want pas dan komen de goede eigenschappen van de carotenoïden vrij.

Bleekselderij - (70gr per stengel)
- bevat voornamelijk provitamine A. Het lichaam kan provitamine A zelf omzetten in vitamine A. Verder bevat het net als heel veel andere groenten ook wat vitamine C, vitamine K, foliumzuur, calcium, kalium, natrium, magnesium, fosfor, elektrolyten en kleinere hoeveelheden andere vitamines en mineralen.
Tip: Het hart van een selderijstronk kun je stoven, met wat wortel, ui, laurier, een glas rode wijn of bouillon.

Bloemkool - (750gr per hele)
- is goed voor je weerstand en rijk aan vitamine C. Deze weerstandsvitamine; met een portie van 100 gram zit je al bijna aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
- Daarnaast bevat deze kool onder andere vitamine K, magnesium, kalium, vitamine B6 en calcium.
- En wist je dat deze groente een echte vezelbom is? Niet alleen belangrijk voor een gezonde spijsvertering, maar vezels geven je ook lang een verzadigd gevoel.
- In de bladeren van de bloemkool zit meer calcium dan in de bloemkool zelf. Een belangrijk mineraal voor gezonde botten en spieren.
- En omdat bloemkool neutraal van smaak is – ze wordt wel het ‘blanke canvas’ onder de groente genoemd. Er zijn eindeloos veel manieren om bloemkool te bereiden o.a als couscous, rijst, gebakken, in de oven, soep etc

Boerenkool - is de ideale wintergroente voor gezonde weerstand.
- Een oer-Hollandse wintergroente is natuurlijk boerenkool en laat dat nou ook een prima bron voor calcium zijn. Met 100 gram heb je al weer 18% van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid binnen.
- bevat veel vitamine A, dat is noodzakelijk voor een goede groei en voor onze weerstand. Daarnaast houdt het onze huid, haar, nagels en ogen gezond.
- bevat per 100gr 2,5gr vezels, vitamine B1, B2, B3, B6, C,(beschermingsvitamine) E, foliumzuur, kaluim, calcium,ijzer en fosfor.
- geeft energie, goede weerstand en zorgt voor botaanmaak en voorkomt bloedarmoede,
- Door zijn diepgroene kleur ook rijk aan, lycopeen en bètacaroteen. Tevens het antioxidant luteïne die belangrijk is voor ons gezichtsvermogen.
- Naast stamppot kan je boerenkool natuurlijk ook prima gebruiken in wokgerechten, soepen, smoothies of ‘gewoon’ als salade serveren.
Tip: alleen fijngehakte kool geeft haar goede eigenschappen vrij. Boerenkool is na de eerste nachtvorst wat minder pittig en zoeter van
smaak.

Broccoli -(400gr per hele)
- ofwel Brassica oleracea var.italica
- Wist je dat broccoli eigenlijk de bloem van een plant is? Met 200 gram broccoli (vier opscheplepels) kom je al aan de aanbevolen ADH vitamine C - 75 milli­gram, Vitamine C heb je nodig voor je afweersysteem, bindweefsel en de opname van ijzer.
- is een echte vitaminebom en ondersteunt de weerstand. Bevat flavonoïden (tegen darmkanker), glucosinolaat, een groep van organische verbindingen, die bestaat uit zwavel, stikstof en een groep uit glucose, die het lichaam tegen kanker beschermt.
- Is rijk een scala aan vitamines zoals vitamine A, B, K én C en aan mineralen: calcium, ijzer en foliumzuur (unieke bio-actieve stof sulforafaan en indol 3-carbinol) zou het risico kunnen verminderen van sommige soorten kanker (vooral hoofd-hals gebied, slokdarm en maag).
- bevat vitamine E. Vitamine E werk als antioxidant en beschermt daarmee ons lichaam. Ook is de vitamine nodig voor de stofwisseling in onze cellen.
- heeft een hoog gehalte aan chlorofyl, carotenoïden, bioflavonoiden, vezels, en bevat glucosinolaten. Op cellulair niveau blijken de glucosinolaten goed samen te werken met het mineraal selenium. Volgens onderzoekers werkt dit dertien keer zo sterk tegen kanker als de afzonderlijke stoffen. Een goede reden om broccoli te combineren met seleniumrijke voeding zoals noten en zaden.
- Naast ontstekingsremmend, ontgiftend, blijkt de groente vol met antioxidanten ook een positieve invloed te hebben op de bloedsomloop, dit komt door het stofje sulforafaan, die het lichaam mogelijk beschermt tegen de schadelijke effecten van kankerverwekkende stoffen. Bij dieren is vastgesteld dat sulforafaan de lever helpt lichaamsvreemde en kankerverwekkende stoffen uit het lichaam te verwijderen. Of dit ook voor mensen geldt, is (nog) niet duidelijk. Volgens onderzoekster Elizabeth Jeffery kan broccoli ons beschermen tegen leververvetting en leverkanker.
- Broccoli is een bron van sulforafaan dat een aantal ontgiftingsenzymen in het lichaam in gang zet. Deze ontgiftingsenzymen kunnen giffen, zoals PAK's, benzeen en acroleïne, omzetten naar stoffen die vlot via de nieren naar de urine geloosd kunnen worden. Een van die stoffen die vervolgens in de urine aangetroffen wordt, is SPMA. Broccoli zorgt voor een 60% hogere uitscheiding van SPMA naar de urine. PAK's zijn polycyclische aromatische koolwaterstoffen, stoffen die tijdens verbranding ontstaan.
Tip: pureer broccoli pas dan komen alle goede bestanddelen vrij. Kook het niet te lang, want dan gaat de vitamine C (93 mg per 100 gram) verloren. Of eet hem rauw! Bijvoorbeeld verwerkt in een smoothie of maak er een eenvoudig pesto van. Pureer dan broccoli met knoflook, geroosterde pijnboompitten en olijfolie. In Nederland houden we het bij de roosjes. De stronken worden vaak weggegooid, terwijl daar nu juist de meeste vitamines en mineralen in zitten. Ze geven ook de meeste smaak. Schil de stronken met de dunschiller, snij ze in plakjes en kook, bak of wok ze mee met de rest van de groente.
- Bewaar de broccoli in een laagje water in een mok in de koelkast. Dan blijft deze 2 maal zo lang vers. Laat het in het plastic zitten en prik er gaatjes in en maak alleen de onderkant open.

Courgette - (300gr per stuk)
- bevat carotenoïde (beschermen cellen, bestrijden vrije radicalen), foliumzuur(tegen darm- en borstkanker), seleen, een mineraal die beschermt tegen prostaat- en maagkanker.
- is familie van de komkommer, pompoen en de meloen. De vrucht groeit uit een (eetbare) bloem van de plant – Flower power! Smakelijke variant op de augurk: snijd 1 courgette en 1 teen knoflook in dunne plakken de doe in een schone weckpot van 750ml. Breng water aan de kook samen met 100ml azijn, 1tl peperkorrels, 2 thl zout e 2 eetl suiker, Schenk het vocht over de courgett en sluit de pot af. Dit is minimaal 2 maanden houdbaar, bewaar op een donkere koele plek.
Tip: nooit bewaren naast rijpend fruit(bv appelen) omdat ze dan sneller rijpen en bederven.

Erwten - bevatten chlorophylin een natuurlijke stof die ervoor zorgt dat schadelijke stoffen aan elkaar binden en die zo darmkanker voorkomt. Laten de cholesterolspiegel dalen, bevatten vezels (tegen darmkanker).
Kan goed samen met de volgende:
- kruiden; basilicum, kervel, peterselie, bonenkruid.
Tip: eet ze vers of uit diepvries.

Alle koolsoorten:
- Koolsoorten zijn de rijkste bron voor kankerpreventie door de glucosinolaten. Deze behoren tot de bioactieve stoffen en hebben een zeer krachtige positieve werking uitoefenen in ons lichaam. Glucosinolaten zijn giftig voor insecten maar gezond en kankerwerend voor mensen.
- Koolfamilie zitten bomvol vitamine, rijk aan zwavel(goed tegen een onzuivere huid) en een bron van ijzer. Ze doen het goed tegen allerlei
. De stoffen in kool doen rauw het best hun werk, dus in salades of fijngesneden in roerbak gerechten.
- Uit Australisch onderzoek blijkt namelijk dat de hoeveelheid ‘Crucifere groenten’ (kruisbloemigen - Brassicaceae) die je eet een belangrijke rol speelt: 45 gram koolsoorten/dag verlaagt het risico op aortaverkalking (maat voor de ernst van arteriosclerose) met 46%, ten opzichte van wie gemiddeld minder dan 15 gram/dag ervan eet. De onderzoekers ontdekten nu ook waarom: deze groenten zijn zeer rijk aan vitamine K, dat kalkafzetting in bloedvatwanden voorkomt.
- Denk aan: bloemkool, broccoli, spruitjes en andere kolen, maar ook: water-/tuinkers, raapjes, radijs, rucola,…
- maar ook deze groenten zoals broccoli, groene kool, bloemkool en spruiten vormen tijdens de spijsvertering(kauwen) enzymen die belangrijke rol spelen bij vele lichamelijke processen en hebben zeer sterke eigenschappen voor opbouw van een gezond immuunsysteem en beschermen tegen kanker.
- Spits-, Chinese kool en paksoi zijn nitraatrijke groentes, dus niet samen eten met vis.

Koolraap - is zeer gezond door vele vitamine A,B,C,D,E en de mineralen, arsenicum, zwavel en fosfor.
- hoort bij de koolfamilie en is een kruising van bladkool en meiknolletjes. Heeft een aromatische zoete smaak.
Kan goed samen met de volgend:
- Groenten; groene kool, kastanjechampignon, knoflook, prei, winterwortel, bataat, paddenstoelen, ui en appel
- Kruiden; foelie, kerrie, komijn, laurier, nootmuskaat, piment, salie, tijm
- Sauzen; appelchutney, mosterd, walnotenolie, citroensap

Koolrabi - is geen knol of wortel, maar een stengelgroente van de koolfamilie.
- het glucosinolaat (een kankerwerende stof) versterkt het immuunsysteem en remt daardoor infecties af. Bevat vitamine C en Beta-caroteen (beschermen cellen, bestrijden vrije radicalen).
Tip: Uit de knol groeien weer stengels met donker blad, die bevatten drie keer meer goede stoffen dan dan de groente zelf.
Kan goed samen met de volgende:
- Groente; anijschampignon, bospeen, bimi, knoflook, lente-ui, appel
- Kruiden; bieslook, dille, foelie, kerrie. karwei
- Noten; hazelnoot
- Sauzen; mierikswortelsaus, mosterd. appelazijn, kappertjes

Knoflook - bevat veel antioxidanten en is goed voor hart- en bloedvaten. Het reduceert het cholesterolgehalte en de bloeddruk. Bevat sulfiet, een zwavelverbinding, die voor de sterke geur zorgt, kankerremmend werkt en de groei van vrije radicalen verhindert.

Knolselderij - bevat veel mineralen en kankerremmende sporenelementen zoals vitamine E, calcium, zink en vitamine C.
Kan goed samen met de volgende:
- Groente; eekhoorntjesbrood, knoflook, wintertruffel, wortel, appel
- Kruiden; bladpeterselie, bladselderij, karwei, nootmuskaat, salie, citroentijm, koriander, oregano, piment
- Noten; walnoot
- Sauzen; mosterd, mirin, citroensap, kappertjes

Komkommer - (350gr per stuk)
- bevat vitamine en mineralen; zoals kalium en foliumzuur, die belangrijk zijn voor de vorming van collageen en zorgen voor het reinigen van het lichaam van afvalstoffen.
Kan goed samen met de volgende:
- kruiden; dille, dragon, mosterdpoeder.

Linzen - bevatten vezels(tegen darmkanker), foliumzuur (tegen darm- en borstkanker) en ijzer, secondaire plantenstoffen (organische verbindingen, die door de plant gemaakt worden maar die geen deel uitmaken van de primaire stofwisseling) die beschermen tegen darmkanker.

Mais – bevat nuttige hoeveelheden vitamine A, B3 (die de stofwisseling, het zenuwstelsel en spijsvertering ondersteunt) en voedingsvezels.
- is eigenlijk een grassoort. Ooit zijn de indianen in Midden-Amerika begonnen het gewas op te kweken en te kruisen totdat de kolf ontstond. Die is door Colombus mee naar Spanje genomen, waar hij het goed deed. Zo verspreidde de mais zich verder over Europa. Mais bestaat voornamelijk
uit koolhydraten, waaronder veel suikers.
.
Meiraap - is ronde wit-paarse knolletjes en smaken lichtzoet. Als ze vroeg gezaaid worden is het meiraap. Later eet je dan herfstraap.

Paprika (rode en groene) - (135gr per stuk)
- bevat zeer veel vitamine C- rode spant de kroon daar zit 2 maal zoveel in dan de groene.
- De kleurstoffen behoren tot de zogenoemde carotenoïden; de rode scoort de meeste carotenoïde(beschermen cellen, bestrijden vrije radicalen en flavonoïden (tegen darmkanker). Dit zijn de gezonde antioxidanten die de cellen van het lichaam helpen beschermen. De stof zeaxanthine in de rode paprika helpt de ogen beschermen tegen schadelijke inwerking van zonlicht.
Kan goed samen met de volgende:
- kruiden; oregano, basilicum, knoflook
Tip: zo gezond dat ze thuishoren in het dagelijks menu. Houdt de paprika's in de verpakking dan drogen ze niet uit.

Pastinaak - bevat Vitamine C en B11, foliumzuur (tegen darm- en borstkanker) en veel vezels (tegen darmkanker).
- Pastinaak is een wortelachtige groentesoort, vaak zo’n 20 tot 30 centimeter lang en met een crème-achtige kleur. Voordat de aardappel eeuwen geleden vanuit Zuid-Amerika in Nederland zijn intrede deed, was de pastinaak een belangrijk onderdeel van de dagelijkse kost. Uitstekende plaatsvervanger voor de aardappel.
- Is een 'vergeten groente'. Heeft een zoetige smaak en wordt veel in zoete gerechten gebruikt.
Kan goed samen met de volgende:
- Groente: aubergine, eekhoorntjesbrood, groene kool, groene linzen, sjalot, venkel
- Fruit; groene appel, sinaasappel
- Kruiden; knoflook, foelie, laurier, rozemarijn, salie, citroentijm, koriander,tijm
- Noten; hazelnoot en cashewnoten
- Sauzen; mosterd, appelazijn

Paksoi - bevat beta-caroteen, vitamine C, foliumzuur en ijzer(tegen darm- en borstkanker), magnesium, carotenoïden en flavonoïden, zoals chlorofyl. Chlorofyl is belangrijk voor transport van energie naar de (spier)cellen)

Prei - betere weerstand (200gr per stuk)
- De allerlekkerste prei koop je in de herfst- en wintermaanden.
- Naast dat prei een heerlijke smaakmaker is, is het ook een vitaminen-, mineralen- en vezelbom. Zo zit deze groene bladgroenten vol vitamine C, een vitamine die extra welkom is in de winter en herfst.
- is goed voor de darmflora (tegen diarree). Prei bevat namelijk veel prebiotica. Dit zijn oplosbare vezels die ervoor zorgen dat de melkzuurbacteriën in de darmen weer kunnen groeien. Daarnaast bevat deze langwerpige bladgroenten veel vezels, belangrijk voor een gezonde stoelgang. Ook zorgen vezels ervoor dat je na het eten langer vol zit. Dat scheelt weer snackattacks!
- Prei is familie van de ui en bevat veel vezels en voedingsstoffen, vooral het donkergroene gedeelte. Last van je darmen? Dan is prei eten een goede manier om diarree tegen te gaan.

Recepttip: door de sterke smaak van prei, kun je deze groente heel goed gebruiken als basis voor soepgroente of bouillon.
Prei kan goed samen met de volgende:
- kruiden; lavas, foelie,tijm, karwei

Pompoen en/of winterwortel De laatste herfstgroente, maar zeker niet de minste
- gekookte pompoen zit boordevol vitaminen en mineralen.
- is rijk aan bètacarotene, dat wordt omgezet in vitamine A, Vitamine A is goed voor je ogen en huid.
- Daarnaast krijg je via pompoen lekker veel ijzer, calcium, vitamine C en E binnen. calcium.
- Ze zitten vol met carotenoïden, beschermen cellen en bestrijden vrije radicalen en zorgt voor betere weerstand. Daarvan is bewezen, dat ze niet alleen anti-verouderingseigenschappen bezitten, ze bestrijden ook de vrije radicalen in ons lichaam.
- bevat seleen (tegen prostaat-,long- en maagkanker)
- bevat weinig kilocalorieën en veel vezels, die zorgen ervoor dat je goed gevuld bent en voor een goede darmfunctie.

Wortel - (60gr per stuk)
- rauwe wortels zijn lekker als snackje, bijvoorbeeld met een humus, of een andere dip. Wortelen bevatten beta-carotene. In je lijf wordt dat omgezet in vitamine A. Vitamine A is onder andere goed voor je ogen. Als je wortels kookt, komt er meer beta-carotene vrij, dan als je ze rauw eet.
Tip: pompoenpitten zitten boordevol gezonde voedingsstoffen, zoals vitamine E en linolzuur (een omega-6-vetzuur dat goed is voor het cholesterol). Eet pompoenpitten als snack of stop ze in je salade.

Rabarber - de stengel bevat veel vitamines - B, C en K
- De rode stengel is een echte vitaminebom en een goede bron van vezels. Wist je dat vitamine K goed is voor de hersenen? Hoewel rabarber heerlijk is, mag je de groente niet te vaak eten vanwege het oxaalzuur. Dit zuur vermindert namelijk de opname van calcium.
- het is een plant uit de duizendknoopfamilie en een heuse groente en geen fruit.
- Veelzijdige groente om zoet en hartig mee te koken

Radijs: - (6gr per stuk)
- bevat vitamine C, calcium(tegen dikke darmkanker), magnesium zou beschermen tegen blaaskanker.
Kan goed samen met de volgende:
- Groente en fruit; avocado, komkommer, rettich, veldsla, venkel, groente appel, sinaasappel
- Kruiden; bieslook, dille, dragon, kruizemunt, fleur de sel
- Sauzen; guacamole, komkommermuntraita, olijfolie, balsamicoazijn, mierikswortel, sojasaus, limoensap, bevat glucosinolaat (kankerwerende stof)

Rammanas - bevat vitamine C, ondersteunt afweercellen tegen kanker, ontgift het lichaam, bevat mosterdolie (tegen long-, borst- en darmkanker).
- Rammenas wordt ook wel gespeld als ramenas. Het is een eetbare knol, die nauw verwant is aan radijs en rettich. Hoewel de rammenas in Nederland tot de vergeten groenten behoort, is deze groente in Duitsland nog heel populair.
- veel soorten rammenas hebben een donkere zwartkleurige schil. Van binnen zijn alle soorten overigens helder wit.

Rode Kool - (900gr per hele)
- (brassica oleracea L.V. capapita L.F. Ruba) behoort tot de familie van de sluitkolen (net als savooien- en spitkool), waarbij de bladeren zicht dicht opeen over het groeipunt sluiten. De meeste groeien in Noord-Holland.
- bevat het glucosinolaten, groep van ontgiftingsenzymen in darmwand en lever in gang zetten. De rode kleur is afkomstig van de stof anthocyaan (verhindert ontwikkeling vrije radicalen) behorende tot de polyfenolen, die een ontstekingsremmende en antioxiderende werking hebben.
- Verder rijk aan complexe koolhydraten, veel vezels, bètacaroteen, koper, kalium, calcium, foliumzuur, fosfor, kalk, ijzer en magnesium en vitamine A, B, C en E en K, linolzuur en linoleenzuur. Vooral de rauwe kool zit vol vitamines en voedingsstoffen.
- Bovendien caloriearm en goed voor de spijsvertering. Om er een kruidig accent aan te geven kun je er kruidnagel, laurier, kaneel en rode wijn en/of appel aan toevoegen.
- Er wordt gezegd dat het geod is voor maag en damren, die afvoer van afvalstoffen en de werking bevorderen.Uitstekend medicijn tegen keelontsteking, heesheid en longaandoeningen. De kool zou nuttig zijn bij reuma en jicht en beschermt het tegen lever- en galkwalen.
Tip: vers of diepgevroren eten. Kook rode kool dan ook niet te lang. Dit gaat niet alleen ten koste van de 'gezonde krachten', maar ook de smaak wordt minder.

Rucola - bevat xanthofyl een natuurlijke kleurstof die antioxiderend werkt, en lichaamscellen beschermt tegen beschadiging.
- sla met pit wordt ook wel raketsla, roquette, mosterdsla of notensla. Deze sla is familie van kool, radijs en mosterd. Het is lekker pittig!

Savooiekool - bevat veel mosterdolie-glycoside een eterische olie die beschermt tegen darmkanker. (100gr bevat de dagelijkse aanbevolen vitamine C).
Kan goed samen met de volgende:
- kruiden; nootmuskaat, karwij, mosterdpoeder
Tip: vers kopen en zachtjes stoven, goed kauwen om optimaal alle goed stoffen binnen te krijgen.

Schorseneer - bevat veel vezels(tegen darmkanker) en vitamien C en E.
- Deze groente heeft een zachte, romige en nootachtige smaak die vergelijkbaar is met die van witte asperge.
Tip: op een laag vuurtje stoven om alle goed stoffen te behouden.

Spinazie - 150gr heeft ca. 5mg ijzer en pept de rode bloedcellen op.
- Tekenfilmheld Popeye the Sailorman klokt een blik spinazie naar binnen en kan daarna elke tegenslag aan. Ook wij mogen spinazie best wat vaker op tafel zetten. De blaadjes bevatten veel foliumzuur (belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen) en veel ijzer (dat je nodig hebt voor het aanmaken van hemo­globine, een onderdeel van de rode bloedcellen). Rode bloedcellen vervoeren zuurstof door het lichaam.
- Spinazie bevat daarnaast anti­oxidanten, kalium, calcium, fosfor en magnesium. Lange tijd werd gedacht dat je moet oppassen met nitraatrijke groenten zoals spinazie, omdat nitraat in het lichaam kan worden omgezet in het giftige nitriet en nitrosamine. Maar inmiddels zijn spinazie en andere nitraatrijke groenten gerehabiliteerd door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) en het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Nitraat kan weliswaar in het lichaam worden omgezet, maar de hoeveel­heden zijn zo klein dat het geen schadelijk effect heeft voor de gezondheid, blijkt uit recent onderzoek.
- bevat beta-caroteen vitamine C, foliumzuur en ijzer(tegen darm -en borstkanker), magnesium, carotenoïden en flavonoïden zoals chlorofyl. Chlorofyl is belangrijk voor transport van energie naar de (spier)cellen)
Kan goed samen met de volgende:
- kruiden; nootmuskaat, karwij.
Tip: koop diepvries, verse verliest al na drie dagen twee derde van de beschermende stoffen.

Spruitjes - (6gr per stuk)
- Wist je dat spruitjes meer vitamine C bevatten dan sinaasappels?
- In 100 gram rauwe spruitjes zit 150 milligram vitamine C, 100 gram sinaasappel bevat 51 milligram vitamine C. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels.
- bevatten glucosinolaat dat in het lichaam wordt omgezet tot mosterdolie en zo kankercellen afbreekt(beschermen tegen maag- en darmkanker).
Tip: lichtjes stoven en heel goed kauwen anders komt de mosterdolie niet vrij. Kook spruitjes in ruim water, zo blijft de meeste vitamine C behouden. Na maximaal 10 minuten zijn ze beetgaar.

Tomaat - (85gr per stuk)
- ofwel pomme d'amour(liefdesappel) is zeer gezond en beschikt over zinnenprikkelende kwaliteiten.
- bevat lycopeen(tegen onder meer prostaatkanker), die cellen beschermen tegen nadelige invloed van stikstofdioxide door bv uitlaatgassen en rook.
- bevat vitamine A, B1, B2, B6 en C, tevens mineralen kalium, fosfor en magnesium.
- Rauwe tomaten zijn heerlijk. In de sla, of met vegan mozarella en pesto, maar ook gekookt zijn tomaten heerlijk én eigenlijk een tikkie gezonder. Als je ze kookt, breekt de celwand en komt de antioxidant lycopene vrij. Dat is goed voor je hart.
Kan goed samen met de volgende:
- kruiden; basilicum, oregano, rozemarijn

Tuinbonen - bevatten veel vitamine B1. Vitamine B1 zorgt ervoor dat energie beschikbaar is voor ons lichaam. Ook is het onmisbaar voor de werking van de spieren en zenuwen.

Uien - Eet meer ui-achtigen tegen darmkanker
- Niet alleen is ui gezond voor je slijmvliezen; ze zijn ook onmisbaar voor je darmen.
- bevatten gunstige bacteriën, Door de aanwezigheid van een prebiotische vezel, die bekend staat als inuline, kan het eten van uien helpen om het aantal “goede bacteriën” in uw darmen op peil te houden. Er zitten massa’s vezels in en de nodige prebiotica. Uien zijn dus belangrijk voor een goede stoelgang en je weerstand, die voor een groot deel in onze darmen huist.
- Toch ‘vallen’ uien niet bij iedereen even lekker. Dat komt doordat er veel inuline – oftewel fermenteerbare vezels – in zit. Sowieso komt bij de vertering van dit scherpe bolletje nogal wat gas vrij, maar inuline zorgt als het ware voor een explosie. En dat gas moet eruit als … een scheet. Heb je daar veel last van? Dan is de beste remedie: vaker ui eten! Je darmbacteriën passen zich hierop aan, waardoor je uien steeds beter verdraagt.
- Een recente studie kwam tot de conclusie dat een hoog (hoger) verbruik van uiachtigen (cepaënen: ui, look en prei) het risico op colonrectale kanker met 79% verlaagt, ten opzichte van diegenen die weinig uiachtigen eten. Dus meer ui, look en prei eten beschermt je tegen darmkanker, en hoe meer je er eet, hoe hoger de bescherming! Het zijn bovendien goede bronnen van bioflavonoïden en antioxidanten. Deze bieden ook bescherming cardiovasculair, tegen diabetes en andere degeneratieziekten en kankers.
- Ui voegt veel gezonde smaak toe, smaakbommetje met een milde pikante smaak.
- Met 45 kilocalorieën per portie bevatten ze daarnaast ook amper vet en zijn ze een bron van vitamine C, zwavelverbindingen die ontgiftend werken voor de lever.
- zijn goed voor je hart - Daarnaast blijkt uit verschillende studies op dieren ook dat een ui eten het risico op bloedstollingen verlaagt, waardoor ook de kans op een hartaanval afneemt.
- zouden het risico op kanker verkleinen, omdat ze grote hoeveelheden quercetine en anthocyanine bevatten.
- bevatten daarnaast ook een samenstelling genaamd ‘fructo-oligosacchariden’ die de groei van bifidobacteriën kan stimuleren, die op hun beurt dan weer de groei van mogelijk schadelijke bacteriën in de dikke darm onderdrukken.
- Ze reguleren de bloedsuikerspiegel. Ook dit gezondheidsaspect van de ui moet nog verder onderzocht worden, maar proeven op dieren tonen alvast aan dat de ui een te hoge bloedsuikerspiegel kan verlagen. Het zou de zwavel in de uien zijn die de productie van insuline zou kunnen verhogen.

Veldsla - bevat xanthofyl(beschermt cellen en werkt antioxiderend), veel vitamine C, ijzer en foliumzuur(tegen darm- en borstkanker)
Tip: dagelijks een portie eten, zo vers mogelijk. Ze hebben een nootachtige smaak. Kan ook in smoothie en als stamppot verwerkt worden.

Venkel - (250gr per stuk)
- is een nitraatrijke groente en rijk aan kalium en fosfor. Hij bevat ook redelijk wat vitamine C
- Gek op drop? Rauwe venkel heeft een sterke anijssmaak.
- is een verdikte stengelvoet van een kruidachtige plant met anijssmaak. Behoort tot de peterseliefamilie. Venkelzaadjes en venkelthee worden gebruikt bij maag- en darmklachten. Maagproblemen en een opgeblazen gevoel - venkel helpt deze klachten te verminderen.
- bevat fenchon, een etherische olie die de groei van bacteriën afremt en zo het darmstelsel beschermt; bevat flavonoïden(tegen darmkanker).
Tip: Lekker in combinatie met pastinaak! Pastinaak combineert op zijn beurt weer goed met mosterd.

Waterkers - bevat vitamine B(herstelt cellen) en 50mg vitamine C- per 100gr(werkt beschermend), foliumzuur(tegen darm -en borstkanker)
- In waterkers zit ook veel tryptofaan, dat is een proteïne, aminozuur dat zorgt voor de aanmaak van serotonine, het "gelukshormoon”,
Tip: om de goede werking volledig te benutten nooit laten meekoken.

Witlof - (65gr per stuk)
- fijn voor de darmbacteriën.
- is het loof van de bittere cichoreiwortel, waarvan vroeger in tijden van crisis koffie werd gemaakt. Het is een van oorsprong Brusselse groente, was niet aan te slepen toen het bijna 150 jaar geleden z’n entree maakte op de markt in Parijs. De witlof­rassen van nu smaken veel minder bitter.
- De vezels zijn een goede voedingsbron voor de bacteriën in je dikke darm. Bij het afbreken van deze vezels komen stoffen vrij waar zowel de darmbacteriën als de cellen in je darmwand wel bij varen.
- Witlof bevat verder veel kalium en vitamine C. Kalium heeft een gunstig effect op de bloeddruk. Vitamine C (112 mg per 100 gram) heb je nodig bij de aanmaak van bindweefsel, de opname van ijzer uit de voeding en het behoud van de weerstand. Vitamine C is daarnaast ook een antioxidant: het beschermt de lichaamscellen tegen schade door vrije radicalen (agressieve stoffen die de cellen en weefsels kunnen beschadigen).
- Antioxidanten kunnen mogelijk op de lange termijn kanker en hart- en vaatziekten voorkomen, aldus het Voedingscentrum.
- Het is misschien niet de meest kindvriendelijke groente. Je kunt het gerust vaker op het menu zitten, want er zitten ook bijna geen calorieën in. Vind je de smaak te bitter? Eet dan de meest witte stukken. Maak er bijvoorbeeld een salade van met walnoten, rozijnen en mandarijn.

Witloof - bevat foliumzuur(tegen darm- en borstkanker).
Opgelet: bewaart maximaal 2 dagen in de koelkast.

Winterpostelein - betere weerstand
- is wat minder bekend en niet altijd even goed in de winkel te verkrijgen. Toch verdient deze groente meer aandacht, want winterpostelein zit vol ijzer en calcium.
Recepttip: posteleinblaadjes zijn lekker voor in een stamppot. Benodigdheden? Kruimige aardappels, prei, ui en wat bleekselderij – die stamppot heb je zo gemaakt.

Wortel - (60gr per stuk)
-bevat caroteen (beschermt cellen, bestrijdt vrije radicalen)
Kan goed samen met de volgende:
- Groente en fruit; bataat gele/witte ui, knoflook, pompoen, prei, witte kool, sinaasappel
- Kruiden; garam massala, gemberwortel, komijn, karwij, laurier, salie, citroentijm, lavas, koriander, majoraan
- Noten; hazelnoot, pecannoten, hazelnootolie
- Sauzen; honing, wittewijnazijn
Tip: niet schillen, want de caroteen zit vooral in de schil, afborstelen en afspoelen volstaat.

Witte kool - betere weerstand
- bevat weinig calorieën en veel vitamine C. Een echte winter- en herfstgroente is witte kool. Van deze kool wordt ook zuurkool gemaakt.
Kan goed samen met de volgende:
- kruiden lavas, koriander, majoraan, kummel(wilde komijn)
Tip: kool wordt vaak gegeten in combinatie met vegan kaas.

Wijn bladeren - bevat flavonoïden (tegen darmkanker).
Tip: gevulde wijn bladeren op een zacht vuurtje langzaam garen.

Zoete aardappel - bevat caroteen (beschermt cellen, bestrijdt vrije radicalen)
- of bataat is de tropische naam van de grote, langwerpige oranjeroze knol, maar er is ook een kleinere bruine variant. De knollen zijn van binnen geel van binnen. De smaak lijkt op die van de aardappels, maar dan wat zoeter. Is een wortelgewas net als de winterwortel.
- is rijk van voedingsvezels en stoffen en zitten vol met carotenoïden als alfa- en bètcaroteen en vitamine E.(beschermen cellen en bestrijden vrije radicalen) en zorgt voor betere weerstand.
- bevat seleen (tegen prostaat-,long- en maagkanker)
- Van oorsprong komt de zoete aardappel uit Mexico, inmiddels in alle keukens doorgedrongen.
Kan goed samen met de volgende:
- Groente en fruit; aardappel, cantharel, cassave, kidneybonen, knoflook, pompoen, sperziebonen, tomaat, appel, dadel, kokos, sinaasappel
- Kruiden; Chinese vijfkruidenpoeder, kaneel, laos, nootmuskaat citroentijm
- Sauzen; ahornsiroop, palmsuiker
Tip Combineer zoete aardappel, wortel en andere felgekleurde groenten altijd met wat vet(plantaardige olie)

Zuurkool - bevat geen conserveringsmiddelen, geur, kleur en smaakstoffen.
- bevat vitamine C, en B en ijzer, isothiocyaan, dat borst- ,dikke-,long en leverkanker helpt voorkomen.
Kan goed samen met de volgende:
- kruiden; karwij, koriander.

Gouden regel:

- Bij gezonde voeding hoort ook een gezonde leefstijl. Beweeg voldoende, rook niet en blijf matig met alcohol. Probeer absoluut overgewicht te vermijden, want dat verhoogt het risico op tal van kankers, volgens voedingsexpert Annemiek van de Sompel(UZ Antwerpen)
- De combinatie van een goede kwaliteit slaap, lichaamsbeweging en het eten van meer rauwe groente en fruit draagt bij aan een betere mentale gezondheid en welzijn bij jongvolwassenen. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Otago in Nieuw-Zeeland, gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Psychology. De onderzoekers ondervroegen meer dan 1100 jongvolwassenen uit Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten over hun slaap, fysieke activiteit, voeding en mentale gezondheid.

Bron:
- VoedingNU 2020

Wist je dat...

ProVeg werkt aan een breed gedragen oproep tot verandering

Gezond en duurzaam voedselsysteem!
ProVeg International is een internationale non-profit organisatie met de missie om de wereldwijde voedselindustrie te veranderen. Dat doen zij door dierlijke producten te vervangen door duurzame, humane, eerlijke en gezonde alternatieven. Zij werken daarvoor samen met beleidsmakers, regeringen, de voedselindustrie, investeerders, de media en het grote publiek. Zo helpen we de wereld overschakelen naar een samenleving en economie die minder afhankelijk zijn van veehouderij en duurzamer zijn voor mensen, dieren en de planeet. - ProVeg is actief in 8 landen en gebieden: Groot-China, Zuid Afrika, Spanje, Polen, Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de VerenigdeStaten. We geven wereldwijd beurzen aan andere organisaties. Ook zijn we “UN observer” en hebben we een “UN Evironment Programme accredatie” (UNEA). ....
Lees verder op wistje dat.