google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Gezond lichaam


Zit je niet lekker in je vel?

Dan is hier een stappenplan:

“Je wordt volwassen op de dag dat je voor het eerst echt lacht naar jezelf “ Edith Barrymore

Stap 1 - Als je lekker in je vel zit, leef je gezond zonder daar al te krampachtig over te doen. Maar hoe bereik je dat?
Stap 2 - Een gezonde geest in een gezond lichaam. Maar zorg dat je niet te veel moet van je zelf. Prioriteiten stellen dus.
Stap 3 - Het beste medicijn om je goed te voelen is bewegen. Let je daarnaast ook op wat je eet, dan ben je héél gezond bezig.

Stap 1 – zelfkennis, ontdek je grenzen en je mogelijkheden

MIND – herinneringen!
– Daarin zitten ook je valkuilen en de dingen waar je goed in bent.
– Maak een lijstje met mooie momenten die je koestert. Even een dipje. Pak de lijst en denk bewust terug aan die momenten.
– Sta eens stil bij alles wat je allemaal doet en bereikt hebt. Accepteer jezelf zoals je nu bent en laat je leven niet beheersen door wat je denkt dat allemaal zou moeten.
Doen – applaus voor je zelf!
– Lachen en dansen is gezond. Daar krijg je energie van.
– Yoga is een van de meest relaxte manieren om naan fysieke mentale conditie te werken. Spannen en ontspannen, dat is de kern ervan. Elke oefening heeft een heilzaam effect op een of meer delen van het lichaam.
– Blokkeer in de agenda momenten, die je voor jezelf wilt houden. Dat voorkomt dat er toch ineens een afspraak tussendoor glipt.
– Eet gezond. Het klinkt simpel, maar veel mensen krijgen op een dag niet alle voedingsstoffen binnen die nodig zijn. Neem de tijd om eten te maken,het op te eten en ook daarna nog om na te genieten. Dat geeft rust en ruimte in het leven,maar zorg ook dat je gezond en op gewicht blijft.
– Neem de trap, loop eens een extra rondje of pak de fiets. Veel bewegen is niet alleen gezond voor het lijf, maar zeker net zo gezond voor de geest. Samen met een vriend(in), een zus of kind is het nog leuker, dus zoek een beweegmaatje!
TIP – waarom doe ik dit?
– Op www.123test.nl staan allerlei testjes om meer inzicht te krijgen in eigen gedrag.
– De manier waarop je tekent kan onthullend zijn; zelfs de krabbels tijdens een telefoongesprek kunnen vormen van waardevolle zelfexpressie zijn. Gooi die kladjes niet weg, maar neem de tijd om ze te bekijken en je af te vragen waarom je nu juist deze krabbeltjes maakt.
– Zin in het werk zorgt pas echt voor geluk en voorspoed. Het verlengt de levensduur, vermindert stress en voorkomt beroepsziekten. Zoek daarom een baan die bij je past. Waar je ‘s ochtends met plezier naar toe gaat en ‘s avonds voldaan thuiskomt.

”Succes wordt niet bepaald door de talenten die je bezit, maar door de keuzes die je maakt” citaat J.K Rowling

Stap 2 – keuzes maken

MIND – moet ik dat nu doen?
– Wie het lastig vindt om te kiezen kan zich zelf deze vraag vijf keer stellen. Leg steeds de nadruk op een ander woord in de zin. Is het antwoord op één van de vragen ´ja’. Doe dan wat er moet gebeuren.. Zo niet laat het dan gewoon liggen.
– Veel mensen kiezen altijd alles zelf en vinden ook dat zij altijd moeten kiezen. Dot hoeft helemaal niet. Iemand anders kan ook wel eens een beslissing nemen. Leg u er dan wel bij neer. Anders bent u terug bij af.
– Twijfel? Maak een keuze maar doe verder nog niets en luister nu naar uw gevoel. Dit zal reageren. Voelt u zich niet goed of blijft u denken dat de andere keuze beter is kies dan tóch voor het andere. Laat het gevoel opnieuw zijn werk doen. Voelt (niet) goed? Doen!
– Een keus is nooit voor iedereen goed. Grote kans dat er op een of ander manier iemand wordt benadeeld. Dat is jammer. Toch is het belangrijk om voor eigen geluk te kiezen. Eventueel kan de impact die de beslissing heeft op naasten wel worden meegenomen in de overweging. Maar dat er iemand teleurgesteld zal worden is inherent aan het proces.
DOEN – De kunst van kiezen is een kwestie van afwegen.
– Maak in geval van twijfel een lijstje. Schrijf alle voors en tegens van een beslissing op en geeft ze bovendien een gewicht of cijfer.. Want is het ene argument vaak belangrijker dan het andere. Tel de punten bij elkaar op. De kant met de meeste punten is kennelijk de juiste beslissing.
– Weet u eigenlijk wel wat u wilt veranderen? Of doet u zomaar iets in de hoop dat het leven beter wordt? Maak een lijstje met mensen en zaken die uw leven beïnvloeden en geef aan of het zo kan blijven, of er iets moet veranderen of dat het neutraal is. Geef ook aan hoe urgent de verandering is. Dit levert een overzicht op van wat u het meest stoort en welke keuzes dus het belangrijkste zijn.
– Maak moeilijke keuzes niet in eigen omgeving – trek erop uit. Een wandeling door de stad of een natuurgebied in de buurt geeft al meer ruimte om alle mogelijkheden vanuit een ander perspectief te bekijken. Wel zo verhelderend.
– Blokkeer in de agenda tijden waarop u over uw keuzes kunt nadenken. Keuzes die al gemaakt zijn en keuzes die nog gemaakt moeten worden. Zo maakt u tijd om piekeren en hoeft dat niet de hele dag!
ORDE – in geval van twijfel!
– Vaak wordt twijfel veroorzaakt door een gebrek aan overzicht. Meer rust en orde in het leven van alledag zorgt dat u meer aankunt en makkelijker keuzes kunt maken. Stoot activiteiten af en bouw meer rust in, net zolang tot het overzicht terug is. Dan is de meeste twijfel ook weg.scrabbook
– Zorg dat herinneringen op orde zijn. Veel herinneringen die nog een plaatsje nodig hebben? Orden ze in een scrapbook of bewaar ze in een doos om dit later te doen. Dit kun je online vinden, hoe je dat kunt doen.

“Men moet eten om te leven, niet leven om te eten”, citaat Socrates, Griekse filosoof

Stap 3 – gezond eten en lekker sporten

MIND – volle maag, dat kan anders. Het bord hoeft niet leeg!
– Met een lege maag sporten is niet goed, maar met een lege maag boodschappen doen is ook niet handig. Trek is een slechte raadgever die zorgt dat er veel te veel in het winkelwagentje belandt.
– Emotie-eten? Doe iets actiefs als snacktrek de kop opsteekt. Fietsen, wandelen, stofzuigen, allemaal goed. Het leidt af en heeft nog een groot voordeel je verbrandt er calorieën mee.
– We zijn opgevoed met het idee dat we ons bord leeg moeten eten. Maar dooreten terwijl de honger is gestild is onverstandig. En weggooien is zonde. Schep liever minder op of eet van een kleiner bordje.
Doen – Even wat minder – samen sterk!
- Af en toe een balansdag houdt de boel in evenwicht; eet meer groente en fruit en eet ‘s avonds niet meer na 19.00 uur. Doe een vasten avond/nacht en je lichaam heeft er baat bij.
– Diëten heeft geen zin! Kies voor een leefstijl die bij en past en doe dat ‘t liefst samen met iemand anders of kies voor professionele begeleiding. Samen sta je sterker!
– Kies voor plantaardige i.p.v dierlijke voeding. Vlees eten is zeer belastend voor het milieu en nog gezonder als je er mee stopt.
– ‘s Ochtends sporten is heerlijk, maar doe dat niet op een legen maag. Eet een of twee uur van te voren een licht ontbijt met plantaardige producten. Dierlijke producten gebruiken veel energie van je lichaam, die heb je juist nodig om te sporten.
– Sport schept levenskracht, levensmoed, orde en harmonie: de kostbaarst dingen voor de cultuur. Sport is de belangrijkste bijzaak in het leven!!!
TIP – groene verrassing
– Elke week een tas vol gezonde verrassingen: knollen, bonen, snijbiet. Er zitten recepten bij. Er zijn vele websites waar je maaltijdbox kan bestellen. Een ding is zeker dat het dagverse groente en fruit wordt bezorgd.

Stap 4 – voor positieve energie

MIND – mentaal en fysiek gezond blijven!
– Vergeet uw hobby’s niet – spelletjes doen, schilderen, sporten of tuinieren. Uw favorieten hobby kan helpen uw gedachten te verzetten en te ontspannen.
– U doet wat u kunt – in crisistijd kunt u niet meer doen dan het maximale en dat kan hartverscheurend zijn. Daar horen gevoelens van schuld en tekortschieten bij. Realiseert u zich dat er iets groters is dan u zelf, waar u geen invloed op hebt. U doet alles wat in uw macht ligt.
– Wat is uw doel in het leven? – Hoewel u in tijden van crisis misschien geneigd ben uzelf voorbij te lopen kan jet juist ook goed moment zijn voor bezinning. Wat vindt u belangrijk? Doet u dat nu en bent u wie u wilt zijn? Bedenk waar uw hart ligt. Soms is dat dichterbij dan u denkt.
DOEN – neem afstand van de situatie!
– Hoe zou u als buitenstaander naar de situatie kijken? Soms is afstand nemen net wat u nodig heeft om iets weer in perspectief te zien. Bedenk bij voor beeld welk advies u een vriendin zou geven als zij in de zelfde situatie zat.
– Vermijd negatieve energie – we zijn gevoelig voor de energie van anderen. Merkt u dat de emoties van anderen u energie kosten? Probeer deze mensen dan te mijden of spreek hen erop aan als dat kan. In crisistijd. Hebben we juist positieve energie nodig.
TIP – nog meer info vindt u op de beterewereld.pfzw.nl.


Wist je dat...

Palmolie ligt onder vuur

Red het regenwoud en haar bewoners!
Wat is palmolie? en hoe ongezond is deze olie? - Palmolie is, zoals de naam al aangeeft, een plantaardige olie die gewonnen wordt uit de pulp van de oranjerode palmvrucht. Deze vrucht groeit met name in Aziatische landen als Maleisië en Indonesië. In vergelijking met andere oliën kan er per hectare land veel meer palmolie worden gewonnen, waardoor dit ingrediënt dan ook goedkoper is dan andere plantaardige oliën. ....
Lees verder op wistje dat.