google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Gezond lichaam


De meesterantioxidant glutathion!

Glutathion speelt een grote rol voor onze gezondheid

Glutathion is de allerbelangrijkste lichaamseigen stof die het lichaam inzet om gifstoffen waar wij continu aan worden blootgesteld onschadelijk te maken. Tevens het krachtigste antioxidant in het menselijk lichaam. Het wordt ook wel de moeder of meester van alle antioxidanten genoemd. Elke cel in het lichaam wordt door deze stof beschermd. Het gaat oxidatieve stress (zuurstofschade) tegen en beschermt zo tegen veroudering. Normaal gezien krijgen we de antioxidanten binnen uit voeding, maar glutathion kan ons lichaam zelf aanmaken uit de aminozuren glutamine, glycine en cysteïne.
- Hoe ouder we worden, hoe minder glutathion we zelf kunnen aanmaken. Hoewel korte milde stress de aanmaak van glutathion kan verhogen, kan chronische stress de hoeveelheid glutathion in het lichaam verminderen.

Drie belangrijke functies van glutathion zijn
- de detoxificerende eigenschappen,
- de immuun versterkende eigenschappen en
- de anti-oxidatieve functie.

Helpt het lichaam bij het ontgiften
- Ondersteunt het lichaam bij het onschadelijk maken van kankerverwekkende stoffen, medicijnen en toxines. Ook zorgt de stof ervoor dat de vitamines C en E in hun krachtige actieve staat blijven. Glutathion werkt ondersteunend op de lever, waardoor het zijn taken goed kan uitvoeren.

Goed voor het brein
- Glutathion is in staat om het brein te beschermen tegen reactieve zuurstof en kan daarmee het functioneren verbeteren. Veel medicijnen die blijken te werken, hebben hun effect te danken aan het verhogen van de glutathionwaarden in het lichaam.

Ontstekingsremmend
- Glutathion kan de productie van ontstekingsbevorderende stoffen (cytokines) in het lichaam verminderen. Wanneer muizen een tekort hebben aan glutathion, beginnen ontstekingen op te vlammen. De laatste jaren wordt het steeds duidelijker dat chronische ontstekingen aan de basis liggen van vele westerse ziekten, zoals kanker, diabetes en cardiovasculaire aandoeningen.

Versterkt het immuunsysteem
- Als het glutathion uitgeput raakt, verliezen immuuncellen hun vermogen om infecties te lijf te gaan, maar gelukkig kan aanvulling van glutathion dit vermogen weer opnieuw activeren. Wanneer er een virale infectie in het lichaam plaatsvindt, verbruikt het lichaam meer glutathion. Veel chronische ziekten zorgen daardoor voor permanent lage glutathionspiegels in het lichaam.

Aanmaak natuurlijk verhogen
- Je kunt glutathion ook verhogen door de juiste voeding te eten. Met name groenten die rijk zijn aan zwavels blijken de aanmaak te kunnen bevorderen. Denk hierbij aan
- kolen (boerenkool, broccoli, bloemkool etc.) en
- Allium groenten (uien, knoflook, sjalotten etc).
Om de glutathionstatus in het lichaam hoog te houden, is het belangrijk om over veel vitamine C te beschikken. Je kunt vitamine C slikken, maar ook voeding eten die rijk is aan deze vitamine. Vooral rode paprika, kolen en kiwi’s zijn rijk aan vitamine C . Een mineraal dat de hoeveelheid glutathion in je lichaam een boost kan geven, is selenium. Selenium zit veel in paranoten, chiazaad . Omdat glutathion gemaakt wordt uit 3 aminozuren, is het belangrijk om voldoende eiwitten in het lichaam te hebben. Om deze reden kan het supplementeren met een wei proteïnepoeder ook zorgen voor meer aanmaak van glutathion.

Glutathion in voeding
- Je kunt glutathion ook rechtstreeks uit de voeding halen. Spinazie, asperges, avocado’s, paddenstoelen o.a shii take en okra’s zijn rijk aan deze meesterantioxidant. Opvallend is dat het regelmatig eten van kurkuma ook in verband wordt gebracht met hogere glutathionniveaus in het lichaam.

Leefstijl
- Gezond eten is niet het enige dat je kunt doen om meer glutathion in je lichaam vrij te maken.
- Het blijkt dat voldoende slaap minstens zo belangrijk is. Een slaaptekort kan de hoeveelheid glutathion in het lichaam verminderen.
- Ook cardio en krachttraining kunnen de hoeveelheid glutathion in het lichaam verhogen. Overigens kan overtraining in combinatie met slechte voedingsgewoontes weer zorgen voor een daling.
- Alcohol funest - Slecht nieuws voor mensen die dagelijks wat alcohol drinken: het drinken van alcohol kan ervoor zorgen dat de hoeveelheid glutathion in de longen met 80 – 90% afneemt. Alcohol is zeer ongunstig voor de hoeveelheid glutathion in het lichaam.

Supplementen een prima optie
Je kunt glutathion ook tot je nemen in de vorm van een supplement. Kies dan altijd voor de gereduceerde GSH-vorm, omdat deze nog actief is. Lange tijd werd er gedacht dat het innemen van glutathion via supplementen niet effectief was, maar inmiddels is het tegendeel bewezen.

Wat zijn antioxidanten en vrije radicalen
- Antioxidanten zijn noodzakelijk voor de gezondheid omdat ze ons beschermen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen. Vrije radicalen behoren tot het normale metabolisme van een cel. Als de cel de hoeveelheid vrije radicalen niet meer kan verwerken, dan spreekt men van 'oxidatieve stress'. Er is dan een onbalans tussen vrije radicalen en antioxidanten. Vrijwel bij elke ziektebeeld treffen we een verhoogde aanwezigheid van vrije radicalen aan. Sommige aandoeningen zijn uitsluitend te wijten aan oxidatieve stress, zoals cataract en zonnebrand.
Meestal is het een gevolg van andere storingen, maar gaan de vrije radicalen het ziekteverloop wel verergeren.

- Het lichaam maakt zelf antioxidanten; een deel van de antioxidanten moeten we uit de voeding halen.
Bekende voorbeelden zijn vitamine C, vitamine E en co-enzym Q10, al is de verscheidenheid aan antioxidanten veel groter dan dat.
Vooral planten zijn een rijke bron van antioxidanten, zoals de carotenoïden (bètacaroteen, lycopeen, luteïne, astaxanthine ...) en de flavonoïden (quercitine, EGCG ...).
Het ene antioxidant is niet vervangbaar door het andere: we hebben zelf nood aan een grote verscheidenheid!

Wat is oxidatieve stress
- Regelmatig zie je de term oxidatieve stress en antioxidant opduiken, te pas en te onpas. Maar wat betekenen die termen precies? Oxidatieve stress is het gevolg van oxidatieve reacties in de cel. Net zoals ijzer roest (=reactie met zuurstof), zo kunnen ook moleculen in de cel beschadigd worden – nu niet door zuurstof, maar door reactieve moleculen. Die reactieve moleculen ontstaan voortdurend in de cel, als bijproducten van de suikerverbranding.
- De cel heeft nu eenmaal zuurstof nodig om te overleven, en regelmatig wordt een reactief molecule gevormd uit zuurstof. Reactieve moleculen kunnen in principe alles in een cel beschadigen (=oxidatieve stress) en liggen aan de grondslag van veroudering. Bij vele ziekten zien we dat oxidatieve stress sterk toegenomen is, zoals kanker, hart- en vaatziekten, alzheimer, diabetes, staar ...
Dit wil niet zeggen dat oxidatieve stress de oorzaak is van deze ziekten.

- Gelukkig beschikt de cel over een eigen arsenaal aan (antioxidant)enzymen die deze oxidatieve stress kunnen opvangen. Antioxidanten uit de voeding zijn daarom belangrijk. Vitamine E, co-enzym Q10 en carotenoïden zijn voorbeelden van antioxidanten die we uit de voeding halen.
- De meeste antioxidanten halen we uit groenten en fruit. Kleurrijke groenten en fruit wijzen op een hoog antioxidantgehalte, zoals bij bessen, paprika, tomaten ...
- Kruiden, zoals basilicum, rozemarijn, salie en vele andere, De bevatten de meeste antioxidanten.

Antioxidanten zijn levensmiddelen vol kleur
- Antioxidanten zijn stofjes die bij de geboorte aanwezig zijn als bescherming en die je gedurende het leven door middel van voeding op ‘peil’ houdt.
Er zijn veel producten die antioxidanten bevatten. Als je goed zoekt zijn er zelfs potjes met antioxidanten tabletten verkrijgbaar. Heel veel mensen weten dat antioxidanten goed zijn voor het lichaam, echter weten veel mensen niet wat het nu daadwerkelijk doen met, of beter gezegd, in het lichaam.
- Antioxidanten komen bijna alleen in planten voor. Ze zijn daarbij ook absoluut noodzakelijk, want zij beschermen de planten hoogenergetische processen tegen schade. Elektronen kunnen zich inderdaad vergissen en zogenaamd vrije radicalen vormen, wat schadelijk kan zijn voor de planten.
- Antioxidanten schieten te hulp door dat vrije radicalen en ook elektronen (op)vangen. Ze zijn zo te zeggen het immuunsysteem van de planten en hun innerlijke structuur stabiliseert. Zo ook dus voor de mens!
- De belangrijkste eigenschap van antioxidanten (letterlijk: “tegen oxidatie”) is dat ze de lichaamscellen beschermen tegen vrije radicalen, voorkomen ziekten en verlengen het leven. In dit kader is het van belang om te weten wat vrije radicalen zijn om de werking van antioxidanten goed te begrijpen.

Vrije radicalen niet bevorderlijk voor de gezondheid!
- Vrije radicalen zijn niets anders dan incomplete molecuul deeltjes. Door het gemis van een elektron is het molecuul instabiel. De vrije radicalen (lees: incomplete moleculen) willen het missende deeltje aanvullen en gebruiken hiervoor een vergelijkbaar elektron. Dit klinkt niet best, maar de juiste hoeveelheid vrije radicalen in het lichaam is bevorderlijk voor de gezondheid.
Vrije radicalen worden, door een natuurlijk proces, in kleine hoeveelheden door ons lichaam aangemaakt. Ze binden zich aan bacteriën en virussen.
Op deze manier houden ze de gezondheid op peil.

Bij een te grote hoeveelheid “gaan vrije radicalen vreemd”
- Helaas zorgen onze veranderde levensomstandigheden ervoor dat we ons lichaam blootstellen aan teveel vrije radicalen. Deze extra groei van vrije radicalen zijn onder andere te wijten aan onze levensstijl, luchtvervuiling, bestrijdingsmiddelen, geparfumeerde luchtjes en verkeerde voeding. Daarnaast zijn roken, te veel zon en stress prima omstandigheden waarin vrije radicalen zich kunnen ontwikkelen.

Als er teveel vrije radicalen in het lichaam aanwezig zijn, kunnen zich ongewenste reacties voordoen. De vrije radicalen gaan zich anders gedragen en gaan als het ware “vreemd.” Ze binden zich aan gezonde cellen, weefsels en organen en beschadigen deze hiermee. Er zijn een aantal degeneratieve ziektebeelden die worden toegeschreven aan schade door deze vrije radicalen.
Vrije radicalen zijn geen stoffen die in het lichaam blijven “rondzwerven”. Wat weinig mensen weten is dat deze uiterst gevoelige stof slechts een fractie van een seconde bestaat. Daarmee moet de vrije radicaal niet onderschat worden. In deze korte tijd is het in staat om veel lichamelijke schade te veroorzaken.

Antioxidanten om vrije radicalen te bestrijden
- Antioxidanten zorgen ervoor dat de vrije radicalen onschadelijk worden gemaakt.
Het zijn stoffen die makkelijk een elektron kunnen afstaan, zodat het elektronentekort van de vrije radicalen wordt opgevuld en deze de lichaamscellen met rust laten.
- De antioxidanten die het lichaam zelf aanmaakt, zijn niet voldoende om alle vrije radicalen te bestrijden die door onze levensstijl ontstaan. Het is daarom raadzaam om het voedingspatroon dusdanig in te kleuren dat je er voldoende van binnenkrijgt. Dit is zeker van belang als je ouder wordt, want met de jaren maakt het lichaam minder antioxidanten aan.

Heeft ons voedingspatroon voldoende antioxidanten?
- Het is natuurlijk nog maar de vraag of wij er met onze huidige levensstijl voldoende van binnen krijgen. We bevinden ons hierbij natuurlijk een in een neerwaartse spiraal als we niet op onze voeding letten: met onze levensstijl geven we de vrije radicalen de ruimte en deze levensstijl zorgt er aan de andere kant voor dat we niet de juiste voeding binnen krijgen om deze overtallige indringers te bestrijden.Er gaan inmiddels stemmen op dat het een verstandig besluit kan zijn om het lichaam met grotere hoeveelheden te verzorgen.
Diverse superfoods zoals goji bessen bevatten veel antioxidanten die het lichaam kunnen ondersteunen om de vrije radicalen onschadelijk te maken. Dit zou een prima aanvulling kunnen zijn op het voedingspatroon van mensen die gezonder willen eten en bewust zijn van het belang van antioxidanten.


Antioxidanten tegen veroudering

Bonte kleuren staan gelijk aan gezond
- Met prachtige gekleurde vruchten en bonte groenten schenken we ons zelf niet alleen kleuren met al hun pracht en schoonheid, maar met de zich daarin bevinden antioxidanten ook stoffen van groot levensbelang zoals steeds meer blijkt uit onderzoeken.
- Wat we in ons mond stoppen en doorslikken zit ongetwijfeld binnen in ons. Waarom zou het dan niet van belang zijn als we met genot iets moois en stimulerends uitzoeken en opeten?

Voedt je kleurrijk!
Eet gevarieerd en put daaruit het aanbod van de bonte levensmiddelen, gesorteerd op de verschillende antioxidanten.
Carotenoïde - abrikozen, perziken, tomaten, paprika, broccoli, groene kool, spinazie, wortels
Vitamine C - citroenen, sinaasappelen, zwarte bessen, paprika, kiwi, tomaten, duindoorn, aardappelen.
Vitamine E - noten. Amandelen, tarwekiemolie, maisolie, zonnebloempitten, sojaolie.
Flavnoïde - kersen, pruimen, bessen, appel, rode kool, rode ramanas, uien, radijsjes, rode sla, aubergines.
Saponine - erwten, bonen, spinazie.

Blauwe bes of bosbes supergezond
- Bosbessen variëren in grootte en de kleur verschilt van blauw, kastanje bruin tot paarszwart. Bosbessen komen oorspronkelijk uit Amerika. Het vruchtvlees van de bes is semitransparant en bevat kleine zaden. De bosbessen zijn zoet van smaak en erg sappig.
- Blauwe bosbessen zijn een van de rijkste bronnen van anthocyanen, de donkere polyfenolen/bioflavonoïden die zoveel goede effecten hebben op de gezondheid. De anthocyanen worden vóór opname in de darm afgebroken tot bioactieve metabolieten, ze ondersteunen dus ook de darmflora.
- Eigenschappen: Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die meer antioxidanten bevatten dan de blauwe bessen. Ook bevorderen blauwe bessen de collageenproductie. Collageen is de natuurlijke stof die de huid elastisch en dus jong houdt. Dit kleine besje bevat namelijk anthocyaan, een stof die de bes zijn blauwe kleur geeft. De kleurstof kan er onder andere voor zorgen dat de vetophoping (voornamelijk ophoping van cholesterol) in de bloedvaten wordt verminderd. Hierdoor wordt de doorbloeding van de bloedvaten beter. Deze stof heeft een goede werking op hart- en bloedvaten.

- Bosbessen voor een betere conditie van de vaatwanden - 150 gram aan bosbessen eten verlaagt mogelijk het risico op cardiovasculaire ziekten met 15 procent. Dat komt naar voren in een studie waarin de invloed van bosbessen op het metabool syndroom is nagegaan, een conditie die het risico op hartziekten, beroertes en diabetes type 2 vergroot. Het onderzoek is gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition.

- Daarnaast bevatten blauwe bessen antioxidanten. Deze spelen een belangrijke rol bij het verouderingsproces. Antioxidanten werken ontstekingsremmend, cholesterolverlagend en beschermen tegen verschillende ziekten, zoals kanker. Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die meer antioxidanten bevatten dan blauwe bessen. Naast blauwe bessen bevatten ook aardbeien, pruimen, sinaasappelen, blauwe druiven en grapefruits veel antioxidanten. Vitamine C uit groente en fruit is een van de belangrijkste antioxidanten voor het lichaam.

Bron:
- aHealthyLife 2020
- Superfoodme 2017
Wist je dat...

ProVeg werkt aan een breed gedragen oproep tot verandering

Gezond en duurzaam voedselsysteem!
ProVeg International is een internationale non-profit organisatie met de missie om de wereldwijde voedselindustrie te veranderen. Dat doen zij door dierlijke producten te vervangen door duurzame, humane, eerlijke en gezonde alternatieven. Zij werken daarvoor samen met beleidsmakers, regeringen, de voedselindustrie, investeerders, de media en het grote publiek. Zo helpen we de wereld overschakelen naar een samenleving en economie die minder afhankelijk zijn van veehouderij en duurzamer zijn voor mensen, dieren en de planeet. - ProVeg is actief in 8 landen en gebieden: Groot-China, Zuid Afrika, Spanje, Polen, Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de VerenigdeStaten. We geven wereldwijd beurzen aan andere organisaties. Ook zijn we “UN observer” en hebben we een “UN Evironment Programme accredatie” (UNEA). ....
Lees verder op wistje dat.