google certified
www.gezondleven.nl-web.net
Zoeken


homeVorige pagina

Je bent op:

Gezond lichaam


Weerstand verhogen!

Voor een ziektevrij leven!

Een zwak afweersysteem is de voornaamste oorzaak waarom mensen vroeger sterven dan hun 80ste levensjaar. Gezond eten, niet roken, dagelijkse lichaamsbeweging en stressbeheersing zijn de voornaamste controleerbare factoren om kerngezond te blijven. Wetenschappelijke studies tonen aan dat een gezonde voeding van essentieel belang is. De juiste keuze van voedingsmiddelen zou volgens talrijke onderzoeken niet alleen ziekten voorkomen, maar mensen ook een veel hogere levenskwaliteit garanderen. Kort en krachtig weergegeven zijn dit de soorten voeding die jouw immuniteit versterken.

Eet zoveel mogelijk vers fruit en groenten (5 tot 10 porties per dag). Vooral citrusvruchten, broccoli, bloemkolen, uien en look, tomaten, paddenstoelen, frambozen en aardbeien zijn aan te bevelen. Verder is het belangrijk om dagelijks omega 3 in het menu te verwerken. Sojaproducten, kurkuma en peper helpen ook mee om virussen en bacteriën op afstand te houden. Vergeet tot slot niet dat groene thee ook een nooit te verwaarlozen gezondheidsdrankje is.

Afweerverhogende voedingsstoffen
- Zink en selenium zijn twee voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor een sterke afweer tegen virussen en bacteriën. Wanneer deze stoffen ontbreken, schiet de immuniteit niet alleen tekort, ze gaat ook 'malafide' optreden. Een inefficiënte afweer kan op den duur vernietigend worden voor het eigen lichaam.
- Knoflook is vanouds een voedingsmiddel dat gegeten wordt om de afweer kracht bij te zetten. Knoflook verhoogt het aantal witte bloedcellen, de cellen die bacteriën en virussen aanvallen. Zelf bevat het een aantal waardevolle antibacteriële stoffen.
- Stevia is niet alleen een veilige, natuurlijke zoetstof maar is ook een zeer sterk ontstekkingwerend antioxidant.
- Onderzoekers hebben chlorella en spirulina intensief onderzocht als middel om de weerstand te ondersteunen. Deze twee algen zijn erg voedzaam en verhogen de afweer bij mensen met een zwakkere immuniteit. Net zoals knoflook verhogen ze het aantal witte bloedcellen in het bloed. Spirulina doet dat zelfs bij hivpatiënten.

Oxidatieve stress verzwakt de afweer, terwijl antioxidanten de afweer verscherpen. Van vitamine C wordt al tientallen jaren beweerd dat het verkoudheid kan voorkomen, maar onderzoeken spreken elkaar tegen. Het blijkt wel te helpen bij atleten, of wanneer hoge dosissen genomen wordt (tot acht gram per dag).

Hoe gezonder en vitaler je bent, hoe minder vat een virus heeft.
- Je immuunsysteem is je verdedigingsmechanisme dat alles in het werk zal zetten om indringers buiten de deur te zetten. Je specifieke immuunsysteem richt zich telkens op een bepaalde ziekteverwekker. Je ontwikkelt dit systeem gedurende je leven.
- Met behulp van T-lymfocyten wordt een krachtige ontsteking in gang gezet zodat lichaamscellen, die besmet zijn met het virus gedood worden.
- Een immuunsysteem dat niet op tijd stopt met de tegenaanval kan veel schade toebrengen aan het lichaam.
- Versterk je immuunsysteem: vermijd junkfood (bewerkte voeding), eet heel veel verse groenten, drink eigengemaakte bouillon, en vul eventueel aan met supplementen als zink, vitamine C en D.
- Zie dit coronavirus als een ‘wake-up call’ en geef je lichaam het voedsel en drinken waarvoor het bestemd is.

Focus op voedingsstoffen en verhoog je weerstand met rust, fruit en vitaminen tegen virussen
- De beste manier om kwalen als griep, buikgriep, bronchitis, verkoudheden (en andere virale aandoeningen) te voorkomen is het afweersysteem van het lichaam optimaal te versterken. Probeer - in de mate van het mogelijke - iedere vorm van overbelasting (mentaal en fysiek) te voorkomen. Wat je eet, speelt hierbij een belangrijke rol. Want ja, voeding heeft écht effect op je weerstand, je moet alleen weten wat je moet eten. Het is een feit dat wanneer je afweer verzwakt is, je meer kwetsbaar bent.
- Een recente studie wijst een interessante piste aan om ons te beschermen tegen coronavirussen: bepaalde nutriënten kunnen de beschermende interferon-1-respons tegen RNA-virussen activeren. RNA-virussen, zoals corona en influenzavirussen hebben 1 enkele streng RNA (DNA= dubbele streng).
- Neem dus je voorzorgen voor een goede immuniteit, en specifieke middelen die effectief beschermen tegen virale/corona-infecties: vitamine D, omega 3, zink, selenium… en gezonde voeding met veel bioflavonoïden.

Maar uit recent onderzoek blijkt dat quercetine veel meer in zijn mars heeft:
- boosten van de antivirale immuunactiviteit door meer interferonproductie,
- remmen van pro-inflammatoire cytokines (voorkomen cytokinenstorm),
- superbelangrijk: verhindert dat de SARS-CoV2-virussen kunnen aanhechten op hun normale toegangspoort op de cellen: de ACE2-receptor,
- uit studies blijkt dat quercetinesuppletie (1000 mg) ervoor zorgt dat de ernst van de symptomen en de labotesten milder blijven, en dat het virus sneller uitgeschakeld wordt (sneller negatieve test)
- en in een zelfzorg-preventie-studie werd de suppletiegroep minder vaak door corona-infecties geplaagd dan de placebogroep.
- Maar: ook quercitine is goede zink-ionofoor.
- Bovendien blijkt quercetine ook ontstekingen en de vorming van bloedstolsels tegen te gaan, én nierschade bij COVID-19 te beperken.
- Quercetine is een bioflavonoïd/polyfenol die verspreid voorkomt in groenten en fruit, vooral ui-achtigen en appels zijn er rijk aan. Maar in het kader van COVID is een supplement zeker een goed idee, preventief, en zeker bij beginnende/milde infectie. Dus bescherm jezelf preventief én curatief met - naast een rijkelijke plantaardige voeding- een zink- en een quercitenesupplement. Al in 2020 hadden Chinese onderzoekers vastgesteld dat het bioflavonoïd quercetine een grote hulp is om verwikkelingen bij SARS-CoV2 te voorkomen: zinkionofoor (helpt zink binnen in de cellen), ontstekingsremmend en blijkt de vorming van bloedstolsels en nierschade te beperken bij COVID-19.

De geciteerde ingrediënten mét dosering:
- selenium 50-100 µgr
- zink 30-50 mg
- glucosamine 3 gram of meer
- vlierbes(extract?) 600-1500 mg
- spirulina 15 gram
- liponzuur 1200-1800 mg (alfaliponzuur: dus 400-600 mg)
- NAC – N-Acetylcysteïne 1200-1800 mg: antioxidant en expectorans (slijmoplosser)
- gist-betaglucanen 250-500 mg (Nvdr. paddenstoelen worden niet vermeld in deze studie, maar hebben allicht dezelfde werking)
- antioxidanten kunnen de excessieve inflammatoire reactie in de longen neutraliseren en afremmen.

Deze vitamines en mineralen helpen jouw immuunsysteem
(Vermeld in andere studies en ook superbelangrijk)
- Vitamine A (slijmvliezen)
- Vitamine B6, Vitamine B11 (foliumzuur), Vitamine B12
- Vitamine C
- Vitamine D
- vitamine E (antioxidantia),
- Mineralen; Koper, IJzer
- Voldoende omega-3 (EPA, DHA) om inflammatie en immuunreactie te kunnen controleren.
- Glutamine en threonine voor de slijmvliezen én de lymfocyten. En: de darmflora optimaliseren en ondersteunen.

Nutraceuticals’ tegen virusinfecties
- Vele natuurlijke molecules moduleren de immuunrespons tegen ziekteverwekkende virussen. Recente studies vernoemen o.a. vitamine D en A, zink, selenium en magnesium, polyfenolen, coenzyme Q10, omega-3-vetzuren en lactoferrine. Doordat ze allemaal op een verschillende manier ingrijpen op de complexe processen van het immuunsysteem, is vooral de combinatie effectief. Zo kunnen ze het aangeboren immuunsysteem stimuleren om ontstekingsbevorderende cytokines en antimicrobiële eiwitjes te produceren. Door de productie en activiteit van de diverse soorten witte bloedcellen boosten ze ook de verdediging van het verworven immuunsysteem. Sommige, zoals lactoferrine, hebben tevens een sterk direct antimicrobieel effect.
- Bovendien helpen deze natuurlijke molecules om de schade, aangericht door de ziekteverwekker én de pro-inflammatoire immuunreactie, zoals oxidatieve stress,… te beperken. En bovendien helpen ze, niet alleen om de ontsteking nadien netjes af te sluiten, maar ook om de geheugen-T-cellen goed te activeren, waardoor je immuun wordt tegen een volgende infectie.

Je vindt al deze stoffen in gezonde, natuurlijke voeding (en supplementen). In bewerkte, industriële voeding zijn ze echter vernietigd…

Weerstand op proef

En dat doe je zo, in vijf stappen.

Stap 1: Sla superfoods in
- We weten allemaal wel wat een gezond eetpatroon is: gevarieerd eten met voldoende groente en fruit, volop vezels en goede vetten. Boontjes, bloemkool, appels en peren zijn al best gezond. Maar er zíjn voedingsproducten die net even dat beetje meer doen. Je kent ze wel, die bekende superfoods. Dit zijn geen speciale of gekke producten, maar fruit, noten en groenten die net wat meer gezonde eigenschappen bevatten. Spinazie, bessen, frambozen, prei, rauwe cacao, zoete aardappelen en pompoen bijvoorbeeld.
- Eet minder koolhydraten (brood, pasta, aardappelen). Van te veel koolhydraten raak je namelijk vermoeid en daar word je weer somber van. Kurkuma heeft antibacteriële- en antivirale eigenschappen, werkt ontstekingsremmend en bevat antioxidanten. Gember heeft ontstekingsremmende- en pijnverlichtende eigenschappen, het stimuleert de bloedcirculatie en heeft een verwarmend effect.
- Tip Wees creatief en probeer zo gevarieerd en kleurrijk mogelijk te eten. Want dan krijg je alle verschillende voedingsstoffen binnen die van belang zijn voor de weerstand.

Stap 2: Beweeg in de buitenlucht
- In de winter zitten veel mensen dichtbij elkaar binnenshuis, waardoor een virusinfectie gemakkelijk overgedragen wordt. Daarom is regelmatig ventileren van het huis verstandig. Onderzoek toont daarbij aan dat virussen bij lagere temperaturen een beschermlaagje kunnen produceren, zodat ze kunnen overleven buiten het menselijke lichaam.
- Regelmatig flink bewegen maakt je lichaam sterk en weerbaar. En als je dan ook nog kiest voor beweging in de frisse buitenlucht en voor activiteiten waarbij het lichaam veel zuurstof binnenkrijgt, bijvoorbeeld fietsen of wandelen, dan zit je helemaal goed. Dit zorgt namelijk voor een betere doorbloeding en daarmee voor een goede aanvoer van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen. Dus hup, de laarzen aan en het bos in voor een stevige wandeling!

Stap 3: Slaap minimaal acht uur
- Slapen is één van onze eerste levensbehoeftes. Tijdens de nachtrust herstelt ons lichaam namelijk van alle activiteit overdag. Plus: ons lichaam heeft dan ‘niks anders te doen’ en wordt op die manier in staat gesteld om af te rekenen met allerhande invloeden van buitenaf. Gemiddeld genomen hebben we écht wel een uur of acht slaap per nacht nodig. Misschien voelen we ons niet altijd moe, maar ons lichaam wordt dat onbewust wel.
- Breng structuur in de dag aan. Opstaan, eten en bewegen op vaste momenten geeft de biologische klok mogelijk een zetje in de goede richting. Dus kruip op die gure najaarsdag lekker vroeg onder de wol en werk heel relaxed aan de weerstand. Zzzz….

Stap 4: Zet ramen en deuren open
- Hoe onaantrekkelijk ook: juist in de koude maanden is het verstandig het huis goed te ventileren. Niet even een uurtje een raam open, maar de hele dag een raam op een kier. Hierdoor kunnen bacteriën zich minder goed nestelen. Vroeger ging de ventilatie van huizen vanzelf: via naden en kieren. Tegenwoordig zijn de huizen zo ‘tochtdicht’ gebouwd dat er nauwelijks schone lucht aangevoerd wordt. Met allerlei allergieën, luchtwegproblemen en irritatie van slijmvliezen als gevolg. Ventilatiesystemen zouden uitkomst moeten bieden, maar vaak blijken deze systemen niet goed gemonteerd, slecht onderhouden en vervuild. Gewoon even een raampje openzetten dus.

Stap 5: Extra kracht uit de natuur
- Natuurlijk zijn er altijd periodes in het leven waarin het moeilijker is om aan bovenstaande adviezen te voldoen. Dan kan je weerstand extra ondersteuning gebruiken. Echinaforce forte kan daarbij helpen. Met één tablet per dag versterk je jouw weerstand tegen invloeden van buitenaf. Hebben de ziektekiemen je toch te pakken gekregen? Echinaforce Hot Drink helpt je er sneller bovenop.

Stap 6: Voorkom chronische stress
- Volgens een uitgebreide studie blijkt dat kortdurende stress positief kan werken op onze gezondheid, maar dat chronische stress ons immuunsysteem sterk kan ondermijnen. Met kortdurende stress wordt maximaal 20 minuten bedoeld. Veel mensen worden in januari geconfronteerd met hoge rekeningen en zitten hier wekenlang over te tobben. Regelmatig echt even ontspannen en je zorgen loslaten, kan je immuunsysteem een flinke boost geven.

Stap 7: Meer energie
- Voel je je wat futloos? Plan dan activiteiten die je energie geven, zoals iets ondernemen met je gezin of vrienden. Ga bijvoorbeeld samen ergens koffie drinken, naar de film of muziek maken. Of krijg jij nieuwe energie door je terug te trekken in de natuur of even te mediteren?
- Kies zelf hoe je je batterij weer oplaadt.
Tip! Schrijf elke dag 3 dingen op waar je blij van werd. Zo ben je bezig met wat goed gaat en blijf je niet hangen in wat beter kan.

Bron:
- ABC gezondheid 2021

Wist je dat...

Vriend of voedsel?

LAAT DIEREN LEVEN EN BEZORG ZE GEEN HINDER!
"Als we gezond en gelukkig kunnen leven zonder anderen te schaden, waarom zouden we dat dan niet doen?” ....
Lees verder op wistje dat.