google certified
gezondleven.nl
-web.net
Zoeken

home


Vorige pagina

Je bent op:

Voeding


Is gedroogd fruit wel zo gezond?

Wat is gedroogd fruit?

Gedroogde vruchten zijn vruchten waaruit bijna al het water is verwijderd door middel van droogmethoden. De vrucht krimpt tijdens dit proces, waardoor een klein, energierijk droog stukje fruit achterblijft.
– Gedroogd fruit is zit vol met Micronutriënten, Vezels en Antioxidanten. Door het drogen verdwijnt alle vitamine C maar er zitten wel andere voedingsstoffen in zoals vitamine B1, vitamine B6, kalium, ijzer, magnesium, foliumzuur, koper en voedingsvezels.
– Rozijnen zijn de bekendste soort, gevolgd door dadels, pruimen, vijgen en abrikozen en bevatten veel voedingsvezels. Het gaat hierbij om zowel oplosbare als onoplosbare vezels en deze zijn goed voor de stoelgang.
– Er zijn ook andere soorten gedroogd fruit verkrijgbaar, soms in gekonfijte vorm (met toegevoegde suiker). Het gaat onder meer om mango, ananas, cranberry’s, bananen en appels.
– Gedroogd fruit kan veel langer worden bewaard dan vers fruit; het kan daarom een handige snack zijn, vooral op lange reizen waar koeling niet beschikbaar is.

Gezonder door grotere inname aan bepaalde nutriënten
Mensen die gedroogd fruit eten consumeren grotere hoeveelheden van een aantal belangrijke voedingsstoffen. Ook hebben ze over het algemeen een betere gezondheid. Ze hebben daarentegen wel een hogere inname aan calorieën. Dat blijkt uit een onderzoek van de staatsuniversiteit van Pennsylvania, waarin onderzocht is of gedroogd fruit een gezond alternatief zou kunnen zijn voor vers fruit. Mensen die gedroogd fruit consumeren eten gemiddeld gezonder dan degenen die dat niet doen. Ze hebben ook vaker een lagere BMI, middelomtrek en systolische bloeddruk. Uit het onderzoek blijkt verder dat de deelnemers op dagen dat ze gedroogd fruit aten een grotere totale inname hadden aan koolhydraten, voedingsvezels, kalium, meervoudig onverzadigd vet en calorieën.

Gedroogd fruit zit boordevol micronutriënten, vezels en antioxidanten
– Gedroogd fruit is rijk aan vezels, vitamines en mineralen. Het bevat ook veel polyfenolen, antioxidanten met tal van gunstige gezondheidseffecten.

Gezondheidseffecten van gedroogd fruit
– Het eten van gedroogd fruit is in verband gebracht met een verhoogde opname van voedingsstoffen en een verminderd risico op obesitas.
- Een gezond voedingspatroon kan niet zonder vezels. Ze zorgen voor een goede stoelgang en ze zijn ook nog eens goed voor hart- en bloedvaten. Hierom zijn gedroogde vruchten een echte aanrader. Ook heeft gedroogd fruit een gunstig effect op het cholesterol in het lichaam. Dit dankzij de aanwezigheid van antioxidanten, die het goede cholesterol (HDL) beschermen en een ontstekingsremmende werking hebben.
- Het grootste gevaar van gedroogd fruit is dat je er gaatjes van kan krijgen. Gedroogde vruchten zijn erg zoet en plakkerig, waardoor kleine stukjes aan de tanden kunnen blijven plakken en zo gaatjes veroorzaken.

Gedroogd fruit bevat veel natuurlijke suikers en calorieën
- Fruit bevat meestal aanzienlijke hoeveelheden natuurlijke suikers. Doordat het water uit gedroogd fruit is gehaald, zijn alle suikers in een veel geconcentreerdere vorm aanwezig.
- Om deze reden bevat gedroogd fruit zeer veel calorieën en suiker, waaronder zowel glucose als fructose. Gangbare soorten gedroogd fruit bevatten 38-66% suiker; daarvan te veel eten kan bijdragen aan gewichtstoename en verschillende gezondheidsproblemen.

Welk gedroogd fruit doet wat ?

Rozijnen - zijn gedroogde druiven - bevatten 59% suikers en 268 kcal
- Rozijnen kunnen het risico op bepaalde ziekten verminderen.
– Rozijnen zitten boordevol vezels, kalium en verschillende gezondheidsbevorderende plantaardige stoffen. Ze hebben een lage tot gemiddelde glycemische indexwaarde en een lage insuline-index.
– Rozijnen bevatten veel vezels, kalium en andere plantaardige stoffen. Het eten van rozijnen kan de bloedsuikerspiegel verbeteren, de bloeddruk verlagen en het cholesterolgehalte verlagen, en ook ontstekingen remmen.

Pruimen - bevatten 38%. suiker en 188 kcal
– Pruimen zijn zeer voedzaam en bevatten veel vezels, kalium, bčtacaroteen (vitamine A) en vitamine K.
– Pruimen hebben een natuurlijk laxerend effect vanwege hun vezel- en sorbitolgehalten.
- Pruimen zijn ook erg vullend en kunnen oxidatieve schade in het lichaam helpen bestrijden.

Dadels - bevatten 64-66%. suiker en 271 kcal
- Dadels eten kan goed bijdragen aan preventie van sommige ziekten
- Dadels zijn enorm zoet. Ze vormen een zeer goede bron van vezels, kalium, ijzer en verschillende plantenstoffen.
– Dadels zijn rijk aan antioxidanten, kalium, ijzer en vezels. Het eten van dadels kan oxidatieve schade helpen verminderen, de bloedsuikerspiegel matigen

Abrikozen - bevatten 53% suiker en 256 kcal
- Onbewerkte gedroogde abrikozen, bevatten fytonutriënten. Studies tonen aan dat gedroogd fruit helpt bij het verminderen van ontstekingen.
- Abrikozen bevatten micronutriënten zoals ß-caroteen en ondersteund het gezichtsvermogen. Daarnaast is de aanwezige vitamine A een krachtige antioxidant die vrije radicalen uit het netvlies vernietigd. Tevens werken carotenoďden ook als antioxidanten. Ze hebben de functie van een blauwlichtfilter en ook wordt bij het eten van abrikozen het risico op staar verlaagd.
– Abrikozen zijn goede bronnen van ijzer en kunnen bloedarmoede voorkomen
– Een mooiere huid door grote hoeveelheid aan vitamine A en C. Deze vitamines hebben een positief effect op je huid. Tevens verouderd de huid minder snel vanwege de aanwezige antioxidanten.
– Goed voor je botten. Zo verbeteren ze het behoud van calcium en magnesium in je lichaam. Je doet er dus goed aan om regelmatig abrikozen, pruimen, avocado’s of rozijnen te eten.

Vijgen - bevatten 48% suiker en 227 kcal
- Vijgen maken de botten sterker en hebben daarnaast een geweldige laxerende werking.
- Een goed moment om een handje gedroogde vijgen te eten is bij het ontbijt samen met een paar amandelen. Ze zijn heerlijk en voorzien je lichaam van een natuurlijke mix van calorieën (energie), calcium en magnesium.

Cranberry’s
- Gedroogde cranberry’s zijn de beste keuze om je cholesterolgehalte te reguleren en de gezondheid van je hart te verbeteren. Tegelijkertijd bieden deze kleine gedroogde besjes dankzij hun hoge gehalte antioxidanten nog een hoop andere voordelen. De beste manier om ze te eten? In een heerlijke kom havermout of gemengd met een beetje gewone yoghurt. Ze zijn heerlijk!

Gezond tussendoortje
- Het is een hele goede vervanging voor snoep (ook voor je kinderen). Het is zoet en lekker en zit ook nog vol met vitamines, mineralen en vezels.
- Je kunt het gedroogde fruit overal eten: tijdens werk, in de auto en op de bank voor de televisie. In een bakje magere yoghurt zijn gedroogde vruchtjes ook heerlijk, bijvoorbeeld tutttifrutti. Dit is een mix van allerlei gedroogde vruchten. Lekker als toetje of ontbijt in combinatie met muesli.
- In verschillende warme gerechten bijvoorbeeld in een Marokkaanse tajine of door een salade is gedroogd fruit erg geschikt. Er zijn heel veel heerlijke Zuid-Europese gerechten met gedroogd fruit erin.

Vermijd gedroogd fruit met toegevoegde suiker (gekonfijt fruit)
– Er zijn ook andere soorten gedroogde vruchten beschikbaar, soms in gekonfijte vorm (met een suikerlaagje). Dit zijn onder andere mango’s, ananassen,veenbessen, peren(270kcal), bananen(308 kcal) en appels(266 kcal).
– Sommige vruchten worden bedekt met suiker of siroop voordat ze worden gedroogd. Lees altijd de etiketten als je gedroogd fruit koopt en vermijd producten met toegevoegde suikers.

Gedroogd fruit kan sulfieten bevatten en besmet zijn met schimmels en toxines
– Sulfieten worden aan sommige gedroogde vruchten toegevoegd om de kleur te behouden, wat nadelige effecten kan hebben bij mensen die er gevoelig voor zijn. Gedroogd fruit dat niet op de juiste manier wordt bewaard en behandeld, kan ook besmet zijn met schimmels en tos.

Conclusie
Net als bij veel andere voedingsmiddelen, zitten er goede en slechte kanten aan gedroogd fruit. Gedroogd fruit kan de opname van vezels en voedingsstoffen bevorderen en je lichaam voorzien van grote hoeveelheden antioxidanten. Het bevat echter ook veel suiker en calorieën en kan problemen veroorzaken als je er te veel van eet. Om deze reden dien je gedroogde vruchten alleen in kleine hoeveelheden te eten, bij voorkeur samen met ander voedzaam eten. Je moet er geen handenvol van eten, omdat je al heel gauw te veel calorieën uit gedroogde vruchten binnenkrijgt. Ze bevatten ook veel koolhydraten, waardoor ze niet passen in een koolhydraatarm dieet. Het komt erop neer dat gedroogd fruit verre van perfect is, maar het is zeker een veel gezonder en voedzamer tussendoortje dan chips of andere bewerkte junkfood (met toestemming vertaald).

Bron:
- aHealtylife 2020
- VoedingNU 2020
- Happy vegan 2020

Wist je dat...

Vriend of voedsel?

LAAT DIEREN LEVEN EN BEZORG ZE GEEN HINDER!

"Als we gezond en gelukkig kunnen leven zonder anderen te schaden, waarom zouden we dat dan niet doen?” ....
Lees verder op wistje dat.