google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Wist je dat


8 redenen om geen vlees en zuivel te eten!

Tell the world!

Geen dierlijke producten eten helpt talloze dieren een leven vol ellende te besparen. En dat is waar wij voor gaan; een wereld waarin dieren een fijn leven kunnen leiden. Een makkelijke manier om iets te doen voor dieren (en het milieu en je eigen gezondheid), is door te letten op wat je eet.

- Volledig plantaardig eten is een geweldige manier om het leven van veel dieren te verbeteren, maar dat is voor consumenten wellicht een ontmoedigende opgave. Dat betekent: geen vlees, geen vis, geen zuivel of andere dierlijke producten. Je kunt daarin zo ver gaan als voor jou mogelijk is; elke dag meer plantaardig helpt al.
- We zijn ervan overtuigd dat we gezamenlijk een grote impact kunnen maken door kleine individuele veranderingen.

Deze redenen om minder vlees en zuivel te eten liegen er niet om en bieden een extra steuntje in de rug:

Het helpt dieren in de vee-industrie…
- Van de meer dan 70 miljard dieren die wereldwijd jaarlijks worden gefokt, brengen 50 miljard hun leven door op intensieve veehouderijen. Ze worden er meer als machines behandeld dan als levende, voelende dieren. Ze hebben een kort, ellendig leven en worden vaak opgesloten in kooien, kratten of hokken, waardoor ze geen kant op kunnen en hun natuurlijke gedrag niet kunnen uiten. Het verminderen van je vlees- en zuivelconsumptie maakt dus een enorm verschil in het leven van deze dieren, en maakt de weg vrij naar een duurzamere voedselketen.

…en het beschermt dieren in het wild
- Het landgebruik om veevoer te verbouwen neemt nu meer dan een derde van het aardoppervlak in beslag. Dat betekent dat er een enorm stuk aan leefgebied van wilde dieren is verdwenen. Geen wonder dat we diersoorten in een alarmerend tempo verliezen. Experts waarschuwen zelfs dat er een massaal uitsterven op komst is. Door minder vlees en zuivel te eten, help je dieren in het wild te beschermen tegen het lot van de al uitgestorven Balinese tijger.

Het bespaart water
- Van al het water dat we gebruiken is 85% nodig voor ons eten en drinken, stelt het Voedingscentrum. Dierlijke producten dragen het meest bij: veehouderijen verbruiken zeer veel water. Zo is er 15.000 liter water nodig is om één kilo rundvlees te produceren. 15.000 liter! Voor een kilo varkensvlees is 6.000 liter water nodig en voor een kilo kaas 5.000 liter. Minderen met vlees en kaas helpt dus om water te besparen.

Het helpt klimaatverandering tegen te gaan
- De vee-industrie is een van de belangrijkste oorzaken van klimaatverandering en ontbossing. De sector stoot meer broeikasgassen uit dan al het transport van de wereld bij elkaar. Het eten van minder vlees en zuivel is daarmee dé manier om de doelen van het Parijse Klimaatakkoord te bereiken. Draag dus je steentje bij om klimaatverandering tegen te gaan door simpelweg te minderen met vlees en zuivel.

Het zorgt voor een betere gezondheid
- Talloze onderzoeken tonen de voordelen aan van het eten van planten ten opzichte van dierlijke eiwitten. Van het verminderen van het aantal kankergevallen en hartaandoeningen tot een langere algehele levensduur. Door meer plantaardig voedsel te eten, verbeter je je eigen gezondheid.

Het helpt honger te bestrijden
- Er zijn bijna een miljard mensen die geen toegang hebben tot goed voedsel en water op de wereld. Hoe leg je die mensen uit dat er om één kilo rundvlees te produceren, 14,52 kilogram graan nodig is? Graan dat we zelf ook kunnen consumeren? Het is zo duidelijk als wat: door minder vlees te eten, help je om voedselverspilling door de vee-industrie tegen te gaan.

Het geeft een signaal af aan investeerders en financiële instellingen
- Banken, verzekeraars en pensioenfondsen investeren en beleggen in de vee-industrie. De vlees- en zuivelproductie is een stabiele keten. Eentje waar veel geld in omgaat en waar veel geld in te verdienen valt. Zolang de vraag naar vlees en zuivel groot is, levert deze industrie veel geld op. Hoe minder vlees en zuivel je dus eet, hoe minder geld de industrie oplevert en hoe minder er in de vee-industrie wordt geïnvesteerd.

Het is makkelijk en lekker
- Plantaardig eten is toegankelijker dan ooit. Er zijn talloze plantaardige opties voor melk, burgers, eieren, kaas en yoghurt. Probeer vleesvervangers. De schappen met plantaardige schnitzels, falafel, tofu en groenteburgers groeien al jaren enorm. Vlees is zó verleden tijd. Probeer je stuk vlees (of vis) eens te vervangen voor een alternatief zonder dier. Tegenwoordig kun je ook bij veel restaurants terecht voor een vegetarische en plantaardige hap. Zelfs fastfoodketens bieden een vega(n)burger aan. Handig toch?
Koop voordelig in
- Plantaardig eten hoeft niet per se duur te zijn. Er zijn regelmatig vegan producten in de supermarkt bij Lidl, Albert Hein, in de aanbieding of online zoeken.
Zoek de lekkerste vega(n) recepten
Op internet zijn enorm veel blogs vinden met de lekkerste vegetarische of veganistische recepten. Op Culy.nl worden bijvoorbeeld 10 inspirerende vegetarische blogs genoemd. Of volg leuke foodinfluencers via Instagram, zoals Plantbased Dennis, Veggiereporter, Wat eet je dan wel en Lisagoesvegan. Of bekijk een aantal van onze feestelijke recepten voor feestdagen, taarten, en feestelijke desserts.

Vervang de traditionele (kerst)gerechten
- Vind ‘jouw’ favoriete zuivelproduct. Je kunt proberen zuivel te vervangen voor een plantaardige variant. Er zijn tegenwoordig veel opties! Eet je ’s ochtends graag ontbijtgranen met melk? Dan kun je je melk vervangen door bijvoorbeeld soja-, amandel-, rijst- en haverdrank. Iedere soort heeft zijn eigen smaak, dus er is genoeg uit te proberen. Maar ook voor bijvoorbeeld yoghurt zijn er allerlei alternatieven te vinden. Ook zijn er plantaardige variaties te vinden voor andere zuivelproducten zoals kwark, kaas, room, boter en vla.

Hieronder vind je tips om lekker én diervriendelijk te eten.

1. Een dagje minder
- Met een dagje geen vlees, ben je goed op weg. Het is voor de mens niet nodig om elke dag vlees te consumeren, en het scheelt weer aan dierenleed en CO2-uitstoot. Het is lastig uit te rekenen welke impact je daar daadwerkelijk mee maakt. Als je een jaar lang elke week een dag geen vlees eet. Bespaar je volgens de Nationale Week Zonder Vlees bijna 6 kilo aan vlees, zo’n 587 kilometer rijden met de gemiddelde auto en 750 liter aan water. Dat is het wel waard, toch?

2. Eet helemaal diervriendelijk!
- 'Is het niet moeilijk om geen vlees of vis meer te eten?', is een veelgehoorde vraag voor vegetariërs en veganisten. En het antwoord is: nee! En als zij het kunnen, kun jij het vast ook. Als je een dagje geen vlees of vis eet, worden er voor jouw eten geen dieren gedood. Zo simpel is dat. En niet alleen voor de dieren is het beter; ook draagt de vee-industrie (dus jouw stukje vlees of glaasje melk) bij aan klimaatverandering en biodiversiteitsverlies. Ook voor jezelf is het dus goed om meer plantaardig te eten. Je hoeft niet in te zitten over je gezondheid, alleen bij een volledig veganistisch dieet is het slikken van B12, D3 en Omega3 aan te raden.
Let op ingrediënten
- Een tip voor als je al vaker plantaardig eet: let goed op ingrediënten. Zo kan brood melk bevatten, snoepjes gelatine en maaltijdpakken garnalenpoeder. Ook niet alle vleesvervangers zijn plantaardig. Voor je het weet heb je precies door welk product wel, en welk product niet plantaardig is.

3. Kies onbespoten en palmolie-vrij
- Veel groenten en fruit zijn bespoten. Fijn voor jou, want dan zitten er geen onuitgenodigde gasten in je maaltijd. Maar groenten en fruit worden vaak bespoten met pesticiden die insecten doden. Dat terwijl insecten onmisbaar zijn voor onze planeet. Ook worden de (dode, bespoten) insecten weer opgegeten door andere dieren, zoals kleine zoogdieren en vogels, wat ook voor hen niet goed is. Kies daarom het liefst zoveel mogelijk biologisch. Ook it in veel producten palmolie: olie die wordt gewonnen uit de vrucht van de oliepalm. Palmolie wordt zoveel gebruikt dat stukken regenwoud worden gekapt om palmolieplantages aan te leggen. Met het regenwoud verdwijnt het natuurlijke leefgebied van bijvoorbeeld de orang-oetan.

Bron:
- World Animal Protection
- Vegan ChallangeWist je dat...

Simpele tips voor minder plastic onderweg!

Wegwerp plastic is verboden!
Je gezondheid wordt niet alleen bepaald door welke koffie, thee of soep je neemt. Ook waaruit je je thee en soep drinkt heeft invloed. Want drink je het uit een wegwerpbeker? Dan komt er iets plastic terecht in je lichaam. En zodra je de beker weggooit, zullen ooit je (klein)kinderen iets van de afbraakresten in hun lichaam krijgen. Gebruik daarom deze zomer om je reis en picknicks wegwerp-plasticvrij te maken. Dat eet en drinkt een stuk beter! - Het plastic rietje is misschien wel hét symbool van ‘dom’ plasticgebruik. Bijna iedereen kan zijn glas water of sap drinken zonder het gebruik van een rietje. Toch worden rietjes massaal gemaakt, verkocht en na een keer gebruiken weggegooid. In het milieu duurt het honderden jaren voordat dat ene plastic rietje is afgebroken. Die geinige en vrolijke rietjes zijn dus nog eeuwenlang onderdeel van die bedreigende en groeiende laag plastic in de oceanen, rivieren en meren op onze planeet. ....
Lees verder op wistje dat.