google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Voeding


Is gedroogd fruit wel zo gezond?

Wat is gedroogd fruit?

Gedroogde vruchten zijn vruchten waaruit bijna al het water is verwijderd door middel van droogmethoden. De vrucht krimpt tijdens dit proces, waardoor een klein, energierijk droog stukje fruit achterblijft.
– Gedroogd fruit is zit vol met Micronutriënten, Vezels en Antioxidanten. Door het drogen verdwijnt alle vitamine C maar er zitten wel andere voedingsstoffen in zoals vitamine B1, vitamine B6, kalium, ijzer, magnesium, foliumzuur, koper en voedingsvezels.
– Rozijnen zijn de bekendste soort, gevolgd door dadels, pruimen, vijgen en abrikozen en bevatten veel voedingsvezels. Het gaat hierbij om zowel oplosbare als onoplosbare vezels en deze zijn goed voor de stoelgang.
– Er zijn ook andere soorten gedroogd fruit verkrijgbaar, soms in gekonfijte vorm (met toegevoegde suiker). Het gaat onder meer om mango, ananas, cranberry’s, bananen en appels.
– Gedroogd fruit kan veel langer worden bewaard dan vers fruit; het kan daarom een handige snack zijn, vooral op lange reizen waar koeling niet beschikbaar is.

Gezonder door grotere inname aan bepaalde nutriënten
Mensen die gedroogd fruit eten consumeren grotere hoeveelheden van een aantal belangrijke voedingsstoffen. Ook hebben ze over het algemeen een betere gezondheid. Ze hebben daarentegen wel een hogere inname aan calorieën. Dat blijkt uit een onderzoek van de staatsuniversiteit van Pennsylvania, waarin onderzocht is of gedroogd fruit een gezond alternatief zou kunnen zijn voor vers fruit. Mensen die gedroogd fruit consumeren eten gemiddeld gezonder dan degenen die dat niet doen. Ze hebben ook vaker een lagere BMI, middelomtrek en systolische bloeddruk. Uit het onderzoek blijkt verder dat de deelnemers op dagen dat ze gedroogd fruit aten een grotere totale inname hadden aan koolhydraten, voedingsvezels, kalium, meervoudig onverzadigd vet en calorieën.

Gedroogd fruit zit boordevol micronutriënten, vezels en antioxidanten
– Gedroogd fruit is rijk aan vezels, vitamines en mineralen. Het bevat ook veel polyfenolen, antioxidanten met tal van gunstige gezondheidseffecten.
- Maar de vezels en antioxidanten blijven wel behouden. Vooral het gehalte aan antioxidanten blijft heel hoog, met name van de polyfenolengroep. Dit is een speciale tak van de familie van de antioxidanten en wordt in verband gebracht met een verbetering van de spijsvertering. En -zoals de naam antioxidant al doet vermoeden- het gaat de oxidatieve schade in het lichaam tegen. Hierdoor worden ontstekingen in het lichaam voorkomen. 
- Samen met voedingsstoffen die wél goed tegen warmte kunnen zoals bijvoorbeeld vitamine E, K1, calcium, ijzer, kalium en foliumzuur.

Dit alles maakt dat gedroogd fruit veel gezonder is dan suiker.
- Al deze voedingsstoffen zitten niet in suiker. Suiker bevat ook geen vezels, iets waar gedroogd fruit wel ruim in is vertegenwoordigd. De vezels in gedroogd fruit zorgen tijdens het eten ervan dat de bloedsuiker minder snel stijgt. Dat is zeker een voordeeltje! Er zitten zelfs meer vezels in gedroogd fruit dan in de verse vrucht omdat ze zijn samengepakt in een veel kleiner omhulsel. Per gewicht bevat gedroogd fruit daarom tot 3,5 keer zoveel vezels dan gewoon fruit.

Gezondheidseffecten van gedroogd fruit
– Het eten van gedroogd fruit is in verband gebracht met een verhoogde opname van voedingsstoffen en een verminderd risico op obesitas.
- Een gezond voedingspatroon kan niet zonder vezels. Ze zorgen voor een goede stoelgang en ze zijn ook nog eens goed voor hart- en bloedvaten. Hierom zijn gedroogde vruchten een echte aanrader. Ook heeft gedroogd fruit een gunstig effect op het cholesterol in het lichaam. Dit dankzij de aanwezigheid van antioxidanten, die het goede cholesterol (HDL) beschermen en een ontstekingsremmende werking hebben.
- Het grootste gevaar van gedroogd fruit is dat je er gaatjes van kan krijgen. Gedroogde vruchten zijn erg zoet en plakkerig, waardoor kleine stukjes aan de tanden kunnen blijven plakken en zo gaatjes veroorzaken.
- Gedroogd fruit bevat zelfs meer vezels dan vers fruit.

Gezonder dan suiker maar niet zo gezond als vers fruit
- Gedroogd fruit bevat veel natuurlijke suikers en calorieën. Fruit bevat meestal aanzienlijke hoeveelheden natuurlijke suikers. Doordat het water uit gedroogd fruit is gehaald, zijn alle suikers in een veel geconcentreerden vorm aanwezig.
- In fruit zit water, vezels, antioxidanten, vitamines en mineralen. Gedroogd fruit heeft een behandeling ondergaan. Namelijk, -de naam zegt het al-, een drogingsproces. Dat gebeurt vaak in de buitenlucht, in de zon, maar ook wel in een droogtunnel. Tijdens dit proces, waarbij warmte een grote rol
speelt, gaan er water en vitamines verloren. 
- Om deze reden bevat gedroogd fruit zeer veel calorieën en suiker, waaronder zowel glucose als fructose. Gangbare soorten gedroogd fruit bevatten 38- 66% suiker; daarvan te veel eten kan bijdragen aan gewichtstoename en verschillende gezondheidsproblemen.
- Vooral vitamine C, wat vaak ruim aanwezig is in gewoon fruit, kan niet tegen warmte en legt al snel het loodje.
- Maar ook andere warmte- en lichtgevoelige vitamines en mineralen die van nature aanwezig zijn in fruit gaan tijdens het droogproces -deels- verloren.

Welk gedroogd fruit doet wat ?

Rozijnen - zijn gedroogde druiven - bevatten 59% suikers en 268 kcal
- Rozijnen kunnen het risico op bepaalde ziekten verminderen.
– Rozijnen zitten boordevol vezels, kalium en verschillende gezondheidsbevorderende plantaardige stoffen. Ze hebben een lage tot gemiddelde glycemische indexwaarde en een lage insuline-index.
– Rozijnen bevatten veel vezels, kalium en andere plantaardige stoffen. Het eten van rozijnen kan de bloedsuikerspiegel verbeteren, de bloeddruk verlagen en het cholesterolgehalte verlagen, en ook ontstekingen remmen.

Pruimen - bevatten 38%. suiker en 188 kcal
- Gedroogde pruimen zijn lekker én voedzaam en bevatten veel vezels.
- Pruimen bevatten o.a. vitamine B6, betacaroteen (vitamine A), vitamine K, E, zink, kalium en een redelijk onbekend mineraal: borium. Borium is o.a. belangrijk voor de botdichtheid.
- Gedroogde pruimen werken fantastisch bij obstipatie omdat ze een natuurlijk laxerend effect hebben vanwege de grote hoeveelheid vezels (zo’n 15 gram per 100 gram!) en het gehalte aan sorbitol: een natuurlijke suikeralcohol.  
- Pruimen zijn ook erg vullend en kunnen oxidatieve schade in het lichaam helpen bestrijden.
- In gedroogde pruimen zit ook de stof chlorageenzuur. Dit is een natuurlijke rustgever. Pruimen combineren heel goed met pure chocolade.

Dadels - bevatten 64-66%. suiker en 271 kcal
- Dadels eten kan goed bijdragen aan preventie van sommige ziekten
- Dadels zijn enorm zoet. Ze vormen een zeer goede bron van vezels, kalium, ijzer en verschillende plantenstoffen.
– Dadels zijn rijk aan antioxidanten, kalium, ijzer en vezels. Het eten van dadels kan oxidatieve schade helpen verminderen, de bloedsuikerspiegel matigen

Abrikozen - bevatten 53% suiker en 256 kcal
- Abrikozen bevatten van al het gedroogde fruit het breedste scala aan voedingsstoffen. Het barst uit zijn voegen van de vitamine A (als beta-caroteen), een krachtige antioxidant die vrije radicalen uit het netvlies vernietigd. Deze vitamines hebben een positief effect op je huid. Tevens verouderd de huid minder snel vanwege de aanwezige antioxidanten en werken carotenoïden ook als antioxidanten. Ze hebben de functie van een blauwlichtfilter en ook wordt bij het eten van abrikozen het risico op staar verlaagd.
- Ook vitamine E en het mineraal ijzer is ruim vertegenwoordigd, net als het vezelgehalte.
- Abrikozen bevatten twee keer zoveel ijzer als vijgen en kunnen bloedarmoede voorkomen.
- De hoeveelheid kalium is ook ongeveer twee keer zo hoog als in vijgen en pruimen. Ook foliumzuur, fosfor, magnesium, calcium, selenium en koper vind je in deze kleine vruchtjes terug. In abrikozen zit 7 keer zoveel selenium als in het andere gedroogd fruit!
- Onbewerkte gedroogde abrikozen, bevatten fytonutriënten. Studies tonen aan dat gedroogd fruit helpt bij het verminderen van ontstekingen.
– Goed voor je botten. Zo verbeteren ze het behoud van calcium en magnesium in je lichaam. Je doet er dus goed aan om regelmatig abrikozen, pruimen, avocado’s of rozijnen te eten.
- Kies altijd de ongezwavelde, bruine abrikozen.

Vijgen - bevatten 50% suiker en 227 kcal
- Vijgen zijn een geweldige bron van calcium en ijzer. Twee belangrijke mineralen voor vrouwen.
- Daarnaast bevatten ze veel vitamine K1. Ook magnesium, koper en zink doen mee.
- Vijgen maken de botten sterker en hebben daarnaast een geweldige laxerende werking.
- Een goed moment om een handje gedroogde vijgen te eten is bij het ontbijt samen met een paar amandelen. Ze zijn heerlijk en voorzien je lichaam van een natuurlijke mix van calorieën (energie).
Kijk uit bij het kopen van gedroogde vijgen, want ze worden vaak verkocht met een suikerlaagje wat wel wat weg heeft van poedersuiker.

Cranberry’s
- Gedroogde cranberry’s zijn de beste keuze om je cholesterolgehalte te reguleren en de gezondheid van je hart te verbeteren. Tegelijkertijd bieden deze kleine gedroogde besjes dankzij hun hoge gehalte antioxidanten nog een hoop andere voordelen. De beste manier om ze te eten? In een heerlijke kom havermout of gemengd met een beetje gewone yoghurt. Ze zijn heerlijk!

Gezond tussendoortje
- Het is een hele goede vervanging voor snoep (ook voor je kinderen). Het is zoet en lekker en zit ook nog vol met vitamines, mineralen en vezels.
- Je kunt het gedroogde fruit overal eten: tijdens werk, in de auto en op de bank voor de televisie. In een bakje magere yoghurt zijn gedroogde vruchtjes ook heerlijk, bijvoorbeeld tutttifrutti. Dit is een mix van allerlei gedroogde vruchten. Lekker als toetje of ontbijt in combinatie met muesli.
- In verschillende warme gerechten bijvoorbeeld in een Marokkaanse tajine of door een salade is gedroogd fruit erg geschikt. Er zijn heel veel heerlijke Zuid-Europese gerechten met gedroogd fruit erin.

Vermijd gedroogd fruit met toegevoegde suiker (gekonfijt fruit)
– Er zijn ook andere soorten gedroogde vruchten beschikbaar, soms in gekonfijte vorm (met een suikerlaagje). Dit zijn onder andere mango’s, ananassen,veenbessen, peren(270kcal), bananen(308 kcal) en appels(266 kcal).
– Sommige vruchten worden bedekt met suiker of siroop voordat ze worden gedroogd. Lees altijd de etiketten als je gedroogd fruit koopt en vermijd producten met toegevoegde suikers.

Gedroogd fruit kan sulfieten bevatten en besmet zijn met schimmels en toxines
– Sulfieten worden aan sommige gedroogde vruchten toegevoegd om de kleur te behouden, wat nadelige effecten kan hebben bij mensen die er gevoelig voor zijn. Gedroogd fruit dat niet op de juiste manier wordt bewaard en behandeld, kan ook besmet zijn met schimmels en tos.

Conclusie
Net als bij veel andere voedingsmiddelen, zitten er goede en slechte kanten aan gedroogd fruit. Gedroogd fruit kan de opname van vezels en voedingsstoffen bevorderen en je lichaam voorzien van grote hoeveelheden antioxidanten. Het bevat echter ook veel suiker en calorieën en kan problemen veroorzaken als je er te veel van eet. Om deze reden dien je gedroogde vruchten alleen in kleine hoeveelheden te eten, bij voorkeur samen met ander voedzaam eten. Je moet er geen handenvol van eten, omdat je al heel gauw te veel calorieën uit gedroogde vruchten binnenkrijgt. Ze bevatten ook veel koolhydraten, waardoor ze niet passen in een koolhydraatarm dieet. Het komt erop neer dat gedroogd fruit verre van perfect is, maar het is zeker een veel gezonder en voedzamer tussendoortje dan chips of andere bewerkte junkfood.
Geniet er dus van, maar…met mate!

Wat kan je ermee maken?
Je kunt gedroogd fruit natuurlijk gewoon zo eten, maar je kunt er ook lekkere zoetigheden mee maken. Wanneer je een alternatief voor handen hebt ga je minder snel voor de bijl voor al dat suikergeweld in de supermarkt. Dus de truc is: duik de keuken in! En dat hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn of lang te duren. Gedroogd fruit laat zich namelijk heel gemakkelijk verwerken. Je kunt er een pasta van maken in de keukenmachine met nootjes en kokosrasp en daarvan balletjes draaien. Of je snijdt de vruchtjes in kleine stukjes en gebruikt het als zoetmiddel in jouw favoriete cake. Gedroogd fruit is ook heerlijk door een smoothie wanneer je ‘m nét even wat zoeter mee maken. Wanneer ga jij er iets mee maken?

Pruimenbonbons met pistachekruimels
Dit heb je nodig voor 20 kleine, of 10 grote bonbons.
125 gram gedroogde pruimen
70 gram  70-85% chocolade, in kleine blokjes
20 gram pistachenoten, geroosterd
Snufje zeezout

Zo maak je het
Smelt de chocolade au-bain-marie met het zeezout. Stamp de pistachenoten fijn in een vijzel of gebruik een scherp mes of je keukenmachine. Pak een pruim met een keukentang of pincet en wentel een paar keer door de gesmolten chocolade. Leg op een bakpapiertje en ga zo door tot alle pruimen op zijn. Bestrooi de bonbons met de pistachekruimels op de nog zachte chocolade. Laat in de koelkast minimaal een uur uitharden. Bewaar ze in de koelkast. Je kunt ze ook prima invriezen.
Tip: Roer een theelepel sinaasappelrasp door de gesmolten chocolade.

Bron:
- aHealtylife 2021
- VoedingNU 2020
- Happy vegan 2020Wist je dat...

Elektrisch rijden schaadt het milieu!

TU professor Wellnitz:
Elektrische auto’s zijn grote zwendel en ‘waardeloos’ voor het klimaat. Posted on 15/07/2019 ....
Lees verder op wistje dat.