google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Gezond lichaam


Dopamine is het Ďvrolijke energiehormooní!

Wat zijn neurotransmitters?

Er zijn meer dan 50 neurotransmitters maar de belangrijkste vier zijn dopamine, serotonine, GABA en acetylcholine. Ze hebben een grote invloed op hoe je je voelt. Net als hormonen brengen ze boodschappen over, in dit geval een boodschap in je hersenen.
Je hersenen bevatten biljoenen zenuwcellen, neuronen genoemd. Deze neuronen zenden en ontvangen continu boodschappen van elkaar; boodschappen die worden overgebracht via neurotransmitters. Jouw hele functioneren, niet alleen je brein, wordt geregeerd door deze neurotransmitters.

Hormonen, neurotransmitters en peptiden zijn boodschappenstofjes: ze brengen in je lichaam continu boodschappen over

Dopamine is een van de belangrijkste neurotransmitters en heeft een grote invloed op hoe je je voelt. Misschien heb je wel eens gehoord dat een eetverslaving vaak te maken heeft met dit boodschappenstofje in je hersenen. Dit klopt.
Onderstaande tips kunnen ook helpen bij de ziekte van Parkinson waarbij sprake is van verminderde aanmaak van dopamine.

Dopamine boost
- Dopamine en serotonine worden wel onze Ďgelukshormonení of ook weleens 'vrolijke energiehormooní genoemd. Een belangrijk hormoon want je voelt je graag vrolijk ťn energiek.
- Dopamine is het stofje dat energie geeft, zowel fysiek, mentaal als emotioneel. Het geeft daadkracht en zin om in beweging te komen maar ook mentale scherpte en concentratievermogen. Het zorgt ook voor een opgewekt gevoel; een goed gevoel over jezelf dus.
- Met voldoende dopamine kan je snel besluiten nemen, trek je initiatief naar je toe en heb je zin om nieuwe dingen aan te pakken. Je bent vrolijk, energiek en tegelijkertijd stressbestendig.
- Dopamine is de batterij in je brein en het belangrijke stofje dat je een goed gevoel geeft over jezelf

Net als hormonen moeten ook neurotransmitters voldoende worden aangemaakt ťn met elkaar in balans zijn.

De verslavende werking van junkfood

Dopamine speelt hier een essentiŽle rol bij. Vrijwel alle bewerkte voeding is namelijk een mix van zoet, vet en een beetje zout. Vergis je niet: roomijs bevat een beetje zout en chips bevat suiker. Lees het etiket maar eens. De voedingsindustrie doet dit bewust.
Ze doen dit niet om het lekkerder te maken maar omdat de combinatie van deze drie de grootste dopaminestoot in je hersenen geeft! En dit geeft zoín lekker gevoel dat je er steeds meer van wilt. En vaker. Dat is precies wat ze willen.

Niemand overeet zich aan broccoli of bleekselderij. We raken verslaafd aan bewerkte voeding zoals chocola, chips en punten pizza.

Onderzoekers van de voedingsindustrie spenderen jaarlijks miljoenen dollars om dit Ďzevende hemelgevoelí te meten in hersenen van proefpersonen. Welke samenstelling van het product geeft de hoogste dopaminepiek? Zo maken en houden ze ons verslaafd aan hun producten.
Ben jij verslaafd aan zoetigheid? Heb jij ooit een suikerpot leeg gegeten? Waarschijnlijk niet. Maar wel suiker Ďverpaktí in roomijs, M&Mís, koeken, snickers of die oranje Tony Chocolonely repen. De stoot dopamine die je hersenen hiervan krijgt is vergelijkbaar met die van een cocaÔne gebruiker. De verslavende werking van bewerkte voeding wordt enorm onderschat.

De natuur geeft ons geen voeding dat een mix is van vet, zoet of zout. Dat is niet voor niets. Het ontregelt een van nature goed uitgebalanceerd en opgewekt brein.

Geef jezelf een gezonde dosis dopamine
- Je behoefte aan junkfood en zoetigheid zal afnemen als je je jezelf regelmatig voorziet van een gezonde dosis dopamine.

1. Eet gezonde proteÔne
- Neurotransmitters zoals dopamine zijn opgebouwd uit eiwitten of proteÔne. De eiwitten die je eet worden in je lichaam afgebroken tot 22 verschillende aminozuren (bouwsteentjes) waarmee het lichaam vervolgens wel 50.000 verschillende vormen van lichaamseigen eiwitten (bouwwerkjes) kunnen maken.
Het aminozuur tyrosine is de grondstof van dopamine; de voorloper van tyrosine is het aminozuur phenylalanine.
- Volop tyrosine zit in eiwitrijke voeding. Goede plantaardige bronnen zijn sesamzaad, spirulina en zeewieren.
Diverse studies laten zien dat met het verhoging van tyrosine en phenylalanine in het dagelijks menu, de dopamineniveaus van het brein worden verhoogd. Andersom werkt het ook: minder voeding met tyrosine en het dopamineniveau in het brein daalt.
Simpel dus: zet bovengenoemde voedingsmiddelen wat vaker op je dagelijkse menu!

2. Zorg voor een gezonde darmflora; voldoende vezels, vocht en vetten.
- Geloof het of niet maar in je darmen bevinden zich darmbacteriŽn die grote invloed hebben op de productie van dopamine. Er zijn darmbacteriŽn die de aanmaak bevorderen maar ook die dit juist kunnen belemmeren. Onze darmen worden niets voor niets ons tweede brein genoemd.
Het hebben van gezonde darmen met een grote variatie aan gezonde darmbacteriŽn is dan ook een must voor de productie van voldoende dopamine. Je darmen hebben hiervoor onder andere voldoende vezels, vocht en gezonde vetten nodig. Voeg deze regelmatig toe.
Vezels zitten uitsluitend in plantaardige producten. Voor extra vezels zorgen lijnzaad, chiazaad en psyllium.

3. Zorg voor gezonde vetten?
- Inderdaad. Niet alleen voor je darmen maar ook voor je brein is het belangrijk om gezonde vetten te eten. Je brein bestaat voor het grootste deel uit vet. Wist je dat je grootste cholesterolvoorraad zich in je brein bevindt? Die wil je echt niet kwijt!
Let op: niet alle vetten zijn gezond.
- Het is belangrijk dit onderscheid goed te kennen. Gezonde vetten zijn zo natuurlijk mogelijk: ongebrande noten, zaden en pitten, avocadoís, kokosproducten, olijfolie en olijven.
Wat vetten ongezond maakt is verhitting of op een verkeerde manier bewaren.
- Koud geperste olijfolie is dus gezonder dan olijfolie die verhit is geweest tijdens het proces. Alleen rijstolie en kokosolie blijven gezond bij hoge temperaturen. Verhit andere oliŽn liever niet.

4. Variatie aan darmbacteriŽn; vele kleine vegan hapjes
- Een gezonde darmflora bestaat uit een groot scala aan diverse families van darmbacteriŽn. Je krijgt een grote variatie darmfamilies als je een grote variatie aan natuurlijke voedingsmiddelen eet.
Zorg daarom voor veel variatie op je bord.
- Begin met het dagelijks eten van zoveel mogelijk kleuren. Daarom ben ik dol op bowls: een kleurrijk geheel van kleine hapjes.†Een beetje van dit, een beetje van dat. Wat groene salade, een paar stukjes rode kool, een geraspt worteltje, schijfjes avocado, stukjes appel, een pluk broccolikiemen, een restje quinoa, diverse zaden en pitjes en een sausje van olijfolie en sinaasappel.
Mijn koelkast staat regelmatig vol met kleine bakjes met restjes van gisteren waar ik vandaag weer een kleurrijke maaltijd van maak
Ontdek regelmatig ook nieuwe groenten en andere verse producten. Het schijnt dat we heel vaak terugvallen op bestaande producten die we goed kennen.
Gezonder eters zijn altijd nieuwsgierig naar nieuwe, verse producten en variŽren volop

5. Bewegen en sporten
- Gezonde voeding voor je brein is niet alleen wat je in je mond stopt.†Beweging is een essentieel onderdeel. Je hebt vast wel eens ervaren hoe lekker het voelt als je een flinke wandeling hebt gemaakt en sporters kennen de kick van een uurtje flink zweten. Uit onderzoek blijkt dat 10 tot 20 minuten bewegen al een goed gevoel geeft! Ben je nog niet toe aan sporten? Begin dan met minder zitten. Heb je een zittende baan?†Zet je timer op 40 minuten en sta dan op. Beweeg enkele minuten, rek je even uit, spring een paar keer op en neer. Een paar minuutjes is al voldoende. Juist in die paar minuutjes vind je dť oplossing voor een probleem, waar je net mee worstelde.

Briljante inzichten krijgen we vaak als we bewegen en ons tegelijkertijd ontspannen.
- Het is logisch: door te bewegen krijgt je brein meer zuurstof en worden afvalstoffen afgevoerd. Meer denkkracht dus. Beweging op zich verhoogt al de aanmaak van neurotransmitters zoals dopamine. Een briljante inval kan je helemaal blij maken!

6. Geef je brein regelmatig rust
- Net zoals je je lichaam regelmatig rust geeft, heeft ook je brein rust nodig of zich goed te blijven voelen. Tegenwoordig krijgt ons brein echter nauwelijks meer rust. Zelfs op de wc blijven we appen of kijken we wat er op facebook gebeurt. Dit lijkt ontspannend maar voor ons brein is dit het echt niet.
Dat veel jonge mensen tegenwoordig in een burn-out terecht komen wordt toegewezen aan het feit dat ze voortduren actief zijn op social media en hun brein veel te weinig rust gunnen.
- Zelfs televisie kijken of een boek lezen is een inspanning voor ons brein. Eigenlijk zijn er maar drie manieren om je brein echt rust te geven: slapen, mediteren en uit het raam staren. Zet deze drie voldoende op je dagelijkse menu. Flink opscheppen op je bord!

7. Daglicht is ook voeding
- Het is heel belangrijk om dagelijks een portie daglicht te krijgen. Daglicht is ook voeding! Voor je lichaam maar zeker ook voor je brein. Er is volop onderzoek dat aangeeft dat daglicht zorgt voor een stijging van ons dopamine niveau.†Voor een gezond portie daglicht moet je echt naar buiten. Ook al zit je achter grote ruiten die daglicht doorlaten:† bepaalde UV-stralen die je lichaam nodig heeft.†worden er door ruiten uitgefilterd. Je lichaam kent het verschil tussen daglicht buiten en daglicht achter ruiten. Wacht niet tot de zon gaat schijnen: ook op een donkere dag krijgt je brein de voeding die het nodig heeft als je buiten bent.
Voldoende daglicht is een essentieel onderdeel van een gezonde manier van eten.

8. Luister naar vrolijke muziek
- Probeer dit eens! Zet dan eens muziek op waar je altijd vrolijk van wordt. Kijk eens of je kunt voelen dat je ook hier een dopaminepiek van krijgt.
Uit diverse onderzoeken blijkt dat opwekkende muziek, muziek waar je plezierige rillingen van krijgt, het dopamine niveau in je brein zeker 10% kan laten stijgen. Je hebt dit vast wel eens ervaren: de extase van het dansen op bepaalde muziek. Ook bij mensen met de ziekte van Parkinson bleek het luisteren naar muziek een positieve invloed te hebben.†
Gebruik dit als je rot voelt. Zit je op kantoor? Doe dan oortjes in of ga even naar het toilet en ga daar uit je dak!
Geef je brein een gezond portie dopamine door te luisteren (en dansen) op vrolijke muziek

9. Wat extra ondersteuning: magnesium, vitamine D en vitamines B
- Voor de aanmaak van neurotransmitters heeft je lichaam een grote variatie aan voedingsstoffen nodig. Daarom is het eten van onbewerkte, liefst zo vers mogelijk voeding zo belangrijk! Maar zelfs als je gezond eet, kan je lichaam nog voedingsstoffen tekort komen. Daarom dat ik een voorstander ben van het gebruik van enkele goede supplementen.
Bekijk supplementen niet als een medicijn maar als voeding.

10. Als aanvulling een bijzonder supplement: fluweelboon (Mucuna pruriens)
- Heb je alles hierboven geprobeerd en heb je nog een laatste duwtje nodig? Fluweelboon is een tropische klimplant waarvan de bonen al eeuwenlang gebruikt worden in de Ayurvedische geneeskunde bij verschijnselen van Parkinson waarbij de dopamine aanmaak is verstoord.
Mucuna pruriens bevat hoge niveaus van L-dopa, de voorloopmolecuul van dopamine. Het is in poedervorm of in capsules te koop. Er is met dit supplement veel onderzoek gedaan bij mensen met Parkinson.†Verschillende dubbelblinde onderzoeken hebben aangetoond dat gebruik van dit supplement betere en langdurige effecten geeft dan medicijnen. Uiteraard zonder de vervelende bijwerkingen die medicijnen vaak hebben. Stop nooit met medicijnen zonder overleg met je arts. Gebruik dit supplement uitsluitend na overleg.

We kunnen veel meer zelf dan dat we denken
Voeding is werkelijk ons eerste medicijn. Ook als het gaat om ons brein. Ik ben ervan overtuigd dat er de komende jaren steeds meer onderzoek gaat komen waaruit zal blijken dat voeding een hele belangrijke rol speelt bij klachten als eetbuien, verslavingen, angststoornissen, depressie, dementie en de ziekte van Parkinson om maar wat te noemen.

Bron:
- Energiekevrouwenacademie.nl 2020


Wist je dat...

Hoe gooi je het roer om!

"De landkaart is niet het gebied" Alfred Korzybski
1. Een huis kopen? Op zoek naar een andere baan? Een wereldreis maken? Verhuizen naar een ander land? Begin vandaag nog met de voorbereidingen! 2. Haastige spoed is soms goed. Maar er zijn ook plannen die er baat bij hebben om nog een tijdje te laten sudderen. ....
Lees verder op wistje dat.