google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

voeding


Is fermenteren gezond?

Fermenteren voor als je weinig tijd hebt!

Je kunt zonder dat je het eigenlijk beseft, al vrij veel gefermenteerd voedsel eten en ook drinken. Zo is zuurkool, tempť, desem, kefir, kombucha een gefermenteerd product. Onze supermarkten veranderen langzaam in een fermentatieparadijs. Maar de Japanse tsukťmono-pickles? Die hebben ons land nog niet veroverd.

Gefermenteerd voedsel is trendy. Het is lekker, voedzaam en gezond en bedorvenÖ..
- Fermenteren is de transformatie van voeding met behulp van micro-organismen. Deze micro-organismen zijn bacteriŽn, gisten, schimmels en/of enzymen. Het is een proces waarbij micro-organismen (bacteriŽn, schimmels) worden gebruikt om een voedingsmiddel en/of drank te verkrijgen.
- Dankzij vocht en warmte gaan de gebruikte micro-organismen groeien waarbij enzymen worden aangemaakt. Deze enzymen zorgen ervoor dat diverse voedingsstoffen (eiwitten, koolhydraten) worden afgebroken. Dit resulteert in een verandering van smaak, geur, structuur, maar ook houdbaarheid en verteerbaarheid. Ook de voedingswaarde verandert: gefermenteerde groenten bevatten bijvoorbeeld minder koolhydraten en meer B-vitaminen.
- Je kunt vrijwel alle soorten voeding fermenteren, de meest bekendste voedingsmiddelen die vaak worden gefermenteerd zijn groenten en granen, bonen en waterkefir, Bij sommige voedingsmiddelen vindt er al spontaan een fermentatie plaats. Bij andere voedingsmiddelen worden dus wel opzettelijk micro-organismen toegevoegd (zoals bij zuurkool het geval is) anders zal er geen fermentatie plaatsvinden. Dit komt vooral door de zouten en zuren, die gebruikt worden bij de fermentatie. Wat overblijft zijn de onschadelijke micro-organismen.
Voorbeeld: meng 20 gr. Keltisch zeezout met een kilo tomaatjes en laat dat zes weken in een pot staan en je krijgt heerlijke smaakbommetjes.

Is het zonde dat deze traditie is verdwenen?
Van oudsher is fermenteren een conserveringsmethode. In het koelkastloze tijdperk fermenteerden onze voorouders voedsel om het langer houdbaar te maken. Deden ze dat niet, dan zouden ze de winter niet overleven. Na de Tweede Wereldoorlog ging deze traditie in Nederland langzaam verloren omdat de meeste huishoudens een koelkast kregen. Wecken en fermenteren was toen niet meer noodzakelijk. De Chinezen maakten al 7000 jaar voor Christus een alcoholisch drankje door fruit, rijst en honing te gisten.
- Absoluut. Fermenteren is ontzettend lekker, avontuurlijk en gezond. De micro-organismen in gefermenteerde voeding helpen enorm om je darmflora in goede conditie te houden. Het probleem is alleen dat veel mensen bang zijn geworden voor bacteriŽn. We hebben geleerd dat bacteriŽn slecht voor ons zijn, dat we ze moeten uitroeien. Hierdoor raakten we niet alleen de traditie van het fermenteren kwijt, maar ook een stuk van onze gezondheid. Gelukkig zien we dat de interesse voor fermenteren terugkomt.

Zeer gezond
- We zouden eigenlijk allemaal het goede voorbeeld van onze voorvaderen moeten nemen, want dat fermenteren is zo gek nog niet, met name voor de gezondheid. Gefermenteerd voedsel is de beste bron voor probiotische bacteriŽn, waarin je levende bacteriŽn vindt. In ťťn hap gefermenteerde groenten vind je een veel hogere hoeveelheid en veel meer verschillende bacteriŽn dan je ooit in een capsule probiotica zult tegenkomen. Wel moeten ze aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten ze onverhit zijn, omdat bij verhitting de bacteriŽn doodgaan. Ook moeten ze voldoende bacteriŽn bevatten. Dat is lastig bij producten die op grote schaal geproduceerd worden, want ze zijn dan minder goed houdbaar.
Onderzoek Stanford University: darmflora heeft baat bij fermentatierijke voeding
- Een eetpatroon dat rijk is aan gefermenteerde voeding zorgt voor lagere ontstekingswaarden en een grotere microbiŽle diversiteit van de darmflora. Kan een voedingsinterventie de prevalentie van chronische inflammatoire ziekten verlagen?
- Eet je regelmatig gefermenteerd voedsel, dan vergroot dat de diversiteit van je microbioom. Dat concluderen onderzoekers van Stanford University of Medicine na een studie met 36 volwassenen die 10 weken lang volgens een gefermenteerd of vezelrijk voedselpatroon aten. Denk daarbij aan bijvoorbeeld augurken en gefermenteerde groenten zoals kimchi. Hoe meer gefermenteerd voedsel de deelnemers consumeerden, hoe groter de groei in diversiteit van hun microbioom. De onderzoekers publiceerden hun resultaten in Cell.
- Zelf fermenteren is waarschijnlijk het beste, en lang niet zo moeilijk als je denkt. En een bonustip: de bacteriŽn in je darmen kunnen niet leven zonder zelf te eten te krijgen. Ze eten prebiotische vezels, ook wel oplosbare vezels genoemd. Je vindt ze onder andere in Ďvergeten groentení als pompoen, pastinaak, zoete aardappel en aardpeer.
- Door voldoende producten te gebruiken met prebiotica. Deze voeden bacteriŽn in je darmen en zorgen voor de groei van bepaalde gunstige bacteriŽn. Zo zitten in sojabonen, asperges, broccoli, rode biet, ui, topinamboer en johannesbroodpitmeel stoffen die onze Akkermansia, BifidobacteriŽn en lactobacillen laten groeien. Uit grootschalig bevolkingsonderzoek, uitgevoerd door onder andere de Groningse hoogleraar Humane Genetica Cisca Wijmega, blijkt dat voeding het grootste effect heeft op de samenstelling van je microbioom.
- Ook vezels, zuurkool, kimchi, kefir, kombucha, tempeh, augurk, natto, olijven, gekookte afgekoelde aardappelen en donkere chocola zijn gunstig voor je darmflora. Varieer dus vooral met deze voedingsmiddelen.
- Zo zijn gefermenteerde groenten maar liefst 100 maal zoveel krachtiger als ieder ander probiotica supplement. Ze zijn bovendien ontzettend rijk aan essentiŽle voedingsstoffen. De rijkheid in probiotische culturen dankt gefermenteerde groente aan een aantal verschillende stammen. Meest belangrijkste zijn†L.plantarum†en†L.Brevis, beiden melkzuurbacteriŽn. Deze ondersteunen de ĒgoedeĒ bacteriŽn in de darmen en is daardoor zeer nuttig voor het onderhouden van een gezonde darmflora. Door de biobeschikbaarheid dankzij het fermentatieproces worden voedingsstoffen in de groenten ook sterk vergroot. Dit levert veel meer voedingswaarde op. Denk aan hogere concentraties vitamine B, K en ook C. Verder zijn gefermenteerde groenten ontzettend rijk aan antioxidanten. Door vaak gefermenteerd voedsel te eten verbetert je afweer!

Nadelen?
Niets anders dan lof dus, voor gefermenteerd voedsel. Toch is het niet voor iedereen geschikt. Mensen die regelmatig last hebben van een Candida infectie kunnen beter wat voorzichtiger zijn. De natuurlijke gisten in gefermenteerd voedsel kunnen geÔnfecteerde Candida-darmen erg zwaar belasten. Ook bevatten gefermenteerde groenten, zij het zeer minimaal, stoffen die bij overconsumptie schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Denk daarbij aan alcohol, koolzuur, amonia en melkzuur. Eet gerust royaal gefermenteerde groente, maar overdrijf dus nooit. Teveel van het goede kan dan averecht werken.

Zelf groenten fermenteren
Je kunt zelf heel gemakkelijk groente fermenteren. Het kost erg weinig tijd en moeite. Alles wat je nodig hebt is het goede, zuivere Keltische zeezout en goede, steriele, glazen potten (liefst weckpotten).

Hoe maak je het?
1. Was de groenten naar keuze en snij deze in stukken. Of rasp alles zeer fijn.
2. Stop een beetje van de groente in de pot en bestrooi dit met het Keltisch zeezout. Kneus de groente vervolgens door met een vijzel/stamper de groente flink aan te drukken en fijn te maken.
3. Herhaal stap twee tot de pot goed vol zit en de groente in eigen vrij gekomen sappen goed onder het sap staan. Sommige groenten laten weinig vocht los, dan kun je er water aan toevoegen. De groenten moet wel helemaal ondergedompeld zijn.
4. Draai de deksel stevig op de pot, en zet de pot weg op kamertemperatuur.
5. Nu komt het op wachten aan. De fermentatie is sterk afhankelijk van temperatuur, maar ook hoe lekker je het zelf wilt. Sommigen zweren bij enkele weken fermentatie, terwijl anderen het na een weekje al lekker genoeg vinden.
6. Als het vocht melkwit wordt is de fermentatie in volle gang. De melkzuurbacteriŽn zijn dan aan het werk.

Er zijn nog vele andere manieren om te fermenteren. Op internet en you tube vind je erg veel varianten om zelf te fermenteren.
- Probeer eens ouderwetse augurken of paprikaís in te leggen.

Zowel het fermenteren als picklen is inmiddels terug van weggeweest en ongekend populair. Terecht, want het zijn erg gezonde bereidings-methoden. Fermentatie kan voedsel vele malen gezonder maken. Maar ook picklen kan voedsel in voedingswaarden verrijken.

Wat zijn PICKLES

- Pickles wordt ook wel tafelzuur genoemd, en wordt wereldwijd toegepast. In de Aziatische keuken bijvoorbeeld, daar heet het ATJAR TJAMPOER. In de Surinaamse keuken heet het Surinaams ZUURGOED. In Nederland kennen we piccalilly als meest gekochte tafelzuur. Anders gezegd is picklen niets meer of minder dan het inleggen van vele soorten groenten in een zuur (azijn) waarin kruiden en specerijen worden toegevoegd. Om de pickles te activeren wordt er zout toegevoegd. Om de pickle langer houdbaar te houden wordt er meestal ook suiker toegevoegd. Ook worden er gesteriliseerde weck-potten gebruikt om de houdbaarheid te verlengen.

Het maken van de Japanse tsukťmono-pickles is geschikt voor mensen met weinig tijd.
- Tsukťmono is de Japanse verzamelnaam voor gefermenteerde groenten, die wij in het Westen pickles noemen. De meeste fermentatieprocessen kosten alleen veel tijd. De Japanse pickle heeft juist een hele korte fermentatie, van een paar uur tot een paar dagen. Daarom past dit knapperige groentehapje perfect in onze gehaaste maatschappij.

Wat heb je voor het maken van deze pickles nodig?
- Een picklepers. Je kneedt de groente in met een beetje zout, doet het mengsel in de pers en zet het een aantal uur onder hoge druk. De combinatie van fysieke druk en zout zorgt voor een versnelling van het fermentatieproces. Hierdoor heb je binnen no time een pickeltje. Deze methode is een hele goede manier om restjes groenten te verwerken. Het maken van dit hapje lijkt op toveren.
- Je kunt allerlei soorten azijn gebruiken, maar ik adviseer je om biologische natuurazijn of appel cider azijn te gebruiken. Deze geven de beste resultaten. Gelukkig is azijn niet duur en kun je biologisch dan ook zeer voordelig inkopen. Appel cider geeft de pickles een wat mildere smaak, terwijl natuurazijn juist een frisse, zure smaak geeft.
- Wat altijd wel belangrijk is, zijn SCHONE BEWAARPOTTEN. Zeker als je van plan bent de pickles langere tijd te willen bewaren, zijn uitgekookte gesteriliseerde ( weck ) potten een belangrijk dingetje. Ook is suiker in geval van een langere houdbaarheid onmisbaar, omdat dit de bacteriŽn geen kans geeft te groeien. Maar wil je de pickles bijvoorbeeld 1-2 weken in de koelkast bewaren, dan kun je de suiker achterwege laten, of zuivere stevia of kokosbloesem suiker gebruiken, om de zoet-zure smaak te verkrijgen.

Welke groenten zijn geschikt om een pickle van te maken?
- Er zijn duizenden manieren om pickles te maken. Zo kun je bijvoorbeeld een pickles op basis van olie maken, of op basis van een dressing. Een pickle is pas een pickle als de groenten knapperig zijn en zoetzuur van smaak. Zelf pickles maken kan voedselverspilling voorkomen, omdat je het kunt maken van alle soorten groenten . Voortaan kun jij dus je restjes inmaken, zodat je een heerlijk tafelzuur in huis hebt.
Pickles kun je overal bij - aan - op - naast eten. Het is lekker bij de warme maaltijd, over geroosterde groenten, door salades, door gerechten, over quichesÖkortom, alles kan. 😊 - En weet je wat het leuke is? Je maakt het simpel en snel. Het vraagt geen wiskunde.
-Eigenlijk zijn bijna alle groenten geschikt, behalve misschien hele slappe bladgroenten zoals spinazie of sla. Koolsoorten, champignons, wortel, paprika Ė je kunt ze allemaal fermenteren. En stel dat je een recept volgt en groente over hebt of de harde stelen niet kunt gebruiken, dan kun je die mooi pickelen. Fermenteren is ook nog heel duurzaam, omdat je er geen stroom voor nodig hebt. Het wordt daarom ook wel Ďkoken zonder stekkersí genoemd.Ē
Bron: LekkerGezond 2020

Hier twee lekkere recepten

PICKLE-MIX:

WAT HEB JE NODIG?
- Een middelgrote rode rauwe biet, in mooie blokjes gesneden
- De stelen en kruid van een venkelknol, in stukjes gesneden
- Een rode ui, gesnipperd
- Twee eetlepels paprikapoeder
- Twee eetlepels kerriepoeder
- Twee eetlepels kokosbloesemsuiker
- 300 ml natuurazijn
- 200 ml water
- Een theelepel Keltisch zeezout

ZO MAAK JE HET:
Doe het water, azijn zout en de kruiden in een pan, en breng dit al roerend aan de kook. Zodra de massa begint te borrelen, gooi je de groenten erbij, roer je een minuut door en draai je het vuur uit. Kook de groenten dus niet te lang door, dan verliezen ze hun knapperigheid, en worden ze zacht. Ook lekker, maar pickles moeten wel een lekkere knapperige BITE hebben. Giet de massa in een schone grote weckpot, de massa moet goed in het vocht liggen en de pot tot de nok gevuld. Voeg de kokosbloesemsuiker toe en roer. Sluit de pot en zet deze een uur op zijn kop. Laat daarna verder afkoelen en bewaar in de koelkast.

PREI-PICKLE

WAT HEB JE NODIG?
- Een grote prei, in ringen gesneden
- 4/5 kardemom zaden
- Twee eetlepels kokosbloesemsuiker
- Een anijsster
- Twee eetlepels kerriepoeder
- 300 ml natuurazijn
- 200 ml water

ZO MAAK JE HET:
Doe het water, azijn en zout in een pan, en breng aan de kook. Zodra de massa kookt, de prei toevoegen, even kort roeren en het vuur uitdraaien. Gooi de anijsster, kardemom, kokosbloesemsuiker en kerriepoeder in de pot en schenk de prei erop. Vul de pot tot de nok. Sluit de pot en draai om, laat een uur staan. Laat daarna verder afkoelen en bewaren in de koelkast.
- Je kunt de pickles in principe na volledige afkoeling ( dat ligt tussen de 2-4 uur ) al consumeren. De smaken zijn dan al behoorlijk in de groenten getrokken. Wil je een diepere, intensere smaak, laat de pickles dan ď rijpenĒ in de koelkast. Hoe langer hij staat, hoe beter de smaken tot zijn recht komen. Je kunt natuurlijke andere kruiden en specerijen gebruiken. Dat kun je zelf bepalen!

Brom:
- VoedingNU 2021Wist je dat...

Palmolie ligt onder vuur

Red het regenwoud en haar bewoners!
Wat is palmolie? en hoe ongezond is deze olie? - Palmolie is, zoals de naam al aangeeft, een plantaardige olie die gewonnen wordt uit de pulp van de oranjerode palmvrucht. Deze vrucht groeit met name in Aziatische landen als MaleisiŽ en IndonesiŽ. In vergelijking met andere oliŽn kan er per hectare land veel meer palmolie worden gewonnen, waardoor dit ingrediŽnt dan ook goedkoper is dan andere plantaardige oliŽn. ....
Lees verder op wistje dat.