google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Gezond lichaam


Is te vaak douchen ongezond?

Infectieziekten of allergieŽn door het douchen

Zo vaak douchen dat je ongemerkt de goede bacteriŽn van je afspoelt, waardoor je (eerder) infectieziekten of allergieŽn krijgt. Kan dat? Hoogleraar dermatologie Tamar Nijsten (Erasmus MC) zegt in de Volkskrant dat hier nog nooit bewijs voor gevonden is. Hij legt uit dat je door te douchen je inderdaad tijdelijk de samenstelling van de populatie huidbacteriŽn verandert, maar dat je een soort reservedepot hebt in de talgkliertjes, de zweetkliertjes en de haarzakjes. De huid wordt van daaruit steeds opnieuw bevoorraad, zodat het evenwicht en de bescherming zich herstellen.

Droge huid
- Dr. Elaine Larson, expert in infectieziekten aan de Columbia University School of Nursing, heeft hier onderzoek naar gedaan en spreekt Nijsten deels tegen. Volgens haar kan te veel douchen het risico op sommige gezondheidsproblemen wel degelijk verhogen.
Uitdrogende huid
- Veel mensen hebben last van uitdrogende huid door te veel douchen. Net als bij het wassen van het haar, lijkt het een vicieuze cirkel van wassen en daarna weer oppeppen. In het geval van douchen met liters bodylotion of olie. Want in onze overdreven hygiŽnische tijd, vieren huidziektes als eczeem en acne hoogtij en is iedereen koortsachtig op zoek naar oplossingen voor een droge huid. Iets waar de beauty industrie natuurlijk gretig op inspeelt met hun zeep, deo en bodylotion waarvan ze beloven, dat het je huid hydrateert en je pH-waarde in balans houdt.
- Als je een droge, gebarsten huid hebt, dan krijgen infectie veroorzakende bacteriŽn volgens haar eerder de kans om binnen te dringen. Dus als je huid al droog is - vooral wanneer je ouder wordt, wanneer je huid dunner en minder gehydrateerd is - loop je eerder het risico op gezondheidsproblemen.

AntibacteriŽle reinigingsmiddelen
- De meningen lopen uiteen, maar wat wel duidelijk is, is dat je het beste zo min mogelijk antibacteriŽle reinigingsmiddelen kunt gebruiken. Volgens dr. C. Brandon Mitchell, universitair docent dermatologie aan de George Washington University, kun je daarmee namelijk je huid ontdoen van zijn natuurlijke oliŽn, en ook de populatie van bepaalde bacteriŽn verstoren die je immuunsysteem ondersteunen. Hierdoor kun je dus wel (eerder) infectieziekten of allergieŽn krijgen.
- Mocht je de kans op ziekten willen beperken, dan kun je dus het beste niet te vaak douchen en geen antibacteriŽle reinigingsmiddelen gebruiken. De specialisten raden wel aan om dagelijks je handen te wassen en schone kleding aan te trekken.

Hoe vaak douchen per week is gezond?
- Ook huidspecialiste Yael Adler adviseert zo min mogelijk te douchen, het liefst zelfs maar eens per week. Veel mensen doen dit toch liever vaker. Zij raadt dan aan om vooral water te gebruiken, zodat je huid minder snel uitdroogt dan bij zeep. Als je toch graag douchegel wilt gebruiken, adviseert zij om een geur- en kleurloze te gebruiken die niet of nauwelijks schuimt.
- Als we onze gemiddelde douchetijd van 9 minuten zouden verkorten naar 5 minuten, besparen we in Nederland jaarlijks 120 miljoen m3 water en 450 miljoen m3 aardgas. Dat is in totaal 490 miljoen euro, volgens Milieu Centraal. Maar we besparen niet alleen geld, maar ook tijd. Iedere Nederlander staat namelijk gemiddeld zoín 120 dagen van zín leven onder de douche! Die vriendin van mij dus iets meer en ik dus wat minder. Daarin ben ik trouwens niet de enige.

Probiotica voor de huid
- Toch lijkt de interesse voor het microbioom van de huid te groeien. En vooral voor de vraag of we een gezond microbioom kunnen stimuleren door een soort probiotica op de huid te smeren. De markt van de probiotische huidverzorging is de afgelopen vier jaar dan ook met meer dan 300% gegroeid. De vraag is dus of we over een tijdje helemaal geen zeep meer gebruiken, het douchen overslaan en ons insmeren met een soort probioticamiddel om niet te stinken.

Geen zeep
- Als je huid geÔrriteerd, droog of gevoelig, is het extra belangrijk om milde, zeepvrije verzorgingsproducten te gebruiken, het liefst ongeparfumeerd en met een huidneutrale pH waarde (5.5). Wanneer de zuurmantel van je huid namelijk een PH-waarde van 5,5 heeft, beschermt deze de huid tegen uitdrogen, bacteriŽn en schadelijke invloeden van buitenaf. Gebruik sowieso niet teveel shampoo, geparfumeerde doucheschuim en dergelijke. De regel is eigenlijk: hoe meer schuim, hoe meer huidproblemen, want deze zogenoemde surfacanten trekken vaak olie en water aan, waardoor je zo de beschermende laag van je huid wegwast en je huid nog droger wordt.
- Over ťťn ding zijn ze het in het artikel eens: je handen moet je altijd met zeep blijven wassen. Dat heeft te maken met hygiŽne, terwijl het wassen van je haar en de rest van je lichaam weinig tot niks met hygiŽne te maken heeft, aldus Skotnicki, een dermatoloog uit Toronto. Wil je toch graag lekker fris ruiken dan is een stuk natuurzeep nog het beste. Gebruik niet te veel en schrob je huid niet te veel.

Gezondheidsvoordelen van koud douchen.
Is een paar minuten afzien onder een koude douche het echt waard? Ja! Het zorgt er niet alleen voor dat je meteen goed wakker bent, het maakt je haar ook mooier en geeft energie. Zonder voorbereiding onder een koude douche stappen of in een koud meer springen, is alleen geen goed idee. Je hebt tijd nodig om aan het ijskoude water te wennen. Neem die tijd dus! Met deze tips bouw je het rustig op.

Dit zijn de volgende redenen waarom je morgenochtend onder een koude douche springt.

1 Ė Het voorkomt veroudering maakt je haar mooier
Door koud na te douchen worden er in het lichaam tal van natuurlijke antioxidanten aangemaakt die veroudering tegengaan. Vooral de krachtige lichaamseigen antioxidanten glutathion (GSH), superoxide dismutase (SOD) en glutathion peroxidase (GPx) zijn bij winterzwemmers en kouddouchers in veel hogere mate aanwezig dan bij hen die dat niet doen. Het geheim van mooi haar is een koude douche. Door koud water houdt je haar beter vocht vast, waardoor het er minder droog uitziet en meer glanst. Voor je huid geldt precies hetzelfde. Warm water werkt juist uitdrogend, daarom krijg je ook gerimpelde vingers na een lange, warme douche.

2 Ė Het verlicht depressie
Het regelmatig koud douchen kan je mogelijk van je depressie afhelpen. Tweemaal daags een koude douche van 20 graden of lager kan zonder bijwerkingen je humeur positief beÔnvloeden. Het beste is wel om dan 2 tot 3 minuten onder de straal te staan. De onderzoekers vermoeden dat de hersenen door de koudesensoren in de huid zo veel elektrische signalen ontvangen, dat dit een reset geeft van het brein. Ook worden er meer endorfines in het bloed gemeten doordat het sympathische zenuwstelsel geactiveerd wordt.

3 Ė Het kan gewrichtspijn verlichten
Wetenschappers hebben ontdekt dat koud douchen het urinezuur in het bloed behoorlijk kan verlagen. Urinezuur kan in de gewrichten kristalliseren met klachten aan de gewrichten als gevolg.

4 Ė Het kan het spierherstel bevorderen
Het koud nadouchen of nemen van wisselbaden kan spierpijn als gevolg van een grote inspanning bij sporters verminderen. Spierpijn komt vaak voor en een koude douche is een makkelijke methode om het herstel te bespoedigen. Deze efficiŽntie zorgt namelijk voor een fitter lichaam. Er zijn zelfs topsporters die vlak na een inspanning een koud bad nemen.

5 Ė Het versterkt het immuunsysteem
De Traditionele Chinese Geneeskunde maakt melding van het feit dat blootstelling aan koud water het immuunsysteem kan stimuleren. Ook moderne wetenschappers waren er al achter dat het immuunsysteem gestimuleerd wordt door wisselbaden of een saunagang die eindigt met een koud dompelbad. Als je lichaam blootgesteld wordt aan lage temperaturen, warmt je lichaam automatisch op, omdat de temperatuur gelijk moet blijven. Dit zorgt ervoor dat het immuunsysteem wordt geprikkeld. Denk aan het inenten tegen een ziekte; het lichaam krijgt een kleine hoeveelheid stress, zodat er witte bloedcellen worden aangemaakt die je later beschermen tegen de ziekte. Uit Duits onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig een koude douche nemen op lange termijn beter bestand zijn tegen verkoudheid en griep.
- Kou boost je immuunsysteem - Het immuunsysteem van mensen kan je vergelijken met een leger dat indringers zoveel mogelijk buiten houdt of (als ze toch zijn binnengedrongen) een kopje kleiner maakt. Er zijn allerlei redenen waarom ons immuunsysteem zijn werk minder goed kan doen, zoals stress en ernstig overgewicht (obesitas). Als je langdurig veel stress hebt, stijgt het stresshormoon cortisol in het bloed. Cortisol dempt je immuunsysteem waardoor je vatbaarder bent voor infecties. Lichaamsvet beÔnvloedt je immuunsysteem. In geval van overgewicht en obesitas raakt je lichaamsvet (en met name het vet in je buik) ontstoken. Je immuunsysteem is dan zo druk bezig met de ontsteking in je vet dat je vatbaarder bent voor indringers vanuit elders. Kou zorgt ervoor dat verschillende onderdelen van je immuunsysteem op actief komen te staan. En dit is gunstig voor het bestrijden van sommige soorten infecties. Bovendien is uit een grote Nederlandse studie gebleken dat 30 dagen koud afdouchen (tot 90 sec) leidt tot 30 procent minder ziekmelding.
Lymfesysteem
Het lymfesysteem in het lichaam van de mens helpt bij het wegvoeren van het afval uit de cellen van het lichaam en beschermt je tegen ziektes. Er ontstaat pas beweging in de lymfevaten als de spieren zich samentrekken. Bij mensen die weinig sporten zijn de lymfevaten dus minder actief, waardoor lymfe (de stof die wordt afgevoerd) niet snel in beweging komt. Een koude douche zorgt er voor dat de spieren zich samentrekken en dus voor meer beweging in de lymfevaten.
Bloedcirculatie
Ook is het nemen van een koude douche goed voor de bloedcirculatie, omdat er vasoconstrictie plaatsvindt, oftewel vaatvernauwing. De kou zorgt er simpelweg voor dat de aders vernauwen waardoor de bloeddruk verhoogd wordt. Dit proces zorgt er dus voor dat het bloed efficiŽnter gebruikt kan worden. Het omgekeerde effect is zichtbaar bij het nemen van een warme douche, als de aders verwijden (vasodilatatie).

6 Ė Het verbetert de mentale helderheid
Doordat koud (na)douchen het sympathische zenuwstelsel stimuleert, kan dit een verkwikkend effect hebben op het brein. Het is met name ideaal om in de morgen toe te passen, wanneer je net uit je bed bent.

7 Ė Het is goed voor je bloedsomloop en je huid
- Door de kou pompt je hart meer bloed naar je organen, waardoor de bloedsomloop gestimuleerd wordt. Dit is ťťn van de belangrijkste functies in het lichaam, want hierdoor komt er zuurstof bij je hersenen en andere organen. Zonder kan het lichaam simpelweg niet functioneren. Het zorgt daarnaast voor een mooie huid en kan spataderen helpen voorkomen.
- Volgens dermatoloog Jessica Krant is het beter om koud te douchen. Als je warm doucht verliezen zowel je huid als je haar natuurlijke oliŽn die dienen ter bescherming van de huid. Koud douchen voorkomt dat probleem. Koud douchen helpt niet alleen bij het tegengaan van een droge huid, maar zorgt er ook voor dat je spieren en bloedvaten zich samentrekken waardoor je huid strak en gezond blijft. Het helpt ook bij het tegengaan van cellulite (sinaasappelhuid).
- Je krijgt een gladdere huid. Een koude douche zorgt ervoor dat je spieren en bloedvaten samentrekken, waardoor je huid gladder en strakker wordt. Bovendien droogt je huid minder snel uit als je het wast met koud water in plaats van warm water.

8 Ė Het verbetert de vruchtbaarheid bij de man
Warm douchen heeft een slechte invloed op de kwaliteit van het zaad. Door koud te douchen (of zo koud mogelijk) blijft de schade aan het zaad beperkt met een verbeterde vruchtbaarheid als gevolg.

9 - Kou boost je bruine vet
Mensen hebben twee soorten lichaamsvet: wit en bruin (en ja, dat heeft ook echt een bruinige kleur). Wit vet slaat vetten op, als een soort voorraadschuur, en we hebben er kilo's van. Bruin vet doet precies het tegenovergestelde: het verbrandt vetten tot warmte, een echte warmtekachel dus. Je hebt er ongeveer 300 gram van. Hoe harder je bruine vet werkt, des te meer calorieŽn je verbrandt. Door je bruin vet maximaal aan te zetten kan je tot 200 kilocalorieŽn per dag extra verbranden.
Ė Het kan bruin vet doen verbranden - Koud douchen kan op lange termijn zorgen voor gewichtsverlies. Dit komt doordat bruin vet wordt aangemaakt bij blootstelling aan lage temperaturen. Bruin vet, is in tegenstelling tot wit vet (dat wordt opgeslagen) verantwoordelijk voor het verbranden van glucose, wat bestaat uit calorieŽn en opgeslagen wit vet. Door dit proces zal je op lange termijn dus afvallen. Een toename van bruin vet en een goede bloedcirculatie zorgen voor een verhoogd metabolisme (stofwisseling) zodat alle chemische processen in je lichaam sneller worden uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan het herstel van spiercellen na het sporten. Wanneer de thermostaat van het lichaam omhoog wordt gezet, kan dit betekenen dat er enkele honderden calorieŽn per dag extra worden verbrand. Een koude douche alleen is dan niet genoeg, je zou thuis ook de thermostaat ietsje lager kunnen zetten en je minder dik inpakken als je naar buiten gaat.
- Afvallen door koud te douchen, het lijkt bijna te mooi om waar te zijn. Of toch niet? ďEen sterke koude prikkel zet de bruine vetcellen in het lichaam in werking. Het actief worden van het bruine vet zorgt ook voor de verbranding van het witte vet, dat is het vet waar we zo snel mogelijk vanaf willen. Koud douchen zet de stofwisseling flink aan, waardoor je extra calorieŽn verbrandt.

10 - Het geeft je meteen energie
Er wordt wel eens gezegd dat je van een koude douche meer energie krijgt dan een kop koffie. Door de kou wordt je hartslag namelijk hoger en ga je automatisch dieper ademhalen. Dit zorgt voor een flinke dosis energie aan het begin van je dag. Een kop koffie kan hier (bijna) niet tegenop. Het geeft je meteen energie.

11 - Je helpt het milieu
Naast dat een koude douche gezond voor jou is, help je hier ook het milieu mee. Het is namelijk een stuk minder aantrekkelijk om lang onder een koude douche te blijven staan. Structureel een minuut korter douchen bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis 4500 liter water en 25 m3 gas, dit scheelt ook nog eens ongeveer 92 euro per jaar.

12 - Je wordt minder een koukleum
Vaker onder een koude douche staan, geeft je een onzichtbare warme trui. Je lichaam kan hierdoor beter met kou omgaan, waardoor je het in de winter minder koud hebt. De oplossing voor koukleumen!

Onmisbare tips voor beginners

1. Leer je ademhaling kennen
Sta je te bibberen onder een koude douche, dan is een rustige, diepe en lange ademhaling je beste vriend. Waarom? Omdat je zo je autonome zenuwstelsel vertelt dat alles okť is en het niet in de vecht-of-vlucht-modus hoeft over te gaan. Leer voordat je onder een koude douche stapt daarom je ademhaling beter kennen. Tel je ademhalingen eens gedurende een minuut. In rust ademen we gemiddeld tussen de zes en twaalf keer per minuut. Hoe is dat bij jou? Oefen een rustige ademhaling door een hand op je onderbuik te leggen en hiernaartoe te ademen. Een vaardigheid die straks goed van pas komt.

2. Bouw het op met lauw water
Als je graag doucht op standje extra heet, is een ijskoude douche waarschijnlijk een grote uitdaging. Geef jezelf een week de tijd om te wennen. Begin met douchen op een normale temperatuur en sluit af met lauw water. Draai dan bij elke douchebeurt de kraan steeds iets kouder, totdat je de warme kraan niet meer nodig hebt. Let er tijdens deze opbouwfase op dat je rustig blijft ademhalen en niet je adem inhoudt of vastzet. Blijf dus Ė ook als je het ijskoud hebt Ė ademen naar je buik.

3. Koud douchen? Begin met je voeten en benen
Om je lichaam langzaam aan het lauwe of koude water te laten wennen, is het slim om bij je voeten te beginnen. Richt vervolgens de straal op je benen en ga langzaam door naar je billen. Deze delen van je lichaam hebben het minste last van een koude douche.

4. Ga door naar je handen en armen
Zijn je voeten, benen en billen een beetje gewend, ga dan door naar je armen en handen. Vooral je handen zijn waarschijnlijk een uitdaging. Bij koude temperaturen trekt het bloed als eerste uit je handen. Het gevolg? Een pijnlijk of stijf gevoel. Gelukkig wordt dit steeds iets minder.

5. Neem tijd voor je rug en core
Als je armen en handen zijn geweest, is het tijd voor je rug en schouders. Is dit een makkie? Ga dan nu, of een volgende douchebeurt, door naar je core. De kans is groot dat je hier de kou het beste voelt. Oefenen dus!

6. Sluit af met je hoofd
Het deel van je lichaam dat het meeste impact ervaart van koud water, is je hoofd. Via je hoofd kan namelijk veel warmte ontsnappen. Niet voor niets draagt Wim Hof, ďThe IcemanĒ, een muts als hij in korte broek een berg op klautert.

7. Rek de tijd van een koude douche
Als bovenstaande stappen een eitje voor je zijn, kun je de kraan nog wat kouder draaien. Staat hij al op standje ijsbeer? Dan kun je trainen om langer onder de koude straal te staan. Bouw dit ook weer langzaam op. Smaakt dit naar meer, zoek dan een workshop of instructeur of groepje mensen die samen buitenzwemmen. Op eigen houtje in een koud meer springen, is te gevaarlijk.

Schrik niet:
- Afhankelijk van de douchekop en hoe snel je water warm wordt (en hoe lang je het dus moet laten doorstromen) gebruiken we in Nederland gemiddeld 51 liter water per douchebeurt. Dat is ongeveer 7 liter water per minuut. Over het algemeen gaat 80% van ons warm water gebruik op aan douchen. Warm water belast het milieu 50 keer zoveel als koud water. Als je dan ook nog eens bedenkt, dat koud douchen supergezond is, is het misschien toch een overweging waard.
- Er wordt aangeraden om de kraan op 10 graden of lager te zetten. Een douche van 15 graden is te warm, al ben je dan nog steeds een bikkel. Vind je helemaal koud douchen een te grote uitdaging? Begin dan met koud afdouchen of een wisseldouche. Je doucht dan ťťn tot drie minuten warm en daarna 10 tot 30 seconden koud, dit ritueel herhaal je.

Wel koud genoeg douchen:
Wat ieder persoon als ďkoud douchenĒ ervaart is voor iedereen anders. Voor de ťťn is 20 graden al koud en voor de ander is 15 graden net warm genoeg. Studies wijzen uit dat het douchen met koud water rond de 10 tot 12 graden, de meeste voordelen geeft voor je gezondheid. Pas op: Wanneer je hartritmestoornissen ervaart, is het niet aan te raden om ineens onder de koude douche te staan. Verlaag langzaam de temperatuur. Je lichaam kan minder goed met stress omgaan en de plotselinge omslag zorgt nu eenmaal voor een kleine verhoging van de bloeddruk.

Niet eerst warm douchen: Wanneer je eerst onder een warme douche staat en vervolgens koud wil gaan douchen, is de drempel veel en veel groter. Je lichaam is reeds opgewarmd en je zit totaal niet te wachten op die vieze koude straal. Ik raad je aan om te beginnen met koud afspoelen. Zo raken je zenuwen gewend aan de kou. Naderhand kun je de tijd dat je onder de koude douche staat opvoeren. Wisselen van temperatuur tussen warm en koud kan de doorbloeding nog verder stimuleren. Probeer het eens 30 dagen en je zult zien dat het een goede toevoeging is voor je gezondheid!

Zo houd je je hoofd koel tijdens warme dagen
- Dikke kans dat je 's morgens gedachteloos onder de douche springt, ůůk in de zomer. Maar zeker op warme dagen is het belangrijk je wasroutine aan te passen, want je huid is dan toch al snel droog, trekkerig en schilferig. En douchen of te lang in bad zitten kan dat flink verergeren.

Niet te warm, niet te lang en met milde producten
- Dat je in de zon je huid beschermt met een goede anti-zonnebrand is logisch. Maar wat doe je eigenlijk met die huid nŠ een dagje strand of elders in de zon? Het is belangrijk om je huid dan extra goed te verzorgen zodat ze gedurende de avond en de nacht de tijd heeft om te herstellen. Enkele tips om droge, trekkerige en beschadigde huid te voorkomen.

Koud of warm douchen?
- Douchen met hele warme dagen? Heerlijk, maar om het na het douchen niet meteen weer heet te krijgen, kun je het beste een warme douche nemen. Je zou denken dat een koude douche lekker verfrissend is in de zomer. En dat klopt ook wel als je iets kouder doucht dan normaal. Een hele koude douche is volgens voorstanders goed voor het immuunsysteem, de bloedcirculatie en de huid. Maar als de temperatuur van het water onder de 20 graden ligt, heeft je lichaam te veel energie nodig om de lichaamstemperatuur weer op een normaal niveau te brengen. De bloedvaten worden dan samengetrokken. Hierdoor kan het lichaam niet meer afkoelen en wordt er juist meer warmte opgebouwd. Een te koude douche werkt dus juist averechts als je af wilt koelen. Zorg liever dat de temperatuur lauw-warm is. Te heet douchen is overigens ook niet goed, daarmee verwijder je de natuurlijke oliŽn op je huid, waardoor deze sneller gedehydrateerd raakt. Douche ook niet te lang. Hoe langer je namelijk onder de douche staat, hoe meer vocht je huid verliest.

Niet te vaak douchen
- Douche niet meer dan ťťn keer per dag. Dan droogt je huid uit. Heb je het warm? Maak je gezicht, hals en polsen nat. Ook kun je een voetenbad nemen of een natte handdoek in je nek leggen. Een ventilator zorgt ook voor een verkoelend briesje.

Als je je hebt afgedroogd na het douchen (droogdeppen, niet wrijven!), hoor je vrijwel meteen een bodycrŤme, -emulsie of -lotion aan te brengen. Het vocht in je lichaam verdampt op deze manier niet. Als je lang wacht met het aanbrengen van deze crŤme of het helemaal niet aanbrengt, verliest je huid veel vocht. Ben je verbrand door de zon? Kies dan voor een verkoelende after-sun, in ieder geval op de rode plekken. Overigens helpen yoghurt of komkommer ook om 'de brand eruit te halen'.

Bron:
- Gezondheidsnet 2020
- GezondNU 2018
- Mens en gezondheid 2016

Wist je dat...

Palmolie ligt onder vuur

Red het regenwoud en haar bewoners!
Wat is palmolie? en hoe ongezond is deze olie? - Palmolie is, zoals de naam al aangeeft, een plantaardige olie die gewonnen wordt uit de pulp van de oranjerode palmvrucht. Deze vrucht groeit met name in Aziatische landen als MaleisiŽ en IndonesiŽ. In vergelijking met andere oliŽn kan er per hectare land veel meer palmolie worden gewonnen, waardoor dit ingrediŽnt dan ook goedkoper is dan andere plantaardige oliŽn. ....
Lees verder op wistje dat.