google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Gezond lichaam


Hoe kun je ckakra`s gezond houden?

Chakra`s en gezonde voeding!

- Elke chakra (of wiel) staat voor een bepaald bewustzijnsniveau en elk niveau heeft zijn invloed op je (voedings)gedrag. De chakra's, energiepunten in en om je lichaam kunnen helpen de oorzaak van lichamelijke problemen achterhalen.
- De zeven chakra's hebben hun invloed op je fysieke, mentale, emotioneel en spirituele welzijn. Je kunt ze zien als levensperspectieven.
- Elke chakra heeft een afzonderlijke functie, maar ze reageren natuurlijk ook op elkaar. Van het niveau van overleven (wortel chakra) tot het niveau van eenvoudige en tevredenheid (kruin chakra). Het maakt veel verschil of je handelt vanuit het perspectief van overleven of tevredenheid. Of je kunt bijvoorbeeld ongelooflijk van voeding genieten - genot hoort bij het sacraal chakra - en tegelijkertijd lastig vinden om niet te zondigen, wat bij het navel chakra hoort.
- Je kunt vrij gemakkelijk leren om je eigen chakra's te voelen en te weten hoe het daar met je gesteld is. Door dit te leren ben je beter op jezelf afgestemd en minder snel uit balans te brengen.
- Chakra's horen tot je binnenwereld. Door je ogen dicht te doen kom je daar automatisch in terecht. In het begin is het daar wat onwennig en vreemd, maar de chakra's zijn ook oriŽntatiepunten in de wereld.

Wortel chakra (Muladhara) - handelt vanuit veiligheid en aarden.
Dit eerste chakra, dat zich ter hoogte van het stuitje bevindt is het meest fysieke. Bij dit wortel chakra gaat het om onze basisbehoeften: onderdak, goed gezondheid en gezonde voeding, Wortelchakra wordt ook met overleven in verband gebracht. Je belangrijkste oriŽntatie punt is altijd de aarde onder je. Met je stuitje verbinding maken heet gronding.
- Door te aarden voel je je zelfverzekerd, veilig, energiek, stabiel, levendig en gepassioneerd. Ben je goed geaard en heb je vertrouwen in je zelf en het leven. Dan is dit chakra gezond.
- Als er iets in je leven tegenzit of plotseling veranderd, dan heb je het idee of de basis onder je wordt weggeslagen. Wie zich nerveus of bang voelt doet er goed aan dit chakra te versterken door te aarden, contact maken met de grond. Door stevig te staan, met je voeten te stampen.
Voedingstips met kleur(rood):
Ongezonde voeding of drank kan een reactie zijn als je tegenslag hebt, wat even een gevoel van troost geeft.
- Een gezond vast voedingsgewoonte hebben kan een goede manier zijn om je stabieler te voelen. Dan is het belangrijk om gerechten te eten die je een stevige basis geven; zoals wortelgroenten en plantaardige eiwitten - zoete aardappel, bieten, champignons, wortel, notenpasta's en noten.
- Wanneer je het idee hebt dat deze chakra onder gestimuleerd is kun je beter bieten, rode appel, granaatappel, rode kool, tomaten of rode bessen eten.
Aandachtspunten:
- Leefstijl met structuur; eet op vaste plaats, vaste tijden en vaste hoeveelheden
- Doe aan sport, ga schoonmaken, wandelen, yoga of mediteren
- Elke activiteit die je bewust maakt van je lichaam versterkt dit chakra

Yogahoudingen om het wortel chakra te verstevigen:
- Tang (Uttanasana)
- Zittende tang (Paschimottanasana)
- Neerwaardse hond (Adho Mukha Svanasana)
- Soefidraai (Kundakini yoga)

Sacraal chakra (Svadisthana) - handelt vanuit gevoel en intimiteit.
Dit chakra is het energiecentrum(onderbuik) van verlangens, dromen en fantasieŽn, van plezier en genot. Het toelaten en geven van gevoel(ens) in contact met de ander ontwikkelen.
- Bij een open sacraal chakra kan je gevoel vrijuit stromen, voel je je energiek en ga je op een gezonde manier om met intimiteit en seksualiteit.
- Is dit chakra te veel gesloten dan open je je zelf niet makkelijk naar anderen mensen toe, je verbergt je emoties. Ook schuldgevoel kan de werking van dit chakra verstoren.
- Is dit chakra overactief dan gaan je emoties met je op de lopen ben je te open naar anderen ook seksueel. Macht en invloed over andere mensen. Bij dit chakra gaat het zowel om souplesse als om beheersing, dus niet onbeheerst laten meeslepen door je genot, fantasie of angst. Maar ga het genot niet uit de weg en geniet ervan als je een keer ongezond snoept.
Voedingstips met kleur(oranje):
- Als je energie stroomt kun je groeien, bewegen en veranderen. Gerechten met geweekte granen of gefermenteerde producten kun je helpen om alles weer lekker te laten stromen! Met b.v. zuurdesembrood, tempeh, kimchi, zuurkool, maca.
- Bij een disbalans kun je denken aan het nuttigen van vloeistoffen en oranje gekleurde voeding, zoals; sinaasappel, pompoen, oranje paprika en wortelen.
Aandachtspunten:
- Leef mindful en eet met aandacht
- Geniet van wat je eet, zonder schuldgevoel
- Kook puur en gevarieerd en wees creatief
- Eet kleine porties, maar met voldoening
- Zorg dat je voldoende water drinkt
- Ga salsadansen, fietsen of zwemmen
- Bezoek eens een sauna: water staat symbool voor gevoel

Yogahoudingen om het sacraal chakra te versterken:
- Kat (Bidalasana)
- Vlinder (Baddha Konasana)
- Krokodil (Makarasana)
- Spreidzit (Upavistha Konasana)

Navel chakra(Manipura) - handelt vanuit daadkracht en vitaliseren.
Bij dit chakra staat daadkracht centraal. De persoonlijkheid, de wil, het ego(ik), het rationeel denken en plannen voor de toekomst horen bij dit chakra.
- Bij een open navel chakra (ook wel de zonnevlecht) voel je je op je gemak in relatie met anderen. Je hebt voldoende zelfvertrouwen. je kunt je zelf laten gelden als dat nodig is en je hebt wilskracht om je doel te bereiken. Ben je vitaal dan voel je je sterk, gelukkig en hoopvol.
- Vindt je het moeilijk om in actie te komen of knopen door te hakken, Ben je constant moe, heb je slaap- en eetproblemen? Ontbreekt het je aan daadkracht dan kun je zelf de put in praten door te denken dat je het niet zult volhouden. Grote kans dat het navel chakra niet optimaal werkt.
- Bij een overactief navel chakra kun je dominant zijn tot zelfs agressief.
Voedingstips met kleur(geel):
- Bij gebrek aan wilskracht en vastberadenheid of pieken en dalen in je energiehuishouding kun je oplossen door gerechten te eten met complexe koolhydraten, zoals in volkorengranen en vezelrijke groenten: haver, boekweit(meel), overrijpe bananen, zoet aardappel, pompoen en linzen.
- Voeding die je kunt eten om meer in balans te komen zijn; ananas en grapefruit.
Aandachtspunten:
- Maak een plan wat je per dag eet en bereid het voor als je weinig tijd hebt
- Maak een boodschappenlijst en wijk daar niet vanaf
- Ga gťťn boodschappen doen als nog moet eten, zodat je ongezonde voeding koopt
- Begin de dag met een serie zonnegroeten, het liefst snel achter elkaar en een fiks aantal
- Versterk dit chakra met zonnekracht: alles wat een vuurtje in je buik opstookt, verwarm jouw innerlijk vuur
- Ga buikdansen of yogaoefeningen, die je buikspieren versterken.

Yogahoudingen om het navel chakra te versterken:
- Driehoek (Trikonasana)
- Alle heldhoudingen (VirabhadrasanaI, II en III)
- Zonnegroet (Surya Namaskar)

Hart chakra (Anahata) - handelt vanuit liefde.
Dit chakra ook wel het hart chakra genoemd, associŽren we met liefde, onbaatzuchtigheid en mededogen. Alle aangelegenheden betreffende de liefde, met inbegrip van scheppen vanuit het hart, het tegemoet komen aan je eigen hartenwensen en de liefde voor andere levensvormen.
- Is je hart chakra gezond dan voel je compassie voor de medemens. Je houdt van je zelf en accepteert je zelf zoals je bent. Geven en nemen zijn in balans. Vanuit dit centrum kunnen we liefde en dankbaarheid ervaren en verspreiden.
- Een gesloten hart chakra maakt koel, afstandelijk, verbitterd of eenzaam.
- Bij een te open chakra kun je anderen verstikken met je liefde. Als je te veel doet voor een ander en jezelf helemaal wegcijfert is het hart chakra uit balans. Laat het er zijn en voel op een vriendelijke manier met je zelf mee. Volg de stem van het hart.
Voedingstips met kleur(groen):
- Wil je je geliefd, als nieuw of intelligent voelen? Gerechten met fytonutriŽnten, dat zijn plantaardige stoffen met medicinale eigenschappen die je vindt in o.a. meer bessen, broccoli, bonen, groene paprika en zeewier. Deze kunnen je helpen om te helen en zo op elk niveau gevoed te worden.
- Biologische producten bevatten hier meer van. Dus alle planten, maar vooral dadels, bessen en groene thee.
Aandachtspunten:
- Breng balans in geven en nemen, zodat je te veel geven gaat compenseren met ongezonde voeding.
- Vergeef je medemens en jezelf voor gemaakte fouten.
- Geef je zelf en de anderen de ruimte.
- Laat verdriet toe. Het hoeft niet te verdwijnen door 'troosteten'
- Omring jezelf met liefde, en anderen, groen met de natuur.
- Ga hardlopen of roeien voor een goede hart- en longfunctie.

Yogahoudingen om het hart chakra te versterken:
- Boog (Dhanarasana)
- Kameel (Ustrasana)
- Koeienkop (Gomukhasana)
- Staande vooroverbuiging (Parsva Uttanasana)

Keel chakra (Vishuddha) - handelt vanuit onthechting en ontwikkelen van wilskracht.
Bij dit chakra, dat zich in het keelgebied bevindt draait alles om onthechten, loslaten, communicatie en persoonlijke expressie.
- Bij een open keel chakra kun je jezelf goed uitdrukken. Je communiceert helder en eerlijk en kunt naar anderen luisteren.
- Een gesloten keel chakra maakt je ook gesloten in het spreken; je kunt verlegen zijn en niet duidelijk overkomen.
- Liegen kan het keel chakra sluiten.
- Een overactief keel chakra geeft aan dat je waarschijnlijk te veel praat zonder te luisteren.
Stilte en zuiverheid horen bij dit chakra. Stilte om goed naar je zelf te luisteren en zuiverheid om dat wat jij wilt, precies verwoorden naar anderen en naar je zelf.
Voedingstips met kleur(blauw):
Veel mensen met eetproblemen zijn voortdurend met zichzelf in discussie over (on)gezonde voeding. Je kunt makkelijker loslaten wat je in feite niet nodig hebt. Als je voelt dat je lichaam en geest met elkaar in conflict zijn, of als je je beter wilt kunnen uiten of vanuit meer authenticiteit wilt leven.
- Gerechten met zeekraal, zeewier bevatten jodium een essentieel mineraal dat kracht geeft waar je dat nodig hebt.
- Met arame, wakame, kombu en bruinwieren, kelp, cranberry's, aardbeien en aardappelen kun het nog meer versterken!
- Voeding die hier goed bij past zijn blauwe druiven, blauwe pruimen, blauwe bessen, kersen, rozijnen, olijven, zwarte sojabonen en bosbessen.
Aandachtspunten:
- Probeer frustraties en zaken los te laten, waar je toch gťťn invloed op hebt.
- Durf eerlijk te zijn naar jezelf en durf jezelf ook naar anderen uit te spreken.
- Zoek elke dag de stilte op, thuis of tijdens een wandeling.
- Wees stil en luister naar je zelf en naar die ander.
- Uit je wat in je leeft; zingen, muziek maken, schrijven, schilderen, mantra's kleuren.
- Zuiver je lichaam van afvalstoffen in de vorm van cafeÔne, alcohol, nicotine, drugs, medicijnen, fast food, te veel/vet/zout/zoet/scherp eten en geraffineerd eten.
- Eet veganistisch!

Yogahoudingen om het keel chakra te versterken:
- Brug (Setu Bandha Dhanurasana)
- Kaars (Sarvangasana)
- Ploeg (Halasana)
_ Vis (Matsyasana)

Voorhoofd chakra (Ajna) - handelt vanuit inzicht, inspiratie en benutten van kennis.
Op het niveau van dit chakra, dat zich tussen de wenkbrauwen bevindt (het 'derde oog') gaat het om inzicht, intuÔtie en zelfkennis.
- Heb je goed werkend voorhoofd chakra, dan beschik je over een uitstekend intuÔtie: Je kunt letterlijk en figuurlijk helder zien. Je weet dan wel wat niet goed is voor je.
- Is het derde oog gesloten dan ga je te veel op de mening van anderen af, kun je verward, chaotisch of vergeetachtig zijn.
- Bij een overactief derde oog leef je te veel in een fantasiewereld, wat in het uiterste geval tot hallucineren leidt. Als je het kalmeren beheerst dan voel je je gefocust, begrepen en wijs.
Voedingstips met kleur(indogo):
Inzicht in je voedingsgedrag krijg je door bewust na te gaan wat je zoal eet per dag. je hebt wel wat zelfdiscipline nodig, maar ook dat hoort bij dit chakra. Discipline geeft regelmaat en helpt om zaken scherper in beeld te krijgen. Je intuÔtie kun je versterken door je bewust te worden van wat voeding met je doet.
- Met de volgende voedingsmiddelen matcha, haver, kamille, rooibos, citroenmelisse, cacao, zwarte sesamzaad breng je het zenuwstelsel tot rust en help je dus ook kalm te worden.
- Het drinken van donkere fruitsappen heeft een positief effect op deze chakra.
- Ook het eten van aubergine, pruimen, bramen en rode ui versterkt.
Aandachtspunten:
- Houd een dagboek bij, zodat je inzicht krijgt in je voedingspatroon
- Neem de tijd om eten en om het verschil tussen 'vitale' en 'fatale' voeding te ervaren
- Probeer niet voldoen aan een ideaalbeeld of wat anderen van je verwachten
- Mediteer op je derde oog, de plek tussen je wenkbrauwen en vitaliseer; richt je ogen op de sterren!
- Reflecteer en luister naar je eerste ingevingen; die spreken meestal de stem van de innerlijke waarheid
- Ontdek in wie je werkelijk bent en waarvoor je hier op de aarde bent
- Houd yogahoudingen lang aan, zodat je meer inzicht krijgt in wat de houding met je doet, je adem rustiger wordt en je kunt ontspannen in de houding

Yogahoudingen om het voorhoofd chakra te versterken:
- Yoga Madra
- Danser (Natarajasana)
- Adelaar (Garudanasa)

Kruin chakra (Sahasrana) - handelt vanuit tevredenheid en aanvaarding van eigen leven.
Hoe hoger een chakra in het lichaam ligt hoe minder het aan de aarde gebonden is. Vanuit het kruin chakra hebben we toegang tot het oneindige kosmische bewustzijn. Ook het chakra van eenheid en tevredenheid is gelokaliseerd in de kruin. Het vermogen het eigen levensdoel te vervullen en de zin van het leven te vinden.
- Dit energiecentrum opent zich doorgaans pas als we emotioneel volwassen en spiritueel ontwikkeld zijn. Op dit niveau worden geest en lichaam als ťťn geheel ervaren en dat maakt dat je compleet tevreden kunt voelen.
- Je hebt een gezond open bewustzijn van je zelf en de wereld om je heen, en je weet dat alles met elkaar verbonden is. Versterk je dit chakra dan ontwikkel je inzicht en wijsheid.
- Een gesloten kruin chakra uit zich door rigide denken of afkeer van spiritualiteit.
- Bij een overactief kruin chakra kun je gaan 'zweven'.
Voedingstips met kleur(paars):
Door onszelf te zuiveren, voelen we ons licht, sterk en in harmonie. Wil je jezelf begrijpen, of wil je je herboren, schoon en puur voelen?
- Eet dan de gerechten die rijk zijn aan omega vetzuren. Dat zijn onverzadigde vetten die het lichaam niet zelf kan aanmaken en die je helpen bij het zuiveringsproces doordat ze ervoor zorgen dat je hersen optimaal werken met de volgende voedingsmiddelen: hennepzaad, chaizaad, lijnzaad, algen, avocado's, olijfolie, sesamolie, walnoten en hazelnoten.
- Voeding die hierbij hoort zijn; paarse uien, kolen en artisjokken om de energie te laten stromen.
Aandachtspunten:
- Mediteer elke dag, focus op ademhaling om dit chakra te openen
- Wees dankbaar: Namaste schenk aandacht aan alles waar je blij mee bent in het leven
- Hecht niet aan het resultaat van het handelen; onthechting leidt onmiddellijk tot vrede

Yogahoudingen om het kruin chakra te versterken:
- Hoofdstand (Sirasana)is bij uitstek de houding van het kruinchakra.
- Maar bevind je je op het niveau van dit chakra, dan kun je in alle houdingen een gevoel van eenheid ervaren.

In de yogafilosofie wordt die tevredenheid Santosha genoemd. Yogaoefeningen kunnen helpen Santosha te bereiken. Wees ook tevreden met hoe je nu bent en werk vanuit dat gevoel naar een gezonder niveau. Pas dan ben je echt yogische bezig!
- Het gaat immers niet om het eind doel, maar om de weg ernaartoe, om het hier en nu.

Bron:
- Happy with Yoga 2020
- www.acanta.nl
- blad happinez
- blad yoga-foodWist je dat...

Veehouderij Ďmeest riskante menselijke activiteití voor pandemieŽn

Lijkt een rol te spelen bij uitbraak coronavirus!
Er bestaat een fundamenteel verband tussen pandemieŽn, zoals de huidige coronacrisis, en ons op dieren gebaseerde voedselsysteem. Dat stelt een nieuw rapport dat vandaag is gepubliceerd. ....
Lees verder op wistje dat.