google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Gezond lichaam


Waarom is de huid zo belangrijk voor onze gezondheid?

De huid is onze grootste orgaan.

Onze huid beschermt ons tegen infecties en UV-straling, regelt de lichaamstemperatuur, is het grootste uitscheidingsorgaan en helpt ons de buitenwereld aan te raken en te voelen.
- Het is de zichtbare laag om het lichaam. Het helpt ons om elkaar te begrijpen. Of het nu de blos van schaamte is, de bleekheid van angst of de kleurloosheid van een zieke. Het vertelt ons meer dan we ons werkelijk van bewust zijn.
- Voedingstekorten, verzuring en oxidanten doen ons verouderen. Als we het lichaam en de geest gezond voeden is een mooie huid het zichtbare resultaat. En krijg je een lichaam dat zich beter verdedigd tegen invloeden van buitenaf.

De vernieuwingscyclus van onze huid
De menselijke huid bestaat uit drie lagen: de opperhuid (epidermis), de lederhuid (corium) en de onderhuid (subcutis).
- De bovenste huidlaag (opperhuid) vernieuwt zich ongeveer elke 28 dagen volledig. In deze periode worden de oppervlakkige huidcellen vervangen door nieuwe. In de onderste laag van de opperhuid vindt celvernieuwing plaats. Dit proces volstrekt zich zeer snel bij kinderen en wordt langzamer naarmate we ouder worden.

Maar waar blijven al die zure dode huidcellen? - Lesje verzuring!
- Het verlies van huidcellen is een natuurlijk en continu proces. Onze huid vernieuwt zich ongeveer elke 3 weken en oude huidcellen sterven af. Zure afvalstoffen in het lichaam scheiden zich constant uit via onze huid. Deze zuren zorgen ervoor dat de zuurgraad van de huid rond de pH 5,5 ligt. Wanneer er veel restzuren worden uitgescheiden kunnen allerlei huidklachten (verzuringsklachten) ontstaan. Het is verstandig om Moeder Natuur een handje te helpen d.m.v scrubben.

Weinig mensen weten dat basische lichaamsverzorging essentieel is voor een gezonde huid. Allerlei huidaandoeningen als eczeem, psoriasis, droge huid, rode huid, etc. kunnen vaak worden hersteld door de verzorging met basische huidproducten als basisch badzout, basische scrub en basische crème. Maar ook huidbeschadigingen of wondjes herstellen het snelst met basische huidverzorgingsproducten.

Onze huid is vaak te zuur
De huid is altijd licht zuur, maar waarom? Simpel, zure afvalstoffen verlaten ons lichaam via de huid. In de afgelopen jaren raken we steeds meer verzuurd waardoor de natuurlijke huidregulering en het huidvernieuwingsproces wordt verstoord. Nieuwe huidcellen worden te snel rijp, of sterven te snel af. De huid verzuurt, droogt uit of wordt juist vettig met allerlei huidklachten als gevolg.

Waarom is basische huidverzorging belangrijk?
- Een basische scrub verwijdert oude huidcellen, verbetert de bloedcirculatie en biedt de huidflora de perfecte omgeving om de vernieuwing van een gezonde huid te ondersteunen.
- Door het scrubben van je huid verwijder je oude huidschilfers en stimuleer je de aanmaak van een nieuwe toplaag. Het is niet aan te raden om direct na het scrubben, je huid bloot te stellen aan veel zonlicht. Daarom is nú het juiste moment om je huid voor te bereiden op de zomerzon. Scrub twee keer per week je huid met een basische scrub. Zo is je huid straks helemaal klaar voor de zomer.
- Het huidvernieuwingsproces. Naarmate huidcellen ouder worden, worden ze steeds verder naar het huidoppervlak (de hoornlaag) geduwd. Dit noemen we het huidcelvernieuwingsproces.

Hier is precies hoe de cyclus eruit ziet:

Fase 1 - een nieuwe huidcel;
- Een huidcel komt ter wereld als keratinocyt. Deze wordt geboren onderin de opperhuid. Hier is sprake van een basische omgeving met een pH-waarde, die ligt tussen de 7,5 en 8,5. Naarmate de huidcel ouder wordt komt zij meer in aanraking met lagere pH-waarden, wordt ze steeds verder naar het huidoppervlak (hoornlaag) geduwd. Dit noemen we het huidcelvernieuwingsproces.
Fase 2 - volwassen huidcel;
- Na een paar dagen onderin de opperhuid te zijn verbleven, verplaatst de keratinocyt zich naar een nieuwe laag: stratum spinosum. In deze dikke laag groeit de keratinocyt uit tot een krachtige huidcel. Ook hier is de pH-waarde van de omgeving tussen de 7,5 en 8,5. Dat is maar goed ook: in een zure omgeving sterft de huidcel. De huid heeft dus een juiste basische-zuurgraad nodig. De onderste laag heeft een pH 8,2, die zorgt voor huidherstel.
Fase 3 - oud en stervende huidcel;
- In deze fase begint de huidcel af te sterven. Ze wordt dunner en verliest vocht. De pH-waarde in deze omgeving is een stuk lager: tussen de 7,1 en 7,3. Tijdens het afsterven produceert de huidcel urinezuur. Dit is een extra verzurende factor voor de huid.
Fase 4 - de hoornlaag met dode platte cellen;
- In dit laatste stadium is de huidcel overleden. Tijdens haar leven is ze steeds platter geworden waardoor nu alleen een platte celwand over is. Samen met duizenden andere overleden huidcellen vormt ze de hoornlaag. De hoornlaag is belangrijk voor ons lichaam: zij geeft bescherming tegen het binnendringen van ziektekiemen.
- De hoornlaag kent een pH-waarde tussen de 5,4 en 5,9. Echter, door de uitstoot van urinezuren van binnenuit kan de hoornlaag zuurder worden dan pH 5.4. De hogere zuurgraad vormt dan een voedingsbodem voor diverse huidaandoeningen en heeft invloed op het huidvernieuwingsproces waardoor de huidcylcus te snel (psoriasis) of te langzaam (droge huid, eczeem) verloopt.

Gezonde mensen hebben een zuur huidoppervlak, met een pH-waarde van 5,5. Bij mensen met een verzuurd lichaam ligt deze pH-waarde een stuk lager. De hoornlaag is dan veranderd in een voedingsbodem voor ziekteverwekkers. Hierdoor ontstaan allerlei huidklachten.
- Om dit te voorkomen gebruikt men basische huidverzorgingsproducten. In tegenstelling tot andere huidverzorgingsproducten, welke vaak een te lage of te hoge pH-waarde hebben, bevatten deze een optimale zuurgraad (tussen de 7,5 en 8,5).
- Overige huidverzorgingsproducten zijn vaak zuur of te basisch. Dit geeft huidirritatie en uitdroging.
Tip: Mensen met huidklachten kunnen deze vaak herstellen door een basische huidverzorging. Door het behandelen met een basische crème herstelt het zuur-base evenwicht. Het huidvernieuwingsproces keert terug in balans en uitdroging van de huid wordt voorkomen.

Help je huid te hydrateren
- Je lichaam bestaat voor 50 tot 65% uit water. Dagelijks verlies je gemiddeld 2,5 liter aan vocht. Dit gebeurt door plassen en poepen, zweten en door simpelweg uit te ademen. Het is belangrijk om dit elke dag aan te vullen door voldoende te drinken en te eten. Drink je te weinig, dan merk je dat je minder vaak naar het toilet moet of hoofdpijn krijgt. Ook is voldoende water drinken belangrijk voor de conditie van je huid.
- Spoel je nieren schoon met peterseliewater. Je maakt het door een bosje biologische fijngehakte peterselie toe te voegen aan anderhalve liter water. Kook het tien minuten en laat het daarna afkoelen. Filter het peterseliewater en bewaar het in de koelkast. Drink dagelijks een glas van dit water.
- De buitenste laag van de huid bestaat uit een vetlaagje en huidcellen. Als je je huid in goede conditie houdt, biet deze laag je bescherming tegen schadelijke stoffen en bacteriën. Je kan je huid nog een extra handje helpen door een vette crème of zalf te gebruiken tegen invloeden van buitenaf.

Eet gezond om er goed uit te zien
In de zomer genieten van die heerlijke zon én een mooi kleurtje krijgen, dat willen we allemaal...
Verwen je huid door je lever, darmen en nieren te ontgiften. Als deze organen niet goed functioneren, verwijdert het lichaam giftige stoffen deels via de huid. En ja, dat is te zien! Met deze tips geef je deze belangrijke organen de aandacht die ze verdienen:

1.Drink een glaasje minder
- Het is een open deur, maar wel een belangrijke: drink niet te veel alcohol. Door alcohol neemt je lichaam minder voedingsstoffen op via je darmen. Daarbij kost het je lever veel energie en vitamine B om alcohol te verwerken. Als je minder of geen alcohol wilt drinken, helpt de gratis app Maxx je alcoholgebruik bij te houden, doelen te stellen en je voor te bereiden op situaties waarin je het lastig vindt om niet (te veel) te drinken.

2.Welke gezonde voeding is nodig voor je huid
Wist je dat je huid en haar ook voedingsstoffen nodig hebben om binnenuit om gezond te blijven? Bij mensen die een tekort hebben aan bepaalde vitamine is de huid vaak doffer en kan het haar uitvallen.
- De belangrijkste invloeden van voeding op je huid zijn: vitaminen, zink en essentiële vetzuren. Denk bijvoorbeeld aan vitamine C, vitamine A, biotine of koper. Een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen kan leiden tot huidproblemen. Ben je gezond? Dan straal je dat ook uit. Onderzoek bij een groep studenten toont aan dat een fruitdrankje rijk aan carotenoïden de huid een tint geeft die mensen als mooier beoordelen. Carotenoïden zijn stoffen die felle kleuren geven aan groenten en fruit, zoals wortelen, tomaten en vele tropische vruchten. Ze worden ook opgenomen door huidcellen.
- Eet bittere voeding. Bitterstoffen zijn gezond voor de lever, want ze activeren de afgifte van gal in de darmen, net als een beetje gezond vet bij elke maaltijd. Via de gal brengt de lever de afvalstoffen in je darmen. Daarna worden ze door je darmen definitief afgevoerd. Zet dit op je boodschappenlijstje voor een extra portie bitterstoffen en dus een mooie huid: uien, knoflook, citrusvruchten, groene thee, koolsoorten, druivenm kersen,rozemarijn.
- Lees verder wat deze voedingsstoffen voor invloed op je huid hebben en in welke plantaardige voedingsmiddelen je deze voedingsstoffen vindt.

3.Plantaardige voeding werkt dus het beste voor je huid
Ons lichaam komt uit de natuur en herkent alleen natuurlijke, onbewerkte voeding. Plantaardige voeding werkt dus het beste voor je lichaam, en dus ook voor je hormonen.
- Uit onderzoek blijkt dat het eten van te veel dierlijke eiwitten nierstenen kan veroorzaken en klachten kan verergeren bij mensen wiens nieren al minder goed functioneren. Onze nieren blijken beter te reageren op plantaardige eiwitten. Quinoa, boekweit, pompoenpitten en peulvruchten zoals linzen en sojabonen zijn onder andere goede plantaardige eiwitbronnen.
- Voor een mooie huid doe je er dus goed aan om veganistisch te eten. Je eet over het algemeen veel meer groenten, fruit en noten die een positief effect hebben op je huid. Bepaalde plantaardige voedingsstoffen kunnen nog een extra boost geven aan je huid, zoals vetzuren. Je huid heeft goede, onverzadigde vetzuren nodig. Je weet dat je te weinig vetzuren binnenkrijgt als je in de winter droge handen of scheenbenen krijgt. In plantaardige oliën, avocado en noten zit veel onverzadigd vet. Plantaardig eten is gezond voor je huid en dus ook voor je hormonen.
Als veganist krijg je door gevarieerde (plantaardige) voeding voldoende vitamine en mineralen, en essentiële vetzuren binnen, ook als je geen dierlijke producten eet. Al deze voedingsstoffen leiden dus tot een stralende en gezonde huid.
Niet alleen je huid, maar je hele lichaam zal profiteren van deze levensstijl.
- De belangrijkste invloeden van voeding op je huid zijn: vitaminen, zink en essentiële vetzuren.
- Ook zorgt het voor een goede spijsvertering wat enorm belangrijk is voor de afvoer van afvalstoffen. Peulvruchten en volkorenproducten zijn extra belangrijk bij dit proces.
- Een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen kan leiden tot huidproblemen. Lees verder wat deze voedingsstoffen voor invloed op je huid hebben en in welke plantaardige voedingsmiddelen je deze voedingsstoffen vindt.

Vitamines & mineralen voor de huid

Vitamine A ook wel caroteen, helpt de vernieuwingscyclus van je huid te regelen en de structuur van huidcellen in balans te houden.
- Vitamine A vind je vooral in wortelen, bladgroenten zoals spinazie en broccoli. Wortels bevatten veel provitamine A, voor het behoud van een gezonde huid.
- Vitamine A zit vaak in een multivitamine of in supplementen speciaal voor je weerstand en gezichtsvermogen.

Vitamine B2 ook wel Riboflavine. Deze vitamine helpt de huid gezond te houden. Een tekort aan deze vitamine kan ook resulteren in huidafwijkingen.
- Deze vitamine vind je in groente.

Vitamine B8 of wel Biotine. Het draagt bij aan sterk en glanzend haar en is belangrijk voor de huid.
- Deze vitamine komt in veel voedingsmiddelen voor zoals onder andere sojaproducten, noten en pinda’s.
N.B. Biotine en Riboflavine (vitamine B2) zitten vaak in voedingssupplementen zoals een multivitamine, vitamine B- complex of in supplementen speciaal bedoeld voor je huid, haar en nagels.

Vitamine E is een antioxidant. Antioxidanten helpen tegen beschadigde cellen door agressieve stoffen, ook wel vrije radicalen, die helpen beschermen tegen invloeden van vervuiling en zonlicht. Hierdoor heeft Vitamine E een kalmerend effect op de huid en houdt het de structuur van cellen in stand. Vitamine E krijg je binnen via plantaardige oliën, granen, noten en zaden. Ook zit het in zoete aardappel, avocado en broccoli.
Saffloerolie:
- Voor een stralende huid is dit de aangewezen olie om de huid glad te strijken. Saffloer is een gele bloem van de distelsoorten. Als je de zaadjes van de bloem perst krijg je saffloerolie. De olie zit boordevol linolzuur, vitamine A en E. Deze ingrediënten ondersteunen de normale huis en hebben positieve invloed op uw immuunsysteem.

Vitamine C ook wel ascorbinezuur genoemd, is ook een belangrijk antioxidant. Vitamine C helpt namelijk weefsels gezond te houden. Ook draagt vitamine C bij aan de vorming van collageen, waardoor rimpels worden tegen gegaan. Vitamine C (fruit, groente) zorgt voor meer stevigheid van je huid. Bronnen van vitamine C zijn citrusvruchten waaronder sinaasappels, citroenen en grapefruits. Daarnaast zit vitamine C in tomaten, kiwi’s, aardbeien, aardappelen, paprika’s, kool en courgettes.

Selenium is bekend dat het bijdraagt aan een normale haargroei, behoud van glans en ook het sterk houden van je haren. Daarnaast is selenium ook goed voor de nagels.
- Selenium vind je in voeding zoals noten en granen. Paranoten staan bekend omdat ze rijk zijn aan selenium.

Koper Het draagt bij aan de vorming van pigment voor je huid en haar. Koper is ook goed voor ons bindweefsel. Een supplement met alleen koper komt weinig voor. In een multivitamine, een mineralencomplex of een product voor huid, haar en nagels zit het vaak wel.
- Koper vind je in voedingsmiddelen zoals groente, fruit, granen en cacaoproducten.

Zink helpt tegen een geïrriteerde huid en heeft een kalmerende werking bij acne. Zink zorgt samen met vitamine C voor een gezond collageen, wat een essentieel bestanddeel is van bindweefsel. Het speelt een belangrijke rol bij het gezond houden van huid, haar en nagels. Het is van belang voor de aanmaak van eiwitten en het zorgt daarmee voor de groei en vernieuwing van weefsel. Zink ondersteunt het herstellend vermogen van je huid, Zink is een antioxidant en beschermt daarmee tegen schadelijke stoffen van buitenaf.
- Zink zit in amandelen, paranoten, pompoenpitten, pecannoten en volkoren- en roggemeel.

Collageen is geen vitamine of mineraal, maar zit in dierlijk eiwit. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het eten van sojaproducten de collageenproductie van je lichaam een boost kunnen geven, omdat het hormoon genisteïne bevat dat invloed heeft op de productie van collageen in onze huid. Collageen is onderdeel van het bindweefsel in onze huid en zorgt voor stevigheid en elasticiteit. Je lichaam maakt zelf collageen aan, maar bij het ouder worden vermindert de productie er van. Voor een goede vorming van collageen door de huid is vitamine C ook van belang.
- Collageen is op dit moment een erg populaire voedingsstof. Het is verkrijgbaar als supplement, maar wordt ook toegevoegd aan tal van andere producten zoals eiwitpoeders en zelfs oploskoffie.

Omega-3 en 6 verhindert ontstekingen en huidproblemen. Het ondersteunt ook een gezonde productie van nieuwe huidcellen. Omega-3 vetzuren kun je vinden in walnoten, lijnzaadolie, zonnebloemzaden en amandelen, die kunnen bijdragen aan een gezonde huid.
Argenolie:
- Een kostbare schat voor de huid. Deze kostbare olie, gewonnen in het zuidwesten van Marokko, is een van de meest zeldzame oliën in de wereld. De olie zit boordevol vetzuren(omega 6) en vitamine E, die essentieel zijn voor een goede- en stralende huid. Argenolie voedt de huid en gaat overmatig talgproductie tegen.
Zonnebloemolie:
- Mooi van binnen en buiten. Een zonnebloem oogt niet alleen super vrolijk, maar ook uw huid wordt er blij van! Van de pitten wordt zonnebloemolie gemaakt. Deze zit vol linolzuur(omega 6) lecithine en vitamine A en E. Allen beschermen, voeden en verzachten de huid. Zo straalt u niet alleen van binnen maar ook van buiten.

Oorzaken van een droge huid

Heel veel mensen ondervinden, zeker in de winter, last van een droge huid.

We geven de voornaamste voorbeelden.
- Externe factoren zoals milieuvervuiling, maar ook bepaalde ziektebeelden of erfelijkheid (genetica) spelen een bepalende rol. Het is een feit dat alle mensen op iets latere leeftijd last krijgen met een te droge huid en de gevolgen daarvan. De werking van de huidklieren vermindert naarmate de leeftijd vordert.
- Mensen die uit een bad stappen en zich onvoldoende afdrogen, personen die regelmatig die superkrachtige reinigingsmiddelen voor de vloer, de keuken of de was gebruiken, zonder beschermende handschoenen te dragen, versnellen het ontstaan van een droge huid op een spectaculair snelle manier.
- Het lijkt misschien paradoxaal, maar je neemt best een stortbad zonder klassieke zepen of met dermatologisch neutrale en natuurlijke producten.
- Andere oorzaken van een droge huid zijn diabetes, verkeerde voedingsgewoonten en nierinsufficiëntie (het niet optimaal functioneren van de
nieren).
Niemand ontsnapt aan dit gegeven. Er zijn echter tal van andere - misschien onverwachte - oorzaken die het ontstaan van een droge huid bevorderen en drastisch versnellen.

Stappenplan voor de droge huid
Een gehydrateerde huid straalt van gezondheid. Jammer genoeg drogen simpele dingen als wassen met zeep, te heet en te lang douchen of een middagje zonnen je huid al snel uit, met extra kans op plekjes en jeuk. Keer het tij met dit plan van aanpak.

Stap 1: Verzamel alle vitamines
Heb je een droge huid, dan is het belangrijk dat je je huidbarrière sterk en gezond maakt. Een sterke barrière voorkomt dat er te veel vocht verdampt en maakt je huid weerbaar tegen bacteriën, schimmels en virussen. Hoe je dat doet? De eerste stap is gezonde voeding vol vitamines.
- Vitamine A versterkt de beschermende laag van je huid en is onmisbaar voor het onderhoud van de bovenste huidlaag.
- Vitamine B3 (niacinamide) is een belangrijk ingrediënt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vitamine B3 de aanmaak van huideigen vetten in de bovenste laag van je huid bevordert. De natuurlijke huidbarrière wordt versterkt en van binnenuit verzorgd.
- Vitamine C ondersteunt de huidconditie en helpt je huid soepel en veerkrachtig te houden. Eet hiervoor voldoende groenten, fruit en aardappelen.
- Plantaardige olie, noten en zaden zitten vol vitamine E, die zorgt voor het behoud van het vochtevenwicht in je huid.
- Zink zorgt voor een goede afweer en helpt je huid soepel te houden. Zink haal je vooral uit volkorenbrood, peulvruchten en rijst.
- Voor een gezonde en stralende huidskleur speelt koper een rol. Zet graanproducten en noten op tafel.

Stap 2: Liever geen parfum, alcohol en zeep
Crèmes en bodylotions die parfum (fragrance) of alcohol bevatten, zijn agressief voor je huid en kunnen irriteren. Ook in veel reinigingsmiddelen zitten oplosmiddelen en zeep verwerkt die een droge huid in standhouden of verergeren. En juist die beschermende vetlaag heeft je huid nodig om zichzelf te beschermen.
- Kies daarom reinigings- en verzorgingsproducten die dit tekort aanvullen, zoals neutrale zepen en natuurlijk douche- en badoliën. Neutrale zeep heeft dezelfde zuurgraad als de huid. De zuurgraad wordt aangeduid door de letters pH gevolgd door een getal. De huid heeft een pH-waarde van 5,5. Als je kiest voor een zeep met dezelfde pH-waarde, dan blijft het beschermende vetlaagje van de huid intact. Ook badoliën werken reinigend, maar laten een dun laagje olie achter op de huid. Dit laagje helpt de vochtbalans in de huid herstellen en een droge huid te verminderen.

Stap 3: Droge huid is kort douchen
Douche niet te lang en gebruik lauwwarm water (ideaal is 35 graden Celsius). Gebruik daarbij zachte bad- of douchesponzen. Droog je je huid altijd stevig af met een handdoek? Niet doen! Het is beter om je huid voorzichtig droog te deppen.

Stap 4: Geniet met mate van de zon
Van de zon kun je heerlijk genieten, maar het is ook een huidverouderaar. Door overmatig contact met sterk zonlicht verliest de huid zijn soepelheid, omdat cellen in de huid zich minder snel delen en minder collageen aanmaken. Het gevolg: een droge huid. Daarom nog even de belangrijkste zonregels op een rijtje: vermijd blootstelling als de zon hoog aan de hemel staat, draag bedekkende kleding en gebruik zonnebrandcrèmes met uv-A- en uv-B-filters.

Stap 5: Smeer tegen een droge huid
Zon, regen en wind hebben allemaal invloed op je huid en daarom kan een beetje bescherming geen kwaad. Vooral je gezicht is heel kwetsbaar. Kies voor een vochtinbrengende crème of bodylotion. Het kan zijn dat je gezicht in de loop van de dag droog en strak aanvoelt. Extra smeren kan geen kwaad.

Beautytips uit eigen keukenkastje
Voor deze beautytips haal je de ingrediënten zo uit je keukenkastje. Budgetproof en het maakt je haar, huid en lippen nóg mooier. Je zou het misschien niet denken, maar de meeste ingrediënten in je keukenkastje zijn multifunctioneel.

Avocado voor herstel
Tegen droge huid: Prak een rijpe avocado tot een gladde massa en je hebt een lotion. Smeer het over je huid en laat het ongeveer tien tot vijftien minuten intrekken.
- Droge handen - Dit handmasker op basis van avocado ook een uitkomst. Zo maak je die: pureer een halve avocado en meng er een rijpe banaan doorheen. Smeer het masker op je handen en laat het ongeveer vijf minuten intrekken. Spoel daarna het masker af en je handen voelen zijdezacht.
- Ook avocado’s leveren namelijk een mooie bos haar. Pureer een halve avocado en voeg er een scheut olijfolie aan toe. Smeer het masker in je haar en laat het twintig minuten intrekken. Spoel het daarna uit en was je haar.
- Tegen wallen - Snijd twee partjes van een avocado en leg deze voor een kwartier op je wallen. Je blik is gelijk een stuk frisser en je ziet er verzorgd uit.
- Aftersun - Avocado komt namelijk als geroepen als je een tikkeltje bent verbrand. Smeer wat van deze vrucht op je verbrande huid en je voelt de hitte langzaam verdwijnen. Zo kun je toch met een gerust hart komende zomer op het strand liggen.

Sinaasappel voor frisheid
Voor een schone huid: Gebruik alleen het buitenste dunne oranje velletje van de sinaasappel. Wrijf dit over je huid totdat de schil zwart wordt. Laat het 15 tot 30 minuten intrekken en was het dan af met koud water.
Voor een frisse lichaamsgeur: Pers een sinaasappel uit en zeef het sap wat eruit is gekomen. Doe er ¼ water bij, een theelepel vanille en een klein beetje ontsmettingsalcohol. Doe het vervolgens in een sprayflacon. Schud het goed voordat je het gaat gebruiken.

Kokosbloesemsuiker als scrub
Voor een gezonde hoofdhuid: 2 theelepels kokosbloesemsuiker, 1 theelepel olijfolie
- Mix de olijfolie en kokosbloesemsuiker tot een gelijke massa. Maak daarna meerdere scheidingen in je haar en masseer je hoofdhuid voorzichtig met het mengsel. Maak hierbij een cirkelende beweging. Spoel het goed uit en was je haar vervolgens zoals je dat normaal doet.
Tegen droge lippen: halve theelepel kokosbloesemsuiker, klein beetje water.
- Meng het kokosbloesemsuiker met een klein beetje water. Wrijf het mengsel over je lippen, zodat losse velletjes verdwijnen. Je kunt hierbij ook een tandenborstel gebruiken. Herhaal dit twee keer per week.
Voor een zacht lichaam: 2 theelepels kokosbloesemsuiker, 1 theelepel olijfolie
- Meng de ingrediënten en scrub je droge of vochtige huid

Zeezout voor een zachte huid
Voor schrale lippen: 2 theelepels zeezout, 1 glas warm water
- Mix de zeezout door het water en wacht tot het opgelost is. Dip het puntje van een washand in het water en leg het voor twintig minuten op je lippen.
Tegen droge ellebogen: een halve citroen, beetje zeezout
- Bedek de citroen met zeezout en scrub hiermee je ellebogen. Doe dit net zo lang tot de citroen ‘op’ is of je ellebogen zacht zijn.
Voor ontspanning: 500 gram zeezout, een bad van 37 graden
- Voeg het zeezout toe aan stromend water. Magnesium laat je huid ontspannen en verbetert de vochtopname van de huid.

Komkommer voor vocht
Voor gehydrateerde lippen: een paar dunne plakjes komkommer. Leg dit voor 20 minuten op je lippen.
Tegen opgezwollen ogen: een paar dunne plakjes uit de koelkast op en onder je ogen te leggen, vermindert de zwelling. Laat de schijfjes ongeveer tien minuten liggen.

Banaan voor glans
Voor zacht en glanzend haar: 1 banaan en 1 theelepel amandelolie.
Amandelolie:
- Het klinkt lekker en voelt gezond. Het eten van amandelnoten is niet alleen erg lekker en geeft ook een fit gevoel Wist u dat de olie van de amandelnoot bijdraagt aan een gezond leven. Amandelolie zit vol goede vetzuren die de huid hydrateren, Hierdoor is het een cadeautje voor mensen met een droge huid, acne en striae. Daarnaast zit de olie vol vitamine, waaronder vitamine E. Deze zorgt voor een gladde en jog uitziende huid.
- Maak de banaan fijn met een vork en meng de olie er doorheen. Verdeel dit over je haar, vooral in de punten. Laat het dertig minuten intrekken en was daarna je haar grondig.

Jojoba-olie voor bescherming
- De natuurlijke zonbescherming factor 4. Hoewel de naam het wel doet vermoeden is jojoba-olie geen olie, Het is een vloeibare was. Deze werd honderden jaren geleden al gebruikt door de indianen. Dat is niet zo gek: jojoba-olie heeft een herstellende werking op de beschadigende huid. Daarnaast is een natuurlijke zonbescherming. U profiteert namelijk van factor 4 wanneer u de huid met jojoba-olie behandeld.

Hoe gezond is het borstelen van je huid?
- Wie denkt dat je huid borstelen iets van nu is, heeft het mis. In Japan wordt al jaren de loofah spons gebruikt om de huid een oppepper te geven en in Finse spa’s ‘borstelen’ ze graag met berkentwijgjes. Het schijnt zelfs dat indianen de haren van maiskolven gebruikten om hun lichaam te verzorgen. In Nederland hoef je niet de natuur in om zo’n alternatieve borstel bij elkaar te sprokkelen; bij bijna iedere drogist vind je wel een houten borstel, speciaal voor je lijf.

Droog borstelen heeft eindeloze voordelen
- De voordelen van dry brushing liegen er niet om. Als je het internet moet geloven, maakt het je huid egaler, stralender en steviger, reinigt het je poriën én helpt het cellulite bestrijden. Een deel hiervan is volgens Glyonne van Vliet, huidtherapeut bij de Roosevelt Kliniek, waar. “Dry brushing stimuleert de doorbloeding van de huid, waardoor voedingsstoffen en afvalstoffen makkelijker worden afgevoerd en opgenomen door het lichaam. De huid gaat er meer van stralen. Ook zorgt droog borstelen ervoor dat dode huidcellen makkelijker loslaten, waardoor de huid iets dunner wordt en grove poriën iets minder zichtbaar. Dit effect is alleen snel weer weg als je stopt.”

Let op bij een gevoelige huid
- Dat de huid door droog borstelen dunner wordt, is volgens Van Vliet iets om rekening mee te houden. “De huidbarrière kun je door dry brushing te veel beschadigen, waardoor de huid juist problemen krijgt. Voor mensen met een gevoelige huid is het daarom belangrijk om een zachtere borstel te gebruiken en de huid niet te vaak te borstelen. Irriteer je de huid namelijk te veel, dan kunnen er bijvoorbeeld wondjes of droge plekken ontstaan. Dry brushing raad ik daarom af aan mensen die een beschadigde huid hebben – denk aan open wonden – en mensen met eczeem of psoriasis. Ook mensen met acne kunnen hun huid beter niet droog borstelen.”

Dry brushing tegen cellulite?
- En hoe zit het met cellulite? Van Vliet: “Cellulite is een aandoening die zich in de onderste laag van de huid bevindt, de laag met vetcellen. Het van je huid heeft effect op de bovenste huidlaag, de opperhuid. Je stimuleert de doorbloeding en creëert zwelling, waardoor de huid strakker oogt. De verstrakte verbindingen tussen de vetcellen, die bij cellulite kuiltjes in de huid geeft, pak je niet aan.” De huidtherapeut heeft wel een andere tip tegen deze huidaandoening: “Eet niet te veel suiker. Te veel suiker zorgt voor een verkleving van collageen en elastinevezels. Door het eten van te veel suiker verharden deze vezels en dat maakt de huid stugger en minder flexibel. Een sinaasappelhuid wordt dan meer zichtbaar.”

3 tips voor het borstelen van je huid
- Koop een goede dry brushing borstel van natuurlijk materiaal. Voor je lichaam één met harde haren en een lange steel, zodat je je rug moeiteloos kunt borstelen. Gebruik voor je gezicht een kleinere, zachtere borstel. Als je een gevoelige huid hebt, is het verstandig om voor je lichaam een borstel met zachtere haren te gebruiken. Je kunt ook voor een Japanse loofah spons kiezen, deze is net iets zachter.
- Borstel je huid droog. Neem hier voor het douchen een paar minuten de tijd voor. Het is normaal als je huid door het borstelen rood van kleur is en gaat tintelen.
- Werk van beneden naar boven. Begin bij je voeten en werk naar boven in de richting van je hart. Maak korte, vegende bewegingen. Als je bij je buik bent, maak dan cirkelende beweging tegen de klok in. Borstel je rug van boven naar beneden en je gezicht in rechte vegen van je kin naar je haarlijn.

Stappenplan voor Lekker lang houdbaar!
- In de zomer en winter, tijdens drukke periodes en na de feestdagen: je huid kan altijd een opkikker gebruiken. En het beste is om altijd goed voor je huid te zorgen. Heus, dat is niet zoveel werk. Door zuinig met je huid om te gaan, blijft je huid stralen. Ja, met rimpels en lijntjes. Want die kun je niet voorkomen. Maar is dat erg, als je huid verder straalt van gezondheid?
- Als je lekker in je vel zit, voel je je mooier en straal je dat uit. Maar dit helpt ook om je mooier en jonger te voelen.

Zorg voor een goede basis
- Het begint allemaal bij de basis. In het geval van je huid is dat voldoende slapen, goed eten en bewegen. Installeer een app op je telefoon om je slaapritme te doorgronden, zorg voor een gevarieerd voedingspatroon en ga er dagelijks even op uit (ja, ook als het regent – daar zijn paraplu’s voor).
- Sporten en dus zweten. Door te zweten openen je poriën, waardoor de huid viezigheid kwijtraakt. De kans op puistjes is hierdoor kleiner, mits je je huid wel grondig wast na het sporten. Ook geeft sporten je huid een gezonde glans.
- Beweging en ontspanning - Een gezonde mate van lichamelijke beweging zal alles in het lijf positief beïnvloeden. Daardoor voelen we ons niet alleen langer jong maar zien er ook zo uit. Daarbij heeft het een gunstig effect op spieren, botten, gewrichten, uithoudingsvermogen, immuunsysteem, hormoonhuishouding, concentratievermogen, zelfvertrouwen en libido.

Smeer eetbare ingrediënten op je huid
- Alles wat je op je lichaam smeert, spuit of wrijft, wordt door je huid opgegeten. Het merendeel van de stofjes in verzorgingsproducten gaat rechtstreeks door je huid richting je bloedbaan. Je bloedt verspreid het dan verder naar onder andere je nieren, lever, hersenen en vetweefsel.
- Stel jezelf eens de volgende vraag en beantwoord die eerlijk: de parfum of deodorant die je elke ochtend op je huid smeert of spuit, zou je die ook op je tong willen smeren of spuiten? Willen doorslikken of opeten? Waarschijnlijk niet, maar waarom smeer je het dan wel op je huid? Je immuunsysteem is al 24/7 in de weer met het onschadelijk maken van virussen, gisten, mijten, gekke bacteriën en daar komen dan ook nog allerlei vreemde huidproducten bij. Het is daarom belangrijk dat wanneer je verzorgingsproducten gebruikt, deze – net als je voeding – natuurlijk zijn.

Verzorg je huid
- Behalve van binnenuit, kun je je huid ook van buitenaf verzorgen. Maak elke avond en ochtend je gezicht schoon met water en eventueel een reinigingsmelk.
- Smeer 365 dagen per jaar - Alleen zonnebrand smeren wanneer de zon schijnt? Dat is veel te weinig. Wanneer het bewolkt is, lijkt het misschien niet zo logisch om je huid met zonnebrand in te smeren, maar niets is zo verraderlijk als de zon.
- Beschermen en verzorgen - De zon versnelt het verouderingsproces van de huid enorm door schadelijke invloeden. Altijd goed tegen de zon beschermen helpt langer een frisse, heldere en gladde teint te behouden. Het is niet voor niets dé oorzaak van huidveroudering. Voor een mooie huid is het daarom een vereiste om 365 dagen per jaar je huid in te smeren met SPF. Gebruik foundation met een ingebouwde zonnefilter of zonnebrand speciaal voor je gezicht (factor 30 of 50).
- Daarnaast zal de huid gaan stralen door aandacht en verzorging met goede plantaardige verzorgingscrèmes. Gebruik dezelfde producten voor minimaal een maand. Dan pas kun je het effect op je huid zien. Laat testers van gezichtsverzorging dus gewoon in tijdschriften zitten.
- Stimuleer de doorbloeding en drink voldoende. Hoeveel voldoende precies is, verschilt per persoon. Als je tussen de 1,5 en 2 liter aanhoudt, zit je altijd goed. Vind je water te saai? Kies dan voor kruidenthee of voeg citroen of munt toe.

Pas je make-up aan
Ook als veroudering al zijn intrede heeft gedaan, kun je er nog stralend uitzien. Met de juiste vegan make-up kun je wel voorkomen dat je huid er vaal, mat of grauw uitziet.”
Drie tips:
1. Haal altijd je make-up voor het slapen eraf. Nooit, maar dan ook echt nooit, slapen zonder je make-up eraf te halen (tenzij het een super korte powernap is). Zelfs als je geen mak-up draagt, is het belangrijk om je huid te reinigen voor het slapen. Niet alleen hygiënisch voor je kussensloop, ook beter voor je huid.
2. Gebruik foundation met gelige ondertoon. Door een foundation met een gelige ondertoon, gaat je huid meer stralen en vervaagt roodheid. Maak eventueel je sponsje of penseel vochtig, zodat je niet teveel foundation gebruikt. Anders komt de foundation – onnodig – in de rimpeltjes.
3. Kies voor een lipprimer. Vooral rond de lippen ontstaan rimpels. De lippenstift kan dan een eigen leven gaan leiden en dat is zonde. Een transparante lipprimer kan dit ongemak voorkomen. Laat het even opdrogen en breng dan een glanzende lippenstift aan.
4 Vermijd grijze oogschaduw. Alle kleuren oogschaduw staan prachtig, behalve grijs. Dit is de minst flatterende kleur. En kies voor oogschaduw met een satijnen structuur.
5. Niet elke dag make-up dragen. De meeste make-up producten bevatten veel chemicaliën en zijn daarom niet zo goed voor de huid. Reden genoeg om je huid een dagje ‘vrij’ te geven door geen of minder mak-up te gebruiken. Er zijn ook genoeg natuurlijkere make-up- en gezichtsverzorgingsmerken, zoals the Body Shop, Lavera, Lush, Weleda en Yves Rocher.

Bron:
- ABC Gezondheid 2020
- GezondNU 2020
Wist je dat...

Trend blijft om plantaardig te eten!

Doe je mee aan diervriendelijk leven?
"Niets zal de menselijke gezondheid en overlevingskansen op aarde zo ten goed komen als de evolutie naar een plantaardig eetpatroon" Citaat van Albert Einstein, Duits-Amerikaans wetenschapper en uitvinder, Nobelprijswinnaar ....
Lees verder op wistje dat.