google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

voeding


Alternatieven voor zonnebloemolie

Zijn alle plantaardige oliŽn gezond!

Al eeuwen gebruikt de mens olie bij de bereiding van voedsel. OliŽn zijn vloeibare vetten en leveren energie en vitamine E. De meeste plantaardige oliŽn bevatten niet alleen vetzuren maar ook antioxidanten. Deze stoffen kunnen je huid soepel en gehydrateerd houden en je huid beschermen tegen zonschade. Ook zitten er in oliŽn vaak stoffen die kalmerend of ontstekingsremmend werken.
- Olie past in elke recept als basis voor een dressing, het op smaak brengen van pasta of om je groenten te wokken.

Zaden, pitten, noten, granen of kiemen zijn de grondstoffen, waar plantaardige olie uit wordt gewonnen door ze te persen. Sommige zaden worden ook nog geplet/gebroken om de olieopbrengst te verhogen, zoals raapzaadolie. De eerste, koudgeperste olie is de ruwe olie. Olijfolie is het meeste bekende voorbeeld, maar er zijn nog veel andere soorten, die bijzonder rijk zijn aan antioxidanten, essentiŽle vetzuren(de omega 3, 6 en/of 9) en vitaminen, die ons lichaam kunnen voeden en verjongen.

Basisregels voor olie
1. Gezonde oliŽn zijn even belangrijk als groente en fruit
2. Kwaliteit van de olie is belangrijker dan de soort.
3. Varieer* met olie zoals de je varieert met groenten en fruit
4. Sommige oliŽn kan je verhitten, andere zijn uitsluitend koud te gebruiken.
* Omdat de ene olie al wat rijker is aan essentieel vetzuren dan de andere, is het raadzaam om variatie in het oliegebruik te brengen.

Geraffineerd
Ruwe olie kan verder worden bewerkt. Bij biologische olie gebeurt dit uiteraard niet via een chemisch raffinageproces, maar fysisch op biologisch verantwoorde wijze. Ruwe olie wordt met bleekaarde(kleisoort) ontkleurd: door de olie te filteren blijft de bleekaarde met de ingetrokken kleurstoffen achter in de filter. Ongewenste geuren en smaakstoffen worden door stoombehandeling (desodorisatie) verwijderd: de geur en smaakstoffen lossen hierin op en verdwijnen. Geraffineerde olie is neutraal van geur, kleur en smaak en kun je Ė afhankelijk van de vetzuursamenstelling Ė zeer goed verhitten. Dit maakt deze olie geschikt als basis in sausen, maar ook als bak-, braad- en frituurolie.

Voorkom oxidatie
Ons lichaam heeft meervoudige onverzadigde vetzuren Ė omega 3 en 6 nodig om normaal te kunnen functioneren. Maar dan wel in de goed verhoudingen. Olie bevatten veel essentiŽle vetzuren: onmisbare stoffen, die kan ons lichaam helaas niet zelf aanmaken en moeten we deze uit onze voeding halen.
Er zijn verschillende soorten essentiŽle vetzuren:
Ė Omega 9-vetzuren.; bv olijfolie
Ė Omega 6-vetzuren;* in de meeste plantaardige oliŽn;
Ė Omega 3-vetzuren;* bv lijnzaadolie, hennepolie, walnotenolie en perillaolie.
*Vele, vooral goedkope, plantaardige oliŽn bevatten veel omega-6-vetzuren, en die zouden zelfs slechter zijn. Goedkope oliŽn, zoals maÔs-, zonnebloempit- en saffloerolie zijn arm aan omega-3 (alfalinoleenzuur), de voedingsstof waar we meer nood aan hebben dan omega-6.
* Omega-3 en omega-6 helpen ook tegen allergieŽn, ontstekingen en verkoudheid.

Welke olie zijn in de keuken van toepassing
Gebruik dus alleen extra vierge (niet verhit, alleen mechanisch geperst, van nature lage zuurgraad). Geraffineerde oliŽn zijn schadelijker dan geraffineerde suiker. Je herkent geraffineerde oliŽn , omdat ze neutraal smaken of reukloos geworden zijn door raffinage.
We kunnen in het algemeen de oliŽn in twee categorieŽn verdelen:
Ė OliŽn rijk aan enkelvoudige, onverzadigde vetzuren (EOV). Hoe hoger EOV in een olie, hoe minder gevoelig de olie is voor bederf en verhitting. Deze werken in op de slechte cholesterol(LDL-cholesterol). Aanwezig is bv. Olijfolie, avocado en hazelnoten en zaden.
Ė OliŽn rijk aan meervoudige, onverzadigde vetzuren (MOV). Zijn onmisbaar en hebben positieve effecten op de gezondheid. Deze brengen het totale cholesterolgehalte naar beneden.
Aanwezig is bv. Lijnzaadolie, noten en zaden. Deze oliŽn dienen uitsluitend voor koude bereidingen. Ze zijn niet stabiel en worden schadelijk bij verwarming.
Beiden groepen hebben een andere samenstelling en andere eigenschappen.

Gebruik warm en koud
Niet iedere olie is geschikt voor warme bereiding. OliŽn om te verhitten bevatten best zo weinig mogelijk MOVís.
Koudgebruik: (dus koudgeperste op etiket)
Ė Vooral oliŽn die veel meervoudige onverzadigde vetzuren bevatten zijn hier gevoelig voor: bij verhitting gaan heel wat nuttige stoffen, zoals antioxidanten verloren.
Ė OliŽn rijk aan essentiŽle vetzuren(omega 3-6) kunnen het alleen gebruikt worden voor koude gerechten. Ze zijn niet geschikt voor warme bereidingen, door de hitte verandert immers de samenstelling van essentiŽle vetzuren.
Tip: gebruik ze ook als smaakmaker in gerechten.
Bakken (hoogpercentage EOV of geraffineerd)
Verschillende oliŽn, die rijk zijn aan enkelvoudige, onverzadigde vetzuren zoals arachideolie, olijfolie, maÔsolie, rijstolie, slaolie, soja-olie, zonnebloemolie, koolzaadolie en roerbakolie zijn het meest geschikt voor warme bereidingen. Deze bevatten weinig of geen omega 3-vetzuren. Uiteraard komen ze ook in koude gerechten prima tot zijn recht.
Ook koolzaadolie (rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetzuren) kan prima gebruikt worden voor warme bereiding. Zonder temperatuurstijging blijft de samenstelling van de olie hetzelfde.
Let op: zorg ervoor dat de olie niet boven de 175 gr.C komt. Als de olie gaat walmen dat is een teken dat de olie te heet is.

OliŽn bewaren
Alle spijsolie, ongeacht de soort en of het geopend dan wel ongeopende flessen gaat, kunnen het best op een koele, donkere plek bewaard worden. Goed afgesloten van de lucht. Het liefst in een kelder of onderin keukenkastje. Onder invloed van licht en temperatuur gaat de olie namelijk oxideren, waardoor geur- en smaakafwijkingen ontstaan. Bewaren in koelkast is niet nodig. De meeste oliŽn kunnen gemiddeld zoín 1,5 jaar worden bewaard. Eem goede extra vierge olijfolie is vaak langer houdbaar net als arachideolie ca. 2 jaar. Dit in tegenstelling, die hooguit een jaar goed blijft. Koop olie liefst in een donkere glazen fles.

Van smaakmaker tot bakproduct.

Extra vierge olijfolie
Afkomst: beste olijven uit Griekenland. Binnen 24 uur na de oogst verwerkt.
Bereiding: alle soorten bereidingen, warm en koud,
Vooral: niet te hoog verhitten, alleen voor in salade en/of dressing. Olijfolie mild is goed te gebruiken voor tapenades en oliehoudende sauzen.
Bewaren: in het donker.
Weetje: een gezonde en relatief goedkope olie is extra vierge koudgeperste olijfolie, rijk aan polyfenolen. Hoewel olijfolie toch geen omega-3 en omega-6 bevat, maar wel omega 9. En is rijk aan antioxidanten, die veroudering tegengaan. Maar niet iedere olijfolie is goed voor uw gezondheid. Kies altijd voor de eerste persing, ook wel koude persing genoemd. Dit levert de meeste pure olie op.de snelheid waarmee de olijf uit de boom is geplukt, is heel belangrijk voor de kwaliteit.

Kokosolie (Ongeraffineerde)
Speciale aandacht de laatste tijd. In tegenstelling tot veel verzadigde vetten is de keten van vetzuren makkelijker afbreekbaar. Hierdoor kan het lichaam het sneller opnemen en zal het meteen naar de lever gaan. Juist dat zorgt er voor dat er minder vet wordt opgeslagen. Voor de helft bestaat het uit laurinezuur en dat verhoogd de weerstand. Bovendien bevat kokosolie minder calorieŽn dan de meeste andere oliŽn. Ook zorgt kokosolie voor een goed opname van invet oplosbare vitamine(A,D,E en K) en ondersteunt het bij de opname van verschillende mineralen.
Bereiding: warm en koud.
Vooral: heeft een hoog brandpunt en is perfect om mee te (roer)bakken, frituren.
Bewaren: in het donker
Weetje: het kan ook brood gesmeerd worden i.p.v margarine. sommige kokosolie is ook geschikt voor niet culinair gebruik, zoals voor het haar en de huid.

Rijstolie
Afkomst: rijstolie wordt gewonnen uit de zilvervliezen en uit de kiemen van Thaise rijstkorrels. De olie heeft een neutrale, lichte kleur en geen uitgesproken smaak. Deze neutrale olie, gewonnen heeft een hoog rookpunt en dat is ideaal voor wokken, bakken en frituren.
Bereiding: rijst olie kun je zonder problemen verhitten tot 245gr.C. IngrediŽnten schroeien nog sneller dicht en nemen minder vet op.
Vooral: in Aziatische landen zoals China, Japan en Thailand wordt rijstolie vaak gebruikt om te frituren en wokken.
Bewaren: donker
Weetje: bevat met name veel Omega 6 linolzuur, een belangrijk essentieel vetzuur. Daarnaast bevatten de zilvervliezen van rijstkorrels vitaminen, mineralen en proteÔnen. Bovendien is de olie rijk aan in vet oplosbare vitamine E en is het aandeel enkelvoudige onverzadigde vetten hoog en bevat het als enige plantaardige olie de sterke antioxidant Oryzanol, die het cholesterol verlaagd. Niet voor niets wordt rijstolie ook wel gezondheidsolieí genoemd.

Sesamolie (Ongeraffineerde)
Afkomst: Daar het een eenjarige plant is, wordt sesam alleen uit zaad gekweekt. Sesamolie wordt geperst uit de zaadjes van de sesamplant, beter bekend als sesamzaad. Sesamzaad bestaat voor zoín veertig tot zestig procent uit olie. De zaadjes kunnen zowel rauw als geroosterd geperst worden. Geperste sesamolie van rauw sesamzaad is licht van kleur en heeft een neutrale smaak. Olie van geroosterd sesamzaad heeft een lichtbruine kleur en een nootachtige smaak.
Bereiding: Je kunt sesamolie zowel koud eten als verhitten. Vanwege de nootachtige smaak is de olie zeer geschikt in bijvoorbeeld salades of sauzen. De kenmerkende smaak past ook goed in roerbakgerechten.
Vooral: Wel wordt aangeraden om de sesamolie niet te lang te verhitten op hoge temperatuur. In sesamolie bakken is prima, maar gebruik het liever niet om te wokken, roerbakken, en voor sauzen en dressings. Geeft een Aziatisch tintje aan gerechten. Let er wel op dat u sesamolie met mate gebruikt. Anders gaat de smaak overheersen.
Bewaren: in het donker.
Weetje: Je kunt sesamolie als gezond beschouwen, omdat het van nature rijk is aan Omega 6 (linolzuur). Omega 6 vetzuren dragen namelijk bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed en leveren daarmee een bijdrage aan de gezondheid van het hart. Omega 6 is een essentieel vetzuur dat belangrijk is voor het lichaam, maar je kunt het alleen via voeding binnenkrijgen. Wetenschappelijk onderzoek laat ook zien dat sesamolie een pijnstillende en ontstekingsremmende werking kan hebben. †

Koolzaadolie (en/of raapzaadolie)
Afkomst: koolzaad en raapzaad zijn zaden van planten die worden gebruikt voor plantaardige olie. De planten worden in Canada, China en binnen de Europese Unie in Duitsland, Frankrijk en Nederland verbouwd. De koolzaadplant wordt gebruikt in de landbouw, maar er bestaat ook een wilde variant genaamd raapzaad. Raapzaad zie je in groten getale bloeien in het voorjaar langs de wegen in Nederland. Omdat de twee planten erg op elkaar lijken, worden de termen raapzaadolie en koolzaadolie in de praktijk vaak door elkaar heen gebruikt. Je kunt de zaden van de koolzaadplant ook persen zonder hitte. Wanneer er minder warmte wordt gebruikt bij het persen, blijven er bepaalde stoffen in de olie achter.
Bereiding: koud en warm
Vooral: koudgeperste koolzaadolie is door de nootachtige smaak een veelgebruikt ingrediŽnt in sla en dressings. Je kunt koolzaadolie ook gebruiken om te bakken en braden. Koolzaadolie heeft namelijk een hoog rookpunt, waardoor alle stoffen in de olie behouden blijven.
Bewaren: donker en koel
Weetje: is gezond, omdat de olie rijk is aan onverzadigde vetzuren. Koolzaadolie bevat gemiddeld negentig procent onverzadigde vetzuren en tien procent verzadigde vetzuren. Ook bevat raapzaadolie veel antioxidanten en vitamine E en drievoudige omega3-vetzuren(ontstekings- en kankerremmend). Is relatief goedkoop.

Zonnebloemolie:
Afkomst: zonnebloem olie, geperst uit de zaden van de zonnebloem, wordt omdat de rauwe olie behoorlijk bitter is bijna altijd geraffineerd. Hierdoor is de smaak neutraal en is deze olie helder, goudgeel van kleur.
Bereiding: milde zonnebloemolie is neutraal van smaak en daardoor geschikt voor bakken en braden. Is geschikt om te frituren tot 190gr.C
Vooral: bij uitstek geschikt als basis voor koude bereidingen en in smoothies en sappen
Bewaren: in het donker
Weetje: bevat meervoudige onverzadigde vetzuren, (weinig omega 3 vetzuren) en rijk aan vitamine E. Voor 1 liter zonnebloemolie heb je anderhalve kilo zonnebloempitten nodig. Deze olie wordt in veel producten verwerkt door de industrie.

Arachideolie/Pindaolie:
Afkomst: arachideolie ofwel pindaolie wordt gewonnen uit pindaís. Pindaís groeien aan de pindaplant. Uit de bevruchte bloemen van de pindaplant groeien lange stengels die zich in de grond boren. Arachideolie is een lichtgele olie met een enigszins nootachtige smaak. De olie is populair omdat deze relatief goedkoop is.
Bereiding: kan koud worden gebruikt in gerechten, zoals in dressings. De olie kan verhit worden tot 210gr C. Ook kan arachideolie langdurig verhit worden, zonder dat hierbij schadelijke stoffen vrijkomen.
Vooral: de meest stabiele oliesoort; bij het verhitten blijft de kwaliteit van de olie behouden en veranderen de vetten niet van vorm. Dit maakt arachideolie geschikt om te bakken, braden en frituren. warm en koud.
Bewaren: donker en koel
Weetje: bevat veel onverzadigde vetten. Dit zijn Ďgezonde vettení, omdat ze beschermen tegen hart- en vaatziekten. Het grootste deel van de vetten in arachideolie bestaat uit een van de essentiŽle vetzuren, namelijk linolzuur

Saffloerolie:
Saffloerolie is een lichtgele olie met een neutrale smaak.
Afkomst: Saffloerolie wordt gewonnen uit de saffloerdistel. De saffloerdistel is een plant die verwant is aan de artisjok. Deze distel groeit in Egypte, het westelijk deel van Noord-Amerika en het oosten van AziŽ. De olie wordt gewonnen uit de zaden van de distel.
Bereiding: omdat saffloerolie een hoog percentage onverzadigde vetzuren bevat kan het beter niet verhit worden. Bij verhitting van olie met veel onverzadigde vetzuren vindt een chemische reactie plaats. Hierbij komen schadelijke stoffen vrij. Daarnaast tast verhitting de smaak van de olie aan. Saffloerolie kan dus het beste gebruikt worden in koude bereidingen, bijvoorbeeld door salades.
Vooral: slaolie, zeer geschikt om veganmayonaise mee te maken.
Bewaren: donker en koel
Weetje: koudgeperste saffloerolie bevat minimaal zeventig procent onverzadigde vetzuren, de Ďgezonde vettení. Het grootste deel hiervan is linolzuur. Linolzuur is een essentieel vetzuur. Dat wil zeggen dat je lichaam deze stof nodig heeft, maar niet zelf aan kan maken. Daarom moet je dagelijks voldoende linolzuur binnenkrijgen via voeding. Recent verscheen een opmerkelijke studie waaruit bleek dat het vervangen van verzadigde vetten door margarine van saffloerolie (rijk aan omega-6) het cardiovasculair risico deed toenemen, hoewel de cholesterol gedaald was.

MaÔskiemolie:
Afkomst: maÔsolie of maÔskiemolie wordt geperst uit de kiemen van maÔs. Ondanks dat veel mensen maÔs als groente bestempelen, is het eigenlijk een graansoort. De maÔsplant komt oorspronkelijk uit Mexico, maar groeit tegenwoordig op veel verschillende plekken in de wereld.
Bereiding: warm en koud; omdat maÔsolie verhit kan worden tot 210gr.C is het breed toepasbaar in de keuken. Je kunt maÔsolie gebruiken in koude bereidingen, maar je kunt er ook in bakken, braden of frituren. Gebruik maÔsolie dus voor diverse bereidingen in de keuken, van het bakken van pannenkoeken tot het maken van een veganmayonaise.
Vooral: het wordt vooral op grote schaal gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie.
Bewaren: donker en koel
Weetje: bevat meervoudige onverzadigde vetzuren, (weinig omega 3 vetzuren) die ontstekingsremmend werken en geschikt voor cholesterolverlagende diŽten. Het grootste deel van de onverzadigde vetten uit maÔsolie bestaat uit linolzuur. Linolzuur behoort tot de essentiŽle vetzuren. Dit houdt in dat je lichaam linolzuur niet zelf aan kan maken en volledig uit voeding moet halen. Daarnaast bevat maÔsolie vitamine E, wat een belangrijke antioxidant is. Antioxidanten beschermen je tegen vrije radicalen.

Lijnzaadolie:
Afkomst: ijnzaadolie komt van de zaden van de olievlasplant. De plant groeit het best in een koude omgeving en kun je herkennen aan haar blauwe bloemen. Canada, Rusland en Kazachstan hebben bijvoorbeeld een geschikte bodem voor de plant en een goed klimaat om te groeien. Lijnzaadolie wordt gemaakt door de zaden van de olievlasplant te persen. De zaden bestaan voor ongeveer veertig procent uit olie. Wanneer de lijnzaad koudgeperst wordt, houd je ongeveer dertig procent olie over.
Bereiding: lijnzaadolie kun je niet gebruiken om te bakken, wokken, braden en frituren. Dit komt doordat lijnzaadolie een rookpunt onder de 180įC heeft. Wanneer je de olie sterk verhit, gaat de olie verbranden. Bepaalde stoffen in de olie breken af waardoor je de olie niet meer kunt eten.
Vooral: je kunt lijnzaadolie daarom het best koud gebruiken, bijvoorbeeld als sladressing, in een saus of door de yoghurt.
Bewaren: donker en koel
Weetje: Lijnzaadolie is gezond door de aanwezigheid van Omega-3- en Omega-6-vetzuren. Dit zijn essentiŽle vetten die je lichaam niet zelf aan kan maken, maar uit voeding moet halen. Honderd gram lijnzaadolie bevat 66,3 gram meervoudig onverzadigde vetten en 20,3 enkelvoudig onverzadigde vetten. Verder staat lijnzaad(olie) bekend om zijn bevorderende werking op het darmstelsel. Lijnzaad en lijnzaadolie dragen bij aan een goede stoelgang. Vaak gebruikt door mensen die geen of weinig vis eten, door het hoge gehalte aan omega-3. Draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.

Sojaolie:
De meest geconsumeerde plantaardige olie wereldwijd. Vanwege de lage grondstofprijs wordt de olie vaak gebruikt in cosmetische producten, zoals huidcrŤmes en badolie. Voor consumptie is sojaolie breed inzetbaar. Sojaolie heeft een milde smaak en wordt veel verwerkt in slaolie, of soms ook in margarine en bak-/braadproducten.
Afkomst: Sojaolie is een plantaardige olie die geperst wordt uit sojabonen, een peulvrucht van de sojaplant. Sojabonen worden vooral geteeld voor soja-eiwit. De bonen bevatten namelijk tot wel vijftig procent eiwitten. Dit wordt gebruikt als grondstof voor bijvoorbeeld sojayoghurt, tofu en vleesvervangers, maar wordt ook veel gebruikt als veevoer. De sojaboon bevat ook zoín twintig procent olie. Na de persing wordt de olie geraffineerd. Hierbij worden onzuiverheden uit de olie gehaald.
Bereiding:. Puur wordt de olie veel gebruikt als dressing of voor bakken, braden en frituren.
Vooral: meestal koud; dressing, vinaigrette en marinade.
Bewaren: in het donker
Weetje: de typen vetzuren in sojaolie lijken op die van zonnebloemolie. Sojaolie bevat relatief weinig ongezonde verzadigde vetzuren en relatief veel gezonde onverzadigde vetzuren. Goedkope olie die rijk is aan omega- 3 vetzuren en linolzuur (Omega 6). Deze vetten kun je alleen via voeding binnenkrijgen. Aan Omega 3 en 6 worden veel gezonde eigenschappen toegeschreven. Zo dragen ze bij aan het behoud van een gezond cholesterolgehalte en verlagen daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Verder vind je vitamine E in sojaolie.

Walnotenolie:
Afkomst: walnootolie of walnotenolie wordt gewonnen uit walnoten en uit geroosterde walnoten. Het heeft een bleke tot lichtgele kleur en een intense, notige smaak. De olie heeft een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren. Koud geperste walnootolie moet koel bewaard worden en is beperkt houdbaar door oxidatie.
Bereiding: uitstekend combineren met wortelgroenten. Walnootolie heeft een verfijnde smaak die prima kan worden ingezet om sauzen en dressings mee te verrijken. Als je bij een warm gerecht aan het eind walnootolie gebruikt dan gaan de voedingsstoffen en gezonde, onverzadigde vetzuren niet verloren. Je kunt niet in walnootolie bakken omdat het niet hittebestendig is.
Vooral: sauzen, vinaigrettes, en lekker bij groenten. Tip: serveer eens aardappelen met walnotenolie, in plaats van jus.
Bewaren: donker en koel
Weetje: Walnotenolie is ťťn van de weinige oliŽn waarin zowel basis omega 3 als basis omega 6 in voorkomt. Bevat meervoudige onverzadigde vetzuren, die ontstekingsremmende werken. Voor dagelijks gebruik is een eetlepel aan walnoten voldoende voor de basis omega 6 inname maar van omega 3 heb je iets meer nodig. Als je deze olie als supplement wilt gebruiken om aan je omega 3 en 6-vetzuren te komen, is het aan te bevelen het te mengen met lijnzaadolie; dan verkrijg je een olie met precies de juiste verhoudingen. Een eetlepel per dag is dan genoeg voor beide essentiŽle vetzuren.

Pompoenpitolie
Pompoenpitolie heeft een nootachtige smaak. De olie heeft een groene kleur en wordt net als veel andere oliŽn koud geperst waardoor de voedingswaarden behouden blijven. De pitten bevatten ongeveer 45% olie.
Afkomst: voor 1 liter olie zijn 2,5 kg pompoenpitten nodig. De pitten worden eerst vermalen tot een lichtgroene, taaie pasta. Daarna worden ze verhit tot 120 graden waardoor de olie loskomt en de massa verandert in grofkorrelige donkergroene pasta. Daarna begint het echte persen en ontstaan klotsend groene zeeŽn van olie.
Bereiding: dient u bij voorkeur koud te gebruiken en is heerlijk door salades, soep, yoghurt en als ingrediŽnt voor een dressing. Maar ook heerlijk over warme groente, aardappelen en in soep
Vooral: vol vitamine, mineralen en rijk aan vitamine E(antioxidant). Pompoenpitolie is gezond, zit vol vitaminen, mineralen en is rijk aan vitamine E (antioxidant)
Bewaren: in donker
Weetje: door de aanwezigheid van grote hoeveelheden onverzadigde vetzuren (Omega 3 en 6) draagt het eten van pompoenpitolie bij aan het verlagen van het cholesterolgehalte en de bloeddruk. Antioxidanten, magnesium, zink en vetzuren dragen ook bij aan een goede gezondheid van het hart.
Het hoge gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren werkt bloedvatverwijdend. Dit verklaart misschien het gunstige effect op de prostaat. Ook werkt de olie bloeddrukverlagend en voorkomt zo hart- en vaatziekten.

Tarwekiemolie:
Afkomst: Deze olie komt voor uit de kiemen van tarwekorrels, waaruit een olie wordt geperst.
Bereiding: dure olie die vooral geschikt is voor koude gerechten zoals dressing, marinade.
Vooral: Hierin zitten talloze vitaminen en mineralen, zoals vitamine A, vitamine E, vitamines B, vetzuren en octacosanol. Je kunt je dus wel voorstellen dat de tarwekiemolie vele gezondheidsvoordelen met zich meebrengt!
Bewaren: donker en koel
Weetje: wordt vaak gebruikt door zwangere vrouwen. Verder wordt beweerd dat deze olie de volgende gezondheidsvoordelen kan geven: Het is cholesterolverlagend, De bloedsomloop wordt gestimuleerd, Het verhoogt de weerstand en geeft een energie boost, Het helpt bij littekens en droge huid, Je haar wordt er sterker en zachter van.

Hennepzaadolie
Afkomst: Van de zaden van hennep wordt al duizenden jaren lang olie geperst. Hennepzaadolie wordt Ďkoudgeperstí: tijdens het productieproces komt er geen verhitting aan te pas. Hierdoor blijven alle gezonde stoffen in de olie behouden.
Bereiding: alleen koud; is niet geschikt om mee te bakken of te braden, dan gaan namelijk veel van de gezonde eigenschappen van hennepzaadolie verloren. In principe mag hennepzaadolie niet hoger verhit worden dan 50ļ Celsius, om te zorgen dat alle actieve stoffen in de olie behouden blijven.
Vooral: heeft een nootachtige smaak en is perfect voor in een salade, net zoals u bijvoorbeeld olijfolie zou gebruiken. Verder verwerken veel mensen de olie in smoothies, dipsauzen, huisgemaakte mayonaise, soepen en in dressings.
Bewaren: in donker.
Weetje: hennepzaden en olie zijn van nature rijk aan omega 3 & 6 en GLA(gamma-linozuur) essentiŽle vetzuren, die je hart en bloedvaten in goed conditie houden. Hennepzaadolie zit barstensvol met allerlei vitamines E (antioxidant), C, B1, B2, B3 en B6;, mineralen en andere essentiŽle voedingsstoffen.

Druivenpitolie
Afkomst: Druivenpitolie is een plantaardige olie die is afgeleid van de zaden van druiven. Het is een bijproduct van de wijnindustrie en wordt meestal gebruikt voor eetbare toepassingen.
Bereiding: kan zowel koud als warm gebruikt worden. Druivenpitolie heeft een lichte neutrale smaak en is ideaal om mee te bakken.
Vooral: Ideale olie voor dressings waarbij de smaak van olie niet mag overheersen
Bewaren: donker en koel
Weetje: 80% van het zuur van deze olie bestaat uit linolzuur, wat maakt dat deze plantaardige olie het gezondst is.

Bron;
Ė Aman Prana Ė Bart Maes
Ė Healthy.nl
Ė Gezondheidsplein
Ė VoedinsgcentrumWist je dat...

Hoe gezond is je computer, tablet of smartphone?

Een gezonde pc net zo belangrijk is als een gezond leven?
Een vervuilde of ongezonde computer kan stress veroorzaken! ....
Lees verder op wistje dat.