google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

voeding


Welk meel is gezond?

Het verschil tussen meel en bloem?

Meel
- Meel is een graansoort die vermalen is. Voor meel wordt de hele korrel van het graan gemalen, inclusief vliesjes, waardoor er een (volkoren)meel ontstaat. De onderdelen van de korrel blijven grotendeels behouden waardoor alle voedingsstoffen er nog inzitten. Meel is daardoor ook heel voedzaam. De structuur van meel is grover dan bloem, dit komt omdat de zemelen en kiemen nog aanwezig zijn.
- Meel is een combinatie van bloem en volkorenmeel. In de praktijk is dit vaak een verhouding van 50/50. In meel zijn de zemelen met het blote oog zichtbaar. Perfect om bijvoorbeeld bruin brood mee te bakken.
Volkorenmeel
- Volkorenmeel bevat alle onderdelen van de graankorrel, dus de meelkern, de kiem en de zemel in de natuurlijke verhouding. In volkorenmeel zijn de zemelen met het blote oog zichtbaar. Volkorenmeel wordt gebruikt bij de bereiding van volkorenbrood.
- Volkorenmeel zitten waardevolle voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen, en vezels. Deze voedingsstoffen in de hele graankorrel hebben gezamenlijk een gunstig effect op je gezondheid.
- - Zowel meel als bloem worden gemaakt van gemalen granen. Door granen te vermalen, krijg je meel. Hoe meer van de graankorrel in het gemalen product zit hoe meer volkoren het meel is.

Bloem
- Bloem wordt gemaakt van uitsluitend het binnenste deel van de graankorrel; de meelkern. Alle overige onderdelen zoals de zemelen en de kiem worden er na het malen uitgezeefd waardoor er een wit graanpoeder overblijft. Bloem is gezeefd en fijner meel. Tijdens het zeven worden de zemelen en kiemen eruit gezeefd en blijft er bloem over. De voedingsstoffen zijn dus uit het meel verwijderd. De structuur van bloem is ook fijner dan die van meel. Bloem wordt gebruikt voor de bereiding van witbrood. Er bestaan ook weer verschillende soorten bloem.
Patent bloem en Zeeuwse bloem
- Twee soorten bloem die veel genoemd worden zijn patentbloem en Zeeuwse bloem. Patent bloem bevat meer eiwitten dan Zeeuwse bloem. Dat maakt het heel goed geschikt voor bijvoorbeeld brood, maar het is ook prima te gebruiken voor cakes en taart. Zeeuwse bloem bevat minder eiwitten en wordt om die reden vaak gebruikt bij het bakken van koekjes. Alles over Zeeuwse bloem lees je hier. De verschillende eigenschappen van beide soorten bloem komen voort uit het soort tarwe dat gebruikt is.

Wat er voor de term meel of bloem staat zegt iets over waarvan het gemaakt is.
- Tarwemeel is dus gemaakt van tarwe. Dit is een volkoren meel dat gemaakt is van de hele tarwekorrel. Als dat gezeefd wordt houd je tarwebloem over; bloem van tarwe. Naast tarwe heb je nog veel meer soorten meel en bloem, denk daarbij bijvoorbeeld aan spelt en rogge. Van elke graansoort kan dus een meel en een bloem worden gemaakt.

Andere soorten meel
- Behalve meel van graan gebruik ik ook regelmatig andere soorten meel. Denk daarbij bijvoorbeeld aan amandelmeel, rijstmeel en kokosmeel. Deze zijn allemaal gemaakt door het product (amandelen, rijst of kokos) zeer fijn te malen tot meel.

Wanneer gebruik je welk soort meel?

We eten meel in de vorm van brood, gebruiken het als paneermiddel en maken er pannenkoeken van. We kunnen én willen niet zonder al die lekkere gerechten. Maak deze gerechten nog lekkerder door het juiste meelsoort toe te voegen.

Tarwemeel
- Het meest bekende graan: tarwemeel. Tarwemeel is ideaal om brood mee te bakken. Waarom? De grote hoeveelheid gluten helpt het brood hoger te stijgen. Wil je een cake maken, dan kun je het beste tarwemeel en tarwebloem samen gebruiken.

Speltmeel
- Dit graan verdween van de markt omdat het vliesje om de korrel vrij hard is, en dus lastiger om een lekker koekje of brood van te maken. Hoewel speltmeel inderdaad minder flexibel is en minder (snel) rijst dan meel van tarwe, kun je er goed mee bakken. Van cake tot brood, pizzabodems en koekjes. Mensen kiezen vooral voor speltmeel, omdat ze de smaak lekker vinden, ze het idee hebben dat hun maag en darmen er beter op reageren en het minder gluten zou bevatten.

Roggemeel
- Roggebrood smaakt echt compleet anders dan tarwebrood. Het is namelijk gemaakt van overwegend roggemeel. Het compacte brood smaakt vaak wat zoet. Het zoete komt door de lange baktijd van roggebrood. Roggebrood bakken duurt veel langer dan tarwebrood bakken. Het zetmeel dat in de roggekorrels zit, wordt omgezet in de zoetere suikers en die karamelliseren weer tijdens het bakken. Dat zorgt voor de zoete smaak en ook voor de donkerdere kleur van het brood. Er zijn overigens verschillende soorten roggebrood: het hele donkere Friese roggebrood is van hele roggekorrels gemaakt. Het smaakt het zoetste en is wat vochtig in het midden.
- Vooral Fries roggebrood is 100% volkoren. Het wordt namelijk gemaakt van de hele roggekorrel. Bij de lichtere soorten roggebrood zit er dus (vaak ook volkoren) tarwemeel bij.
- Het Brabantse, Limburgse en Gelderse roggebrood bestaat uit gemalen rogge gecombineerd met tarwemeel. Het is lichter van kleur en vaster van structuur en wat minder zoet . Het zuidelijk roggebrood heeft een hardere korst. Vaak gebruikt men zuurdesem als rijsmiddel, net zoals in Duitsland. Daardoor kan bijvoorbeeld Limburgs roggebrood wat rins (iets zurig) van smaak zijn.
Kijk op de verpakking voor de precieze samenstelling. Al met al is roggebrood een goede bron van vezels. En vezels zijn belangrijk voor de werking van je darmen. Juist de vezels in rogge zijn bijzonder. Rogge bevat namelijk pentosanen, een speciaal soort vezels die heel veel vocht kunnen opnemen.
Sneller een vol gevoel
- Door het hoge gehalte aan vezels zorgt roggebrood ook snel voor een gevoel van verzadiging. Na een maaltijd met roggebrood heb je minder snel honger dan na een gewone snee brood. Het duurt wat lager voor je maag het brood verwerkt heeft en er dus weer ruimte komt voor iets anders
Geen snelle stijging bloedsuiker
-Omdat roggebrood zo lang je maag zoet houdt, worden de voedingsstoffen ook maar beetje bij beetje afgegeven aan je darmen. Dat betekent dat de suikers uit het brood niet heel snel worden opgenomen. Men noemt dit wel een lage glycemische index, het zorgt niet voor een snelle stijging van de bloedsuikers.
Mineralen
Volkoren granen leveren altijd veel mineralen. Ook roggebrood bevat onder andere kalium, magnesium, zink en selenium. Vooral het gehalte aan ijzer is hoog: 1 plakje Fries roggebrood levert je al 10 procent van wat je op een dag aan ijzer nodig hebt.

Boekweitmeel
- Boekweit is niet echt een graan maar een zaad van een plant die we ook wel een pseudograan noemen en wordt vermalen. Boekweitmeel wordt veelal gebruikt als alternatief voor tarwe omdat het glutenvrij is. Maar ook als niet niet uitsluitend glutenvrij wilt eten, kan boekweitmeel een goede keuze zijn. Boekweitmeel is licht verteerbaar, eiwitrijk en bevat veel magnesium, fosfor en kalium. De zaden van de plant zien eruit als beukennootjes. Boekweit is zowel als zaden te koop, maar ook gemalen en als grutten.
- Het heeft een bindende functie om b.v pannenkoeken of oliebollen mee te bakken. Tevens is er een gunstig verband tussen boekweit en je bloedsuikerspiegel.
- Je kunt boekweit zelf ook gebruiken om mee te binden of te bakken. Pannenkoeken bijvoorbeeld. Vanwege de uitgesproken smaakt wel mengen met andere soorten meel bv. maismeel
- Een brood van honderd procent boekweitmeel is waarschijnlijk een uitdaging, probeer het dus te mengen met een ander soort meel of bloem. En: al doende leert men. Heb je een paar broden gebakken met boekweitmeel en ken je de kneepjes van het vak, dan kun je misschien wel minder gebruikmaken van een ander soort meel. Boekweit doet het ook goed in meer zoete gerechten en baksels.
Tip: Worteltulband met koekkruiden

Havermeel
- Als haverkorrels worden gemalen ontstaat er havermeel, met alle goede eigenschappen van havermout. Het bevat bijzondere vezels -de bètaglucanen- die goed zijn voor een gezond cholesterolgehalte van je bloed, wondgenezing ondersteunt en littekenvorming tegengaat.
- Havervlokken bevatten oplosbare vezels(tegen darmkanker) en een gezonde bron van koolhydraten, rijk aan ijzer, mangaan, fosfor, calcium, vitamine B en E. Ze helpen bij de opbouw van collageen en vitaal en soepel houden van de huid.
- Haver is van nature glutenvrij. Maar omdat havermeel vaak verwerkt wordt in een omgeving waar ook andere glutenbevattende granen verwerkt worden kan het sporen gluten bevatten. Controleer de verpakking als je een gegarandeerd glutenvrij meel zoekt. Kies het beste voor volkoren havervlokken.
- Havermeel is te gebruiken om mee te binden en lekker in pannenkoeken, gebak en koekjes.
- heeft een fijne, bijna donsachtige textuur. De zoete smaak maakt havermeel perfect voor baksels en zoete hapjes.
Tip: Denk aan haverkoekjes of energierepen. Maar stiekem past het ook bij hartige gerechten: dan steekt het juist lekker af.

Havermout
- wordt ook gemaakt van haver. Haver is een belangrijke bron van proteïnen, calcium, ijzer, magnesium, zink, koper, thiamine en vitamine E.
De minst bewerkte vorm van haver zijn havergrutten. Havergrutten moeten heel lang koken voor je ze kunt eten. Daarom eten de meeste mensen liever havervlokken of havermout. Havervlokken zijn niets anders dan geplette haverkorrels. Als ze dan ook nog geknipt worden, heb je havermout. Havermout en havervlokken worden soms voorgestoomd om de bereidingstijd verder te verkorten.
Havermout bevat heel wat vitamines, mineralen en antioxidanten. Er zit bijvoorbeeld veel ijzer en B-vitamines zoals B1, B6 en B11 in.

Maismeel
- Dit fijne maismeel wordt gemalen van de hele korrel en de basis van de echte maistortilla. Goed om tortilla's en pannenkoeken te bakken. Je kunt het gebruiken om mee te binden en te bakken. In Mexico worden er platte broden – tortilla’s – van gebakken. Je kunt met maismeel ook lichter gebak bereiden zoals cakes. Je moet dan wel wat extra bakpoeder toevoegen.
- Dit meel heeft een gelige kleur en kan goed worden gebruikt in combinatie met tarwemeel, rijsmiddel of bakpoeder om een brood of gebak van te bakken. Maisbloem heeft een unieke smaak en is natuurlijk het meest bekend als maisbrood.
- Geeft een wat zoete smaak. Bevat geen gluten en rijst dus niet.
Om meteen een misverstand uit de weg te helpen: maismeel is niet hetzelfde als maïzena. Maizena wordt gemaakt van het zetmeel van de maiskorrel, terwijl maismeel gemalen mais is.
Polenta
- Polenta is een grof maismeel dat in de Italiaanse keuken gebruikt wordt voor het maken van polentagerechten. Je kunt het ook gebruiken om mee te bakken en te binden.
Tip: zelfgemaakte tortillachips en maispannenkoekjes.

Kikkererwtenmeel
- Kikkererwten worden ook wel garbanzobonen genoemd en komen van oorsprong uit Noord-Afrika. Het meel van deze peulvrucht smaakt uitgesproken en bitter, maar verdwijnt als je het meel verhit. Het leuke: kikkererwtenmeel is enorm veelzijdig.
- Kikkererwtenmeel bestaat uit gemalen gedroogde kikkererwten. De smaak is wat nootachtig. In vergelijking met andere meelsoorten is het eiwitgehalte hoog.
- Het past sowieso goed bij Midden-Oosterse en Indiase gerechten. Dit meel van kikkererwten is een klassiek ingrediënt in de Indiase keuken, waar het wordt gebruikt in een soort beignet beslag. Bak er bijvoorbeeld platbroden van of gebruik het om een curry te binden. In de keuken van de Franse en Italiaanse Riviera wordt er een soort flatbrood van gebakken dat in Frankrijk – socca – heet en in Italië – farinata.
Tip: vanwege de smaak (kikkererwten), past het perfect in hartige gerechten, zoals een quiche of plantaardige omelet(van tofu). Je kunt kikkererwtenmeel ook gebruiken in bv. Muffins.

Amandelmeel
- Alleen al vanwege de authentieke nootsmaak, mag deze meelsoort niet in je voorraadkast ontbreken.
- Dit meel bestaat voor 100% uit fijn gemalen witte amandelen. Amandelmeel wordt gemaakt van gemalen amandelen en is daarom ook vrij duur. En wordt gemaakt van geroosterde amandelen die worden fijngemalen. Je kunt dit meel ook makkelijk zelf maken door noten kort op een hoge stand in de keukenmachine of blender te malen
- De laatste tijd is amandelmeel populair omdat het een koolhydraatarm alternatief is voor gewoon meel. Amandelmeel is een smaakvol glutenvrij alternatief voor tarwebloem en geschikt voor zoet en hartig gebak. Het rijst wel minder dan bloem.
- Te gebruiken in pannenkoeken, gebak, koekjes en hartige taarten. Een basisingrediënt voor verfijnde Franse patiserie als macrons. Het bindt niet goed omdat het nauwelijks zetmeel bevat.
- Amandelmeel bevat veel eiwitten en vet en zorgt daardoor voor een vol gevoel. Het vet is voornamelijk het gezonde onverzadigde vet.
Tip: - zie bananenbrood

Kokosmeel
- Kokosmeel is gemalen kokosnootvlees. Dit is ook weer een ‘meel’-soort met weinig koolhydraten.
- Dit meel is rijk aan vitamines en mineralen. Kokosmeel is extreem vezelrijk.
- Het heeft een wat zoete smaak en is daarom geschikt voor het maken van gebak. De kokosnoot is vet en dat is het meel ook, daarom leent het zich goed voor veel gebaksoorten en zelfs als alternatief voor (het veel duurdere) amandelmeel. Kokosmeel neemt wel veel vocht op, daar moet je in je recepten rekening mee houden. Vervang in recepten een deel ‘traditioneel meel’ door kokosmeel. Bevat geen gluten dus rijst niet; je gebak blijft compacter. Ook lekker in een smoothie.

Hazelnootmeel
- Voor dit meel worden hazelnoten geroosterd en daarna gemalen. Dat geeft het meel een mooie, diepe en nootachtige smaak. Je kunt het meel gebruiken in plaats van (een deel) tarwebloem.

Sojameel
- Dit meel heeft 35% eiwit, 19 procent vet en is koolhydraatarm. Je kunt sojameel gebruiken om sauzen of shakes te binden. Ook kun je in bakrecepten circa 20% van het meel vervangen. Net als lijnzaadmeel kun je van sojameel en water een ei-vervanger maken. Reken voor 1 ei: 1 eetlepel sojameel en 2 eetlepels water.

Lijnzaadmeel
- Dit meel bevat veel eiwitten en vezels en wordt door sporters vaak als aanvullende voeding gebruikt. Lijnzaad zet wel heel erg uit, dus voeg het altijd ergens aan toe bv in brood, shakes of in smoothies. Lijnzaadmeel wordt ook gebruikt als alternatief voor ei in veganistisch gebak. Reken voor 1 ei: 1eetlepel lijnzaadmeel en 2 ½ eetlepel water.

Quinoameel
- Dit meel wordt van hele quinoazaden gemalen. Je kunt het gebruiken in plaats van tarwemeel, maar houd er wel rekening mee dat het meer vocht opneemt en dat er bakpoeder of baksoda aan toegevoegd moet worden voor de luchtigheid. Gebak bereid met quinoameel krijgt een nootachtig, licht bitter smaakje.

Rijstmeel
- Dit meel is heel fijn en zanderig en kan veel vocht opnemen.
- Je kunt er klassieke rijstpap van koken en het gebruiken als alternatief als bindmiddel voor aardappelzetmeel of maizena. En een onmisbaar ingrediënt in Japans tempurabeslag.Vervang voor een bros koekje de tarwebloem door half rijstmeel en half amandelmeel. Of bak pannenkoekjes van rijstmeel om Oosterse wokgerechten te serveren.

Hennepzaadmeel
- Hennepzaad komt van één van de oudste bekende plant ter wereld. Het gebruik ervan gaat vermoedelijk terug tot in het stenen tijdperk! Bewijsstukken hiervan zijn geleverd in de vorm van afdrukken die gevonden zijn in aardewerken van zo’n 7.000 jaar oud!
- Hennepzaad wordt gewonnen van de mannelijke hennepplant (Cannnabis Sativa L.). De mannelijke hennepplanten bevatten geen THC of in zeer lage concentraties en kunnen daarom veilig worden gebruikt.
- Voor dit meel worden hennepzaden ontvet en vervolgens gemalen. Het meel bevat rond de 30% eiwit en 20% vezels. Hennepmeel wordt vooral gebruikt voor het eiwitgehalte. Daarnaast kun je de zaden vermalen tot meel waarna je er glutenvrije koek of vervang 5-10% van het meel waar je brood van bakt door hennepzaadmeel mee te bakken.
- Hennepzaden hebben een lekkere nootachtige smaak en zijn heerlijk door smoothies, notenmixen, salades, rauwe snacks, plantaardige yoghurt en kwark, ontbijtgranen en soepen. Je kan er ook onwijs lekkere melk van maken.

Teffmeel
- is altijd volkorenmeel. Teff is het kleinste graan en onmogelijk om te pellen voordat ze gemalen worden. Teffmeel neemt veel vocht op bij het bakken van brood.
Bron:
- Gezondheidsnet 2020
- JessevanderVelde.com
- Energiekevrouwenacademie.nlWist je dat...

Hoe gooi je het roer om!

"De landkaart is niet het gebied" Alfred Korzybski
1. Een huis kopen? Op zoek naar een andere baan? Een wereldreis maken? Verhuizen naar een ander land? Begin vandaag nog met de voorbereidingen! 2. Haastige spoed is soms goed. Maar er zijn ook plannen die er baat bij hebben om nog een tijdje te laten sudderen. ....
Lees verder op wistje dat.