google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Voeding


Wat je kunt doen met bakingsoda?

Wondermiddel in de keuken, badkamer en tuin

Bakingsoda (natriumbicarbonaat) is een minerale stof die van nature voorkomt in gesteenten. Het wordt ook wel natriumwaterstof carbonaat, zuiveringszout, maagzout, dubbel koolzure soda, baksoda, of E500 genoemd. Bakingsoda of baksoda wordt regelmatig als rijsmiddel in bakrecepten gebruikt, maar je kunt er nog veel meer mee doen.
Verschil baking soda en schoonmaaksoda
- Er is een verschil tussen bakingsoda en gewone schoonmaaksoda (natriumcarbonaat), wat je in iedere supermarkt kan kopen. Schoonmaaksoda kan absoluut niet gebruikt worden om mee te bakken. Baking soda (natriumbicarbonaat) kan je kopen bij bijna elke supermarkt. Terwijl bakingsoda (natriumbicarbonaat) daar juist wel voor bedoeld is.  Doordat het koolzuur in baking soda vrijkomt zodra het in aanraking komt met zuren, gaat het deeg of beslag rijzen. Voor een extra luchtig effect kan je de baking soda, voordat je het door het deeg mengt, met wat appelazijn mengen. Je ziet de koolzuur dan vrij komen: het mengsel gaat namelijk bruisen (dus schrik niet).
- Bakingsoda is makkelijk te koop bij Kruidvat. Het is niet geschikt voor aluminium, marmer of poreuze gesteenten en delicate stoffen zoals zijde.

Naast natriumcarbonaat en natriumbicarbonaat bestaat er ook nog zoiets als natriumpercarbonaat. Als je deze sodium mengt met water wordt er waterperoxide gevormd (niet geschikt voor bakken dus, maar wel voor schoonmaken). Daarmee is het een perfect middel om de was wit te houden, vlekken te verwijderen of nare geurtjes uit de was te krijgen. In de badkamer kan je er ook schimmel mee verwijderen als je er een wat dikker papje van maakt (met water). Het is, net als de andere twee, biologisch afbreekbaar en mild voor het milieu.

Bakingsoda is milieuvriendelijk alternatief
- Bakingsoda werd zo’n 150 jaar geleden in Amerika en Engeland al gebruikt in het huishouden, voordat het vervangen werd door allerlei in de fabriek gemaakte chemische schoonmaakmiddelen en voor het rijzen van deeg en beslag. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor chemische schoonmaakmiddelen en ook geweldig voor persoonlijke verzorging.
- Het bindende effect van bakingsoda in deeg, maakt het ook geschikt om mee schoon te maken. Zo hechten vieze geurtjes zich bijvoorbeeld aan het zuiveringszout.
- Nu we met de gevolgen van klimaatverandering te maken hebben, is het logisch dat we (terug) grijpen naar milieuvriendelijke alternatieven, zoals baking soda. Het is niet alleen een geweldig ingrediënt om mee te bakken en schoon te maken, maar het is ook nog eens onmisbaar als het gaat om persoonlijke verzorging.

Lees hieronder wat je allemaal met dit ene witte poedertje kan doen!

1. Puur natuur deo
- Bakingsoda werkt goed tegen vieze luchtjes, waaronder zweetlucht. Probeer eens en meng 2 eetlepels vloeibare kokoslie met 3 eetlepels bakingsoda em 3 eetlepels arrowroot (maizena) als bindmiddel. Roer dit goed tot een gladmengsel en laat het opstijven. Je kunt dit gemakkelijk met een poederkwast of sponsje onder de armen aanbrengen, maar er zijn ook verschillende recepten voor smeerbare deo met kokosolie en etherische olie op het internet te vinden.

2. Allesreiniger
- Bakingsoda werkt als een veilig en effectief schuurmiddel. Maak tegels, voegen, de wasbak, douche en het bad schoon door een beetje op een natte spons of doekje te strooien. Goed naspoelen met water en droog wrijven.
- Douchegordijn schoonmaken - Wanneer je douchegordijn beschimmeld is, kun je deze met bakingsoda wassen. Doe het douchegordijn dan met twee badlakens in de wasmachine op het programma voor een fijne was. Gebruik een half kopje bakingsoda als wasmiddel en een half kopje azijn als wasverzachter.

3.Toilet
- Strooi 1 koffiekopje in het toilet en giet daaroverheen 1 koffiekopje azijn. Laat het 10 minuten bruisen en maak het toilet dan met een borstel schoon. Je kunt het ook gebruiken om je eigen toiletblok te maken.

4. Als wasverzachter
- Waar je voor het douchegordijn azijn als wasverzachter gebruikt, kun je voor de gewone was heel goed bakingsoda gebruiken. Je witte was wordt hier nog witter van. Meng een half kopje bakingsoda met vloeibaar wasmiddel voor optimaal resultaat.
- Witte was wordt witter en zachter met een paar eetlepels bakingsoda. En je hebt minder waspoeder nodig.

5. Oven schoonmaken
- Als je oven wel een schoonmaakbeurt kan gebruiken, kun je het gemakkelijk schoonmaken met bakingsoda. Strooi hiervoor wat van het poeder over de bodem van de oven, spuit er wat water op met een plantenspuit en laat dit een nachtje intrekken. De volgende dag kun je het gemakkelijk schoon boenen met een sponsje.
- Met citroen wordt de oven nog frisser: verwarm de oven op 200 graden, Doe een schijfje gesneden citroen in een ovenvaste schaal en zet de citroen 10 minuten in de oven. Neem na het afkoelen de wanden af met een vochtige doek.

6. Frisse kattenbak
- Ook tegen de vieze geurtjes van de kattenbak werkt bakingsoda erg goed. Strooi hiervoor wat bakingsoda over de bodem van de kattenbak.

7. Met bonen of peulvruchten meekoken
- Door een theelepel baking soda mee te koken met je bonen of peulvruchten, maak je ze beter verteerbaar. Bij kikkererwten gaat het vliesje zo ook beter van de kikkererwt af. Je kunt het ook toevoegen tijdens het weken. Dat scheelt vervolgens ook nog eens de helft van de kooktijd.

8. Blije bloemen
- Om verse snijbloemen langer vers te houden, kun je bakingsoda toevoegen aan het water in de vaas. Een theelepel bakingsoda is genoeg voor één bos bloemen.

9. Eerste hulp insectenbeten
- Oei, gestoken door een insect? Meng dan een klein beetje water met wat bakingsoda tot er een pasta ontstaat. Dit kun je op de geïrriteerde huid smeren. Bij een bijensteek kun je de angel vervolgens heel makkelijk verwijderen. Ook zou het de pijn van de steek wat kunnen verminderen.

10. Tegen bloedvlekken
- Opgedroogd bloed verwijder je heel makkelijk met wat baking soda. Laat de stof een paar uur weken in koud water met een flinke theelepel van het poeder. Het is hier heel belangrijk om geen heet water te gebruiken. Na het weken, kun je het wassen. De bloedvlek zou dan zo goed als weg moeten zijn.

11. Als mondspoelmiddel
- Ja, baksoda werkt ook voor een frisse adem bv. na te veel knoflook. Meng een glas water met een theelepel bakingsoda en spoel en/of gorgel er vervolgens een halve tot een hele minuut mee.
- Tandenborstels schoonmaken- Meng een 1/4 kopje water met eenzelfde hoeveelheid baking soda. Zet de borstels erin en laat een nacht staan, hierna afspoelen.
- je kunt ook af en toe je tanden er mee poetsen voor wittere tanden.
- het helpt onder andere bloedend tandvlees te stoppen.
- tandplak helpen verwijderen. Tandpasta’s van parodontax bevatten 67 procent natriumbicarbonaat.

12. Verzacht de keelpijn
- We beginnen langzaam te snappen waarom dit product als wondermiddel wordt bestempeld. Ook tegen een zere keel werkt bakingsoda goed. Hiervoor kun je gorgelen met de baksoda, net zoals je bij het mondspoelmiddel zou doen. Dit kun je 3x per dag herhalen.

13 Als gezichts- en huidscrub
- Voor een gezichtscrub meng je drie delen bakingsoda met één deel water. Masseer dit in op je gezicht en reinig het vervolgens met water.
- Mooie (teen)nagels met nagelborstel schoon borstelen.

14. Als strooizout op de weg
- In plaats van zout, kun je in de winter ook heel makkelijk bakingsoda over de gladde weg strooien.

15. Tegen onkruid
- Heb je last van onkruid tussen de tegels, dan kun je daar bakingsoda overheen strooien. Het onkruid zou hierdoor een stuk minder moeten worden, of zelfs verdwijnen.

16. Tegen lichamelijke klachten
- Heb je last van pijnlijke gewrichten tot hoofdpijn, slecht slapen en steeds willen eten. Met een detox van meer dan 4 maanden waarbij je dagelijks ongeveer 200ml bakingsoda in water oplost kun je van veel klachten afkomen.

17. Om verdelgingsmiddelen mee af te spoelen
- Was groenten en fruit met water, waaraan een beetje zuiveringszout is toegevoegd.

18. Potten, pannen & bakvormen en snijplanken
- Maak het schoon door het middel op een natte spons of doekje te strooien (of rechtstreeks in de potten en pannen), naspoelen met water.

19. Koffie- en theeaanslag
- Dit verwijder je makkelijk met wat bakingsoda en water.

20 Afvoerputje
- Voorkom en/of verhelp verstopping in je afvoer door een 1/2 koffiekopje in water opgeloste bakingsoda in het afvoerputje te gieten, gevolgd door een 1/2 koffiekopje natuurazijn. Laat het lekker bruisen en giet er dan na 10 minuten tot een kwartier kokend water overheen. Indien nodig herhalen. De afvoer van je wastafel kan je natuurlijk ook makkelijk even uit elkaar halen om het ergste vuil eruit te halen. Vaak zijn dat haren vol zeepresten. Vergeet dan niet om er een emmer onder te zetten in verband met het water.

21. Schone lucht
- Zuiveringszout is een perfecte geurvreter. Vul een oude sok of ander zakje met 3 eetlepels en leg deze dichtgeknoopt als geurzakje in de kledingkast..
- Plaats een geopend pakje achter in de koelkast om luchtjes te neutraliseren. Vervang het pakje iedere maand met een nieuwe en gebruik de oude om de wc of prullenbak mee schoon te maken.
- Geurvreter voor zweetlucht inde (sport)schoenen, laat een nachtje intrekken, even uitkloppen en ze ruiken weer als nieuw.

Benieuwd naar het verschil tussen bakingsoda en bakpoeder, waar je bakingsoda koopt en hoe lang je bakingsoda kunt bewaren? Dat lees je hier.

Wat is het verschil tussen bakingsoda en bakpoeder?

- Bakingsoda, baksoda, zuiveringszout, baking powder en bakpoeder: in hedendaagse bakrecepten wordt er regelmatig met deze termen gestrooid. Wie regelmatig bakt, zal dan waarschijnlijk ook wel een zakje bakpoeder en een kartonnen doosje met bakingsoda op voorraad hebben. Maar wat is het verschil eigenlijk? Kun je de een door de ander vervangen? En hoe lang is bakingsoda eigenlijk houdbaar?

Het verschil tussen bakingsoda en bakpoeder
- Bakingsoda, baksoda, zuiveringszout of natriumbicarbonaat is een natuurlijk mineraal dat als rijsmiddel wordt gebruikt. Het heeft wel een kleine gebruiksaanwijzing: pas als bakingsoda wordt samengevoegd met zuur, doet het zijn werk. Denk hierbij aan citroensap, citroenrasp, azijn, karnemelk, wijnsteenzuur of plantaardige yoghurt, maar ook cacaopoeder, kokosbloesemsuiker kun je als zuurtje gebruiken.
- Bakpoeder wordt ook als rijsmiddel gebruikt, maar heeft dat zure niet meer nodig. Dit komt doordat het zuur hier al is toegevoegd. Bakpoeder bestaat namelijk uit een natriumbicarbonaat, wat dus baksoda is, gemengd met een zuur (zoals wijnsteenzuur) en een stabilisator (maizena). Bakpoeder doet wel pas z’n werk wanneer het poeder in contact komt met warmte en vocht.
- Het is niet zo dat wanneer er bakingsoda in het recept zit, het bakpoeder niet meer nodig is. Soms zit er niet genoeg zuur in een recept om het beslag te laten rijzen, waardoor een snufje bakpoeder toch nog nodig is.

Kun je bakingsoda vervangen door bakpoeder?
- Ja, het is mogelijk om bakingsoda te vervangen door bakpoeder. Houd er wel rekening mee dat je baksel dan iets anders de oven uit kan komen. Als je baksoda door bakpoeder wil vervangen, heb je drie keer zoveel bakpoeder nodig. Een theelepel baksoda staat dus gelijk aan drie theelepels bakpoeder. Wil je bakpoeder door baksoda vervangen? Dat kan ook. Deel de hoeveelheid bakpoeder dan door drieën. Vergeet niet wat zuurs toe te voegen, anders werkt de bakingsoda niet. Een halve theelepel bakingsoda heeft één theelepel azijn of citroensap nodig.

Waar koop je bakingsoda?
- Bakpoeder is in elke supermarkt verkrijgbaar. Bakingsoda was altijd wat moeilijker te krijgen, maar tegenwoordig is bakingsoda in vrijwel elke supermarkt te vinden. De toko heeft het ook altijd in het schap liggen. Je koopt bakingsoda vaak in een kartonnen verpakking, of in kleine zakjes verpakt. De kleine zakjes zijn vaak wat duurder, dus mocht je vaker met bakingsoda aan de slag gaan, dan is zo’n kartonnen doosje misschien een beter idee.

Hoe lang is bakingsoda houdbaar?
- Er zit natuurlijk best veel baksoda in zo’n kartonnen doosje. Nu kun je bakingsoda heel lang bewaren, maar mocht je twijfelen over of het nog zijn werk doet, dan kun je deze tip gebruiken. Meng een halve theelepel bakingsoda met wat kokend water, azijn of citroensap. Begint het te bubbelen? Dan is de bakingsoda nog goed. Als er niets gebeurt, ook niet na een paar minuten, kun je de bakingsoda beter vervangen. Wil je weten hoe lang bakpoeder nog houdbaar is, dan kun je dezelfde truc uithalen, maar dan met een beetje bakpoeder en wat warm water. Ook als dit begint te bubbelen, is het bakpoeder nog houdbaar.

Is het gezond om elke dag water met bakingsoda te drinken?
- Er zijn mensen die zweren bij een glas warm water met een snufje bakingsoda op een nuchtere maag. Bakingsoda of natriumbicarbonaat kan helpen tegen een opgeblazen gevoel en verzuring in de maag, maar te veel bakingsoda brengt ook de risico's van maagklachten en een verhoogde bloeddruk met zich mee. Daarbij is het nuttigen van bakingsoda niet voor iedereen geschikt. Mensen met aandoeningen zoals oedeem, een hoge bloeddruk, leverziekten of een andere aandoening, kunnen het beste eerst contact opnemen met de huisarts om te overleggen of het innemen van bakingsoda een gunstig effect kan hebben op de gezondheid.

Bron:
- HetKanWel.nl 2019-2021
- Gezondheidsnet 2019

Wist je dat...

Hoe gooi je het roer om!

"De landkaart is niet het gebied" Alfred Korzybski
1. Een huis kopen? Op zoek naar een andere baan? Een wereldreis maken? Verhuizen naar een ander land? Begin vandaag nog met de voorbereidingen! 2. Haastige spoed is soms goed. Maar er zijn ook plannen die er baat bij hebben om nog een tijdje te laten sudderen. ....
Lees verder op wistje dat.