google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Voeding


Hoe begin je een eigen moestuin?

Eigen groenten en fruit telen geeft een voldoening.

Een eigen moestuin is leuk en kan u ook nog iets opleveren. Daarnaast is het een uitstekende manier om meer groenten en fruit te eten. Ook kruiden, die je kweekt, kunt je oogsten en gebruiken voor het eten. Dat scheelt weer boodschappen doen. Tuinieren kan ook een goede manier zijn om je lichaamsbeweging te verhogen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het eten van gevarieerde plantaardige voeding, in combinatie met een gezond gewicht en lichamelijke beweging. Een uitgebalanceerde voedingspatroon en een gezonde leefstijl kan het risico op kanker 30 to 40 % verminderen, risico verlagen op andere chronische ziekten zoals hart en vaatziekten.
- Bij een moestuin denken veel mensen aan een groot stuk grond in de buitenlucht. Maar wist u dat het ook heel makkelijk is om een klein moestuintje te hebben in uw voortuin of zelfs op uw balkon? En u kunt op elk moment in het jaar beginnen. Het enige wat u nodig heeft zijn een paar plantenbakken, tuinaarde en plantenzaadjes. Gaat u tuinieren in potten of bakken? Houd dan rekening met de grootte van de plant die u erin wilt kweken. De ene plant heeft een veel minder groot en diep potje nodig dan de andere.

Gewassen voor beginners
Makkelijke gewassen om mee te beginnen zijn kruiden (bijvoorbeeld munt, peterselie of dille), prei en boontjes. De snelste manier om kruiden te kweken is om te starten met een kruidenplantje uit de supermarkt of het tuincentrum. Als u dit plantje in een grotere pot of in de volle grond zet, kan het uitgroeien tot een grote plant waar u weken en soms zelfs maandenlang van kunt oogsten.

1.Koop plantjes voor de tuin, niet voor de vensterbank
- Keukenkruiden in een pot die je in de supermarkt kunt kopen, doen het buiten meestal minder goed. Deze planten zijn zo dicht op elkaar gekweekt dat er al snel schimmels ontstaan. Opvallend is dat potjes biologische keukenkruiden vaak wel aanslaan. Ook werkt het goed om kruidenplantjes in je vensterbank te zaaien en ze, zodra ze groot genoeg zijn, buiten te planten. Of koop kruidenplanten bij een tuincentrum.

2.Zet de planten in je kruidentuin in de volle zon
- Veel kruidenplanten komen uit het Middellandse Zeegebied en zijn daarom gek op zon en kunnen prima tegen droogte. Subtropische kruiden zoals basilicum, verbena en stevia hebben wel regelmatig water nodig. Peterselie en kervel maak je blij met een plek in de (half)schaduw en voldoende vocht.

3.Vergeet de theeplanten niet
- In je kruidentuin horen natuurlijk planten waarmee je de lekkerste thee kunt zetten. Koop daarom in ieder geval: munt, kamille, lavendel, brandnetel en salie.
Theecombinaties:
- Munt, citroenverbena en gember,
- Dropplantbloemen en -blad,
- Venkelblad en citroenmelisse
- Munt en blauwe bessen
- Kamille en citroenverbena
- Vlierbloesem met munt

4.Durf je kruidentuin te snoeien
- Als een plant na een tijdje er minder mooi uitziet, is het tijd om te snoeien. Bij zachte kruiden kun je dit zonder problemen doen. Bij kruiden die verhouten is het belangrijk dat je voldoende blad laat zitten. Bloemstengels niet afknippen.

Zelf zaaien
U kunt ook zaadjes kopen. Het leuke hieraan is dat u het plantje van begin af aan elke dag groter ziet worden. Het kost wel wat extra werk en aandacht.Zaaien gaat makkelijker met speciale zaaibak of plastic teil of plantenbak.
Kies voor potten of kweekzakken
- Het maakt niet uit waarin planten groeien, als de grond voldoende voeding en vocht heeft. Let wel op dat deze potten of kweekzakken een gat in de onderkant hebben. Kan het water namelijk niet weg, dan gaat de plant rotten.
Speciale kweekzakken bij het tuincentrum zijn al gevuld met bemeste grondmengsel. Snij een gaten in de zak en plant de jonge planten hierin.
- Een makkelijke groente om mee te beginnen is prei of bosui. U kunt van een prei of bosui die u voor het eten heeft gebruikt de onderkant met wortels in de grond zetten. In een paar weken groeit dit uit tot een plantje. Dit kunt u oogsten, terwijl u de onderkant laat staan. U heeft dan dus meer prei of bosui voor de prijs van ťťn.
Plant in rijen
- Ga je niet in de weer met losse potten, plant de kruiden dan in rijen. Zo kun je snel en makkelijk het onkruid wieden tussen de planten. Scheelt weer tijd!
Denk aan de naambordjes
- Als de kruiden in je tuin flink bloeien, kan het lastig zijn om ze van elkaar te onderscheiden. Naambordjes zijn dan een uitkomst. Beschilder een kei, schrijf op ijsstokjes of doe een kurk op een stokje en schrijf hier de naam van het kruid op.

Waarmee beginnen in welk seizoen?

Het maakt niet zoveel uit in welk seizoen u begint. Het is wel belangrijk te kiezen voor plantjes die geschikt zijn voor het jaargetijde. Hieronder een overzicht.

Voorjaar
Het voorjaar is het perfecte jaargetijde om te beginnen met een moestuin. In dit jaargetijde doen alle gewassen het goed.
Met cultivator of riek kun je de grond losmaken om onkruiden en gras tegen te gaan, omdat hierbij de grondlagen niet worden omgekeerd blijft de voedzamere bodemgrond bovenop liggen voor de planten
De beste maanden om te beginnen zijn maart, april of mei.
- Maart kan het gras worden gemaaid.
- April nog binnen zaaien in kas of vensterbank, daarna in volle grond als de temperatuur het toelaat. Gebruik verse potgrond voor groenteplanten, niet in tuinaarde, die zit boordevol voedingstoffen.
- Bemest de moestuin - Regelmatig mesten de eerste vier weken.
- Bij nachtvorst vliesdoek over vorstgevoelige planten om te beschermen.
Na de ijsheilige 15 mei snoei planten en kruiden en kunnen naar buiten. Zaailingen verspenen, eenjarige kunnen nu naar buiten worden gezaaid en geplant.
Verwijder onkruid. Uitlopers van aardbeienplanten verwijderen.
- In juni planten met compost, grasmaaisel of bladaarde. Oogst de aardbeien en verwijder den uitlopers.

Makkelijk te groeien op een zonnige plek:
- bietjes kan vanaf half maart, zaaiafstand 5cm
- lattich, eikenblad, rode krulsla zijn koude grond groenten en kan al maart, april voor ijsheilige in de grond; Zaaiafstand 8cm
- wortel kan in maart, april zaaien zaaiafstand 2cm; Vorstvrij overwinteren.
- mini kool kan pas na ijsheilige naar buiten en hebben een vrij lange groei voordat ze geoogst kunnen worden
- uien kunnen half maart, april gezaaid. Zaaiafstand 2cm, bollen vorstvrij overwinteren, bloemstengels aanbinden
- komkommer kan pas na ijsheilige naar buiten of kas
- tomaat kan ook pas na ijsheilige naar buiten of kas en hebben een rekje nodig. Makkelijk in een pot te kweken.
- paprika en pepers kan ook pas na ijsheilige naar buiten of kas en hebben een rekje nodig
- radijs kan vanaf maart, april naar buiten; Zaaiafstand 2cm, bloemstengels aanbinden.
- Oost-Indische kers kan vanaf april gezaaid
- boontjes in mei zaaien in potgrond. Ze moeten wel omhoog klimmen zijn erg leuk om mee te beginnen, omdat u er na een paar weken al van kunt oogsten.

Zomer
Voor veel groenten is het in de zomer te warm. Deze groenten/kruiden kunt u in dit seizoen nog wel planten:
- Basilicum
- Peterselie; vorstvrij overwinteren
- Lavas
- Bieslook
Tweejarige kunnen nu worden gezaaid.
- Juli - Onkruid wieden, vooral de bestrating. Uitgelopen lavendel kan worden gesnoeid.
- Augustus kun je zaden verzamelen van lievelingsbloemen en in een zakje doen voor volgend jaar.
Oogst groenten; komkommers bietjes en peulen.
Kruiden zoals tijm en majoraan plukken en drogen.

Hoe droog je de kruiden?
- Op een keukenpapiertje in de schaduw. Vooral ideaal op een warme, zonnige dag. Knip de blaadjes en bloemen uit je theetuin en zorg ervoor dat ze niet op elkaar liggen. Leg ze op een plek waar ze bovendien blijven liggen als er een windvlaag voorbijkomt.
- In de schuur of onder een overkapping. Dat is vooral handig als de zon wat minder fel schijnt. Span dan een draad aan het plafond. Neem een bundeltje bloemen of blaadjes, bind dit vast met touw en hang dit op zijn kop in het schuurtje. Dit droogproces duurt iets langer dan het drogen op een zonnige dag.
- Op een droogrek. Het voordeel van een droogrek is dat de blaadjes of takken die je uit de theetuin hebt gehaald meer uit elkaar liggen, waardoor je betere ventilatie hebt. Dan gaan de kruiden niet schimmelen en blijft de smaak goed behouden.

Vergeet de winterharde kruiden niet
- Als de zomer voorbij is, houden sommige kruiden op met bloeien. Maar er zijn ook kruiden die prima kunnen overwinteren. Geef deze een plek in je kruidentuin en je hebt er volgend jaar weer plezier van. Winterharde kruiden zijn onder andere: tijm, rozemarijn, munt, oregano, salie en peterselie. Twijfel je of een kruid winterhard is? Voel dan even aan de steel. Over het algemeen zijn Ďzachteí kruiden met flexibele stelen niet winterhard.

Herfst
De meeste plantjes zullen in de herfst wat minder oogst opleveren dan in het voorjaar.
Deze gewassen kunt u in de eerste helft van september zaaien:
- Spinazie
- Winterwortelen
- Knolvenkel
Knip de grootste bladeren van de peterselie af om de groei van nieuw blad te stimuleren.
September kun je lavasblad drogen en kruiden invriezen.

Vanaf oktober/november kunt u deze gewassen nog zaaien:
- Winter-ui
- Veldsla
Vanaf oktober is de kans groter dat zaadjes niet meer opkomen. Laat de zaadjes dan tot het voorjaar in de grond zitten. Meestal komen ze in februari of maart alsnog op.
- Laatste keer gras maaien, bladeren van gras harken en op de aarde leggen voor vorstbescherming. Snoeien van dood hout.
- Moestuin om spitten - aan het eind van het seizoen raakt de bodem uitgeput. Om de bodem fit te houden voor de winter men het volgden jaar kunt u hem het beste omspitten met de tuinspade.
- Regenton leegmaken. Tuinslangen leeg laten lopen en opruimen.
November is het beste om struiken en bomen te verplaatsen. Er kan ook kalk worden gestrooid op de aarde.

Winter
Er zijn weinig planten die u in de winter kunt zaaien en oogsten. Wel kunt u alvast beginnen met zaaien voor het voorjaar.
Vroeg zaaien betekent namelijk ook vroeg oogsten. Dat geldt onder andere voor de volgende gewassen:
- Knoflook; begin van de herfst planten naast de sla verjaagt slakken. Eind juni oogsten.
- Aardbei
- Sieruien kunnen geplant worden.

December-januari
Nu kan nog worden gespit als het niet vriest, zodat de kluiten goed kunnen doorvriezen. Eventueel grondverbeteraar toevoegen.
- Maak tuingereedschap schoon en zet het in het in de olie. Snoeischaren en stemessen kunnen worden geslepen met een wetsteen.
Openscheuren Ė In de winter is de aarde vochtig. Als de prille voorjaarszon de aarde langzaam opwarmt dreigt gevaar voor uitdroging. Door de bovenste bodemkorst open te scheuren kan het vocht dieper inde aarde, door de wortels worden vastgehouden. Doe dit met een multikrabber.
Verkruimelen Ė meteen na het openscheuren moet de structuur van de bovenste bodemlaag zo fijn mogelijk worden gemaakt. De fijne structuur activeert namelijk het bodemleven en maakt het voor de jonge planten en zaaigoed makkelijker om een optimale start te maken. Dit doe je met de multihark.
Nu de aarde in uitstekende conditie gebracht is kan o.a. met tuinschepje worden geplant.
Losmaken - van het tijdstip van zaaien en planten tot aan de oogst moet de aarde kunnen blijven ademen en niet verkorsten. Dit doe je met een woelerhark met drielansmessen.
Bemesten - bemesting activeert het bodemleven en bevordert humusvorming waardoor de vruchtbaarheid toeneemt. Er kan worden gekozen voor minerale mestsoorten of voor organische, die uit dierlijke producten bestaan.

Februari kan de compost in de tuin omgespit worden als het niet vriest.
- Controleer en herstel straatwerkzaamheden, houtconstructies e.d.
Wieden en schoonmaken - maak de bestrating onkruidvrij. Naarmate het seizoen vordert tiert ook het onkruid steeds weliger. Verwijder bij het spitten de lastige kweekgrassen en wortelonkruiden. Maak verharde paden en het gras schoon. Geef de grasmaaier een onderhoudsbeurt.

Bron:
- GezondNU 2021
- www.moestuintips.nl
- www.makkelijkemoestuin.com
- www.tuinadvies.nlWist je dat...

Palmolie ligt onder vuur

Red het regenwoud en haar bewoners!
Wat is palmolie? en hoe ongezond is deze olie? - Palmolie is, zoals de naam al aangeeft, een plantaardige olie die gewonnen wordt uit de pulp van de oranjerode palmvrucht. Deze vrucht groeit met name in Aziatische landen als MaleisiŽ en IndonesiŽ. In vergelijking met andere oliŽn kan er per hectare land veel meer palmolie worden gewonnen, waardoor dit ingrediŽnt dan ook goedkoper is dan andere plantaardige oliŽn. ....
Lees verder op wistje dat.