google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

voeding


Drink voordat je dorst hebt!

Genoeg drinken is van levensbelang en zonder vocht kunnen we niet overleven!

Als je dorst voelt, is het te laat. Het lichaam heeft dan te kampen met een vochttekort waardoor de biologische processen niet meer optimaal verlopen.
Drinken is zo vanzelfsprekend dat er niet altijd aandacht aan besteed wordt.

Water is vitaal:
* Het is een bouwstof
* Alle biochemische reacties verlopen in een waterig midden
* Het dient als een transportmiddel in het bloed
* Water koelt het lichaam af tijdens het zweten
* Water vormt een smeermiddel in de gewrichten en de slijmvliezen
* De vochtzakken waarin de hersenen en het ruggenmerg in baden, vangen de schokken op

Er zijn drie bronnen van water:
* Drank: minstens 95% van alle dranken is water
* Voedsel bestaat ook uit 40 ŕ 80% water
* Biochemische reacties, zoals de verbranding van suikers, geven ook water af als restproduct

De hoeveelheid water die we moeten drinken, hangt af van onze 'beweeglijkheid´
- Een van de meest gehoorde gezondheidsadviezen is: Standaard is 1,5 liter voldoende om aan de basisbehoefte te voldoen. Voor volwassenen noemen 2 ŕ 3 liter (of minimaal 8 glazen) per dag als zijnde gezond.
- Maar waarop zijn die aantallen eigenlijk gebaseerd? Als je hier eenmaal in duikt, blijkt dat er simpelweg geen bewijs voor bestaat. En hoe kunnen algemene adviezen voor iedereen gelden als ieder mens anders is? Gelukkig hebben we allemaal oerinstincten en mechanismen van Moeder Natuur meegekregen en al helemaal als het om onze vochthuishouding gaat.
- Als het warm is of als je veel sport, verlies je veel vocht via zweet en dat moet dan weer aangevuld worden. Sporten verhoogt de behoefte. Tijdens een intensieve inspanning in de zon verliest het lichaam tot twee liter vocht per uur! Het ontstane vochttekort moet je dan aanvullen met hypotone dranken, waarin weinig zouten, mineralen (fosfaten...) en suikers zitten.
- Het belangrijkste signaal is heel simpel: dorst. Dorst is het signaal waarmee je lichaam je vertelt dat je moet drinken. Goed om te weten is ook dat het dorstsignaal minder goed gaat werken als je rond de 65 jaar bent. Een goede indicator en graadmeter of je genoeg aan het drinken bent, is dan de kleur van je urine.
- Elk watertekort kan je gemakkelijk vermijden door regelmatig en plichtsbewust te drinken zodat elk dorstgevoel in de kiem gesmoord wordt. Als je klein bent, heb je ook weer minder vocht nodig. Het beste lijkt het om naar je lichaam te leren luisteren en hier gehoor aan te geven.
- Drink na elk kopje koffie of een glas wijn altijd een glas water. De meeste mensen hebben hier ook behoefte aan, vandaar dat veel restaurants al standaard een glas water serveren bij een espresso of glas rode wijn.
- Ook kun je veel vocht tot je nemen via vast voedsel zoals fruit. Stel je eet veel soep, dan heb je ook weer minder vocht nodig. Gezond eten is belangrijk maar als je tussen je maaltijden door regelmatig frisdrank, light-dranken, vruchtensappen, yoghurtdrank, zuivel, energiedranken, koffie of alcohol drinkt, zal je niet de resultaten krijgen waar je op hoopt.

Omdat we fan zijn van onbewerkte voeding vind je in dit overzicht geen light frisdranken, zoetjes en suikervrije ranja’s terug. De groentesapjes uit de supermarkt kun je ook beter laten liggen. Omdat ze vaak voor 50% uit fruit bestaan, bevatten ze net als vruchtensap nog steeds veel suiker. Helaas vallen (bijna) alle pakjes drinken voor kinderen ook af, want deze bevatten ook allemaal veel suiker en/of zoetstoffen. Alle drankjes hebben ook invloed op je hormonen en daarmee je energieniveau en gezondheid.
Niet overdrijven
Sommige foodies en fitgirls raden aan om extreem veel water te drinken, zodat je gezondheid en met name je huid een opfrisbeurt krijgt. Je kunt ook te veel water drinken, waardoor de balans van mineralen in het bloed verstoord kan raken. Dit wordt ook wel hyponatriëmie genoemd. Te veel water drinken komt nog wel eens voor onder sporters, die erdoor kunnen overlijden. Te weinig water is dus zeker niet goed, maar een teveel ook niet.

Maar wat kun je het beste drinken?

Water - Hoe kun je meer water drinken?
- Begin de dag met een glas water. Nog voor het ontbijt, een vol glas water. Dan begin je de dag meteen al gehydrateerd. In de nacht verlies je namelijk via zweet en ademhaling veel vocht.
- Het is misschien een beetje flauw om deze op nummer één te zetten, maar water is en blijft de allerbeste dorstlesser. In Nederland zeggen ze dat het water van superkwaliteit is, het is helemaal suikervrij en bovendien komt het bij iedereen uit de kraan.
- Vind jij water rechtstreeks uit de kraan niet lekker? Het beste is om water eerst te filteren met een EWO waterfilter waardoor o.a. chemische stoffen, medicijnresten en andere hormoonverstoorders eruit worden gefilterd.
- Maak je water lekkerder met fruit, groenten en kruiden. Bijvoorbeeld met limoen en munt, of appelschijfjes met kaneelstokjes. Citroenschijfjes met wat munt kan ook heerlijk zijn. Andere goede combinaties zijn sinaasappel met steranijs of komkommerschijfjes en dille. Grapefruit met rozemarijn doet het vaak ook goed. Kruiden als lavendel kunnen je water ook een verrassende smaak geven.

(Bruis)water
- Bronwater met koolzuur is met een smaakje te koop van diverse merken. Zoals Spa Bruisend, Sourcy Sprankelend met smaak of Bar-le-Duc mineraalwater met fruit. Ook huismerken hebben tegenwoordig een uitgebreid assortiment met verfrissende smaakjes (van citroen tot kokos) zonder calorieën, suiker en zoetstof. Ook deze is natuurlijk op te pimpen met plakjes komkommer of schijfjes limoen en citroen. Genoeg keuze dus.
- Water mixen en matchen met kruiden (basilicum, munt, kaneel, vanille, gember, tijm, lavendel e.d.) en stukjes fruit (citrusfruit, appel, rood fruit, perzik e.d.). Voeg er een scheut bruisend water aan toe en/of een scheutje biologisch vruchtensap (geen aanmaaklimonade). Als je kruiden of stukjes fruit toevoegt neemt water de smaak hiervan al snel over.
Tip - Basilicum met aardbei en een scheutje bruisend water is heel lekker. lekker als afwisseling op een verjaardagsfeestje. Zorg dus op zomerse dagen voor meerdere glazen kannen of potten en laat het trekken in de koelkast.

Smaakwater
- Verse limonades: mixen en matchen met water.
Zelfs als er voedsel in je maag zit, verdwijnt vloeistof die je erbij drinkt snel je darmen in waar het, als het zoet is, zorgt voor een snelle bloedglucosepiek. Een van de drie belangrijkste pijlers van hormoonbalans is een stabiele bloedglucosespiegel. Als er iets is dat je bloedglucose uit balans brengt dan zijn het zoete drankjes. Vloeibaar snoepgoed. Maar wat dan wel?
Tip - De infused water met toegevoegde stukjes limoen, citroen, komkommer, basilicum, munt of sinaasappel. Heerlijk verfrissend, goedkoop en zonder suiker. Je kunt stukjes fruit in de diepvries bewaren en het op het laatst toevoegen aan een kan water als ‘ijsklontje’.
Ook met mint, gember en citroen/limoen is lekker fris.
- Schijfjes citroen in een kan water, zorgen voor is 2,4 mg vitamine C. Lekker die citroen, maar voor je vitamines en mineralen kun je dus beter gewoon een stuk groente of fruit eten. Maar drink niet de hele dag kleine slokjes water met citroen (of andere citrusvruchten). Citroen is namelijk een zure vrucht en zuur tast je gebit aan. De hele dag door citroenwater drinken, zorgt dus voor meer tanderosie.

Gefilterd water
- Als het enigszins mogelijk is probeer dan je water te filteren en in een glazen kan over te doen voordat je het drinkt. Vervolgens kun je dit gefilterde water (dat uit een apart kraantje komt) over in een glazen kan. Dit laat je het een uurtje staan. Op deze manier kan het water ‘ademen’. Dit klinkt misschien een beetje gek, maar het is voor water heel onnatuurlijk om geperst te worden door onze dunne waterleidingen. Hierdoor verliest het zijn natuurlijke structuur. Dit kunnen we ervaren als moeite hebben om water te drinken of het niet lekker vinden. Het even laten ‘ademen’ in een waterkan kan een oplossing zijn.

Zorg voor variatie met drinken

Drink dus niet alleen water, maar ook thee. Je zou ook kunnen denken aan een groentesapje. Zelf maak ik regelmatig een vers groentesapje met de slowjuicer. Soms bestel ik in een restaurant een karaf water met ijs en citroen, dat is dan toch net iets specialer en gezond.

Kruidenthee; heet, warm of koud
- Planten en/of kruiden vormen de basis van thee, en deze kunnen een krachtige uitwerking hebben. Daarom is het belangrijk om hiermee te variëren en niet iedere dag dezelfde thee te drinken. Varieer met gember, kaneel, kurkuma, zoethout, venkel, steranijs en nog veel, veel meer. De keuze is reuze.
- Kruidenthee bevat geen theďne (de zwakkere variant van cafeďne) en heeft dus geen effect op je bloedglucose. Je kunt het onbeperkt drinken. Slaap je slecht drink dan ’s avonds thee van kruiden die je helpen ontspannen zoals salie, passiebloem, lotusbloem, valeriaan en St. Janskruid.
Natuurlijk kun je ook kiezen voor verse muntthee of thee van verse of gedroogde theeblaadjes.
- Op koele dagen werkt verse gemberthee met kaneel en steranijs verwarmend en gember bevat het stofje 6-gingerol wat een krachtige ontstekingsremmer is.
- Aan zwarte en groene thee worden zelfs gezondheidsvoordelen toegeschreven. Ze verlagen de bloeddruk en verlagen je risico op een beroerte en diabetes.
- Kies bij voorkeur losse thee of thee waarvan de zakjes niet zijn gebleekt met chloor en zonder nietje (metaal) erin.
- Lievelingsmerken zijn Annique Rooibos, Yogi Tea groene- en gember thee, Clipper, Celestial. Kijk uit met sommige theesoorten en thee met smaakjes, deze kunnen suiker bevatten. Laat oplosthee ook links liggen, deze zit barstensvol suiker.

Koffie
- Een zwart bakkie, koffie bevat geen toegevoegd suiker en telt mee als vocht. Behlave met een scheutje melk of een cappuccino is minder gezond. En nee, van koffie droog je dus niet uit. Filterkoffie verlaagt zelfs het risico op hartziekten, beroerte en diabetes.

Spelt of chichorei drank
- Zin in een warme drank zonder cafeďne en zonder suiker? Dan is ‘nepkoffie’ van geroosterde spelt of chichorei (een wortel) misschien wel wat voor jou. Een nootachtige smaak en per kopje minder dan 10 kilocalorieën.

Kokoswater; wees selectief in je keuze
- Zoals alle dranken in een fles of pak wordt ook kokoswater verhit om bacteriegroei tegen te gaan.

Half-half sapje
- Toch zin in om een keer iets te drinken met een zoetere smaak? Vul dan je glas voor de helft met een sapje naar keuze en vul het glas aan met water. Best of both worlds: 50% minder suiker dan het originele sapje en toch 50% meer smaak dan water!

Tomatensap
- Hartige trek? Tomatensap is de uitkomst! Het bevat de minste calorieën (en dus suiker) van alle sapjes die er bestaan. Tomatensap bevat relatief veel zout, dus een hele goede dorstlesser is het dan weer niet.

Frisdrank als dorstlesser
Als we onvoldoende water in ons lichaam hebben, begint dorst op te spelen. Dit is een heel betrouwbaar systeem. Er zijn mensen die bij dorst kiezen voor suikerrijke drank als frisdrank. Dit zijn hypertone dranken die juist vocht onttrekken aan het lichaam. Het is beter om te kiezen voor water of thee. Bij sommige oudere mensen werkt het dorstgevoel niet goed meer, zij moeten nog bewuster letten op hun vochtinname.

Zomers genieten met basische IJsthee!
Vooral in de zomer is het belangrijk om je vochtbalans op peil te houden. IJsthee is dan een gezond alternatief voor (kraan)water of frisdranken, die veel suikers bevatten. IJsthee die je in de schappen van de supermarkt vindt bevat vaak meer dan 15 suikerklontjes per liter, daarom niet echt aan te raden. Dus waarom maak je niet gewoon thuis je eigen ijsthee van Alka® Thee:
- Lekker en gezond genieten met Alka® Thee. Door de 52 basische kruiden, biedt het een eenvoudige, doeltreffende en gevarieerde basis om je zuur-base-evenwicht in balans te houden en verzuring van je lichaam te voorkomen. Daarnaast is Alka® Thee ook geschikt voor het maken van basische ijsthee.
Vers bereid en op jouw smaak afgestemd, heerlijk tijdens de warme maanden: deze ijsthee bevat geen verborgen calorieën, geen ongewenste en onbekende chemische additieven, is snel klaar en je kan er eindeloos mee variëren.
- Basische kruiden zijn niet alleen lekker en gevarieerd, ze vormen ook een optimale basis voor een gezond zuur-base evenwicht. Ze bevatten een groot aantal belangrijke mineralen en zijn daarom onmisbaar voor een evenwichtige en gezonde voeding. Ook de vitaminen die ze bevatten, mogen niet worden onderschat.
- Door te genieten van een heerlijke kop thee profiteer je van de helende eigenschappen en de verscheidenheid van basische kruiden. Maar in de warme zomermaanden drink je misschien liever iets verkoelends?

Zo maak je een heerlijke ijsthee van Alka® Thee
- Voeg 250ml kokend water toe aan een glas met daarin het Alka Theefilter en laat 5-6 minuten trekken.
- Laat de Alka® Thee zonder het theezakje afkoelen.
- Voeg naar wens ijsblokjes toe.
- Verrijk het glas met een schijfje citroen, stukje gember en verse munt.
- Geniet!

Bron:
- Alka.nl 2021
- HetKanWel 2020
- aHealtylife 2019

Wist je dat...

Hoe gezond is je computer, tablet of smartphone?

Een gezonde pc net zo belangrijk is als een gezond leven?
Een vervuilde of ongezonde computer kan stress veroorzaken! ....
Lees verder op wistje dat.