google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Wist je dat


Hoe gooi je het roer om!

"De landkaart is niet het gebied" Alfred Korzybski

1. Een huis kopen? Op zoek naar een andere baan? Een wereldreis maken? Verhuizen naar een ander land? Begin vandaag nog met de voorbereidingen!
2. Haastige spoed is soms goed. Maar er zijn ook plannen die er baat bij hebben om nog een tijdje te laten sudderen.
3. Een ander pad kiezen is een kwestie van het oude durven loslaten. Schud je zelf wakker en zie de toekomst als een avontuur.

“We moeten de dingen doen, waarvan we denken dat we het niet kunnen”, citaat Eleanor Roosevelt, mensenrechtenactiviste

Stap 1 – ruim op, kom in actie en informeer
MIND – blik over je schouder, controle en lange termijn denken.
– Kijk vijf jaar terug. Welke veranderingen zijn al ingezet? Welke verkeerde wendingen heeft het leven genomen? Stippel een route uit die je toekomst wilt onderzoeken. Bereid je reis zorgvuldig voor en ga vol goed hoop op pad.
– Zorg voor controle over je leven. Maar niet in alles en ook niet altijd, want er zijn altijd dingen die beter op hun beloop kunnen worden gelaten of waarin moet worden berust. Maar assertiviteit en zelfvertrouwen zijn wel belangrijke factoren voor verandering.
– Bedenk eens hoe je over een jaar tegen de situatie zult aankijken. Alle verandering is af en toe lastig. Denken aan het resultaat over een jaar geeft nieuwe energie om door te gaan.
DOEN – maak werk van een droom en maak een to do-lijst.
– Van op de bank zitten en denken aan hoe het zou moeten zijn komen dromen niet uit. Besteed elke dag een uur aan het verwezenlijken ervan. Wegdromen mag, maat lees er ook boeken en tijdschriften over, praat met anderen, ga op zoek naar voorbeelden en onderneem actie.
– Welke zaken sleept u figuurlijk elke dag mee die allang niet meer nodig zijn? Maak een lijstje met tien dingen die weg mogen. Dit zijn dingen die je vasthoudt in je huidige leefstijl. Begin met afscheid nemen – dat zal bij het ene ding makkelijker gaan dan bij het andere. Streef ernaar om per maand minstens ιιn last kwijt te raken.
– Doe een maand lang iets waarvan je al jaren vindt dat het zou moeten gebeuren. Meer boodschappen bij kleine winkeltjes in plaats van de supermarkt, vaker met vrienden op stap, gezonder koken. En doe dit met aandacht! Na een maand gaat het waarschijnlijk allemaal automatisch.
– Het hoeft niet allemaal tegelijk, je trekt immers een jaar uit voor de verandering? Een bekende regel uit timemanagement: verdeel de agenda in de categorieλn ‘nu’, ’binnenkort’ en ‘ooit’
wordt gedacht. De lijst ‘nu’ zal vanzelf kort worden om onderwerpen van ‘binnenkort’ en ‘ooit’ door te schuiven naar ‘nu’.
ORDE – bureau aan de beurt
– Ruim je bureau of werktafel op. Dit geeft ruimte en levert tijd op (niet meer zoeken!). Bovendien zorgt een schoon werkblad voor een fris en opgeruimd hoofd.
TIP – hulp of coach gezocht.
– Schakel mensen in die kunnen helpen bij het waarmaken van je droom. Vraag deze mensen wel om kritisch te zijn, zodat ze echt helpen bij de verwezenlijking van je plannen.
– Schakel anders een beeldcoach in en teken eens lekker van je af. Waar sta je? Wat wil je? Waar ben je? Waar wil je heen en hoe ga je dat doen? Een beeld zegt meer dan duizend woorden.

"Waarom tot morgen uitstellen wat je vandaag een ander kunt laten doen?"

Stap 2 – treuzelen en uitstellen voorkomen!
MIND – waarom uitstellen fijn is!
– Het moment zelf. Niets zo lekker om een taak uit het niets van je lijst at te schrappen. Dat kan morgen wel! Streep er doorheen, heerlijk toch? Dat moment is al leuk genoeg op zich om uit te stellen.
– Het tevreden gevoel achteraf. Je voelt jezelf heel wat als je een taak waar 20 uur voor staat in 5uur doet (dankzij de wet van Parkinson en het 80/20 principe), dat gevoel is zo fijn dat je vaker gaat uitstellen. Dan moet het vanzelf wel in die 5 uur.
– Deze reden is een vervolg op de vorige: je vertelt aan iedereen dat je taak in veel minder tijd hebt gedaan! Het geeft een stukje gezag, lijkt wel, dat je zo weinig tijd nodig hebt voor een taak.
– Prioriteiten stellen – de wet van Parkinson luidt: de hoeveelheid werk zet uit met de tijd die je ervoor hebt. Met andere woorden: als er minder tijd is worden er prioriteiten gesteld. We zijn trots als we iets wat tien uur kost in twee uurtjes te weten proppen, Dit lukt doordat we dan preciezere keuzes maken.
DOEN – lasten verlichten!
– Pak het grootste, vervelendste en stomste project aan dat er nog ligt. Dit drukt waarschijnlijk zo zwaar op je schouders dat je de rest makkelijk uitstelt. Het geeft energie om eindelijk te beginnen en de last wordt stukje bij beetje lichter. Dat maakt blij!
ORDE – kleine klusjes en kleine stapjes!
– Het heeft weinig zin om ‘s ochtends tegen jezelf te zeggen: vandaag maak ik het hele huis schoon, Dat gaat waarschijnlijk toch niet lukken en dat is dan weer een goed reden om er maar helemaal niet ana te beginnen. Zet kleine stapjes, zodat uitstellen onnozel lijkt.
– Even geen zin in grote dingen? Kleine dingen doen is ook nuttig. Bijvoorbeeld een van de vijf. Ze kosten weinig moeite maar zijn wel nuttig en geven een goed gevoel. Bovendien zouden ze wel eens het begin kunnen zijn van een productieve flow!
– Gelezen tijdschriften uitzoeken en naar een buurtcentrum brengen
– Was verzamelen of de strijk doen, die er al een tijd ligt.
– Kast op ruimen met kleding, die je niet meer draagt.
– Ruim een lade op. Eentje is genoeg, maar goed kans dat er al snel twee zijn gedaan.
– Stofzuigen en dweilen
TIP – nu even niet!
– Luier lekker af en toe, dat heb je soms gewoon even nodig. Iedereen is wel eens moe, ongeοnspireerd of wil wat rusten. Grote kans dat op die manier morgen weer bergen werk worden verzet. Luieren is dus niet per definitie slecht.
– Soms vergeten mensen wat ze ook alweer gingen doen.. Dat maakt uitstellen wel erg makkelijk. Zorg voor duidelijkheid en je krijgt ineens zin om te doen wat je moest doen.

"Wees niet bang voor chaos – het is de creatieve ruimte waar nieuwe patronen ontstaan!"

Stap 3 – Een ander pad kiezen is een kwestie van het oude durven loslaten.
MIND – Schud je zelf wakker en zie de toekomst als een avontuur.
– We zijn voorgeprogrammeerd om alles goed te willen doen. Schud je zelf mentaal op door eens het foute antwoord te geven.
– Vaste patronen worden vaak geleid door humeur. Probeer dit eens los te koppelen, om te beginnen een half uur per dag. Als het goed gaat, een uurtje en zo steeds meer.
– Reageren op het humeur is geen kwestie van het verstand gebruiken: dat kan er niets aan veranderen. Je moet van houding veranderen en de juiste beweging nemen.
– Vaak beginnen we al niet eens aan een verandering. De drempel is te hoog. En zoeken een excuus: met dat kan ik toch niet, daar heb ik geen tijd voor……
– Drie kleine veranderingen; rij eens een andere route, loop anders naar de supermarkt, geef de planten in een andere volgorde water.
DOEN – vernieuwen is patroon doorbreken.
– Maak een tekening van jezelf boven op de berg. Hoe verliep het pad erheen. Waar sta je nu en wat is je volgende doel? Het pad wordt overzichtelijker van bovenaf gezien, zelfs in de verbeelding.
ORDE – tegenover vaste patronen staat chaos.
– Wees niet bang voor chaos – het is de creatieve ruimte waar nieuwe patronen kunnen ontstaan.
– Wat niet verandert, is dat alles verander.
TIP – begin voorzichtig
– zet een kleine stap buiten je comfortzone, waardoor de vrijheid groter wordt.
– leg een (ingepakt) cadeau klaar. Als beloning voor je zelf zodra dat ene storende patroon doorbroken is.
– vraag een goede vriend(in) eens of het wel nodig is bepaald patroon te doorbreken. Misschien zien zij ze helemaal niet als storend. Je erbij neerleggen kan ook een oplossing zijn.

Bron:
– The house of books – Uit 1001 manieren om te genieten van het leven.
– www.plusonline.nl
- www.citaten.net
– www.mt-nl – vaardigheden om een uur per dag te winnen.
– www.annevanrijn.nl
– Art of HostingWist je dat...

Planten tegen luchtvervuiling in huis

De Nederlandse lucht is ongezond.
Luchtvervuiling is een grote bedreiging voor de gezondheid, en dat geldt niet alleen buitenshuis. Ook de ‘indoor’ luchtvervuiling is een probleem, en belast vooral de longen. - Verluchting is natuurlijk belangrijk, tenminste als er in je buurt gezonde buitenlucht is. Maar zogenaamde geurtjes en chemische luchtverfrissers verspreiden alleen maar meer vervuiling. ....
Lees verder op wistje dat.